Știrea zilei
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe

Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.

Ce este un centru de permanență?

 

Probabil că, întrebați, mulți dintre botoșăneni nu cunosc rolul acestor unități în sistemul medical local. Unde și dacă există. Și mai ales, care este adresabilitatea.

În teorie, cel puțin.

Este important să știți că fiecare oraș mare sau mic are altfel de centre de permanență finanțate de Casa de Asigurări de Sănătate.

Acestea sunt de fapt locuri unde medicii de familie fac gărzi pentru pacienții lor. Ele sunt arondate unui cabinet MF în care se găsesc medici de familie şi asistente, gratuit, zilnic între ora 15:00 şi 8:00 dimineaţa a doua zi, plus întreg weekendul – de vineri la 15:00, până luni la 8:00.

 

 

Centrele de Permanență utile sau nu?

 

La nivelul județului Botoșani sunt 13 astfel de centre unde activează mai mulți medici de familie.

 

Minim cinci pe fiecare centru.

 

 

Centrele de permanență existente la nivelul județului Botoșani sunt redate în tabelul de mai jos:

 

    Centre de permanență

Localitatea în care își desfășoară  activitatea    

Centrul de Permanență Bucecea

Bucecea

Centrul de Permanență Darabani

Darabani        

Centrul de Permanență Trușești

Trușești, Albești, Răuseni, Durnești, Dângeni, Călărași      

Centrul de Permanență  Prima Linie

Flămânzi, Frumușica, Copălău, Vorona     

Centrul de Permanență Prutmed

Avrămeni, Mihălășeni Ripiceni, Dobârceni, Mitoc, Adășeni

Centrul de permanență Săveni

Săveni, Vlăsinești, Hănești, Coțușca, Ungureni

Centrul de Permanență Nord -Est

Havârna, Păltiniș, Viișoara, Darabani, Rădăuți- Prut, Mileanca

Centrul de Permanență MEDFAM

Sulița, Stăuceni, Lunca, Zlătunoaia, Todireni, Hlipiceni

Centrul de Permanență CONICORB

Cordăreni, Corlăteni, Nicșeni, Roma

Centrul de Permanență DOR-MED

Dorohoi

Centrul de Permanență CEMED

Cristești, Bălușeni, Coșula, Copălău

Centrul de Permanență LCD – MED

Botoșani

Centrul de Permanență CMI-MED

Dorohoi, Lozna, Cândești

 

 

Care este scopul acestor centre de permanenţă cu medici de familie?

 

Aceste centre au rolul de a ușura sarcinile serviciului 112, dar și ale spitalelor. Consultaţiile şi tratamentele în Centru sunt gratuite şi se aplică oricărui cetăţean, indiferent dacă-i asigurat sau nu.

 

Ce NU se face la Centrul de permanenţă?

 

La aceste centre nu se eliberează documente în contract CAS, trimiteri colorate, reţete compensate și trimiteri la analize. De asemenea, nu se eliberează alte acte care necesită fişa omului şi trecutul lui medical. Nu se eliberează nici certificate de deces sau prenupţiale și nici adeverinţe pentru angajare, tabere sau diverse cursuri, deoarece ce medicii respectivi nu te cunosc.

 

Alte activități care nu se desfășoară la aceste centre:

nu se operează

nu se intubează

nu se tratează coma

nu se pune piciorul în ghips

nu se asistă naşterea

 

Ce se face la Centrele de permanență cu medici de familie?

 

Se diagnostichează şi tratează pe moment o durere abdominală, febra, o durere în gât, diareea banală, ameţeala, furnicăturile şi muulte altele. De asemenea, se poate urma tratamentul injectabil intramuscular, sau intravenos, sau pefuzabil din 8 în 8 ore, sau mai des, şi în afara orarului de cabinet al medicului tău. Totul se face gratuit, chiar și dacă ai nevoie de injecții.

 

Medicii plătiți ORICUM

 

Medicii de familie care activează în cadrul acestor centre sunt plătiți cu 66 de lei pe oră. Asta indiferent dacă consultă sau nu în ora respectivă vreun pacient.

 

Sau mai bine zis, dacă se află la program.

 

Indiferent dacă sunteți sau nu consultați, acești medici beneficiază de aceste venituri.

 

„Medicii din Centrele de Permanență sunt plătiți la numărul de ore. Și medicii și asistenții. Au un program, un șef care coordonează centrul. Medicii sunt plătiți cu 66 de lei ora, iar 22, 5 asistentul. Șeful de centru are un procent în plus”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate

 

 

Spre exemplu, în luna septembrie a acestui an, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate a decontat suma de 612.369 lei pentru Centrele de Permanență de la Botoșani. Cea mai mare sumă plătită unui medic a fost de 12.952 de lei.

 

Utilitatea acestor centre a fost pusă în nenumărate rânduri în discuții însă nu s-a luat vreo măsură concretă. Astfel că din anul 2015 și până în 2019, Botoșaniul a rămas tot cu 13 centre de permanență.

 

Chiar și Sorina Pintea, ministrul demis al sănătății anunța în luna iunie a anului trecut că va promova un act normativ prin care cere desfiinţarea unor centre medicale de permanenţă. Și motiva decizia prin faptul că, în ciuda existenţei acestor centre, n-a scăzut numărul prezentărilor în Unităţile de Primiri Urgenţe, ci, dimpotrivă, a crescut.

 

De la acest anunț nu s-a mai întâmplat nimic concret.

 

Trag chiulul de la centru

 

La Botoșani, activitatea medicilor de familie din aceste centre este verificată de către inspectorii din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP). Iar probleme sunt în mediul rural unde medicii nu sunt găsiți mereu la program.

 

 „Nu toți medicii sunt la program, când am avut controale am mai și constatat că nu sunt acolo. În ultima perioadă mai facem niște controale inopinate ca să-i mai surprindem să vedem dacă sunt sau nu la program”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

 

Urgențe sufocate de pacienți

 

Și în timp ce medicii de familie sunt (sau nu) prezenți, Urgențele sunt sufocate de pacienți. La propriu.

 

Cine este vinovatul?

 

„Cetățeanul e „vinovat”, el când vrea un serviciu medical preferă să meargă în UPU pentru că acolo beneficiază  de servicii complete. La UPU se fac mai multe investigații, de care, la un centru de permanență nu beneficiază”,

Teodor Ferariu, director DSP

 

Dacă la UPU, numărul de prezentări pe 24 de ore ajunge uneori și la 200, la Compartimentul de Primiri Urgențe (CPU) media este de 80-100.  Însă 70 % din cazuri, conform statisticii, nu sunt urgențe.

 

”Referitor la adresabilitate, media este undeva la 80-100 pe 24 de ore. Nu o spun eu, conform statisticilor, cam 70% din ce intră pe ușa Unității de Urgență nu este urgență. În mod normal ar trebui ca pacienții să se îndrepte în primul rând către medic de familie, ulterior către  Centrul de Permanență. Urgența este urgență adică ceva care s-a întâmplat și care se derulează din ultimele 6 - 10 ore. Dacă vii la o bucată de noapte și să spui că tușești de două săptămâni nu este urgență…''

Cătălin Mihăiliuc, medic șef CPU

 

Și astfel apar și nemulțumirile la Unitățile de Primiri Urgențe întrucât se așteaptă mult prea mult pe holul unității. Și asta și din cauza aglomerației create tocmai de aceste cazuri care nu sunt grave și care ar putea fi tratate în centrele de permanență unde oficial este desfășurată activitate medicală iar statul decontează aceste servicii, indiferent dacă sunt realizate sau nu.

Așa, ca-n România.

loading...
Secția de la Mavromati unde medicii vin și pleacă: Nu știu de ce județul Botoșani nu este atractiv

 

”Scandalos și regretabil”! Poeta premiată în numele lui Eminescu, sătulă de bărbații poeți, a protestat pe scenă: Mentalitate de secol 19, în care femeile nu au... VIDEO & FOTOGALERIE
La doi ani după scandalul național provocat de poeta Medeea Iancu la Gala de decernare a Premiilor Eminescu, o altă tânără a produs rumoare printre cei 400 de spectatori prezenți la eveniment. De această dată în centrul atenției s-a aflat chiar câștigătoarea Premiului Național de Poezie „Mihai Eminescu” – Opus Primum pe anul 2019.
DAUNE uriașe stabilite de instanță pentru familia elevei omorâtă cu 32 de lovituri de cuțit la Pacea
Judecătorii care au avut în atenție dosarul crimei de la Pacea au stabilit și o serie de daune morale și materiale pentru familia victimei, eleva Petronela Mihalachi, care s-a constituit parte civilă în procesul penal care s-a judecat la Tribunalul Botoșani.
Al TREILEA Lidl din Botoșani se construiește pe un teren de lângă cartierul bogaților – GALERIE FOTO
Compania nemțească Lidl pare să fi prins mediul financiar favorabil în municipiul Botoșani, unde al treilea super magazin este deja la stadiul de depunere a documentației necesare demarării investiției.
Este OFICIAL! Supermarket și blocuri de locuințe în locul uneia dintre cele mai vechi fabrici din Botoșani – GALERIE FOTO
Ceea ce s-a tot zvonit de mai multe zile, și anume construirea unui imens centru comercial în Centrul Vechi al orașului, devine realitate.
Fermierii s-au premiat și au pus-o de-o petrecere tradițională până după miezul nopții cu înțepături la microfon – VIDEO & GALERIE FOTO
Peste 170 de fermieri, majoritatea însoțiți de partenerele de viață, au umplut sâmbătă seară restaurantul ”Clasic” de la Complexul Rediu, acolo unde a avut loc a treia ediție a Balului Fermierilor, organizat de Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor (SCDCOC) Popăuți și Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis.
Părintele Daniel Cojocaru s-a mutat într-o ”parohie” din Împărăţia lui Dumnezeu: A fost primul şi ultimul său transfer - GALERIE FOTO & VIDEO
Lacrimă și sfâșiere sufletească a fost vineri la Bajura, unde preotul Daniel-Lucian Cojocaru, plecat la Domnul la 35 de ani, a fost condus pe ultimul drum.
Care în living, care în dormitor? Un botoșănean este proprietar pe același apartament împreună cu Primăria
Situație mai puțin obișnuită înregistrată în municipiul Botoșani. Primăria a devenit sau va deveni proprietară pe trei apartamente unde foștii posesori au decedat fără să aibă moștenitori. Doar într-unul dintre cazuri există urmași, însă doar pentru o parte din locuință, respectiv jumătate.
Pensie specială de peste 6.300 de lei pentru un fost viceprimar din municipiul Botoșani, SUSPENDATĂ de Avocatul Poporului
Reglementările din Codul Administrativ care vizau modul de acordare a indemnizațiilor speciale pentru limită de vârstă aleșilor locali au fost clarificate ulterior printr-o Hotărâre de Guvern cu norme de aplicare. Norme care s-au dovedit a fi în favoarea foștilor primari sau viceprimari.
Pensionarea forțată a zeci de asistenți medicali de la Spitalul Județean se lasă cu procese și plângeri la București
Ultima lună a anului 2019 a fost, pentru mai mulți asistenți medicali de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati, și ultima la locul de muncă. Au primit decizii de încetare a raporturilor de serviciu, fără a exista în prealabil, avertizează sindicaliștii, discuții cu conducerea.
Loading...
Un tânăr de 32 de ani din PSD Botoșani a ajuns coordonator regional pe 6 județe din Moldova
De aproximativ trei luni de zile, un tânăr social-democrat este coordonatorul Agenției Teritoriale Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC).
La mulți ani 2020! Mii de botoșăneni au intrat în noul an cu două fete cântărețe și doi aleși din 24: Să aveți un an minunat ca voi VIDEO & GALERIE FOTO
Petrecerea ultimelor ore din 2019 și a primelor minute din 2020 în stradă a fost modul în care câteva mii de botoșăneni au ales sau poate au fost nevoiți să facă revelionul. Ei au participat la concertele organizate de Primăria Botoșani în Piața Revoluției.
Fii strălucitoare în noaptea de Revelion! SFATURI de la un creator de modă pentru petrecerea anului
Pentru multe dintre doamnele și domnișoarele Botoșaniului petrecerea din noaptea de Revelion înseamnă săptămâni întregi de pregătiri, de la podoaba capilară, la pregătirea aspectului estetic și, mai ales, a ținutei.
Zeci de botoșăneni, Revelion pe mii de euro petrecut pe plajă: DESTINAȚIILE preferate de sărbători
Tot mai mulți botoșăneni aleg să petreacă sărbătorile altfel, în țările calde.
Drifturi, curse ilegale, artificii & derapaje pe zăpadă noaptea trecută în parcare la Kaufland, Poliția a blocat ieșirea – VIDEO & FOTOGALERIE
Scene desprinse parcă din celebra serie americană ”The Fast and the Furious” au putut fi văzute seara și noaptea trecută în parcarea de la Kaufland.
Loading...
Bătaie sângeroasă la club: un înjunghiat, val de audieri, bălți de sânge pe trotuar – FOTOGALERIE
Un conflict de proporții a avut loc în noaptea de miercuri spre joi în apropierea clubului amenajat în Casa Tineretului. Mai mulți tineri s-au luat la bătaie, iar unul este în stare critică la spital.
Tânăra din Botoșani care la 22 de ani „îmblânzește”  un mastodont de 40 de tone – GALERIE FOTO
Mălina Ghileschi are doar 22 de ani și este șoferiță de tir. A devenit cunoscută în toată țara după ce a câștigat concursul de „cea mai frumoasă șoferiță de TIR din România” organizat online de Ilie – omul șoselelor. Spune însă că această meserie, preponderent masculină, a fost „invadată” de numeroase femei frumoase.
Cum ar trebui să arate bradul perfect prin ochii unei creatoare de modă din Botoșani: Este decorat în albGALERIE FOTO
Emoția sărbătorilor de iarnă este completă atunci și când casele noastre sunt împodobite în spiritul Crăciunului. Și, cum este și normal, vedeta căminului este bradul! Cât mai falnic și cu podoabe bogate sau selectate cu grijă pentru o imagine perfectă.
Botoșănenii care trimit Crăciunul în Diaspora, mii de pachete cu bunătăți au luat drumul Europei - FOTOGALERIE
Perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă a fost una agitată cu multe cumpărături și pregătiri. Cum nu toți botoșănenii plecați peste hotare au putut să vină acasă măcar de Crăciun, cei dragi, rămași în Botoșani, le-au trimis un strop de bucurie. De acasă.
Minunea din viața familiei Cenușă! Crăciunul perfect sărbătorit în familie într-o atmosferă de împlinire sufletească! FOTO&VIDEO
Soții Iustina și Teodor Cenușă se mândresc acum cu fiica lor, Parascheva, o mânuță de fetiță gingașă și zglobie care le-a apărut în viață, împlinindu-i. Iar tabloul acestei familii este chiar unul care se apropie de perfecțiune.
Eroul martir Florică Murariu „omorât” din nou, chiar de botoșănenii lui! Numele dat școlii în memoria sa a fost retras - GALERIE FOTO
Pe 24 decembrie 1989, Florică Murariu, unul dintre cei mai mari rugbiști pe care i-am avut vreodată pe acest pământ, e chemat la unitate, fiind cadru MApN. În zona parcului Moghioroș e oprit de soldații unității 01270 din Focșani. I se cere să se legitimeze. E cu geacă, poartă blugi, arată a terorist. Duce mâna să se legitimeze, moment în care soldatul Lepădatu Fănică, văzându-i tricoul naționalei statului Zimbabwe, pe care sportivul îl purta, îl împușcă pe cel care jucase pentru România de peste 70 de ori. Ucigașul este, și azi, liber!
pt ce ce??
22 noiembrie 2019, 12:04
e secret, acolo se doarme pe bani multi , numai priveligiatii au voie.....
22 noiembrie 2019, 09:48
Am auzit destul de des despre aceste centre dar nimeni nu spune unde se afla,nici macar autorul articolului de astazi.Este cumva un secret?
21 noiembrie 2019, 10:36
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
 „Mulțumim donatorilor care prin gestul lor au oferit un strop de viață și speranță bolnavilor și îi așteptăm și în 2020”,Paraschiva Temneanu, director Centrul de Transfuzii Sanguine Botoşani   ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7786 lei
USD
Dolarul SUA
4.3095 lei
CHF
Francul elveţian
4.4378 lei
GBP
Lira sterlină
5.6295 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9187 lei
XAU
Gramul de aur
215.9731 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4244 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9497 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2982 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1901 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.