Știrea zilei
EXPLOZIV: Polițiștii suspectați că și-au aranjat propriile alegeri, o femeie subcomisar cere anularea în instanță a scrutinului

Poliţiştii botoşăneni şi-au ales săptămâna trecută noul lider, însă ocupantul final al funcţiei de preşedinte judeţean al Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) va fi stabilit în instanţă. Şi aceasta pentru că, mai mult sau mai puţin plastic spus, unii oameni ai legii par să aibă unele probleme cu… legea.

Patru poliţişti intraţi în cursă, unul a abandonat înainte de scrutin


Comisarul şef Marcel Burlacu, ocupantul funcţiei, s-a pensionat, astfel încât pentru cei doi ani rămaşi din mandat s-au organizat alegeri. Au avut loc pe 22 ianuarie, când în sala mare de şedinţe a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) s-au desfăşurat lucrările Adunării Generale, iar în cursă au intrat trei angajaţi ai instituţiei botoşănene. Este vorba despre comisarul şef Paul Tapalagă, şeful serviciului de ordine publică din cadrul IPJ Botoşani, subcomisarul Adrian Doloi, împuternicit la şefia Poliţiei Municipiului Botoşani şi subcomisarul Otilia Ştefănică, ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Botoşani. Iniţial fuseseră patru candidaţi, doar că în ziua scrutinului comisarul Ioan Aniţei s-a retras.

 

Câştigător cu 36% din voturi, turul doi s-a… evaporat


Cvorumul s-a realizat destul de greu, şedinţa având loc cu 144 din cei 440 de membri ai CNP Botoşani, în condiţiile în care minimum era de 110 participanţi.
Paul Tapalagă a adunat 52 de voturi, Otilia Ştefănică 44, iar Adrian Doloi 42, şase voturi fiind anulate.
Când să se pregătească de turul al doilea, femeia subcomisar a aflat stupefiată că acesta nu va mai avea loc şi că noul preşedinte este deja comisarul şef de la IPJ.
Şi aceasta în condiţiile în care Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNP adoptat de Guvern în 2002, cu toate actualizările ulterioare, prevede foarte clar la articolul 22:


„Fiecare consiliu teritorial este alcătuit dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi, un secretar, un trezorier şi patru membri, aleşi de adunarea generală prin votul direct şi secret al unei majorităţi de două treimi din numărul membrilor prezenţi”.


Ori două treimi din 144 membri, atât cât au fost prezenţi la alegerile de la CNP Botoşani, înseamnă 96 de voturi, departe bine de scorul obţinut de ocupantul primei poziţii, adică, potrivit amintitului regulament, ar fi trebuit să se organizeze un al doilea tur.
Unde se putea întâmpla orice dacă ţinem cont că în primul tur au intrat doi candidaţi de la Poliţia Municipiului Botoşani, adică, măcar în plan teoretic, voturile oamenilor legii din capitata judeţului s-au împărţit între aceştia, iar în turul al doilea ar fi putut să meargă spre singurul rămas în cursă.
Ba mai mult, art.21 din acelaşi regulament prevede că, „Adunarea Generală (..) adoptă hotărâri cu majoritatea votului celor prezenţi”. Ori la Botoşani preşedintele a fost ales cu 36% din voturi, nici într-un caz cu 50% plus 1.

 

“Cum poate votul a 52 de oameni din cei 144 prezenți să fie temei legal și legitim?”


După o carieră de 14 ani în Poliţie, Otilia Ştefănică a rămas „interzisă” când i s-a transmis că al doilea tur de scrutin nu va mai avea loc. Aceasta mai ales în condiţiile în care la lucrări a luat parte şi comisarul şef Petre Stancu, preşedintele CNP.


„Președintele CNP România și vicepreședintele CNP România, care au participat la aceste alegeri și care trebuiau sa se erijeze în garantul respectării prevederilor legale înscrise în propriul statut, al drepturilor şi intereselor noastre, au închis ochii sau chiar au urmărit această încălcare flagrantă a regulamentului (...). Cum poate votul a 52 de oameni din cei 144 prezenți să fie temei legal și legitim pentru desemnarea președintelui CNP?”,


scms. Otilia Ştefănică, candidat CNP Botoşani.

 

144 de poliţişti mai tari decât o Hotărâre de Guvern


Contactat de Botoşăneanul, liderul naţional al poliţiştilor a explicat că în debutul Adunării Generale s-a decis, înainte de scrutinul propriu-zis, ca alegerile să aibă loc într-un singur tur, iar ocupantul primului loc să devină noul preşedinte al CNP Botoșani indiferent de numărul de voturi adunate. Chiar dacă regulamentul de organizare şi funcţionare al CNP prevede altceva.


“Da, este adevărat, numai că Adunarea Generală este supremă, hotărârea ei stabileşte absolut tot. Adunarea Generală a membrilor a hotărât modul în care se desfăşoară alegerile, adică în ordinea obţinerii voturilor valide”,


cms. şef Petre Stancu, preşedinte CNP.


Cu alte cuvinte, 144 de poliţişti de la botoşăneni pot să decidă neaplicarea unui regulament adoptat prin Hotărâre de Guvern!?

 

“Au schimbat regulile în timpul jocului”


“Președintele și vicepreședintele CNP au luat în mod unilateral această decizie, au schimbat regulile în timpul jocului, ceea ce este total ilegal și chiar abuziv, fapte ce țin atât de sfera dreptului penal cât și a dreptului civil. Pentru că organizatorii acestor alegeri au fost președintele și vicepreședintele CNP România care s-au deplasat la Botoșani tocmai pentru a asigura desfășurarea în bune condiții și fără ilegalități ale alegerilor CNP. Mă îndoiesc de bunele lor intenții, mă îndoiesc că reprezentanții CNP România sunt garantul respectării drepturilor și intereselor noastre”,


scms. Otilia Ştefănică, candidat CNP Botoşani.


Mai mult, subcomisarul susţine că, “nu s-a pus nici un minut în discuția sau votul Adunării Generale posibilitatea eliminării celui de-al doilea tur de scrutin” întrucât, cu siguranţă, s-ar fi împotrivit atât ea, cât şi o mulţime a delegaţilor şi că precedentele alegeri de la CNP Botoşani au avut loc în două tururi.
Mai departe lucrurile devin amuzante. Otilia Ştefănică a contestat scrutinul la conducerea de la Bucureşti a CNP şi a cerut organizarea de noi alegeri. Însă pentru şefii din capitală pare să conteze doar faptul că imediat după alegeri nu a existat vreo nemulţumire.

 
“Nu a existat nici un fel de nemulţumire atât timp cât la momentul şedinţei nimeni nu şi-a exprimat opţiunea de a depune vreo contestaţie, moment în care comisia de soluţionare a contestaţiei şi-a încetat existenţa (…). Aşa, nemulţumiri referitoare la cine a ieşit sau cine n-a ieşit, pot exista în orice moment şi în orice situaţie”,


cms. şef Petre Stancu, preşedinte CNP.


Pierzându-şi încrederea într-o soluţionare corectă a contestaţiei de către CNP, pe 25 ianuarie Otilia Ştefănică a depus o acţiune la Judecătoria Botoşani prin care solicită anularea alegerilor şi promite să nu abandoneze lupta până ce nu i se va face dreptate, ea insistând că nu s-a mai întâmplat la CNP Botoșani ca alegerile să nu aibă loc în două tururi.

 

Miza alegerilor


CNP este un organism constituit în 2002 pentru promovarea intereselor membrilor săi, ofiţeri sau subofiţeri de poliţie, care pot accede la cerere în acest organism. Importanţa preşedintelui organizaţiei teritoriale a crescut în timp. Printre altele, contrasemnează o parte a ordinelor inspectorului şef al IPJ şi poate reprezenta poliţiştii supuşi unor anchete interne. Totodată, face parte şi din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), calitate în care beneficiază şi de o remuneraţie lunară de aproximativ  600 de lei, dar şi de posibilitatea de a discuta de la acelaşi nivel cu şefii Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Locale, cu subprefectul, cu primari de oraşe şi consilieri judeţeni.

 

loading...
ATENȚIE! Anunțul anului pentru liniștea străzilor din Botoșani în 2018: În sex, în război şi în alte nenorociri nu sunt reguli
Dispute violente până pe scările Prefecturii, pe informarea Poliţiei: Cât suntem de proşti / Mă băgaţi în formol VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO
Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Nuuuu cred! Politia e corecta!
30 ianuarie 2018, 22:06
Rusine militienilor.De asta se fura si nu se prind hoti,de asta se comporta ca militienii ,ca aceste alegeri si promovarea pe functii este cun este
30 ianuarie 2018, 10:02
se observa totusi o diferenta militie/politie,chiar daca mai exista in institutie figuri sau ramasite de trista amintire....Propun ca,pina la rezolvarea situatiei ,sa interimeze functia,sulfitul,agramatul,militian Gradinaru,generarul din Piata Mare,avansat dimineata la buda si cu cerebelul pe capac
30 ianuarie 2018, 09:35
Bravo d-na subcomisar!Legea trebuie respectata mai ales cand vorbim de Politie,dar asa s-au invatat unii...
30 ianuarie 2018, 08:20
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
”Performanța școlară nu va fi niciodată o povară ci un motor pentru învățământul și în perspectivă pentru economia acestei țări. Suntem binecuvântați cu copii capabili, inteligenți, geniali și avem obligația să îi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8590 lei
USD
Dolarul SUA
4.1404 lei
CHF
Francul elveţian
4.5183 lei
GBP
Lira sterlină
5.2910 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9604 lei
XAU
Gramul de aur
253.3349 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3419 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9854 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1101 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1793 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6529 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.8 o C
Bucecea
11.1 o C
Darabani
10.6 o C
Saveni
10.9 o C
Ştefăneşti
12.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.