Știrea zilei
Avalanșă de bețivi la Urgențe, tot mai mulți elevi alcoolici - Se cere consiliere în școli

Un fenomen îngrijorător se întâmplă în județul nostru. Medicii sunt îngrijorați, unii vârstnici speriați, iar unii părinți disperați. La Botoșani se bea, indiferent de vârstă sau sex, indiferent de ocupație sau de circumstanțe. Alcoolul a ajuns să fie plăcerea zilnică a sute de botoșăneni.

Bețivi pe bandă rulantă 

 

Numărul celor care se prezintă la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani din cauza alcoolului crește de la o săptămână la alta. De la începutul anului 2019, până la data de 1 martie, au venit în stare de ebrietate la spital, aproape 300 de botoșăneni. Dacă facem un calcul reiese că, în medie, cinci botoșăneni se prezintă pe zi la UPU după ce uită să se mai oprească din băut.

 

Am vorbit cu Ramona Guraliuc, medic șef UPU, despre cât de nociv este consumul de alcool și unde se poate ajunge din cauza dependenței.

 

Din păcate, toți cei care ajung la UPU sunt deja într-o stare avansată de ebrietate și nu se mai pot controla, iar atât pacienții din spital cât și cadrele medicale sunt în pericol.

 

 

 

”Evident că un consum de alcool alterează atât starea de sănătate a individului în timp, dar în primele momente există alterarea statutului mintal, acesta devenind greu de stăpânit, greu de înțeles și greu de lucrat într-un serviciu de urgență. Pacienții care sunt sub influența băuturilor alcoolice sunt pacienți care au un tratament specific, cu o mai mare atenție, cu o mai mare disponibilitate din partea personalului medical. Ei devin agresivi și au un comportament necorespunzător atât adresat cadrelor medicale, dar și asupra pacienților și a aparținătorilor care se găsesc în serviciul de urgență. Uneori suntem nevoiți să intervenim nu numai printr-un sistem de pază supra-specializat, ci la Jandarmerie pentru a putea fi mobilizați, aceștia devenind agresivi fizic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere pentru tineri

 

Este alarmant, căci din acei 285 de botoșăneni care au ajuns la UPU, după consumul de alcool, cei mai mulți sunt tineri, cu vârsta până în 25 de ani.

 

”Din nefericire, consumul de alcool a devenit o obișnuință în rândul tinerilor, lucru care mă înspăimântă pentru că ne gândim că în viitor vom avea o populație cu probleme din punct de vedere al controlului și o populație incapabilă de a oferi servicii de calitate în anumite domenii oamenilor care, zic eu, merită să fie tratați corespunzător la orice nivel,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Viciul, o evadare din realitate

 

Sunt diferite motive care stau în spatele dorinței de a consuma alcool. Botoșănenii care beau ascund în spate o dramă sau o nevoie. Acest viciu este cumva o evadare dintr-o situație nefavorabilă pentru consumator.

 

”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător. Sunt persoane care nu au serviciu, sunt persoane care nu au familii sau sunt practic dezintegrate din comunitate și atunci găsesc alcoolul o nișă, o buclă prin care ei își reconstruiesc o stare de bine. Dar, această stare de bine este practic conducerea lor spre o patologie, spre o afecțiune care este cronică, spre un exitus,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, o plăcere și de familie

 

Mai mult decât atât, atracția pentru consumul de alcool poate veni din familie. Adică, adolescenții care observă ca părinții lor consumă alcool, cu siguranță vor încerca să afle gustul. Din păcate, de cele mai multe ori, sentimentul momentan fiind plăcut, acțiunea se transformă în viciu.

 

”De cele mai multe ori întâlnim familii care jonglează și care joacă în aceeași măsură cu același viciu și atunci cred că este foarte greu și foarte dificil de intervenit din punctul acesta de vedere pentru că și copiii, culmea, care sunt integrați în acea familie vor fi potențial, într-un procent destul de mare, consumatori de alcool,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

 

Încet, încet, viciul se transformă în dependență, iar de aici, încep adevăratele probleme. Alcoolul se transformă în cel mai bun prieten, iar starea de binegenerată de consumul de băuturi alcoolice va fi din ce în ce mai căutată.

 

”Cred că dependența de etanol poate surveni pe un fond psihogen dezechilibrat sau pe un fond de dorință, de plăcere de a consuma, neconștientizând practic că acesta în timp își creează locul zi de zi, adică dependența de zi de zi a unei cantități minime de alcool. De aceea, dependența nu însemnă doar că pacientul este incapabil motor sau incapabil psihologic de a-și desfășura activitatea. Dependența este și în momentul în care într-o zi, un om consumă o cantitate minimă de alcool, lucru care trebuie să fie evitat și trebuie conștientizat și trebuie să fie corect tratat și încadrat din punct de vedere medical și din punct de vedere psihologic, psiho-afectiv și psihiatric,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Se poate renunța la dependența de alcool?

 

Este o întrebare pe care, cu siguranță, și-au pus-o mulți botoșăneni care au avut persoane ce nu puteau sta măcar o zi fără a consuma alcool. Cert este că renunțarea este foarte grea, iar întreruperea bruscă nu va duce la un rezultat pozitiv.

 

”Ca orice dependență, e dependență și întreruperea bruscă nu este soluția. În schimb, cred că monitorizarea, cred că o dorință din partea pacientului de a renunța la acest viciu și acest lucru trebuie să se întâmple treptat, este cheia succesului. Repet, starea psiho-afectivă a pacientului este cea care contează și dorința trebuie să fie în primul rând a pacientului și după aceea a medicului curant (…). O retragere a consumului de alcool trebuie să fie făcută sub o monitorizare strictă pentru că sindromul de sevraj etanolic se suprapune peste un consum cronic etanolic și cu abstinență bruscă din partea pacientului. Deci acesta trebuie să urmeze un tratament adecvat în serviciul de psihatrie și în momentul în care vin cu aceste fenomene, cu fasciculații la nivelul membrelor superioare, cu deviații comportamentale, cu fenomene de agitație, cu fenomene de halucinații vizuale, ei sunt dirijați, după ce sunt investigați în serviciul nostru, către serviciul de psihatrie,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Alcoolul, drum către moarte

 

Fie că vrem sau nu să acceptăm, consumul de alcool duce la moarte. Din cauza faptului că această substanță afectează organele vitale ale organismului.

 

„Evident că în timp, un consum cronic etanolic poate duce și la alterarea gravă a sănătății, cu instalarea statusului cirotic a pacientului și evident, cu afectarea celorlalte organe și sisteme, a cordului, în special,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU.

 

Soluția… educația

 

Consumul abuziv de alcool poate înceta, însă este nevoie de o implicare atât a cadrelor didactice, dar și a părinților, încă de la clasele primare.

 

”Poate o educație accentuată pe acest subiect, făcută din școli, poate că știu eu o monitorizare mai atentă a distribuției acestor produse la nivel de club, bar, autoserviri, ar fi iarăși un punct pe care ar trebui să-l atingem, poate că o consiliere în școli sau în servicii, consilierea psihologică ar trebui iarăși să fie luată în calcul. Sunt multe, multe coordonate, care împreună ar trebui să lucreze pentru a înceta acest consum abuziv de alcool. Sigur că familia are rolul cel mai important și este pilonul psihologic al pacientului care ulterior devine un consumator cronic etanolic,”

Ramona Guraliuc, medic șef UPU

 

Mai mult, pe lângă cei 285 de botoșăneni, încă patru s-au prezentat la UPU după ce au consumat substanțe halucinogene, trei dintre ei cu etnobotanice, iar unul după consumul de droguri.

 

loading...
ÎNGRIJORĂTOR! Accidente în creștere la Botoșani de la viteză, alcool sau traversări neregulamentare
Tânără însărcinată, aproape de COMĂ ALCOOLICĂ: Femeia s-a prăbuşit sub privirile îngrozite ale oamenilor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Dupa revolutie a inceput un proces de educare a elevilor foarte revolutionar care se aplica in „lumea civilizata”.Educatie facuta de psihologi,care „ajuta” copiii sa ajunga la rezultate fantastice si vad ca incet, incet, reusesc.Copii, care nu mai asculta si nu mai respecta pe nimeni,trag pe nas si din tigara,consuma alcool ,jignesc profesorii si butoneaza telefonul sub banca in timpul orelor.Educatia sexuala, foarte interesanta,acolo ei nu sunt invatati reguli de igiena si de sanatate ci sunt indrumati sa-si inceapa cat mai urgent viata sexuala iar ca noutatesa foloseasca prezevativul.In ritmul asta o sa ajungem departe.De viitor ce sa mai spunem...sigur il avem asigurat...Oare ce ar spune de noi strabunii nostri si cei care au facut ceva pentru tara asta si care si-au dat viata pe campul de lupta, pentru viitorul copiilor lor?...Dar noi avem grija si de ei si le ducem regulat la sarbatori cate o coroana in semn de respect si pretuire...
16 martie 2019, 18:34
”Trebuie avut în vedere că aceste vicii survin de obicei în cazul pacienților și în cazul persoanelor care au fost înlăturate sau nu au reușit să se adapteze la condițiile de viață, la mediul înconjurător." Da, da, tanti Ramona, mare dreptate aveţi. Hoţii ăştia de la putere ne-au dat numai boscheți confort III. Şi pe ăştia cu pile. Hâc!
16 martie 2019, 11:33
Cu multi ani in urmă, când, intr-un consiliu profesoral, am ridicat problema consumului de alcool de către elevi, am fost redus repejor la tăcere de către colegii "cu experiență". Vai, cum pot spune așa ceva? Ssssst!Acum, ei au rămas să respire aerul din clasă - din ce in ce mai des mirosind a alcool și să se vaite. Vai, ce a ajuns școala românească!...Din cauza cui, oare?
16 martie 2019, 11:22
cum sunt parintii, asa si copiii............
16 martie 2019, 09:50
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
“Atenţie la propaganda electorală în şcoli! Solicităm inspectorilor şcolari, directorilor de şcoli şi cadrelor didactice să respingă orice formă de propagandă electorală în unităţile de învăţământ. Ne-a fost ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7759 lei
USD
Dolarul SUA
4.3145 lei
CHF
Francul elveţian
4.3522 lei
GBP
Lira sterlină
5.5810 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9646 lei
XAU
Gramul de aur
203.3031 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2462 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4262 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2666 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1868 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6391 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.