Știrea zilei
DEZVĂLUIRE despre cum ajungi director prin concurs la Botoșani: Există un schimb de plicuri cu unele și cu alteleVIDEO 

”Mi-am luat concediu și am învățat”, ”chiar a fost pe bune, s-a putut înscrie oricine”, ”am luat biografia și am parcurs toată legislația de acolo”. Am enumerat doar câteva dintre explicațiile pe care candidații cu susținere politică la posturile de director la unitățile de stat le dau după promovarea examenelor și obținerea funcțiilor mult dorite. Oficial, bineînțeles... 

Cum se întâmplă ”minunea” că omul dorit de partid este atât de deștept în ziua examenului?


Că neoficial este o cu totul altă poveste. În realitate, partidele de guvernământ își împart între ele instituțiile, apoi fiecare formațiune în parte nominalizează câte o persoană, iar propunerea uneori chiar este votată în forurile de conducere ale organizațiilor județene. Însă, pentru că legea prevede susținerea unui concurs, respectivul trebuie să se prezinte la ministerul de resort și să dea examen. Pe care aproape de fiecare dată îl promovează. 


Invitat la ”Botoșăneanul TV”, liderul județean al Uniunii Salvați România a dezvăluit cum se întâmplă ”minunea” și aproape de fiecare dată omul sprijinit de partid este și câștigătorul examenului. 


Deputatul Andrei Drancă a relatat despre negocierile pe care USR le-a purtat la Botoșani cu PNL, în perioada în care cele două partide guvernau împreună, pentru repartizarea conducerilor acelor instituții cu subordonare guvernamentală.

 

Vrei concurs pe bune? Rămâi fără director


Doar că discuțiile oficiale purtate, în ciuda celor convenite, au lăsat partidul pe care îl prezidează la nivel de județ fără vreun director. 


Parlamentarul a relatat că optica formațiunilor diferea total, în sensul în care USR își dorea organizarea unor concursuri în adevăratul sens al cuvântului, în timp ce liberalii nu erau tocmai încântați de această idee. 


Și pentru a putea organiza acele concursuri reale, președintele USR Botoșani a explicat că s-a negociat cu PNL doar asupra unităților de stat cu directori interimari, unde Salvați România a dorit să își numească șefi provizorii pentru a avea garanția că examenele ce vor urma se vor desfășura corect. 


Doar că planurile nu au mai putut fi puse în aplicare întrucât liberalii au tras de timp și au pus piedici în împărțirea efectivă a instituțiilor până ce USR a intrat în opoziție. 


Și a învins... cutuma. Iată o parte a dialogului purtat pe această temă la ”Botoșăneanul TV” (vezi de la 33:49) 


 
”Subiectele concursului, să nu mai fie date în plicuri candidaților cu o zi înainte”

 

-    Unele dintre acestea instituții aveau directori prin concurs mai greu de schimbat.
-    Păi nu, unde era concurs era clar. 

 


-    Altele aveau totuși directori interimari, adică numiți prin ordin de ministru și printr-o semnătură se putea schimba șeful.
-    Asta am și spus în campanie și ne dorim și în continuare și chiar s-au făcut pași în sensul acesta: concursuri pe bune. La funcționarii publici chiar am avut directori și se pregătise și o platformă de unde se pot extrage subiectele concursului, să nu mai fie date în plicuri candidaților cu o zi înainte. 

 


-    Dar se întâmplă asta în România? 
-    Se întâmplă, se întâmplă.

 

 

-    Inclusiv la deconcentrate dintr-astea de la Botoșani?
-    Da, da, inclusiv la dintr-astea. Și noi ne-am dorit concursuri pe bune. Și chiar am avut o discuție internă dacă să numim interimari sau să facem concursurile pe bune. Și am zis că este cea mai bună soluție să numim interimari, pentru că măcar îl organizăm noi, și vedem ce se întâmplă. Toată discuția era de interimari.

 


-    Când vă referați la plicuri... plicuri cu subiecte sau cu altceva? 
-    Cu subiecte. Bine, probabil că există un schimb de plicuri cu unele și cu altele, aici nu... Dar știu sigur că se cunosc subiectele dinainte. Unele... 

 


Concursurile sunt pe cale de dispariție


USR a ieșit de la guvernare, unde a intrat PSD. În ultimul an la Botoșani a mai avut loc un singur concurs, în iulie 2021 mai exact, pentru desemnarea unui director la așa numitele servicii publice deconcentrate


S-a pornit organizarea unui examen și la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a fost însă anulat fără vreo explicație clară, pertinentă. 


În rest, de la venirea social-democraților la guvernare s-au schimbat o mulțime de șefi de instituții, însă de fiecare dată printr-un simplu ordin de ministru întrucât ocupantul respectivei funcții era interimar. Astfel că nici de plicuri cu subiecte nu a mai fost nevoie. 


Foto: Pexels.com

 

loading...
loading...
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid

 

 

Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
DA, TOTI neispravitii cu facultati facute pe genunchi, membri de partride, is pusi direct sefi , habar nu au pe ce lume traiesc , dar duc in derizoriu totul, caci partidul e in toate, incepand de la CJ, DEPUTATI, SENATORI de carton........va intrebati de ce a ajuns Romania in halul acesta, datoare si vanduta?, cu astfel de specimene care polueaza de 30 de ani totul
16 august 2022, 23:35
De asta a ajuns Romănia în halul ăsta!
16 august 2022, 14:08
Se depun juraminte de credinta fata de partide, se dau plicuri chiar si format A4 la sefii filialelor judetene. Sistemul este cu totul scapat de sub control. Protejatii politici in loc sa avanseze treptat vin dinafara, primesc functii foarte mari pe care nu le pot duce fac diferite abuzuri si impiedica functionarea normala a institutiilor.
16 august 2022, 13:54
pai no, intrebati-l pe țurcanu ( florin turcanu), cel care cică face politica din nebunie, cam câte concursuri au fost aranjate la nova apa serv, în mandatul lui....câți și câte au ajuns acolo în posturi călduțe....si acu stau pe net săracele și nu știu cui sa dea like...lui Florin, lui psd, lui pnl....săracele tute....
16 august 2022, 13:01
Din aceste cauze institutiile publice functioneaza atat de rau. Nova Apa condusa de juristi si economisti. Spitale conduse de juristi. Oameni care lucreaza in institutii publice 20-30 de ani ajung sa afie condusi de lipitori de afise care nu au legatura cu domeniul unde ii trimite partidul.
16 august 2022, 09:20
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.8 o C
Dorohoi
14.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.6 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.