Știrea zilei
Bugetari, vi se pregăteşte ceva – o scădere salarială mascată de proporţii
Guvernul pregăteşte o nouă diminuare a salariilor în sistemul bugetar. Spre deosebire de cea operată anul precedent, când s-au tăiat la toţi angajaţii câte 25%, de această dată se prefigurează adoptarea unei noi tactici, care însă are ca finalitate tot reducerea retribuţiilor. Mai exact, se intenţionează modificarea statutului funcţionarilor publici – legea 188/1999 – astfel încât să se micşoreze cheltuielile de personal.

Botoşăneanul.ro a intrat în posesia proiectului de modificare a amintitului act normativ care prevede o reîncadrare generală a funcţionarilor publici. Astfel, numărul funcţiilor publice de execuţie cu gradul superior ar urma să fie de maxim 15%, cu gradul principal de cel mult 25%, ia restul de 60% să fie asistenţi şi debutanţi, ori, lucru bine ştiut, un grad profesional mai mare înseamnă şi o leafă pe măsură. În acest moment mai mult de jumătate dintre bugetari se încadrează la primele două categorii, iar limitarea drastică a acestora i-ar trece în rândul asistenţilor şi debutanţilor, lucru care ar genera reducerea considerabilă a veniturilor. Guvernul doreşte ca toţi salariaţii să susţină examene şi în funcţie de note să ocupe pe rând gradele profesionale. „Reîncadrarea funcţionarilor publici, prin examen în vederea încadrării în procentele impuse de lege va atrage diminuarea salarială pentru aproximativ 45% din funcţionarii publici din România”, se arată într-o poziţie exprimată de Sindicatul Naţional al Funcţionarilor Publici. Acesta solicită Executivului, cel care a iniţiat proiectul de modificare a legii 188/1999, să schimbe limitele menţionate, astfel încât minim 40% dintre funcţionarii publici să aibă grad superior, alţii 40% gradul principal şi doar restul de 20% să fie asistenţi şi debutanţi.
"Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările"
„Ce ar trebui să înţeleg eu, că la momentul acesta toţi sunt la gradele superioare? Da, majoritatea sunt la gradele superioare. Bine şi încadrările absurde până acum cine le-a făcut, nu tot ei? Aşa e în România, trebuie să dea lege ca să… De regulă, noi la toate negocierile avem o medie după care se discută câţi sunt pe gradul superior, câţi pe principal. Trebuiau păstrate aceste medii, dar am impresia că le-au scăpat de sub control şi tipic românesc caută să facă nişte lucruri care trebuiau făcute în mod normal. Orice conducător de instituţie trebuia să aibă grijă cu încadrările în timp şi aşa mai departe”, ne-a declarat Ştefan Ţarcă, preşedinte CNSLR Frăţia Botoşani. Acesta nu are date exacte privind numărul de bugetari încadraţi în acest moment. Iniţiativa de schimbare a statutului funcţionarilor publici va trebui aprobată şi în Parlament. „Trebuie să vorbesc cu un coleg de la o comisie de specialitate, să văd în ce stadiu se află. Nu ştiu acum exact în ce stadiu se află, ne-am dat peste cap programul în Parlament cu proiectul de lege privind asistenţa socială”, a afirmat deputatul Andrei Dolineaschi. Amintita iniţiativă legislativă prevede şi posibilitatea suspendării raportului de serviciu al funcţionarului public pe perioada cercetării administrative.
Sergiu BĂLĂŞCĂU 
CITEŞTE ŞI:
 Toţi angajaţii de la Mediu şi-au dat în judecată instituţia
 Angajaţii cercetaţi de la Direcţia Agricolă „daţi în gât” de colegiMașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
Un stăpân din cartier! Un botoșănean a blocat INTRAREA într-un bloc cu lacăte, gard și masă de fier dezafectate cu Poliția și viceprimarul Murariu– GALERIE FOTO & VIDEO
Un an a durat până când eforturile unor locatari dintr-un bloc din strada Săvenilor nr. 20 din municipiul Botoșani au rezolvat o problemă care persista de aproape un deceniu. O armată de oameni din Primărie și Poliția Locală s-au deplasat în acest cartier pentru eliminarea forțată a unor bunuri de pe domeniul public.
S-a întâmplat minunea! Un botoșănean a devenit director la o instituție prin concurs fără să fie membru PSD
Un post fără miză sau o scăpare a PSD-iștilor de la Botoșani? Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) a organizat săptămâna aceasta concurs pentru ocuparea postului de director adjunct la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Cine se teme de aceasta lege??? Va spun eu ... cei care merg la serv. dim. , semneaza condica .... apoi cum sa mai spus ... umplu magazinele si chiar crasmenle . In mediu privat sunt f. multe locuri de munca ..... la treabaaaa nu la tras chiulul.
17 noiembrie 2011, 10:24
Asa este ,bugetarii care nu fac nimica,sunt cu duiumul.Imperios este reducerea numarului lor,cei care raman sa aiba ce face,nu shoping si jocuri pe calculator in timpul programului,ca acuma,si automat sa aiba salarii mai mari,prin plecarea tovarasilor acasa!Asa se rezolva problema simplu si eficient!
17 noiembrie 2011, 06:21
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziua in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:43
celor ce nu le place trebuie sa treaca la privat .Aici e munca adevarata . M am saturat sa vad ziuz in amiaza mare bugetari la plimbare sau shoping pe strada > dixit
16 noiembrie 2011, 17:40
Nu este adevarat! Ar trebui sa cititi proiectul de lege inainte sa scrieti. Prin modificarea legii nu se urmareste asa ceva! Este adevarat ca legea va reglementa anumite procente in ceea ce priveste numarul de functinari publici de grad superior, principal sau asistenti dar acest lucru se va intampla numai pe viitor cand se vor vacanta posturile ramase libere. Cel putin asa am inteles eu!
16 noiembrie 2011, 16:08
Astia sunt cretini de tot. Adica eu , dupa peste 30 de ani de munca ca functionar public am atins un nivel si asa mizerabil din punct de vedere salarial si acum trebuie sa ajung debutant. In Romania totul este anapoda. Bine ca politrucii au fabricat functionari publici de conducere din clientelea de partid atribuindu-le gradul superior fara nici o evolutie. Daca noi suntem cuminti ne desfinteaza pur si simplu.
16 noiembrie 2011, 10:02
sa pofteasca la privati daca nu le convine la buget.
16 noiembrie 2011, 08:54
Incredibil! Nu stiu ce sa mai scorneasca! dar de drepturile castigate au auzit? Cum sa respectam noi legea, cei mici daca pentru cei mari ea nu exista? faradelegea la rang de lege.
16 noiembrie 2011, 08:28
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pentru serviciul de salubrizare, Primăria Botoșani ar trebui:
Să organizeze licitație
Să-l atribuie direct SC Urban Serv SA
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Pe mine m-a ales partidul să candidez. Niciodată, dar absolut niciodată, nu m-am temut de cineva. Nici de președinte, nici de prim ministru, nici de miniștrii care se perindă pe aici. Este o competiție electorală, PSD-ul își ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7284 lei
USD
Dolarul SUA
4.2575 lei
CHF
Francul elveţian
4.3494 lei
GBP
Lira sterlină
5.1609 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9953 lei
XAU
Gramul de aur
205.1029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2432 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4534 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8836 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2112 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1835 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6340 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.