Știrea zilei
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 

Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 

Șapte minute de aplauze la premiera mondială


Pe 23 mai a sosit la Cannes, iar a doua zi a participat la premiera mondială a filmului ”Metronom”, o poveste din România anului 1972, în care Șerban a dat viață unui licean. 


Atunci a vizionat și el producția pentru prima oară alături de sute și sute de spectatori avizați, critici de film, cinefili împătimiți veniți de prin toată lumea. 


Iar finalul a fost unul magic. Timp de șapte minute publicul a aplaudat continuu. Experiența extraordinară a povestit-o la Botoșăneanul TV.


”Eu nu știam dacă așa se întâmplă la toate filmele, nu ni s-a spus înainte, nu am fost pregătiți și din câte am înțeles echipa toată a fost luată puțin prin surprindere pentru că nu se așteptau să fie aplaudați atât de mult timp și noi la un moment dat aplaudam și noi, mulțumeam, dar nu știam ce se mai întâmplă. Stăteam și ne uitam la spectatorii care ne tot spuneau «bravo», se apropiau de noi și ne felicitau pentru ce au văzut. Le-au plăcut foarte mult”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

metronom

 

Alături de un botoșănean, veteran al Cannes-ului 


Reacția spectatorilor a fost confirmată apoi de juriul care i-a acordat lui Alexandru Belc premiul pentru cel mai bun regizor la secțiunea ”Un Certain Regard”.


La Cannes l-a avut alături pe Vlad Ivanov, deja un veteran al celebrului festival francez, care a jucat în ”4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, filmul realizat de regizorul român Cristian Mungiu, care în 2007 a primit premiul Palme d’Or la a 60-a ediție a grandioasei menifestări din Hexagon.


Nu s-au întâlnit pe platourile în care se turna ”Metronom” întrucât au avut zile diferite de filmare. 


”Am făcut cunoștință propriu-zis și am petrecut mai mult timp la Cannes. Noi în prima zi în care am ajuns eram curioși să îl întrebăm: «când ați fost ultima oară la Cannes?» Și noi am crezut că glumește fiindcă ne-a spus: «acum două săptămâni». Și noi am râs toți, am crezut că glumește, dar într-adevăr, cu două săptămâni înainte de festival este Cannes-ul serialelor și dumnealui a fost cu un serial francez chiar cu două săptămâni înainte”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 

 

De la ”Drama Club” la UNATC 


Șerban Lazarovici tocmai a terminat anul II la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică (UNATC) „Ion Luca Caragiale” din București și am putea spune că a obținut rolul din ”Metronom” după un casting susținut în capitală. 


Însă acesta este doar finalul unei povești fericite. În realitate însă, drumul spre ”Metronom”-ul care l-a propulsat la Cannes a început mult mai devreme. În clasa a V – a mai exact, când la sugestia tatălui, Cristian Lazarovici, președintele filialei județene a Uniunii Armenilor din România, s-a înscris la ”Drama Club”, atelierul de teatru pentru elevi de la Colegiul Național AT Laurian, condus de Mirela Nistor. 


S-a îndrăgostit iremediabil de actorie și a intrat încă din gimnaziu în lumea teatrului. 


A participat cu trupa de acolo la mai multe festivaluri - AmFiTeatru, „Mihail Sorbul”, Ingenious Drama Festival, Ideo Ideis și altele – iar premiile și nominalizările au început să curgă. 

 

drama club

 

La ”Tipografic Majuscul” și-a întâlnit idolul 


A continuat să frecventeze clubul și în liceu și participarea la un casting pentru un lungmetraj a venit oarecum firesc. A făcut-o pentru ”Tipografic Majuscul” și a obținut rolul care îl întruchipează pe Mugur Călinescu, elevul care la începutul anilor ’80 a scris pe zidurile Palatului Administrativ și pe șantierul Casei de Cultură a Sindicatelor mesaje împotriva regimului comunist și care ulterior, după îndelungate și chinuitoare interogatorii la Securitate, s-a îmbolnăvit subit de leucemie și a decedat la doar 20 de ani


Castingul s-a desfășurat pe mai multe etape, care s-au întins de prin august și până prin octombrie 2018, încât la un moment dat a crezut că nu a fost selectat. Până când a primit un telefon și i s-a spus că trebuie să susțină o probă finală alături de un actor consacrat. 


”Cu o seară înainte, când repetam textul, îmi ziceam: cine o să fie, cine o să fie? Șerban Pavlu, Adrian Titieni, Andi Vasluianu? Că știam că filmarea e cu tatăl (tatăl lui Mugur din film – n.r.). Și a doua zi am venit cu mult timp înainte, chiar când a deschis d-na casa unde se desfășura castingul și auzeam vocile lui Radu și Șerban Pavlu, care este actorul meu preferat din România. Și eram așa: uau, uau, uau, nu pot să cred, nu pot să cred! Nu voiam să o dau în bară și am fost oricum fascinat din prima de acea cameră în care am dat castingul. Am fost uimit de profesionalismul lui și de cât de bine știa textul și am avut foarte, foarte, foarte multe lucruri de învățat de la ei chiar de la început, chiar de la casting”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Filmările au avut loc când era în clasa a XII – a, iar lungmetrajul regizat de Radu Jude a fost prezentat pe 25 februarie 2020 la ”Berlinală”, Festivalul Internațional de Film de la Berlin. Pentru rolul din acest fim, Șerban Lazarovici a fost nominalizat la categoria ”cel mai bun actor în rol principal” la Premiile Gopo, un fel de Oscar românesc. 

 

serban pavlu

 

Cluburile 


După ”Tipografic Majuscul”, actori celebri ai României îi transmiteau deja că, ”din toamnă ne vedem la UNATC”. N-a fost să fie chiar din acea toamnă, ci din următoarea astfel că, de această dată în calitate de student, a colaborat din nou cu regizorul Radu Jude la ”Babardeală cu bucluc sau porno balamuc”, o comedie făcută în plină pandemie, în care de această dată Șerban a avut un rol secundar. 


Repetă continuu că, în ciuda aprecierilor de care a avut parte, a premiilor și festivalurilor la care a fost aplaudat, încearcă să rămână cu picioarele pe pământ. Și este convins că atât ”Drama Club” coordonat de Mirela Nistor la Colegiul Național AT Laurian, cât și ”Atelierul de Teatru” condus de Lenuș Moraru la Colegiul Național Mihai Eminescu, sunt veritabile pepiniere pentru viitori actori reprezentativi ai României. De aceea, vede cele două ateliere de teatru drept o rampă de lansare pentru elevii care își doresc o carieră în teatru și film.


”Lucrează foarte bine cu niște oameni foarte, foarte frumoși, mă refer la Ela și la Lenuș, iau parte la festivaluri, ajung să cunoască oameni din această industrie”, 


Șerban Lazarovici, student UNATC 


Are mai mulți colegi din trupa de liceu care au ajuns studenți sau chiar actori și a relatat că se știe inclusiv la UNATC București de cele două ateliere de teatru din Botoșani, profesorii de acolo așteptându-se în fiecare ani să vină la examen foști componenți ai acestora. 


Doar că, după cum spunea Șerban, ”pe lângă talent, e foarte mult muncă”.  

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșăneanca care a făcut furori pe covorul roșu de la Cannes: A fost o experiență foarte frumoasă GALERIE FOTO
Botoșăneanul care l-a interpretat pe elevul-erou în filmul lui Radu Jude: ”Cred că ar trebui să fie un portret al lui Mugur Călinescu în Laurian” - GALERIE FOTO & VIDEO


 

REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Comandantul Poliției Botoșani, fost atașat MAI în Polonia și fost șef la „crimă organizată”: Este o experiență unică, fiecare etapă este unicăVIDEO
După o carieră de peste două decenii, din care mai bine de jumătate în funcții de conducere în structuri specializate, comisarul șef de Poliție Tudor Costîn a preluat conducerea Poliției Botoșani. Este sucevean la origini însă s-a legat și de județul Botoșani prin prisma atribuțiilor de serviciu.
Drama trăită de ”Micutzu” la Botoșani
Au fost așteptări mari de la proiecția specială organizată săptămâna trecută la Happy Cinema de echipa ”Klaus & Barroso”, dovadă că programată inițial într-o singură sală, vizionarea în prezența actorilor principali a avut loc până la urmă în două săli.
VESTE în premieră de la șeful Poliției Botoșani cu privire la dotările primite în lupta cu drogurile – VIDEO
Un fenomen care a luat amploare nu doar la Botoșani ci în întreaga țară.Este adevărat că izolarea socio-economică a județului nostru din nordul țării a avut și plusuri.
Patroni, parohii și „băieți buni”, furt de 38.000 de metri cubi de apă din rețelele județului, în doar 6 luni
Spre finele anului 2023, Serviciul Control Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA a prezentat un nou raport privitor la consumurile frauduloase de apă.
Atelierul de Teatru si DramaClub, cele doua pepiniere unde se slefuiesc talentele, sunt temelia viitorilor premianti profesionisti. Si nu doar in "artele spectacolului".
16 iulie 2022, 14:39
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Pe Olga o cunosc de foarte mult timp. O cunosc de vreo 13 ani. Este o femeie absolut minunată și orice bărbat ar fi norocos să fie într-o relație cu ea. Îmi este o prietenă foarte bună și îmi aduce multă liniște în perioada ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
5.6 o C
Dorohoi
5.5 o C
Bucecea
4.0 o C
Darabani
3.4 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.