Știrea zilei
Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta

Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 

Procesul de adopţie la Botoşani

 

Ceilalți sunt în grija asistenților maternali sau a familiilor lărgite. Unii dintre cei din urmă sunt declarați adoptabili, însă câțiva se pare că nu au norocul să ajungă în sânul unei familii. Situația de la nivelul Biroului de adopții și postadopții din județul Botoșani arată că din ce în ce mai multe familii își doresc să adopte un copil. 

 

Noi am vorbit cu Alina Ciorsac, șef la Biroul de Adopții și postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC), care ne-a expus pe larg situația procesului de adopție la Botoșani. Cifrele arată că situația este îmbucurătoare, luând în calcul și anul 2018.La data de 1 aprilie 2019, 94 de copii din Botoșani sunt declarați adoptabili, 28 de copii cu vârste cuprinse între 0-5 ani, iar 56 de copii au vârste între 6-13 ani.

 

Primii ceruți de familiile adoptatoare sunt bebelușii și micuții de câțiva anișori. Cei „ocoliți” de viitorii părinți sunt copiii care au peste 4,5 ani de zile. 

”În 2018 a fost încuviințată adopția pentru 13 copii. Aceștia au fost adoptați de către familii care au domiciliul în județul Botoșani, dar revocarea măsurii de plasament la asistent maternal și încredințarea la o familie adoptatoare a fost pentru 31 de copii aflați în sistemul de protecție,” 

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Sunt familii care vor să adopte copii din județul Botoșani, chiar dacă ei nu au domiciliul aici. 

 

În comparație cu ceilalți ani, numărul copiilor care sunt adoptați la Botoșani crește, iar asta nu înseamnă decât că din ce în cei mai mulți minori au parte de un cămin călduros și o familie iubitoare.

 

7 copii adoptați în 2019

 

Deja în luna aprilie a anului 2019 erau 9 copii în curs de cunoaștere și adaptare cu viitoarea familie adoptivă, iar alți 7 copii ajunseseră deja într-un cămin.

”Am putea spune că este un interes din partea familiilor să urmeze procedura de evaluare pentru obținerea atestatului familiei aptă să adopte. Dacă ne raportăm la anul 2019, de la începutul anului și până în prezent trei familii au finalizat procedura de evaluare și au fost atestate ca fiind apte să adopte”,

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Timp necesar pentru potrivire părinte - copil 

 

Mulți oameni asociază adopția cu un proces îndelungat și greu, iar realitatea nu este departe de aceste adjective. Este într-adevăr vorba despre mult timp, deoarece atât copilul care urmează să fie adoptat cât și viitoarea familie au nevoie de timp pentru cunoaștere și adaptare la noul mediu de conviețuire.

”Nu știu dacă am putea spune că este un proces  neapărat îndelungat. Anumite etape din procedura adopției sunt delimitate în termene fixe. Cum ar fi de exemplu evaluarea unei persoane sau unei familii care dorește obținerea atestatului durează maximum 90 de zile de la momentul când s-a depus cererea. Deci trei luni de zile durează procesul de evaluare,”

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Acest proces de evaluare cuprinde trei componente, evaluarea socială, psihologică și pregătirea pentru rolul de părinte. Încredințarea în vederea adopției durează 90 de zile, iar monitorizarea post adopție este doi ani de zile.

 

Timpul care rămâne necunoscut atunci când vorbim de adopție este perioada de așteptare pentru o familie după ce obține atestatul de familie apte să adopte și până ce intră în potrivire cu un copil adoptabil. 

 

Și asta pentru că majoritatea familiilor din Botoșani vor să adopte copii cu vârstele între 0-3 ani.

 

Copiii greu adoptabili

 

De aici, ajungem la copiii greu adoptabili sau pe care nu-i vrea nimeni. În Registrul Național de Adopție aceștia au un profil special creat.Ei sunt minorii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite.

 

Astfel, fiecare copil greu adoptabil are un profil, care constă într-o prezentare succintă a abilităților, a trăsăturilor lui de personalitate dar și o fotografie.

 

La Botoșani, copiii greu adoptabili sunt în număr de 56. Sunt greu adoptabili deoarece au vârste cuprinse între 6 și 13 ani, iar majoritatea celor care își doresc să adopte preferă copii cât mai mici. Totodată, printre aceștia se numără și minorii care suferă de diferite afecțiuni și au nevoie de îngrijiri speciale.

 

Sunt și excepții, dar din ce în ce mai rare. De exemplu, în anul 2019, din cei 9 copii încredințați în vederea adopției au fost și două grupuri de frați, de 4 și 5 ani și de 6 și 9 ani. Astfel, patru copii au plecat la două familii din Botoșani. 

 

Trebuie menționat că orice persoană care adoptă un copil beneficiază de 40 de zile de concediu de acomodare și de asemenea, de un ajutor lunar pentru o perioadă de un an de 1.700 de lei.

loading...
Adopția NU este un moft: O familie a înfiat un copil dar s-a plictisit rapid de el și l-a adus înapoi

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(ÎNCĂ) Un polițist local LOVIT în Centrul Vechi, ancheta ajunge la un procuror
Numeroasele semnale de alarmă care s-au tot tras în privința CentruluI Istoric al municipiului Botoșani au rămas doar vorbe-n vânt. Pe principiul că „la noi încă este bine”, zilele se rostogolesc unele după altele după scenariile prea bine cunoscute și ușor, ușor vor scăpa de sub control și la Botoșani, unde dreptatea se va face în cele din urmă, da, cu sabia.
După numai un an de zile în sistemul bugetar, soția unui lider PSD Botoșani a ajuns șefă la o instituție publică - FOTOGALERIE
Anul trecut, la finele lunii martie participa la un concurs, la compartimentul financiar – contabil din Instituția Prefectului, pe care l-a și promovat. A rămas acolo în jur de două luni, după care a cerut transferul la Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Botoșani.
Ziua în care oameni de la Milano și până la Galați & Trușești au protestat pentru drumurile din Botoșani: Moldova, trezește-te! Botoșani, trezește-te! GALERIE FOTO
Așteptați în oraș la 9:30, așa cum au anunțat, protestatarii pentru infrastructură au ajuns vineri la locul de întâlnire cu o oră întârziere. Și nu a fost poligonul ACR, așa cum se făcuse public inițial.
Concurs pentru șefia unei instituții la care postul s-a eliberat prin... deces
Una dintre instituțiile importante din Botoșani este coordonată de un șef interimar la acest moment.
PREMIERĂ la Botoșani: Se pregătește cel mai lung sens unic din Botoșani, orașul tăiat în două – GALERIE FOTO
În municipiul Botoșani autoritățile au pregătit o serie de măsuri pentru eficientizarea traficului rutier. Iar una dintre intențiile factorilor de decizie, adică reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), Primăriei prin Poliția Locală, Prefecturii sau Consiliului Județean este crearea celui mai lung sens unic din Botoșani, care va tăia practic orașul în două.
Cel mai SĂRMAN Consiliu Local din istoria orașului?! Aleșii noștri au sărăcit de când VOTEAZĂ pentru oraș
Aproape toți consilierii locali aleși în 2016 și-au publicat declarațiile de avere. Cu mici excepții, cei care votează hotărâri pentru interesul botoșănenilor și dezvoltarea municipiului par să trăiască la limita de subzistență.
Motociclist luat pe sus în bulevard de un Volkswagen, zeci de oameni la accident – GALERIE FOTO
Un nou accident cu un motociclist în prim plan a avut loc în seara de vineri la Botoșani. Evenimentul s-a petrecut după ora 23:00 pe bulevardul Mihai Eminescu.
Un fost președinte de partid și-a scris pe monumentul din cimitir funcțiile de demnitate publică: ”deputat în...”, ”prefect al...” FOTOGALERIE
Dacă unii botoșăneni aflați încă în viață își scriu doar numele și atât pe crucile din cimitir, iar alții își pun meseriile (profesor, inginer, economist), există cel puțin unul care preferă să le reamintească botoșănenilor funcțiile politice pe care le-a deținut de-a lungul vremii.
Tramvaiele pericol public sar de pe linie unul după altul, primarul Flutur: Este o problemă politică & se fac presiuni
Situația actuală a tramvaielor din municipiul Botoșani, extrem de învechite și care cedează la intervale tot mai scurte de timp, a fost comentată într-un final și de primarul Cătălin Flutur.
Tot mai mulți botoșăneni mor pe șosele iar oficial NU din cauza drumurilor - Ce putem face pentru acele mame?
Județul nostru se confruntă cu o realitate dureroasă: lunar o persoană își pierde viața pe drumurile publice care sunt din ce în ce mai dezastruoase.
Două fete filmate în timp ce se băteau în Parcul Mihai Eminescu, nimeni nu este lăsat să intervină – VIDEO șocant
Un nou incident violent s-a petrecut în municipiul reședință de județ, iar protagoniste sunt două adolescente.
Un șef de instituție din Botoșani a luat bani din trei locuri – DOCUMENT
Trăim vremuri în care salariile bugetarilor au crescut considerabil și mai toți salariații din sistemul privat doresc să lucreze la stat din acest motiv. Ei bine, un șef de instituție de la Botoșani a acumulat venituri în anul 2018 din trei locuri.
„SĂRACII” noștri parlamentari! Senatori și deputați de Botoșani, fără case sau mașini și cu datorii la bănci
Nouă parlamentari au trimis botoșănenii din județul Botoșani în Parlamentul României, la alegerile parlamentare din 2016. Șapte sunt de la principala formațiune ce guvernează țara, iar doi din rândul opoziției liberale.
Șefii județului și-au băgat în plus la leafă vreo 10.000 de euro în numai un an - DOCUMENT
Conducătorii Consiliului Județean Botoșani par să fi făcut afacerea vieții lor atunci când au candidat și au reușit să obțină actualele posturi. Cel puțin din punctul de vedere al veniturilor. Aceasta cu toate că vicepreședintele CJ, Dorin Birta, a ținut să informeze protestatarii pentru drumul strategic că, ”eu nu am venit la scaunul ăsta rupt în fund”. Nu știm cum erau pantalonii săi, dar cu siguranță veniturile erau considerabil mai mici.
Afacerea care a EXPLODAT la Botoșani: Se deschid tot mai multe puncte de lucru - Pe fiecare stradă a apărut câte una-două
Există afaceri la Botoșani care înfloresc de la o zi la alta. Tot mai multe puncte de lucru sunt deschise la Botoșani, dar și în celelalte județe. Și ne referim la Casele de Pariuri.
SESIZĂRI la Poliție și MAI depuse de botoșăneni pentru SCOATEREA tramvaielor, se pregătesc autobuze
Ultimele incidente înregistrate la tramvaiele societății Eltrans s-au soldat cu sesizări către Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) și Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Mai mulți cetățeni s-au adresat poliției și au cerut demersuri pentru îndepărtarea tramvaielor din traficul de la Botoșani.
Bărbat lovit cu pumnii și picioarele de un grup de oameni după ce n-a vrut să-i dea 1 leu unui cerșetor – POVESTEA străzii vs POZIȚIA poliției – FOTOGALERIE
Scenele de violență par să fie parte din cotidian într-unul dintre cele mai ocolite cartiere ale orașului. O spun oamenii care locuiesc acolo și contrazic aceste afirmații deseori forțele de ordine care au menirea de a restabili liniștea publică.
EXPLODEAZĂ piața imobiliară la Botoșani – TREI blocuri cu spații comerciale și parcări în cea mai căutată zonă a orașului – GALERIE FOTO
Investițiile în spațiile locative în municipiul Botoșani își iau un avânt tot mai mare. Dacă pe partea de producție aproape că lipsesc, în schimb, investitorii locali mai ales se axează pe construcția de blocuri de locuințe.
Se solicită SCOATEREA urgentă a tramvaielor din circulație, la Botoșani – CINE se opune acestei măsuri
Tot mai des sunt auzite cuvintele: „până nu moare un om, nu ia cineva vreo măsură”. Printre botoșăneni, pe rețele de socializare unde se discută tot mai aprins și chiar la nivel administrativ, în rândul celor care administrează acest oraș.
Zeci de tentative de sinucidere la Botoșani – Unii ajung să se omoare din disperare, alții din pură…greșeală
În județul nostru o mare problemă pare să fie intenția de sinucidere. Zeci de persoane ajung la spital după o astfel de acțiune, iar altele, din nefericire, sunt aduse mult prea târziu.
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Sondaj
Unde vă doriți cel mai mult să lucrați?
În sistemul bugetar
În sistemul privat
În străinătate
Nu știu / nu mă intereseză
Declaraţia zilei
”Noi știm clar că de muncit s-a muncit aici și am depus toate eforturile. Din păcate, când ești la guvernare trebuie să suporți și decontul, ca să nu discutăm și să intrăm în alte amănunte (...). Este adevărat că nu ne ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7320 lei
USD
Dolarul SUA
4.1950 lei
CHF
Francul elveţian
4.2702 lei
GBP
Lira sterlină
5.2698 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8902 lei
XAU
Gramul de aur
191.0198 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2368 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4525 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9511 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2205 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1848 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6338 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.