Știrea zilei
După CINCI ani de zile: Fostă șefă din CJ adusă cu jandarmii la Tribunal, procurorul DNA acuzat că pune presiuni pe martori

După schimbarea a doi judecători și redistribuirea dosarului către un al treilea și drumuri la care s-a pierdut șirul la sediul DNA de la Suceava în cazul a zeci de persoane, procesul în care este judecat Florin Țurcanu alături de socru își continuă cursul anevoios la Tribunalul Botoșani.

Proces mai vechi decât casa 

Faptele s-au petrecut în perioada 2013 – 2014.

 

Au trecut de atunci cinci ani de zile. Interval în care Florin Țurcanu a fost în iad și a revenit pe linia de plutire. Ba chiar a revenit în politică.

 

La proces însă, al treilea judecător audiază martori care au mai fost citați deja de două ori. Oameni care s-au săturat să răspundă la aceleași întrebări, multe dintre informații fiind deja aproape închise în memorie.

 

În cazul celor cinci martori audiați marți, 15 octombrie 2019 la Tribunal, numitorul comun la fiecare în parte a fost declarația că își mențin tot ce au spus la sediul DNA, în urmă cu 5 ani de zile, când informațiile erau mai proaspete.

 

Mandat de aducere pentru o fostă șefă

 

Au fost citați ieri la Tribunal Cojocaru Camelia, Didii Magda, Luca Anca şi Anuţei Dumitru. Și Silvia Miriță pentru care a fost emis mandat de aducere pentru că a lipsit la termenul din 17 septembrie 2019.

 

Inedit, două dintre fostele șefe din Consiliul Județean, Cojocaru Camelia (șef serviciu achiziții publice) și Silvia Miriță (șef serviciu urbanism) s-au pensionat din 2016.

 

Și după 3 ani de zile încă sunt chemate la Tribunal pentru a da răspunsuri în procesul de trafic de influență al fostului președinte Florin Țurcanu.

 

Miriță Silvia a fost audiată prima și a arătat că a fost implicată doar în licitație pentru proiectarea investiției „modernizare complex monahal Coșula” și că nu a avut treabă cu reabilitările drumurilor județene Botoșani – Curtești – Cristești sau Pădureni – Coșula – Buda.

 

Și că nu-și amintește ca Florin Țurcanu să fi făcut presiuni asupra ei pentru a adjudeca licitație unei anume firme.

 

Chemate la Tribunal de la pensie

 

A urmat Camelia Cojocaru care a vorbit puțin și a spus că procedurile de licitație s-au desfășurat în conformitate cu prevederile legii și că nu cunoaște să fi fost imixtiuni în aceste achiziții din partea conducerii. A oferit mai multe date tehnice după care a fost lăsată să plece.

 

A urmat Magda Didii, actual director executiv în cadrul CJ Botoșani care a spus în fața instanței că s-a implicat doar în licitația pentru reabilitarea DJ Pădureni – Coșula – Buda unde au fost depuse două oferte. Una a fost descalificată pentru că administratorul firmei care a depus oferta fusese condamnat pentru spălare de bani și nu avea astfel dreptul de a participa la licitații publice.

 

Nu a știut la momentul desfășurării licitației că în asocierea de firme se regăsea și cea condusă de Marcel Bârsan de la Roma și a aflat după ce a fost chemată în două rânduri la DNA pentru audieri. Și Magda Didii a spus apăsat că nu a avut niciun fel de presiune din partea șefilor la derularea etapelor din licitație.

 

Luca Anca, o tânără care este inginer și lucrează în mediul privat în prezent, a fost membru în comisiile de licitații pentru o parte dintre aceste investiții. A plecat din CJ Botoșani în 2014 și  a spus că nu-și amintește să fi fost martorul unor situații ilegale.

 

Muncitor fără școală acuzat că minte 

 

Ultimul martor rămas a fost mai greu de audiat. Dumitru Anuței, simplu muncitor care și-a petrecut aproape toată viața pe șantier și surd de-o ureche.

 

Lucrează la Cornell’s Floor de 20 de ani și a contribuit la o parte din construcția casei din Aleea Pajiștii, proprietate aflată pe numele lui Aristomel Anușcă, socrul lui Florin Țurcanu.

Alături de colegii lui a construit beciul și a ridicat construcția de deasupra, până la partea de acoperiș.

 

A răspuns greu la întrebări, motivând că nu aude bine, judecătorul fiind nevoit să ridice tonul mult peste nivelul obișnuit. A murmurat des că nu își mai amintește bine ce s-a întâmplat în trecut și a stârnit o reacție de nervi din partea procurorului DNA care a adus în atenția instanței că la audierea din 2016, Dumitru Anuței a declarat altceva la instanță decât la audierile de la DNA.

 

Motiv pentru care i s-a întocmit un dosar penal pentru mărturie mincinoasă. A semnat un acord de recunoaștere a vinovăției iar în 2017 a fost amendat penal.

 

„Probabil că mai sunt martori în această situație, acuzarea a pus presiune asupra unor martori pentru a se obține probe în mod nelegal. Aceste acorduri au fost încheiate de DNA fără a avea competențe”,

a fost reacția avocatului Vasile Tudor, apărătorul lui Florin Țurcanu

 

Cu greu, martorul a reușit să răspundă la întrebările adresate de instanță și celelalte părți din proces după care a fost lăsat să plece. Și probabil că nu va mai fi citat pe viitor pentru a răspunde la aceleași întrebări, în legătură cu lucruri care s-au petrecut în urmă cu cinci ani de zile.

loading...
Florin Țurcanu revine în politică! STRATEGIA cu care îi vrea pe Flutur primar și Achiței șef la Județ: Hai să încercăm, chiar nu știm să mai facem politică? FOTO& VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Procesul lui Țurcanu s-a încheiat la audieri de martori cu soacra ex-președintelui și un fost deputat
Ultimii doi martori care au fost audiați în lungul proces în care este judecat Florin Țurcanu, fost președinte al Consiliului Județean, împreună cu socrul său, Aristomel Anușca, a ajuns la final cu al treilea judecător.
Interes matinal la deschiderea noului magazin Lidl, peste 100 de botoșăneni s-au îmbulzit să intre – GALERIE FOTO & VIDEO
În mai puțin de un an de zile, consorțiul care deține lanțul german de magazine a reușit în cazul Botoșaniului să elibereze un teren, să demoleze o clădire părăsită și să ridice în loc un magazin modern cu o parcare extrem de generoasă.
Trei directori de la Modern Calor judecați pentru fapte de corupție, dosarul reluat de la zero la Tribunal, s-a ivit și o dublă calitate
Așa cum s-a întâmplat și în alte cauze judecate de Secția Penală a Tribunalului Botoșani, și procesul care vizează actuali și foști directori sau angajați ai regiei de termoficare a fost reluat de la zero, după aproximativ un an de zile în care s-a administrat o parte din probatoriu.
Spargere ca-n filme la Carrefour: Un hoț misterios a plecat cu brațele pline de iPhone-uri
Un furt desprins parcă din filmele produse la Hollywood a avut loc săptămâna trecută la unul dintre cele mai mari centre comerciale din Botoșani. S-a întâmplat joi dimineață, exact după deschiderea Botoșani Shopping Center.
La mulți ani, români! La mulți ani, botoșăneni! 101 ani de România sărbătoriți în stradă la Botoșani
Astăzi, 1 Decembrie 2019 este Ziua Națională a României.
DOCUMENT: Capii fostului PDL și-au ”uitat” pixurile acasă, ei NU demisionează pentru noul prefect - FOTOGALERIE
”Primarii PNL anunță că susțin reprezentantul PNL pentru funcția de prefect al județului Botoșani. În caz contrar primarii își vor da demisia în bloc”.
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO
Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.
Antreprenoare botoșăneană, petrecere exclusivistă la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO
Peste o sută de afaceriști din județele Moldovei au participat în penultima vineri din noiembrie la ”Romanian Business Party”, o întâlnire care a avut loc la Palatul Culturii din Iași și în care utilul a fost combinatul cu plăcutul.
Dedesubturile izbânzii lui Iohannis, între foamea urbană de voturi și transferurile decisive dintre cele două tururi – REZULTATE PE LOCALITĂȚI
Liberalii botoșăneni au reușit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale deși, paradoxal, social-democrații au învins în mai multe localități. O analiză a rezultatelor obținute în fiecare municipiu, oraș și comună scoate la iveală cum a fost posibil așa ceva.
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014
În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.
Klaus Iohannis, victorie incredibilă la Botoșani în fața Vioricăi Dăncilă, PNL bate pentru prima dată PSD-ul în județ – REZULTATE
Cu sprijinul USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală, PNL-iștii botoșăneni au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și să obțină victoria în județ.
S-au deschis urnele pentru turul doi: Botoșănenii își aleg președintele
427 de secții de votare sunt deschise în județul Botoșani pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Botoșani a ajuns județul cu cea mai mică pensie din România, viața de la peste 30.000 de lei la numai 1.000 de lei
Botoșaniul a ajuns să ocupe primul loc pe țară într-un nedorit clasament. Este vorba de cel al veniturilor persoanelor ieșite din câmpul muncii.
PETIȚIE publică semnată de zeci de oameni pentru scoaterea din închisoare a unui bărbat judecat că a lovit un băiat
Sunt depuse eforturi considerabile pentru eliberarea unui bărbat care stă după gratii de câteva luni de zile. Din partea familiei, a avocatului angajat pentru a-l reprezenta în fața instanței de judecată, dar și a comunității din care provine acest bărbat.
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe
Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru
A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii
După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.
„Dinozauri” la volan: Peste 5.500 de șoferi din Botoșani au peste 70 de ani
Parcul auto este într-o vizibilă creștere la nivelul județului Botoșani astfel că numărul șoferilor la nivelul județului a trecut de 121.000. Dintre aceștia 5.690 de conducători auto au peste 71 de ani.
Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Nu fi trist imparate.Daca cumva zornaie bratarile,bate-n toaca,lasa-i partidul lui Ghita soferul de la Rachiti si amantei lui,Ionut,labradorul slobod.
16 octombrie 2019, 19:36
IN FINAL VINOVAT VA FI DUPA CUM SE PARE, PROCURORUL DNA CARE A PUS PRESIUNE PE MARTORI. SI ATUNCI CE NEVOIE MAI AVEM DE JUSTITIE, SA CONDAMNE BOSCHETARII CARE NU-SI PLATESC AMENZILE SI DISPERATII CARE FURA O PAINE SA-SI HRANEASCA PRUNCII.
16 octombrie 2019, 10:27
O mizerie in care se pare că SE urmăreste timorarea martorilor, condamnarea celor care spun ceva- vezi cazul Barsan-omul cu o gramada de copii care inselat fiind de catre Țurcani a fost condamnat doar pentruca NU a ACCEPTAT SA-I FACA O CASA PE DEGEABA UNUI INFRACTOR. In final probabil urmeaza ca CINEVA sa ne spuna ca suntem niste prosti si că este periculos să fii judecat atunci cand ai dreptate, asa cum a avut păgubitul înșelat Barsan.
16 octombrie 2019, 10:14
Cum să recunoască funcționarii de la CJ acordarea unor contracte către insignifiantul Bârsan, când știu că vor fi acuzați de complicitate dacă spun adevărul?? In realitate, la vremea aceea, Bârsan avea o firmuliță cu câțiva angajați, nici un specialist, etc,etc
16 octombrie 2019, 09:22
Domnilor judecători ce este asa de greu,luati toate lucrările care sau facut la primăriile timpul lui Turcanu de catre barman si atunci va veti dă seama daca au fost influente din partea lui Turcanu.Consideram ca se taragneaza atata ca sal scoateți basma curată.Da acum se fura cu acte si conform hotărârilor luate de consilieri locali la presiunea primarilor,caci de nu aprobă e vai de ei,ii da afara.Chiar ne credeti copii nu vedem noi cei de jos cum merg treburile pe la judet ,pe tara.TOTUL ESTE POLITICA,VORBA CEEA,,PROST SA FII,NOROC SA AI.
16 octombrie 2019, 09:01
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Nu aveam la cine să merg și vorbeam singur. Chiar dacă solicitările noastre erau pertinente, corecte, legale și nu numai, le făceam doar pentru municipiului Botoșani și în numele locuitorilor municipiului Botoșani. La î ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7791 lei
USD
Dolarul SUA
4.2931 lei
CHF
Francul elveţian
4.3703 lei
GBP
Lira sterlină
5.6655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9511 lei
XAU
Gramul de aur
203.5745 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4503 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9552 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2598 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1873 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.