Știrea zilei
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți

Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.

Stresul omniprezent în viața fiecăruia

 

Indiferent de vârstă important este să încercăm să facem față cu brio obstacolelor vieții și să încercăm ca problemele cotidiene să nu ne copleșească pentru a avea de suferit.  De aceea, specialiștii susțin că încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie învățați cum să reacționeze în fața unor situații mai dificile.

 

Ce anume îi stresează pe micuți?

 

Ne spune Laura Jijie, coordonatorul Compartimentuluil de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

„Factorii  sunt multipli, orice schimbare nouă, orice modificare din rutina lui zilnică poate deveni o sursă de stres. Cea mai frecventă sursă de stres este școala, relațiile cu profesorii, expectațiile ridicate ale personalului didactic, conflictul cu colegii, toate acestea pot deveni surse de stres. Apoi familia, conflictele din familie, problemele de sănătate ale părinților, precaritatea financiară, mutarea în altă țară, absența unui părinte, decesul unei persoane din familie, dezastrele naturale, o traumă puternică, abuzul fizic și emoțional la care este supus.

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

De la stres la depresie

 

Potrivit specialistului fiecare copil sau adult reacționează diferit, iar de multe ori dacă factorii stresori persistă se poate ajunge și la depresie. De aceea, Laura Jijie susține că încă de la școală ar trebui să deruleze programe de prevenție, de management al stresului astfel încât copilul să învețe să facă față mai bine unor situații.

 

„Stresul este acea manifestare care are loc la nivel emoțional, afectiv și comportamental. Stresul se manifestă diferit de la copil la copil în funcție de vulnerabilitatea personală, de suportul familial și al grupului de suport social. Prima zi de grădiniță pentru un copil poate fi o sursă teribilă de stres, la altul poate fi o bucurie și de abia așteaptă să meargă. Inclusiv chiar la o petrecere, la un copil anxios această idee a unei petreceri cu foarte multe persoane poate să devină o sursă de stres pentru acel copil. Stresul se poate manifesta inclusiv de la o banală durere de cap până la niște manifestări de tip fonic. La nivel emoțional se va simți îngrijorat, va fi labil emoțional, va plânge ușor, fie se va manifesta prin retragere la nivel comportamental, se va izola, fie va fi agresiv cu ceilalți”

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

 

De multe ori, adolescenții se apucă de droguri, alcool, tot din cauza stresului și poate să ducă spre depresie cu tentative suicidale.

 

Însă se poate face față stresului cotidian datorită abilităților personale, capacității de autocontrol a emoțiilor, mediului familial care trebuie să fie unul suportiv, securizant, afectiv, de comunicare empatică intrafamilială. De asemenea, și stima de sine este un factor important pentru capacitatea de a face față acestui sindrom. Iar potrivit specialiștilor activitățile recreative sunt foarte importante întrucât pot fi resurse care să distragă copilul de la stres. 

 

Sfat pentru părinți

 

De fapt, totul este un cerc vicios, întrucât problemele copiilor sunt un factor de stres pentru părinți și viceversa.

 

Ce trebuie să facă părinții?

 

„De multe ori copilul reacționează la evenimentul stresant prin imitarea unor adulți. Dacă mama de exemplu îl încurajează pe copil și spune nu s-a întâmplat nimic, este în regulă îi dă copilului senzația că totul este sub control și nu este panicată și copilul atunci percepe această situație ca nefiind atât de periculoasă pentru el deoarece vede adultul care este stabil și controlează situația. În momentul în care copilul vede la adult că este stresat, țipă, este anxios atunci copilul gândește ca dacă „mama nu reușește sa facă față acestei situații atunci eu”,  iar anxietatea lui creste teribil. Părinții să încerce ei înșiși să-și managerieze ei singuri elementele stresante, să se autoevalueze, iar această siguranță o va transmite și copilului”,

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

Depinde doar de noi cum reușim să ne adaptăm schimbărilor din viața de zi cu zi, însă este important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să cerem ajutorul specialiștilor și asta pentru că ușor, ușor stresul poate ucide.

loading...
Un psihiatru din Botoșani spulberă mitul ”rocker=satanist”, după tragedia de la Colectiv: Este un fenomen de chatarsis
EXPERIMENTE politice pe copii: Elevii de-a șaptea stresați cu simulări de examene
Botoșănenii mor pe capete, cancerul și stresul îi bagă în mormânt

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
Explozie impresionantă de sunet și lumină la avanpremiera de la Cornișa, a fost club în aer liber noaptea trecută – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizatorii Zilelor Orașului, care în acest an coincid cu inaugurarea Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, au efectuat joi seară probele finale la instalațiile de sunet și lumini. Iar ceea ce a ieșit a fost de-a dreptul impresionant.
A tras camionul în față și a plecat! Încă o bancă a părăsit Botoșaniul – FOTOGALERIE
O nouă bancă se alătură mulțimii celor care au plecat din Botoșani, preferând să își continue afacerile din nordul Moldovei de la Suceava. Patria Bank este ultima instituție financiară care a făcut acest lucru.  
Vilă cu spații comerciale la parter construită pe terenul vândut de un fost președinte de partid
Investiție nouă pe una dintre cele mai circulate artere din municipiul reședință de județ: pe Calea Națională, zona de ieșire spre Șoseaua Iașului, un investitor privat ridică o clădire care va avea spații comerciale la parter și locuință la etaj.
Asediu pentru Andra la Ipotești: S-a umplut stadionul, s-a blocat circulația, a venit Poliția – VIDEO & GALERIE FOTO
Ajuns la a XII – a ediție, festivalul Floare Albastră organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu a avut parte în prima zi de cea mai mare asistență din istorie.
Zeci de mii de botoșăneni UMILIȚI de stat și puși pe drumuri aiurea - FOTOGALERIE
În județul nostru sunt zeci de mii de persoane care beneficiază de bilete de călătorie gratuite, pe care le pot folosi atunci când merg cu trenul sau cu autocarul în diferite locuri din țară. Cert este că acestea se eliberează pentru întreg județul, doar într-un sigur loc.
Șefii Botoșanilor și-au luat concediu ca să plece la miting la Iași, primăriile pesediste golite de oameni – GALERIE FOTO
9 mai 2019 va rămâne în memoria colectivă a iubitorilor PSD dar și a celor mai vehemenți opozanți ai lor, ziua în care s-a dorit o demonstrație de forță de necontestat din partea lui Liviu Dragnea, probabil cel mai huiduit lider din istoria acestui partid.
TRAGEDIE: Șeful de la Evidența Populației a încetat din viață
Șeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului (SPCEPJ) Botoşani a decedat seara trecută pe un pat de spital din București.
Campionul nesimțirii este din Botoșani: Bărbatul care nu și-a achitat NICIODATĂ facturile la apă și a ajuns la o datorie uriașă
Trăim într-o eră modernă, a confortului, iar cei mai mulți oameni muncesc zilnic pentru a beneficia de acest lucru. Alții, se pare că vor să se bucure de anumite servicii gratis, fără a-i interesa că orice lucru costă. Cel puțin, în anul 2019, există o persoană care niciodată în viața sa nu a achitat vreo factură la apă. Este de necrezut, însă se întâmplă chiar în municipiul Botoșani.
Cel mai tânăr șef de instituție din Botoșani are 28 de ani!
La nici trei decenii de viață, un botoșănean din municipiu se numără printre fericiții ai căror parcurs către o funcție publică de conducere nu a fost unul de durată.
Pe o STRADĂ din municipiu asfaltată recent mașinile NU au voie să parcheze, vecinii somați să-și bage autoturismele în curți – FOTOGALERIE
Este una dintre străzile care a stârnit multe discuții în contradictoriu în plenul municipal între cele două grupări politice reprezentantive. Dincolo de factorii decidenți sunt cetățenii de pe respectiva stradă care au așteptat ani de zile asfalt și în fața caselor lor.
LOCUL de la Mavromati unde se pun diagnostice GRELE: Asistent cu 25 de ani vechime - Aici NU sunt presupuneri
Există fel și fel de meserii, unele mai cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute. De această dată, am pătruns într-un laborator, unul în care se pun fel și fel de diagnostice, un laborator care pentru mulți dintre noi este o necunoscută.
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO
Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.
HRISTOS A ÎNVIAT! ... Și la biserica dintre două lumi așteptată de mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
De mai bine de 10 ani sute și sute de botoșăneni care locuiesc la ieșirea din Botoșani spre Curtești, acolo unde se întâlnesc două lumi, cea urbană cu cea rurală, așteptau să trăiască Învierea Domnului Iisus Hristos în propriul locaș de cult.
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale sunt despre familie și bucurie, însă pentru o familie din Botoșani, Paștele de anul acesta va fi cel mai trist din toate de până acum. De fapt, nici nu se poate compara, căci nu se mai pot bucura de nimic. Și când spunem nimic, chiar nu exagerăm deloc. Un incendiu le-a distrus tot ce aveau mai de preț.
Preot din Botoșani, MĂRTURISIRI emoționante la ceas de sărbătoare: De la bucuria de a dărui la urare pentru botoșăneni
Sărbătorile Pascale reprezintă un moment deosebit de important cu multe și multe semnificații. Fiecare dintre noi ar trebui sa fim buni, mai iubitori, sa fim atenți la nevoile semenilor noștri. Și nu numai în această perioadă.
„Doctorul” de suflete de la spital: Salvează copiii de la suicid și alină părinții sau chiar cadrele medicale  - GALERIE FOTO
De multe ori pe patul de spital avem nevoie și de un altfel de sprijin, unul duhovnicesc. De aceea fiecare spital are și preoți de caritate în structura de personal. Am stat de vorbă cu Marius Ciobanu, preot la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, pentru a vedea care este rolul unui astfel de părinte într-o unitate spitalicească.
Adolescentă amenințată cu un cuțit în scara blocului, vinovatul NU știe nici când s-a născut
Unii botoșăneni vor cu orice preț să facă rost de bani indiferent de unde, cum și neținând cont nicio clipă de lege.
După DOI ANI de zile, doi dintre șefii Primăriei ar putea reveni pe posturi, cu tot cu salarii
În luna mai a anului în curs se împlinesc doi ani de zile de la suspendarea din funcții a secretarului municipiului Botoșani, Ioan Apostu și a lui Cezar Puiu, șeful Serviciului Patrimoniu din cadrul instituției.
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
”La noi, dacă stingi lumina noaptea, noi luminăm ca fosforul și vă spun și de ce: suntem al doilea județ din țară ca număr de lacuri, mâncăm foarte mult pește, se acumulează fosforul și suntem foarte deștepți. Nu vă mai ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7627 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.2298 lei
GBP
Lira sterlină
5.4233 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8773 lei
XAU
Gramul de aur
175.2584 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2380 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4561 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9388 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.