Știrea zilei
Artă printre lighene și cârpe! Inundație peste tablouri, bătaie de joc la asociația de proprietari: Deja ne-au dat la ziar? VIDEO & FOTOGALERIE

Un lanț al slăbiciunilor sau un cerc vicios fără nici o verigă slabă pentru a fi întrerupt. De mai bine de doi ani de zile responsabilii Galeriilor de Artă Ștefan Luchian au frecvente episoade de deznădejde din cauza inundațiilor cărora trebuie să le facă față dar mai ales provocării de a proteja obiectele de artă.

Artă printre picături...din canalizare

 

Joi dimineață, după o noapte ploioasă s-a întâmplat din nou. Conducta de canalizare a refulat în bucătăria apartamentului de la primul etaj, deasupra Galeriilor de Artă. Familia este plecată în concediu astfel că apa rezultată s-a infiltrat în tavan și s-a revărsat în interior.

 

Reprezentanții unității au încercat să se apere cum au putut de noul „atac” al apei, cu lighene și tot felul de cârpe. Dar și cu răbdare, având în vedere că problema nu este nicidecum una nouă.

 

„S-a mai întâmplat de-a lungul timpului de mai multe ori. Să ne dăm seama după plăcile aparente care sunt rupte, pătate, înlocuite cu totul, de câte ori a mai fost și cum a fost”,

Liviu Șoptelea, conservator Galeriile de Artă Ștefan Luchian

 

În nenumărate rânduri, resposabilii Galeriei s-au adresat asociației de proprietari din zonă, care își are sediul lângă societatea Locativă.

 

„Omul are doar atât responsabilitate, cât este la el în casă. Ce este conductă în afara apartamentului, asociația răspunde, că de aia este asociație. Curge apă și pe geamuri (oftează, nota red.). Dacă se ajunge în depozit, avem și textile și pictură și grafică, toate sunt în pericol. Toate, toate. Nu avem alt loc de depozitare decât aici”,

Ana Coșereanu, responsabil Galeriile de Artă Ștefan Luchian

 

Și ce dacă au inundație?! Toată lumea are...

 

Din partea asociației, doar promisiuni: „se va rezolva, se face”. Și istoria se repetă de la o ploaie la alta. Cârpele se usucă, apa din găleți se aruncă pentru a face loc alteia. Iar această repetitivitate supărătoare este cumva completată de lipsa de eficiență a celor de asociația de proprietari în sarcina căreia se află rezolvarea acestei probleme.

 

Jurnalistul Botoșăneanul a ajuns la sediul acestei asociații în dimineața zilei de joi, 1 iulie 2021. O doamnă, deloc drăguță a răbufnit când a aflat motivul vizitei: „Iar ăștia cu galeriile? Deja ne-au dat la ziar?”.

 

Cât despre inundațiile periodice, cumva le-a recomandat celor de la Galerii să se obișnuiască pentru că: „Și mie mi-a refulat acasă, stau la parter. Deci...”.

 

Am dorit să aflăm mai multe informații:

 

„Trebuie să-l întrebați pe dl președinte, este pe aici prin zonă”, a răspuns amabil o altă doamnă din interior.

 

Când am întrebat cum se numește președintele, a urmat un moment de gândire până și-au amintit că ar fi vorba despre un anumit „domn Ciobîcă”. Care nu a mai fost de găsit.

 

Stăpânii de la asociații 

 

Iar ce este mai trist în legislația românească este faptul că, de cele mai multe ori, asociațiile de proprietari funcționează ca „un stat în stat”. Și nu există vreun organism care să-i tragă la răspundere pentru neîndeplinirea sarcinilor care le revin.

 

„Nu avem niciun fel de pârghie pentru a sancționa inactivitatea președinților de asociații de proprietari. Primim foarte multe sesizări prin care ni se cere o implicare privind conduita, lipsa de implicare sau eventualele abuzuri pe care le fac. Conform legislației, Primăria poate efectua un control doar pe partea financiar-contabilă, în ceea ce privește cheltuirea banilor. Și dacă sunt nereguli, poate sesiza mai departe organele de anchetă”,

Cosmin Andrei, primar

 

 

Nici compania Nova Apaserv nu poate interveni pentru remedierea acestei situații. În trecut, pe când funcționa Apa Grup, operatorul avea un serviciu disponibil pentru cetățeni, pentru a interveni la astfel de avarii care nu se află pe domeniul public.

 

„Pentru că forța de muncă este cea care este la Nova Apaserv acum și nu fac față pe avariile existente, s-a renunțat să se mai presteze aceste servicii și către populație. Servicii contracost. Ultima piesă din domeniul public este contorul de branșament de la rețeaua principală, acolo se termină obligația Nova. De acolo încolo este treaba asociației de proprietari și a proprietarilor în speță. În momentul în care s-ar face ceva pe domeniul acesta, clar că ar fi un serviciu prestat contracost, pentru că legea nu ne dă voie, ca eu să intervin. Dacă mă refer la mine acasă, ce treabă are Nova Apaserv că mie mi s-a stricat un robinet la baie?”,

Dan Ionescu, consilierul directorului SC Nova Apaserv SA

 

Dan Ionescu a arătat că își dorește să readucă „la viață” acest serviciu în cadrul societății Nova Apaserv, pentru că ar veni și în întâmpinarea nevoilor cetățenilor dar ar genera și venituri pentru companie.

 

În urmă cu cinci ani (iulie 2016),  o porțiune din tavanul Galeriilor de Artă "Ștefan Luchian" s-a prăbușit după ce o țeavă de apă din apartamentul situat deasupra s-a spart.

 

“Sunt periodice aceste inundații în condițiile în care blocul este cu zece etaje și sunt mulți co-locatari deasupra noastră și atunci pericolul de afectare a exponatelor cât și a depozitelor este unul foarte mare. Încercăm să facem demersuri, am purtat deja o primă discuție cu dl președinte al Consiliului Județean, pentru a putea să facem un Muzeu de artă mai ales că numărul pieselor de patrimoniu este unul foarte mare, iar la Galerie să fie doar un spațiu expozițional temporar",

declara pe atunci Aurel Melniciuc, directorul Muzeului Judeţean Botoşani.

 

În urma incidentului a fost afectat un tablou al pictorului Nicolae Tonitza, lucrare aflată în colecția Muzeului Județean.

loading...
Dublă lansare de carte la Galerii, cu doi autori botoșăneni ”cât de cât faimoși” și vaccinați

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Barosanii care-și bat joc de oraș: Cartier lăsat trei zile fără apă, șefii au plecat la făcut poze! / Oameni certați că au îndrăznit să sune la presă – VIDEO
De câteva zile mii de botoșăneni care locuiesc în zona Împărat Traian trebuie să îndure un disconfort ridicat din cauza unor avarii la rețeaua de apă a orașului. Ceilalți care nu locuiesc în zonă, au resimțit și ei acest disconfort, prin ambuteiajele din trafic, având în vedere că un tronson de drum a fost blocat pentru remedierea avariei. Pe o altă stradă, sunt familii care nu au apă de o lună. Cu ce credeți că se ocupă șefii de la „Apă”? Unul se odihnește în al doilea concediu din acest an, celălalt era ocupat să facă poze la exercițiul pompierilor.
Mihai Sârbu dat afară din funcția de manager al Filarmonicii Botoșani!
După mai bine de trei luni de la evaluarea anuală care s-a finalizat cu o notă insuficientă pentru a-i oferi continuitate pe postul de manager, Mihai Sârbu părăsește biroul de conducere.
Dosare penale trimise în plic pentru botoșănenii care au mințit în lock-down
La mai bine de un an de zile de când România a fost închisă la propriu timp de trei luni de zile, unii botoșănenii sunt prinși de lungul braț al...sistemului. Mai multe persoane au aflat recent că au întocmite dosare penale pe numele lor, deoarece ar fi mințit anul trecut, în lock-down.
TREI SĂPTĂMÂNI fără apă în municipiu! Botoșăneni lăsați în voia sorții, directorul a aflat de problema lor de la jurnaliști – VIDEO & FOTOGALERIE
De pe data de 20 august în jur de 10 familii care locuiesc pe strada Codrului din municipiul Botoșani ar fi rămas fără apă la robinete. Și nici în prezent furnizarea acestui serviciu nu a fost reluată.
Proiect de 9 milioane de euro pentru municipiul Botoșani, la compania care revine în „joc” pe piața de servicii publice
Este de fapt o finanțare europeană, o sumă consistentă care va avea un impact direct asupra locuitorilor municipiului reședință, prin asigurarea unui grad ridicat de confort pentru unități esențiale. În același timp, și vistieria municipală va fi degrevată de o serie de cheltuieli substanțiale.
Școala cu ochii minții: Eleva cu probleme de vedere pe care mama nu voia s-o dea la școală și care a ajuns profesor pentru copiii cu deficiențe vizuale
Copii cu deficiențe vizuale, părinți ai acestora, profesori de școală specială și reprezentanți ai autorităților care încearcă să îi ajute și pe unii și pe ceilalți s-au întâlnit joi la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) pentru a discuta ”Despre creșterea și educarea copiilor cu deficiențe vizuale”.
Dan Nechifor împins de pe fotoliul de prefect, un tânăr om de afaceri pregătit să-i ia locul
Valul de schimbări de prefecți și subprefecți USR-PLUS demarat de premierul Florin Cîțu în decursul zilei de joi, 9 septembrie 2021, ar putea continua la Botoșani și cu schimbarea prefectului PNL.
SCANDAL monstru în Primărie! Flutur a acuzat PSD-iștii de tranzacții mafiote, viceprimarul Buhăianu a cerut test pentru alcoolemie – VIDEO
Atmosfera din Consiliul Local Botoșani a început să se degradeze undeva prin anul 2012, imediat după ruperea Uniunii Social Liberale (USL), cu un fost primar Ovidiu Portariuc care a avut în majoritatea mandatului un plen potrivnic politic, preocupat mai degrabă să presare frâne. În ani și mandate, această dezlănțuire de maidan s-a perpetuat și s-a ajuns la stadiul în care statutul de consilier local aproape că nu mai impune niciun fel de respect. Limbajul folosit și modul în care au loc ședințele de Consiliu Local seamănă izbitor cu discuțiile din cartierele mărginașe.
Compania orașului care rămâne fără niciun fel de șef, NIMENI nu vrea să fie acolo director
În mai puțin de o săptămână, una dintre societățile orașului va rămâne fără nicio persoană care să exercite atribuții de conducere.
Loading...
Zmeul cu BMW a scăpat nepedepsit după cascadoriile teribiliste din municipiu: mașina nu era a lui, doar s-a dat în spectacol – VIDEO
La începutul lunii august autoturismul BMW cu numere de Galați a deranjat în mai multe rânduri participanții la trafic sau pietonii după o serie de manevre vecine cu inconștiența făcute pe străzile orașului.
Ioan Cobâlă, uriașul blând, Cetățean de Onoare o săptămână: Artiștii mor acolo unde viața i-a așezat să facă minuni / Nu-i luați din rostul lor!
Artist remarcabil, dirijor profesionist, compozitor inspirat, un muzician complex dublat de o generozitate rară. Nu a căutat niciodată să epateze în fața publicului, nu a cerșit aplauze, dar a câștigat dintotdeauna inima fiecărui spectator. Nuanța fermecător muzica, își conducea magistral orchestra.
Scandal într-un centru de testare după o așteptare de două ore și jumătate: Faceți pe-a deșteaptaVIDEO
Un botoșănean nemulțumit de calitatea serviciilor oferite de o clinică de testare din municipiul Botoșani a încărcat un video pe YouTube pentru a arăta „bătaia de joc la care a fost supus”.
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT
Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.
PLÂNGERE la Poliție pentru o escroacă ce oferă premii prin telefon și dă întâlniri în locuri publice – CUM s-a terminat la Botoșani
O femeie din municipiu a fost apelată la telefon de o „zână” care, extrem de amabilă, a anunțat-o că este fericita câștigătoare a unui premiu care consta în produse de curățenie sau igienă corporală. Doar că doamna din Botoșani NU participase niciodată la niciun concurs și nici nu era o clientă frecventă a magazinelor online.
Loading...
O firmă fantomă condusă de o femeie a cerut un teren de la Primărie: Voi depune personal o plângere penală împotriva administratorilor
O situație gravă a ieșit la iveală în ședința ordinară de Consiliu Local care a avut loc luni, una extrem de aglomerată din punctul de vedere al proiectelor aflate în dezbatere.
Se poate și așa: Adolescentă din oraș cu mii de urmăritori pe rețelele sociale adunați din cititul cărților - Părinții mei mi-au povestit că, pe timpul comunismului, nu se găseau cărți ca acum - VIDEO & FOTOGALERIE
În a doua lună a anului 2022 urmează să atingă vârsta care-i permite să-și scoată buletinul. Adolescenta din municipiul Botoșani a doborât un frumos record și a atins un grad de notorietate de apreciat pentru vârsta ei. Iar asta fără a-și dezvălui anumite părți din corp, în vremuri în care, de cele mai multe ori, fetele cât mai dezbrăcate par să aibă succes.
Premierul Cîțu, amenințare într-un cerc restrâns la finalul vizitei la Botoșani: Ăla pleacă acasă!VIDEO & GALERIE FOTO
Prim-ministrul României și-a încheiat acțiunea politică în județul nostru din data de 28 august cu o vizită pe șantierul drumului Botoșani – Târgu-Frumos.
Enescu ”dezarticulat” de o mare Casă de licitații, se solicită intervenția Ministerului de Interne
Mihai Șora, Andrei Pleșu, Mircea Cărtărescu sau Radu Vancu sunt câțiva dintre intelectualii care trag un mare semnal de alarmă.
UNICAT la Botoșani: Un șofer refuză să își recupereze mașina ridicată pentru o parcare neregulamentară – FOTOGALERIE
Compania Eltrans se confruntă cu o situație fără precedent de la preluarea activității de blocare și ridicare a automobilelor parcate neregulamentar în municipiul Botoșani.
Slugăreala la străini preferată în locul unei afaceri proprii! Diaspora îmbiată acasă cu „cadouri” de până la 50.000 de euro, doar 5 botoșăneni au vrut banii
Ministrul italian de Interne Matteo Salvini a făcut un apel către România să limiteze exportul de „sclavi” folosiți la muncile agricole din Italia. În ciuda condițiilor umilitoare în care muncesc în străinătate, românii continuă să refuze aproape orice mână de ajutor întinsă de statul român pentru a se întoarce în țară.
Asociațiile de proprietari au devenit doar niște locuri unde s-au oploșit niște răsplătiți politic care NU FAC ABSOLUT NIMIC pentru proprietarii care îi plătesc!Ei adună doar banii pentru plata femeiilor de serviciu și pentru salariile lor și atât!În rest, toate problemele le rezolvă locatarii.
3 iulie 2021, 09:41
Asociații de proprietari ilegal constituite! Rezultatele prestidigitației escrocilor se văd! Președinte, poliție, justiție cântă toți în cor: Nu e treaba noastră! Am înțeles, e treaba UE!
3 iulie 2021, 09:00
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Niciodată când sunt supărat nu m-am gândit să mă las când eram supărat. Când o duc foarte, foarte bine zic că acum o dau. Pentru că s-ar putea să o ia cineva. FC Botoşani nu are nicio datorie. Din afară am avut cu cineva ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.2218 lei
CHF
Francul elveţian
4.5640 lei
GBP
Lira sterlină
5.7704 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8391 lei
XAU
Gramul de aur
240.3568 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2383 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3938 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0732 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1953 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
12.9 o C
Darabani
10.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.