Știrea zilei
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO

Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.

Seara dedicată îndrăgostiților a oferit celor prezenți în sală un spectacol de divertisment care pe alocuri a trecut granița către musical. Scenele ai căror protagoniști au fost cei doi invitați, soprana Mediana Vlad și baritonul Cătălin Petrescu, au fost apreciate în special de domni, însă aplaudate în final și de doamne.

 

Neobișnuitul nu s-a manifestat doar pe scenă. Regulile de distanțare socială, care la Filarmonică înseamnă un scaun liber și două blocate cu bandă, au creat o situație atipică: îndrăgostiții care au ales să petreacă o seară romantică dedicată lor s-au văzut nevoiți să urmărească întreg concertul la o distanță considerabilă unii de alții.

 

 

La pupitrul dirijoral s-a aflat, sâmbătă seara, Alexandru Ilie. Absolvent al secției de Stilistică Dirijorală în cadrul studiilor de Master, la clasa Maestrului Horia Andreescu, este în prezent dirijor permanent al Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București. În paralel cu activitatea din muzica clasică, Alexandru Ilie a inițiat de-a lungul timpului concepte de tip „fusion”, de pildă pop-simfonic, având numeroase colaborări cu artiști ai muzicii ușoare, dar și pop-rock-simfonic sau muzică lăutărească transpusă pentru orchestră cu soliști cunoscuți.

 

 

Bizet, Strauss, Verdi… și mult umor

 

Seara a debutat cu G. Bizet, Suita I din opera ”Carmen”, orchestra Filarmonicii interpretând muzica atât de cunoscută în întreaga lume, a cărei premieră a avut loc pe 3 martie 1875. Bizet avea atunci 36 de ani și, se spune, a fost devastat de faptul că opera lui a fost inițial respinsă ca fiind ”imorală și vulgară”. La trei luni de la premieră, pe 3 iunie, Georges Bizet se stingea din viață, în urma unui reumatism articular cu complicații cardiace. Nu a mai apucat să îl audă pe Piotr Ilici Ceaikovski rostind o previziune ce avea să se împlinească: ”Carmen va fi cea mai populară operă din lume”.

 

A urmat pe scenă baritonul Cătălin Petrescu. Le-a încântat pe doamne și pe domnișoare interpretând opereta ”Rose Marie” din ”Aria lui Jim”, de R. Friml. Artistul care vine de pe scena Teatrului Național de Operetă ”Ion Dacian” din București a impresionat prin expresivitate, prin calitățile vocale, dar mai ales prin modalitatea – mai puțin familiară publicului botoșănean – de a combina două dimensiuni artistice: opera și musicalul.

 

 

Deloc întâmplător, Cătălin Petrescu este și producător de spectacole, având deopotrivă și colaborări cinematografice, precum ”Callas Forever” (regia lui Franco Zeffirelli, 2001).

 

A venit rândul Medianei Vlad să primească aplauze cu ”Aria Bertei” (”Tu” din opereta ”Lăsați-mă să cânt”), de Gh. Dendrino. Cunoscută publicului botoșănean datorită numeroaselor apariții alături de instrumentiștii Filarmonicii ”George Enescu”, soprana Mediana Vlad a surprins de această dată printr-o interpretare diferită. Cu o experiență de scenă îndelungată, probată mai ales pe scena Teatrului Național de Operetă și Musical ”Ion Dacian” din București, dar și în numeroase alte teatre, săli de concerte și biserici din țară și din străinătate, Mediana Vlad a fost atracția serii, mai ales pentru bărbații aflați în sală. Interpretare dezinvoltă și deopotrivă cuceritoare, joc actoricesc, entuziast, energie contaminantă.

 

 

J. Strauss, cu Polca ”Șampania”, s-a auzit în sala de concert în interpretarea orchestrei, care a reușit, în sonorități precise, să readucă spiritul sărbătoresc. Momentul a fost urmat de Duetul ”Eu cu tine, tu cu mine”, din opereta ”Țara Surâsului”, de Fr. Lehar. Umorul, împletirea muzicii cu actoria, scenele reușite de soprana Mediana Vlad și baritonul Cătălin Petrescu au stârnit bună dispoziție în sală și, desigur, aplauze.

 

Valsul ”O mie și una de nopți”, de J. Strauss, a răsunat în sala Filarmonicii, pentru ca după doar câteva minute cei doi soliști să surprindă printr-o nouă apariție… inedită. ”Yokohama”, din opereta ”Victoria și-al ei husar”, de P. Abraham, a fost un adevărat ”taifun” al dragostei. Povestea dintre frumoasa Victoria și husarul Koltay a fost o călătorie prin lumea mare, în fapt o combinație între comedie, dans, muzică și teatru.

 

Chiar dacă nu mai puțin antrenantă, Polca-mazurcă ”Inimă de femeie”, de J. Strauss, a reușit să liniștească atmosfera, însă doar până când pe scenă a reapărut Cătălin Petrescu, spre a oferi încă un moment interpretativ, și anume Cupletul Boni: ”Vai, fără fete cum să mai trăiești” din opereta ”Silvia”, de E. Kalman. Din nou un cocktail savuros, un moment plin de umor apreciat de public.

 

Orchestra a ”replicat” imediat cu „Trandafirii din Sud”, valsul atât de iubit al aceluiași J. Strauss, urmat de Aria Elizei: ”Făt Frumos din poveste”, din opereta ”Leonard”, de F. Comișel. O nouă apariție spectaculoasă a sopranei Mediana Vlad, care pe parcursul evoluției a ieșit la scenă purtând mai multe rochii, adaptate fiecărei lucrări interpretate.

 

 

Un alt moment aplaudat la scenă deschisă a fost cel oferit de instrumentiștii aflați sub bagheta dirijorului Alexandru Ilie, și anume ”Traviata”: Preludiul Actului I, de G. Verdi, urmat de sprintena și jucăușa Polcă ”Jokey”, de J. Strauss.

 

Finalul concertului avea să fie unul cu adevărat dezlănțuit, cum rar s-a văzut pe scena Filarmonicii botoșănene. Duetul ”Calypso” din opereta ”Lysistrata”, de Gh. Dendrino, o vervă umoristică și deopotrivă surprinzătoare. Un duet pe care Mediana Vlad l-a interpretat pe scena de la Botoșani și în octombrie 2019, alături de tenorul Bogdan Lupea. Însă de această dată publicul a avut parte de un adevărat musical, cu scene de veritabilă ”acrobație tehnică”, și nu doar tehnică...

 

Polca ”Ohne Sorgen”, de J. Strauss, a fost, se pare, liniștea dinaintea ”furtunoasei iubiri” pe care, la finalul concertului de sâmbătă seara, au oferit-o cei doi soliști. Duetul ”Stai un pic, fata mea, să-ți explic” din opereta ”Silvia”, de E. Kalman a adus pe scenă reale scene de cabaret pline de voioșie, vervă umoristică, energie.

 

 

 

Muzica sau spectacolul?

 

Un concert aplaudat, plăcut de public, dar și privit cu o doză de circumspecție de unii dintre melomanii neobișnuiți cu zona de musical.

 

Așa se face că, în vreme ce mai toți bărbații au aplaudat frenetic fiecare apariție a soliștilor, gratulându-i cu entuziastul ”Bravo!!”, nu puține au fost doamnele care au concluzionat la final: ”cam mult”, apreciind drept exagerată interpretarea sopranei.

 

Însă replica serii avea să vină de la un puști de doar 7-8 ani care, după ce aplauzele s-au stins și sala începea a se goli, s-a adresat bunicii sale: ”Și, ce și-a plăcut mai mult: muzica sau spectacolul?”.

 

 

Concertul viitor

 

Următorul concert va avea loc vineri, 19 februarie 2021, la ora 18.30.

 

Sub bagheta dirijorului Petronius Negrescu, orchestra va interpreta lucrări de H. Purcell (Uvertura operei ”Dido și Aeneas”), J.S.Bach (Concertul pentru vioară și orchestră în mi major), A. Lyadov (Opt cântece populare rusești), S. Rachmaninov (”Vocaliza”) și P. I. Ceaikovski (Valsul nr. 9, op.40).

 

Invitatul serii: violonistul Florin Ionescu-Galați

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Botoșănean MORT în curte, ar fi trecut ore-n șir până să fie ridicat - VIDEO cutremurător & reacția primarului
Imagini greu de înțeles au devenit virale pe rețelele de socializare în seara zilei de luni, 5 aprilie 2021. Au fost surprinse în comuna Ripiceni, județul Botoșani, condusă de Gabriel Talef, un primar liberal aflat în funcție din 2012.
Primăria a angajat executor din Suceava pentru a recupera aproape 500.000 de euro în dosarul condamnării fostului viceprimar
De fapt, municipalitatea botoșăneană a solicitat, printr-un executor judecătoresc contractat în județul vecin, încuviințarea executării silite în două dosare care s-au finalizat cu sentințe definitive și irevocabile.
Un botoșănean s-a trezit cu mascații la ușa apartamentului, barului, la locul de muncă al soției dar și la mama acasă
Dimineața zilei de joi, 1 aprilie 2021 a fost una extrem de animată pentru un bărbat din Botoșani care a fost ținta unor percheziții domiciliare inițiate de polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani.
S-a cerut mutarea unei instituții de la Botoșani într-un alt spațiu, PROMISIUNE pentru o construcție nouă
O instituție de la Botoșani are nevoie de un sediu nou. Problema a fost prezentată de către un consilier județean în cadrul ședinței ordinare de săptămâna aceasta .
Loading...
Primăriță fără mască în școli sau în instituție, scenariu roșu în comunitatea ei: Ei, e o mare prostie vreau să spun, hai, altceva? În primul rând toate pozele mele sunt cu mască GALERIE FOTO
Zeci de fotografii în care primăreasa se află printre oamenii din comunitate și împarte flori de 8 Martie, fără să poarte și masca de protecție obligatorie. După mai bine de două săptămâni, comuna pe care o păstorește are o incidență de 3.06 la mia de locuitori și se află în scenariul roșu.
Femeia protejată în România doar la televizor! Botoșăneancă cu gâtul tăiat în fața fiicei, un an de libertate pentru agresor: Victima a fost poziționată ca la execuție
Pe data de 24 martie 2021, printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani anunța trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de tentativă de omor asupra femeii cu care a trăit timp de 17 ani. În 2020, în luna mai, i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie în fața fiicei lor de 10 ani. Cercetarea lui penală a durat aproape un an și, în tot acest interval, el a fost liber și și-a văzut mai departe de viață.
Buletinele de vot de la alegerile locale TOPITE la aproape 6 luni de la scrutin în timp ce procesele pentru funcția de primar NU s-au terminat
Judecătoria Botoșani a recurs la topirea, printr-o firmă specializată, a buletinelor de vot care au rezultat în urma alegerilor locale din 27 septembrie 2020.
Primarul vrea să demoleze zeci de garaje și să amenajeze locuri de parcare pentru mai multă lume – VIDEO & FOTOGALERIE
Au făcut-o și alte orașe mai mari, unde traficul a devenit o mare problemă. Și municipiul Botoșani se va înscrie în seria centrelor urbane unde este nevoie de decizii radicale pentru a asigura un confort sporit pentru cetățeni. Chiar cu riscul de a deranja un anumit număr de persoane vizate direct de schimbare.
108 km/h în localitate! Polițistul care i-a luat carnetul de conducere parlamentarului Șoptică, lăsat fără permis chiar de colegii săi
Un agent de la Biroul Rutier al Poliției Municipiului Dorohoi a simțit pe propria piele cum este să fii prins cu o viteză mult peste limita legală din localitate. După ce ani la rând a lăsat o mulțime de șoferi fără permis, a ajuns tocmai el să rămână pentru o perioadă fără dreptul de a conduce.
Loading...
Șef din Primăria Botoșani trimis acasă după o condamnare penală cu închisoare și muncă în folosul comunității: O mare pierdere pentru noi
Săptămâna trecută, Primăria municipiului Botoșani a pierdut unul dintre cei mai experimentați funcționari publici, cu o activitate profesională de aproape trei decenii.
Fenomenul lui 2021! Tot mai multe locuri de parcare luate de persoane cu handicap, licitații anulate la Primărie – VIDEO
În mai multe cartiere din municipiul Botoșani puținele locuri de parcare libere care au fost scoase la licitație, au fost oferite în cele din urmă unor persoane care au prezentat certificate cu încadrare într-un grad de handicap.
Sute de copii născuți la Maternitate: Mămicile confirmate pozitiv despărțite de bebeluși, îi văd doar în poze - Este greu
Sute de copii s-au născut de la începutul anului la Maternitatea Botoșani. Din nefericire, unele mămici au fost confirmate pozitiv astfel că au fost nevoite să stea departe câteva zile de al lor bebeluș.
Scandal național cu evaluarea directorilor de la „Pensii”, la Botoșani ”Casa” trebuie să își mai pună zăbrele că accesul oricum este ca la închisoare – FOTOGALERIE
Directorii instituțiilor aflate în subordinea Ministerului Muncii condus de botoșăneanca Raluca Turcan se pregătesc de evaluarea activității anuale, un bun prilej de debarasare de cei care nu corespund. Din punct de vedere politic, evident, nu neapărat al modului în care au știut sau au dorit să gestioneze relația cu cetățenii, în vremuri de criză sanitară.
Plângere penală cu 6 capete la padocuri, de la uciderea animalelor la utilizare de droguri – DOCUMENT
Seria conflictelor din cadrul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) continuă cu o nouă plângere penală, în cazul de față fiind vizată activitatea de capturare a câinilor fără stăpân de pe raza municipiului Botoșani.
PUB de peste 200.000 de euro aproape de deschidere în Parcul Cornișa, se fac angajări de personal, meniul gândit în stil american – FOTOGALERIE
Primul restaurant din Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa se deschide în aproximativ o lună, după ce, timp de aproape doi ani, de când s-a inaugurat, complexul a suferit la acest capitol.
Ha_HA hA....!!!
14 februarie 2021, 21:02
Aici nu este covid???
14 februarie 2021, 13:03
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
„E tot o problemă pe care au făcut-o colegii noștri social-democrați care spuneau că trebuie numaidecât cu HCL și în formă autentică. Noi pe lege știam că se vând și altfel, dar dacă ei ne-au blocat, asta-i treaba, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9261 lei
USD
Dolarul SUA
4.0937 lei
CHF
Francul elveţian
4.4797 lei
GBP
Lira sterlină
5.6851 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7879 lei
XAU
Gramul de aur
235.3486 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2296 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3668 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1848 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2805 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1900 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6624 lei
Vremea
astăzi
Botosani
8.7 o C
Dorohoi
8.7 o C
Bucecea
8.6 o C
Darabani
8.3 o C
Saveni
8.7 o C
Ştefăneşti
7.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.