Știrea zilei
Cu primarul în inspecție, orașul s-a aprins în mii de beculețe, de la palate și cupole de lumină la... periferie ca-n centru – VIDEO & GALERIE FOTO

Ziua Națională a României a fost aniversată dimineață în Centrul Istoric, cu intonarea Imnului de Stat, discursuri și depuneri de coroane, iar seara în mai tot orașul cu aprinderea iluminatului festiv.

A venit lumina de sărbătoare în cartierele stinse mereu


Spre deosebire de anii precedenți, în 2021 au fost împodobite cartiere uitate aproape permanent, precum Grivița, Tulbureni și Zona Industrială, în acesta din urmă completând imensul tricolor care a acoperit sediul principal al companiei Electroalfa.


Cele mai colorate artere au rămas însă cele care sunt și mai intens circulate. Primăverii pare desprinsă din cântecul ”iubirii alb-albastre”, fiind decorată aproape exclusiv în aceste culori, mai bogat ca niciodată.


Aceasta și pentru că aici s-au mutat în bună parte ghirlandele cu becuri care în trecut se regăseau deasupra bulevardului Mihai Eminescu.


Iar în loc au apărut figurine și forme noi, unele cu iluminat intermitent.  


În schimb, Calea Națională are același aspect ca în 2020 cu instalații verticale tricolore dispuse pe stâlpii din scuar.

 

Pietonalul și parcul Eminescu, ”epicentrul” iluminatului festiv


Ca de obicei, zona cea mai bogată este Pietonalul Unirii, care este acoperit cu o cupolă luminoasă. Tot aici un copac a fost împodobit cu globuri uriașe, iar jardinierele au devenit gazde pentru tot felul de decorațiuni.


Dar cea mai atrăgătoare parte a orașului de sărbători o găsim în parcul Mihai Eminescu. În rondul central Moș Crăciun s-a oprit într-o parte, iar sania și-a lăsat-o de partea cealaltă. De acolo spre lac se trece printr-un tunel format din lumini la capătul căruia se găsește un palat.


Aprinderea iluminatului festiv a scos miercuri seară din casă o mulțime de botoșăneni. Mai ales pe bulevard, pietonal și în parc părinți și copii au ieșit în valuri pentru a vedea cum arată orașul anul acesta și pentru a-și face poze.

 

Edilul a vrut iluminat la periferie ca-n centru


Pe la ora 20:00 edilul-șef inspecta tot orașul. A ținut să meargă neapărat inclusiv în cartierele Grivița și Zona Industrială pentru a vedea cum arată acestea iluminate în premieră de sărbători.


”Am ținut cont de ceea ce au spus botoșănenii, au cerut iluminat ornamental festiv și la periferie. Am pus decorațiuni în Zona Industrială, în Tulbureni, pe strada Grivița, acolo unde nu au mai fost. De asemenea, avem un iluminat festiv mult mai bogat pe strada Primăverii”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.

 

iluminat festiv botosani


Primăria Botoșani a alocat 400.000 de lei pentru iluminatul festiv din iarna 2021-2022. Nu s-a cumpărat ceva nou, banii fiind repartizați exclusiv spre închiriere. Primarul explică decizia:


”Cred că cea mai potrivită abordare este cea a închirierii decorațiunilor astfel încât să fim tot timpul la curent cu noutățile din acest domeniu. În momentul în care achiziționăm aceste decorațiuni, se deteriorează la montat – demontat, nu mai sunt în acord cu ceea ce este nou pe piață și ceea ce așteaptă botoșănenii. Și atunci am ales această variantă cu o sumă care să arate un alt Botoșani, la fel cum vedem în orașele pe care le vizităm”.


Edilul-șef a arătat că, dacă ar fi fost să direcționeze spre achiziții fondurile atribuite pentru închirieri, nu ar fi ajuns decât pentru împodobirea a una-două străzi, ”iar aceste decorațiuni le-am fi văzut și în anii viitor, s-ar fi stricat”.


Trebuie totuși precizat că în suma menționată sunt incluse operațiunile de montare-demontare și mentenanța întregii instalații.

 

loading...
Orașul Botoșani, de Ziua României! Suflete de patrioți ițite la ferestre sau zdrențe atârnate la case cu pretenții – GALERIE FOTO
Proiect de 1 milion de euro depus de Primăria Botoșani pentru iluminat inteligent în municipiu

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Program de bugetar pentru muncitorii care intervin la avariile de la compania de apă, iar viitorul nu sună bine deloc  
Aproape din toate zonele orașului apar frecvent mesaje de revoltă din partea botoșănenilor cu privire la avariile care au loc la rețeaua de apă a municipiului, dar mai ales referitoare la timpul de intervenție al muncitorilor. Limita de suportabilitate a botoșănenilor a atins un grad ridicat, iar acest lucru este recunoscut chiar de șefii societății Nova Apaserv.
Concurență de înaltă clasă la concursul perlei Primăriei: Doi artiști, unul mai desăvârșit decât celălalt vor să rescrie viitorul instituției – VIDEO
După un deceniu în care s-a pus accent pe continuitate în fruntea uneia dintre instituțiile de cultură a orașului, se pare că a sosit momentul tinerilor (vizionari sau nu) să împrospăteze actul artistic căutat de publicul botoșănean și nu numai.
Primul bal din 2022, de la premii în drujbe, mașini de spălat și... un pistol, la horă cu chiuituri: Să fie un an cu ploi, că de la ploi au ce paște oileVIDEO & GALERIE FOTO
După o pauză de un an, în care din cauza situației sanitare cei mai buni fermieri și-au primit distincțiile într-un cadru restrâns, fără festivism, Asociația Crescătorilor de Ovine și Caprine (ACOC) Moldoovis a revenit la formatul consacrat.
Povestea absurdă a ruinei din centrul orașului: s-a scumpit de aproape 3 ori, contribuția Primăriei s-a mărit de peste 50 de ori și după 8 ani este tot șantier
Cu o săptămână înainte de a se face publică vizita lui Cseke Attila la Botoșani, Senatul României a primit de la Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) răspunsul la o interpelare referitoare la restaurarea Teatrului Mihai Eminescu.
Țurcanu bate cu pumnul la ușa liberalilor, fuziunea PNL – ALDE începe cu scântei și cu 4 nume propuse deja de fostul președinte al CJ
Biroul Politic Național (BPN) al PNL a decis marți să înceapă discuțiile cu ALDE pentru fuziune. Liberalii au stabilit și echipa de negociere, care este condusă de Dan Vîlceanu și din care vor face parte Rareș Bogdan, Iulian Dumitrescu, Hubert Thuma și Gheorghe Falcă.
Se coace bugetul orașului pe 2022, de la parcare supraetajată și înlocuirea garajelor cu locuri de joacă la cumpărarea unei clădiri simbol & punct și de la capăt cu stadionul - VIDEO primarul despre planurile sale
Propunerea de buget pentru anul 2022 intră astăzi în dezbatere publică. Iar ulterior bugetul va fi adoptat în forma propusă de primar sau amendat de aleșii de la municipiu în ședință de Consiliu Local.
Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
Loading...
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Loading...
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
Va rog in parc nu exista NICI UN MOS CRACIU, ACELA ESTE UN URS. Chiar nu mai stiti nimica cum arata Mos Craciu si cum arata ursul, cum mintiti in halul acesta.
10 decembrie 2021, 14:52
Circ si paine! dar unde este painea?
2 decembrie 2021, 18:30
Bravo, dnule primar!, sunteti un primar caruia ii pasa de toti botosanenii, sa dea Dumnezeu sa turnati asfalt peste tot in municipiul BT.....astfel aveti voturile tuturor, asigurate.....ex primarul etern flutur chiar nu-i pasa decat de sleahta lui, speram sa nu-l mai vedem aburcandu-se......nu sunt pesedist, insa un primar care nu iubeste botosanenii nu are ce cauta in fruntea lor
2 decembrie 2021, 13:39
Cel mai frumos luminat este parcul din Primăverii!Parcă s-a făcut prea mare risipă de beculețe!Jumătate erau prea multe!
2 decembrie 2021, 10:19
Văd normal ca și la periferia orașului să fie decorațiuni! Toți plătim impozite, dar nu toți beneficiază de aceleași mici plăceri vizuale nici măcar de sărbători! De, nu le poți avea pe toate în viață!
2 decembrie 2021, 09:34
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Față de PNDL vrem să folosim niște criterii specifice pentru că sunt totuși niște diferențe, inclusiv legate de județ. Și pot să vă dau câteva cifre. În județul Botoșani populația care nu este deservită de apă și ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3816 lei
CHF
Francul elveţian
4.7642 lei
GBP
Lira sterlină
5.9008 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8403 lei
XAU
Gramul de aur
258.9166 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2424 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3716 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1268 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4669 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2019 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6641 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
0.6 o C
Bucecea
1.8 o C
Darabani
0.2 o C
Saveni
1.2 o C
Ştefăneşti
-2.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.