Știrea zilei
Cursă nebună pentru scaunul prefectului – Presiune din Dorohoi până la București pentru cea mai înaltă funcție a județului

Botoșani trăiește un déjà vu. În urmă cu exact un an de zile, erau trase aceleași sfori invizibile, însă de către o altă formațiune politică, pentru impunerea unui om pe una dintre funcțiile cheie ale județului.

Cea de prefect

 

Funcție care, ocupată de o persoană cu curaj, chiar poate face diferența.

 

Actualul ocupant al scaunului de reprezentant al Guvernului în teritoriu și-a strâns deja lucrurile din birou și arată deschis că așteaptă ordinul de eliberare din funcție pentru a reveni la Direcția Finanțelor Publice de la Iași.

 

Ba chiar, într-una din zilele finalului de an când a trecut pe la serviciu pentru a o premia pe salariata de la Serviciul de Permise, Dan Nechifor a declarat că probabil acest moment se va petrece mai repede decât era estimat în condițiile în care, deja unul dintre prefecții din țară a plecat acasă.

 

În umbră, nu mai puțin de opt persoane așteaptă și dau din coate pentru a intra în biroul de la etajul 1 al Palatului Administrativ.

 

Iar informațiile circulă neobosite, pe surse.

 

Autopropunerile se fac la partid

 

În fosta casă a căsătoriilor autopropunerile au tot curs. Tandemul Cătălin Olaru pentru funcția de prefect și Dan Deleanu au fost primele nume care au fost șoptite. Și unul și celălalt și-ar dori să intre în Prefectură.

 

Un alt nume care prinde contur și care pare-se din informațiile vehiculate la bursa zvonurilor nu s-ar afla în grațiile unor persoane din conducerea partidului, este cel al lui Ady Petrușcă, actualul director de la societatea Nova Apaserv. Probabil că social democratul își dorește un post de conducere mai puțin solicitant și cu o responsabilitate redusă față de sarcina la care s-a înhămat în vară.

 

Prea tânăr, prea înalt, prea scund, prea...

 

Lista continuă cu numele lui Cezar Nicuță. Jurist la SC Locativa SA și membru în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), Nicuță ar avea susținere parțială în conducerea partidului cu trandafiri astfel că, pentru orice eventualitate în lista invizibilă a fost trecut și el. Totuși se aude că nu s-ar califica pentru că este prea tânăr.

 

Și nu în ultimul rând, Ovidiu Portariuc.

 

Dacă în vară nu părea interesat de această funcție, când i s-a vehiculat numele, fostul lider al social democraților s-ar fi răzgândit între timp. Ovidiu Portariuc i-ar fi vizitat deja într-una din zilele ultimei săptămâni din decembrie pe Costică Macaleți și Doina Federovici pentru discuții legate de subiect.

 

Nu se cunoaște răspunsul primit însă poate fi dedus din ceea ce s-a întâmplat la stabilirea listelor pentru alegerile parlamentare.

 

Dacă persoanele menționate deja trag sfori pe plan local pentru scaunul prefectului, eforturi se depun și la București pentru acest post.

 

Hai cu tocurile

 

Liliana Mincă visează și ea să dea onor gărzii militare de la Botoșani și în cazul în care ar reuși, ar fi prima femeie prefect din istoria județului. Mincă, cu relații în ministere, mizează că ar putea primi postul, urmare a protocolului încheiat între PSD și ALDE, la nivel național. Nu este tocmai o persoană populară, mai ales pe rețelele de socializare, iar acest lucru s-a văzut și la alegerile parlamentare când a colindat degeaba comunele botoșănene, alături de Margareta Clipa.

 

Și nu în ultimul rând, ultimele bârfe legate de viitorul prefect indică o presiune pentru această funcție, tocmai de la Dorohoi. Dorin Alexandrescu, nemulțumit că nici un parlamentar PSD nu provine din cel de-al doilea municipiu al județului, trage sfori puternic pentru a recupera terenul pierdut.

 

Și cu anonimii...

 

L-ar fi propus pe Cristian Nistor, un specialist în fonduri europene și care s-a aflat pe locul 5 pe lista PSD pentru Senatul României, la alegerile parlamentare din decembrie. În cazul în care acesta nu este acceptat, Dorin Alexandrescu ar fi forțat până la a se autopropune pentru a fi reprezentant al Guvernului în teritoriu și să renunțe la Primărie.

 

Pleacă și consilierii


Noul prefect ar urma să vină cu propriul cabinet, actualii consilieri de la Cancelarie urmând să părăsească instituția.

 

Bursa zvonurilor arată că pe picior de plecare ar fi și actualul subprefect, Daniela Beclea, ce nu ar mai fi în grațiile conducerii unui anume partid din cauză că și-ar fi arătat public susținerea față de fostul primar.


Prefectul și subprefectul, potrivit legii, fac parte din categoria înalților funcționari publici.

 

Potrivit Legii nr. 340 din 2004, privind institutia prefectului, publicata in Monitorul Oficial nr. 658 din 21 iulie 2004,

 

(2) Poate ocupa functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care:
a) are varsta de cel putin 30 de ani pentru prefect, respectiv 27 de ani pentru subprefect;
b) indeplineste conditiile specifice prevazute de lege pentru ocuparea functiei publice;
c) are studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, si o vechime in specialitatea absolvita de 5 ani pentru prefect, respectiv 3 ani pentru subprefect;
d) a absolvit programe de formare si perfectionare in administratia publica, organizate, dupa caz, de catre Institutul National de Administratie sau de alte institutii specializate, din tara sau strainatate, ori a dobandit titlul stiintific de doctor in stiinte juridice sau administrative ori a exercitat cel putin un mandat complet de parlamentar.

Loading...
Se clatină scaunele prefecților, un NOU vânt de schimbare adie în biroul lui Macaleți

 

De poveste: Oameni fără apă zile la rând, muncitorii veniţi să rezolve avaria s-ar fi bătut între ei – VIDEO & FOTOGALERIE

A fost chin cu apa în cartierul Bucovina, atât în week-end, cât şi la începutul acestei săptămâni. O conductă de oţel cu diametrul de 200 mm a cedat succesiv în mai multe rânduri, exasperând locatarii din zonă.

Răscoală la romi, etnicii și-au dat jos lidera și amenință Bucureștiul că se rup de partid: Oamenii vor să schimbe de la A la Z Partida Romilor - GALERIE FOTO

Mai mulți membri reprezentativi ai etniei s-au strâns marți după-amiază la Partida Romilor într-o nouă tentativă de a schimba conducerea filialei Botoșani. Ei au reclamat lipsa de implicare a președintelui Loredana Lascarache, astfel că și-au desemnat alți lideri.

Cel mai scump divorţ plătit din banii botoşănenilor, 175.000 de lei ca să scape de executarea silită a fostei soţii - DOCUMENT

„Se aprobă angajarea sumei de 175,00 mii lei din fondul de rezervă constituit la nivelul bugetului propriu judeţean pe anul 2017, conform anexelor 1 – 3 , care fac parte integrantă din această hotărâre”.

Primărița din „comuna bogată” a anunțat că părăsește Zona Metropolitană Botoșani, Flutur: Și eu sunt supărat!

După cinci ani de zile de când nu s-a întâmplat mare lucru, în sensul obiectivelor noi de investiții care să ajute la dezvoltarea comunităților care se află incluse în Zona Metropolitană Botoșani, apar primele discuții de abandon.

Restaurant de 1 milion de euro la Botoşani

Un restaurant de la Botoşani a reuşit să treacă graniţa unui milion de euro cifră de afaceri într-un an de zile. Asta reiese din Topul Judeţean al Firmelor întocmit de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) pentru 2016 şi făcut public în toamna ce tocmai s-a încheiat.

Jigniri fără precedent la adresa ”Fetelor din Botoșani” și a întregului județ: Să furi vreun c... din ăla; cazurile de viol sunt mai dese ca sfinții din calendarul creștin ortodox

“Hai la Botoşani”, melodia care se bucur de un succes fulminant, a devenit ţinta ironiilor unui site care susţine că se ocupă în principal de “reportaje originale și documentare despre tot ce se petrece-n jurul lumii”.

Două colege de clasă de la Colegiul AT Laurian au născut: Hai să facem o creşă pe lângă liceu

Una dintre cele mai prestigioase unităţi de învăţământ din Botoşani se confruntă cu o situaţie mai rar întâlnită. O elevă din clasa a XI – a de la Colegiul Naţional AT Laurian a devenit mamă.

A murit o profesoară iubită de la Botoșani! Două orfane rămase fără mamă vor să-și continue studiile– GALERIE FOTO

Sfântul Nicolae în acest an a ocolit familia unui cadru didactic ce s-a stins în week-end și a plecat pe ultimul său drum, printre fulgi de nea, în ziua de luni, 5 decembrie a anului 2017. Irina Arcire a fost profesor de biologie și a murit la doar 44 de ani, după o lungă luptă cu o boală ce iartă arareori.

SCANDAL la o școală din Botoșani, directoarea pasează orele la bibliotecară, uneori ar mai bate și copiii: Îi jignește, îi umilește…

O nouă situație tensionată este înregistrată într-o unitate de învățământ. Și, dacă cele sesizate de mai mulți părinți se adeveresc, există cumva o explicație pentru numărul însemnat de elevi nepregătiți la examenele naționale. Pentru că pare-se că vina nu le aparține doar lor.

Fermierii au chefuit românește: un sac gol și un... bețiv pentru șefime, ”Fetele” și ciobănașii pentru agricultori - VIDEO & GALERIE FOTO

Oamenii pământului au avut parte sâmbătă seară de propria petrecere. Peste 200 de zootehniști și legumicultori s-au strâns la restaurantul unui hotel de la marginea orașului unde, după un an de muncă, s-au mai și distrat.

Puțini, dar buni! Botoșănenii bogați nu s-au îngrămădit la concertul caritabil, apel de suflet de la artiști: Niște familii au nevoie mai mult ca oricând să le fim aproapeFOTO&VIDEO

Concert cu dublă semnificație organizat la ceasul serii de 1 Decembrie la Casa Sindicatelor Nicolae Iorga de către Filarmonica de Stat Botoșani, cu implicarea municipalității.

La mulţi ani, Botoşani! Ziua Naţională a României marcată cu steaguri, cocarde, straie populare şi o mare surpriză – GALERIE FOTO & VIDEO

Botoşani a îmbrăcat straie de sărbătoare de Ziua naţională a tuturor românilor.

Scandal monstru în club la 1 noaptea: mascații au dat peste senatorul Șoptică și alți șefi ai PNL, plângeri la ministrul Internelor

Un scandal uriaș a izbucnit în lumea politică și nu numai după o acțiune a Serviciului de Acțiuni Speciale (SAS) al Inspectoratului de Poliție Județean Bihor într-un club de Oradea plin de parlamentari liberali. Printre aceștia se afla și senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, care a avut ghinionul de a-și fi uitat actele în cameră.

De unde i-aţi scos frate? „Fantoma” cântă la trompetă, omul de zăpadă-i păzit de un chimist, Moş Crăciun a îngălbenit săracu’ – GALERIE FOTO parcul de sărbători

Orăşelul Copiilor pare să se fi transformat într-un sat al figurilor triste. Pe lângă faptul că Parcul Mihai Eminescu este tot mai golaş de la un sezon rece la altul, puţinele elemente care îl mai ornează par mai degrabă cuprinse dintr-un horror.

Oare îi oprește cineva?! Picturile din Biserica unicat în Europa distruse cu ciocanul la Botoșani – GALERIE FOTO & VIDEO

De cât timp are nevoie o persoană pentru a distruge ceva?

Atac cu un cuțit la o biserică, un alt tânăr ar fi fost strâns de gât

Eveniment reprobabile au avut loc sâmbătă seară la un lăcaș de cult. Un cetățean ar fi folosit un cuțit, iar altul ar fi fost strâns de gât.

Carla's Dreams a înnebunit lumea la miezul nopții: unele pe mese, altul... prea verde la față - Noi suntem treji azi, așa că azi e diferit - VIDEO & GALERIE FOTO

La 13 luni de la primul concert la Botoșani, cei cinci băieți din Basarabia care de doi ani sparg toate topurile muzicale din România au revenit în nordul Moldovei. Au făcut-o în același loc și cu același succes.

Umilință sau idee extraordinară? Ce a făcut un celebru realizator Pro TV cu tricoul ”Fetelor de la Botoșani”: Primul este, bănuiesc, destul de cunoscut, cred că și pe bancnota aia de 500 de lei - VIDEO

Fetele de la Botoșani își continuă periplul pe la televiziunile centrale. Dacă săptămâna trecută au fost invitate ”La Măruță”, joi au mers din nou la Pro TV. De această dată însă la emisiunea Vorbește lumea.

O frumusețe de botoșăneancă a pus autoritățile din Spania pe jar, a plecat după un telefon și a dispărut - FOTOGALERIE

O tânără de 29 de ani originară din municipiul Dorohoi și plecată la muncă în Spania și-a pus pe jar rudele, prietenii și colegii. Ieșită duminică din casă, ea nu a mai dat nici un semn de viață de cinci zile.

Actorul care a jucat cu Nicole Kidman, Bruce Willis, Brad Pitt, Tom Cruise, dat pe spate de oraşul nostru: Nu poţi să nu vii într-un oraş ca Botoşaniul, n-ai cumVIDEO

Într-un judeţ în care Primăria tipăreşte calendare cu fotografii din alte oraşe numai din Botoşani nu, iar Consiliul Judeţean promovează aceste meleaguri printr-un chioşc mai mereu închis şi cu spatele la pietonal, reclamă adevărată au ajuns să ne facă artiştii. Şi nici nu este obligatoriu să fie din această zonă a ţării.

Slincu și Micuță.
6 ianuarie 2017, 22:25
Ar trebui si O Portariuc sa vrea dar am inteles ca e atat de dezamagit de cele intamplate in ultima jumatate de an incat nu isi mai doreste nicio functie!
6 ianuarie 2017, 22:20
1. ce tot trageti cu Dorohoiul? de cand Dorohoiul are un cuvant de spus pentru Botosani?2. Nici unul, dar NICI UNUL MACAR, din cei nominalizati in articol, nu este competent si nu este in stare nici din punct de vedere al inteligentei, pregatirii profesionale, moral, social, ....din nici un punct de vedere, sa ocupe functia de prefect. Cum, dealtfel, nici actualul prefect nu a fost in stare si nu a avut si nu are calitatile respective.
6 ianuarie 2017, 21:38
Totusi Colegiul e Dorohoi- Flamanzi. Deja are 2 botosaneni parlamentari, plus redistribuirile. Deci, e firesc ca Prefectul sa fie din Dorohoi. Simplu si concis.
6 ianuarie 2017, 19:24
Doamna senator Doina Federovici, mai multi juristi am studiat Legea 340/2004,cu privire la ocuparea functiei de prefect. Candidatul trebuie sa indeplineasca niste criterii,obligatoriu. Din toti ce nominalizati de dumneavoastra,unul singur indeplineste conditiile si criteriile. Acesta este OVIDIU PORTARIUC! Mergeti pe mana lui si nu veti regreta!
6 ianuarie 2017, 18:48
Din toti pretendentii la fotoliul Prefect merita a fi propusi, si Bucurestiul sa decida, domnii ec. Ovidiu Portariuc si ing. Ady Petrusca,au capacitatea si puterea de a conduce acest judet. Unul sa fie prefect si celalalt subprefect ! Dar cum noi, locuitorii acestui judet, nu hotaram si nu ne baga nimeni in seama, ramane la aprecierea unei singure persoane!!!,fara comitet executiv,fara BPJ,fara avizul Coniliului judetean al organizatiei judetene. Bravoo democratie!
6 ianuarie 2017, 18:02
Olaru cea mai buna varianta pt centura!!! După succesul la Zona Metropolitana , da e ,,, foarte capabil de perfect sau ,, subperfect,, !!! Bravoooo
6 ianuarie 2017, 16:22
de ce nu paul pavel, experienta majora in administratie - fost vicepresedinte cj, directoir anrsc, ,sustinere de la dorohoi., nu este prieten cu flutur, nu are papuci cu toc..........number one, is the best
6 ianuarie 2017, 16:02
Am înțeles ca Portariuc a Vb la București sa se mai voteze încă odată lista pt parlamentare si mai vrea alegeri locale in reluare
6 ianuarie 2017, 10:28
auzisem ca la PSD este democratie, dar acum citesc aici ca deciziile importante le iau doar o singura persoana, de ce ?????
6 ianuarie 2017, 09:50
Cine va fi,poate il baga repede afara pe ramolitul Moga,care e pensionar de vreo patru ani si neputand dormi acasa,merge sa doarma la Prefectura.
6 ianuarie 2017, 09:28
Nicuta prietenul lui Flutur acum trage tare cu PSD ul? :))) ce perversa e lumea asta! Pupa el prefect cand ajunge si portarul de la primarie primar
6 ianuarie 2017, 09:22
Mi se pare mie sau Federovici vrea sa controleze intreg județul și sa aducă toate neamurile în funcții cheie care săi garanteze liniștea și siguranță în a manevra lucrările din județ ;-)
6 ianuarie 2017, 08:59
Portariuc prefect? Ce gluma buna! Stim ca , consilier local este prea putin pentru aceasta capacitate efectiv a administratiei, acest geniu politic si nu in ultimul rand acest mare caracter insa va trebui sa mai astepte. Pana la pensie:))
6 ianuarie 2017, 08:55
Hai ca asta-i buna!Deleanu si la Prefectura???Clonati-l daca v-au murit pupincuristii din partid!!!El este modelul ideal...Sau Nicuta???Cumatri,șoferi,recuperatori,etc...Doamne,astia chiar au înnebunit?Puterea i-a zăpăcit de tot!!!
6 ianuarie 2017, 08:37
Deleanu, Olaru sau Minca, niste nulitati, a inebunit lupu ???? Ce sa mai spun de ala de la Locativa, de unde ia-ti scos???
6 ianuarie 2017, 08:21
Art 9 1) Prefectul si subprefectul fac parte din categoria inaltilor functionari publici.(2) Poate ocupa functia de prefect, respectiv de subprefect, persoana care:a) are varsta de cel putin 30 de ani pentru prefect, respectiv 27 de ani pentru subprefect;b) indeplineste conditiile specifice prevazute de lege pentru ocuparea functiei publice;c) are studii superioare de lunga durata, absolvite cu diploma de licenta sau echivalenta, si o vechime in specialitatea absolvita de 5 ani pentru prefect, respectiv 3 ani pentru subprefect;d) a absolvit programe de formare si perfectionare in administratia publica, organizate, dupa caz, de catre Institutul National de Administratie sau de alte institutii specializate, din tara sau strainatate, ori a dobandit titlul stiintific de doctor in stiinte juridice sau administrative ori a exercitat cel putin un mandat complet de parlamentar.Legea 340 pe 2004
6 ianuarie 2017, 08:19
Cati cumatri mai are cucoana Federovici de pus pe functii inalte ? Pe Birta la vazut cocotat vice la CJ, pe Deleanu il vrea la prefectura si atunci tot judetul va fi condus de dansa, nemaipomenit
6 ianuarie 2017, 07:55
vine brotariuc cu minciuni fara numar sau japita de minca , de fapt ce ne mai mira daca guvernul e panarama astia din teritoriu nu pot fi altfel
6 ianuarie 2017, 07:43
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.