Știrea zilei
Bugetari, vi se pregăteşte ceva – o scădere salarială mascată de proporţii
Guvernul pregăteşte o nouă diminuare a salariilor în sistemul bugetar. Spre deosebire de cea operată anul precedent, când s-au tăiat la toţi angajaţii câte 25%, de această dată se prefigurează adoptarea unei noi tactici, care însă are ca finalitate tot reducerea retribuţiilor. Mai exact, se intenţionează modificarea statutului funcţionarilor publici – legea 188/1999 – astfel încât să se micşoreze cheltuielile de personal.

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de modificare a amintitului act normativ care prevede o reîncadrare generală a funcţionarilor publici. Astfel, numărul funcţiilor publice de execuţie cu gradul superior ar urma să fie de maxim 15%, cu gradul principal de cel mult 25%, ia restul de 60% să fie asistenţi şi debutanţi, ori, lucru bine ştiut, un grad profesional mai mare înseamnă şi o leafă pe măsură. În acest moment mai mult de jumătate dintre bugetari se încadrează la primele două categorii, iar limitarea drastică a acestora i-ar trece în rândul asistenţilor şi debutanţilor, lucru care ar genera reducerea considerabilă a veniturilor. Guvernul doreşte ca toţi salariaţii să susţină examene şi în funcţie de note să ocupe pe rând gradele profesionale. „Reîncadrarea funcţionarilor publici, prin examen în vederea încadrării în procentele impuse de lege va atrage diminuarea salarială pentru aproximativ 45% din funcţionarii publici din România”, se arată într-o poziţie exprimată de Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. Acesta solicită Executivului, cel care a iniţiat proiectul de modificare a legii 188/1999, să schimbe limitele menţionate, astfel încât minim 40% dintre funcţionarii publici să aibă grad superior, alţii 40% gradul principal şi doar restul de 20% să fie asistenţi şi debutanţi.
"Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările"
„Ce ar trebui să înţeleg eu, că la momentul acesta toţi sunt la gradele superioare? Da, majoritatea sunt la gradele superioare. Bine şi încadrările absurde până acum cine le-a făcut, nu tot ei? Aşa e în România, trebuie să dea lege ca să… De regulă, noi la toate negocierile avem o medie după care se discută câţi sunt pe gradul superior, câţi pe principal. Trebuiau păstrate aceste medii, dar am impresia că le-au scăpat de sub control şi tipic românesc caută să facă nişte lucruri care trebuiau făcute în mod normal. Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările în timp şi aşa mai departe”, ne-a declarat Ştefan Ţarcă, preşedinte CNSLR Frăţia Botoşani. Acesta nu are date exacte privind numărul de bugetari încadraţi în acest moment. Iniţiativa de schimbare a statutului funcţionarilor publici va trebui aprobată şi în Parlament. „Trebuie să vorbesc cu un coleg de la o comisie de specialitate, să văd în ce stadiu se află. Nu ştiu acum exact în ce stadiu se află, ne-am dat peste cap programul în Parlament cu proiectul de lege privind asistenţa socială”, a afirmat deputatul Andrei Dolineaschi. Amintita iniţiativă legislativă prevede şi posibilitatea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public pe perioada cercetării administrative.
Sergiu BĂLĂŞCĂU 
CITEŞTE ŞI:
 Toţi angajaţii de la Mediu şi-au dat în judecată instituţia
 Angajaţii cercetaţi de la Direcţia Agricolă „daţi în gât” de colegiBotoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
inpuff.ro
Loading...
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Loading...
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Cine se teme de aceasta lege??? Va spun eu ... cei care merg la serv. dim. , semneaza condica .... apoi cum sa mai spus ... umplu magazinele si chiar crasmenle . In mediu privat sunt f. multe locuri de munca ..... la treabaaaa nu la tras chiulul.
17 noiembrie 2011, 10:24
Asa este ,bugetarii care nu fac nimica,sunt cu duiumul.Imperios este reducerea numarului lor,cei care raman sa aiba ce face,nu shoping si jocuri pe calculator in timpul programului,ca acuma,si automat sa aiba salarii mai mari,prin plecarea tovarasilor acasa!Asa se rezolva problema simplu si eficient!
17 noiembrie 2011, 06:21
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziua in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:43
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziuz in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:40
Nu este adevarat! Ar trebui sa cititi proiectul de lege inainte sa scrieti. Prin modificarea legii nu se urmareste asa ceva! Este adevarat ca legea va reglementa anumite procente in ceea ce priveste numarul de functinari publici de grad superior, principal sau asistenti dar acest lucru se va intampla numai pe viitor cand se vor vacanta posturile ramase libere. Cel putin asa am inteles eu!
16 noiembrie 2011, 16:08
Astia sunt cretini de tot. Adica eu , dupa peste 30 de ani de munca ca functionar public am atins un nivel si asa mizerabil din punct de vedere salarial si acum trebuie sa ajung debutant. In Romania totul este anapoda. Bine ca politrucii au fabricat functionari publici de conducere din clientelea de partid atribuindu-le gradul superior fara nici o evolutie. Daca noi suntem cuminti ne desfinteaza pur si simplu.
16 noiembrie 2011, 10:02
sa pofteasca la privati daca nu le convine la buget.
16 noiembrie 2011, 08:54
Incredibil! Nu stiu ce sa mai scorneasca! dar de drepturile castigate au auzit? Cum sa respectam noi legea, cei mici daca pentru cei mari ea nu exista? faradelegea la rang de lege.
16 noiembrie 2011, 08:28
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Și dv. și noi plătim bani grei. Să-și curețe. Să se gândească din timp și în cele patru zone din oraș în care avem probleme să redimensioneze tot ce înseamnă rețelele lor. Să ne întrebăm fiecare dintre noi: de ce pl ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8433 lei
USD
Dolarul SUA
4.2377 lei
CHF
Francul elveţian
4.5111 lei
GBP
Lira sterlină
5.3434 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9628 lei
XAU
Gramul de aur
246.3827 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2492 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3686 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9665 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1202 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1817 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.