Știrea zilei
CA-ul roșu de la Urban Serv a plâns penal degeaba într-un dosar cu miză pe director și peste 120.000 de lei

Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a clasat dosarul în care fostul director adjunct al SC Urban Serv SA era acuzat de abuz în serviciu. ”Fapta nu este prevăzută de legea penală”, este concluzia la care a ajuns procurorul de caz după nouă luni de cercetări.

Puzderie de presupuse nereguli pentru un mandat de 15 luni petrecut mai mult în concedii


La începutul anului trecut, aproximativ în perioada în care societatea de salubrizare a orașului era executată silit de Cezar Nicuță după ce acesta obținuse în instanță contravaloarea indemnizațiilor de membru al consiliului de administrație până la sfârșitul mandatului încetat nelegal, compania i-a făcut o plângere la Direcția Națională Anticorupție.


Actualul jurist de la SC Locativa SA era acuzat că nu și-a îndeplinit obligațiile din contractul de mandat de director adjunct și că, oricum, numirea sa în funcție s-a făcut ”prin încălcarea legii și prin invocarea în interes personal a contractului de mandat anterior, al fostului director adjunct Toma Liviu”.


Cei de la SC Urban Serv SA au calculat la data depunerii sesizării și un presupus prejudiciu de 122.269 lei, care reprezenta salariile cu tot cu obligațiile la stat pe care Cezar Nicuță le-ar fi încasat nejustificat atât timp cât, în opinia semnatarilor plângerii, a fost numit cu încălcarea legii.


Acestuia i se reproșa și că mai mult de jumătate din timpul mandatului, început pe 2 octombrie 2017 și terminat pe 31 ianuarie 2019, a stat în concediu medical sau de odihnă.


Tabloul descris în actul de sesizare era unul de-a dreptul negru: din cauza lui Cezar Nicuță societatea înregistra pierderi uriașe, starea generală era conflictuală, iar serviciile prestate către populație erau de proastă calitate.


Plângerii i-a fost anexat un raport de audit în care erau menționate o puzderie de alte nereguli, în opinia persoanei care l-a întocmit.

 

DNA trimite dosarul la Parchetul Botoșani, care constată că inclusiv semnatarii plângerii consideră că problema este una civilă și nu penală


Doar că...


Prima lovitură a venit la scurt timp după depunerea plângerii la DNA. Serviciul Teritorial Suceava al acestei structuri și-a declinat competența și, arătând că sesizarea nu este una care să o privească, a redirecționat-o spre Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani.


Urmărirea penală a început la Botoșani pe data de 25 martie 2021. Iar procurorii au aflat amănunte care au contrazis afirmațiile autorilor plângerii.


Astfel, Adunarea Generală a Acționarilor a aprobat situațiile financiare pe 2017-2018. Aceasta și pentru că indicatorii financiari și nefinanciari au fost îndepliniți în cuantum de peste 98%, ”aspect care infirmă actul de sesizare cu privire la nerespectarea sau respectarea defectuoasă a atribuțiilor de serviciu”, potrivit procurorului de caz. În consecință, Cezar Nicuță a fost descărcat de gestiune. Ba mai mult, procurorul a constatat că, ”atât în actul de sesizare, cât și în declarația numitului Nicuță Cezar se fac referiri la faptul că aceste aspecte fac obiectul unor litigii civile, fiind înaintate la dosar sentințe și decizii civile în acest sens”. Cu alte cuvinte, atât CA-ul de la Urban Serv, care a făcut plângerea, cât și fostul director adjunct, cel vizat de acțiune, sunt de acord că aspectele sesizate nu țin de sfera penalului, ci a civilului.

 

O plângere cum nu întâlnești chiar în fiecare zi


Cât despre legalitatea încheierii contractului de mandat, procurorul este cât se poate de clar:


”Contractul de mandat nr.4270/03.04.2007 este încheiat urmare a acordului de voință între părți și cu respectarea OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice” și ”s-a avut în vedere la încheierea acestuia HCA nr.108/29.09.2017, deci este vorba de o voință colectivă”.


Concluziile aproape că nu mai au nevoie de vreun comentariu:


”În actul de sesizare se reclamă neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către directorul adjunct Nicuță Cezar, procedura de numire a acestuia în funcția de director adjunct, faptul că pe timpul mandatului s-a aflat o lungă perioadă de timp în concediu medical și de odihnă, fără a se indica măcar o dispoziție cu caracter penal cuprinsă în legi organice, ordonanțe de urgență sau alte acte normative care la data adoptării aveau putere de lege ca temei a răspunderii penale în sarcina numitului Nicuță Cezar. De altfel și din cuprinsul raportului de audit, cu care se completează actul de sesizare, rezultă clar că aspectele sesizate, din punct de vedere al legalității, pot fi clarificate de către instanțele civile, către care în mod corect s-a și adresat SC Urban Serv SA”.

 

Când politicul își bagă coada...

 

Cum a ajuns totuși SC Urban Serv SA în situația de a i se respinge atât de categoric plângerea? Răspunsul ar trebui căutat probabil tot în domeniul politicului.


Cezar Nicuță căzuse în dizgrația anumitor persoane din conducerea PSD Botoșani, în principal din cauza acuzațiilor publice pe care i le-a adus directorului general al SC Urban Serv SA din acea perioadă, Simion Drelciuc, vechi membru PSD.


Juristul a fost destituit nelegal din consiliul de administrație, câștigând de altfel un proces prin care a obținut daune însemnate.


S-a constituit un nou consiliu de administrație, format exclusiv din PSD-iști care au lucrat sau lucrează la stat: Viorica Andronachi, pensionară între timp, Florin Egner, pensionar la rândul său, dar încă directorul la Zona Metropolitană, Dan Pădurariu, Andrei Beilic, Sorin Niculăesa. Cei cinci social-democrați nu s-au mulțumit doar cu îndepărtarea lui Cezar Nicuță din conducerea societății, ci i-au făcut și o plângere.


Doar că rezultatul a fost exact invers de cel preconizat de semnatari.

 

Oricum, consiliul de administrație al societății de salubrizare a orașului a hotărât să conteste ordonanța Parchetului de clasare a dosarului deschis anul trecut.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Vot cu certuri pentru decapitarea directorului adjunct de la Urban Serv – VIDEO
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.