Știrea zilei
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.

  • La termenul din 18 noiembrie au lipsit Verginel Gireadă și Liliana Anușcă. Pentru Verginel se va emite mandat de aducere
  • Procurorul de ședință a solicitat schimbarea încadrării juridice pentru inculpați, ceea ce înseamnă diminuarea pedepsei prevăzută de lege. Avocatul lui Țurcanu a plusat
  • Instanța a solicitat achitarea expertizei efectuată pentru casa din Aleea Pajiștii
  • În două, trei termene urmează probabil pronunțarea în această cauză

 

 

Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.

 

La fel și socrul, Aristomel Anușca, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

 

La termenul de luni, procurorul DNA din ședință, după audierea martorilor prezenți a avut o solicitare de schimbare a încadrării juridice pentru ambii inculpați. Pentru infracțiunea de trafic de influență de la forma continuată la cea simplă, pentru un singur act.

 

În rechizitoriu, în sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute 8 acte materiale la forma continuată a traficului de influență, câte au fost tranșele în care s-au efectuat plăți pentru construcția casei din Aleea Pajiștii.

 

Procurorul DNA a apreciat că fiind vorba despre un singur amplasament, traficul de influență ar fi vizat doar construcția respectivă iar un precedent ar fi fost creat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2018, care a fost de altfel depusă la instanța de la Tribunalul Botoșani.

 

La rându-i, avocatul Vasile Tudor care îl reprezintă pe Florin Țurcanu a avut aceeași cerință și pentru cealaltă infracțiune, spălarea banilor, de la forma continuată la cea simplă. Procurorul DNA nu a avut obiecții la această solicitare.

 

„Instanța va analiza solicitările de schimbare a încadrării juridice și se va pronunța la termenul următor”,

s-a consemnat în sala de judecată

 

Schimbarea juridică pentru ambele infracțiunii ar însemna de fapt o diminuare a limitei de pedeapsă prevăzut în Codul Penal de câte 3 ani fiecare.

 

Pentru trafic de influență pedeapsa este de 2 până la 7 ani, în timp ce spălarea de bani se pedepsește cu înschisoare strictă de la 3 la 12 ani.

 

 

Martori absenți la proces

 

Ultimii doi martori care vor fi audiați în acest proces sunt Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu și Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca. Pentru soacra lui Florin Țurcanu se va emite o nouă citație, pentru Verginel Gireadă mandat de aducere cu jandarmii. Ambii vor fi audiați la începutul lunii decembrie.

 

Director și administrator cu mâna pe Biblie

 

Luni au răspuns aproximativ acelorași întrebări adresate și celorlalți martori din proces Iulian Micu, director executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Valentin Neculcea, administrator al SC Tino Unitrans SRL și angajat la SC Omniutil SRL. La prima societăți are calitatea de administrator în acte, cealaltă este deținută de omul de afaceri Marcel Bârsan care le conduce pe amândouă în realitate.

 

Valentin Neculcea a vorbit despre aportul său în realizarea casei pusă în discuție, care a fost unul minimal și pe partea de intervenție dar și pe cea a deținerii de informații concludente pentru dosar. Este tehnician de prelucrare a lemnului de profesie și coordonează mai degrabă fabrica de mobilă. A fost o singură dată la casa familiei Țurcanu, forțat fiind de împrejurări și anume deficitul de personal. A ținut locul unui șofer.

 

Iulian Micu a răspuns și el câtorva întrebări, nu multe, adresate atât de judecător cât și de avocatul apărării. Și-a explicat rolul în CJ prin prisma atribuțiilor de serviciu. Care nu prea au legătură cu contractele puse în discuție în acest dosar, asfaltări de drumuri sau licitația pentru reabilitarea Mănăstirii Coșula, în condițiile în care el se ocupă de servicii publice precum apă, canalizare sau salubritate.

 

A mai explicat cum prin fișa postului este obligat să participe la fiecare ședință de Consiliu Județean, fie ea ordinară, extraordinară sau de îndată și niciodată, la niciuna dintre ele nu a remarcat vreo ingerință a fostului președinte Florin Țurcanu în modul de alocări financiare.

 

„Nu au fost situații în care președintele să-și permită să promită alocări financiare către anumite proiecte cu dedicație”,

au fost cuvintele directorului din CJ

 

A mai explicat modalitatea de întocmire a bugetului CJ și alocările către primării după care afost lăsat să plece.

 

Proces pe ultima sută de metri

 

Instanța a solicitat inculpaților să achite plata către expert până la termenul viitor. Fiind plătit un avans de 1.000 de lei, până la începutul lunii decembrie, Florin Țurcanu mai are de plată 5.800 de lei.

 

După audierea ultimilor doi martori, Verginel Gireadă și Liliana Anușcă, cel mai probabil vor urma concluziile scrise ale părților din dosar și pronunțarea sentinței.

 

loading...
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
S-a deschis noul Kaufland: Zeci de botoșăneni au stat la coadă pentru promoțiile speciale -  FOTO & VIDEO
În urmă cu puține minute cel de-al doilea hypermarket Kaufland s-a deschis oficial. Zeci de botoșăneni au venit de la ora 7:00 pentru a-și face cumpărăturile, a vedea magazinul, dar și pentru a profita de reduceri.
Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
Loading...
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Loading...
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
Traiasca justitia din Romania halal judecata daca ai bani si influenta ai legea de partea ta ,inca o data felicitari JUSTITEI.
19 noiembrie 2019, 11:35
Domnilor judecători si procurori dati va demisia de onoare.Nu sînteți buni de nimic daca in atâția ani nu ati reusit sa l găsiți vinovat pe împăratul Turcanu.Apoi nu intelegem cum s a facut judecată de ia ti pierdut pe drum pe printusorul ROTUNDU GHEORGHE CATALIN primarul de la comuna Dingeni si pe cel de pe la Avrameni.Sigur daca mai căutați mai găsiți si alte primarii care iau facut favoruri lui Turcanelu.Nu pot sa uit cat de des il aducea Rotundu la Dingeni si ne fraierea ca vine sa ne ajute.La ce sa ne ajute pe o parte sa ne dea ceva bani iar pe alta sa nii ia inapoi?Asa ne a proxtit si cu asfaltul daca o votăm pe consoarta,iar dupa ce s a vazut cu sacii in căruță ne a uitat.Domnilor daca mai credeti in legi,datii odata rezultatul si luatii si pe ceilalți la intrebari,ca aveti pentru ce!!!!!!!
19 noiembrie 2019, 09:57
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Viața mi-a demonstrat că noi, oamenii, ne putem adapta în orice situație și cu orice caracter, atât timp cât suntem disponibili să înțelegem “de ce-ul”. Îmi place foarte mult să tratez orice experiență care mi se dă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.