Știrea zilei
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO

Într-o zi de 13 februarie se stingea din viață eroul anticomunist Mugur Călinescu. Într-o zi de 14 februarie se năștea Dorin Glăvan, arestat la 16 ani și condamnat ca dușman al poporului. Într-o zi de 17 februarie se năștea Mihai Ursachi, poet și trăitor în pușcăriile  comuniste. Toți au fost elevi ai Liceului Laurian din Botoșani.

Trecut și prezent

 

În ziua în care se împlineau 35 de ani de la moartea elevului erou Mugur Călinescu, la Botoșani, în sala Cine Globe, o mână de oameni asista la proiecția filmului ”Tipografic Majuscul”, în regia lui Radu Jude.

 

Rolul principal - cel al lui Mugur Călinescu - este interpretat de Șerban Lazarovici, fost elev al Colegiului Național ”A.T.Laurian”, în prezent student. Un privilegiu pentru Botoșani, o proiecție-simbol menită să aducă în atenție personalitatea unui botoșănean care, în urmă cu aproape 40 de ani, lupta de unul singur cu un întreg sistem.

 

Din păcate, pelicula lui Radu Jude, care peste o săptămână va fi prezentată la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, nu a stârnit interesul botoșănenilor. Câțiva elevi (cei mai mulți de la Colegiul Laurian), profesori și mai puțini, câțiva curioși și obișnuiți ai evenimentelor culturale. Și cam atât.

 

„Tipografic Majuscul” este o adaptare după spectacolul documentar omonim semnat de Gianina Cărbunariu și așază alături, prin tehnica montajului, două poveşti şi două istorii.

 

Cea mai importantă dintre ele este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, reconstituită fidel din dosarele Securității. A doua poveste se compune din imagini din arhiva Televiziunii Naţionale, din aceeaşi perioadă în care Mugur scria pe ziduri lozincile compromițătoare.

 

 

Alături de Șerban Lazarovici apar în film Bogdan Zamfir, Ioana Iacob, Şerban Pavlu, Robert Arsenie, Bogdan Romedea, Alexandru Bîscoveanu, Alexandru Potocean, Silvian Vîlcu, Ion Rizea, Rareş Hontzu, Claudia Ieremia, Irina Vacarciuc, Doriana Talmazan, Gabriel Spahiu, Gabriel Răuţă şi Constantin Dogioiu.

 

Două lumi, două realități care zdruncină în egală măsură.

 

 

Șerban Lazarovici, actorul student la limbi străine

 

Fost membru al trupei de teatru Drama Club a Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, Șerban Lazarovici era elev când a participat la castingul pentru rolul lui Mugur Călinescu din ”Tipografic Majuscul”. Juca teatru și o făcea la un nivel aproape profesionist, dovadă stând numeroasele premii obținute în festivalurile naționale.

 

Mirela Nistor, coordonatorea trupei de teatru Drama Club, a fost prezentă, joi seara, la proiecția filmului ”Tipografic Majuscul” și și-a îmbrățișat fostul elev. Și-a amintit cu emoție de primii ani în care Șerban a intrat în trupa de teatru.

 

”Era în clasa a V-a și, îmi amintesc, era super agitat, nu avea stare, dacă nu îi dădeam permanent treabă pur și simplu pleca din scenă. Dar a fost un copil care s-a integrat foarte repede în grup, foarte sociabil. Nu a avut emoții niciodată, nici la premiere nu avea emoții. Era dezinvolt”,

Mirela Nistor, coordonator Drama Club

 

Copilul agitat, neastâmpărat, dar foarte talentat, este astăzi aproape adult. Conștient de rolul pe care îl joacă, nu doar al unui personaj, ci al unui simbol al luptei împotriva comunismului, Șerban Lazarovici și-a surprins foștii colegi și profesori prin atitudine și prestanță.

 

”Astăzi îl găsesc pe Șerban mult mai liniștit, mai așezat, mai interiorizat. Îl simt mândru și mă bucur că e conștient că e mare lucru să joci în asemenea film și să lucrezi cu un asemenea regizor. Știe că s-a achitat onorabil de rolul care i s-a atribuit. Am mari emoții, abia aștept să văd filmul”,

Mirela Nistor, coordonator Drama Club

 

 

Prin filmul lui Radu Jude, elevii de ieri și de azi au luat contact cu istoria despre care astăzi prea puțin se vorbește la școală. Un fost elev din Laurian revine în actualitate, iar cel care ajută la reconstituire este, deloc întâmplător, un fost elev al aceluiași liceu.

 

”Recunosc, copiii de la Drama au descoperit de curând povestea lui Mugur Călinescu. Știau, auziseră în mare, dar când au început să afle mai multe informații au fost foarte surprinși și foarte entuziasmați de poveste. Am simțit din partea lor o atracție mai mare și o emoție în plus. Din păcate, cred că nu se vorbește destul despre el. Acum, cu acest film, este o ocazie bună”,

Mirela Nistor, coordonator Drama Club

 

Este impresionată de parcursul lui Șerban Lazarovici. Care, după numeroase roluri și premii importante în Drama Club, a devenit student la limbi străine. Mirela Nistor este convinsă, însă, că rolul lui Șerban în teatru și film nu s-a terminat.

 

”Recunosc, sunt foarte mândră de el. Știu că a făcut foarte multe progrese încă din clasa a XII-a, s-a maturizat, este echilibrat, am cu cine discuta, vorbesc deja cu un adult, cu un om frumos. Sunt foarte mândră de el!!,

Mirela Nistor, coordonator Drama Club

 

 

”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur în liceu”

 

Pe ecran și în afara lui, Șerban Lazarovici păstrează spiritul lui Mugur Călinescu. Tinerețea, seriozitatea care se oprește în colțul gurii, acolo de unde se naște un soi de bunătate și de înțelegere a mersului tuturor lucrurilor. Pe ecran sau în afara lui, privirea lui Șerban Lazarovici păstrează sclipirea, pe alocuri tristețea lui Mugur Călinescu.

 

”M-a bucurat faptul că elevii din Laurian au fost empatici cu povestea lui Mugur și, din câte mi-au povestit ei, au avut multe de învățat. Pot să consider că e o onoare că am fost la același liceu cu Mugur. Și, da. cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur în sala de marmură de la Laurian”,

Șerban Lazarovici, actor

 

 

Recunoaște că, deși se identifică și se regăsește în povestea lui Mugur, i-ar lipsi curajul acestuia. De aceea, poate, manifestă față de elevul erou un respect aparte și simte că responsabilitatea acestui rol este una și mai mare.

 

”Mă regăsesc în povestea lui Mugur, mă identific, pentru că și eu am un spirit un pic rebel, dar nu cred că aș fi avut curajul lui Mugur de a scrie, de a lua atitudine, mai ales în timpul pe care el l-a trăit. A fost o mare onoare, a fost și primul meu rol, desigur, dar a fost o onoare că am putut să îl joc pe Mugur. Mai ales fiind din Botoșani. Dar am simțit și o responsabilitate și o presiune, pentru că nu știam cum va primi publicul din Botoșani”,

Șerban Lazarovici, actor

 

 

Nume de cod "Elevul"

 

Mugur Călinescu s-a născut pe 28 mai 1965, în Botoșani, și s-a stins pe 13 februarie 1985. Pe când era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian", a fost arestat pentru că scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.  Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.

 

 

La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie iar după alți doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.

 

 

Elevii din Laurian: Dorin, Silion, Gheorghe, Mihai, Mugur…

 

Întâmplător sau nu, elevii din Laurian par să fi fost cei mai curajoși în anii crunți ai comunismului. Chiar dacă astăzi pare greu de crezut, începând cu anii 50, adolescenți de 16 sau 17 ani dispăreau din bănci fără ca cineva să dea vreo explicație. Erau duși în anchete, torturați, bătuți, amenințați, trădați de colegi și, nu de puține ori, chiar de profesori. Frații Ursache (Mihai și Gheorghe), Dorin Glăvan, Silion sunt doar câteva nume de elevi ai Laurianului. Dacă Dorin Glăvan, de pildă, a fost băgat în pușcărie, Mugur Călinescu s-a stins din viață pe un pat de spital, în urma unei boli încă neclarificată până astăzi. 

 

Dorin Glăvan avea 16 ani și opt luni când a fost arestat, ca elev al Liceului Laurian, pe 24 octombrie 1958. Într-o zi a scris cu creta, la gazeta de perete, "Jos cu jugul sovietic", drept răspuns la înfierarea gestului unui coleg, care îndrăznise să își exprime nedumerirea față de anexarea Basarabiei la URSS. A fost considerat duşman al poporului şi condamnat mai întâi la moarte, cu întregul lot, apoi la 18 ani de muncă silnica pentru crima de uneltire împotriva ordinii sociale. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare, considerându-se că era implicat și în acțiunile fiului său. Au fost încarcerați amândoi. Cei 18 ani de închisoare au fost, până la urmă, cinci ani, Dorin Glăvan fiind eliberat odată cu decretul din 22 octombrie 1963, un fel de preludiu la decretul de amnistie a deținuților politici, ce avea să vină în 1964.

 

Fratele poetului Mihai Ursachi, preotul Gheorghe, plecat la cele veșnice nu de mult, a povestit care era atmosfera în Liceul Laurian în anii 50-60.

 

"Au adunat toate clasele în aula liceului. Director era un profesor de geografie de mâna a șaptea. L-au adus pe Dorin Glăvan. Directorul voia să vedem cum arată un dușman al poporului! Dușman al realizării socialismului. Avea 16-17 ani. Era tumefiat, umflat la față din cauza bătăilor. Era înainte de a-i duce la închisoare, în perioada de anchetă, cam la două-trei săptămâni după ce îi luaseră din clasă", mărturisește părintele.

 

Securitatea miza în primul rând pe vigilența profesorilor. Care, nu de puține ori, se grăbeau să își dovedească nu doar simpatia, ci și lupta împotriva elementelor dușmănoase. Părintele Gheorghe Ursache a lăsat amintiri dureroase din anii de liceu.

 

"Eram în clasa a X-a, la ora de geografie. Era domnișoara Balan. Și unul dintre noi, din clasă, a întrebat: Tovarășa profesoară, în legătură cu Basarabia, este românească sau nu este românească? Nu știu ce i-a venit să întrebe. Profesoara a închis catalogul și a plecat. Până la amiază, pe elev l-au chemat jos, la cancelarie, și a și dispărut. Tovarășa era membră de partid și informatoare, probabil și-a făcut un titlu de glorie demascând un dușman al poporului", a lăsat mărturie pr. Gheorghe Ursache.

 

Tot dintr-o bancă a Liceului Laurian a fost arestat și Gheorghe Ursache. Frate al poetului Mihai Ursachi, a fost martor al unor întâmplări ieșite din comun. Comuniștii făceau legea, profesorii își turnau propriii elevi, elevii care apoi erau scoși din clase, bătuți, anchetați, amenințați.

 

"Am fost și eu exmatriculat. Eram în clasă, a venit cineva și mi-a spus: Ursachi, ia-ți traista și ieși. Am mers la Miliție. Am început să stăm de vorbă. Noi știm că ați găsit un pistol, mi-au spus. Eu nu știu nimic, am răspuns, dar au avut impresia că nu sunt sincer. Au deschis un dulap metalic, cu un șir întreg de revolvere, care mai de care mai ochios. Au scos de acolo unul, mi l-au arătat și mi-au spus: Cu unul din acesta o să vă împușcăm pe toți cei din familia ta, banditule! Eram în clasa a VII-a. Pe toți bandiții din familia voastră, așa mi-au spus", spunea pr. Gheorghe Ursache.

 

O poveste din trecutul recent, din istoria neștiută. Poate că nu e târziu ca școala de astăzi să își asume acest trecut. Doar astfel greșelile nu se vor mai repeta. Filmul lui Radu Jude este un început, este o ușă deschisă.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

Urmărește-ne și pe Google News

Florentina TONIȚĂ
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Florin Țurcanu, back in business: Campanie în județ împotriva pesediștilor alături de un lider PNL
Fostul președinte al Organizației Județene a PNL Botoșani a revenit în politică.Florin Țurcanu este implicat activ în activitatea de coagulare a liberalilor din teritoriu, înaintea anului electoral 2024.
S-au ”evaporat” împreună cu serviciul: Peste 120.000 de botoșăneni apți de muncă nu lucrează nicăieri și nu apar în vreo evidență - Unde sunt?
Pe de o parte persoanele care nu lucrează se plâng că nu au unde.De cealaltă parte, firmele private suferă acut de forță de muncă și ajung în situații disperate în care funcționează subdimensionat.
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.5 o C
Dorohoi
-3.9 o C
Bucecea
-4.8 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.