Știrea zilei
EXPLOZIV: Polițiștii suspectați că și-au aranjat propriile alegeri, o femeie subcomisar cere anularea în instanță a scrutinului

Poliţiştii botoşăneni şi-au ales săptămâna trecută noul lider, însă ocupantul final al funcţiei de preşedinte judeţean al Corpului Naţional al Poliţiştilor (CNP) va fi stabilit în instanţă. Şi aceasta pentru că, mai mult sau mai puţin plastic spus, unii oameni ai legii par să aibă unele probleme cu… legea.

Patru poliţişti intraţi în cursă, unul a abandonat înainte de scrutin


Comisarul şef Marcel Burlacu, ocupantul funcţiei, s-a pensionat, astfel încât pentru cei doi ani rămaşi din mandat s-au organizat alegeri. Au avut loc pe 22 ianuarie, când în sala mare de şedinţe a Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) s-au desfăşurat lucrările Adunării Generale, iar în cursă au intrat trei angajaţi ai instituţiei botoşănene. Este vorba despre comisarul şef Paul Tapalagă, şeful serviciului de ordine publică din cadrul IPJ Botoşani, subcomisarul Adrian Doloi, împuternicit la şefia Poliţiei Municipiului Botoşani şi subcomisarul Otilia Ştefănică, ofiţer în cadrul Biroului de Investigaţii Criminale al Poliţiei Municipiului Botoşani. Iniţial fuseseră patru candidaţi, doar că în ziua scrutinului comisarul Ioan Aniţei s-a retras.

 

Câştigător cu 36% din voturi, turul doi s-a… evaporat


Cvorumul s-a realizat destul de greu, şedinţa având loc cu 144 din cei 440 de membri ai CNP Botoşani, în condiţiile în care minimum era de 110 participanţi.
Paul Tapalagă a adunat 52 de voturi, Otilia Ştefănică 44, iar Adrian Doloi 42, şase voturi fiind anulate.
Când să se pregătească de turul al doilea, femeia subcomisar a aflat stupefiată că acesta nu va mai avea loc şi că noul preşedinte este deja comisarul şef de la IPJ.
Şi aceasta în condiţiile în care Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNP adoptat de Guvern în 2002, cu toate actualizările ulterioare, prevede foarte clar la articolul 22:


„Fiecare consiliu teritorial este alcătuit dintr-un preşedinte, doi vicepreşedinţi, un secretar, un trezorier şi patru membri, aleşi de adunarea generală prin votul direct şi secret al unei majorităţi de două treimi din numărul membrilor prezenţi”.


Ori două treimi din 144 membri, atât cât au fost prezenţi la alegerile de la CNP Botoşani, înseamnă 96 de voturi, departe bine de scorul obţinut de ocupantul primei poziţii, adică, potrivit amintitului regulament, ar fi trebuit să se organizeze un al doilea tur.
Unde se putea întâmpla orice dacă ţinem cont că în primul tur au intrat doi candidaţi de la Poliţia Municipiului Botoşani, adică, măcar în plan teoretic, voturile oamenilor legii din capitata judeţului s-au împărţit între aceştia, iar în turul al doilea ar fi putut să meargă spre singurul rămas în cursă.
Ba mai mult, art.21 din acelaşi regulament prevede că, „Adunarea Generală (..) adoptă hotărâri cu majoritatea votului celor prezenţi”. Ori la Botoşani preşedintele a fost ales cu 36% din voturi, nici într-un caz cu 50% plus 1.

 

“Cum poate votul a 52 de oameni din cei 144 prezenți să fie temei legal și legitim?”


După o carieră de 14 ani în Poliţie, Otilia Ştefănică a rămas „interzisă” când i s-a transmis că al doilea tur de scrutin nu va mai avea loc. Aceasta mai ales în condiţiile în care la lucrări a luat parte şi comisarul şef Petre Stancu, preşedintele CNP.


„Președintele CNP România și vicepreședintele CNP România, care au participat la aceste alegeri și care trebuiau sa se erijeze în garantul respectării prevederilor legale înscrise în propriul statut, al drepturilor şi intereselor noastre, au închis ochii sau chiar au urmărit această încălcare flagrantă a regulamentului (...). Cum poate votul a 52 de oameni din cei 144 prezenți să fie temei legal și legitim pentru desemnarea președintelui CNP?”,


scms. Otilia Ştefănică, candidat CNP Botoşani.

 

144 de poliţişti mai tari decât o Hotărâre de Guvern


Contactat de Botoşăneanul, liderul naţional al poliţiştilor a explicat că în debutul Adunării Generale s-a decis, înainte de scrutinul propriu-zis, ca alegerile să aibă loc într-un singur tur, iar ocupantul primului loc să devină noul preşedinte al CNP Botoșani indiferent de numărul de voturi adunate. Chiar dacă regulamentul de organizare şi funcţionare al CNP prevede altceva.


“Da, este adevărat, numai că Adunarea Generală este supremă, hotărârea ei stabileşte absolut tot. Adunarea Generală a membrilor a hotărât modul în care se desfăşoară alegerile, adică în ordinea obţinerii voturilor valide”,


cms. şef Petre Stancu, preşedinte CNP.


Cu alte cuvinte, 144 de poliţişti de la botoşăneni pot să decidă neaplicarea unui regulament adoptat prin Hotărâre de Guvern!?

 

“Au schimbat regulile în timpul jocului”


“Președintele și vicepreședintele CNP au luat în mod unilateral această decizie, au schimbat regulile în timpul jocului, ceea ce este total ilegal și chiar abuziv, fapte ce țin atât de sfera dreptului penal cât și a dreptului civil. Pentru că organizatorii acestor alegeri au fost președintele și vicepreședintele CNP România care s-au deplasat la Botoșani tocmai pentru a asigura desfășurarea în bune condiții și fără ilegalități ale alegerilor CNP. Mă îndoiesc de bunele lor intenții, mă îndoiesc că reprezentanții CNP România sunt garantul respectării drepturilor și intereselor noastre”,


scms. Otilia Ştefănică, candidat CNP Botoşani.


Mai mult, subcomisarul susţine că, “nu s-a pus nici un minut în discuția sau votul Adunării Generale posibilitatea eliminării celui de-al doilea tur de scrutin” întrucât, cu siguranţă, s-ar fi împotrivit atât ea, cât şi o mulţime a delegaţilor şi că precedentele alegeri de la CNP Botoşani au avut loc în două tururi.
Mai departe lucrurile devin amuzante. Otilia Ştefănică a contestat scrutinul la conducerea de la Bucureşti a CNP şi a cerut organizarea de noi alegeri. Însă pentru şefii din capitală pare să conteze doar faptul că imediat după alegeri nu a existat vreo nemulţumire.

 
“Nu a existat nici un fel de nemulţumire atât timp cât la momentul şedinţei nimeni nu şi-a exprimat opţiunea de a depune vreo contestaţie, moment în care comisia de soluţionare a contestaţiei şi-a încetat existenţa (…). Aşa, nemulţumiri referitoare la cine a ieşit sau cine n-a ieşit, pot exista în orice moment şi în orice situaţie”,


cms. şef Petre Stancu, preşedinte CNP.


Pierzându-şi încrederea într-o soluţionare corectă a contestaţiei de către CNP, pe 25 ianuarie Otilia Ştefănică a depus o acţiune la Judecătoria Botoşani prin care solicită anularea alegerilor şi promite să nu abandoneze lupta până ce nu i se va face dreptate, ea insistând că nu s-a mai întâmplat la CNP Botoșani ca alegerile să nu aibă loc în două tururi.

 

Miza alegerilor


CNP este un organism constituit în 2002 pentru promovarea intereselor membrilor săi, ofiţeri sau subofiţeri de poliţie, care pot accede la cerere în acest organism. Importanţa preşedintelui organizaţiei teritoriale a crescut în timp. Printre altele, contrasemnează o parte a ordinelor inspectorului şef al IPJ şi poate reprezenta poliţiştii supuşi unor anchete interne. Totodată, face parte şi din Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), calitate în care beneficiază şi de o remuneraţie lunară de aproximativ  600 de lei, dar şi de posibilitatea de a discuta de la acelaşi nivel cu şefii Poliţiei, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţiei Locale, cu subprefectul, cu primari de oraşe şi consilieri judeţeni.

 

loading...
ATENȚIE! Anunțul anului pentru liniștea străzilor din Botoșani în 2018: În sex, în război şi în alte nenorociri nu sunt reguli
Dispute violente până pe scările Prefecturii, pe informarea Poliţiei: Cât suntem de proşti / Mă băgaţi în formol VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
REZULTATE BOTOȘANI: PSD, izbândă cu mari emoții în județ, PNL câștigă municipiul reședință, surpriză colosală pe 3
Social-democrații botoșăneni reușesc să câștige alegerile prezidențiale la nivel județean în ciuda celui mai slab scor din istorie obținut de candidatul PSD la nivel național.
Curentul a picat în oraș când se făcea recepția buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale: Absolut suspect
Stingerea pentru câteva secunde a instalației de nocturnă de la finalul primei reprize dintre FC Botoșani și FCSB, meci desfășurat sâmbătă seară pe Stadionul Municipal, a făcut parte dintr-o pană de proporții care a afectat urbea.
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani, mucenița de la Petru Vodă care s-a sfințit prin suferință: Ea a luptat până la sfârșit cu o vitejie fără seamăn - FOTOGALERIE
Fosta elevă a Liceului Pedagogic din Botoșani este înmormântată în cimitirul Mănăstirii Petru Vodă. Înainte de a muri, Părintele Justin Pârvu îi binecuvânta călugăria, Svetlana primind astfel nume și veșnicie de muceniță: Heruvima.
PNL-ul ”rașchetează” tot: La ceas de seară s-a făcut comisie specială pentru desemnarea directorilor, se depun CV-uri
Comitetul Director al PNL Botoșani s-a întrunit miercuri seară la Hotel Premier pentru prima dată după preluarea guvernării. Pe lângă problemele organizatorice privitoare la alegerile prezidențiale de duminică, s-au pus în discuție și câteva aspecte extrem de importante pentru un partid aflat la putere.
Tânără jefuită în stația de maxi-taxi de o altă femeie în văzul tuturor, a rămas fără 500 de euro după un „filaj” în toată regula: Banii nu sunt ai mei
O tânără botoșăneancă nu va uita prea curând ziua de 6 noiembrie 2019, după ce a fost jefuită în zona Pieței Centrale. S-a întâmplat în timp ce voia să urce în maxi-taxi.
A.U.R. - Romii și-au făcut un nou partid cu planuri mari: Putem chiar să avem primariGALERIE FOTO
Luni seară a fost o zi importantă pentru comunitatea romă din Botoșani. La 30 de ani de la revoluție a apărut și în acest colț de țară o a doua formațiune care își propune să reprezinte interesele acestei minorități.
TRAGEDIA de la Săveni: Drama nespusă a femeii care și-a înjunghiat propriul copil: CUM și-a motivat gestul - FOTOGALERIE
Un caz șocant a zguduit Săveniul în dimineața zilei de luni, 4 noiembrie 2019. O femeie în vârstă de 52 de ani și-a înjunghiat propriul copil și a aruncat cu apă fiartă către soț, opărindu-l.
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli
Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.
Iftime a cerut parlamentarilor să-și plătească meniul la Balul Afaceriștilor Camerei de Comerț, politicienii au dat bir cu fugiții – GALERIE FOTO
Au trebuit să treacă XXV de ediții a Balului Oamenilor de Afaceri pentru ca la a XXVI – a, care a avut loc vineri seară la salon Luceafărul de la Popas Cucorăni, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani să introducă și parlamentarii în rândul oamenilor.
Crima din Centrul Vechi! Plângeri penale pentru martori analfabeți care au dat declarații scrise, apărarea atacă probele acuzării
De aproape doi ani și jumătate, bărbatul judecat pentru moartea lui Ioan Bălan, în centrul istoric al orașului, se află după gratii, în stare de arest preventiv. Omorul care avea să zguduie orașul a avut loc pe 23 august 2017 și a fost una dintre cele mai controversate tragedii prin prisma evenimentelor ulterioare care au urmat și care au avut în centru comunitatea romă de la Botoșani.
Procesul lui Florin Țurcanu își ia avânt! Fost parlamentar, mare director de la stat și… soacră chemați la Tribunal
După trei ani de zile în care a schimbat doi judecători și mai mulți avocați, fostul președinte al Consiliului Județean face un salt uriaș în procesul în care este judecat pentru fapte de corupție, alături de socrul său, Aristomel Anușcă, tatăl Roxanei Anușcă Țurcanu.
PRIMELE DECLARAȚII ale juristului votat director general în locul lui Eugen Țurcanu, prefectul are ULTIMUL cuvânt
Până la urmă, soarta lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției de Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA) din cadrul Primăriei Botoșani, se află în mâinile prefectului județului, Dan Șlincu.
LOVITURĂ în procesul fostului inspector școlar care a primit bani pe urma unei fete în scaun cu rotile, MAMA a cerut daune morale uriașe
Dacă în fața colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean, a Consiliului de Administrație al Școlii Speciale Sfântul Stelian și a jurnaliștilor, fostul inspector școlar Cătălina Hodan a negat categoric acuzațiile care i-au fost aduse, în schimb, în instanță a recunoscut totul.
Angajat de la un amanet din Botoșani, pagubă uriașă într-o singură lună: Bijuterii lipsă, contracte FALSE
În doar o lună de zile, un angajat a reușit să-și înșele patronul cu peste 12.000 de lei.
În prag de iarnă și sărbători, peste 120 de angajați din Botoșani DISPONIBILIZAȚI! Două fabrici închise, una la Botoșani și alta la Dorohoi
O secție de confecții a unei fabrici din Suceava care era funcțională în cel de-al doilea municipiu al județului și-a suspendat activitatea. Salariații au fost trimiși acasă. La fel s-a întâmplat și cu altă fabrică din Botoșani, un brand pe piața locală cu decenii de activitate în spate. Patronii păstrează doar paznicii, toți salariații au fost concediați.
Ghinionul carierei pentru șeful Poliției! Ultima zi la muncă pentru Viorel Șerbănoiu, politicienii l-au trimis la pensie
Vineri, 25 octombrie 2019, ar putea fi ultima zi de activitate în fruntea Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani pentru Viorel Șerbănoiu.
Adolescent de 17 ani lovit din senin cu toporul în cap! Agresorul vrea să se împace - SUMA oferită pentru a fi iertat
Un caz șocant zguduia comunitatea din apropierea municipiului Botoșani în luna iulie a acestui an. Atunci, un adolescent de 17 ani era lovit cu o toporișcă în cap de un bărbat care îi putea fi tată, sau chiar bunic.
Spălătorie auto pe terenul unei Biserici, afacerea pornită de fiul unui fost parlamentar în centrul orașului Botoșani – FOTOGALERIE
O situație neobișnuită l-a determinat pe unul dintre viceprimarii municipiului reședință de județ să le ceară colegilor din Consiliul Local să reflecteze asupra oportunității unei investiții care urmează a fi concretizată într-una dintre cele mai aglomerate zone ale orașului.
Cornel Șfaițer intră în forță pe piața imobiliarelor: A cumpărat un fost sediu de instituție și ridică un bloc – GALERIE FOTO
Clădirea din zona ultracentrală a orașului, abandonată și acoperită aproape în totalitate de vegetație abundentă, urmează să dispară. În locul ei, omul de afaceri Cornel Șfaițer, cunoscut mai ales pentru implicare în domeniul producerii și comercializării băuturilor alcoolice, urmează să ridice un imobil cu spații locative.
De la Cannes la Botoșani: Vlad Ivanov și Irina Margareta Nistor, îndelung aplaudați la proiecția filmului ”La Gomera” - GALERIE FOTO & VIDEO
O sală generoasă, duminică seara, la proiecția filmului în care Vlad Ivanov deține rolul principal. Cinefilii au ieșit în număr destul de mare pentru a-l vedea pe actorul născut în Botoșani, dar și pe îndrăgita Irina Margareta Nistor.
Nuuuu cred! Politia e corecta!
30 ianuarie 2018, 22:06
Rusine militienilor.De asta se fura si nu se prind hoti,de asta se comporta ca militienii ,ca aceste alegeri si promovarea pe functii este cun este
30 ianuarie 2018, 10:02
se observa totusi o diferenta militie/politie,chiar daca mai exista in institutie figuri sau ramasite de trista amintire....Propun ca,pina la rezolvarea situatiei ,sa interimeze functia,sulfitul,agramatul,militian Gradinaru,generarul din Piata Mare,avansat dimineata la buda si cu cerebelul pe capac
30 ianuarie 2018, 09:35
Bravo d-na subcomisar!Legea trebuie respectata mai ales cand vorbim de Politie,dar asa s-au invatat unii...
30 ianuarie 2018, 08:20
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.