Știrea zilei
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO

Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.

”Nici măcar o eșalonare nu ni s-a făcut”


Joi, ora 11:00... unul dintre magazine avea încasări totale de numai 140 de lei și potrivit managerului de acolo, ”la noi vânzările se fac până la ora 15:00, după aceea nu mai vindem nimic”.


Înainte de ziua de 26 octombrie 2021, de la care s-a introdus obligativitatea prezentării amintitului document, zilnic în casă se adunau 1.000 – 1.500 de lei.


Începând cu data menționată încasările s-au prăbușit la 300 – 400 de lei pe zi, condiții în care desfășurarea activității cu menținerea acelorași angajați și salarii și achitarea aferentă a dărilor la bugetul de stat, au devenit imposibile. Ca să nu mai vorbim de plata chiriei.


”Nici măcar o eșalonare nu ni s-a făcut. Trebuie să te dai de ceasul morții ca să plătești chiria, iar noi ne chinuim ca să achităm salariile. Trebuie să plătesc salariile, dar nu avem bani de salarii”, s-a plâns unul dintre managerii din Botoșani Shopping Center.

 

70 de lei încasați până aproape de amiază


Joi, ora 11:30... un alt magazin avea încasări de numai 70 de lei. Zeci de minute nu a oprit vreun potențial client prin fața standurilor, iar lucrătoarea de acolo a ajuns să se plictisească. Înainte de impunerea certificatului verde veniturile zilnice urcau până la 4.000 de lei.


Antreprenorii din galeria comercială se plâng că, deși clienții și încasările sunt undeva la 10% – 30% din ce aveau înainte, nu beneficiază nicăieri de înțelegere. Obligațiile la bugetul de stat nu se mai suspendă, cum s-a întâmplat în starea de urgență, iar angajații nu mai pot fi trimiși în șomaj prin programul care a fost valabil la începutul pandemiei și care ajuta deopotrivă firmele și salariații. De asemenea, nici Guvernul nu a mai acordat vreo facilitate la plata chiriei.


Iar o altă problemă este că sunt oameni cu certificat verde care refuză să mai vină aici pentru că nu vor să fie scanați.


”Nu mai vin nici unii dintre cei cu certificat pentru că nu vor să fie scanați la intrare, mai ales ca în altă parte nu li se cere. Este forma lor de protest”, a arătat unul dintre managerii din zonă.

 

La vecini e fără certificat


Frustrarea este și mai mare pentru că, susțin comercianții de aici, la vecinii de la Kaufland certificatul verde nu ar fi obligatoriu pe motiv că acolo nu există galerie comercială, chiar dacă sunt totuși câteva magazine distincte de supermarketul propriu zis.


Problemele sunt cunoscute la nivelul conducerii Botoșani Shopping Center, care a și purtat o corespondență cu Inspectoratul de Poliție Județean pe seama tratamentului la care acest centru comercial este supus față de altele din oraș.


”La noi, în starea de urgență, comercianții au beneficiat de reducere. Diferența a suportat-o proprietarul, BelRom, noi nu am primit nimic de la Guvern. A fost o ordonanță de urgență, au promis că ne subvenționează, dar nu ne-au dat nimic. Atunci noi le-am redus cu 90% chiriile, că nu ai ce să încasezi dacă nu au vândut și au fost închiși. Acum am așteptat să văd ce se întâmplă cu certificatul verde. Deocamdată au trecut două săptămâni, încă nu am luat nici o decizie privind reducerea chiriei. Vom vedea... nu putem lua omului ce nu are”,


Mircea Câmpanu, director galerie comercială Botoșani Shopping Center.

 

Primul plecat


Managerul centrului comercial a adăugat că a doua zi după intrarea în vigoare a noilor restricții a avut deja parte de control din partea Poliției și că, într-o perioadă extrem de slabă a vânzărilor, a fost nevoit să suplimenteze numărul paznicilor.


De altfel, unii comercianți reclamă și cerbicia cu care oamenii legii aplică noile reglementări. Ei povestesc că unii paznici au fost amenințați cu amenda fiindcă nu ar fi suficient de drastici și că în centrul comercial ar fi venit în control inclusiv polițiști în civil.


33


de agenți economici își desfășoară activitatea la galeria comercială de la Botoșani Shopping Center, iar unul dintre aceștia a anunțat deja administratorul centrului că își închide magazinul din cauza lipsei clienților

 

Explicațiile Poliției


Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean susțin că nu fac altceva decât să aplice actele normative adoptate de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Iar cele intrate în vigoare pe 26 octombrie fac distincție între supermarketuri și centrele comerciale. Kaufland ar face parte din prima categorie, a celor în care se comercializează produse de strictă necesitate, iar Botoșani Shopping Center, care include și Carrefour, în cea de a doua, în care se desfac și produse de alt tip.


”Este o regulă prevăzută în ultimele reglementări și acesta este motivul pentru care există o diferență de acces. E vorba și despre felul în care este organizat accesul”,


agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Explicația mai exactă ar fi că la Kaufland, cum intri ai acces direct la produsele alimentare, în timp ce la Botoșani Shopping Center trebuie să treci prin galeria comercială pentru a avea acces la supermarketul Carrefour. În plus, la Botoșani Shopping Center există inclusiv un restaurant.

 

loading...
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Lăutar ridicat de polițiștii botoșăneni după ce a bătut un agent care i-a solicitat certificatul verde

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Poliția Locală dată în judecată de un angajat pentru mai puțin de 200 de lei
Cazurile în care angajații din sistemul bugetar sunt sancționați disciplinar sunt mai rare la Botoșani.
Sper ca nici altii sa nu mai intre indiferent daca scoateti certificatul. Sa va dea statul bani daca pe el il respectati si pe noi ne tratati ca pe niste caini.
20 noiembrie 2021, 00:03
Disperare? Este de inteles. Adresati-va instantei! Treaba cu certificatul verde obligatoriu nu este prea legala...
14 noiembrie 2021, 12:30
Romanul se teme de vaccin, dar baga toate porcariile in el, sucuri, e-uri, tigari, alcool, legume si fructe pline de ierbicide si pesticide, inspira aer poluat de la dpf-uri si catalizatoare dezactivate, etc.
14 noiembrie 2021, 10:47
Hai vaxinaților,nu mergeți la shoping?Ajutați va frații.
13 noiembrie 2021, 17:22
Lasati, ca n-o fi chiar nevoie de 6 insule cu huse de telefoane. Plus, daca faceau vanzari de 4000 pe zi, angajatul tot 1500 avea, deci nu le plang de mila patronilor respectivi.
13 noiembrie 2021, 15:01
La Kaufland se intra fara certificat verde doar in zona comerciala cu autoservire a supermarketului, la farmacie si magazinul de produse naturiste. La raionul de presa si cel cu telefoane te serveste vanzatorul, nu ai voie sa depasesti linia de demarcatie intre spatiul respectiv si culoarul comun. Se putea face acelasi lucru si la Carrefour, mai ales ca si acolo este o farmacie si un magazin de produse naturiste.
13 noiembrie 2021, 14:51
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Distribuția pastilelor e perfect funcțională. Îndemn pe toată lumea, pe toate persoanele de până la 40 de ani, să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripția pentru pastilele ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9050 lei
USD
Dolarul SUA
4.7905 lei
CHF
Francul elveţian
5.0290 lei
GBP
Lira sterlină
5.8089 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5518 lei
XAU
Gramul de aur
275.5907 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2427 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3482 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7290 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2002 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6592 lei
Vremea
astăzi
Botosani
23.4 o C
Dorohoi
21.3 o C
Bucecea
23.0 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.6 o C
Ştefăneşti
34.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.