Știrea zilei
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.

Proces mai vechi decât casa 

Faptele s-au petrecut în perioada 2013 – 2014.

 

Au trecut de atunci cinci ani de zile. Interval în care Florin Țurcanu a fost în iad și a revenit pe linia de plutire. Ba chiar a revenit în politică.

 

La proces însă, al treilea judecător audiază martori care au mai fost citați deja de două ori. Oameni care s-au săturat să răspundă la aceleași întrebări, multe dintre informații fiind deja aproape închise în memorie.

 

În cazul celor cinci martori audiați marți, 15 octombrie 2019 la Tribunal, numitorul comun la fiecare în parte a fost declarația că își mențin tot ce au spus la sediul DNA, în urmă cu 5 ani de zile, când informațiile erau mai proaspete.

 

Mandat de aducere pentru o fostă șefă

 

Au fost citați ieri la Tribunal Cojocaru Camelia, Didii Magda, Luca Anca şi Anuţei Dumitru. Și Silvia Miriță pentru care a fost emis mandat de aducere pentru că a lipsit la termenul din 17 septembrie 2019.

 

Inedit, două dintre fostele șefe din Consiliul Județean, Cojocaru Camelia (șef serviciu achiziții publice) și Silvia Miriță (șef serviciu urbanism) s-au pensionat din 2016.

 

Și după 3 ani de zile încă sunt chemate la Tribunal pentru a da răspunsuri în procesul de trafic de influență al fostului președinte Florin Țurcanu.

 

Miriță Silvia a fost audiată prima și a arătat că a fost implicată doar în licitație pentru proiectarea investiției „modernizare complex monahal Coșula” și că nu a avut treabă cu reabilitările drumurilor județene Botoșani – Curtești – Cristești sau Pădureni – Coșula – Buda.

 

Și că nu-și amintește ca Florin Țurcanu să fi făcut presiuni asupra ei pentru a adjudeca licitație unei anume firme.

 

Chemate la Tribunal de la pensie

 

A urmat Camelia Cojocaru care a vorbit puțin și a spus că procedurile de licitație s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii și că nu cunoaște să fi fost imixtiuni în aceste achiziții din partea conducerii. A oferit mai multe date tehnice după care a fost lăsată să plece.

 

A urmat Magda Didii, actual director executiv în cadrul CJ Botoșani care a spus în fața instanței că s-a implicat doar în licitația pentru reabilitarea DJ Pădureni – Coșula – Buda unde au fost depuse două oferte. Una a fost descalificată pentru că administratorul firmei care a depus oferta fusese condamnat pentru spălare de bani și nu avea astfel dreptul de a participa la licitații publice.

 

Nu a știut la momentul desfășurării licitației că în asocierea de firme se regăsea și cea condusă de Marcel Bârsan de la Roma și a aflat după ce a fost chemată în două rânduri la DNA pentru audieri. Și Magda Didii a spus apăsat că nu a avut niciun fel de presiune din partea șefilor la derularea etapelor din licitație.

 

Luca Anca, o tânără care este inginer și lucrează în mediul privat în prezent, a fost membru în comisiile de licitații pentru o parte dintre aceste investiții. A plecat din CJ Botoșani în 2014 și  a spus că nu-și amintește să fi fost martorul unor situații ilegale.

 

Muncitor fără școală acuzat că minte 

 

Ultimul martor rămas a fost mai greu de audiat. Dumitru Anuței, simplu muncitor care și-a petrecut aproape toată viața pe șantier și surd de-o ureche.

 

Lucrează la Cornell’s Floor de 20 de ani și a contribuit la o parte din construcția casei din Aleea Pajiștii, proprietate aflată pe numele lui Aristomel Anușcă, socrul lui Florin Țurcanu.

Alături de colegii lui a construit beciul și a ridicat construcția de deasupra, până la partea de acoperiș.

 

A răspuns greu la întrebări, motivând că nu aude bine, judecătorul fiind nevoit să ridice tonul mult peste nivelul obișnuit. A murmurat des că nu își mai amintește bine ce s-a întâmplat în trecut și a stârnit o reacție de nervi din partea procurorului DNA care a adus în atenția instanței că la audierea din 2016, Dumitru Anuței a declarat altceva la instanță decât la audierile de la DNA.

 

Motiv pentru care i s-a întocmit un dosar penal pentru mărturie mincinoasă. A semnat un acord de recunoaștere a vinovăției iar în 2017 a fost amendat penal.

 

„Probabil că mai sunt martori în această situație, acuzarea a pus presiune asupra unor martori pentru a se obține probe în mod nelegal. Aceste acorduri au fost încheiate de DNA fără a avea competențe”,

a fost reacția avocatului Vasile Tudor, apărătorul lui Florin Țurcanu

 

Cu greu, martorul a reușit să răspundă la întrebările adresate de instanță și celelalte părți din proces după care a fost lăsat să plece. Și probabil că nu va mai fi citat pe viitor pentru a răspunde la aceleași întrebări, în legătură cu lucruri care s-au petrecut în urmă cu cinci ani de zile.

loading...
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Nu fi trist imparate.Daca cumva zornaie bratarile,bate-n toaca,lasa-i partidul lui Ghita soferul de la Rachiti si amantei lui,Ionut,labradorul slobod.
16 octombrie 2019, 19:36
IN FINAL VINOVAT VA FI DUPA CUM SE PARE, PROCURORUL DNA CARE A PUS PRESIUNE PE MARTORI. SI ATUNCI CE NEVOIE MAI AVEM DE JUSTITIE, SA CONDAMNE BOSCHETARII CARE NU-SI PLATESC AMENZILE SI DISPERATII CARE FURA O PAINE SA-SI HRANEASCA PRUNCII.
16 octombrie 2019, 10:27
O mizerie in care se pare că SE urmăreste timorarea martorilor, condamnarea celor care spun ceva- vezi cazul Barsan-omul cu o gramada de copii care inselat fiind de catre Țurcani a fost condamnat doar pentruca NU a ACCEPTAT SA-I FACA O CASA PE DEGEABA UNUI INFRACTOR. In final probabil urmeaza ca CINEVA sa ne spuna ca suntem niste prosti si că este periculos să fii judecat atunci cand ai dreptate, asa cum a avut păgubitul înșelat Barsan.
16 octombrie 2019, 10:14
Cum să recunoască funcționarii de la CJ acordarea unor contracte către insignifiantul Bârsan, când știu că vor fi acuzați de complicitate dacă spun adevărul?? In realitate, la vremea aceea, Bârsan avea o firmuliță cu câțiva angajați, nici un specialist, etc,etc
16 octombrie 2019, 09:22
Domnilor judecători ce este asa de greu,luati toate lucrările care sau facut la primăriile timpul lui Turcanu de catre barman si atunci va veti dă seama daca au fost influente din partea lui Turcanu.Consideram ca se taragneaza atata ca sal scoateți basma curată.Da acum se fura cu acte si conform hotărârilor luate de consilieri locali la presiunea primarilor,caci de nu aprobă e vai de ei,ii da afara.Chiar ne credeti copii nu vedem noi cei de jos cum merg treburile pe la judet ,pe tara.TOTUL ESTE POLITICA,VORBA CEEA,,PROST SA FII,NOROC SA AI.
16 octombrie 2019, 09:01
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Pe cine votați la Primăria Botoșani?
Gheorghe Ciubotaru - PMP
Cosmin Andrei - PSD
Liviu Toma - Pro România
Roxana Țurcanu - ALDE
Cătălin Flutur - PNL
Corina Dănuță - PPUSL
Marcel Gheorghiță – USR-PLUS
Cătălin Silegeanu - independent
Altul
Declaraţia zilei
„Dacă mai urmează încă un an la fel de secetos, atunci lucrurile se complică foarte mult. Dacă urmează doi ani la fel de secetoşi şi noi suntem la acelaşi nivel al infrastructurii de irigaţie, lucrurile se complică foarte ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8582 lei
USD
Dolarul SUA
4.0972 lei
CHF
Francul elveţian
4.5132 lei
GBP
Lira sterlină
5.3220 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9261 lei
XAU
Gramul de aur
257.4245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2476 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3490 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9944 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1126 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1821 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6530 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.