Știrea zilei
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO

Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.

Un ONG din Iași și o companie din Botoșani s-au unit pentru un spectacol de neuitat


În 2008 a participat alături de alți peste 150 de artiști la concursul ”Stradivarius Salzburg”. A fost desemnat câștigător și anul următor i s-a înmânat, doar spre a cânta, nu și în proprietate, o vioară Stradivarius realizată tocmai în 1729.


Pe 25 noiembrie, violonistul cunoscut mai degrabă în străinătate decât în România, fiind stabilit de altfel în Olanda, a ajuns și la Botoșani.


Casa de Cultură a Sindicatelor a fost punctul terminus al turneului ”Baroque tour” în care a concertat alături de sora sa, pianista Andreea Stoica și de Kamerata Stradivarius.


Organizat de Fundația Culturală ”Gaudium Animae” condusă de avocata Cătălina Pârvu, botoșăneancă la origini dar stabilită la Iași, cu sprijinul Grupului de Distribuție Eta, spectacolul a propus melomanilor botoșăneni întâlnirea cu virtuozitatea genului baroc.


Concertul nr.4 în la minor „La Stravaganza” de Antonio Vivaldi, Sonata în sol minor „Trilul diavolului” de Giuseppe Tartini, Sonata „Academica” de Francesco Maria Veracini, Concertul nr.5 în fa minor de Johann Sebastian Bach și Sonata K1 de Domenico Scarlatti au fost operele excepționale interpretate în fața a aproximativ 300 de botoșăneni.

 

Concert și povești


Mai toate însoțite de povestioare ale lui Răzvan Stoica, de la care spectatorii au aflat inclusiv că vioara care le încântă auzul a fost în istoria sa de aproape trei secole inclusiv pierdută la un moment dat la o partidă de cărți.


”Este o reală plăcere și o onoare să fim alături de dumneavoastră în această seară. Iată că ne apropiem și de finalul acestui turneu Baroque Tour Opus 2, o încântare pentru noi, pentru mine și pentru Andreea, să cântăm cu acești tineri muzicieni extraordinari și mai ales să vă cunoaștem pe dumneavoastră în fiecare oraș, publicul nostru drag. Pe parcursul acestor șapte concerte pe care le-am avut în țară împreună cu Fundația Gaudium Animae am cunoscut tot felul de energii frumoase, oameni incredibili și ne-am simțit fantastic la aceste concerte și sperăm că și publicul”,


Răzvan Stoica, violonist.

 

”Astăzi nu este ușor să faci evenimentele culturale”


Concertul a fost prezentat de Cătălin Sava, directorul TVR Iași, fost profesor la la Universitatea de Arte ”George Enescu” din Iaşi, membru al ONG-ului care a organizat evenimentul artistic.


”Astăzi nu este ușor să faci evenimentele culturale”, a transmis publicului Cătălin Sava, care a mulțumit Grupului de Distribuție Eta și managerului Filarmonicii, Mirel Manea, pentru sprijinul dat în organizarea spectacolului de la Botoșani. Totodată, a remarcat prezența primarului Cosmin Andrei în sală: ”mă bucur că la Botoșani primarul este amator de muzică bună, mă bucur că sunteți aici”.

 

Sprijin de la Grupul Eta


De altfel, compania fondată în urmă cu 24 de ani de soții Gianina și Iulian Parascanu, a căror convingere și totodată strategie de dezvoltare pleacă de la principiul că oamenii reprezintă cea mai mare valoare a businessului, și-a extins crezul dincolo de granițele propriei firme.


Astfel, pe lângă parteneriatul încheiat cu Filarmonica ”George Enescu” în anul împlinirii a șapte decenii de la înființare, Grupul de Distribuție Eta a susținut și întreg turneul național „Baroque Tour” Opus 2.


În plus, în pauza spectacolului melomanii au avut parte de o surpriză pusă la cale de reprezentanții companiei, care i-au așteptat în hol cu prosecco din gama celor pe care le comercializează și cu dulciuri fine.

 

Revenire după 21 de ani


Unul dintre cei mai căutați violoniști contemporani, Răzvan Stoica a ținut ca turneul început la Brăila și continuat apoi la Galați, Iași, Bușteni și Oradea, să se încheie la Botoșani. Aceasta și pentru că are o conexiune aparte cu orașul nostru.


”Am mai fost cândva pe această scenă, când am câștigat premiul I la Olimpiada Națională de Muzică și chiar discutam cu Andreea că mi se pare totul foarte familiar. Atunci aveam foarte multe emoții și iată-ne după 21 de ani aici, pe scenă, într-o atmosferă așa frumoasă”,


Răzvan Stoica, violonist.

 

Misterul viorilor ”Stradivarius”


Vioara ”Stradivarius” la care a cântat la Botoșani, despre al cărui sunet și-a exprimat părerea că vine parcă din altă lume, este de o valoare istorică și muzicală greu de cuantificat.  


Se estimează că întreaga lume mai există în jur de 1.000 de instrumente create de Antonio Stradivari, însă doar aproximativ jumătate sunt în circuit, adică sunt utilizate la concerte. De trei secole tot felul de experți încearcă să deslușească misterul acestora, pe care celebrul lutier italian nu l-a transmis nici măcar copiilor săi, chiar dacă unii i-au fost ucenici.


Preţul unei astfel de viori, pe care Răzvan Stoica o protejează inclusiv prin utilizarea unei eșarfe în timpul reprezentațiilor, variază între 3 şi 16 milioane de euro și neoficial valoarea celei la care s-a susținut concertul de la Botoșani s-ar ridica la 10 milioane de euro.


”La această vioară cânt doar eu. Are un regim special și de pauză și de felul în care este ținută și doar eu cânt la ea, chiar și în următorii zece ani. Cu siguranță vom reveni la Botoșani”,


Răzvan Stoica, violonist.


În 2011, la Londra, o vioară ”Stradivarius” s-a vândut cu 15,9 milioane de dolari.


Iar la final, botoșănenii prezența la sala de la ”Sindicate” au mulțumit cu aplauze prelungi pentru privilegiul de a asista la concert realizat mai ales cu o vioară Stardivarius.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Concert omagiu, între tristețe și bucurie: Foștii mari muzicieni ai Botoșanilor, și nu numai, premiați într-un spectacol aniversar cu Marcel Pavel, Vlad Miriță și Iordache Basalic – VIDEO & GALERIE FOTO

 

Bolnavii de la Botoșani care primesc indemnizație de 1.000 de lei ca să stea acasă – VIDEO
Potrivit legii acest beneficiu este acordat sub forma unei indemnizații de hrană.
Valul de șantiere din școli și licee ar putea afecta alegerile la Botoșani: Mii de botoșăneni rămân fără secții de votare
În municipiul Botoșani sunt înregistrate în total 85 de secții de votare. Toate sunt amenajate în unități de învățământ.
Vânt de Dan Nechifor pe la Prefectură: Eu îl apreciezVIDEO
Lupta pentru putere din interiorul PNL nu vizează doar obținerea nominalizărilor la posturile cheie din administrația publică locală, adică președintele Consiliului Județean și primarul municipiului Botoșani, ci și funcția de prefect.
Surpriză uriașă pentru șefia județului, Iftime ia în calcul probabil cel mai tânăr candidat la CJ din istoria Botoșanilor – VIDEO
Când trei se bat în PNL Botoșani, s-ar putea să câștige al patrulea. Aceasta dacă Valeriu Iftime va reuși până la urmă să preia președinția organizației județene a liberalilor și să își pună în practică planurile privind nominalizarea candidatului la șefia Consiliului Județean.
REZULTATE OFICIALE ale sondajului liberal în municipiu: Printre variante se regăsesc și două femei! Cine ar ieși primar?
Sondajul comandat de Partidul Național Liberal (PNL) a fost efectuat de Centrul de Sociologie Urbană și Regională (CURS) în perioada 24 ianuarie – 6 februarie 2024.
E haos la PNL, Șoptică și-a anulat demisia cu jumătate de oră înainte de conferință, Iftime începe să își piardă răbdarea: Nici eu n-am înțeles mare lucru / Ne batem la retrogradare VIDEO
Cu mai puțin de patru luni înaintea alegerilor europarlamentare la PNL Botoșani domnește incertitudinea. În ciuda mai multor runde de discuții pe care președintele Nicolae Ciucă le-a purtat atât cu liderul în funcție al organizației județene, cât și cu potențialul înlocuitor, situația nu a fost tranșată.
Inspectoratul de Muncă NU face anchetă în cazul actorului împușcat, pistolul adus de acasă: Această armă a fost acceptată de regizor
Conducerea Teatrului „Mihai Eminescu” a anunțat la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) incidentul care a avut loc la finalul săptămânii trecute.Cu toate acestea, inspectorii ITM nu au demarat propria lor anchetă.
Bucurie pentru primari și o armată de peste 1.000 de consilieri botoșăneni: Se pregătește creșterea mandatelor de la 4 la 5 ani
Aleșii locali ar putea rămâne în funcții timp de cinci ani din momentul validării mandatelor. Aceasta dacă proiectul inițiat de Uniunea Democrată Maghiară din România va fi votat de Parlament.
Dr. Claudia Malancea înlocuită din funcția de șef secție terapie intensivă de la Spitalul Mavromati
Aflată în arest la domiciliu până la începutul lunii martie, medicul Claudia Malancea a fost înlocuită din funcția de conducere de la Spitalul Județean Mavromati.
Negocierea anului: Peste 3 milioane de euro pentru o fabrică, în loc s-ar putea ridica un spital - FOTOGALERIE
Problemele cu care se confruntă fabricile de confecții din Botoșani pot deschide noi oportunități de afaceri. Iar una dintre acestea s-a ivit chiar în centrul orașului.
Întâlnire de gradul zero Iftime – Șoptică la conac, se prefigurează un ”careu de ași” pentru alegeri
După câteva zile de dispute la nivel declarativ, președintele grupului ”Elsaco” și președintele PNL Botoșani s-au întâlnit. Luni seară, cei doi au avut o întrevedere la Conacul Zăicești, parte a grupului de firme condus de omul de afaceri.
Inimă de salvator: Oamenii care îndură ger și viscol și cumpără dulciuri pentru copii, din banii lor – VIDEO & GALERIE FOTO
Pompierii se bucură de un grad de 83% de încredere acordată de români, fiind urmați de 67% pentru Armată și 64% către Biserică, conform unui sondaj CURS efectuat în martie 2023.
Primăria împrumută aproape 25 de milioane de euro pentru tot felul de investiții, de la străzi la școli și grădinițe – LISTA obiectivelor
Accesarea împrumutul bancar de către Primăria Botoșani a fost aprobată de consilierii locali într-o ședință care a avut loc spre finele lunii decembrie 2023.
„Se coace” încă o MĂRIRE salarială pentru angajații CJ-ului și ai altor trei instituții din subordine
Proiectul de hotărâre care vizează creșterea salariilor va fi supus dezbaterii în cadrul unei ședințe extraordinare programată luni, 5 februarie 2024, de la ora 14:00.
O tânără campioană a devenit cetățean de onoare: Prin seriozitate, profesionalism a reușit să se impunăGALERIE FOTO
Proiectul de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare a fost aprobat în unanimitate de către consilierii locali miercuri, 31 ianuarie 2024.
Primarul și fostul parlamentar, proces început cu listă de contestații împotriva DNA Suceava
Cei doi au fost trimiși în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Suceava în cursul lunii martie a anului trecut.
OFICIAL: Municipiul Botoșani mai are puțin peste 90.000 de locuitori, o singură comună „și-a păstrat” oamenii
Recensământul populației a ajuns în punctul final, fiind publicate rezultatele definitive ale acestui demers important. Datele oficiale arată o scădere a populației atât în județ, cât și în municipiul reședință.
Posturile de stat considerate neatractive la Botoșani dar cu impact uriaș în comunitate: Orice polițist ar putea veni
Există o instituție de mare impact la Botoșani care se confruntă cu lipsă de polițiști deoarece beneficiile financiare nu sunt îndeajuns de atractive.
Preotul care „mângâie” sufletele bolnavilor din spital: Pereţii spitalelor au ascultat mai multe rugăciuni, decât pereţii bisericilor
Pe lângă personalul medical care îngrijește pacienții, preotul de caritate Teodor Ciurariu care slujeşte la Spitalul Municipal Dorohoi le este alături prin îndrumare, credință şi rugăciune.
Anul în care Teatrul Mihai Eminescu este redat botoșănenilor! Primarul, dezvăluiri despre ultima sută de metri – VIDEO
Chiar ministrul Culturii, Raluca Turcan, vorbea despre perioada de aproape un deceniu în care actorii au fost privați de clădirea în care și-au desfășurat activitatea zeci de ani la rând.
Sondaj
Doriți comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale?
Da
Nu
Nu votez
Declaraţia zilei
„Avem colaborare cu o echipă să putem să facem aceste cursuri. Împreună cu dna director de îngrijiri ne vom ocupa de acest aspect. Mai sunt sincope și vrem și aceste cursuri pentru că sunt necesare să readucem în mintea ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Vremea
astăzi
Botosani
10.6 o C
Dorohoi
10.6 o C
Bucecea
10.0 o C
Darabani
11.1 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
12.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2024 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.