Știrea zilei
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului

Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.

Cercetător atacat de politicieni

 

Cultura nu s-a bucurat niciodată de o atenție sporită din partea factorilor politici. Însă atunci când au fost vizate posturile de conducere, instituțiile au devenit adevărate teatre de război. O astfel de situație se înregistrează în aceste zile, protagonistul fiind un cercetător renumit, care a adus contribuții importante la istoria meleagurilor botoșănene.

 

De unde a pornit totul? La Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, evaluarea anuală a managementului instituţiei conduse de către Sorin Marcel Colesniuc a fost respinsă, politic, de către Consiliul Judeţean Constanţa, forumul tutelar al muzeului.

 

Acuzația este formulată de Asociaţia Managerilor de Muzee.

 

 

”Activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute”

 

Astfel, potrivit unui comunicat al Asociaţiei Managerilor de Muzee, Sorin Marcel Colesniuc, cercetător ştiinţific şi doctor în istorie, a fost evaluat pentru activitatea din 2019 cu nota 9.60, de către o comisie de evaluare numită de preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.

 

”Cu toate acestea, unii consilieri judeţeni au considerat că activitatea managerului nu se ridică la nivelul notei obţinute, imputându-i vini imaginare. Din păcate, domnul Sorin Marcel Colesniuc nu este prima victimă a unui demers politic al Consiliului Judeţean Constanţa, cazul lui fiind precedat de cel al domnului Erwin Simsensohn, managerul Teatrului de Stat Constanţa. Este de precizat faptul că NU există, în mod legal, un mecanism de invalidare a evaluării făcute de către o comisie formată din specialişti în materie”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Acuzațiile nu se opresc aici, fiind aduse în prim-plan și ”jigniri și amenințări” la adresa managerului de muzeu.

 

”Unul din cei care conduc destinele judeţului, autorul moral al acţiunii împotriva colegului nostru, "s-a implicat" şi la Capidava, jignindu-i şi ameninţându-i pe cei care au cercetat situl arheologic aproape 30 de ani şi fără de care, conservarea, restaurarea şi punerea în valoare a obiectivului istoric ar putea deveni un simplu kitsch”,

Asociaţia Managerilor de Muzee

 

Potrivit specialiștilor, ”este prima situaţie de acest gen din spectrul muzeal românesc, în care consilierii locali sau judeţeni, după caz, resping o evaluare realizată de către o comisie formată din specialişti în domeniu”.

 

Prin aceasta, Asociaţia Managerilor de Muzee doreşte să tragă un semnal de alarmă privind implicarea brutală a politicului într-un act managerial din cultură şi, totodată, îşi manifestă solidaritatea față de Sorin Marcel Colesniuc.

 

Sorin Marcel Colesniuc conduce Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din anul 2018.

 

A coordonat şi iniţiat o serie de proiecte culturale şi ştiinţifice de prestigiu de nivel naţional şi internaţional.

 

Este autorul mai multor volume şi studii ştiinţifice, iar valoarea lui morală şi profesională a fost recunoscută prin acordarea de premii şi distincţii din partea unor entităţi ca: Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne, Ministerul Educaţiei etc.

 

A primit titlul de "Cetăţean de onoare" al comuna Truşeşti, jud. Botoşani (2015); a fost declarat "Omul Zilei" de ziarul "Jurnalul naţional" (24 august 2011) şi "Omul Anului" de ziarul "Mangalia News" (2016). A primit premiul de excelenţă "Zece oameni de valoare pentru Constanţa" (2019).

 


”Pe cale de consecinţă, solicităm celor care au contribuit la crearea acestui conflict să-şi reconsidere poziţia asupra acestei situaţii, pentru că ceea ce s-a întâmplat este un act nedrept şi totodată injust faţă de un om şi de un profesionist, aşa cum a dovedit că este domnul cercetător ştiinţific dr. Sorin Marcel Colesniuc, directorul general al Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa”,

Asociaţia Managerilor din Muzee

 

 

Sorin Marcel Colesniuc, autorul lucrării “Ionășeni – Satul meu natal”…

 

Cartea, care se bucură de o deosebită apreciere în spațiul botoșănean, prezintă satul și oamenii din satul Ionășeni, dar, mai ales, evenimentul „Fiii satului”, manifestare culturală ce s-a desfășurat, pentru prima dată în această localitate, în ziua de 11 mai 2014.

 

 

Numeroasele materiale incluse în volum, în care și-au exprimat gândurile locuitori ai satului, dar și invitați la întâlnirea „Fiii satului”, reflectă realitățile sociale, economice, politice și culturale ale Ionășeniului, în veacul trecut.

 

Lansarea cărții a avut loc în ziua de 17 mai 2015, în satul Ionășeni, la cea de-a doua ediție a întâlnirii „Fiii satului”.

 

La eveniment au fost prezenți, atunci, prefectul județului Botoșani – Costică Macaleți, vicepreședintele Consiliului Județean –Vasile Cristian Achiței, primarul comunei Trușești – Mihai Puruhniuc și consilieri locali ai comunei Trușești, Consiliul Sătenilor Ionășeni, preoți, profesori, învățători și numeroși cetățeni ai satului.

 

 

…și Cetățean de Onoare al comunei Trușești

 

Cu acel prilej, coordonatorul volumului, cercet.șt.dr. Sorin Marcel Colesniuc, a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al comunei Trușești, pentru merite deosebite și contribuția adusă la viața socială și culturală a satului Ionășeni, comuna Trușești, județul Botoșani.

 

 

„Ionășeni este satul în care s-au născut, au trăit și au trecut în lumea celor drepți bunicii mei, Elisaveta și Gheorghe Gavril și străbunica mea, Ileana. Ionășeni este satul în care s-a născut și a trăit și mama mea, Rodica, timp de peste două decenii. În acest sat am locuit și eu, împreună cu bunicii, până la vîrsta la care a trebuit să merg la școală, după care am revenit an de an, în fiecare vacanță de vară, atâta timp cât bunicii mei au fost în viață. Prin lecturarea acestui volum, se pot afla o mulțime de detalii referitoare la viețile și activitățile ionășenenilor. Pentru cine este străin de aceste locuri, dar mai ales pentru cei din mediul urban, informațiile pot fi chiar interesante. Lucrarea fiind, în mare parte, una memorialistică, în unele situații, pentru un mai mare farmec stilistic, am păstrat regionalismele și am lăsat unele expresii și fraze exact așa cum au fost formulate de autori. Ionășeni – satul meu natal. Întâlnirea Fiii satului 11 mai 2014, este a șasea carte pe care o public în mai puțin de doi ani de la apariția primului meu volum. Această a șasea carte am publicat-o împreună cu Consiliul Sătenilor din Ionășeni, al cărui președinte este dl Dumitru Cernescu, cel fără de care apariția acestui volum nu ar fi fost posibilă”,

coordonatorul volumului, cercet. șt. dr. Sorin Marcel Colesniuc

 

 

Colesniuc și Istoria singurului papirus antic din România

 

În plan profesional, Sorin Marcel Colesniuc spune că cea mai importantă realizare este recuperarea de la Moscova a singurului papirus antic descoperit pe teritoriul României.

 

Este vorba despre un papirus descoperit în anul 1959, la Mangalia. La acea vreme, papirusul a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare. Și, cum s-a întâmplat cu multe alte importante obiecte, ca să nu mai vorbim de tezaur, papirusul a rămas la conservare la Moscova. Vreme de jumătate de secol, fiind considerat pierdut de către cercetătorii din România.

 

Până într-o zi. Când istoricul Sorin Marcel Colesniuc, împreună cu un alt cercetător, dr. Ion Pâslaru, au pornit pe urma papirusului. După doi ani de strădanie și perseverentă muncă, papirusul a fost regăsit la Institutul ”I. E. Grabar” din Moscova. În anul 2011, a fost readus în România, unde se află și în prezent.

 

Astfel, Muzeul Callatis deține, în prezent, singurul papirus antic descoperit în România. Povestea se află într-o carte, ”Istoria singurului papirus descoperit în România”, care poartă semnătura lui Sorin Marcel Colesniuc.

 

”Bucuria de a scrie despre unicul papirus antic descoperit pe teritoriul României, pe care eu am reușit, împreună cu dr. Ion Pâslaru, să-l regăsesc la Moscova, după doi ani de căutări neîntrerupte, a fost imensă. În această carte am descris modul în care a fost descoperit papirusul în anul 1959, la Mangalia, cum a fost trimis de Academia Română la Moscova pentru restaurare și cum am reușit noi, după 52 de ani, atunci când nimeni nu mai credea, să-l regăsim și să-l readucem acasă, la Muzeul Callatis din Mangalia”,

Sorin Marcel Colesniuc, cercetător, istoric

 

(Foto: Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa/Facebook)

 

loading...
Cultura în ALERTĂ: La Botoșani NU se deschid muzeele, bugetele instituțiilor se vor duce pe măști, mănuși și dezinfectant
”Artiști pentru Luchian”: #stămacasă și vizităm expoziția inaugurată astăzi la Botoșani - GALERIE FOTO

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Război și pe Eminescu! Revista de tradiție dedicată poetului nepereche, cu finanțarea tăiată după mai bine de un deceniu, în urma unor reclamații (ne)cunoscute
Frustrări sau eșecuri personale. Ori neputința atingerii unui anumit nivel de știință și cunoștință. Sau ignoranța. Sunt câteva dintre motivele pentru care anul acesta, subit și cu explicații puține din partea celor care ar trebui să le ofere, finanțarea pentru Revista Hyperion – Caiete botoșănene a fost sistată.
Noul director de la ”Apă” a revenit în companie alături de consilierul personal: Măsuri chiar chirurgicale pentru redresarea financiară
Biroul de director general al societății Nova Apaserv a fost ocupat de câteva zile de Liviu Ștefan. Este persoana care a primit votul majorității din Consiliul de Administrație, cu largă susținere social-democrată.
Elevii botoșăneni și martirii despre care manualele nu le vorbesc: ”Este o problemă cu învățământul și cu modul în care este predată istoria la școală” - VIDEO&GALERIE FOTO
În ziua Înălțării Domnului, pe 10 iunie 2021, zeci de elevi fost premiați pentru lucrările înscrise în competiția ”Sfinții închisorilor”, un concurs devenit deja tradiție în orașul care se află pe harta neagră a fostelor pușcării comuniste.
Locul SECRET de la Botoșani unde femeile bătute sunt cazate gratuit, cele mai multe REFUZĂ: Nu vreau o viață independentăFOTOGALERIE
Anual sunt sute de botoșănence bătute de soți, iubiți sau chiar de copii. Multe dintre ele însă nu cer ajutorul specialiștilor și se complac în bătăi și umilințe. La Botoșani există chiar și o locuință pentru victimele violenței domestice, însă este ocolită.
Misterele bolii: Botoșani e pe penultimul loc din țară la vaccinare, dar totuși nu mai avem aproape deloc cazuri noi
Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.  
Un liberal a devenit director la instituția care nu a avut conducere mai bine de jumătate de an
Timp de șapte luni o instituție de la Botoșani nu a avut director. A fost organizat concurs, iar începând de luni, 7 iunie 2021, Agenția Teritorială Nord – Est din cadrul Autorității Naționale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice (ANRSC) Botoșani are în sfârșit o nouă conducere.
Se pregătește scoaterea la concurs a postului de director pe care de patru ani se perindă doar interimari: E loc pentru toată lumea
Ministerul Sănătății va scoate la concurs posturile vacante din Direcțiile de Sănătate Publică (DSP), unde ”am constatat că există un mare deficit de personal, mai ales de personal specializat”, a declarat ministrul Ioana Mihăilă, la Interviurile HotNews LIVE.
Cinci agenți de la ”Rutieră” ridicați de DNA revin în Poliție
O parte a polițiștilor de la Serviciul Rutier care au fost ridicați la mijlocul săptămânii de procurorii anticorupție își vor relua activitatea în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.
ȘASE ani de la tragedia care a lăsat doi copii orfani, amânări peste amânări la proces
Doi soți au murit într-un cumplit accident care a avut loc pe 6 iunie 2015 în „intersecția morții” de la Orășeni Deal. Au trecut exact șase ani și procesul încă este pe rolul Judecătoriei Botoșani.
Loading...
Se termină mandatul directorului de la ”Apă”, nepotul unui primar PSD pregătit pentru post: 2 milioane de euro în joc
Cele patru luni de interimat ale lui Gabriel Cîrlan în fruntea companiei de apă și canalizare a județului se termină în prima decadă a acestei luni, iar informațiile privind înlocuirea sa au circulat chiar înaintea ședinței consiliului de administrație din luna mai.
”Privighetoare” la Poliția Rutieră? Cinci agenți ridicați de DNA s-au pensionat înaintea descinderii și a adoptării legii prin care polițiștii corupți nu mai primesc pensie de serviciu
”Facem precizarea că cinci dintre agenții față de care s-au luat măsurile preventive și-au încetat activitatea prin pensionare, in luna mai a.c.”. Acesta este finalul unui foarte scurt comunicat de presă pe care Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) l-a trimis joi dimineață, după descinderile efectuate de Direcția Națională Anticorupție la Serviciul Rutier.
Polițiști ieșiți ”mascați” din sediul de la ”Rutieră”: telefoane, înscrisuri de la etiloteste și hard disk-uri de la radar, ridicate de procurori - VIDEO & GALERIE FOTO
De la primele ore ale dimineții a fost o adevărată desfășurare de forțe la Serviciul Rutier din cadrul Inspectoratului pentru Poliție Județean (IPJ). Au avut loc percheziții atât la sediul din Zona Industrială, cât și la locuințele mai multor polițiști.
Prefectul schimbă foaia: Directorii puși la treabă cu un raport „cheie”, posturile libere și reclamațiile împotriva funcționarilor se spun la toată lumea – DOCUMENT        
Directorii mai multor instituții deconcentrate de la Botoșani vor avea de făcut raportări trimestriale pentru Instituția Prefectului. Reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a pus la dispoziție și un model-cadru, dorința fiind să se pună accent pe eficiență și indicatori de performanță. Iar statisticile cu cifre mulțumitoare pe care șefii le scot în evidență ori de câte ori au ocazia să fie lăsate pe un plan secund.
CHESTIONAR: Copiii pandemiei răspund părinților, orașului și lumii întregi: Bucurați-vă de tot ce aveți, că nu ştiţi ce aduce ziua de mâine / Păcat că trebuie să plătești ca să intri la locul de joacă!
Pentru că viața în pandemie a lăsat urme nu doar în existența adulților, ci și în a celor mici, i-am provocat pe copiii din Botoșani să răspundă unui Chestionar, dar și să transmită mesaje către generațiile din viitor. Un arc peste timp, o punte a copilăriei pe care cei mici și-au însușit-o cu seriozitate și, pe alocuri, chiar cu maturitate.
Loading...
Pe bani europeni: Guvernul face la Botoșani sistem de lansare al rachetelor care... rup norii
Județele Botoșani și Suceava vor dispune de un sistem de lansare al rachetelor antigrindină. Investiția va fi finanțată prin PNRR și a fost confirmată de ministrul Agriculturii prin intermediul unei corespondențe purtate cu vicepreședintele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților.
Director de bancă lăsat fără telefon în Piața Centrală! A cerut imagini de la Poliția Locală și a fost trimis la IPJ, camerele video din zonă sunt doar de decor
Întâmplarea a avut loc spre finele săptămânii trecute. Directorul unei instituții bancare a rămas fără telefonul mobil în zona parcării cunoscută drept „Comaliment”. Dincolo de funcția deținută de păgubit, rămân în această categorie și ceilalți botoșăneni furați sau înșelați în Piața Mare.
Apeluri peste apeluri pentru vaccinare, maratoane unul după altul, dar la Botoșani prefectul, șefa CJ și primarul NU s-au imunizat
Conferințe de presă, acțiuni maraton din mașină, din corturi, în fața Prefecturii sau cu intrare gratuită la muzeu. Apeluri la conștientizarea importanței vaccinului. Discursuri peste discursuri.
Luceafărul cu saxofon a plecat să cânte pentru îngeri, pe pământ au rămas prea puține cuvinte pentru a descrie durerea – VIDEO & GALERIE FOTO
”Astăzi s-a stins un luceafăr de pe cerul vieții noastre”. Acestea au fost cuvintele rostite de preotul Ionuț Apetrei la finalul slujbei de înmormântare care a avut loc marți la Biserica Sfântul Ilie din Dealu Mare, acel cartier-sat de la intrarea în Dorohoi dinspre Botoșani.
Primar trimis acasă de prefect, o liberală pregătită să-i ia locul
Primarul botoșănean care își pierde mandatul la opt luni de la alegerile locale stă să plece din Primărie.
Tragedie: Fiul patronilor de la Popas Cucorăni a decedat într-un accident rutier
Fiul administratorilor de la Popas Cucorăni a decedat duminică dimineață într-un cumplit accident rutier.
TRIST!
10 iulie 2020, 12:11
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Am fost învăţat de mic în familie: când am posibilitatea să ajut pe cineva, să ajut. Dacă nu pot să ajut, să nu încurc, să îmi văd de ale mele. Chiar şi părintele Arsenie Papacioc spunea vorba asta: Dacă nu poţi să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.1340 lei
CHF
Francul elveţian
4.4992 lei
GBP
Lira sterlină
5.7441 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7521 lei
XAU
Gramul de aur
238.2808 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2321 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3889 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1162 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1931 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.7 o C
Dorohoi
23.8 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
22.3 o C
Saveni
24.2 o C
Ştefăneşti
23.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.