Știrea zilei
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli

Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.

Bețivi pe bandă rulantă 

 

Numărul celor care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani din cauza alcoolului crește de la o săptămână la alta. De la începutul anului 2019, până la data de 1 martie, au venit în stare de ebrietate la spital, aproape 300 de botoșăneni. Dacă facem un calcul reiese că, în medie, cinci botoșăneni se prezintă pe zi la UPU după ce uită să se mai oprească din băut.

 

Am vorbit cu Ramona Guraliuc, medic șef UPU, despre cât de nociv este consumul de alcool și unde se poate ajunge din cauza dependenței.

 

Din păcate, toți cei care ajung la UPU sunt deja într-o stare avansată de ebrietate și nu se mai pot controla, iar atât pacienții din spital cât și cadrele medicale sunt în pericol.

 

 

 

”Evident că un consum de alcool alterează atât starea de sănătate a individului în timp, dar în primele momente există alterarea statutului mintal, acesta devenind greu de stăpânit, greu de înțeles și greu de lucrat într-un serviciu de urgență. Pacienții care sunt sub influența băuturilor alcoolice sunt pacienți care au un tratament specific, cu o mai mare atenție, cu o mai mare disponibilitate din partea personalului medical. Ei devin agresivi și au un comportament necorespunzător atât adresat cadrelor medicale, dar și asupra pacienților și a aparținătorilor care se găsesc în serviciul de urgență. Uneori suntem nevoiți să intervenim nu numai printr-un sistem de pază supra-specializat, ci la Jandarmerie pentru a putea fi mobilizați, aceștia devenind agresivi fizic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere pentru tineri

 

Este alarmant, căci din acei 285 de botoșăneni care au ajuns la UPU, după consumul de alcool, cei mai mulți sunt tineri, cu vârsta până în 25 de ani.

 

”Din nefericire, consumul de alcool a devenit o obișnuință în rândul tinerilor, lucru care mă înspăimântă pentru că ne gândim că în viitor vom avea o populație cu probleme din punct de vedere al controlului și o populație incapabilă de a oferi servicii de calitate în anumite domenii oamenilor care, zic eu, merită să fie tratați corespunzător la orice nivel,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Viciul, o evadare din realitate

 

Sunt diferite motive care stau în spatele dorinței de a consuma alcool. Botoșănenii care beau ascund în spate o dramă sau o nevoie. Acest viciu este cumva o evadare dintr-o situație nefavorabilă pentru consumator.

 

”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător. Sunt persoane care nu au serviciu, sunt persoane care nu au familii sau sunt practic dezintegrate din comunitate și atunci găsesc alcoolul o nișă, o buclă prin care ei își reconstruiesc o stare de bine. Dar, această stare de bine este practic conducerea lor spre o patologie, spre o afecțiune care este cronică, spre un exitus,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere și de familie

 

Mai mult decât atât, atracția pentru consumul de alcool poate veni din familie. Adică, adolescenții care observă ca părinții lor consumă alcool, cu siguranță vor încerca să afle gustul. Din păcate, de cele mai multe ori, sentimentul momentan fiind plăcut, acțiunea se transformă în viciu.

 

”De cele mai multe ori întâlnim familii care jonglează și care joacă în aceeași măsură cu același viciu și atunci cred că este foarte greu și foarte dificil de intervenit din punctul acesta de vedere pentru că și copiii, culmea, care sunt integrați în acea familie vor fi potențial, într-un procent destul de mare, consumatori de alcool,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

 

Încet, încet, viciul se transformă în dependență, iar de aici, încep adevăratele probleme. Alcoolul se transformă în cel mai bun prieten, iar starea de binegenerată de consumul de băuturi alcoolice va fi din ce în ce mai căutată.

 

”Cred că dependența de etanol poate surveni pe un fond psihogen dezechilibrat sau pe un fond de dorință, de plăcere de a consuma, neconștientizând practic că acesta în timp își creează locul zi de zi, adică dependența de zi de zi a unei cantități minime de alcool. De aceea, dependența nu însemnă doar că pacientul este incapabil motor sau incapabil psihologic de a-și desfășura activitatea. Dependența este și în momentul în care într-o zi, un om consumă o cantitate minimă de alcool, lucru care trebuie să fie evitat și trebuie conștientizat și trebuie să fie corect tratat și încadrat din punct de vedere medical și din punct de vedere psihologic, psiho-afectiv și psihiatric,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Se poate renunța la dependența de alcool?

 

Este o întrebare pe care, cu siguranță, și-au pus-o mulți botoșăneni care au avut persoane ce nu puteau sta măcar o zi fără a consuma alcool. Cert este că renunțarea este foarte grea, iar întreruperea bruscă nu va duce la un rezultat pozitiv.

 

”Ca orice dependență, e dependență și întreruperea bruscă nu este soluția. În schimb, cred că monitorizarea, cred că o dorință din partea pacientului de a renunța la acest viciu și acest lucru trebuie să se întâmple treptat, este cheia succesului. Repet, starea psiho-afectivă a pacientului este cea care contează și dorința trebuie să fie în primul rând a pacientului și după aceea a medicului curant (…). O retragere a consumului de alcool trebuie să fie făcută sub o monitorizare strictă pentru că sindromul de sevraj etanolic se suprapune peste un consum cronic etanolic și cu abstinență bruscă din partea pacientului. Deci acesta trebuie să urmeze un tratament adecvat în serviciul de psihatrie și în momentul în care vin cu aceste fenomene, cu fasciculații la nivelul membrelor superioare, cu deviații comportamentale, cu fenomene de agitație, cu fenomene de halucinații vizuale, ei sunt dirijați, după ce sunt investigați în serviciul nostru, către serviciul de psihatrie,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, drum către moarte

 

Fie că vrem sau nu să acceptăm, consumul de alcool duce la moarte. Din cauza faptului că această substanță afectează organele vitale ale organismului.

 

„Evident că în timp, un consum cronic etanolic poate duce și la alterarea gravă a sănătății, cu instalarea statusului cirotic a pacientului și evident, cu afectarea celorlalte organe și sisteme, a cordului, în special,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Soluția… educația

 

Consumul abuziv de alcool poate înceta, însă este nevoie de o implicare atât a cadrelor didactice, dar și a părinților, încă de la clasele primare.

 

”Poate o educație accentuată pe acest subiect, făcută din școli, poate că știu eu o monitorizare mai atentă a distribuției acestor produse la nivel de club, bar, autoserviri, ar fi iarăși un punct pe care ar trebui să-l atingem, poate că o consiliere în școli sau în servicii, consilierea psihologică ar trebui iarăși să fie luată în calcul. Sunt multe, multe coordonate, care împreună ar trebui să lucreze pentru a înceta acest consum abuziv de alcool. Sigur că familia are rolul cel mai important și este pilonul psihologic al pacientului care ulterior devine un consumator cronic etanolic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU

 

Mai mult, pe lângă cei 285 de botoșăneni, încă patru s-au prezentat la UPU după ce au consumat substanțe halucinogene, trei dintre ei cu etnobotanice, iar unul după consumul de droguri.

 

loading...
ÎNGRIJORĂTOR! Accidente în creștere la Botoșani de la viteză, alcool sau traversări neregulamentare
Tânără însărcinată, aproape de COMĂ ALCOOLICĂ: Femeia s-a prăbuşit sub privirile îngrozite ale oamenilor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Săraci, dar cu concedii scumpe: Botoșănenii, vacanțe de vis pe mii de euro - DESTINAȚIILE preferate
Deși suntem printre cele mai sărace județe din țară, botoșănenii nu uită să se și relaxeze. Iar unii dintre ei și-au planificat din timp concediile.
Acuzații GRAVE: Un copil ar fi fost bătut de învățătoare până l-a învinețit, s-a declanșat o anchetă – FOTOGALERIE
Un nou incident neplăcut s-ar fi petrecut în învățământul botoșănean. O mamă acuză că al ei copil a fost bătut de învățătoare chiar la școală.
Tentativă de OMOR: Doi șoferi s-au luat la bătaie din cauza locului de parcare, unul a fost înjunghiat în ficat
Criza locurilor de parcare își spune cuvântul în municipiul reședință de județ. Și nu de puține ori șoferii se iau la ceartă din acest motiv. În cazul a doi conducători auto lucrurile au degenerat și totul s-a terminat cu dosar penal.
Lucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
Dupa revolutie a inceput un proces de educare a elevilor foarte revolutionar care se aplica in „lumea civilizata”.Educatie facuta de psihologi,care „ajuta” copiii sa ajunga la rezultate fantastice si vad ca incet, incet, reusesc.Copii, care nu mai asculta si nu mai respecta pe nimeni,trag pe nas si din tigara,consuma alcool ,jignesc profesorii si butoneaza telefonul sub banca in timpul orelor.Educatia sexuala, foarte interesanta,acolo ei nu sunt invatati reguli de igiena si de sanatate ci sunt indrumati sa-si inceapa cat mai urgent viata sexuala iar ca noutatesa foloseasca prezevativul.In ritmul asta o sa ajungem departe.De viitor ce sa mai spunem...sigur il avem asigurat...Oare ce ar spune de noi strabunii nostri si cei care au facut ceva pentru tara asta si care si-au dat viata pe campul de lupta, pentru viitorul copiilor lor?...Dar noi avem grija si de ei si le ducem regulat la sarbatori cate o coroana in semn de respect si pretuire...
16 martie 2019, 18:34
”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător." Da, da, tanti Ramona, mare dreptate aveţi. Hoţii ăştia de la putere ne-au dat numai boscheți confort III. Şi pe ăştia cu pile. Hâc!
16 martie 2019, 11:33
Cu multi ani in urmă, când, intr-un consiliu profesoral, am ridicat problema consumului de alcool de către elevi, am fost redus repejor la tăcere de către colegii "cu experiență". Vai, cum pot spune așa ceva? Ssssst!Acum, ei au rămas să respire aerul din clasă - din ce in ce mai des mirosind a alcool și să se vaite. Vai, ce a ajuns școala românească!...Din cauza cui, oare?
16 martie 2019, 11:22
cum sunt parintii, asa si copiii............
16 martie 2019, 09:50
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Trebuie scoase actualele tramvaie din circulație?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă se dorește un spațiu de alimentație publică, aceste dotări sunt oferite de furnizorii de băuturi răcoritoare sau de cafea de exemplu. Sunt contracte de comodat, toți distribuitorii oferă gratuit vitrinele și toată ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7287 lei
USD
Dolarul SUA
4.1834 lei
CHF
Francul elveţian
4.2397 lei
GBP
Lira sterlină
5.3209 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8804 lei
XAU
Gramul de aur
185.9471 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4587 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8962 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6333 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.