Știrea zilei
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO

Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.

La 84 de ani, surprinde prin umorul debordant, dincolo de care pitește o înțelepciune, un soi de deplinătate a vârstei care, fără să domine, știe să fie generoasă și aspră, bucuroasă și sobră, inocentă și matură. Angela Paveliuc-Olariu nu este doar un om-tezaur, este și un fenomen, iar cei care au asistat vineri, 29 aprilie 2022, la evenimentul aniversar ce i-a fost dedicat, au înțeles de unde vin forța, puterea, rezistența, luciditatea, farmecul și extraordinara capacitate de a reuni laolaltă oameni, timpuri și amintiri.

 

Neobosită și cu un șarm uneori aristocrat, prezența reputatului specialist etnograf s-a transformat în multe momente în adevărate reprezentații actoricești. Replici, gestică, mimică, o excelentă stăpânire de sine, autoironie și un umor nativ. Sunt elementele care au făcut ca, la 84 de ani, Angela Paveliuc-Olariu să își țină auditoriul într-un continuu hohot de râs.

 

 

Angela Paveliuc-Olariu este etnograf, profesie căreia i-a închinat întreaga viață. Cercetător dintre cei formați în îndelungi stagii de pregătire, pe drumurile satelor și în casele țăranilor, Angela Paveliuc-Olariu a sondat nu doar lăzi de zestre, scoarțe, oale și motive populare, ci s-a aplecat deopotrivă asupra sufletului uman, descoperind adevărate comori de spiritualitate. Credințe și obiceiuri, practici magico-religioase, toate au devenit în timp pagini de cercetare, studii aprofundate.

 

O ”lume magică”, așa cum avea să o numească, deslușită cu răbdare și mai ales cu o meticulozitate aproape nemaiîntâlnită în zilele noastre. Greu ne mai putem astăzi închipui efortul pe care un specialist îl făcea odinioară pentru a culege din cătune neștiute poezii, cântece, zicale, proverbe sau ghicitori. Căci ”și bucuria și jalea și dorul și aleanul se trăiau altfel în lumea pe care eu, ca etnograf, am cercetat-o o viață, manifestările acestor sentimente având o anumită decență, care conferea omului demnitate și respect, stridențele de orice fel fiind sancționate fără ezitare de întreaga comunitate”, după cum mărturisește însăși Angela Paveliuc-Olariu.

 

Născută în Basarabia, a copilărit în Cornii Botoșanilor. Părinții – preotul Ioan Paveliuc și preoteasa Maria – i-au rămas până astăzi modele de viață. Un fel de Smărăndiță din ”Amintirile…” lui Creangă, o copilă neastâmpărată care nu de puține ori a avut parte de nuiaua mamei, o vârstă care avea să îi dezvăluie, însă, numeroase aspecte ale vieții satului, de la nuntă la înmormântare sau botez.

 

Mirajul copilăriei avea să dispară imediat ce a ajuns în Botoșani, pentru a urma cursurile Liceului Teoretic de fete. ”M-am simțit atunci a nimănui, într-o lume străină de care mi s-a făcut frică. (…) M-am acomodat greu și dintr-o dată am devenit o adolescentă extrem de timidă, extrem de tăcută, fără dorință de comunicare. O schimbare totală…”.

 

Peste toate, fiind fiică de preot, ”nu aveam aceleași drepturi ca ceilalți colegi. Nu aveam bursă, deși după merit o meritam, nu plecam în tabere școlare”. La fel avea să se întâmple și peste câțiva ani, la Facultatea de Filologie, secția de istorie-română a Universității ”Al. I. Cuza” din Iași: ”Fiică de preot, care nu avea dreptul să stea la cămin, nu avea dreptul la bursă, nu avea dreptul să meargă în tabere….”.

 

Acasă, la Corni, sărăcie… Părinții se descurcau greu cu doi copii în școală. ”Prost îmbrăcată, urâțică, ca să nu spun altfel, slabă ca orice adolescentă, destul de timidă, aruncată într-o lume ostilă, față de originea mea socială, stăteam mai tot timpul retrasă… realizam cu amărăciune că lumea nu e atât de bună, atât de frumoasă și nicidecum atât de dreaptă, după cum prezentaseră mie părinții”.

 

Cu toate acestea, Angela Paveliuc-Olariu a răzbătut, devenind în timp una dintre cele mai competente voci ale etnografiei românești. Și-a pus amprenta pe studiile etnografice și muzeografice din trei județe.

 

Între 1964-1968 a fost director al Muzeului din Câmpulung Moldovenesc, loc pe care l-a transformat, dintr-un muzeu mixt, într-unul specializat în cultura tradițională a lemnului. Apoi, la Botoșani, între 1968-1977 a condus destinele Muzeului Județean, unde a realizat o imensă muncă de cercetare etnografică. A reușit să demonstreze că această zonă „nu este o pată albă pe harta etnografică a României” și astfel a pus bazele Muzeului de etnografie din Botoșani. De asemenea, a reorganizat Casa Memorială „N. Iorga”, Casa Memorială „George Enescu” din Liveni și Muzeul memorial „G. Enescu” din Dorohoi. A înființat „Muzeul 1907” de la Flămânzi.

 

În 1978, s-a transferat la Muzeul etnografic al Moldovei din Iași, unde a activat până la pensionare (1995). Însă a realizat cercetări în toate zonele etnografice ale țării. După pensionare a revenit la Botoșani, devenind consultant în cadrul Centrului de Creație Botoșani. Timp de 10 ani (1994-2004) a fost președintele Societății Ortodoxe a Femeilor Române (SOFR) filiala Iași, a cărei membră este și în prezent.

 

 

 

 

O reuniune de suflet la Botoșani

 

Pe 29 aprilie, în ziua sfântă a Izvorului Tămăduirii, Angela Paveliuc-Olariu a fost sărbătorită la Botoșani, inițiativa acestui eveniment aparținându-i tinerei Daliana Bejan, referent în cadrul Compartimentului Artă Populară Artizanală și Meșteșuguri Tradiționale din cadrul Centrului de Creație, care s-a aflat alături de Iustina Irimia, directoarea instituției. 

 

Printre invitați, Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani, Dana Petraru, fost director al Direcției de Cultură Botoșani, alături de actualul director al instituției, Dănuț Huțu. A fost prezent, de asemenea, istoricul și muzeograful Gheorghe Median, dar și fostul director al Teatrului ”Mihai Eminescu”, Traian Apetrei. Nu a lipsit nici scriitoarea Lucia Olaru-Nenati, alături de sărbătorită fiind și preotul Petru Chirvase, de la Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din Botoșani. Dar și artista Elena Mândrescu, de la Orchestra ”Rapsozii Botoșanilor”, care a avut și un dar muzical pentru sărbătorită.

 

S-au susținut scurte alocuțiuni, s-au făcut urări.

 

 

 

”Vorbim mult prea mult despre ce avem noi mai de preț mult prea târziu. Așa se întâmplă câteodată. Iar faptul că s-a luat această inițiativă, de a vorbi astăzi, în zi sfântă, de Izvorul Tămăduirii, nu reprezintă altceva decât o încununare a muncii dvs. și, pe de altă parte, să vă asigurăm că această sudoare a muncii dvs. va fi folosită în folosul comunității noastre, în folosul regiunii noastre, a țării și afară. Sunt nestemate vii care rămân în patrimoniul nostru. Suntem datori să vorbim din ce în ce mai mult despre oamenii noștri dragi, despre sufletul lor mare, despre profesionalismul lor, pentru că puține sunt persoanele de rangul dvs. Să ne trăiți că ne trebuiți, la mulți ani cu multă sănătate, vă mulțumim, ne închinăm în fața muncii dvs.”

Doina Federovici, președintele Consiliului Județean Botoșani

 

 

”Vă propun astăzi, la această întâlnire aniversară, un alt unghi de lectură asupra a ceea ce a produs în plan cultural doamna Angela Paveliuc Olariu. Anume din aceea de a ne privi și structura viața după modelul românesc ancestral. Nu numaidecât să ne întoarcem la lingura de lemn, dar să ne întoarcem la principiile viețuirii cu adevărat românești. La principiul echilibrului, la principiul măsurii, la căutarea luminii, la căutarea echilibrului între muncă și sărbătoare. Există o salvare. Dacă  oi, cei care trăim sub aceste presiuni, în acest haos, în revenirea la modelul românesc pe care doamna l-a studiat în ansamblu. Este vorba despre o viziune integratoare. Este aproape nedrept să spunem că doamna este doar etnograf. Eu aș spune că privește în urmă, dar cu rețete pentru viitor. Dacă vom proceda așa, citiți opera doamnei Angela Paveliuc Olariu și veți intra ceva mai senini pe poarta veșniciei. La mulți ani!”

Traian Apetrei, fost director al Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani

 

 

 

”Un lucru mi-a plăcut de la început, pe care l-am și învățat. Ne-a sfătuit să nu trecem pe lângă nici un lucru fără să-l băgăm în seamă. Orice obiect, orice hârtie poate să aibă o valoare. Laudele pentru doamna sunt nesfârșite. Un lucru o face absolut distinctă și trebuie spus aici: datorită scrierilor, datorită patrimoniului extraordinar pe care l-a adunat pentru județ, datorită intervențiilor în presă, în televiziune, s-a putut vorbi despre o zonă etnografică a Botoșanilor. Pentru că până la doamna Paveliuc se spunea Bucovina, eram o parte  Bucovinei. Prin tot ce a făcut s-a dovedit că există o originalitate a acestei zone, iar Muzeul de Etnografie face dovada clară a acestui lucru. Este fantastic să poți spune că un om a făcut dreptate Botoșanilor. Sunteți inegalabilă și aveți toată recunoștința mea. Mi-ați fost un model în viață, vă mulțumesc și vă sunt dator. Sunteți un reper pentru Botoșani”

Gheorghe Median, istoric

 

 

 

”Sunt amintirile tinereții, amintirile când pașii mei treceau pe aici. Mă bucur că această clădire este în continuare frumoasă și atractivă”

Dana Petrariu, fost director al Direcției de Cultură Botoșani

 

 

 

”Datorită doamnei Angela Olariu avem o scoarță în UNESCO. Lucrările doamnei au stat la baza documentației, și datorită altei botoșănence, Cătălina Pârvu. Un lucru important pentru noi din punct de vedere patrimonial și cultural”,

Dănuț Huțu, director al Direcției de Cultură Botoșani

 

 

 

 

Iar la final Angela Paveliuc-Olariu a mulțumit tuturor…

 

”…că mi-ați oferit bucuria să vă am aici, o consider pentru mine o mare onoare. Când v-am văzut că veniți, că mi-ați adus  flori… Aceste flori au o destinație precisă. O parte vor merge la biserică aducând mulțumiri în fața lui Dumnezeu să mi le-ați adus. Și mai mărturisesc ceva cu mâna pe suflet. Voi  merge la mormântul părinților mei la Corni și voi duce din partea dvs. o solie minunată”,

Angela Paveliuc-Olariu

 

loading...
Omul-Tezaur, specialistul care a așezat Botoșanii pe harta culturală: LA MULȚI ANI, Angela Paveliuc Olariu!
Mie de Botoșani întotdeauna îmi este dor / Eu temperamental sunt făcută să nu fiu tristă: LA MULȚI ANI, Angela Paveliuc Olariu!

 

« »

« »

« »
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Felicitări!
8 mai 2022, 08:55
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.1 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
22.8 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.5 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.