Știrea zilei
Bugetari, vi se pregăteşte ceva – o scădere salarială mascată de proporţii
Guvernul pregăteşte o nouă diminuare a salariilor în sistemul bugetar. Spre deosebire de cea operată anul precedent, când s-au tăiat la toţi angajaţii câte 25%, de această dată se prefigurează adoptarea unei noi tactici, care însă are ca finalitate tot reducerea retribuţiilor. Mai exact, se intenţionează modificarea statutului funcţionarilor publici – legea 188/1999 – astfel încât să se micşoreze cheltuielile de personal.

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de modificare a amintitului act normativ care prevede o reîncadrare generală a funcţionarilor publici. Astfel, numărul funcţiilor publice de execuţie cu gradul superior ar urma să fie de maxim 15%, cu gradul principal de cel mult 25%, ia restul de 60% să fie asistenţi şi debutanţi, ori, lucru bine ştiut, un grad profesional mai mare înseamnă şi o leafă pe măsură. În acest moment mai mult de jumătate dintre bugetari se încadrează la primele două categorii, iar limitarea drastică a acestora i-ar trece în rândul asistenţilor şi debutanţilor, lucru care ar genera reducerea considerabilă a veniturilor. Guvernul doreşte ca toţi salariaţii să susţină examene şi în funcţie de note să ocupe pe rând gradele profesionale. „Reîncadrarea funcţionarilor publici, prin examen în vederea încadrării în procentele impuse de lege va atrage diminuarea salarială pentru aproximativ 45% din funcţionarii publici din România”, se arată într-o poziţie exprimată de Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. Acesta solicită Executivului, cel care a iniţiat proiectul de modificare a legii 188/1999, să schimbe limitele menţionate, astfel încât minim 40% dintre funcţionarii publici să aibă grad superior, alţii 40% gradul principal şi doar restul de 20% să fie asistenţi şi debutanţi.
"Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările"
„Ce ar trebui să înţeleg eu, că la momentul acesta toţi sunt la gradele superioare? Da, majoritatea sunt la gradele superioare. Bine şi încadrările absurde până acum cine le-a făcut, nu tot ei? Aşa e în România, trebuie să dea lege ca să… De regulă, noi la toate negocierile avem o medie după care se discută câţi sunt pe gradul superior, câţi pe principal. Trebuiau păstrate aceste medii, dar am impresia că le-au scăpat de sub control şi tipic românesc caută să facă nişte lucruri care trebuiau făcute în mod normal. Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările în timp şi aşa mai departe”, ne-a declarat Ştefan Ţarcă, preşedinte CNSLR Frăţia Botoşani. Acesta nu are date exacte privind numărul de bugetari încadraţi în acest moment. Iniţiativa de schimbare a statutului funcţionarilor publici va trebui aprobată şi în Parlament. „Trebuie să vorbesc cu un coleg de la o comisie de specialitate, să văd în ce stadiu se află. Nu ştiu acum exact în ce stadiu se află, ne-am dat peste cap programul în Parlament cu proiectul de lege privind asistenţa socială”, a afirmat deputatul Andrei Dolineaschi. Amintita iniţiativă legislativă prevede şi posibilitatea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public pe perioada cercetării administrative.
Sergiu BĂLĂŞCĂU 
CITEŞTE ŞI:
 Toţi angajaţii de la Mediu şi-au dat în judecată instituţia
 Angajaţii cercetaţi de la Direcţia Agricolă „daţi în gât” de colegiLucrări pe drumul groazei DOAR înainte de alegeri, după s-a lăsat totul de izbeliște: Șeful județului dă vina pe vreme – FOTOGALERIE
Drumul care a scos sute de șoferi botoșăneni în stradă în luna aprilie 2019 arată în continuare într-o stare deplorabilă. Vorbim de acel drum strategic care cuprinde mai multe tronsoane. Așa cum s-a promis, s-a încercat să se intervină pe partea de întreținere, însă și aici lucrurile s-au împotmolit.
Tânără din Botoșani moartă împreună cu fiica sa într-un accident produs în Franța
Trei români au murit, iar alţi patru au fost grav răniţi, după ce maşina în care se aflau a intrat în coliziune cu un camion pe o autostradă din apropierea oraşului Novy-Chevrieres din Franţa, relatează presa franceză. Accidentul a avut loc pe 1 iunie și printre victime se regăsește și două botoșănence.
Monument istoric din Botoșani transformat în șezătoare de bețivi cu mucuri de țigară și pahare – GALERIE FOTO
Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Hotel cu parcări și spații comerciale în bulevardul Mihai Eminescu, în dezbatere publică la Primărie - GALERIE FOTO
Un nou proiect imobiliar se află în etapa de pregătire, documentația necesară fiind în dezbatere publică la Primăria Botoșani.
POVESTEA fetei născută la 900 grame și FĂRĂ șanse de supraviețuire, ajunsă olimpică cu media 10 pe linie – FOTOGALERIE
Oana Silivăstru este o adolescentă plină de vise și o elevă eminentă. În spatele unui zâmbet frumos se află însă o poveste extrem de dureroasă.
Au început lucrările la unul dintre cele mai mari supermarket-uri din Botoșani, clădire uriașă demolată, furnicar de oameni pe șantier - FOTO
După aproape un an de zile de la discuțiile privitoare la construirea unui nou magazin Lidl la Botoșani a fost deschis și șantierul efectiv. O firmă din Iași lucrează în aceste momente pe terenul amplasat lângă ISU Botoșani unde se află clădirea Simcos.
UNICAT: Un tânăr de la PSD o face pe-a directorul la o instituție FĂRĂ să fi fost numit în funcție - DOCUMENT
În data de 7 mai 2019 tânărul Andrei Beilic, declara pentru Botoșăneanul, oficial, că a preluat prin detașare atribuțiile de conducere al Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) Botoșani.
Profesori și elevi, practică de peste un milion în Europa. La Botoșani nu este teren și nici firme nu prea sunt - FOTOGALERIE
”Optimizarea instruirii practice în context european”, acesta este titlul unui proiect european care poate schimba mentalitatea și atitudinea profesorilor și elevilor de la Liceul Tehnologic „Nicolae Bălcescu” Flămânzi.
Suntem din altă lume! Botoșani, pe primul loc în țară cu NU la referendum, avem cei mai mulți votanți care vor grațierea corupților
Asemeni votului de la alegerile europarlamentare și la referendum Botoșanii par să nu facă parte din România. Dacă la noi câștigă PSD, în timp ce în țară învinge PNL, la plebiscit suntem campionii votului împotrivă.
Facturi plătite de Direcția Județeană de Drumuri a CJ-ului pentru lucrări neexecutate în realitate, la o investiție marca PSDragnea
Două firme, una din Iași și alta din Buzău, care au participat la licitația pentru „reabilitarea podului metalic cu grinzi principale cu zăbrele pe DJ 292 peste râul Jijia, în localitatea Broscăuți”, au încasat facturi pentru lucrări care nu au fost executate și în realitate.
Noaptea cea mai grea la PSD Botoșani: Politicienii Puterii în poate cea mai neagră agonie, șefa lăsată cam singură, s-a pronunțat cuvântul „demisie”
O înfrângere la alegerile europarlamentare era de neconceput, cel puțin în interiorul PSD Botoșani. Numeroasele semnale că social-democrații vor pierde au fost puse pe seama ”haștagiștilor”, ”rezistenților” și nu s-a ținut cont de ele. Anti-pesediștii au fost clar, subestimați de PSD-iștii botoșăneni. Iar scrutinul a reprezentat o palma dată de popor unui partid condus de un lider care-și pierduse controlul.
REZULTATE EUROPARLAMENTARE: PNL câștigă în România, PSD victorie ”scurtă” la Botoșani
PNL câștigă alegerile europarlamentare la nivel național și termină pe locul al doilea în județul nostru, aceasta este concluzia principală după numărarea voturilor a aproape 95% din secțiile existente în România și, cu două excEpții, a tuturor din Botoșani.
Botoșaniul VOTEAZĂ! Zeci de mii de oameni așteptați la scrutin dublu, REZULTATELE transmise în timp real, sute de polițiști și jandarmi la datorie
367.298 de botoșăneni așteptați la urne. Secțiile de votare din județul Botoșani, 425 la număr sunt deschise în intervalul orar 7:00 – 21:00. Aceștia vot vota reprezentanții României în Parlamentul European și, după caz, referendumul pe justiție. Acestea sunt principalele coordonate ale zilei de astăzi.
POVESTE de film: Un botoșănean se luptă să facă acte la doi copii, mama luată de Interpol, un micuț are certificat de naștere valabil… 2 ani – FOTO
Transpirat din cauza efortului, cu o pungă plină cu tot felul de acte amestecate și traduse în limbile română și italiană, un botoșănean de 42 de ani a ajuns pe holurile Primăriei Botoșani pentru a intra în audiență la viceprimarul Cosmin Andrei.
TRAGEDIA auto de la Orășeni Deal: Moment CHEIE în proces, tot dosarul trimis la București
Au trecut aproape patru ani de la groaznicul accident rutier în care doi tineri părinți au murit și au lăsat în urmă doi copii orfani. Patru ani în care familia a așteptat ca justiția să facă dreptate, iar vinovatul de acest accident, dacă există, să fie tras la răspundere. 
Poveștile nespuse de la festival: Vestiarul buclucaș, meciurile dintre doi artiști uriași, dansatoarele din Ucraina și cheful celor patru fete – VIDEO & GALERIE FOTO
Unul dintre vestiarele de la Cornișa Aquapark & Sports Cornișa s-a transformat pe perioada festivalului într-una dintre cele mai importante încăperi din Botoșani. Și aceasta pentru că acolo și-au pregătit artiștii aparițiile în fața publicului.
Hai sus, Botoșani! Zilele Orașului s-au terminat cu mii de luminițe și mii de oameni sărind în miez de noapte la Cornișa – VIDEO & GALERIE FOTO
Zilele Orașului Botoșani s-au încheiat apoteotic, după miezul nopții, la concertul susținut de Voltaj. Trupa condusă de Călin Goia a reușit să implice publicul în recital mai mult decât orice alt artist prezent la festival, fie el din România sau din străinătate.
SURPRIZA de la inaugurarea Cornișa!!! Nana s-a îndrăgostit la Botoșani și a refuzat să mai plece la aeroport
Rapperul german de origine ghaneză este stabilit în prezent în Germania și ar fi trebuit să părăsească orașul în cursul amiezii de sâmbătă, 18 mai 2019.
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
Explozie impresionantă de sunet și lumină la avanpremiera de la Cornișa, a fost club în aer liber noaptea trecută – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizatorii Zilelor Orașului, care în acest an coincid cu inaugurarea Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, au efectuat joi seară probele finale la instalațiile de sunet și lumini. Iar ceea ce a ieșit a fost de-a dreptul impresionant.
Cine se teme de aceasta lege??? Va spun eu ... cei care merg la serv. dim. , semneaza condica .... apoi cum sa mai spus ... umplu magazinele si chiar crasmenle . In mediu privat sunt f. multe locuri de munca ..... la treabaaaa nu la tras chiulul.
17 noiembrie 2011, 10:24
Asa este ,bugetarii care nu fac nimica,sunt cu duiumul.Imperios este reducerea numarului lor,cei care raman sa aiba ce face,nu shoping si jocuri pe calculator in timpul programului,ca acuma,si automat sa aiba salarii mai mari,prin plecarea tovarasilor acasa!Asa se rezolva problema simplu si eficient!
17 noiembrie 2011, 06:21
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziua in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:43
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziuz in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:40
Nu este adevarat! Ar trebui sa cititi proiectul de lege inainte sa scrieti. Prin modificarea legii nu se urmareste asa ceva! Este adevarat ca legea va reglementa anumite procente in ceea ce priveste numarul de functinari publici de grad superior, principal sau asistenti dar acest lucru se va intampla numai pe viitor cand se vor vacanta posturile ramase libere. Cel putin asa am inteles eu!
16 noiembrie 2011, 16:08
Astia sunt cretini de tot. Adica eu , dupa peste 30 de ani de munca ca functionar public am atins un nivel si asa mizerabil din punct de vedere salarial si acum trebuie sa ajung debutant. In Romania totul este anapoda. Bine ca politrucii au fabricat functionari publici de conducere din clientelea de partid atribuindu-le gradul superior fara nici o evolutie. Daca noi suntem cuminti ne desfinteaza pur si simplu.
16 noiembrie 2011, 10:02
sa pofteasca la privati daca nu le convine la buget.
16 noiembrie 2011, 08:54
Incredibil! Nu stiu ce sa mai scorneasca! dar de drepturile castigate au auzit? Cum sa respectam noi legea, cei mici daca pentru cei mari ea nu exista? faradelegea la rang de lege.
16 noiembrie 2011, 08:28
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Vă permiteți să plecați vara aceasta în vacanță?
Da, în străinătate
Da, în țară
Doar un weekend
Nu
Declaraţia zilei
”Ultima imagine pe care le-am pus-o domnilor de la FMI în prezentare a fost cu estimările lor de creștere economică pe ultimii ani și realitatea economică din România, ceea ce s-a întâmplat. Nu prea au avut răspuns domnii. S-a ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7228 lei
USD
Dolarul SUA
4.1899 lei
CHF
Francul elveţian
4.2095 lei
GBP
Lira sterlină
5.3006 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8726 lei
XAU
Gramul de aur
182.3449 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2301 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4679 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8912 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1421 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6325 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.