Știrea zilei
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ

Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.

Ne este rușine sau nu, cu unii candidați?

 

Oameni de la care cu toții ar trebui să avem așteptări de cel mai înalt nivel și nu ar fi o cerință ieșită din comun. Însă când pe afișele electorale și pe buletinele de vot apar persoane care nu au demonstrat mai nimic în lunga sau media lor durată de viață, lupta electorală pare că este dusă în derizoriu.

 

Alegătorii practic sunt puși în situația în care printre variantele electorale să se regăsească personaje care stau în locuințe sociale, nu au un loc de muncă și nici nu au lucrat vreodată în viața lor. Nu stăpânesc gramatica limbii române și scriu incorect. Însă vor să fie primari.

 

În regulă, orice alegător cu un anumit nivel de gândire este capabil să cearnă prin sita proprie candidații care vin să îi ceară votul direct.

 

Însă, dincolo de votul final, politicienii sunt cei care se regăsesc în ingrata situație de a se afla  pe panourile electorale alături de aceste nume care nu transmit nimic. Dimpotrivă. Și atunci rămâne întrebarea firească de altfel: cum pot oamenii necunoscători în ale politicii să ia în serios candidații de pe afișele electorale, fără să gândească: asta este politică?

 

Oricine și chiar oricine poate candida la Primărie

 

Pentru că în România, practic și un măturător stradal (și nu intenționăm să jignim cu nimic aceste persoane) poate candida la Primărie. Nu trebuie decât să îndeplinească trei condiții și anume să fie mai mare de 23 de ani, să aibă domiciliul în localitatea în care candidează și să nu aibă interdicții din partea instanței, în urma unor condamnări penale.

 

 

Mai are nevoie și de o listă cu semnături de susținere, care anul acesta au putut fi depuse și în sistem online.

În rest, calea este liberă pentru oricine.

 

Și asta în condițiile la orice examen sau concurs din România pentru orice fel de post, de la nivel de jos până la cel opus, participantul trebuie să îndeplinească o serie de condiții minimale pentru a depune dosarul.

 

Pentru cea mai importantă funcție a orașului, poate veni oricine.

 

Dreptul de a fi ales prevăzut în Constituție 

 

 

„Dreptul de a alege și de a fi ales este consacrat prin Constituție. Nu poți interzice cuiva să candideze doar dacă are acele interdicții: are mai puțin de 23 de ani, îi sunt interzise drepturile electorale ș.a.m.d. Acum, trebuie care fiecare partid politic să-și analizeze cu foarte mare atenție candidații și să vină în fața oamenilor cu cei mai buni specialiști”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

Într-adevăr în cazul candidaților care vin pe liste de partid, filtrul de selecție este aplicabil și riguros totodată. Și există și concurență între cei mai buni dintre cei buni.

 

Însă, cum rămâne cu candidații independenți?

 

„Nu există o pârghie legală prin care să le interzici, vine în contradicție cu Constituția. Atât timp cât nu are interzis printr-o hotărâre judecătorească sau există alt impediment, nimeni, nimeni nu poate să interzică candidatura cuiva, indiferent de nivelul studiilor, de statutul social”,

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

 

„Ar trebui să mă simt frustrat”

 

Pentru independenți un filtru găsit de legiuitor a fost în trecut acela al numărului de semnături. Însă avem exemplu concret, chiar de la Botoșani, atât la alegerile locale din 2016 cât și la cele care vor urma pe 27 septembrie 2020.

 

Se găsesc sute de oameni care să semneze pentru astfel de oameni.

 

„Până la urmă numărul de semnături a fost un filtru în anii trecuți. Dar anul acesta din cauza pandemiei a fost destul de mult diminuat și într-adevăr nu există neapărat un filtru. Sau apartenența la un partid politic care presupune o altă abordare. Din păcate, de data asta rămâne doar filtrul semnăturilor. Și mai știți că și legea partidelor s-a schimbat și poți să ai trei oameni și să formezi un partid”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

Liderul PNL Botoșani care are și două mandate de parlamentar recunoaște pe de altă parte ridicolul situației în ceea ce privește calitatea unor candidați.

 

 

„Într-adevăr ar trebui să mă simt eu frustrat acum de faptul că trebuie să apar pe panou într-o situație care nu... Prin țară nu prea sunt situații de acest gen”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

Pe candidații la care am făcut referire ar fi inutil să-i întrebăm de ce au ales să candideze când în viața lor nu au demonstrat nimic, nu au reușit să completeze vreodată un CV, să își întemeieze un cămin și să dețină o locuință proprie.

Răspunsul este previzibil. 

De ce candidează?

           -   Pentru că pot!

 

loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
1 din 5 botoșăneni testați, pozitiv la Covid! S-a lăsat garda jos, pacienți care NU CRED în coronavirus, ajunși la spital în stop cardiorespirator
La sfârșitul săptămânii trecute la Botoșani s-a înregistrat recordul de îmbolnăviri a pacienților infectați cu SARS-COV-2.
VIAȚĂ de student din Botoșani în vremea COVID: Ferindu-ne de virusul pandemiei, mulți dintre noi am sfârșit trăind în adevărate focare de infecție psihică
Au plecat la drum cu speranța că își vor îndeplini visul de a deveni profesor, avocat, medic, informatician, psiholog. În luna martie li s-a spus că, pentru siguranța lor, este mai bine să se întoarcă în satele, în orașele lor, pentru a reveni în toamnă în campusurile universitare.
E cam gata și LISTA PSD pentru PARLAMENT: S-a tăiat în carne vie, câteva surprize de proporții
După ce PNL și USR-PLUS și-au stabilit candidații pentru Parlament, social-democrații botoșăneni se află la rândul lor în faza finală a definitivării listelor pentru scrutinul din 6 decembrie 2020. Ca și în cazul liberalilor, discuțiile s-au purtat într-un grup extrem de restrâns și tot ca la peneliști, nici liderii județeni ai PSD nu au făcut publice persoanele care s-au înscris în cursa internă.
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect
Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.
Criză de vaccinuri antigripale la Botoșani! Nu se găsesc în farmacii, medicii de familie au liste de așteptare cu sute de persoane
Criza pandemică declanșată în primăvara anului 2020 și în țara noastră a determinat populația să caute vaccinurile antigripale, mai ales pentru a nu se regăsi în situația de a ajunge la spital, iar o simplă răceală să fie confundată cu nedoritul coronavirus.
Covid la Botoșani: Ultimii pozitivi s-au infectat la petreceri private, și-au contaminat și copiii! Botoșani, aproape de pragul critic
Autoritățile sanitare de la Botoșani au raportat marți, 13 octombrie 2020 un număr de 31 de noi cazuri de pacienți care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2. Cu o zi înainte fuseseră 30 de cazuri. La acestea se adaugă și două decese.
Business-ul anului: Mihaela Borcea a venit la Botoșani și a vândut Hotel Premier unui afacerist din Dorohoi
Într-o perioadă marcată de pandemie și de mari probleme economice, la Botoșani a avut loc poate cea mai mare tranzacție imobiliară a anului.
Revoluționar botoșănean lăsat fără titlu de președintele Iohannis pentru că a turnat la Securitate
La mai bine de 30 de ani de la evenimentele care au dus la prăbușirea regimului comunist, un botoșănean a rămas fără titlul de revoluționar primit, cel puțin teoretic, pentru meritele avute în victoria revoluției.
Medic stomatolog din Botoșani obligat de judecători să plătească DAUNE materiale și morale unui pacient
Mai rar, însă există și cazuri de malpraxis pedepsite în instanțele de judecată, iar un exemplu de acest fel vine de la Botoșani.
Loading...
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid
La zece zile după alegerile locale, liberalii botoșăneni au demarat pregătirea celor parlamentare și au votat deja un draft al listei de candidați.
Dosar penal la Parchet: candidat la Primărie acuzat că a încercat să se voteze singur de 8 ori
Plângerea penală a fost făcută la două zile după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie 2020 și îl vizează pe unul dintre candidații la o primărie din Botoșani.
Flutur, scrisoare explozivă în PNL: Pur și simplu ne-au măcelărit / Nu m-am bucurat de susținerea partidului în aceste zile grele
Primarul încă în funcție al municipiului Botoșani își acuză colegii liberali că, direct sau indirect, au contribuit la pierderea alegerilor locale și la situarea sa pe locul al doilea în cursa de la municipiu, cel puțin până la renumărarea voturilor, dacă operațiunea aceasta va mai avea loc vreodată.
Iată SECȚIILE unde Biroul Electoral a decis renumărarea TUTUROR buletinelor pentru primar: cine-i liderul și câte voturi au Flutur & Andrei
Biroul Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) nr. 1 Botoșani a decis miercuri, 30 septembrie, renumărarea voturilor în 18 secții de votare din municipiu, de pe buletinele pentru primar.
ZIUA A PATRA după alegerile locale! Nu avem primar ales, război cu contestații și plângeri penale, se vorbește deja de anularea scrutinului – VIDEO
Este o situație fără precedent la Botoșan, după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie. La acest moment, deși Cosmin Andrei este teoretic viitorul primar al municipiului reședință de județ, la o diferență extrem de mică de voturi de contracandidatul său, edilul șef în funcție Cătălin Flutur, rezultatul votului poate lua o întorsătură radicală.
Loading...
Gata noua configurație politică a CJ, PSD e la mâna lui Țurcanu sau Huncă pentru vicepreședinți – LISTA noilor consilieri
Dacă la Primăria Botoșani lucrurile sunt departe de un deznodământ, la Consiliul Județean sunt practic clarificate. Și nu doar ca președinte al Consiliului Județean, care este cunoscut încă din noaptea alegerilor, ci și în privința componenței plenului CJ.
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO
În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  
Noaptea cea mai grea! Sediul PSD a trăit în amorțire ore în șir, mult-așteptata bucurie amânată de „trauma Geoană” – GALERIE FOTO
Înainte de ora 21:00, când se conturează imaginea rezultatelor alegerilor la televiziunile naționale, la sediul PSD Botoșani din strada Cuza Vodă era neașteptat de liniște. Mai ales că, pe parcursul zilei, semnalele unei victorii au fost multe și dătătoare de speranță.
Diferență infimă în favoarea lui Andrei, funcția de primar se joacă la contestații
Numărătorile paralele efectuate noaptea trecută de PSD și PNL îl dau câștigător al Primăriei Botoșani pe Cosmin Andrei.
ALEGERI LOCALE 2020: Primarul Flutur s-a trezit cu noaptea în cap să meargă la vot, a primit două buletine greșite: Ziua bună se cunoaște de dimineață FOTO&VIDEO
Cătălin Flutur, primarul municipiului reședință de județ, împreună cu soția sa, Gabriela, au votat la deschiderea secțiilor de vot, la ora 7:00, la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”.
Cazul UNIC al omului de afaceri diagnosticat cu COVID-19 și operat pe creier: Este eroul nostru! – GALERIE FOTO
Despre cazul său, medicii care l-au tratat spun că este unul unic. Diagnosticat cu COVID-19, a fost supus unei intervenții chirurgicale pe creier. A părăsit spitalul după 54 de zile, complet vindecat. Omul de afaceri și-a reluat activitatea, iar experiența prin care a trecut a fost pentru el și pentru cei care i-au fost alături o lecție de viață.
Niște țărani psrveniți, niște licențiați la facultăți obscure, menajere și sugative nu ar trebui sa se simta jenați pe panouri electorale alături altor semianalfabeți ca ei. Mai ușor cu pianul pe scări
4 septembrie 2020, 20:57
Păi asta-i țara în care trăim. Țară care își "permite să plătească primar/viceprimar/consilieri locali inclusiv pentru "comune" cu 1000 de locuitori pe hârtie, în realitate dumnezeu știe câți sunt, pentru orașe cu 3-5000 de locuitori. În condițiile astea cum ar putea acești "bugetari" să îndeplinească niște condiții minime de studii măcar ? Sunt comune în care candidații sunt niște terchea-berchea cu "afaceri" în agricultură sau creșterea animalelor, care abia știu să scrie , să citească și să înțeleagă ce citesc și care în realitatea cotidiană trăiesc din tot felul de "combinații" mai mult sau mai puțin legale , au dosare penale pe care le întind cât se poate eventual până la prescrierea faptelor. Așa că dacă mai candidează câte un cetățean de ăsta aparținând etniei care are doar drepturi dar nici un fel de obligații mai este cum mai este dar să vedem ce vom face când astfel de cetățeni vor avea mai multe voturi decât contracandidații și vor fi chiar primari/viceprimar (consilieri locali cred că sunt deja). A și am uitat de calitatea oamenilor care chiar dacă au un pic de carte atunci când "pot" fac tot ce le trece prin cap, vezi gașca din parlament iubitoare de trandafiri roșii, viceprimarul și primarul capitalei țării, un șef de Serviciu din cadrul unei primării din NE țării care dacă "poate" face "dedicații și live-uri pe facebook" pe înserat/început de noapte și-l doare la bască de faptul că "activitatea" lui deranjează sute sau mii de cetățeni.
4 septembrie 2020, 10:30
Pai ciuma rosie ne propune analfabeti functional care au absolvit ,,facultati” care au si sucombat intre timp.La care se adauga si faptul ca unii au si locuit ilegal in locuinte sociale si ANL.Adica habarnisti parveniti pusi pe capatuiala pe spinarea noastra.
4 septembrie 2020, 08:28
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
 „Am trecut din nefericire la faza în care trebuie să consideram fiecare contact suspect. Asta e adevărul. Cel mai îngrijorat sunt că baricada pe care am construit-o în Urgență poate ceda, și atunci toți bolnavii, ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8731 lei
USD
Dolarul SUA
4.1224 lei
CHF
Francul elveţian
4.5473 lei
GBP
Lira sterlină
5.3888 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9325 lei
XAU
Gramul de aur
252.3262 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3352 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9430 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1294 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1786 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
11.8 o C
Bucecea
11.4 o C
Darabani
12.9 o C
Saveni
11.7 o C
Ştefăneşti
11.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.