Știrea zilei
Crăciunul bucuriei la Filarmonică, de la revelația Ozana la Ana Maria, soprana care a cântat din două suflete și până la naiul de 6.000 de ani al lui Voiculeț – VIDEO & GALERIE FOTO

Filarmonica ”George Enescu” a încheiat apoteotic un an de neuitat în care a adus la Botoșani câțiva dintre cei mai mari muzicieni ai României. Joi și vineri, Casa de Cultură a Sindicatelor a fost arhiplină la cele două concerte de Crăciun organizate de instituția municipalității botoșănene. 

Revelația Ozana 


Așa cum a obișnuit publicul încă de la debutul celei de-a 70 – a stagiuni și de această dată în fața celor peste 1.400 de spectatori, câți au fost în cele două seri, au venit artiști de seamă ai țării. 


Revelația celor două zile, cel puțin pentru botoșănenii care o cunosc mai mult din emisiunile de mondenități, a fost fără îndoială Ozana Barabancea. 


După apariții în musicaluri și înființarea ”Lumini Sonore Orchestra”, compusă exclusiv din femei, la Botoșani a părut că dă frâu liber imensului său talent. 


Nu doar că a dirijat timp de două ore Orchestra Simfonică botoșăneană, ci a și interpretat într-un stil inconfundabil o paletă largă de melodii, de la unele scrise de ea sau pentru ea, cu înclinație religioasă, ”Maică Sfântă” de exemplu la nemuritoarea ”De-ai fi tu (Salcia)”, pentru a încheia cu piese americane specifice sărbătorilor de iarnă. 


A mărturisit că propunerea de a conduce practic show-ul Filarmonicii de Crăciun a venit într-o perioadă nu tocmai fericită pentru ea. 


”Nu aduce anul ce aduce ceasul. Într-un moment în care eram foarte tristă a sunat telefonul, că așa se întâmplă, și îți spune: «Ozana, vrei să vii să cânți și să dirijezi la concertul extraordinar de la Botoșani?» Și ce credeți că am zis?”, 


Ozana Barabancea, dirijor. 


Iar publicul i-a răspuns în cor: daaaa. ”Răspuns corect” a fost replica Ozanei Barabancea.

 

Nicolae și naiul vechi de 6.000 de ani


La cinci săptămâni după ce au avut ocazia să îl asculte live pe Gheorghe Zamfir, botoșănenii care au umplut până la refuz sala de la ”Sindicate” l-au putut vedea pe Nicolae Voiculeț. 


Întors de la un concert în Marea Britanie, artistul a fermecat publicul cu naiul său magic în acordurile melodiilor ”Ave Maria” și ”Ciobanul singuratic”. Și l-a emoționat cu doina ”Sus pe culmea dealului”, cântată în memoria timișorenilor care în urmă cu 33 de ani începuseră deja să își dea viața pentru libertate. 


A explicat asistenței și motivul pentru care naiul este unic. 


”Rămâne la fel de vertical. Maestrul Fănică Luca îi spunea maestrului meu, Gheorghe Zamfir, să sufle în sus pentru că naiul este singurul instrument din istoria de 6.000 de ani a instrumentelor, întâlnit în toate culturile lumii, care are sunetul vertical, sper cer, adică spre Dumnezeu”, 


Nicolae Voiculeț, naist. 


A caracterizat drept ”minunată” orchestra de la Botoșani și nu și-a ascuns nici el mirarea față de prestația Ozanei Barabancea, ”o minunată dirijoare pe care am descoperit-o și eu tot acum și o felicit. Este o mare bucurie să cântăm la o orchestră, eu la nai și ea să mă dirijeze”. 

 

Ana Maria, soprona care a cântat din două suflete 


Au fost două seri de neuitat pentru spectatori, dar și cu siguranță și pentru Ana Maria Donose, soprană a Operei Naționale Române din Iași. Aceasta întrucât peste trei luni urmează să nască, iar concertele de Crăciun de la Botoșani ar putea fi ultimele înainte de intrarea în concediul prenatal. Astfel că a cântat ca din... două suflete, purtând sutele de botoșăneni din sală mai ales pe tărâmuri americane. 

 

SUA, România, Botoșani 


De altfel, întreg concertul a fost unul cu influențe de peste oceanul Atlantic. Și nu putea fi altfel când de-a lungul celor peste două ore de spectacole zilnice s-au cântat melodii precum: ”Have yourself a merry little Christmas”, ”Joy to the world”, ” Deck the halls”, ”Silent night”, ”Jingle bells”. 


Pentru ca cei patru tineri de la grupul de muzică clasică ”DimmaS” să fie responsabili cu amprenta românească a spectacolelor. Au început cu piesa ”An de an”, închinată tocmai Sărbătorii Nașterii Domnului și au continuat cu o melodie – rugăciune pentru curățirea sufletelor. 


Și pentru că cele două concerte au avut loc la Botoșani, conducerea Filarmonicii și-a onorat promisiunea și adus-o în fața spectatorilor pe Andra Grădinariu, liceana despre care inclusiv cunoscutul critic muzical Andrei Partoș spunea că merita să întoarcă cel puțin un scaun la ”Vocea României”. În schimb, interpretând un cântec american de Crăciun, a țintuit în scaune sutele de oameni veniți la concertele de la Botoșani. 


Nu înainte însă ca publicul să fi fost colindat de un grup de copii, colaboratori ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, urcați pe scenă alături de interpreta de muzică populară Ștefania Puiu înaintea debutului concertului propriu-zis.

 

Când toată lumea cântă ”O ce veste minunată!”


La final, cu publicul aplaudând în picioare, pe scenă au intrat toți artiștii. Ocazie cu care managerul Filarmonicii a transmis un mesaj. 


”Dragii mei, se apropie timpul colindelor și momentul de vestit nașterea pruncului sfânt, Iisus. Astfel vom fi cu toții mai luminoși la suflet și cu dragoste creștină vă doresc un an mai bun, noroc în toate și să primiți în dar numai bucurii. Mulțumesc colegilor mei, oameni minunați, pentru concertele reușite împreună. Vă doresc un Crăciun cu pace, cu iubire și cu armonie. La mulți ani”, 


Mirel Manea, manager Filarmonica ”George Enescu”


După care cu toții au interpretat ”O ce veste minunată!”, unii spectatori începând să cânte alături de artiști. 


Impresarul artistic Liviu Sorinel a mulțumit Primăriei și Consiliului Local Botoșani pentru sprijinul acordat instituției și a anunțat melomanii și nu numai: ”pregătiți-vă pentru concertul de noul an 2023, fiți pe fază pe 13 și 14 ianuarie”. 

 

Casa sărbătorilor


Până la concertul de Anul Nou, trebuie însă spus ca la cele de Crăciun, Casa de Cultură a Sindicatelor a lăsat deoparte aerul anilor '80, în care a fost construită, pentru o atmosferă de sărbători. 


Începută de pe esplanadă, unde spectatorii au pășit pe un covor roșu mărginit de stâlpi luminoși, a continuat pe hol, acolo unde, între un ecran cu dimensiuni generoase și piese specifice Crăciunului cântate la pian, a avut loc o prezentare de pălării create de Carmen Isac. 


Toate acestea în timp ce sala a devenit un loc de poveste cu o mulțime de brazi pe laturi și cu o scenă ”străjuită” de tot felul de figurine de basm, de la Moș Crăciun la spiriduși. Totul în jocuri de lumini proprii sărbătorilor.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Filarmonica Botoșani, turneu de poveste în Marea Britanie, Mirel Manea primit de Ambasadorul României la Londra – GALERIE FOTO
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO


 

Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
PRIMELE declarații publice ale președintelui Colegiului Medicilor Botoșani, în cazul Alexandrei Ivanov – VIDEO
La nivelul Colegiului Medicilor Botoșani a fost declanșată o anchetă disciplinară privitoare la situația ivitată la Secția de Obstetrică și Ginecologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati în cazul „Alexandra Ivanov” unul cu un puternic impact mediatic și comunitar.
Drumuri distruse de coloane de tiruri cu cereale, șefii județului anunță controale surpriză, amenzile pot ajunge și la 5.000 de euro de șofer – VIDEO
Mai multe porțiuni de drumuri județene au fost afectate de coloanele de camioane încărcate cu cereale mai ales.Cea mai afectată este zona de nord a județului unde astfel de coloane ar fi mai frecvente.
VIDEO cu imaginile înfiorătoare de la Maternitate - PRIMELE măsuri luate de noul manager: Este într-adevăr o problemă
Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Încep audierile familiei la Poliție în cazul Alexandra, avocata din Iași: Vă rog să aveți încredere în funcționarea justiției!
Ancheta privitoare la decesul Alexandrei Ivanov a fost preluată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava. Procurorii i-au delegat pe polițiștii de la Inspectoratul de Poliție Județean pentru audierea martorilor cu implicare directă.
Faimoasă în Moldova, supranumită și „avocata diavolului”, a preluat cazul Alexandra, se anunță proces de răsunet: Vom vorbi de daune uriașe / S-au rătăcit în sistemul medical astfel de psihopațiVIDEO
Gianina Vera Poroșnicu a acceptat să reprezinte familia Alexandrei Ivanov în toate etapele legale pe care le va urma dosarul care vizează moartea tinerei, de la faza de cercetare penală până la reprezentarea ca apărător legal, după ce va fi făcută trimiterea în judecată a autorilor, aceasta dacă în probatoriul administrat de anchetatori vor apărea și persoane cu calitatea de inculpați.
Șefii de la Consiliul Județean, deplasare de urgență în comuna fără apă de la Botoșani: SOLUȚIA găsită la Primărie – VIDEO& GALERIE FOTO
Conducerea Consiliului Județean a reacționat prompt la problemele pe care le întâmpină botoșănenii din comuna Blândești cu lipsa apei.Vicepreședinții instituției au preluat această misiune de a găsi o soluție de orice fel pentru rezolvarea acestei situații și pentru ca oamenii să nu mai sufere.
Incredibil dar adevarat!!! Mirel Manea a declarat ca in 2023 Andre Rieu va concerta pe stadionul municipal din Botosani alaturi de orchestra .Sper ca oamenii de afaceri din judet sa sponsorizeze generos acest eveniment caci de fotbal m am cam saturat.Vivat Filarmonica !!!
18 decembrie 2022, 11:26
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9675 lei
USD
Dolarul SUA
4.6709 lei
CHF
Francul elveţian
5.1538 lei
GBP
Lira sterlină
5.7134 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1507 lei
XAU
Gramul de aur
289.1272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2571 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2837 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0071 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2037 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.3 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.5 o C
Darabani
16.8 o C
Saveni
17.7 o C
Ştefăneşti
17.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.