Știrea zilei
Disperare la Botoșani Shopping Center, certificatul verde lasă comercianții fără clienți – Nu avem bani de salarii GALERIE FOTO

Impunerea certificatului verde la intrarea în centrele comerciale are un efect devastator asupra galeriei comerciale din Botoșani Shopping Center. Unii directori și angajați din complexul de pe strada Sucevei se plâng că au rămas fără cea mai mare parte a clienților și că nu mai pot suporta nici măcar cheltuielile esențiale.

”Nici măcar o eșalonare nu ni s-a făcut”


Joi, ora 11:00... unul dintre magazine avea încasări totale de numai 140 de lei și potrivit managerului de acolo, ”la noi vânzările se fac până la ora 15:00, după aceea nu mai vindem nimic”.


Înainte de ziua de 26 octombrie 2021, de la care s-a introdus obligativitatea prezentării amintitului document, zilnic în casă se adunau 1.000 – 1.500 de lei.


Începând cu data menționată încasările s-au prăbușit la 300 – 400 de lei pe zi, condiții în care desfășurarea activității cu menținerea acelorași angajați și salarii și achitarea aferentă a dărilor la bugetul de stat, au devenit imposibile. Ca să nu mai vorbim de plata chiriei.


”Nici măcar o eșalonare nu ni s-a făcut. Trebuie să te dai de ceasul morții ca să plătești chiria, iar noi ne chinuim ca să achităm salariile. Trebuie să plătesc salariile, dar nu avem bani de salarii”, s-a plâns unul dintre managerii din Botoșani Shopping Center.

 

70 de lei încasați până aproape de amiază


Joi, ora 11:30... un alt magazin avea încasări de numai 70 de lei. Zeci de minute nu a oprit vreun potențial client prin fața standurilor, iar lucrătoarea de acolo a ajuns să se plictisească. Înainte de impunerea certificatului verde veniturile zilnice urcau până la 4.000 de lei.


Antreprenorii din galeria comercială se plâng că, deși clienții și încasările sunt undeva la 10% – 30% din ce aveau înainte, nu beneficiază nicăieri de înțelegere. Obligațiile la bugetul de stat nu se mai suspendă, cum s-a întâmplat în starea de urgență, iar angajații nu mai pot fi trimiși în șomaj prin programul care a fost valabil la începutul pandemiei și care ajuta deopotrivă firmele și salariații. De asemenea, nici Guvernul nu a mai acordat vreo facilitate la plata chiriei.


Iar o altă problemă este că sunt oameni cu certificat verde care refuză să mai vină aici pentru că nu vor să fie scanați.


”Nu mai vin nici unii dintre cei cu certificat pentru că nu vor să fie scanați la intrare, mai ales ca în altă parte nu li se cere. Este forma lor de protest”, a arătat unul dintre managerii din zonă.

 

La vecini e fără certificat


Frustrarea este și mai mare pentru că, susțin comercianții de aici, la vecinii de la Kaufland certificatul verde nu ar fi obligatoriu pe motiv că acolo nu există galerie comercială, chiar dacă sunt totuși câteva magazine distincte de supermarketul propriu zis.


Problemele sunt cunoscute la nivelul conducerii Botoșani Shopping Center, care a și purtat o corespondență cu Inspectoratul de Poliție Județean pe seama tratamentului la care acest centru comercial este supus față de altele din oraș.


”La noi, în starea de urgență, comercianții au beneficiat de reducere. Diferența a suportat-o proprietarul, BelRom, noi nu am primit nimic de la Guvern. A fost o ordonanță de urgență, au promis că ne subvenționează, dar nu ne-au dat nimic. Atunci noi le-am redus cu 90% chiriile, că nu ai ce să încasezi dacă nu au vândut și au fost închiși. Acum am așteptat să văd ce se întâmplă cu certificatul verde. Deocamdată au trecut două săptămâni, încă nu am luat nici o decizie privind reducerea chiriei. Vom vedea... nu putem lua omului ce nu are”,


Mircea Câmpanu, director galerie comercială Botoșani Shopping Center.

 

Primul plecat


Managerul centrului comercial a adăugat că a doua zi după intrarea în vigoare a noilor restricții a avut deja parte de control din partea Poliției și că, într-o perioadă extrem de slabă a vânzărilor, a fost nevoit să suplimenteze numărul paznicilor.


De altfel, unii comercianți reclamă și cerbicia cu care oamenii legii aplică noile reglementări. Ei povestesc că unii paznici au fost amenințați cu amenda fiindcă nu ar fi suficient de drastici și că în centrul comercial ar fi venit în control inclusiv polițiști în civil.


33


de agenți economici își desfășoară activitatea la galeria comercială de la Botoșani Shopping Center, iar unul dintre aceștia a anunțat deja administratorul centrului că își închide magazinul din cauza lipsei clienților

 

Explicațiile Poliției


Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean susțin că nu fac altceva decât să aplice actele normative adoptate de Guvern și de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Iar cele intrate în vigoare pe 26 octombrie fac distincție între supermarketuri și centrele comerciale. Kaufland ar face parte din prima categorie, a celor în care se comercializează produse de strictă necesitate, iar Botoșani Shopping Center, care include și Carrefour, în cea de a doua, în care se desfac și produse de alt tip.


”Este o regulă prevăzută în ultimele reglementări și acesta este motivul pentru care există o diferență de acces. E vorba și despre felul în care este organizat accesul”,


agent principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Explicația mai exactă ar fi că la Kaufland, cum intri ai acces direct la produsele alimentare, în timp ce la Botoșani Shopping Center trebuie să treci prin galeria comercială pentru a avea acces la supermarketul Carrefour. În plus, la Botoșani Shopping Center există inclusiv un restaurant.

 

loading...
PUSTIU la mall după introducerea certificatului verde, bate vântul prin magazine și la food court – GALERIE FOTO
Lăutar ridicat de polițiștii botoșăneni după ce a bătut un agent care i-a solicitat certificatul verde

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Loading...
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Loading...
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
S-au înțeles! Consiliul Județean, gata să plătească 658.000 de euro unei firme private pentru o clădire simbol din centrul orașului – FOTOGALERIE
Plenul Consiliului Județean se întrunește marți în ședință extraordinară, iar unul dintre cele trei puncte de pe ordinea de zi îl reprezintă ”Proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării bunului imobil monument istoric Casa Moscovici, situat în municipiul Botoșani, Calea Națională nr. 62”.
Sper ca nici altii sa nu mai intre indiferent daca scoateti certificatul. Sa va dea statul bani daca pe el il respectati si pe noi ne tratati ca pe niste caini.
20 noiembrie 2021, 00:03
Disperare? Este de inteles. Adresati-va instantei! Treaba cu certificatul verde obligatoriu nu este prea legala...
14 noiembrie 2021, 12:30
Romanul se teme de vaccin, dar baga toate porcariile in el, sucuri, e-uri, tigari, alcool, legume si fructe pline de ierbicide si pesticide, inspira aer poluat de la dpf-uri si catalizatoare dezactivate, etc.
14 noiembrie 2021, 10:47
Hai vaxinaților,nu mergeți la shoping?Ajutați va frații.
13 noiembrie 2021, 17:22
Lasati, ca n-o fi chiar nevoie de 6 insule cu huse de telefoane. Plus, daca faceau vanzari de 4000 pe zi, angajatul tot 1500 avea, deci nu le plang de mila patronilor respectivi.
13 noiembrie 2021, 15:01
La Kaufland se intra fara certificat verde doar in zona comerciala cu autoservire a supermarketului, la farmacie si magazinul de produse naturiste. La raionul de presa si cel cu telefoane te serveste vanzatorul, nu ai voie sa depasesti linia de demarcatie intre spatiul respectiv si culoarul comun. Se putea face acelasi lucru si la Carrefour, mai ales ca si acolo este o farmacie si un magazin de produse naturiste.
13 noiembrie 2021, 14:51
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.1 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.1 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.