Știrea zilei
Conţac băgat după gratii pe axa Ciubotaru – Roman – Parchet – DNA
Povestea condamnării acţionarului de la SC Transporturi Auto SA a început tocmai în toamna anului 2005. Alianţa „Dreptate şi Adevăr”, care venise la putere de zece luni, încerca îndepărtarea pe toate căile a preşedintelui Consiliului Judeţean de la acea dată, Constantin Conţac, care era şi lider PSD Botoşani. În paralel cu ordinul privind încetarea mandatului pentru incompatibilitate, Cristian Roman, aflat atunci la aproximativ jumătate de an de la debutul primului mandat de prefect, a făcut o sesizare de la care a pornit totul.
Constantin Contac

Septembrie 2005 - Ciubotaru sesizează unele lipsuri în declaraţia de avere a lui Conţac

Gheorghe Ciubotaru era pe atunci consilier judeţean PNL, în 2005 ocupând pentru o perioadă şi funcţia de director al cabinetului prefectului. La începutul lunii septembrie acesta a observat unele nereguli privind averea lui Constantin Conţac. Mai exact, a comparat datele din declaraţie de avere a preşedintelui de atunci al CJ cu altele obţinute de la Fisc şi a constatat că exista o diferenţă de 324 de milioane de lei vechi. Conform actelor depuse atunci de Ciubotaru, în 2004, în afara câştigurilor băneşti aferente funcţiei de preşedinte al CJ, Conţac ar mai fi primit 262 milioane lei vechi de la societatea Transporturi Auto, unde este acţionar, 4,3 milioane lei vechi de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, 2,8 milioane lei vechi de la Centrul Teritorial de Perfecţionare şi 55,6 milioane lei ca preşedinte al Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică. În schimb, în declaraţia de avere, la veniturile înregistrate cu un an înainte, erau specificate doar cele obţinute ca preşedinte al CJ, pensia şi banii proveniţi din activitatea de consilier de asigurări, precum şi dividendele obţinute de la Transporturi Auto, toate însumând însă peste 5 miliarde lei vechi. Gheorghe Ciubotaru a trimis o sesizare prefectului cu constatările sale.

Septembrie 2005 : Roman sesizează Parchetul

Nu a trecut jumătatea lui septembrie 2005 şi Cristian Roman, pe baza datelor primite de la Gheorghe Ciubotaru, a sesizat la rândul său Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani. "Datorită faptului că erau nişte elemente clare de nerespectare a legii şi pentru că instituţia noastră nu poate verifica veridicitatea acestor lucruri spuse în petiţie, am transmis la procurorii de la Parchet pentru că ei sânt singurii care le pot şi să dispună măsurile legale necesare", îşi explica prefectul Cristian Roman demersul. Acesta mai spunea că era obligat de legislaţia în vigoare să dea curs petiţiei primite şi că a procedat la fel atunci şi când a fost sesizat chiar de preşedintele Conţac.

Septembrie 2005 : Ţâbuleac face o interpelare în Senat

În cursul aceleiaşi luni, Mihai Ţâbuleac, senator şi preşedinte PNL Botoşani la acea dată, a prezentat în plenul Camerei Superioare o declaraţie politică în care aducea la cunoştinţa colegilor din Legislativ situaţia şefului CJ de la Botoşani şi cerea autorităţilor să ia măsuri. Printre altele, Ţâbuleac amintea şi de veniturile pe care şeful CJ nu le-a specificat în declaraţia de avere şi pentru care prefectul a sesizat Parchetul, lansând ideea ascunderii respectivelor câştiguri. "Fac un apel către autorităţile competente să verifice acest aspect şi să adopte măsurile corespunzătoare", afirma Mihai Ţâbuleac la acea dată.

Martie 2006 : Parchetul şi Poliţia declanşează un control uriaş

Cele 324 de milioane lei nedeclarate, în condiţiile în care făcuse totuşi publice venituri de peste 5 miliarde, i-au provocat lui Conţac cele mai mari necazuri din viaţă. Pentru anchetatori au constituit un motiv de a declanşa un control uriaş asupra averii şi modului de dobândire a acesteia de către ex-preşedintele PSD Botoşani.
Astfel, în martie 2006 IPJ Botoşani a solicitat Consiliului Judeţean să precizeze toate plăţile pe care le-a făcut către firmele la care Constantin Conţac era acţionar, printre care şi Transporturi Auto SA, dar şi către Construct Com, unitatea cu care societatea lucra la deszăpezirea drumurilor judeţene. Apoi, IPJ a cerut agenţilor economici la care şeful CJ era acţionar să prezinte documente legate de activitatea comercială din anii 2001 - 2005, adică de când Constantin Conţac ocupa funcţii de conducere la CJ, vicepreşedinte, respectiv preşedinte.

Aprilie 2006 : Parchetul şi Poliţia îşi declină competenţa în favoarea DNA

Peste o lună, în aprilie 2006, procurorii şi poliţiştii botoşăneni şi-au declinat competenţa din acest dosar către Direcţia Naţională Anticorupţie. Principalele capete de acuzare erau fals în declaraţii, incompatibilitate şi efectuarea de operaţiuni financiare utilizând informaţii obţinute în virtutea funcţiei în scopul câştigării pentru sine sau alţii de sume de bani sau alte foloase necuvenite. Constantin Conţac susţinea la acea dată că suma totală pe care nu şi-o trecuse în declaraţia de avere era de numai 120 milioane lei vechi şi asta, explica el, fiindcă se cerea doar declararea sumelor de minim 5.000 de euro. "Fondurile sânt date prin hotărârea consilierilor şi ca atare noi suntem numai nişte roboţi care ducem la îndeplinire hotărârile, nu dirijăm noi banii, nu facem cum vrem noi. Au fost nişte aberaţii, fiecare a interpretat. Nu trebuie să fii neapărat rudă de gradul unu cu cineva ca să ai relaţii şi să faci afaceri colosale şi grandomane. Se înţeleg doi şi fac escrocheria. Neapărat să fie rude?" declara atunci Constantin Conţac. El mai spunea că va da toate explicaţiile care i se vor solicita şi că încearcă să facă abstracţie de dosar şi să îşi desfăşoare în continuare activitatea în condiţii normale.

Achitat şi apoi condamnat la Braşov

După luni şi luni de cercetări Constantin Conţac, fiul său Liviu Conţac şi Ioan Andrici, administratorul de la Construct Com, au fost trimişi în judecată de DNA. În martie 2011 au fost achitaţi de Tribunalul Braşov, însă procurorii DNA au făcut apel. Acesta a fost judecat la Curtea de Apel Braşov, care în luna ianuarie 2012 i-a condamnat pe Constantin Conţac, Liviu Conţac şi Ioan Andrici la închisoare cu suspendare. Nici atunci procurorii nu au fost mulţumiţi şi au atacat din nou hotărârea, iar într-un final, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât ca pentru Constantin Conţac şi Liviu Conţac pedepsele cu suspendarea să fie transformate în altele, cu executare. Totul pentru modul de cheltuire a banilor pentru lucrări la drumuri pe axa Consiliul Judeţean (preşedinte Constantin Conţac) – Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (director Liviu Conţac) – SC Transporturi Auto SA (acţionar Constantin Conţac). După decizia din ianuarie şi inculpaţii au formulat recurs, dar acesta nu le-a mai folosit la ceva.
CITEŞTE ŞI:
 Constantin Conţac în arestul IPJ Botoşani
Şi fiul lui Conţac a ajuns în arestul Poliţiei Botoşani
ŞOC : Conţac şi fiul cel mare condamnaţi la închisoare şi confiscare de bani grei

Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
inpuff.ro
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Loading...
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
Presupusul șofer din Audi NU are permis în România, a amenințat cu bătaia un polițist: Îți f... una de îți sar ochelariiVIDEO & GALERIE FOTO
Primele cercetări efectuate de oamenii legii față de tânărul despre care se bănuiește că se afla la volanul decapotabilei care a provocat accidentul de o rară violență de luni seară au scos la iveală un lucru extrem de important.
Din ciudățeniile COVID-ului! Bebeluș din Botoșani depistat pozitiv la două teste, mama a ieșit negativ
Modul de răspândire și acțiune la unii pacienți a infecției cu SARS-COV-2 continuă să ridice semne de întrebări specialiștilor. Unele persoane duc boala pe picioare cu simptomatologie rămasă la nivel minimal. Alții, fără afecțiuni pre-existente, mor brusc. Și iată, sunt persoane care intră în contact cu bolnavi și nu iau virusul.
Sa zic ca s-a facut dreptate?Daca privim cine sunt "justitiarii" , totul devine o gluma proasta. Din toata aceasta circoteca macar un lucru ar trebui sa invete politicienii: nimeni nu este infailibil.
1 noiembrie 2012, 21:44
hai na, ca ai zis/o, stii ceva? Contac a aratat ca nu traieste din politica si-n urma lui au ramas toate realiyarile cu care s-au impopotonat cei de dupa el, e omul care daca spune un cuvant, se tine de el, deranja domnule, deranja, masa amorfa de ticalosi fara culoare politica care se obisnuisera sa ceara pt orice comision si care au vandut judetul asta ca sa-si faca vile in buricul targului sau pe la Putna.....oricum, nu moare nimeni daca face puscarie, dar cei care l-au lucrat cu "aranjamente" securiste, aia vor plati inaintea lui Dumnezeu....ca este o vorba"cine sapa groapa altuia, cade el in ea"....sa vedem cum va fi!
1 noiembrie 2012, 17:05
ARD-aiar focul de securisti, am sa votez USL-ul numai sa-i pot vedea si pe PDL-isti in acel loc cu nea Costica Contac
1 noiembrie 2012, 16:28
Dar marii mafioti ai patriei de ce nu sunt arestati? Slugoii Basisti din DNA nu au la cunostinta si marlaniile si talharirea banului public facuta de Ritzi, EBA, Udrea, Videanu, Blaga, Flutur, ...etc? Astia sunt curati ca lacrima si candideaza pentru ARD!!! Mi-e scarba de justitia din Romania. Mi-e scarba de trogloditii si trepadusii slugoi Basescieni. SIKTIR!
1 noiembrie 2012, 14:09
Stau si ma gandesc: cat i-or fi costat pe Contaci achitarea apoi inchisoarea cu suspendare (sentinte usoare, dar ilegale, dupa cum arata sentinta finala) dictate succesiv de Tribunalul, respectiv Curtea de Apel Brasov? Mormane de bani. Bani-bani! Si uite-asa, dragii mei, banii dati de Guvern botosenenilor ca sa-si faca drumuri din ei s-au dus pe avocatii si judecatorii brasoveni! De aia am fost si suntem saraci, pentru ca in special ruralul acestui judet alege sa-i gestioneze fondurile imense alocate de la Bucuresti pe niste "oameni simpli, din popor". Iar astia fura de sting. Ca-n popor, de!. Iar ca sa puna "capac peste pupaza" iata ca dom' Costica, din usa puscariei, striga lumii ca el este, bineinteles, nevinovat! (de averea pe care o are). Culmea este ca se gasesc destui care-l si cred. E! atunci aceia isi merita soarta lor de saraci. Aia e!
1 noiembrie 2012, 11:23
Roman securistul a aranjat totul in stilu-i basist caracteristic! Fabrica dosare din nimic si le scoate la nevoie sau la alegeri! Lasa ca-l vine si lui randul la ARS! Ca se sparge acus buba cu tirurile de tigari peste granita!
1 noiembrie 2012, 10:22
Singura axa care l-a bagat la puscarie pe dom Costica a fost axa "ban public-CJ-CCC-buzunarul propriu a lu' dom Costica". Dar originea axei (O) este aceasta multhulita ANI, cu aparent neinsemnata Declaratie de avere. Propusa sustinuta de Monica Macovei, cea pentru care s-au epuizat injuriile romanesti. Acuma, dom Costica vrea in Parlament ca sa-si aduca comenzi la intreprinderea lui de drumuri. Dar ia gandidti-va cu cate maini va vota dom' Costica propunerea USL de desfiintare ANI? Acuma, dom' Costica tot va lua 1000-2000 de voturi de la PSD, din partea acelor oameni carora iti este frica sa le dai pe mana chibrituri, ca-si dau singuri foc.
1 noiembrie 2012, 09:31
NUMAI LA BOTOSANI SE POATE INTAMPLA? DUPA CE A FOST ARESTAT PREFECTUL SIMIONOVIC I,IATA SI ARESTAREA UNUI FOST PRESEDINTE DE CONSILIU JUDETEAN PE DOMNUL CONTAC. VEZI DL TURCANU BURSA DE ZVONURI,SPUNE CA SI MATALE A-I INTENTII ASEMANATOARE?C INE SAPA GROAPA ALTUIA SA NU CADA IN ACEASTA. DL ROMAN DAR DAUN ELE MORALE CUM LE RECUPEREZI? DEGEABA BASISTI AU ARESTAT UN CANDIDAT CARE LE FACEA ZILE NEGRE? A.R.D.-VA FOCUL CIUMA PORTOCALIE?
1 noiembrie 2012, 08:57
ii deranjai tare , dom Costica, iaca ca te-au linistit, si mai aveai si tupeul(curajul) sa candidezi independent, le stricai smenurile.......aia, enumerati in articol, sunt sfinti? nu-s sfinti, dar au un sfant care-i indruma cum sa distruga oameni care au muncit cinstit o viata! Dumnezeu nu bate cu ciomagul...va veni vremea scadentei si pt ei.
1 noiembrie 2012, 08:12
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.