Știrea zilei
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii

După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.

  • La termenul din 18 noiembrie au lipsit Verginel Gireadă și Liliana Anușcă. Pentru Verginel se va emite mandat de aducere
  • Procurorul de ședință a solicitat schimbarea încadrării juridice pentru inculpați, ceea ce înseamnă diminuarea pedepsei prevăzută de lege. Avocatul lui Țurcanu a plusat
  • Instanța a solicitat achitarea expertizei efectuată pentru casa din Aleea Pajiștii
  • În două, trei termene urmează probabil pronunțarea în această cauză

 

 

Florin Țurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA Suceava pentru infracțiunile de trafic de influență în formă continuată și spălarea banilor în formă continuată.

 

La fel și socrul, Aristomel Anușca, pentru complicitate la aceste infracțiuni.

 

La termenul de luni, procurorul DNA din ședință, după audierea martorilor prezenți a avut o solicitare de schimbare a încadrării juridice pentru ambii inculpați. Pentru infracțiunea de trafic de influență de la forma continuată la cea simplă, pentru un singur act.

 

În rechizitoriu, în sarcina lui Florin Țurcanu au fost trecute 8 acte materiale la forma continuată a traficului de influență, câte au fost tranșele în care s-au efectuat plăți pentru construcția casei din Aleea Pajiștii.

 

Procurorul DNA a apreciat că fiind vorba despre un singur amplasament, traficul de influență ar fi vizat doar construcția respectivă iar un precedent ar fi fost creat de o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție din decembrie 2018, care a fost de altfel depusă la instanța de la Tribunalul Botoșani.

 

La rându-i, avocatul Vasile Tudor care îl reprezintă pe Florin Țurcanu a avut aceeași cerință și pentru cealaltă infracțiune, spălarea banilor, de la forma continuată la cea simplă. Procurorul DNA nu a avut obiecții la această solicitare.

 

„Instanța va analiza solicitările de schimbare a încadrării juridice și se va pronunța la termenul următor”,

s-a consemnat în sala de judecată

 

Schimbarea juridică pentru ambele infracțiunii ar însemna de fapt o diminuare a limitei de pedeapsă prevăzut în Codul Penal de câte 3 ani fiecare.

 

Pentru trafic de influență pedeapsa este de 2 până la 7 ani, în timp ce spălarea de bani se pedepsește cu înschisoare strictă de la 3 la 12 ani.

 

 

Martori absenți la proces

 

Ultimii doi martori care vor fi audiați în acest proces sunt Verginel Gireadă, fost deputat și primar al comunei Mihai Eminescu și Liliana Anușca, soția lui Aristomel Anușca. Pentru soacra lui Florin Țurcanu se va emite o nouă citație, pentru Verginel Gireadă mandat de aducere cu jandarmii. Ambii vor fi audiați la începutul lunii decembrie.

 

Director și administrator cu mâna pe Biblie

 

Luni au răspuns aproximativ acelorași întrebări adresate și celorlalți martori din proces Iulian Micu, director executiv al Direcției de Servicii Publice din cadrul Consiliului Județean Botoșani și Valentin Neculcea, administrator al SC Tino Unitrans SRL și angajat la SC Omniutil SRL. La prima societăți are calitatea de administrator în acte, cealaltă este deținută de omul de afaceri Marcel Bârsan care le conduce pe amândouă în realitate.

 

Valentin Neculcea a vorbit despre aportul său în realizarea casei pusă în discuție, care a fost unul minimal și pe partea de intervenție dar și pe cea a deținerii de informații concludente pentru dosar. Este tehnician de prelucrare a lemnului de profesie și coordonează mai degrabă fabrica de mobilă. A fost o singură dată la casa familiei Țurcanu, forțat fiind de împrejurări și anume deficitul de personal. A ținut locul unui șofer.

 

Iulian Micu a răspuns și el câtorva întrebări, nu multe, adresate atât de judecător cât și de avocatul apărării. Și-a explicat rolul în CJ prin prisma atribuțiilor de serviciu. Care nu prea au legătură cu contractele puse în discuție în acest dosar, asfaltări de drumuri sau licitația pentru reabilitarea Mănăstirii Coșula, în condițiile în care el se ocupă de servicii publice precum apă, canalizare sau salubritate.

 

A mai explicat cum prin fișa postului este obligat să participe la fiecare ședință de Consiliu Județean, fie ea ordinară, extraordinară sau de îndată și niciodată, la niciuna dintre ele nu a remarcat vreo ingerință a fostului președinte Florin Țurcanu în modul de alocări financiare.

 

„Nu au fost situații în care președintele să-și permită să promită alocări financiare către anumite proiecte cu dedicație”,

au fost cuvintele directorului din CJ

 

A mai explicat modalitatea de întocmire a bugetului CJ și alocările către primării după care afost lăsat să plece.

 

Proces pe ultima sută de metri

 

Instanța a solicitat inculpaților să achite plata către expert până la termenul viitor. Fiind plătit un avans de 1.000 de lei, până la începutul lunii decembrie, Florin Țurcanu mai are de plată 5.800 de lei.

 

După audierea ultimilor doi martori, Verginel Gireadă și Liliana Anușcă, cel mai probabil vor urma concluziile scrise ale părților din dosar și pronunțarea sentinței.

 

loading...
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Loading...
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Cum ar trebui să arate bradul perfect prin ochii unei creatoare de modă din Botoșani: Este decorat în albGALERIE FOTO
Emoția sărbătorilor de iarnă este completă atunci și când casele noastre sunt împodobite în spiritul Crăciunului. Și, cum este și normal, vedeta căminului este bradul! Cât mai falnic și cu podoabe bogate sau selectate cu grijă pentru o imagine perfectă.
Loading...
Botoșănenii care trimit Crăciunul în Diaspora, mii de pachete cu bunătăți au luat drumul Europei - FOTOGALERIE
Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a fost una agitată cu multe cumpărături și pregătiri. Cum nu toți botoșănenii plecați peste hotare au putut să vină acasă măcar de Crăciun, cei dragi, rămași în Botoșani, le-au trimis un strop de bucurie. De acasă.
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO
Soții Iustina și Teodor Cenușă se mândresc acum cu fiica lor, Parascheva, o mânuță de fetiță gingașă și zglobie care le-a apărut în viață, împlinindu-i. Iar tabloul acestei familii este chiar unul care se apropie de perfecțiune.
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO
Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!
Trei elevi au produs singuri un filmuleț prin care fac reclamă liceului: Destinația ta pentru un viitor promițător VIDEO
Unii își fac reclamă pe la televiziuni, alții contactează chiar firme specializate în marketing în încercarea de a atrage elevi. Ceea ce nu este un lucru tocmai simplu într-un județ în care populația scade de la o zi la alta și tot mai puțini tineri acceptă să rămână în mediul rural sau prin ”orășele”.
Încăierare pentru postul de director la ”Apă”, prima doamnă a liberalilor a dat peste domnul cu banii de la PSD
Operatorul licențiat de apă și canalizare derulează în aceste zile procedura de selecție a trei dintre cei patru directori. Iar una dintre funcțiile scoase la concurs a generat prima ciocnire PNL – PSD pentru șefia unei unități de stat după revenirea liberalilor la guvernare și trecerea social-democraților în opoziție.
PSD-ul acuzat că minte în comunicate de un primar de-al lor pe picior de plecare la ALDE: Vrea din ăștia care au blocuri multe, nu din ăștia cu case
Scandal în toată regula între PSD și ALDE, după ce a doua formațiune politică menționată a ieșit public cu o listă de primari, printre care trei social-democrați, care ar trece la ALDE și ar candida din partea acestui partid la alegerile de anul viitor.
Traiasca justitia din Romania halal judecata daca ai bani si influenta ai legea de partea ta ,inca o data felicitari JUSTITEI.
19 noiembrie 2019, 11:35
Domnilor judecători si procurori dati va demisia de onoare.Nu sînteți buni de nimic daca in atâția ani nu ati reusit sa l găsiți vinovat pe împăratul Turcanu.Apoi nu intelegem cum s a facut judecată de ia ti pierdut pe drum pe printusorul ROTUNDU GHEORGHE CATALIN primarul de la comuna Dingeni si pe cel de pe la Avrameni.Sigur daca mai căutați mai găsiți si alte primarii care iau facut favoruri lui Turcanelu.Nu pot sa uit cat de des il aducea Rotundu la Dingeni si ne fraierea ca vine sa ne ajute.La ce sa ne ajute pe o parte sa ne dea ceva bani iar pe alta sa nii ia inapoi?Asa ne a proxtit si cu asfaltul daca o votăm pe consoarta,iar dupa ce s a vazut cu sacii in căruță ne a uitat.Domnilor daca mai credeti in legi,datii odata rezultatul si luatii si pe ceilalți la intrebari,ca aveti pentru ce!!!!!!!
19 noiembrie 2019, 09:57
Loading...
Sondaj
Credeți că anul 2020 va fi:
Mai bun decât 2019
La fel ca 2019
Mai rău ca 2019
Declaraţia zilei
„Este ofițer în rezervă, el va candida la comuna Leorda, a fost șef de post în această localitate, soția domniei sale este o doamnă respectată în comunitate. Este agentul agricol din comună și este un om care locuiește în ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7792 lei
USD
Dolarul SUA
4.2976 lei
CHF
Francul elveţian
4.4485 lei
GBP
Lira sterlină
5.6074 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9023 lei
XAU
Gramul de aur
215.0476 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4251 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9663 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2954 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6396 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.