Știrea zilei
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.

Coșmarul continuă pe ruta Botoșani – Copălău


Carosabilul a fost decapat, în unele zone a mai rămas ceva din fostul strat de asfalt, în altele era piatră spartă, iar pe alocuri și ceva pământ.


Calea rutieră a fost acoperită cu unu-două straturi de asfalt abia din Copălău și până la Frumușica.


Primul reprezentant al Guvernului în județ nu a fost tocmai mulțumit de ceea ce a văzut, mai ales că de la ieșirea din Botoșani și până aproape de intrarea în Copălău nu a întâlnit decât două utilaje: un compactor și un altul de așternut piatră spartă.


Și aceasta în condițiile în care își anunțase vizita, adică sosirea sa pe șantier nu a constituit o surpriză. În plus, a primit informații că drumarii s-au mobilizat după ce au aflat de acțiunea sa.


Frontul principal de lucru era în ”Patria Usturoiului”, acolo unde se asfalta dinspre Flămânzi spre municipiu.


Un alt punct fierbinte era la ieșirea din Frumușica spre Iași, unde se circula pe o variantă ocolitoare întrucât se lucra la pilele podului.

 

Constructorul a evitat să își asume termene...


Prefectul a cerut reprezentanților constructorilor să urgenteze intervenția pe segmentul de la Copălău spre Botoșani, arătând că se confruntă cu o mulțime de plângeri din partea locuitorilor comunelor Cristești și Bălușeni.


Pe lângă praful enorm și faptul că unii oameni cu case lângă drum au dificultăți în a mai intra / ieși din curte, sunt o mulțime de persoane care fac naveta spre Botoșani și își distrug mașinile în sensul propriu al cuvântului.

 

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgoholding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, iar reprezentantul acesteia, Bogdan Ciocan, a evitat să își asume termene intermediare.


Prefectul a tot oprit pe traseu, iar o bună parte din răspunsurile managerului de proiect au părut desprinse din discursuri politice: ”așa ar fi bine”, ”asta ne dorim și noi”, ”în perioada următoare”.

 

 

bogdan ciocan

 

 

Iar când a făcut-o a intervenit ”avocatul” de la Drumurile Naționale


De altfel, când a fost întrebat despre forțele prezente la lucrări, a răspuns că la ultima situație erau 106-107 oameni și 60-70 utilaje, adică răspunsul nu a fost unul la zi.


Sorin Cornilă a insistat până ce a reușit să smulgă de la reprezentantul asocierii un grafic verbal al lucrărilor, potrivit căruia în jurul datelor de 20 – 25 iunie se va asfalta până la Mănăstirea Zosin, iar în perioada 4 - 8 iulie se va ajunge la Zăicești, pentru ca până la jumătatea lunii iulie să se toarne cel puțin un strat de asfalt și pe segmentul Zăicești - Botoșani.


Culmea este însă că atunci a intervenit șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, Dumitru Clipaciuc, care a extins termenul până în august, ceea ce ar însemna că, de fapt, coșmarul de pe acest drum va ține mai toată vara.


De altfel, pe tot parcursul vizitei prefectului, șeful SDN Botoșani a părut mai degrabă a fi un fel de avocat al constructorilor și a încercat să găsească motive, explicații, justificări pentru ritmul nu tocmai grozav al lucrărilor și asta peste cele invocate oricum de constructor.


Și aceasta în condițiile în care supervizorul investiției este Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unitate căreia i se subordonează SDN Botoșani.


Deci grija SDN ar trebui să fie aceea ca asocierea să își facă treaba, nu să îi găsească tot felul de pretexte să nu o facă ori să o facă, dar cu întârziere.

 

 

dumitru clipaciuc

 


Războiul și explozia prețurilor pun piedici constructorilor


Care constructor s-a plâns, asemeni mai tuturor firmelor din domeniu care au contracte cu statul, că față de licitația pe care a adjudecat-o în 2019, prețurile la materiale s-au majorat consistent și a dat exemplul bitumului care s-a dublat. Alte probleme sunt generate de aprovizionarea cu materiale, întârziată după invadarea Ucrainei de către Rusia.


”Lucrurile s-au întâmplat la destul de repede și dinamica este foarte mare. Sunt foarte multe lucruri, de exemplu furnizorul de bitum nu îmi garantează că săptămâna viitoare vom avea bitum și îl vom avea la același preț. La fel și carburant, eu nu știu dacă săptămâna viitoare vom avea doua cisterne de carburant. De exemplu, săptămâna trecută nu am găsit o mașină de fier”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


A adăugat că și în aceste condiții a reușit totuși să toarne 10 kilometri de asfalt anul acesta, ceea ce în opinia sa este o realizare importantă.


Mai ales că piatra spartă o aduce de la Vatra Dornei, iar apa de la Plugari.

 

Prefectul face o comisie de monitorizare a lucrărilor, șeful de la Drumuri nu prea-i de acord


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani i-a transmis că înțelege dificultățile cu care se confruntă, dar totodată a arătat că nu se poate lucra în continuare pe cel mai important drum care străbate județul Botoșani fără să se ofere niște termene botoșănenilor.


Ca atare, a anunțat drumarii că va înființa o comisie de monitorizare a lucrărilor pe drumurile Botoșani – Târgu-Frumos și Botoșani – Ștefănești care să îl informeze periodic cu privire la progresul investiției pentru ca mai departe să aducă la cunoștința botoșănenilor stadiul lucrărilor.


”O să vă contacteze, o să vină de două ori pe săptămână și o să încerce să facă niște rapoarte săptămânale de evoluție a proiectului. Pe tronsoane, pe termen, pe ceea ce am discutat noi astăzi. Aproximativ, că înțelegem lucrul acesta, dar să avem o estimare și o informare către cetățeni pentru că în urma petițiilor și sesizărilor pe care le-am făcut, cetățenii sunt nemulțumiți”,


Sorin Cornilă, prefect.


Ei bine, în acel moment, managerul de proiect din partea constructorilor, Bogdan Ciocan, a răspuns ferm: ”corect”, însă șeful SDN a fost cel care l-a contrazis pe prefect.


”Estimarea aceasta nu trebuie să o faceți dvs. Estimarea aceasta există la mine, la DRDP”,


Dumitru Clipaciuc, șef SDN Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a replicat că există bază legală pentru înființarea unei astfel de comisii și că va monitoriza investiția la acest drum prin această structură nou creată.

 

 

prefectul control drum

 

 

Prea multe case, prea puține podețe la Frumușica


La Frumușica, delegația prefect – drumari a fost așteptată de primarul Costantin Bălășanu, care s-a plâns că la unele case nu s-au mai construit podețe și cetățenii de acolo cu greu mai pot să intre și să iasă din imobile.


Răspunsul managerului de proiect a fost că a crescut numărul podețelor față de data întocmirii studiului de fezabilitate deoarece s-au mai construit case de atunci. Dar a dat asigurări că fiecare locuință va avea asigurată ieșirea la drum, lucru care însă nu va mai fi valabil și pentru unii care și-au făcut simple anexe gospodărești în câmp.

 

 

primar frumusica

 


Teoretic, investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos ar trebui finalizată pe data de 12 mai 2023, doar că reprezentatul asocierii deja i-a spus prefectului că, de fapt, lucrările nu au demarat pe 12 mai 2021, în ziua emiterii autorizației de construcție. Aceasta deoarece proiectul a fost avizat la CNAIR abia pe 21 iulie 2021, iar operațiunile efective au demarat abia în august.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Cornilă asaltat de sesizări cu drumul Botoșani – Târgu Frumos, face comisie pentru monitorizarea lucrărilor

 

Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
„Criminalii!” Durere și val de furie la protestul pentru moartea Alexandrei, s-a chemat paza la Maternitate, au fost și polițiști în civil – FOTO & VIDEO
Credincioasă, sensibilă, devotată și mamă iubitoare, așa este descrisă Alexandra de către apropiați și nu numai. Iar întreaga comunitate este alături în aceste zile de familia îndurerată.
România, pe primul loc în Europa centrală la olimpiada de informatică, elevii coordonați de un profesor din Botoșani: Este foarte important pentru noi ca țară
Locul 1 pe națiuni pentru România, la Olimpiada de Informatică a Țărilor din Europa Centrală 2023.Elevii români participanți au fost coordonați de un profesor din Botoșani care a avut calitatea de team-leader.
Am inteles! Duduie economia pnl-, psd.
14 iunie 2022, 17:34
Inflatia ofi iala este de cca 15 la suta iar pensiile si salariile nu vor creste, spun guver nantii. Cu mama drakului visati la preturi mai mari cu 300%? Nemernici lacomi si nerusinati. Ar trebui sa fie scoase firmele din toate licitatiile, sa nu mai aiba voie sa fure, sa insele.
14 iunie 2022, 17:33
Prefectul a facut ceea ce trebuie sa faca un om serios caruia ii pasa de problemele cetatenilor. Acolo, constructorul se preface de vreun an ca lucreaza, asteptand sa ridece pretentii in legatura cu valoarea lucrarilor. Care este termenul de finalizare si care este posibilitatea ca lucrarile sa fie terminate in timp util. Obraznicii cuci obisnuiti sa fure si sa faca lucrari precum podul de la Neamt sau teatrul M Eminescu, am mai vazut si vom mai vedea.
14 iunie 2022, 17:27
Ce va plangeti ca niste muieri, asta e, cand se lucreaza e praf, ce de povesti, cum se duce prefectul priceput si la drumuri in praf. Vai tu, se face comitie de la prefectura, alti competenti care incurca blidele, domnu prefect mai bine , vedeti la nivel national care sunt problemele, caci sunt comune tuturor lucrarilor deschise, din cauza preturilor care au sarit cu 300-400%, este greu sa duci la bun sfarsit o lucrare, adica nu lucreaza nimeni ca sa intre in faliment din prima. Plangeti toate muierile bugetare ca Romania nu mai produce nika, totul importam, ca materialele de constructii sau ce mai producem, are actionariat strain, care fara banii inainte nici nu dau marfa. Plangeti ca s-a golit Romania de forta de munca, ca nu mai gasesti nici cu 5000 lei/luna lucratori la santuri, ca suntem cativa batrani ramasi aici si bugetarii umflat platiti sa verifice, ce sa verifice? Plangeti ca 30 ani ati urlat pe toate caile ca de ce nu stiu care lupta sa faca drumuri, ca are un interes.....na, uite , lasa sa vina astia dinafara judetului sa va faca drumuri, de pe la Giurgiu, Bucuresti ca constructorii din Botosani v-au stat in gat.
14 iunie 2022, 14:30
Da, am văzut și eu astăzi trei muncitori și cinci utilaje, parcate. În ritmul asta trece vara.
14 iunie 2022, 12:55
Ritmul de execuție al lucrării are viteza melcului, creând un disconfort tuturor locuitorilor sar și participanților la trafic. Degeaba unii politicieni își fac poze cu asfalt prospat turnat, sa vina sa-si facă poze și pe acest tronson care arata jalnic, mai apare la 2 zile câte un utilaj care ridica doar colbul.
14 iunie 2022, 12:51
SC Antrepriza de Constructii Drumuri este fosta SC Aqua Park si este liderul asocierii din care facea parte SC Darcons firma care a realizat lucrarea de la podul prabusit de la Lutca. Firme care nu au mare competenta in constructii dar se bazeaza pe sprijinul politic al PSD, in special al baronului de Neamt Arsene. Nu au binevoit ca la intalnirea cu prefectul unui judet sa trimita un director. La noi investitorii ministri, primari, presedinti - in cazul acesta SDN - se transforma in avocati ai constructorilor. Neavand un consilier din domeniul drumurilor vizita domnului prefect nu a avut rezultate prea bune. Ar fi fost important sa verifice cineva calitatea lucrarilor si respectarea proiectului intrucat investitorul este avocat al constructorului. Dar exista pericolul ca sa se descopere unele mari greseli care ar duce la neintelegeri intre PSD si PNL care fiind la putere se spala unul pe altul. Atunci a ramas in coada de peste.
14 iunie 2022, 08:34
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.1 o C
Dorohoi
17.7 o C
Bucecea
17.0 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.9 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.