Știrea zilei
Copiii neadoptabili de la Botoșani – Nu-i vrea nici măcar o familie, iar statul nu poate lupta cu asta

Peste 1.000 de copii se află în acest moment în grija statului, prin instituțiile de profil. Dintre aceștia, aproape 400 sunt în unitățile de tip rezidențial, precum apartamente integrate social, module de tip familial sau centre de plasament. 

Procesul de adopţie la Botoşani

 

Ceilalți sunt în grija asistenților maternali sau a familiilor lărgite. Unii dintre cei din urmă sunt declarați adoptabili, însă câțiva se pare că nu au norocul să ajungă în sânul unei familii. Situația de la nivelul Biroului de adopții și postadopții din județul Botoșani arată că din ce în ce mai multe familii își doresc să adopte un copil. 

 

Noi am vorbit cu Alina Ciorsac, șef la Biroul de Adopții și postadopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului(DGASPC), care ne-a expus pe larg situația procesului de adopție la Botoșani. Cifrele arată că situația este îmbucurătoare, luând în calcul și anul 2018.La data de 1 aprilie 2019, 94 de copii din Botoșani sunt declarați adoptabili, 28 de copii cu vârste cuprinse între 0-5 ani, iar 56 de copii au vârste între 6-13 ani.

 

Primii ceruți de familiile adoptatoare sunt bebelușii și micuții de câțiva anișori. Cei „ocoliți” de viitorii părinți sunt copiii care au peste 4,5 ani de zile. 

”În 2018 a fost încuviințată adopția pentru 13 copii. Aceștia au fost adoptați de către familii care au domiciliul în județul Botoșani, dar revocarea măsurii de plasament la asistent maternal și încredințarea la o familie adoptatoare a fost pentru 31 de copii aflați în sistemul de protecție,” 

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Sunt familii care vor să adopte copii din județul Botoșani, chiar dacă ei nu au domiciliul aici. 

 

În comparație cu ceilalți ani, numărul copiilor care sunt adoptați la Botoșani crește, iar asta nu înseamnă decât că din ce în cei mai mulți minori au parte de un cămin călduros și o familie iubitoare.

 

7 copii adoptați în 2019

 

Deja în luna aprilie a anului 2019 erau 9 copii în curs de cunoaștere și adaptare cu viitoarea familie adoptivă, iar alți 7 copii ajunseseră deja într-un cămin.

”Am putea spune că este un interes din partea familiilor să urmeze procedura de evaluare pentru obținerea atestatului familiei aptă să adopte. Dacă ne raportăm la anul 2019, de la începutul anului și până în prezent trei familii au finalizat procedura de evaluare și au fost atestate ca fiind apte să adopte”,

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Timp necesar pentru potrivire părinte - copil 

 

Mulți oameni asociază adopția cu un proces îndelungat și greu, iar realitatea nu este departe de aceste adjective. Este într-adevăr vorba despre mult timp, deoarece atât copilul care urmează să fie adoptat cât și viitoarea familie au nevoie de timp pentru cunoaștere și adaptare la noul mediu de conviețuire.

”Nu știu dacă am putea spune că este un proces  neapărat îndelungat. Anumite etape din procedura adopției sunt delimitate în termene fixe. Cum ar fi de exemplu evaluarea unei persoane sau unei familii care dorește obținerea atestatului durează maximum 90 de zile de la momentul când s-a depus cererea. Deci trei luni de zile durează procesul de evaluare,”

Alina Ciorsac, șef Birou de Adopție și Postadopție

 

Acest proces de evaluare cuprinde trei componente, evaluarea socială, psihologică și pregătirea pentru rolul de părinte. Încredințarea în vederea adopției durează 90 de zile, iar monitorizarea post adopție este doi ani de zile.

 

Timpul care rămâne necunoscut atunci când vorbim de adopție este perioada de așteptare pentru o familie după ce obține atestatul de familie apte să adopte și până ce intră în potrivire cu un copil adoptabil. 

 

Și asta pentru că majoritatea familiilor din Botoșani vor să adopte copii cu vârstele între 0-3 ani.

 

Copiii greu adoptabili

 

De aici, ajungem la copiii greu adoptabili sau pe care nu-i vrea nimeni. În Registrul Național de Adopție aceștia au un profil special creat.Ei sunt minorii pentru care într-o perioadă de 9 luni de la declararea adoptabilității nu s-a reușit identificarea unei familii potrivite.

 

Astfel, fiecare copil greu adoptabil are un profil, care constă într-o prezentare succintă a abilităților, a trăsăturilor lui de personalitate dar și o fotografie.

 

La Botoșani, copiii greu adoptabili sunt în număr de 56. Sunt greu adoptabili deoarece au vârste cuprinse între 6 și 13 ani, iar majoritatea celor care își doresc să adopte preferă copii cât mai mici. Totodată, printre aceștia se numără și minorii care suferă de diferite afecțiuni și au nevoie de îngrijiri speciale.

 

Sunt și excepții, dar din ce în ce mai rare. De exemplu, în anul 2019, din cei 9 copii încredințați în vederea adopției au fost și două grupuri de frați, de 4 și 5 ani și de 6 și 9 ani. Astfel, patru copii au plecat la două familii din Botoșani. 

 

Trebuie menționat că orice persoană care adoptă un copil beneficiază de 40 de zile de concediu de acomodare și de asemenea, de un ajutor lunar pentru o perioadă de un an de 1.700 de lei.

loading...
Adopția NU este un moft: O familie a înfiat un copil dar s-a plictisit rapid de el și l-a adus înapoi

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Clădire uriașă pentru centrul comercial inaugurat la sărbători, un nou sens giratoriu deja construit la Botoșani – GALERIE FOTO
Mediul privat oferă o nouă lecție de eficiență, statului. Ceea ce nu se reușește în contractele cu statul în ani, se realizează în privat în doar câteva luni de zile. La începutul verii acestui an, pe amplasamentul unde se va deschide un nou magazin Lidl era liniște. Astăzi se poate observa un furnicar de muncitori și utilaje și o zonă complet schimbată.
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori
După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.
O nouă EPIDEMIE la Botoșani: Mâncarea și stresul au îmbolnăvit peste o mie de botoșăneni
Trăim vremuri în care alimentele sunt tot mai nesănătoase și avem un stil de viață tot mai haotic. Din acest motiv asistăm practic la apariția mai multor boli, cu care botoșănenii și românii în general se confruntă. 
La mulți ani, Alexandru Zub! Omul ARESTAT de comuniști în tren, cu pistolul la ceafă, pentru că l-a sărbătorit pe Ștefan cel Mare - GALERIE FOTO & VIDEO
Pentru vina de a-l fi cinstit pe Ștefan cel Mare la Putna, a fost acuzat de complot împotriva statului. Comuniștii l-au arestat în tren, cu pistolul în ceafă. A trecut prin pușcăriile de la Jilava, Gherla, Balta Brăilei. A suferit, dar a știut și să își sfințească suferința. Astăzi împlinește 85 de ani.
Profesor de educație fizică din municipiu acuzat că a lovit mai mulți elevi de clasa întâi, ar fi venit băut la ore
Dosar penal deschis la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Botoșani și o anchetă internă în paralel, derulată de conducerea unității de învățământ din municipiu, vor scoate la iveală ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 10 octombrie 2019, la o oră de educație fizică cu elevi de clasa I.
Bătaie de joc la adresa orașului din partea unui privat, botoșănenii au făcut reclamații: Atitudinea acestei firme a fost una sfidătoareGALERIE FOTO
Probabil că muncitorii respectivei firme s-au gândit că o lucrare executată la Botoșani poate fi făcută în condiții care nu au nici o legătură cu normele de bun simț, dar mai ales cu cerințele legislative.
Medic acuzat de luare de mită și trafic de droguri de mare risc apărat de fost prim procuror, audieri maraton cu 15 martori denunțători
Imediat după declanșarea anchetelor care au dus la trimiterea în judecată, medicul Lorena Adriana Bîrleanu s-a și pensionat. A condus Centrul Militar Județean al Ministerului Afacerilor Interne de la Suceava. A fost cercetată inclusiv pentru faptul că și-a drogat propriii copii. Este judecată la Botoșani, iar apărătorul său legal este fostul prim-procuror, Cristian Popovici, actualmente avocat în Baroul Botoșani.
SURPRIZĂ DE PROPORȚII la IPJ: Fostul șef al Poliției Economice și împuternicit al inspectorului șef s-a pensionat subit
Începând cu data de 7 octombrie 2019, fostul comisar-șef Dumitru Aioanei are calitate de pensionar cu grad de colonel în rezervă.
Fata frumoasă din Botoșani, studentă la Strasbourg: Când am pășit prima dată în universitate mi-au dat lacrimile. Mi se pare că trăiesc un vis - GALERIE FOTO
A terminat liceul cu 10. Cântă, scrie, iubește portul popular și, între o olimpiadă națională și un spectacol de folclor, a știut mereu să așeze un zâmbet, o vorbă bună, o felie de bucurie pentru cei din jurul ei. A fost acceptată la 9 dintre cele 10 universități din Franța, la care a aplicat. Astăzi, Andreea este studentă la Universitatea din Strasbourg.
”Nababii” de la stat: leafă de 5.000 de euro pentru fiecare șef politic al CJ-ului
”Vă spun cu toată sinceritatea și toată responsabilitatea acest lucru: nu sunt atât de mulți, că 50% ar trebui dați afară, sub nicio formă”. Afirmația aparține ministrului Muncii, Marius Budăi, care a făcut referire la bugetari, arătând că aceștia se sacrifică la locul de muncă.
3.000 de lei costă un topor în cap la Botoșani! Criză în fața judecătorului
Conflictele în care sunt utilizate pe post de arme albe diverse obiecte agricole se petrec în mediul rural mai ales. Instanțele de judecată de la Botoșani sunt asediate de procese prin care se judecă omoruri, tentative de omor sau loviri și alte violențe. Șochează mai ales cruzimea de care dau dovadă cei implicați. Oameni de la țară cu mâini bătătorite și muncite și fețe arse de soare. Majoritatea semi-analfabeți.  
POVESTE ȘOCANTĂ: O botoșăneancă de 31 de ani a născut 10 copii! Primii trei făcuți cu un bărbat cu 56 de ani mai mare decât ea, restul cu… liniuțe
Povestea unei femei din Botoșani șochează. La 31 de ani, neșcolarizată probabil și cu un mod de gândire mai mult decât simplist, botoșăneanca a complicat viețile a 9 ființe: copiii ei.
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO
După patru ani de zile în care a avut cel mult o postare pe Facebook, fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani se implică din nou în politică. O face împreună cu soția sa, fostul deputat Roxana Anușca Țurcanu, și cu o sumedenie dintre foștii colaboratori din cadrul PNL sau alți politicieni „dobândiți” din ALDE.
Un fost președinte de partid își vinde „averea” cu aproape 400.000 de euro – FOTOGALERIE
S-a detașat de viața publică și a ieșit din administrație și politică iar acum pare că își dorește să își vândă și afacerea pe care o are în municipiul Botoșani și care-i servește și drept locuință.
Primarul de la Vorniceni scos VINOVAT în acte pentru că a îndrăznit să moară pe scările spitalului – DOCUMENT
Când a început să se simtă rău, Toader Leampăr, fostul primar al comunei Vorniceni, a cerut ajutor de la prima unitate medicală care i-a ieșit în cale. În cazul lui a fost Secția Exterioară Săveni, unde nu exista niciun medic la serviciu. Toader Leampăr nu avea de unde să știe asta. Și nici că trăia ultimele clipe din viața lui pentru că, probabil, ar fi reacționat cu totul altfel. Poate nu ar mai fi intrat deloc în acest așa zis spital.
Haos popular la partid: președintele s-a (re)apucat de afaceri, înlocuitorul a plecat după o săptămână, iar senatorul s-a tot gândit
Cu două săptămâni înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, la unul dintre partidele parlamentare din Botoșani domnește haosul. Și nu, nu este vorba despre ALDE.
Casieră de la Locativa prinsă furând din încasările societății! Modifica chitanțele clienților și lua din banii botoșănenilor
Situație gravă înregistrată la una dintre societățile aflate sub tutela Consiliului Local Botoșani. Una dintre angajate a fost prinsă sustrăgând diverse sume din încasările unității. A fost cercetată penal și mai apoi procurorii au trimis-o în judecată.
Fenomenul ”Hoața din hipermarket”: Zeci de botoșănence fură din Carrefour & Kaufland fără să pățească ceva
Fetele fură mai ceva decât băieții. Diferențiat pe vârste, femeile întrec bărbații la tentativele de a sustrage bunuri mai ales din hipermarketuri, unde rafturile sunt răsfirate pe o suprafață vastă și cu spațiu suficient pentru a dosi lucruri prin geantă sau sub articolele vestimentare.
Elev de la Seminar bătut de-un băiat cu 8 clase! Bătăușul a pândit în total 11 adolescenți pe care i-a urmărit și i-a lovit
În total, acestui tânăr care pare că și-a pierdut calea cea dreaptă în viață, i-au căzut victime 11 elevi de la diferite unități de învățământ din municipiu.
ADMINISTRAȚIE la Botoșani: Instituție cu doar 30 de angajați condusă de TREI directori
Noile reglementări legislative care au intrat anul acesta în vigoare, în guvernarea social-democrată, aduc o serie de anomalii administrative în instituțiile publice de la Botoșani. 
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Un film înseamnă o echipă, nu înseamnă un singur om. De aceea cei care iubesc filmul lasă genericul de final, nimeni nu iese din sală până nu vede ultimul om din echipă, pentru că fără această echipă fantastică din ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.