Știrea zilei
Biserica unicat a României, construită din dragostea 'interzisă' a doi boieri, o ia la vale – GALERIE FOTO
La mai bine de două sute de  ani de la construire, Biserica de lemn din Hilişeu-Crişan, unicat în România, începe să o ia la vale. Ridicată în anul 1802 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este singura din ţară în care se îmbină stilul ortodox cu cel catolic. Astfel, dacă lăcaşul de cult propriu-zis este unul ortodox, în faţa acestuia există un zid impunător, cu clopotniţă, în care sunt aşezaţi ca pe o scară cei 12 apostoli, în mărime naturală, cu Domnul Iisus Hristos în centru.

Biserica Hiliseu Crisan

Boierul ortodox, soţia catolică

Construită în 1802 din banii boierului Vasile Curt, stăpânul de atunci al moșiei Hilișeu, biserica ar fi funcţionat iniţial ca un schit de măicuţe, pentru ca după aproximativ cinci decenii, să se ridice şi zidul unicat cu clopotniţă, de către o nouă generaţie de boieri, Alecu şi Ana Curt. Legenda, confirmată şi de Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Botoşani, este aceea că Ana, soţia boierului, era catolică, pe când Alecu era ortodox şi pentru a-şi îmbuna partenera de viaţă acesta a ridicat clopotniţa şi gardul în stil gotic. „Da, aceasta este explicaţia, ea era catolică, el era ortodox, mai erau şi influenţele, era într-o zonă de graniţă”, afirmă Dănuţ Huţu.

Biserica moare în picioare

În anul de graţie 2013 zidul nepereche care străjuieşte biserica a luat-o la propriu la vale. Acesta se înclină tot mai mult în faţă, într-una dintre părţi desprinzându-se de peretele clopotniţei. În plus, este tot mai decopertat, în unele zone au ieşit la vedere cărămizile roşii, iar din altele a răsărit pur şi simplu verdeaţă. În curte iarba este necosită şi a început să acopere monumentul funerar închinat ctitorilor. Potrivit oamenilor din sat, după revoluţie nu s-au mai ţinut sluijbe aici decât o dată, de două ori pe an. Aceasta şi pentru că satul are altă biserică, iar cea ridicată prin strădania boierilor este la margine, lângă ultima casă, aproape izolată, cu greu ajungându-se acolo chiar şi pe timpul verii.

Greu cu fondurile pentru reabilitare

Şansele de reabilitare a lăcaşului de cult sunt foarte mici, chiar dacă acesta se regăseşte pe lista monumentelor din România. Potrivit directorului DJCPN Botoşani, departamentul de culte a ieşit din structura Ministerului Culturii, formând Secretariatul pentru Culte, care funcţionează direct în subordinea premierului României, lucru care a schimbat procedurile de obţinere a unor finanţări. De asemenea, la nivel naţional bugetul pentru astfel de lucrări este la mai puţin de jumătate faţă de cel din anul precedent. „Acolo se slujeşte o singură dată pe an, de hram, fiind ruptă de sat. S-a făcut o altă biserică a satului. Pentru a da viaţă bisericii acolo ar trebui să se facă ceva, fie un schit, fie o mănăstire ca să se facă slujba. Dacă se va restaura, atât timp cât nu se slujeşte în ea, tot moartă rămâne”, mai spune Dănuţ Huţu, directorul DJCPN. Acesta a purtat discuţii cu protopopul de Dorohoi, iar una dintre variantele avansate a fost dobândirea unei suprafeţe de teren în apropierea lăcaşului de cult care să permită înfiinţarea unui schit sau a unor chilii.

Demersuri pentru intrarea bisericii pe lista UNESCO

Primăria Hilişeu Horia a început lucrările de stopare a alunecărilor de teren printr-o finanţare directă de la Ministerul Culturii de 30.000 de lei, iarba de la intrarea în complex fiind înlocuită cu pământ răscolit şi bătătorită de excavator. De asemenea, chiar lângă zid s-a aşezat pământ în încercarea de a bloca alunecarea acestuia. „Urmărim să conservăm, momentan, după care să punem în valoare întreg complexul monumental şi să îl trecem de la categoria B la categoria A în speranţa că va fi monument în circuitul UNESCO. În categoria B de monumente istorice, putem obţine doar finanţări de categorie naţională sau prin proiecte europene, dar în trecerea acestui obiectiv de la categoria B la categoria A atragem atenţia şi a celor organizaţii UNESCO, deci cu mai multe şanse de a obţine finanţare, a-l introduce într-un circuit turistic naţional sau poate chiar şi internaţional”, declară Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, căreia îi este arondat şi satul Hilişeu Crişan.
Şi monumentul funerar închinat ctitorilor este unul impozant, cu mai multe plăcuţe comemorative, pe una dintre acestea putându-se citi: „Alecu Curt decedat în anul 1889, în luna iunie, binefăcătorul și stăpânitorului acestor locuri ... recunoscătoare: Didina și Eugenia”. În spatele lăcaşului de cult este un imaş folosit de gospodarii vecini bisericii pentru animale.
CITEŞTE ŞI:
 Portariuc a trecut şi pe la ministrul culturii pentru salvarea unei biserici
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Melci otrăvitori atacă o clădire – AFLĂ paguba şi ce face Primăria cu imobilul- FOTOGALERIE

Urmărește-ne și pe Google News

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
5 octombrie 2013, 20:29
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:21
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:19
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:16
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:14
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:11
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:08
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:05
si eu sant fiica a satului hiliseu-crisan,am copilarit pe acele meleaguri frumoase,iar aceasta biserica a fost ptr. mine cel mai sfant loc.pacat ca oameni care ar putea face ceva,nu fac,mare pacat.
5 iunie 2013, 23:11
Pentru CETATEANU: Nu cred ca un patron care are o afacere profitabila poate fi salvatorul tuturor situatiilor in care este nevoie de bani. Din cate stiu eu VICTOR CONSTRUCT a sponsorizatmulte lucrari la biserici, insa posibilitatile nu sunt nelimitate. Cand ai bani multi, toti cer de la tine: la gradinita copilului o sponsorizare, la scoala idem, ai o cununie la biserica, parintele iti cere o sponsorizare, cei bolnavi te cauta pentru un ajutor, cei care nu le place munca, vor si ei ceva bani. Intr-o firma sunt totusi limite in a face pomeni, ANAF-ul nu te iarta pentru ca ai fost milostiv.
5 iunie 2013, 22:57
Poate Dl Primar al comunei, o sa ne lamureasca privind celebrul candelabru al Bisericii 12 Apostoli . Unicat in Moldova,suflat cu aur si un model doesebit,foarte rar. Din pacate , a fost dus la ,,restaurat'' acum cativa ani-de catre autoritatile locale,iar acum toti o dau dupa colt, l-au ,,restaurat '' de tot.
5 iunie 2013, 22:19
IP
5 iunie 2013, 17:42
frumoasa biserica din satul meu natal,aici mergeam in copilarie,foarte frumos,sper sa se faca ceva inainte de a se narui !
5 iunie 2013, 15:52
Incredibil cite lucruri extraordinare sunt pe aceste meleaguri.Mai trebuie sa fim capabili sa le pastram integre, sa luam aminte la ce fac cei din exterior pentru punerea in valoare a trecutului . Trecutul poporului roman nu este unul oarecare. Credinta si discernamant conducatorilor nostri.
5 iunie 2013, 13:18
DACA SC VICTOR CONSTRUCT ESTE SPECIALIZATA IN RESTAURARI CLADIRI MONUMENTE ISTORICE,POATE VA FACE O SPONSORIZARE???DAR NU CRED,CA EL SA POATA FACE CEVA PE DE A MOACA?? DAR DACA PRIMARUL CASTIGA O FINANTARE EUROPEANA DE 1000 OOO EURO SA VEZI CUM TRAGE TOATE LEGATURILE POLITICE,CHIAR SI MAI CONTESTA? DACA NU SPONSORIZEAZA,POATE O FI UN DUMNEZEU SI IL AJUTA CU SOCIETATEA SA AJUNGA IN STADIUL; BISERICII.
5 iunie 2013, 08:52
daca nu avem respect pentru noi, ca indivizi, cum naiba sa ne respectam istoria???!??? atat stim.... nu sunt bani!!! da unde naiba sunt banii din tara asta?!??!
5 iunie 2013, 08:27
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
8.8 o C
Dorohoi
10.2 o C
Bucecea
9.7 o C
Darabani
8.0 o C
Saveni
8.8 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.