Știrea zilei
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO

În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.

Prima grevă

 

Funcționarii de la Casa Județeană de Pensii și-au desfășurat activitatea în condițiile stabilite de entitățile centrale și au încercat să se adapteze condițiilor impuse de președinți ai Casei Naționale de Pensii Publice sau miniștri care s-au perindat prin Guvern.

 

Noiembrie 2023 a creat precedentul întreruperii activității, angajații de la „Pensii” considerând că perioada de obediență profesională trebuie să ia sfârșit. Mai ales că se află în fața unei alte provocări administrative care înseamnă aplicarea noii legi a pensiilor.

 

„Deja cu legea pensiilor suntem în etapa de final. Pe care urmează să o aplicăm. Nu știm în ce context, cu ce personal, pentru că răbdarea a ajuns la o etapă de disperare. Tocmai noi, care nu am ieșit în stradă niciodată, lucrez în această instituție de 29 de ani și n-am ajuns în etapa asta. Cred că dispun la ora asta de expertiza necesară să vă spun că nu se mai poate modul ăsta”,

Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din Casa de Pensii Botoșani

 

- 30% față de funționarii de la București

 

Au ieșit pe treptele instituției 16 zile la rând consecutiv, întâi tăcuți, „vorbind” doar prin tot felul de mesaje subliminale care poate (sau poate nu) și-au atins scopul. Dacă au fost auziți, de la București nu s-a primit vreun semn. Vreo promisiune certă că salariile vor atinge nivelul colegilor din structura centrală.

 

„Ruptura a venit dinainte de aplicarea celebrei Legi 153, dată până la care nivelul de salarizare era pe același prag. Deci dispuneam de aceleași salarii în teritoriu ca și cele de la nivel central. În momentul în care ei au trecut la o altă grilă de salarizare, noi am rămas, sub pragul de salarizare, cu o diferență de 30%. Cu toate că desfășurăm același tip de activități, câteodată, poate mai complexe decât cei de la nivel central, pentru că noi suntem abilitați printr-un ordin al președintelui, să-i reprezentăm și la nivel local, și în instanțele de judecată”,

Cătălin Dupir, reprezentantul salariaților din Casa de Pensii Botoșani

 

Colegii din Casa Națională de Pensii se ocup de centralizarea datelor din teritoriu pentru statistici care ajută miniștrii politici în discursuri.

 

Azi în Botoșani, mâine în toată țara

 

În primele zile de protest, încetaseră activitatea nouă case de pensii din țară. Acum harta protestelor este roșie și doar una sau două instituții continuă să lucreze. „Nu de plăcere stăm în fața instituției”, a explicat Cătălin Dupir situația în care se regăsește colectivul de la Casa de Pensii Botoșani.

 

A făcut-o la ședința Comisiei de Dialog Social convocată de prefect în sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ.

 

Sorin Cornilă a fost de altfel singurul șef de la Botoșani care a făcut un tur al instituțiilor unde au loc proteste spontane și a discutat cu salariații.

 

Ulterior i-a adunat pe protestatari la aceeași masă și le-a preluat nemulțumirile care au fost ulterior direcționate către ministerele de resort de la București.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
ZIUA 16: Angajații de la Casa de Pensii, protest cu un banner uriaș: Suntem uniți! Nu renunțăm!
Un fost șef de instituție amenințat după un control că va fi aruncat într-o groapă din cimitir – VIDEO

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Ciolacu is out. Sa se gandeasca bine la ce voturi veți primi PSD Doinita si gasca. Nu va prevad un viitor prea roz. Cred ca deja e negru.
25 noiembrie 2023, 16:24
De ce pensiile sunt aproape la fel la toata lumea.Se calculeaza sau se pune din oficiu ?E o intrebare .
25 noiembrie 2023, 15:39
Unde sunt sefii acestor institutii numiti de partide fara sa aiba competanta?
25 noiembrie 2023, 12:09
Bunelul Budăi nu a fost coleg cu voi? Acum se ascunde ca un erou.
25 noiembrie 2023, 08:29
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
11.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.