Știrea zilei
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli

Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.

Bețivi pe bandă rulantă 

 

Numărul celor care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani din cauza alcoolului crește de la o săptămână la alta. De la începutul anului 2019, până la data de 1 martie, au venit în stare de ebrietate la spital, aproape 300 de botoșăneni. Dacă facem un calcul reiese că, în medie, cinci botoșăneni se prezintă pe zi la UPU după ce uită să se mai oprească din băut.

 

Am vorbit cu Ramona Guraliuc, medic șef UPU, despre cât de nociv este consumul de alcool și unde se poate ajunge din cauza dependenței.

 

Din păcate, toți cei care ajung la UPU sunt deja într-o stare avansată de ebrietate și nu se mai pot controla, iar atât pacienții din spital cât și cadrele medicale sunt în pericol.

 

 

 

”Evident că un consum de alcool alterează atât starea de sănătate a individului în timp, dar în primele momente există alterarea statutului mintal, acesta devenind greu de stăpânit, greu de înțeles și greu de lucrat într-un serviciu de urgență. Pacienții care sunt sub influența băuturilor alcoolice sunt pacienți care au un tratament specific, cu o mai mare atenție, cu o mai mare disponibilitate din partea personalului medical. Ei devin agresivi și au un comportament necorespunzător atât adresat cadrelor medicale, dar și asupra pacienților și a aparținătorilor care se găsesc în serviciul de urgență. Uneori suntem nevoiți să intervenim nu numai printr-un sistem de pază supra-specializat, ci la Jandarmerie pentru a putea fi mobilizați, aceștia devenind agresivi fizic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere pentru tineri

 

Este alarmant, căci din acei 285 de botoșăneni care au ajuns la UPU, după consumul de alcool, cei mai mulți sunt tineri, cu vârsta până în 25 de ani.

 

”Din nefericire, consumul de alcool a devenit o obișnuință în rândul tinerilor, lucru care mă înspăimântă pentru că ne gândim că în viitor vom avea o populație cu probleme din punct de vedere al controlului și o populație incapabilă de a oferi servicii de calitate în anumite domenii oamenilor care, zic eu, merită să fie tratați corespunzător la orice nivel,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Viciul, o evadare din realitate

 

Sunt diferite motive care stau în spatele dorinței de a consuma alcool. Botoșănenii care beau ascund în spate o dramă sau o nevoie. Acest viciu este cumva o evadare dintr-o situație nefavorabilă pentru consumator.

 

”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător. Sunt persoane care nu au serviciu, sunt persoane care nu au familii sau sunt practic dezintegrate din comunitate și atunci găsesc alcoolul o nișă, o buclă prin care ei își reconstruiesc o stare de bine. Dar, această stare de bine este practic conducerea lor spre o patologie, spre o afecțiune care este cronică, spre un exitus,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere și de familie

 

Mai mult decât atât, atracția pentru consumul de alcool poate veni din familie. Adică, adolescenții care observă ca părinții lor consumă alcool, cu siguranță vor încerca să afle gustul. Din păcate, de cele mai multe ori, sentimentul momentan fiind plăcut, acțiunea se transformă în viciu.

 

”De cele mai multe ori întâlnim familii care jonglează și care joacă în aceeași măsură cu același viciu și atunci cred că este foarte greu și foarte dificil de intervenit din punctul acesta de vedere pentru că și copiii, culmea, care sunt integrați în acea familie vor fi potențial, într-un procent destul de mare, consumatori de alcool,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

 

Încet, încet, viciul se transformă în dependență, iar de aici, încep adevăratele probleme. Alcoolul se transformă în cel mai bun prieten, iar starea de binegenerată de consumul de băuturi alcoolice va fi din ce în ce mai căutată.

 

”Cred că dependența de etanol poate surveni pe un fond psihogen dezechilibrat sau pe un fond de dorință, de plăcere de a consuma, neconștientizând practic că acesta în timp își creează locul zi de zi, adică dependența de zi de zi a unei cantități minime de alcool. De aceea, dependența nu însemnă doar că pacientul este incapabil motor sau incapabil psihologic de a-și desfășura activitatea. Dependența este și în momentul în care într-o zi, un om consumă o cantitate minimă de alcool, lucru care trebuie să fie evitat și trebuie conștientizat și trebuie să fie corect tratat și încadrat din punct de vedere medical și din punct de vedere psihologic, psiho-afectiv și psihiatric,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Se poate renunța la dependența de alcool?

 

Este o întrebare pe care, cu siguranță, și-au pus-o mulți botoșăneni care au avut persoane ce nu puteau sta măcar o zi fără a consuma alcool. Cert este că renunțarea este foarte grea, iar întreruperea bruscă nu va duce la un rezultat pozitiv.

 

”Ca orice dependență, e dependență și întreruperea bruscă nu este soluția. În schimb, cred că monitorizarea, cred că o dorință din partea pacientului de a renunța la acest viciu și acest lucru trebuie să se întâmple treptat, este cheia succesului. Repet, starea psiho-afectivă a pacientului este cea care contează și dorința trebuie să fie în primul rând a pacientului și după aceea a medicului curant (…). O retragere a consumului de alcool trebuie să fie făcută sub o monitorizare strictă pentru că sindromul de sevraj etanolic se suprapune peste un consum cronic etanolic și cu abstinență bruscă din partea pacientului. Deci acesta trebuie să urmeze un tratament adecvat în serviciul de psihatrie și în momentul în care vin cu aceste fenomene, cu fasciculații la nivelul membrelor superioare, cu deviații comportamentale, cu fenomene de agitație, cu fenomene de halucinații vizuale, ei sunt dirijați, după ce sunt investigați în serviciul nostru, către serviciul de psihatrie,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, drum către moarte

 

Fie că vrem sau nu să acceptăm, consumul de alcool duce la moarte. Din cauza faptului că această substanță afectează organele vitale ale organismului.

 

„Evident că în timp, un consum cronic etanolic poate duce și la alterarea gravă a sănătății, cu instalarea statusului cirotic a pacientului și evident, cu afectarea celorlalte organe și sisteme, a cordului, în special,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Soluția… educația

 

Consumul abuziv de alcool poate înceta, însă este nevoie de o implicare atât a cadrelor didactice, dar și a părinților, încă de la clasele primare.

 

”Poate o educație accentuată pe acest subiect, făcută din școli, poate că știu eu o monitorizare mai atentă a distribuției acestor produse la nivel de club, bar, autoserviri, ar fi iarăși un punct pe care ar trebui să-l atingem, poate că o consiliere în școli sau în servicii, consilierea psihologică ar trebui iarăși să fie luată în calcul. Sunt multe, multe coordonate, care împreună ar trebui să lucreze pentru a înceta acest consum abuziv de alcool. Sigur că familia are rolul cel mai important și este pilonul psihologic al pacientului care ulterior devine un consumator cronic etanolic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU

 

Mai mult, pe lângă cei 285 de botoșăneni, încă patru s-au prezentat la UPU după ce au consumat substanțe halucinogene, trei dintre ei cu etnobotanice, iar unul după consumul de droguri.

 

loading...
ÎNGRIJORĂTOR! Accidente în creștere la Botoșani de la viteză, alcool sau traversări neregulamentare
Tânără însărcinată, aproape de COMĂ ALCOOLICĂ: Femeia s-a prăbuşit sub privirile îngrozite ale oamenilor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE
Unii copii  îi prețuiesc atât de mult, alții fug cât mai departe de responsabilități, iar unii își amintesc de ei abia când nu mai sunt. Părinții bătrâni, enigmatici și cuminți, aproape terminându-și rostul în viață, fac parte în anul 2019 din categoria persoanelor neglijate, nu de oricine, ci de propriii  lor copii.
PREMIERĂ: Au început lucrările la primul Drive din municipiul Botoșani – GALERIE FOTO
Celebra metodă, de comenzi la fast-food efectuate din mașină, aplicabilă mai ales la americani, a ajuns și la Botoșani. Deja se lucrează la prima linie de drive din municipiul reședință de județ. 
GAME OVER: Zero locuri de veci în Cimitirul Pacea, ultima sută și la Eternitatea, se iau în calcul soluții disperate
Situația locurilor de veci de la Botoșani este pe cale să devină dramatică. Deja în Cimitirul Pacea nu mai sunt locuri libere pentru concesionare și se mai fac înmormântări doar în acele cazuri în care familiile dețin deja un cavou.
Primărie executată silit pentru plata indemnizației unei femei cu dizabilități, care a murit între timp
O situație de o ironie amară se petrece la Botoșani. Un tânăr care s-a luptat ca bunica lui bolnavă să fie încadrată în grad de handicap și să obțină indemnizația  aferentă a câștigat un proces cu Primăria din localitatea de domiciliu și cu alte instituții ale statului.
Pacienți „omorâți” de sistemul medical: Sunt refuzați la Iași și București, Raed Arafat ignorat în majoritatea cazurilor
Sute de oameni ajung în fiecare zi la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Mavromati Botoșani din diverse cauze. Unii dintre ei vin cu arsuri provocate în urma incendiilor, exploziilor sau după diferite accidente în gospodărie.
„Boala” invizibilă care lovește în copiii Botoșaniului, semnal de ALARMĂ către părinți
Românii sunt cei mai stresați europeni și nu este de mirare având în vedere condițiile socio- economice. În timp ce adulții se stresează pentru că nu au bani de plătit facturi, că nu fac față la locul de muncă sau altele asemenea, pentru copii cea mai frecventă sursă de stres este școala.
PROTEST cu peste 100 de mașini la Botoșani: marș pe străzile orașului, se cer ambulanțe în plus pentru oameni în pericol să moară
Un mandat al neputinței. Dacă ar exista o descriere pentru legislatura 2016 – 2020 de la Consiliul Județean (CJ) Botoșani făcută de locuitorii unei anumite zone a județului, probabil că despre asta ar fi vorba, despre neputință.
PROIECT interesant pentru fostul complex Armonia din Bulevardul Eminescu gândit de un tânăr afacerist - GALERIE FOTO
Clădirea care se degradează de mai bine de un deceniu în bulevardul Mihai Eminescu își va recăpăta frumusețea de altădată după ani de așteptare. În încăperile părăsite și-au făcut culcuș oamenii fără adăpost, însă într-un final zidurile au devenit periculoase chiar și pentru ei.
SPECTACOL de zile mari la Botoșani: Amintirile, focul și emoțiile au adus împreună mii de oameni de toate vârstele – FOTO&VIDEO
Se pare că weekendul acesta, 30-31 martie 2019 nu poate fi comparat cu altele. A fost cu și despre amintiri, foc și emoții. Toate în singurul mall din Botoșani, la Uvertura Mall, care împlinește 6 ani de la deschidere.
Jandarmi botoșăneni AMENINȚAȚI și înjurați ca la ușa cortului de un bărbat prins cu droguri, s-a sesizat Parchetul
Un bărbat și-a vărsat furia la adresa Jandarmeriei Române și mai ales a unor jandarmi botoșăneni, în mediul online.
Tragedia de la Orășeni Deal: Fratele botoșăneanului mort în accident, mărturisire dureroasă după aproape 4 ani- Am observat mașina într-o fracțiune de secundă
Ziua de 6 iunie 2015 este una neagră pentru familia Huțanu din Vorona care a pierdut doi membri într-un cumplit accident rutier. Ce este mai cumplit este faptul că în urma morții celor doi soți, Ștefan și Mirela Huțanu, doi copilași au rămas orfani de ambii părinți. În urmă au rămas instituțiile statului care au cercetat și urmează să pedepsească vinovatul, dacă acesta există. Pentru că, Mirela și Ștefan nu mai pot fi aduși înapoi. 
Microbuzele unor firme din Botoșani BLOCATE în toiul nopții de Poliția Locală – GALERIE FOTO
Astfel de acțiuni nocturne ale polițiștilor locali au loc la anumite intervale de timp și sunt adesea soldate cu amenzi consistente.
Pensia mult prea mică, medicamentele și facturile mult prea mari: Bătrânii botoșăneni, în pragul SINUCIDERII – Copiii, singurii care îi țin în viață – FOTOGALERIE
În județul Botoșani trăiesc zeci de mii de vârstnici care nu mai pot munci, iar câteva mii provin din municipiul reședință de județ. Trist este că mulți dintre ei, poate chiar majoritatea, abia trăiesc de o pe o zi pe alta, chinuindu-se să le ajungă pensia.
Hotel cu piscină, săli de conferință, terasă și restaurant în locul unei școli din centrul orașului Botoșani – GALERIE FOTO
Proiect îndrăzneț promovat la Botoșani de doi tineri afaceriști. Cei doi, soț și soție au achiziționat clădirea în care a funcționat fosta școală 4.
melimeloparis.ro%20
Puiul galben găsit și în magazinele din Botoșani decolorat după o… saramură: MESAJUL producătorului
Fiecare încearcă în aceste vremuri să cumpere produse cât mai sănătoase, dacă se poate chiar bio, chiar cu riscul cheltuirii unui buget mai ridicat la capitolul mâncare. Iar în materie de pui, o anumită marcă părea să fie în preferințele consumatorilor, mai ales datorită aspectului.
POVESTEA omului care iubește oamenii: Un medic merge zilnic 50 de km pentru a se îngriji de suferința altora – GALERIE FOTO
Într-un stat cu valori solide și un sistem bine pus la punct, fiecare persoană are acces neîngrădit la servicii de bază. În România s-ar putea spune că de la Revoluția din 1989 lucrurile au evolut însă pașii parcurși încă sunt mici. La Botoșani, spre exemplu, încă există comunități întregi care nu au acces la serviciile medicale.
Mai nou, ne place la țară: Sute de botoșăneni au lăsat blocul pentru o casă construită la sate – FOTOGALERIE
Chiar dacă este declarat ”orașul verde” al României, municipiul Botoșani nu mai reprezintă o alternativă pentru o parte dintre botoșăneni. Aceștia fug de zonele aglomerate, de un trafic tot mai aglomerat și preferă să își construiască o casă în comunele vecine capitalei județului.
Bursa zvonurilor: McDonald’s ar fi găsit la Botoșani locația perfectă pentru un restaurant cu McDrive
De ceva timp în municipiul reședință de județ circulă o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s. Gheața a fost oricum spartă anul trecut de cei de la KFC care se bucură de un mare succes.
Misiune (im)posibilă la Spitalul Mavromati: Bătăușii și șoferii au făcut o gaură de aproape 1 milion de lei în bugetul spitalului
Accidentele rutiere sau agresiunile soldate cu victime sunt destul de frecvente în județul nostru, iar acest lucru le dă bătăi de cap reprezentanților Spitalului Județean "Mavromati". Și asta pentru că victimele sunt tratate la spital, unde ajung pentru îngrijiri imediate la Unitatea de Primiri Urgențe.
kalapod.net%20
Taximetrist BĂTUT de doi indivizi, mașina a fost furată de agresori și abandonată lângă mall – GALERIE FOTO
Întâmplări incredibile au fost loc în seara zilei de miercuri, 13 martie 2019, în jurul orei 20:30. Un taximetrist a fost bătut rău de doi bărbați care i-au furat mașina și apoi au abandonat-o.
Dupa revolutie a inceput un proces de educare a elevilor foarte revolutionar care se aplica in „lumea civilizata”.Educatie facuta de psihologi,care „ajuta” copiii sa ajunga la rezultate fantastice si vad ca incet, incet, reusesc.Copii, care nu mai asculta si nu mai respecta pe nimeni,trag pe nas si din tigara,consuma alcool ,jignesc profesorii si butoneaza telefonul sub banca in timpul orelor.Educatia sexuala, foarte interesanta,acolo ei nu sunt invatati reguli de igiena si de sanatate ci sunt indrumati sa-si inceapa cat mai urgent viata sexuala iar ca noutatesa foloseasca prezevativul.In ritmul asta o sa ajungem departe.De viitor ce sa mai spunem...sigur il avem asigurat...Oare ce ar spune de noi strabunii nostri si cei care au facut ceva pentru tara asta si care si-au dat viata pe campul de lupta, pentru viitorul copiilor lor?...Dar noi avem grija si de ei si le ducem regulat la sarbatori cate o coroana in semn de respect si pretuire...
16 martie 2019, 18:34
”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător." Da, da, tanti Ramona, mare dreptate aveţi. Hoţii ăştia de la putere ne-au dat numai boscheți confort III. Şi pe ăştia cu pile. Hâc!
16 martie 2019, 11:33
Cu multi ani in urmă, când, intr-un consiliu profesoral, am ridicat problema consumului de alcool de către elevi, am fost redus repejor la tăcere de către colegii "cu experiență". Vai, cum pot spune așa ceva? Ssssst!Acum, ei au rămas să respire aerul din clasă - din ce in ce mai des mirosind a alcool și să se vaite. Vai, ce a ajuns școala românească!...Din cauza cui, oare?
16 martie 2019, 11:22
cum sunt parintii, asa si copiii............
16 martie 2019, 09:50
starshiners.ro%20
missgrey.ro
Sondaj
În ce sistem sanitar aveți mai mare încredere?
În cel de stat
În cel privat
Prefer să merg în străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Sper în astea șase luni să-l văd, pentru că altfel nu poate să stea mai mult de șase luni, nu-i permite legea. Și aici, dacă mă întrebați pe mine este o greșeală. Ori îl pui pe unul care-l știi că va putea conform legii ...
astratex.ro
melimeloparis.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.2322 lei
CHF
Francul elveţian
4.1850 lei
GBP
Lira sterlină
5.5070 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7817 lei
XAU
Gramul de aur
173.5480 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2355 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4868 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0296 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1654 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1854 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6378 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.