Știrea zilei
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe

Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.

Ce este un centru de permanență?

 

Probabil că, întrebați, mulți dintre botoșăneni nu cunosc rolul acestor unități în sistemul medical local. Unde și dacă există. Și mai ales, care este adresabilitatea.

În teorie, cel puțin.

Este important să știți că fiecare oraș mare sau mic are altfel de centre de permanență finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Acestea sunt de fapt locuri unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet MF în care se găsesc medici de familie şi asistente, gratuit, zilnic între ora 15:00 şi 8:00 dimineaţa a doua zi, plus întreg weekendul – de vineri la 15:00, până luni la 8:00.

 

 

Centrele de Permanență utile sau nu?

 

La nivelul județului Botoșani sunt 13 astfel de centre unde activează mai mulți medici de familie.

 

Minim cinci pe fiecare centru.

 

 

Centrele de permanență existente la nivelul județului Botoșani sunt redate în tabelul de mai jos:

 

    Centre de permanență

Localitatea în care își desfășoară  activitatea    

Centrul de Permanență Bucecea

Bucecea

Centrul de Permanență Darabani

Darabani        

Centrul de Permanență Trușești

Trușești, Albești, Răuseni, Durnești, Dângeni, Călărași      

Centrul de Permanență  Prima Linie

Flămânzi, Frumușica, Copălău, Vorona     

Centrul de Permanență Prutmed

Avrămeni, Mihălășeni Ripiceni, Dobârceni, Mitoc, Adășeni

Centrul de permanență Săveni

Săveni, Vlăsinești, Hănești, Coțușca, Ungureni

Centrul de Permanență Nord -Est

Havârna, Păltiniș, Viișoara, Darabani, Rădăuți- Prut, Mileanca

Centrul de Permanență MEDFAM

Sulița, Stăuceni, Lunca, Zlătunoaia, Todireni, Hlipiceni

Centrul de Permanență CONICORB

Cordăreni, Corlăteni, Nicșeni, Roma

Centrul de Permanență DOR-MED

Dorohoi

Centrul de Permanență CEMED

Cristești, Bălușeni, Coșula, Copălău

Centrul de Permanență LCD – MED

Botoșani

Centrul de Permanență CMI-MED

Dorohoi, Lozna, Cândești

 

 

Care este scopul acestor centre de permanenţă cu medici de familie?

 

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în Centru sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

 

Ce NU se face la Centrul de permanenţă?

 

La aceste centre nu se eliberează documente în contract CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa omului şi trecutul lui medical. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri, deoarece ce medicii respectivi nu te cunosc.

 

Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:

nu se operează

nu se intubează

nu se tratează coma

nu se pune piciorul în ghips

nu se asistă naşterea

 

Ce se face la Centrele de permanență cu medici de familie?

 

Se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi muulte altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, sau intravenos, sau pefuzabil din 8 în 8 ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții.

 

Medicii plătiți ORICUM

 

Medicii de familie care activează în cadrul acestor centre sunt plătiți cu 66 de lei pe oră. Asta indiferent dacă consultă sau nu în ora respectivă vreun pacient.

 

Sau mai bine zis, dacă se află la program.

 

Indiferent dacă sunteți sau nu consultați, acești medici beneficiază de aceste venituri.

 

„Medicii din Centrele de Permanență sunt plătiți la numărul de ore. Și medicii și asistenții. Au un program, un șef care coordonează centrul. Medicii sunt plătiți cu 66 de lei ora, iar 22, 5 asistentul. Șeful de centru are un procent în plus”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate

 

 

Spre exemplu, în luna septembrie a acestui an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat suma de 612.369 lei pentru Centrele de Permanență de la Botoșani. Cea mai mare sumă plătită unui medic a fost de 12.952 de lei.

 

Utilitatea acestor centre a fost pusă în nenumărate rânduri în discuții însă nu s-a luat vreo măsură concretă. Astfel că din anul 2015 și până în 2019, Botoșaniul a rămas tot cu 13 centre de permanență.

 

Chiar și Sorina Pintea, ministrul demis al sănătății anunța în luna iunie a anului trecut că va promova un act normativ prin care cere desfiinţarea unor centre medicale de permanenţă. Și motiva decizia prin faptul că, în ciuda existenţei acestor centre, n-a scăzut numărul prezentărilor în Unităţile de Primiri Urgenţe, ci, dimpotrivă, a crescut.

 

De la acest anunț nu s-a mai întâmplat nimic concret.

 

Trag chiulul de la centru

 

La Botoșani, activitatea medicilor de familie din aceste centre este verificată de către inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Iar probleme sunt în mediul rural unde medicii nu sunt găsiți mereu la program.

 

 „Nu toți medicii sunt la program, când am avut controale am mai și constatat că nu sunt acolo. În ultima perioadă mai facem niște controale inopinate ca să-i mai surprindem să vedem dacă sunt sau nu la program”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

 

Urgențe sufocate de pacienți

 

Și în timp ce medicii de familie sunt (sau nu) prezenți, Urgențele sunt sufocate de pacienți. La propriu.

 

Cine este vinovatul?

 

„Cetățeanul e „vinovat”, el când vrea un serviciu medical preferă să meargă în UPU pentru că acolo beneficiază  de servicii complete. La UPU se fac mai multe investigații, de care, la un centru de permanență nu beneficiază”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

Dacă la UPU, numărul de prezentări pe 24 de ore ajunge uneori și la 200, la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) media este de 80-100.  Însă 70 % din cazuri, conform statisticii, nu sunt urgențe.

 

”Referitor la adresabilitate, media este undeva la 80-100 pe 24 de ore. Nu o spun eu, conform statisticilor, cam 70% din ce intră pe ușa Unității de Urgență nu este urgență. În mod normal ar trebui ca pacienții să se îndrepte în primul rând către medic de familie, ulterior către  Centrul de Permanență. Urgența este urgență adică ceva care s-a întâmplat și care se derulează din ultimele 6 - 10 ore. Dacă vii la o bucată de noapte și să spui că tușești de două săptămâni nu este urgență…''

Cătălin Mihăiliuc, medic șef CPU

 

Și astfel apar și nemulțumirile la Unitățile de Primiri Urgențe întrucât se așteaptă mult prea mult pe holul unității. Și asta și din cauza aglomerației create tocmai de aceste cazuri care nu sunt grave și care ar putea fi tratate în centrele de permanență unde oficial este desfășurată activitate medicală iar statul decontează aceste servicii, indiferent dacă sunt realizate sau nu.

Așa, ca-n România.

loading...
Secția de la Mavromati unde medicii vin și pleacă: Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv

 

Trei de la municipiu, doi directori de spitale, o avocată prin alianță și oameni din toate zonele județului – LISTA PNL pentru CJ
Marți seară, pe lângă lista de candidați la Consiliul Local, Biroul Politic Județean al PNL Botoșani a aprobat-o și pe cea pentru Consiliul Județean.
Mai există așa ceva: Un director la stat a renunțat la o leafă de peste 3.000 de euro ca să meargă în privat
Într-o perioadă în care locurile de muncă scoase la concurs de instituții adună uneori și peste zece candidați pentru un singur post, există cel puțin un caz în care un bugetar, care pe deasupra mai ocupa și funcția de director, a demisionat pentru a se angaja în privat.
Peste 30.000 de euro încasați de spital din testele la cerere, zeci de botoșăneni depistați cu COVID înainte de a pleca în concediu
Începând cu data de 16 iunie 2020 la Spitalul Județean Mavromati au început să se facă teste contra cost pentru depistarea noului coronavirus. Botoșănenii care solicită acest lucru trebuie să aibă însă un motiv întemeiat.
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Loading...
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Loading...
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
pt ce ce??
22 noiembrie 2019, 12:04
e secret, acolo se doarme pe bani multi , numai priveligiatii au voie.....
22 noiembrie 2019, 09:48
Am auzit destul de des despre aceste centre dar nimeni nu spune unde se afla,nici macar autorul articolului de astazi.Este cumva un secret?
21 noiembrie 2019, 10:36
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 `Sunt şapte suflete, cinci copii şi părinţii. Nu îşi doresc mare lucru, să aibă încălţări şi mâncare. Lucruri normale pentru orice copil, pentru ei sunt la acest moment dorinţe. Trăiesc cu toţii din alocaţiile ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8347 lei
USD
Dolarul SUA
4.1033 lei
CHF
Francul elveţian
4.4909 lei
GBP
Lira sterlină
5.3722 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8668 lei
XAU
Gramul de aur
262.6798 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4021 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9441 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0852 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1845 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.