Știrea zilei
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată

Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.

NU au voie să vorbească?!

 

Probabil că jumătate dintre directorii unităților de stat de la Botoșani nu comunică deloc cu publicul sau cu jurnaliștii. Nu se știe dacă-și respectă programul de lucru sau atribuțiile obligatorii din postura de șefi. Nu-i deranjează nimeni cu întrebări, iar situația le convine de minune. Nu-i verifică nimeni.

 

Există mulți șefi la Botoșani care la un simplu contact cu presa se prevalează de o serie de adrese prin care le-ar fi interzis să comunice lucruri specifice activității lor. Ziariștilor li se solicită să se adreseze ministerelor de la București sau regionalelor la care sunt arondați.

 

Ei „se spală pe mâini” de această corvoadă a întrebărilor presei, jurnaliștilor le este îngrădit accesul la informațiile de interes public. Sau le obțin, însă parțial și fără posibilitatea de a adresa întrebări suplimentare pentru completarea datelor. Mai trebuie spus și că această corespondență cu structurile centrale presupune un orizont de așteptare care se poate duce la 10 zile, în condițiile în care, de la Botoșani, respectivele informații ar putea fi furnizate pe loc.

 

Prefectul vrea să-i dezlege 

 

Prefectul Dan Nechifor și-a însușit solicitarea Botoșăneanul către instituțiile publice pentru a avea o imagine clară a modului în care se face comunicarea.

 

A transmis așadar adrese către cele peste 50 de unități de stat cu subordonare guvernametală care au avut un termen pentru întocmirea unui raport în acest sens.

 

Din răspunsurile primite, oficial, 11 directori de la Botoșani au „botnițe” puse de șefii centrali. Dar nu fac nimic pentru schimbarea situației.

 

Iată instituțiile:

 

 • Serviciul Județean al Arhivelor Naționale - condus de Rodica Crăcană 
 • Administrația Județeană a Finanțelor Publice - condusă de Radu Țurcanu 
 • Biroul Vamal de Interior - condus de Ovidiu Marcean 
 • Inspectoratul de Stat în Construcții - condus de Mihai Platon
 • Inspectoratul Teritorial de Muncă - condus de Leo Kohut 
 • Sistemul Județean de Gospodărire a Apelor - condus de Remus Iovu 
 • Agenția de Îmbunătățiri Funciare - condusă de Liviu Ștefan 
 • Oficiul Județean pentru Finanțare și Intervenții Rurale - condus de Marius Postolache 
 • Secția Drumuri Naționale - condusă de Dumitru Clipaciuc 
 • Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor - condus de Marius Rogalschi 
 • Oficiul Județean de Poștă - condus de Nelu Știr 

 

 

„Dintre acestea, permiteți-mi să apreciez că sunt unități care, cu toată aprobarea centrului, reușesc să comunice cu presa în termene cât mai scurte, cât mai prompt și eficient. Însă sunt și altele care se folosesc de această aprobare de la centru ca să nu comunice de fapt, sau foarte greu. Când este vorba despre instituții ce administrează domenii importante pentru noi toți, lipsa de comunicare poate deveni o problemă”

Dan Nechifor, prefect

 

Sunt și șefi de deconcentrate care nici măcar nu s-au deranjat să răspundă apelului făcut de prefect, care practic este reprezentantul Guvernului în teritoriu:

 

 • Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) - condus de Liviu Alexa 
 • Registrul Auto Român (RAR) - condus de Cătălin Boboc 
 • Agenția Rutieră Română (ARR) - condusă de Florin Plian 
 • Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS) - condus de Valerică Bârsan 
 • Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) - condus de Vlad Axinciuc 

 

Există și excepții de conducători de unități care au găsit o cale de mijloc pentru a transmite informații de interes public, cum ar fi Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu (condus de Cristina Kashyap) sau Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (Carmen Nicolau). Șefii acestor instituții mențin activă pagina oficială de Facebook și spun că au și consilieri de etică.

 

Prefectul susține totuși că: „Asta nu înseamnă relații cu mass-media. Nu înseamnă transparență instituțională”.

 

Directorii disponibili pentru presă 

 

La polul opus, sunt directori care nu se supără când sunt „deranjați” de întrebările jurnaliștilor la care răspund personal sau prin purtătorii de cuvânt, inclusiv în zile libere. Iar ca exemple pot fi amintiți cei de la Inspectoratul de Poliție Județean, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Direcția de Sănătate Publică - director Monica Adăscăliței, Casa Județeană de Pensii - director Cristina Anton, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor - director Mihai Țurcanu, Direcția Agricolă - director Cristian Delibaș sau Agenția Județeană de Inspecții și Prestații Sociale - director Sebastian Tocariu. 

 

„În final, permiteți-mi să apreciez instituțiile care sunt exemple de comunicare transparentă: cele din subordinea Ministerului de Interne, care au inclusiv grupuri de WhatsApp cu jurnaliștii. Solicitarea noastră va fi să se mărească această capacitate de transparentizare a activității, voi face demersuri în acest sens.  Îi invit pe șefii instituțiilor decocentrate să ia în calcul conferințele de presă lunare, comunicarea rezultatelor prin intermediul comunicatelor de presă”,

Dan Nechifor, prefect

 

Nu s-au înregistrat derapaje nici la cele două servicii subordonate Prefecturii, cel de Permise sau Pașapoarte.

 

loading...
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!
În sfârșit, prefectul pune capăt bătăii de joc! Rapoarte cerute directorilor, oamenii să NU mai fie ținuți afară

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Loading...
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Loading...
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Culisele marii trădări de la municipiu: cum s-au pierdut pe rând toate posturile ex-vicelui & cum a ajuns noul vice să nu mai vină la ședință nici în timpul programului de lucru
Modul lamentabil în care social-democrații botoșăneni au pierdut posibilitatea de a-și impune propria conducere la SC Eltrans SA survine unei serii de evenimente care au făcut ca, mai devreme sau mai târziu, o asemenea ruptură să devină inevitabilă la nivel municipal.
Da. Și uite așa tăcerea persistă la Botoșani.
15 aprilie 2021, 16:22
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.1 o C
Dorohoi
10.9 o C
Bucecea
11.3 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.