Știrea zilei
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.

  • La termenul din 18 noiembrie au lipsit Verginel Gireadă și Liliana Anușcă. Pentru Verginel se va emite mandat de aducere
  • Procurorul de ședință a solicitat schimbarea încadrării juridice pentru inculpați, ceea ce înseamnă diminuarea pedepsei prevăzută de lege. Avocatul lui Țurcanu a plusat
  • Instanța a solicitat achitarea expertizei efectuată pentru casa din Aleea Pajiștii
  • În două, trei termene urmează probabil pronunțarea în această cauză

 

 

Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.

 

La fel și socrul, Aristomel Anușca, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

 

La termenul de luni, procurorul DNA din ședință, după audierea martorilor prezenți a avut o solicitare de schimbare a încadrării juridice pentru ambii inculpați. Pentru infracțiunea de trafic de influență de la forma continuată la cea simplă, pentru un singur act.

 

În rechizitoriu, în sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute 8 acte materiale la forma continuată a traficului de influență, câte au fost tranșele în care s-au efectuat plăți pentru construcția casei din Aleea Pajiștii.

 

Procurorul DNA a apreciat că fiind vorba despre un singur amplasament, traficul de influență ar fi vizat doar construcția respectivă iar un precedent ar fi fost creat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2018, care a fost de altfel depusă la instanța de la Tribunalul Botoșani.

 

La rându-i, avocatul Vasile Tudor care îl reprezintă pe Florin Țurcanu a avut aceeași cerință și pentru cealaltă infracțiune, spălarea banilor, de la forma continuată la cea simplă. Procurorul DNA nu a avut obiecții la această solicitare.

 

„Instanța va analiza solicitările de schimbare a încadrării juridice și se va pronunța la termenul următor”,

s-a consemnat în sala de judecată

 

Schimbarea juridică pentru ambele infracțiunii ar însemna de fapt o diminuare a limitei de pedeapsă prevăzut în Codul Penal de câte 3 ani fiecare.

 

Pentru trafic de influență pedeapsa este de 2 până la 7 ani, în timp ce spălarea de bani se pedepsește cu înschisoare strictă de la 3 la 12 ani.

 

 

Martori absenți la proces

 

Ultimii doi martori care vor fi audiați în acest proces sunt Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu și Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca. Pentru soacra lui Florin Țurcanu se va emite o nouă citație, pentru Verginel Gireadă mandat de aducere cu jandarmii. Ambii vor fi audiați la începutul lunii decembrie.

 

Director și administrator cu mâna pe Biblie

 

Luni au răspuns aproximativ acelorași întrebări adresate și celorlalți martori din proces Iulian Micu, director executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Valentin Neculcea, administrator al SC Tino Unitrans SRL și angajat la SC Omniutil SRL. La prima societăți are calitatea de administrator în acte, cealaltă este deținută de omul de afaceri Marcel Bârsan care le conduce pe amândouă în realitate.

 

Valentin Neculcea a vorbit despre aportul său în realizarea casei pusă în discuție, care a fost unul minimal și pe partea de intervenție dar și pe cea a deținerii de informații concludente pentru dosar. Este tehnician de prelucrare a lemnului de profesie și coordonează mai degrabă fabrica de mobilă. A fost o singură dată la casa familiei Țurcanu, forțat fiind de împrejurări și anume deficitul de personal. A ținut locul unui șofer.

 

Iulian Micu a răspuns și el câtorva întrebări, nu multe, adresate atât de judecător cât și de avocatul apărării. Și-a explicat rolul în CJ prin prisma atribuțiilor de serviciu. Care nu prea au legătură cu contractele puse în discuție în acest dosar, asfaltări de drumuri sau licitația pentru reabilitarea Mănăstirii Coșula, în condițiile în care el se ocupă de servicii publice precum apă, canalizare sau salubritate.

 

A mai explicat cum prin fișa postului este obligat să participe la fiecare ședință de Consiliu Județean, fie ea ordinară, extraordinară sau de îndată și niciodată, la niciuna dintre ele nu a remarcat vreo ingerință a fostului președinte Florin Țurcanu în modul de alocări financiare.

 

„Nu au fost situații în care președintele să-și permită să promită alocări financiare către anumite proiecte cu dedicație”,

au fost cuvintele directorului din CJ

 

A mai explicat modalitatea de întocmire a bugetului CJ și alocările către primării după care afost lăsat să plece.

 

Proces pe ultima sută de metri

 

Instanța a solicitat inculpaților să achite plata către expert până la termenul viitor. Fiind plătit un avans de 1.000 de lei, până la începutul lunii decembrie, Florin Țurcanu mai are de plată 5.800 de lei.

 

După audierea ultimilor doi martori, Verginel Gireadă și Liliana Anușcă, cel mai probabil vor urma concluziile scrise ale părților din dosar și pronunțarea sentinței.

 

loading...
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Spargere ca-n filme la Carrefour: Un hoț misterios a plecat cu brațele pline de iPhone-uri
Un furt desprins parcă din filmele produse la Hollywood a avut loc săptămâna trecută la unul dintre cele mai mari centre comerciale din Botoșani. S-a întâmplat joi dimineață, exact după deschiderea Botoșani Shopping Center.
La mulți ani, români! La mulți ani, botoșăneni! 101 ani de România sărbătoriți în stradă la Botoșani
Astăzi, 1 Decembrie 2019 este Ziua Națională a României.
DOCUMENT: Capii fostului PDL și-au ”uitat” pixurile acasă, ei NU demisionează pentru noul prefect - FOTOGALERIE
”Primarii PNL anunță că susțin reprezentantul PNL pentru funcția de prefect al județului Botoșani. În caz contrar primarii își vor da demisia în bloc”.
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO
Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.
Antreprenoare botoșăneană, petrecere exclusivistă la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO
Peste o sută de afaceriști din județele Moldovei au participat în penultima vineri din noiembrie la ”Romanian Business Party”, o întâlnire care a avut loc la Palatul Culturii din Iași și în care utilul a fost combinatul cu plăcutul.
Dedesubturile izbânzii lui Iohannis, între foamea urbană de voturi și transferurile decisive dintre cele două tururi – REZULTATE PE LOCALITĂȚI
Liberalii botoșăneni au reușit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale deși, paradoxal, social-democrații au învins în mai multe localități. O analiză a rezultatelor obținute în fiecare municipiu, oraș și comună scoate la iveală cum a fost posibil așa ceva.
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014
În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.
Klaus Iohannis, victorie incredibilă la Botoșani în fața Vioricăi Dăncilă, PNL bate pentru prima dată PSD-ul în județ – REZULTATE
Cu sprijinul USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală, PNL-iștii botoșăneni au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și să obțină victoria în județ.
S-au deschis urnele pentru turul doi: Botoșănenii își aleg președintele
427 de secții de votare sunt deschise în județul Botoșani pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Botoșani a ajuns județul cu cea mai mică pensie din România, viața de la peste 30.000 de lei la numai 1.000 de lei
Botoșaniul a ajuns să ocupe primul loc pe țară într-un nedorit clasament. Este vorba de cel al veniturilor persoanelor ieșite din câmpul muncii.
PETIȚIE publică semnată de zeci de oameni pentru scoaterea din închisoare a unui bărbat judecat că a lovit un băiat
Sunt depuse eforturi considerabile pentru eliberarea unui bărbat care stă după gratii de câteva luni de zile. Din partea familiei, a avocatului angajat pentru a-l reprezenta în fața instanței de judecată, dar și a comunității din care provine acest bărbat.
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe
Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru
A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.
„Dinozauri” la volan: Peste 5.500 de șoferi din Botoșani au peste 70 de ani
Parcul auto este într-o vizibilă creștere la nivelul județului Botoșani astfel că numărul șoferilor la nivelul județului a trecut de 121.000. Dintre aceștia 5.690 de conducători auto au peste 71 de ani.
Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Traiasca justitia din Romania halal judecata daca ai bani si influenta ai legea de partea ta ,inca o data felicitari JUSTITEI.
19 noiembrie 2019, 11:35
Domnilor judecători si procurori dati va demisia de onoare.Nu sînteți buni de nimic daca in atâția ani nu ati reusit sa l găsiți vinovat pe împăratul Turcanu.Apoi nu intelegem cum s a facut judecată de ia ti pierdut pe drum pe printusorul ROTUNDU GHEORGHE CATALIN primarul de la comuna Dingeni si pe cel de pe la Avrameni.Sigur daca mai căutați mai găsiți si alte primarii care iau facut favoruri lui Turcanelu.Nu pot sa uit cat de des il aducea Rotundu la Dingeni si ne fraierea ca vine sa ne ajute.La ce sa ne ajute pe o parte sa ne dea ceva bani iar pe alta sa nii ia inapoi?Asa ne a proxtit si cu asfaltul daca o votăm pe consoarta,iar dupa ce s a vazut cu sacii in căruță ne a uitat.Domnilor daca mai credeti in legi,datii odata rezultatul si luatii si pe ceilalți la intrebari,ca aveti pentru ce!!!!!!!
19 noiembrie 2019, 09:57
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.