Știrea zilei
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării

De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.

Război în comunitatea romă

 

Vasile Gologan a fost ridicat atunci și reținut, ulterior starea de arest fiind menținută lunar de magistrații care au considerat că reprezintă un pericol public pentru societate. Familia lui a avut parte, pentru o perioadă, de protecția jandarmilor, pentru a nu fi ținta unei răzbunări în interiorul comunității.

 

Lucrurile s-au liniștit în cele din urmă.

 

În tot acest timp a fost efectuată ancheta de cercetare a faptelor, s-a făcut și trimiterea în judecată iar procesul este destul de avansat, fiind deja audiați mai mulți martori, printre care și polițiști.

 

Ieri la Tribunalul Botoșani s-a pus în discuție verificarea măsurilor preventive în cazul lui Vasile Gologan.

 

Avocații încearcă să-l scoată o vreme din celulă

 

Avocații săi au motivat faptul că inculpatul se apropie de jumătatea perioadei de detenție admisă de Codul de Procedură Penală, respectiv 5 ani de zile. Și au solicitat înlocuirea măsurii privative de libertate cu cea a arestului la domiciliu.

 

Iar în înșiruirea de motivații au arătat că o parte din infracțiunile pentru care a fost trimis în judecată pot fi demontate, faptele sale nefiind pe atât de grave pe cât ar fi fost în realitate și că anchetatorii și-au făcut rechizitoriul pe acuzații care nu pot fi susținute.

 

*locul unde a murit Ioan Bălan

 

Vasile Gologan a fost trimis în judecată pentru următoarele infracțiuni „omor”, „tâlhărie calificată”, „conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe” şi „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia”.

 

Proba de alcool contestată 

 

În cazul alcoolului la volan, avocații au arătat că această faptă nu poate fi susținută cu probe de acuzare întrucât la spital a fost prelevată o singură probă biologică și nu două, cum spun procedurile.

 

În documente însă, ar fi fost trecute două probe biologice.

 

Mai mult, nici „părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia” nu poate fi atribuită inculpatului și asta deoarece, la momentul lovirii victimei cu mașina, Vasile Gologan practic fugea de polițiștii care se aflau în urmărirea lui cu girofarul în funcțiune.

 

Și infracțiunea de „tâlhărie” a fost atacată de avocații apărării în sensul în care „martorii ar fi fost constrânși de familia victimei să nu declare adevărul”, fiind știut faptul că atât inculpatul cât și victima „provin dintr-o comunitate unde se folosește forța”.

 

Reamintim faptul că Vasile Gologan este acuzat că ar fi scos cu forța un bărbat din mașină, s-ar fi urcat la volan și ar fi pornit în urmărirea lui Ioan Bălan pe care l-a lovit mortal cu autoturismul.

 

 

*Vasile Gologan adus la instanță

 

Luptă pentru o pedeapsă mai blândă

 

Mai departe, la acuzația de omor, avocații au încercat să demonstreze că nu a existat premeditare și astfel încadrarea juridică ar trebui modificată din omor în ucidere din culpă.

 

Un eventual succes al acestei strategii ar însemna și o diminuare a limitelor de pedeapsă pentru Gologan având în vedere că:

 

„Omorul” conform Codului Penal se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani

 

Iar „uciderea din culpă” a unei persoane se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

 

Practic, o înjumătățire a pedepsei.

 

Analfabeți audiați în anchetă 

 

Mai mult, apărarea a arătat că a depus plângeri penale împotriva a doi martori care au fost audiați la faza de cercetare penală și care au dat declarații scrise.

 

Ori cei doi ar fi în realitate analfabeți.

 

Ei ar fi fost reținuți la sediul IPJ Botoșani imediat după tragedia din Centrul Vechi din 23 august 2017 când ar fi fost luate și declarațiile. Avocații lui Vasile Gologan arată că nu știu să scrie și să citească și astfel ar fi fost imposibil să dea declarații scrise. Pe 6 noiembrie 2017, apărarea a depus plângeri penale împotriva celor doi martori pentru mărturie mincinoasă.

 

Și acuzarea a reacționat la 29 august 2019 și a făcut același lucru cu alți doi martori care ar fi mințit însă în cadrul cercetării judecătorești.

 

*Comunitatea romă la spital, în dimineața zilei de 23 august 2017

 

În fine, avocații lui Vasile Gologan au încheiat concluzionând că inculpatul nu reprezintă un pericol public. Și de aceea ar trebui să iasă din arest preventiv.

 

„În doi ani de zile în sala de judecată nu am văzut reacții din partea părților implicate, vociferări sau alte tensiuni”,

a arătat unul dintre avocați

 

Și în rândul comunității lucrurile s-au liniștit, nemaiexistând vreun pericol de escaladare a vreunui conflict între cele două familii, mai ales că s-au scurs doi ani de zile de la faptă.

 

„Inculpatul, pentru a nu crea o stare de efervescență în cadrul comunității rome a solicitat singur în trecut să fie menținut în stare de arest preventiv. Dar din 2017 situația s-a schimbat radical”,

s-a mai auzit din pledoaria apărării

 

Și Vasile Gologan a luat cuvântul, s-a adresat respectuos instanței, mesajul său fiind unul clar: „Nu mai prezint pericol public”.

 

El a indicat o adresă de la Suceava pentru arestul la domiciliu, în cazul în care ar fi înlocuită măsura arestului preventiv.

loading...
Crima din Centrul Vechi: Vasile Gologan a cerut să fie lăsat acasă – DECIZIA de ultim moment a instanței
Crima din Centrul Vechi: Audiere cu amenințări la Tribunalul Botoșani, nevasta și-a ieșit din fire, polițiștii și jandarmii trimiși în Centrul Istoric
Romii ȘOCAȚI de crima din Centrul Vechi, sicriu cu aer condiționat, familia criminalului ascunsă, MĂRTURII uluitoare – VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Spargere ca-n filme la Carrefour: Un hoț misterios a plecat cu brațele pline de iPhone-uri
Un furt desprins parcă din filmele produse la Hollywood a avut loc săptămâna trecută la unul dintre cele mai mari centre comerciale din Botoșani. S-a întâmplat joi dimineață, exact după deschiderea Botoșani Shopping Center.
La mulți ani, români! La mulți ani, botoșăneni! 101 ani de România sărbătoriți în stradă la Botoșani
Astăzi, 1 Decembrie 2019 este Ziua Națională a României.
DOCUMENT: Capii fostului PDL și-au ”uitat” pixurile acasă, ei NU demisionează pentru noul prefect - FOTOGALERIE
”Primarii PNL anunță că susțin reprezentantul PNL pentru funcția de prefect al județului Botoșani. În caz contrar primarii își vor da demisia în bloc”.
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO
Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.
Antreprenoare botoșăneană, petrecere exclusivistă la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO
Peste o sută de afaceriști din județele Moldovei au participat în penultima vineri din noiembrie la ”Romanian Business Party”, o întâlnire care a avut loc la Palatul Culturii din Iași și în care utilul a fost combinatul cu plăcutul.
Dedesubturile izbânzii lui Iohannis, între foamea urbană de voturi și transferurile decisive dintre cele două tururi – REZULTATE PE LOCALITĂȚI
Liberalii botoșăneni au reușit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale deși, paradoxal, social-democrații au învins în mai multe localități. O analiză a rezultatelor obținute în fiecare municipiu, oraș și comună scoate la iveală cum a fost posibil așa ceva.
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014
În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.
Klaus Iohannis, victorie incredibilă la Botoșani în fața Vioricăi Dăncilă, PNL bate pentru prima dată PSD-ul în județ – REZULTATE
Cu sprijinul USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală, PNL-iștii botoșăneni au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și să obțină victoria în județ.
S-au deschis urnele pentru turul doi: Botoșănenii își aleg președintele
427 de secții de votare sunt deschise în județul Botoșani pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Botoșani a ajuns județul cu cea mai mică pensie din România, viața de la peste 30.000 de lei la numai 1.000 de lei
Botoșaniul a ajuns să ocupe primul loc pe țară într-un nedorit clasament. Este vorba de cel al veniturilor persoanelor ieșite din câmpul muncii.
PETIȚIE publică semnată de zeci de oameni pentru scoaterea din închisoare a unui bărbat judecat că a lovit un băiat
Sunt depuse eforturi considerabile pentru eliberarea unui bărbat care stă după gratii de câteva luni de zile. Din partea familiei, a avocatului angajat pentru a-l reprezenta în fața instanței de judecată, dar și a comunității din care provine acest bărbat.
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe
Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru
A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii
După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.
„Dinozauri” la volan: Peste 5.500 de șoferi din Botoșani au peste 70 de ani
Parcul auto este într-o vizibilă creștere la nivelul județului Botoșani astfel că numărul șoferilor la nivelul județului a trecut de 121.000. Dintre aceștia 5.690 de conducători auto au peste 71 de ani.
Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.