Știrea zilei
Biserica unicat a României, construită din dragostea 'interzisă' a doi boieri, o ia la vale – GALERIE FOTO
La mai bine de două sute de  ani de la construire, Biserica de lemn din Hilişeu-Crişan, unicat în România, începe să o ia la vale. Ridicată în anul 1802 cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, este singura din ţară în care se îmbină stilul ortodox cu cel catolic. Astfel, dacă lăcaşul de cult propriu-zis este unul ortodox, în faţa acestuia există un zid impunător, cu clopotniţă, în care sunt aşezaţi ca pe o scară cei 12 apostoli, în mărime naturală, cu Domnul Iisus Hristos în centru.

Biserica Hiliseu Crisan

Boierul ortodox, soţia catolică

Construită în 1802 din banii boierului Vasile Curt, stăpânul de atunci al moșiei Hilișeu, biserica ar fi funcţionat iniţial ca un schit de măicuţe, pentru ca după aproximativ cinci decenii, să se ridice şi zidul unicat cu clopotniţă, de către o nouă generaţie de boieri, Alecu şi Ana Curt. Legenda, confirmată şi de Dănuţ Huţu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură şi Patrimoniul Naţional (DJCPN) Botoşani, este aceea că Ana, soţia boierului, era catolică, pe când Alecu era ortodox şi pentru a-şi îmbuna partenera de viaţă acesta a ridicat clopotniţa şi gardul în stil gotic. „Da, aceasta este explicaţia, ea era catolică, el era ortodox, mai erau şi influenţele, era într-o zonă de graniţă”, afirmă Dănuţ Huţu.

Biserica moare în picioare

În anul de graţie 2013 zidul nepereche care străjuieşte biserica a luat-o la propriu la vale. Acesta se înclină tot mai mult în faţă, într-una dintre părţi desprinzându-se de peretele clopotniţei. În plus, este tot mai decopertat, în unele zone au ieşit la vedere cărămizile roşii, iar din altele a răsărit pur şi simplu verdeaţă. În curte iarba este necosită şi a început să acopere monumentul funerar închinat ctitorilor. Potrivit oamenilor din sat, după revoluţie nu s-au mai ţinut sluijbe aici decât o dată, de două ori pe an. Aceasta şi pentru că satul are altă biserică, iar cea ridicată prin strădania boierilor este la margine, lângă ultima casă, aproape izolată, cu greu ajungându-se acolo chiar şi pe timpul verii.

Greu cu fondurile pentru reabilitare

Şansele de reabilitare a lăcaşului de cult sunt foarte mici, chiar dacă acesta se regăseşte pe lista monumentelor din România. Potrivit directorului DJCPN Botoşani, departamentul de culte a ieşit din structura Ministerului Culturii, formând Secretariatul pentru Culte, care funcţionează direct în subordinea premierului României, lucru care a schimbat procedurile de obţinere a unor finanţări. De asemenea, la nivel naţional bugetul pentru astfel de lucrări este la mai puţin de jumătate faţă de cel din anul precedent. „Acolo se slujeşte o singură dată pe an, de hram, fiind ruptă de sat. S-a făcut o altă biserică a satului. Pentru a da viaţă bisericii acolo ar trebui să se facă ceva, fie un schit, fie o mănăstire ca să se facă slujba. Dacă se va restaura, atât timp cât nu se slujeşte în ea, tot moartă rămâne”, mai spune Dănuţ Huţu, directorul DJCPN. Acesta a purtat discuţii cu protopopul de Dorohoi, iar una dintre variantele avansate a fost dobândirea unei suprafeţe de teren în apropierea lăcaşului de cult care să permită înfiinţarea unui schit sau a unor chilii.

Demersuri pentru intrarea bisericii pe lista UNESCO

Primăria Hilişeu Horia a început lucrările de stopare a alunecărilor de teren printr-o finanţare directă de la Ministerul Culturii de 30.000 de lei, iarba de la intrarea în complex fiind înlocuită cu pământ răscolit şi bătătorită de excavator. De asemenea, chiar lângă zid s-a aşezat pământ în încercarea de a bloca alunecarea acestuia. „Urmărim să conservăm, momentan, după care să punem în valoare întreg complexul monumental şi să îl trecem de la categoria B la categoria A în speranţa că va fi monument în circuitul UNESCO. În categoria B de monumente istorice, putem obţine doar finanţări de categorie naţională sau prin proiecte europene, dar în trecerea acestui obiectiv de la categoria B la categoria A atragem atenţia şi a celor organizaţii UNESCO, deci cu mai multe şanse de a obţine finanţare, a-l introduce într-un circuit turistic naţional sau poate chiar şi internaţional”, declară Ioan Butnaru, primarul comunei Hilişeu Horia, căreia îi este arondat şi satul Hilişeu Crişan.
Şi monumentul funerar închinat ctitorilor este unul impozant, cu mai multe plăcuţe comemorative, pe una dintre acestea putându-se citi: „Alecu Curt decedat în anul 1889, în luna iunie, binefăcătorul și stăpânitorului acestor locuri ... recunoscătoare: Didina și Eugenia”. În spatele lăcaşului de cult este un imaş folosit de gospodarii vecini bisericii pentru animale.
CITEŞTE ŞI:
 Portariuc a trecut şi pe la ministrul culturii pentru salvarea unei biserici
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
 Melci otrăvitori atacă o clădire – AFLĂ paguba şi ce face Primăria cu imobilul- FOTOGALERIE

Restaurant de 1 milion de euro la Botoşani

Un restaurant de la Botoşani a reuşit să treacă graniţa unui milion de euro cifră de afaceri într-un an de zile. Asta reiese din Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) pentru 2016 şi făcut public în toamna ce tocmai s-a încheiat.

Jigniri fără precedent la adresa ”Fetelor din Botoșani” și a întregului județ: Să furi vreun c... din ăla; cazurile de viol sunt mai dese ca sfinții din calendarul creștin ortodox

“Hai la Botoşani”, melodia care se bucur de un succes fulminant, a devenit ţinta ironiilor unui site care susţine că se ocupă în principal de “reportaje originale și documentare despre tot ce se petrece-n jurul lumii”.

Două colege de clasă de la Colegiul AT Laurian au născut: Hai să facem o creşă pe lângă liceu

Una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Botoşani se confruntă cu o situaţie mai rar întâlnită. O elevă din clasa a XI – a de la Colegiul Naţional AT Laurian a devenit mamă.

A murit o profesoară iubită de la Botoșani! Două orfane rămase fără mamă vor să-și continue studiile– GALERIE FOTO

Sfântul Nicolae în acest an a ocolit familia unui cadru didactic ce s-a stins în week-end și a plecat pe ultimul său drum, printre fulgi de nea, în ziua de luni, 5 decembrie a anului 2017. Irina Arcire a fost profesor de biologie și a murit la doar 44 de ani, după o lungă luptă cu o boală ce iartă arareori.

SCANDAL la o școală din Botoșani, directoarea pasează orele la bibliotecară, uneori ar mai bate și copiii: Îi jignește, îi umilește…

O nouă situație tensionată este înregistrată într-o unitate de învățământ. Și, dacă cele sesizate de mai mulți părinți se adeveresc, există cumva o explicație pentru numărul însemnat de elevi nepregătiți la examenele naționale. Pentru că pare-se că vina nu le aparține doar lor.

Fermierii au chefuit românește: un sac gol și un... bețiv pentru șefime, ”Fetele” și ciobănașii pentru agricultori - VIDEO & GALERIE FOTO

Oamenii pământului au avut parte sâmbătă seară de propria petrecere. Peste 200 de zootehniști și legumicultori s-au strâns la restaurantul unui hotel de la marginea orașului unde, după un an de muncă, s-au mai și distrat.

Puțini, dar buni! Botoșănenii bogați nu s-au îngrămădit la concertul caritabil, apel de suflet de la artiști: Niște familii au nevoie mai mult ca oricând să le fim aproapeFOTO&VIDEO

Concert cu dublă semnificație organizat la ceasul serii de 1 Decembrie la Casa Sindicatelor Nicolae Iorga de către Filarmonica de Stat Botoșani, cu implicarea municipalității.

La mulţi ani, Botoşani! Ziua Naţională a României marcată cu steaguri, cocarde, straie populare şi o mare surpriză – GALERIE FOTO & VIDEO

Botoşani a îmbrăcat straie de sărbătoare de Ziua naţională a tuturor românilor.

Scandal monstru în club la 1 noaptea: mascații au dat peste senatorul Șoptică și alți șefi ai PNL, plângeri la ministrul Internelor

Un scandal uriaș a izbucnit în lumea politică și nu numai după o acțiune a Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor într-un club de Oradea plin de parlamentari liberali. Printre aceștia se afla și senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care a avut ghinionul de a-și fi uitat actele în cameră.

De unde i-aţi scos frate? „Fantoma” cântă la trompetă, omul de zăpadă-i păzit de un chimist, Moş Crăciun a îngălbenit săracu’ – GALERIE FOTO parcul de sărbători

Orăşelul Copiilor pare să se fi transformat într-un sat al figurilor triste. Pe lângă faptul că Parcul Mihai Eminescu este tot mai golaş de la un sezon rece la altul, puţinele elemente care îl mai ornează par mai degrabă cuprinse dintr-un horror.

Oare îi oprește cineva?! Picturile din Biserica unicat în Europa distruse cu ciocanul la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

De cât timp are nevoie o persoană pentru a distruge ceva?

Atac cu un cuțit la o biserică, un alt tânăr ar fi fost strâns de gât

Eveniment reprobabile au avut loc sâmbătă seară la un lăcaș de cult. Un cetățean ar fi folosit un cuțit, iar altul ar fi fost strâns de gât.

Carla's Dreams a înnebunit lumea la miezul nopții: unele pe mese, altul... prea verde la față - Noi suntem treji azi, așa că azi e diferit - VIDEO & GALERIE FOTO

La 13 luni de la primul concert la Botoșani, cei cinci băieți din Basarabia care de doi ani sparg toate topurile muzicale din România au revenit în nordul Moldovei. Au făcut-o în același loc și cu același succes.

Umilință sau idee extraordinară? Ce a făcut un celebru realizator Pro TV cu tricoul ”Fetelor de la Botoșani”: Primul este, bănuiesc, destul de cunoscut, cred că și pe bancnota aia de 500 de lei - VIDEO

Fetele de la Botoșani își continuă periplul pe la televiziunile centrale. Dacă săptămâna trecută au fost invitate ”La Măruță”, joi au mers din nou la Pro TV. De această dată însă la emisiunea Vorbește lumea.

O frumusețe de botoșăneancă a pus autoritățile din Spania pe jar, a plecat după un telefon și a dispărut - FOTOGALERIE

O tânără de 29 de ani originară din municipiul Dorohoi și plecată la muncă în Spania și-a pus pe jar rudele, prietenii și colegii. Ieșită duminică din casă, ea nu a mai dat nici un semn de viață de cinci zile.

Actorul care a jucat cu Nicole Kidman, Bruce Willis, Brad Pitt, Tom Cruise, dat pe spate de oraşul nostru: Nu poţi să nu vii într-un oraş ca Botoşaniul, n-ai cumVIDEO

Într-un judeţ în care Primăria tipăreşte calendare cu fotografii din alte oraşe numai din Botoşani nu, iar Consiliul Judeţean promovează aceste meleaguri printr-un chioşc mai mereu închis şi cu spatele la pietonal, reclamă adevărată au ajuns să ne facă artiştii. Şi nici nu este obligatoriu să fie din această zonă a ţării.

Umilință la adresa patronilor de magazine din Parcul Tineretului după deschiderea unui Profi

Un scandal nedorit a izbucnit în cartierul Parcul Tineretului din municipiul reședință de județ, după deschiderea unui magazin din lanțul național Profi.

Asta da răbdare! Falimentara județului își plătește datoriile de 15 milioane de euro la stat în... 1.500 de ani

Nici măcar un sfert din sumele recuperate de către falimentara SC Apa Grup SRL de la debitori nu ajung la instituţiile şi societăţile la care societatea Consiliului Judeţean înregistrează datorii.

Asalt pe covorul roșu la cinema, zeci de oameni rămași fără bilet la întâlnirea cu actorul care a jucat la Hollywood: Este o mare onoare pentru noi să fim aici - VIDEO & GALERIE FOTO

S-au trăit momente desprinse dinaintea revoluției sâmbătă seară la Cinema Unirea. Instituția a fost luată din nou cu asalt cu ocazia proiecției speciale a lungmetrajului ”Octav”.

Discriminare sexuală reclamată de o salariată a Consiliului Județean tocmai trimisă acasă, se pregătește un proces răsunător

Consiliul Județean Botoșani se confruntă cu o situație cel puțin inedită. O angajată tocmai trimisă acasă contestă decizia în baza unei legi la care conducătorii instituției nu se așteptau.

5 octombrie 2013, 20:29
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:21
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:19
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:16
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:14
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:11
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:08
E locul in care buni si strabuni mei s-au inchinat si au muncit. Lacasul in care mama a fost botezata.Regret ca traiesc in timpul acesta cand nimic nu mai e sfant nu mai suntem adevarati patrioti . Demult din spusele bunicii oamenii se ajutau isi construiau casele impreuna se respectau SARACIA DISTRUGE TOT CE ESTE SFANT CHIAR SUNTEM ATAT DE SARACI?.....
5 octombrie 2013, 20:05
si eu sant fiica a satului hiliseu-crisan,am copilarit pe acele meleaguri frumoase,iar aceasta biserica a fost ptr. mine cel mai sfant loc.pacat ca oameni care ar putea face ceva,nu fac,mare pacat.
5 iunie 2013, 23:11
Pentru CETATEANU: Nu cred ca un patron care are o afacere profitabila poate fi salvatorul tuturor situatiilor in care este nevoie de bani. Din cate stiu eu VICTOR CONSTRUCT a sponsorizatmulte lucrari la biserici, insa posibilitatile nu sunt nelimitate. Cand ai bani multi, toti cer de la tine: la gradinita copilului o sponsorizare, la scoala idem, ai o cununie la biserica, parintele iti cere o sponsorizare, cei bolnavi te cauta pentru un ajutor, cei care nu le place munca, vor si ei ceva bani. Intr-o firma sunt totusi limite in a face pomeni, ANAF-ul nu te iarta pentru ca ai fost milostiv.
5 iunie 2013, 22:57
Poate Dl Primar al comunei, o sa ne lamureasca privind celebrul candelabru al Bisericii 12 Apostoli . Unicat in Moldova,suflat cu aur si un model doesebit,foarte rar. Din pacate , a fost dus la ,,restaurat'' acum cativa ani-de catre autoritatile locale,iar acum toti o dau dupa colt, l-au ,,restaurat '' de tot.
5 iunie 2013, 22:19
IP
5 iunie 2013, 17:42
frumoasa biserica din satul meu natal,aici mergeam in copilarie,foarte frumos,sper sa se faca ceva inainte de a se narui !
5 iunie 2013, 15:52
Incredibil cite lucruri extraordinare sunt pe aceste meleaguri.Mai trebuie sa fim capabili sa le pastram integre, sa luam aminte la ce fac cei din exterior pentru punerea in valoare a trecutului . Trecutul poporului roman nu este unul oarecare. Credinta si discernamant conducatorilor nostri.
5 iunie 2013, 13:18
DACA SC VICTOR CONSTRUCT ESTE SPECIALIZATA IN RESTAURARI CLADIRI MONUMENTE ISTORICE,POATE VA FACE O SPONSORIZARE???DAR NU CRED,CA EL SA POATA FACE CEVA PE DE A MOACA?? DAR DACA PRIMARUL CASTIGA O FINANTARE EUROPEANA DE 1000 OOO EURO SA VEZI CUM TRAGE TOATE LEGATURILE POLITICE,CHIAR SI MAI CONTESTA? DACA NU SPONSORIZEAZA,POATE O FI UN DUMNEZEU SI IL AJUTA CU SOCIETATEA SA AJUNGA IN STADIUL; BISERICII.
5 iunie 2013, 08:52
daca nu avem respect pentru noi, ca indivizi, cum naiba sa ne respectam istoria???!??? atat stim.... nu sunt bani!!! da unde naiba sunt banii din tara asta?!??!
5 iunie 2013, 08:27
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Situaţii dintr-astea vor mai apare, conductele sunt puse de acum cel puţin 30 de ani în acea zonă. O conductă din oţel care n-a fost protejată când a fost montată la momentul respectiv, că eu nu vreau să mă bat cu tovarăşul ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6332 lei
USD
Dolarul SUA
3.9185 lei
CHF
Francul elveţian
3.9642 lei
GBP
Lira sterlină
5.2671 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4752 lei
XAU
Gramul de aur
158.2582 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2288 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4746 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0007 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0517 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6224 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.