Știrea zilei
Biserica unicat a României, construită din dragostea 'interzisă' a doi boieri, o ia la vale – GALERIE FOTO
La mai bine de două sute de  ani de la construire, Biserica de lemn din Hilişeu-Crişan, unicat în România, începe să o ia la vale. Ridicată în anul 1802 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este singura din ţară în care se îmbină stilul ortodox cu cel catolic. Astfel, dacă lăcaşul de cult propriu-zis este unul ortodox, în faţa acestuia există un zid impunător, cu clopotniţă, în care sunt aşezaţi ca pe o scară cei 12 apostoli, în mărime naturală, cu Domnul Iisus Hristos în centru.

Biserica Hiliseu Crisan

Boierul ortodox, soţia catolică

Construită în 1802 din banii boierului Vasile Curt, stăpânul de atunci al moșiei Hilișeu, biserica ar fi funcţionat iniţial ca un schit de măicuţe, pentru ca după aproximativ cinci decenii, să se ridice şi zidul unicat cu clopotniţă, de către o nouă generaţie de boieri, Alecu şi Ana Curt. Legenda, confirmată şi de Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Botoşani, este aceea că Ana, soţia boierului, era catolică, pe când Alecu era ortodox şi pentru a-şi îmbuna partenera de viaţă acesta a ridicat clopotniţa şi gardul în stil gotic. „Da, aceasta este explicaţia, ea era catolică, el era ortodox, mai erau şi influenţele, era într-o zonă de graniţă”, afirmă Dănuţ Huţu.

Biserica moare în picioare

În anul de graţie 2013 zidul nepereche care străjuieşte biserica a luat-o la propriu la vale. Acesta se înclină tot mai mult în faţă, într-una dintre părţi desprinzându-se de peretele clopotniţei. În plus, este tot mai decopertat, în unele zone au ieşit la vedere cărămizile roşii, iar din altele a răsărit pur şi simplu verdeaţă. În curte iarba este necosită şi a început să acopere monumentul funerar închinat ctitorilor. Potrivit oamenilor din sat, după revoluţie nu s-au mai ţinut sluijbe aici decât o dată, de două ori pe an. Aceasta şi pentru că satul are altă biserică, iar cea ridicată prin strădania boierilor este la margine, lângă ultima casă, aproape izolată, cu greu ajungându-se acolo chiar şi pe timpul verii.

Greu cu fondurile pentru reabilitare

Şansele de reabilitare a lăcaşului de cult sunt foarte mici, chiar dacă acesta se regăseşte pe lista monumentelor din România. Potrivit directorului DJCPN Botoşani, departamentul de culte a ieşit din structura Ministerului Culturii, formând Secretariatul pentru Culte, care funcţionează direct în subordinea premierului României, lucru care a schimbat procedurile de obţinere a unor finanţări. De asemenea, la nivel naţional bugetul pentru astfel de lucrări este la mai puţin de jumătate faţă de cel din anul precedent. „Acolo se slujeşte o singură dată pe an, de hram, fiind ruptă de sat. S-a făcut o altă biserică a satului. Pentru a da viaţă bisericii acolo ar trebui să se facă ceva, fie un schit, fie o mănăstire ca să se facă slujba. Dacă se va restaura, atât timp cât nu se slujeşte în ea, tot moartă rămâne”, mai spune Dănuţ Huţu, directorul DJCPN. Acesta a purtat discuţii cu protopopul de Dorohoi, iar una dintre variantele avansate a fost dobândirea unei suprafeţe de teren în apropierea lăcaşului de cult care să permită înfiinţarea unui schit sau a unor chilii.

Demersuri pentru intrarea bisericii pe lista UNESCO

Primăria Hilişeu Horia a început lucrările de stopare a alunecărilor de teren printr-o finanţare directă de la Ministerul Culturii de 30.000 de lei, iarba de la intrarea în complex fiind înlocuită cu pământ răscolit şi bătătorită de excavator. De asemenea, chiar lângă zid s-a aşezat pământ în încercarea de a bloca alunecarea acestuia. „Urmărim să conservăm, momentan, după care să punem în valoare întreg complexul monumental şi să îl trecem de la categoria B la categoria A în speranţa că va fi monument în circuitul UNESCO. În categoria B de monumente istorice, putem obţine doar finanţări de categorie naţională sau prin proiecte europene, dar în trecerea acestui obiectiv de la categoria B la categoria A atragem atenţia şi a celor organizaţii UNESCO, deci cu mai multe şanse de a obţine finanţare, a-l introduce într-un circuit turistic naţional sau poate chiar şi internaţional”, declară Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, căreia îi este arondat şi satul Hilişeu Crişan.
Şi monumentul funerar închinat ctitorilor este unul impozant, cu mai multe plăcuţe comemorative, pe una dintre acestea putându-se citi: „Alecu Curt decedat în anul 1889, în luna iunie, binefăcătorul și stăpânitorului acestor locuri ... recunoscătoare: Didina și Eugenia”. În spatele lăcaşului de cult este un imaş folosit de gospodarii vecini bisericii pentru animale.
CITEŞTE ŞI:
 Portariuc a trecut şi pe la ministrul culturii pentru salvarea unei biserici
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Melci otrăvitori atacă o clădire – AFLĂ paguba şi ce face Primăria cu imobilul- FOTOGALERIE

Juna CJ-ului s-a făcut de rușine, pentru a doua oară, la concursul de la Prefectură
Nici a doua oară nu a fost cu succes pentru cea mai tânără consilieră județeană de la Botoșani care a aspirat la o funcție publică din cadrul Prefecturii.
Summer Fest-ul verii 2019 s-a terminat cu o sumedenie de copii pierduți, o horă a Diasporei și o trupă care a electrizat parcul – GALERIE FOTO & VIDEO
Au fost patru zile, unele mai reușite, altele cu mai puține pretenții în care cel mai fierbinte loc al orașului a fremătat la propriu. Vara lui 2019 se încheie cu un Summer Fest care va rămâne în memoria tuturor care s-au distrat aici ca fiind a lui Smiley, Superchill, DJ Project, Vunk, Proconsul sau Hara.
Cornișa, o oază de lumină! Puzderie de oameni la marginea orașului în noaptea de sâmbătă, au venit și suceveni și ieșeni – GALERIE FOTO
A doua zi de distracție în cadrul Summer Fest a atras din nou mii de botoșăneni dar și persoane din alte județe. Dacă la scenă nu a fost la fel de multă animație asemenea primei seri, în schimb în parcul de agrement Cornișa era un furnicar de oameni.
Isterie în miez de noapte cu Smiley: concert cu o puzderie jandarmi și polițiști locali, s-au montat pe loc garduri – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară de la SummerFest Botoșani 2019 s-a încheiat într-o atmosferă de isterie generală. Iar responsabil pentru crearea acesteia a fost Smiley, artist care i-a făcut pe copii să se manifeste ca adulții, iar pe părinții lor să dea în mintea celor mici.
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
5 octombrie 2013, 20:29
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:21
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:19
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:16
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:14
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:11
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:08
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:05
si eu sant fiica a satului hiliseu-crisan,am copilarit pe acele meleaguri frumoase,iar aceasta biserica a fost ptr. mine cel mai sfant loc.pacat ca oameni care ar putea face ceva,nu fac,mare pacat.
5 iunie 2013, 23:11
Pentru CETATEANU: Nu cred ca un patron care are o afacere profitabila poate fi salvatorul tuturor situatiilor in care este nevoie de bani. Din cate stiu eu VICTOR CONSTRUCT a sponsorizatmulte lucrari la biserici, insa posibilitatile nu sunt nelimitate. Cand ai bani multi, toti cer de la tine: la gradinita copilului o sponsorizare, la scoala idem, ai o cununie la biserica, parintele iti cere o sponsorizare, cei bolnavi te cauta pentru un ajutor, cei care nu le place munca, vor si ei ceva bani. Intr-o firma sunt totusi limite in a face pomeni, ANAF-ul nu te iarta pentru ca ai fost milostiv.
5 iunie 2013, 22:57
Poate Dl Primar al comunei, o sa ne lamureasca privind celebrul candelabru al Bisericii 12 Apostoli . Unicat in Moldova,suflat cu aur si un model doesebit,foarte rar. Din pacate , a fost dus la ,,restaurat'' acum cativa ani-de catre autoritatile locale,iar acum toti o dau dupa colt, l-au ,,restaurat '' de tot.
5 iunie 2013, 22:19
IP
5 iunie 2013, 17:42
frumoasa biserica din satul meu natal,aici mergeam in copilarie,foarte frumos,sper sa se faca ceva inainte de a se narui !
5 iunie 2013, 15:52
Incredibil cite lucruri extraordinare sunt pe aceste meleaguri.Mai trebuie sa fim capabili sa le pastram integre, sa luam aminte la ce fac cei din exterior pentru punerea in valoare a trecutului . Trecutul poporului roman nu este unul oarecare. Credinta si discernamant conducatorilor nostri.
5 iunie 2013, 13:18
DACA SC VICTOR CONSTRUCT ESTE SPECIALIZATA IN RESTAURARI CLADIRI MONUMENTE ISTORICE,POATE VA FACE O SPONSORIZARE???DAR NU CRED,CA EL SA POATA FACE CEVA PE DE A MOACA?? DAR DACA PRIMARUL CASTIGA O FINANTARE EUROPEANA DE 1000 OOO EURO SA VEZI CUM TRAGE TOATE LEGATURILE POLITICE,CHIAR SI MAI CONTESTA? DACA NU SPONSORIZEAZA,POATE O FI UN DUMNEZEU SI IL AJUTA CU SOCIETATEA SA AJUNGA IN STADIUL; BISERICII.
5 iunie 2013, 08:52
daca nu avem respect pentru noi, ca indivizi, cum naiba sa ne respectam istoria???!??? atat stim.... nu sunt bani!!! da unde naiba sunt banii din tara asta?!??!
5 iunie 2013, 08:27
Sondaj
Trebuie dărâmate garajele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Cât am fost în liceu, am jucat volei în sala teatrului și am organizat baluri pentru boboci. În cazul meu... m-am ocupat mai mult de baluri decât de volei”, Octavian Strunilă, actor originar din Dorohoi ...
astratex.ro
Curs valutar
23 august 2019
EUR
Euro
4.7216 lei
USD
Dolarul SUA
4.2706 lei
CHF
Francul elveţian
4.3268 lei
GBP
Lira sterlină
5.2121 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0058 lei
XAU
Gramul de aur
205.4478 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2385 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4384 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2064 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1833 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.