Știrea zilei
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți

Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.

Stresul omniprezent în viața fiecăruia

 

Indiferent de vârstă important este să încercăm să facem față cu brio obstacolelor vieții și să încercăm ca problemele cotidiene să nu ne copleșească pentru a avea de suferit.  De aceea, specialiștii susțin că încă de la o vârstă fragedă copiii trebuie învățați cum să reacționeze în fața unor situații mai dificile.

 

Ce anume îi stresează pe micuți?

 

Ne spune Laura Jijie, coordonatorul Compartimentuluil de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

„Factorii  sunt multipli, orice schimbare nouă, orice modificare din rutina lui zilnică poate deveni o sursă de stres. Cea mai frecventă sursă de stres este școala, relațiile cu profesorii, expectațiile ridicate ale personalului didactic, conflictul cu colegii, toate acestea pot deveni surse de stres. Apoi familia, conflictele din familie, problemele de sănătate ale părinților, precaritatea financiară, mutarea în altă țară, absența unui părinte, decesul unei persoane din familie, dezastrele naturale, o traumă puternică, abuzul fizic și emoțional la care este supus.

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

De la stres la depresie

 

Potrivit specialistului fiecare copil sau adult reacționează diferit, iar de multe ori dacă factorii stresori persistă se poate ajunge și la depresie. De aceea, Laura Jijie susține că încă de la școală ar trebui să deruleze programe de prevenție, de management al stresului astfel încât copilul să învețe să facă față mai bine unor situații.

 

„Stresul este acea manifestare care are loc la nivel emoțional, afectiv și comportamental. Stresul se manifestă diferit de la copil la copil în funcție de vulnerabilitatea personală, de suportul familial și al grupului de suport social. Prima zi de grădiniță pentru un copil poate fi o sursă teribilă de stres, la altul poate fi o bucurie și de abia așteaptă să meargă. Inclusiv chiar la o petrecere, la un copil anxios această idee a unei petreceri cu foarte multe persoane poate să devină o sursă de stres pentru acel copil. Stresul se poate manifesta inclusiv de la o banală durere de cap până la niște manifestări de tip fonic. La nivel emoțional se va simți îngrijorat, va fi labil emoțional, va plânge ușor, fie se va manifesta prin retragere la nivel comportamental, se va izola, fie va fi agresiv cu ceilalți”

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

 

De multe ori, adolescenții se apucă de droguri, alcool, tot din cauza stresului și poate să ducă spre depresie cu tentative suicidale.

 

Însă se poate face față stresului cotidian datorită abilităților personale, capacității de autocontrol a emoțiilor, mediului familial care trebuie să fie unul suportiv, securizant, afectiv, de comunicare empatică intrafamilială. De asemenea, și stima de sine este un factor important pentru capacitatea de a face față acestui sindrom. Iar potrivit specialiștilor activitățile recreative sunt foarte importante întrucât pot fi resurse care să distragă copilul de la stres. 

 

Sfat pentru părinți

 

De fapt, totul este un cerc vicios, întrucât problemele copiilor sunt un factor de stres pentru părinți și viceversa.

 

Ce trebuie să facă părinții?

 

„De multe ori copilul reacționează la evenimentul stresant prin imitarea unor adulți. Dacă mama de exemplu îl încurajează pe copil și spune nu s-a întâmplat nimic, este în regulă îi dă copilului senzația că totul este sub control și nu este panicată și copilul atunci percepe această situație ca nefiind atât de periculoasă pentru el deoarece vede adultul care este stabil și controlează situația. În momentul în care copilul vede la adult că este stresat, țipă, este anxios atunci copilul gândește ca dacă „mama nu reușește sa facă față acestei situații atunci eu”,  iar anxietatea lui creste teribil. Părinții să încerce ei înșiși să-și managerieze ei singuri elementele stresante, să se autoevalueze, iar această siguranță o va transmite și copilului”,

Laura Jijie, coordonatorul Compartimentul de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Județean Mavromati.

 

Depinde doar de noi cum reușim să ne adaptăm schimbărilor din viața de zi cu zi, însă este important atunci când simțim că ceva nu este în regulă să cerem ajutorul specialiștilor și asta pentru că ușor, ușor stresul poate ucide.

loading...
Un psihiatru din Botoșani spulberă mitul ”rocker=satanist”, după tragedia de la Colectiv: Este un fenomen de chatarsis
EXPERIMENTE politice pe copii: Elevii de-a șaptea stresați cu simulări de examene
Botoșănenii mor pe capete, cancerul și stresul îi bagă în mormânt

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Soțul asistentei moarte este pompier și e internat într-un spital din Iași: Ne este greu să găsim cuvintele potrivite
Elena Buta, asistenta decedată sâmbătă într-un spital din Iași, fusese diagnosticată cu Covid-19 încă din luna aprilie. Tot de atunci și soțul acesteia a fost depistat pozitiv.
Puhoi de lume în centrul Botoșanilor: starea de alertă moare în nepăsare, îmbulzeală și cozi uriașe – VIDEO & GALERIE FOTO
Distanțarea socială, dacă a existat vreodată la Botoșani în pandemie, a pierit cu siguranță după terminarea Stării de Urgență. Deși regulile de prevenire a răspândirii coronavirusului au rămas în mare parte aceleași și în Starea de Alertă, unii botoșăneni le ignoră în totalitate.
Radu Malancea aproape dat afară a doua oară de la Spitalul Județean, de data aceasta fără avocat: Luăm în calcul
Grija pentru combaterea pandemiei cu COVID-19 pălește în fața aranjamentelor politice. Iar un exemplu grăitor este ceea ce se întâmplă în această perioadă în România, unde cea mai mare preocupare a politicienilor PSD este să le facă loc pe funcții managerilor de spitale dați afară de PNL-iști. Sau să le cimenteze posturile directorilor care au scăpat deocamdată de valul de demiteri. 
ȘASE asistente medicale cazate la un hotel INFECTATE cu coronavirus! ANCHETĂ derulată de DSP: Să vedem unde a fost sursa, dacă ele au interacționat în hotel
Un nou val de cadre medicale a fost depistat pozitiv la noul coronavirus. Este vorba despre un lot de asistente medicale care provin de la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati și care au fost detașate pentru o perioadă de două săptămâni de zile la Secția de Boli Infecțioase.
Zeci de angajați de la Spitalul de Recuperare ținuți acasă pentru că directoarea „n-are ce să facă cu ei”
Situație disperată pentru câteva zeci de angajați din cadrul Spitalului de Recuperare Sfântul Gheorghe, din municipiu. Au fost trimiși acasă pe perioada stării de urgență, iar de luni ar fi trebuit să revină la muncă, lucru care nu s-a întâmplat.
”Decât” un salariu: 500 de euro amenda medie în pandemie la Botoșani! Sancțiunile aplicate de Poliție au atins un nivel istoric
Disputele pe seama amenzilor aplicate de structurile Ministerului Afacerilor Interne (MAI) în Starea de Urgență au determinat ExpertForum.ro să întocmească un studiu mai aprofundat al politicii Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) cu privire la pedepsirea cetățenilor în perioada pandemiei.
Viceprimarul Murariu lăsat fără cele mai importante atribuții: Este clar răzbunare! Flutur: Erau disperați oamenii
Contrele politice din fruntea Primăriei municipiului reședință de județ se amplifică pe final de mandat. Ultima ședință de Consiliu Local a fost poate și cea mai încrâncenată, mai ales prin limbajul folosit de unii aleși locali, și a avut repercusiuni la scară mai largă.
Covidul a doborât și barilul: Benzina din Botoșani, cea mai ieftină din ultimii 10 ani - FOTOGALERIE
În urma cu exact un an și jumătate Botoșăneanul remarca într-un articol creșterea accelerată a prețurilor carburanților la principalele stații PECO din oraș și, mai ales, faptul că la toate acestea motorina ajunsese mai scumpă decât benzina de cea mai bună calitate.
Director de instituție publică internat în spital cu simptome de COVID, la serviciu un coleg este POZITIV
Lucrurile par să se fi schimbat într-atât în ultimele două luni de zile încât normalitatea de dinaintea pandemiei pare că nu va mai reveni curând, așa cum era percepută în accepțiunea generală a oamenilor. Iar între timp, SARS – COV- 2 mai cucerește o instituție publică de la Botoșani.
inpuff.ro
Loading...
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
Ciudățenia bolii care a blocat mapamondul produce situații neobișnuite inclusiv în statistici și chiar la Botoșani. Județul nostru ocupa joi, 7 mai, locul 6 la nivel național ca număr total de persoane infectate.
DONAȚIILE botoșănenilor încep să producă efecte! Peste 250 de teste efectuate ZILNIC la Botoșani
Începutul a fost unul anevoios, într-un context epidemiologic care nu a putut fi anticipat și care a forțat la maximum resursele de orice fel ale statului, fie că vorbim de mediul economic sau de sistemul sanitar local și național.
Centrul Județean al luptei cu Covid-ul, pulverizat chiar de coronavirus: polițiști, jandarmi, oameni de la servicii trimiși înapoi de unde au venit
Centrul Județean de Coordonare și Conducere a Intervențiilor (CJCCI), acesta este sau ar trebui să fie la Botoșani ”creierul” luptei cu coronavirusul. În plină pandemie însă, tocmai acest CJCCI a fost afectat de Covid-19.
OPT copii infectați cu COVID internați la Secția de Boli Infecțioase, cel mai mic are 10 ani
Coronavirusul îi afectează pe adulți, dar și pe copii deopotrivă. La Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Mavromati sunt internați mai mulți copii infectați cu virusul COVID.
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID
Există și vești bune în toată această perioadă dificilă pe care întreaga omenire o traversează.
Loading...
Câți medici bolnavi am fi avut oare? Primul pacient infectat, testat abia la insistența aproape disperată a doctoriței omorâte de Covid
Nici mai mult, nici mai puțin de 199 lucrători în sistemul sanitar botoșănean, într-o proporție covârșitoare angajați ai Spitalului Județean, au fost diagnosticați cu Covid 19, potrivit datelor furnizate miercuri seară de către Centrul Județean de Comunicare.
S-a cerut oficial înlocuirea! Medic de la Urgențe pregătit pentru preluarea Sănătății Publice
Deși este conștient că merge la un salariu de trei ori mai mic față de cel din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și la cârma unei instituții în care decizia face uneori diferența dintre viață și moarte, medicul botoșănean este pregătit pentru această provocare. Iar singura motivație este faptul că își dorește să schimbe ceva în evoluția pandemiei de COVID-19 pe plan județean. Să repare din răul făcut deja.
26 aprilie, ziua dezastrului: Ceaușescu în alertă la cinci zile de la EXPLOZIE, iar la Botoșani ”bate-un vânt ciudat, dar e cald”
Cernobîl, 26 aprilie 1986. Mai exact, la 01:23 noaptea, cel de-al patrulea reactor al centralei nucleare a explodat. Un dezastru considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.
CRIZA coronavirusului doar în buzunarele botoșănenilor! Statul a dat amenzi de peste 7,5 milioane, dar a plătit șomaj în bătaie de joc
La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Cum ne schimbă pandemia: Nimeni NU vrea director la o instituție ”din prima linie”
După apelurile repetate ale Prefecturii și senatorului Costel Șoptică, ministrul Sănătății a schimbat-o vineri din funcția de manager al Spitalului Județean pe Livia Mihalache. Medicul pediatru avea concurs, dar Guvernul adoptase o ordonanță de urgență în urmă cu trei săptămâni care îi permitea inclusiv înlocuirea unor astfel de directori.
Șoferul cu BMW de la Carrefour scos de avocat din arest preventiv! POVESTEA celor 24 de ore din ziua accidentului
Primul mandat de arestare preventivă emis de Judecătoria Botoșani în 2020 a fost pe numele unui tânăr de 27 de ani din comuna Corni, care cauzase un accident rutier la mijlocul lunii ianuarie, soldat cu rănirea unei femei. După aproape trei luni de zile, în Săptămâna Mare, judecătorii au decis să-l lase acasă. În arest la domiciliu.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.