Știrea zilei
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe

Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.

Ce este un centru de permanență?

 

Probabil că, întrebați, mulți dintre botoșăneni nu cunosc rolul acestor unități în sistemul medical local. Unde și dacă există. Și mai ales, care este adresabilitatea.

În teorie, cel puțin.

Este important să știți că fiecare oraș mare sau mic are altfel de centre de permanență finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Acestea sunt de fapt locuri unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet MF în care se găsesc medici de familie şi asistente, gratuit, zilnic între ora 15:00 şi 8:00 dimineaţa a doua zi, plus întreg weekendul – de vineri la 15:00, până luni la 8:00.

 

 

Centrele de Permanență utile sau nu?

 

La nivelul județului Botoșani sunt 13 astfel de centre unde activează mai mulți medici de familie.

 

Minim cinci pe fiecare centru.

 

 

Centrele de permanență existente la nivelul județului Botoșani sunt redate în tabelul de mai jos:

 

    Centre de permanență

Localitatea în care își desfășoară  activitatea    

Centrul de Permanență Bucecea

Bucecea

Centrul de Permanență Darabani

Darabani        

Centrul de Permanență Trușești

Trușești, Albești, Răuseni, Durnești, Dângeni, Călărași      

Centrul de Permanență  Prima Linie

Flămânzi, Frumușica, Copălău, Vorona     

Centrul de Permanență Prutmed

Avrămeni, Mihălășeni Ripiceni, Dobârceni, Mitoc, Adășeni

Centrul de permanență Săveni

Săveni, Vlăsinești, Hănești, Coțușca, Ungureni

Centrul de Permanență Nord -Est

Havârna, Păltiniș, Viișoara, Darabani, Rădăuți- Prut, Mileanca

Centrul de Permanență MEDFAM

Sulița, Stăuceni, Lunca, Zlătunoaia, Todireni, Hlipiceni

Centrul de Permanență CONICORB

Cordăreni, Corlăteni, Nicșeni, Roma

Centrul de Permanență DOR-MED

Dorohoi

Centrul de Permanență CEMED

Cristești, Bălușeni, Coșula, Copălău

Centrul de Permanență LCD – MED

Botoșani

Centrul de Permanență CMI-MED

Dorohoi, Lozna, Cândești

 

 

Care este scopul acestor centre de permanenţă cu medici de familie?

 

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în Centru sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

 

Ce NU se face la Centrul de permanenţă?

 

La aceste centre nu se eliberează documente în contract CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa omului şi trecutul lui medical. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri, deoarece ce medicii respectivi nu te cunosc.

 

Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:

nu se operează

nu se intubează

nu se tratează coma

nu se pune piciorul în ghips

nu se asistă naşterea

 

Ce se face la Centrele de permanență cu medici de familie?

 

Se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi muulte altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, sau intravenos, sau pefuzabil din 8 în 8 ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții.

 

Medicii plătiți ORICUM

 

Medicii de familie care activează în cadrul acestor centre sunt plătiți cu 66 de lei pe oră. Asta indiferent dacă consultă sau nu în ora respectivă vreun pacient.

 

Sau mai bine zis, dacă se află la program.

 

Indiferent dacă sunteți sau nu consultați, acești medici beneficiază de aceste venituri.

 

„Medicii din Centrele de Permanență sunt plătiți la numărul de ore. Și medicii și asistenții. Au un program, un șef care coordonează centrul. Medicii sunt plătiți cu 66 de lei ora, iar 22, 5 asistentul. Șeful de centru are un procent în plus”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate

 

 

Spre exemplu, în luna septembrie a acestui an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat suma de 612.369 lei pentru Centrele de Permanență de la Botoșani. Cea mai mare sumă plătită unui medic a fost de 12.952 de lei.

 

Utilitatea acestor centre a fost pusă în nenumărate rânduri în discuții însă nu s-a luat vreo măsură concretă. Astfel că din anul 2015 și până în 2019, Botoșaniul a rămas tot cu 13 centre de permanență.

 

Chiar și Sorina Pintea, ministrul demis al sănătății anunța în luna iunie a anului trecut că va promova un act normativ prin care cere desfiinţarea unor centre medicale de permanenţă. Și motiva decizia prin faptul că, în ciuda existenţei acestor centre, n-a scăzut numărul prezentărilor în Unităţile de Primiri Urgenţe, ci, dimpotrivă, a crescut.

 

De la acest anunț nu s-a mai întâmplat nimic concret.

 

Trag chiulul de la centru

 

La Botoșani, activitatea medicilor de familie din aceste centre este verificată de către inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Iar probleme sunt în mediul rural unde medicii nu sunt găsiți mereu la program.

 

 „Nu toți medicii sunt la program, când am avut controale am mai și constatat că nu sunt acolo. În ultima perioadă mai facem niște controale inopinate ca să-i mai surprindem să vedem dacă sunt sau nu la program”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

 

Urgențe sufocate de pacienți

 

Și în timp ce medicii de familie sunt (sau nu) prezenți, Urgențele sunt sufocate de pacienți. La propriu.

 

Cine este vinovatul?

 

„Cetățeanul e „vinovat”, el când vrea un serviciu medical preferă să meargă în UPU pentru că acolo beneficiază  de servicii complete. La UPU se fac mai multe investigații, de care, la un centru de permanență nu beneficiază”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

Dacă la UPU, numărul de prezentări pe 24 de ore ajunge uneori și la 200, la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) media este de 80-100.  Însă 70 % din cazuri, conform statisticii, nu sunt urgențe.

 

”Referitor la adresabilitate, media este undeva la 80-100 pe 24 de ore. Nu o spun eu, conform statisticilor, cam 70% din ce intră pe ușa Unității de Urgență nu este urgență. În mod normal ar trebui ca pacienții să se îndrepte în primul rând către medic de familie, ulterior către  Centrul de Permanență. Urgența este urgență adică ceva care s-a întâmplat și care se derulează din ultimele 6 - 10 ore. Dacă vii la o bucată de noapte și să spui că tușești de două săptămâni nu este urgență…''

Cătălin Mihăiliuc, medic șef CPU

 

Și astfel apar și nemulțumirile la Unitățile de Primiri Urgențe întrucât se așteaptă mult prea mult pe holul unității. Și asta și din cauza aglomerației create tocmai de aceste cazuri care nu sunt grave și care ar putea fi tratate în centrele de permanență unde oficial este desfășurată activitate medicală iar statul decontează aceste servicii, indiferent dacă sunt realizate sau nu.

Așa, ca-n România.

loading...
Secția de la Mavromati unde medicii vin și pleacă: Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv

 

Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute
Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Noul director de la ”Apă” a revenit în companie alături de consilierul personal: Măsuri chiar chirurgicale pentru redresarea financiară
Biroul de director general al societății Nova Apaserv a fost ocupat de câteva zile de Liviu Ștefan. Este persoana care a primit votul majorității din Consiliul de Administrație, cu largă susținere social-democrată.
Elevii botoșăneni și martirii despre care manualele nu le vorbesc: ”Este o problemă cu învățământul și cu modul în care este predată istoria la școală” - VIDEO&GALERIE FOTO
În ziua Înălțării Domnului, pe 10 iunie 2021, zeci de elevi fost premiați pentru lucrările înscrise în competiția ”Sfinții închisorilor”, un concurs devenit deja tradiție în orașul care se află pe harta neagră a fostelor pușcării comuniste.
Locul SECRET de la Botoșani unde femeile bătute sunt cazate gratuit, cele mai multe REFUZĂ: Nu vreau o viață independentăFOTOGALERIE
Anual sunt sute de botoșănence bătute de soți, iubiți sau chiar de copii. Multe dintre ele însă nu cer ajutorul specialiștilor și se complac în bătăi și umilințe. La Botoșani există chiar și o locuință pentru victimele violenței domestice, însă este ocolită.
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi
Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Loading...
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
pt ce ce??
22 noiembrie 2019, 12:04
e secret, acolo se doarme pe bani multi , numai priveligiatii au voie.....
22 noiembrie 2019, 09:48
Am auzit destul de des despre aceste centre dar nimeni nu spune unde se afla,nici macar autorul articolului de astazi.Este cumva un secret?
21 noiembrie 2019, 10:36
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.2 o C
Dorohoi
21.2 o C
Bucecea
20.5 o C
Darabani
20.5 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.