Știrea zilei
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO

Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.

Coșmarul continuă pe ruta Botoșani – Copălău


Carosabilul a fost decapat, în unele zone a mai rămas ceva din fostul strat de asfalt, în altele era piatră spartă, iar pe alocuri și ceva pământ.


Calea rutieră a fost acoperită cu unu-două straturi de asfalt abia din Copălău și până la Frumușica.


Primul reprezentant al Guvernului în județ nu a fost tocmai mulțumit de ceea ce a văzut, mai ales că de la ieșirea din Botoșani și până aproape de intrarea în Copălău nu a întâlnit decât două utilaje: un compactor și un altul de așternut piatră spartă.


Și aceasta în condițiile în care își anunțase vizita, adică sosirea sa pe șantier nu a constituit o surpriză. În plus, a primit informații că drumarii s-au mobilizat după ce au aflat de acțiunea sa.


Frontul principal de lucru era în ”Patria Usturoiului”, acolo unde se asfalta dinspre Flămânzi spre municipiu.


Un alt punct fierbinte era la ieșirea din Frumușica spre Iași, unde se circula pe o variantă ocolitoare întrucât se lucra la pilele podului.

 

Constructorul a evitat să își asume termene...


Prefectul a cerut reprezentanților constructorilor să urgenteze intervenția pe segmentul de la Copălău spre Botoșani, arătând că se confruntă cu o mulțime de plângeri din partea locuitorilor comunelor Cristești și Bălușeni.


Pe lângă praful enorm și faptul că unii oameni cu case lângă drum au dificultăți în a mai intra / ieși din curte, sunt o mulțime de persoane care fac naveta spre Botoșani și își distrug mașinile în sensul propriu al cuvântului.

 

Lucrările sunt efectuate de asocierea SC Antrepriza de Construcții Drumuri și Autostrăzi SRL – SC Mavgoholding SRL – Vahostav V-SK A.S. – Trameco SA, iar reprezentantul acesteia, Bogdan Ciocan, a evitat să își asume termene intermediare.


Prefectul a tot oprit pe traseu, iar o bună parte din răspunsurile managerului de proiect au părut desprinse din discursuri politice: ”așa ar fi bine”, ”asta ne dorim și noi”, ”în perioada următoare”.

 

 

bogdan ciocan

 

 

Iar când a făcut-o a intervenit ”avocatul” de la Drumurile Naționale


De altfel, când a fost întrebat despre forțele prezente la lucrări, a răspuns că la ultima situație erau 106-107 oameni și 60-70 utilaje, adică răspunsul nu a fost unul la zi.


Sorin Cornilă a insistat până ce a reușit să smulgă de la reprezentantul asocierii un grafic verbal al lucrărilor, potrivit căruia în jurul datelor de 20 – 25 iunie se va asfalta până la Mănăstirea Zosin, iar în perioada 4 - 8 iulie se va ajunge la Zăicești, pentru ca până la jumătatea lunii iulie să se toarne cel puțin un strat de asfalt și pe segmentul Zăicești - Botoșani.


Culmea este însă că atunci a intervenit șeful Secției Drumuri Naționale (SDN) Botoșani, Dumitru Clipaciuc, care a extins termenul până în august, ceea ce ar însemna că, de fapt, coșmarul de pe acest drum va ține mai toată vara.


De altfel, pe tot parcursul vizitei prefectului, șeful SDN Botoșani a părut mai degrabă a fi un fel de avocat al constructorilor și a încercat să găsească motive, explicații, justificări pentru ritmul nu tocmai grozav al lucrărilor și asta peste cele invocate oricum de constructor.


Și aceasta în condițiile în care supervizorul investiției este Direcția Regională Drumuri și Poduri (DRDP) Iași, unitate căreia i se subordonează SDN Botoșani.


Deci grija SDN ar trebui să fie aceea ca asocierea să își facă treaba, nu să îi găsească tot felul de pretexte să nu o facă ori să o facă, dar cu întârziere.

 

 

dumitru clipaciuc

 


Războiul și explozia prețurilor pun piedici constructorilor


Care constructor s-a plâns, asemeni mai tuturor firmelor din domeniu care au contracte cu statul, că față de licitația pe care a adjudecat-o în 2019, prețurile la materiale s-au majorat consistent și a dat exemplul bitumului care s-a dublat. Alte probleme sunt generate de aprovizionarea cu materiale, întârziată după invadarea Ucrainei de către Rusia.


”Lucrurile s-au întâmplat la destul de repede și dinamica este foarte mare. Sunt foarte multe lucruri, de exemplu furnizorul de bitum nu îmi garantează că săptămâna viitoare vom avea bitum și îl vom avea la același preț. La fel și carburant, eu nu știu dacă săptămâna viitoare vom avea doua cisterne de carburant. De exemplu, săptămâna trecută nu am găsit o mașină de fier”,


Bogdan Ciocan, manager de proiect.


A adăugat că și în aceste condiții a reușit totuși să toarne 10 kilometri de asfalt anul acesta, ceea ce în opinia sa este o realizare importantă.


Mai ales că piatra spartă o aduce de la Vatra Dornei, iar apa de la Plugari.

 

Prefectul face o comisie de monitorizare a lucrărilor, șeful de la Drumuri nu prea-i de acord


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani i-a transmis că înțelege dificultățile cu care se confruntă, dar totodată a arătat că nu se poate lucra în continuare pe cel mai important drum care străbate județul Botoșani fără să se ofere niște termene botoșănenilor.


Ca atare, a anunțat drumarii că va înființa o comisie de monitorizare a lucrărilor pe drumurile Botoșani – Târgu-Frumos și Botoșani – Ștefănești care să îl informeze periodic cu privire la progresul investiției pentru ca mai departe să aducă la cunoștința botoșănenilor stadiul lucrărilor.


”O să vă contacteze, o să vină de două ori pe săptămână și o să încerce să facă niște rapoarte săptămânale de evoluție a proiectului. Pe tronsoane, pe termen, pe ceea ce am discutat noi astăzi. Aproximativ, că înțelegem lucrul acesta, dar să avem o estimare și o informare către cetățeni pentru că în urma petițiilor și sesizărilor pe care le-am făcut, cetățenii sunt nemulțumiți”,


Sorin Cornilă, prefect.


Ei bine, în acel moment, managerul de proiect din partea constructorilor, Bogdan Ciocan, a răspuns ferm: ”corect”, însă șeful SDN a fost cel care l-a contrazis pe prefect.


”Estimarea aceasta nu trebuie să o faceți dvs. Estimarea aceasta există la mine, la DRDP”,


Dumitru Clipaciuc, șef SDN Botoșani.


Primul reprezentant al Guvernului în Botoșani a replicat că există bază legală pentru înființarea unei astfel de comisii și că va monitoriza investiția la acest drum prin această structură nou creată.

 

 

prefectul control drum

 

 

Prea multe case, prea puține podețe la Frumușica


La Frumușica, delegația prefect – drumari a fost așteptată de primarul Costantin Bălășanu, care s-a plâns că la unele case nu s-au mai construit podețe și cetățenii de acolo cu greu mai pot să intre și să iasă din imobile.


Răspunsul managerului de proiect a fost că a crescut numărul podețelor față de data întocmirii studiului de fezabilitate deoarece s-au mai construit case de atunci. Dar a dat asigurări că fiecare locuință va avea asigurată ieșirea la drum, lucru care însă nu va mai fi valabil și pentru unii care și-au făcut simple anexe gospodărești în câmp.

 

 

primar frumusica

 


Teoretic, investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos ar trebui finalizată pe data de 12 mai 2023, doar că reprezentatul asocierii deja i-a spus prefectului că, de fapt, lucrările nu au demarat pe 12 mai 2021, în ziua emiterii autorizației de construcție. Aceasta deoarece proiectul a fost avizat la CNAIR abia pe 21 iulie 2021, iar operațiunile efective au demarat abia în august.

 

loading...
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Cornilă asaltat de sesizări cu drumul Botoșani – Târgu Frumos, face comisie pentru monitorizarea lucrărilor

 

Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Am inteles! Duduie economia pnl-, psd.
14 iunie 2022, 17:34
Inflatia ofi iala este de cca 15 la suta iar pensiile si salariile nu vor creste, spun guver nantii. Cu mama drakului visati la preturi mai mari cu 300%? Nemernici lacomi si nerusinati. Ar trebui sa fie scoase firmele din toate licitatiile, sa nu mai aiba voie sa fure, sa insele.
14 iunie 2022, 17:33
Prefectul a facut ceea ce trebuie sa faca un om serios caruia ii pasa de problemele cetatenilor. Acolo, constructorul se preface de vreun an ca lucreaza, asteptand sa ridece pretentii in legatura cu valoarea lucrarilor. Care este termenul de finalizare si care este posibilitatea ca lucrarile sa fie terminate in timp util. Obraznicii cuci obisnuiti sa fure si sa faca lucrari precum podul de la Neamt sau teatrul M Eminescu, am mai vazut si vom mai vedea.
14 iunie 2022, 17:27
Ce va plangeti ca niste muieri, asta e, cand se lucreaza e praf, ce de povesti, cum se duce prefectul priceput si la drumuri in praf. Vai tu, se face comitie de la prefectura, alti competenti care incurca blidele, domnu prefect mai bine , vedeti la nivel national care sunt problemele, caci sunt comune tuturor lucrarilor deschise, din cauza preturilor care au sarit cu 300-400%, este greu sa duci la bun sfarsit o lucrare, adica nu lucreaza nimeni ca sa intre in faliment din prima. Plangeti toate muierile bugetare ca Romania nu mai produce nika, totul importam, ca materialele de constructii sau ce mai producem, are actionariat strain, care fara banii inainte nici nu dau marfa. Plangeti ca s-a golit Romania de forta de munca, ca nu mai gasesti nici cu 5000 lei/luna lucratori la santuri, ca suntem cativa batrani ramasi aici si bugetarii umflat platiti sa verifice, ce sa verifice? Plangeti ca 30 ani ati urlat pe toate caile ca de ce nu stiu care lupta sa faca drumuri, ca are un interes.....na, uite , lasa sa vina astia dinafara judetului sa va faca drumuri, de pe la Giurgiu, Bucuresti ca constructorii din Botosani v-au stat in gat.
14 iunie 2022, 14:30
Da, am văzut și eu astăzi trei muncitori și cinci utilaje, parcate. În ritmul asta trece vara.
14 iunie 2022, 12:55
Ritmul de execuție al lucrării are viteza melcului, creând un disconfort tuturor locuitorilor sar și participanților la trafic. Degeaba unii politicieni își fac poze cu asfalt prospat turnat, sa vina sa-si facă poze și pe acest tronson care arata jalnic, mai apare la 2 zile câte un utilaj care ridica doar colbul.
14 iunie 2022, 12:51
SC Antrepriza de Constructii Drumuri este fosta SC Aqua Park si este liderul asocierii din care facea parte SC Darcons firma care a realizat lucrarea de la podul prabusit de la Lutca. Firme care nu au mare competenta in constructii dar se bazeaza pe sprijinul politic al PSD, in special al baronului de Neamt Arsene. Nu au binevoit ca la intalnirea cu prefectul unui judet sa trimita un director. La noi investitorii ministri, primari, presedinti - in cazul acesta SDN - se transforma in avocati ai constructorilor. Neavand un consilier din domeniul drumurilor vizita domnului prefect nu a avut rezultate prea bune. Ar fi fost important sa verifice cineva calitatea lucrarilor si respectarea proiectului intrucat investitorul este avocat al constructorului. Dar exista pericolul ca sa se descopere unele mari greseli care ar duce la neintelegeri intre PSD si PNL care fiind la putere se spala unul pe altul. Atunci a ramas in coada de peste.
14 iunie 2022, 08:34
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Trebuie să ne revenim repede, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Au un lot din care pot alcătui două echipe, sunt mulți jucători de calitate. Sper să fim în formă, totul depinde de noi”,Mihai Teja, antrenor FC ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9132 lei
USD
Dolarul SUA
4.8027 lei
CHF
Francul elveţian
5.0576 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5598 lei
XAU
Gramul de aur
277.1595 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2490 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2315 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3499 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2012 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6603 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.0 o C
Dorohoi
20.1 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.4 o C
Ştefăneşti
18.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.