Știrea zilei
FĂRĂ PRECEDENT! Oamenii străzii s-au unit într-un proces colectiv și dau în judecată Direcția de Asistență Socială a Primăriei după ce au fost ținuți flămânzi 129 de zile

Situație probabil unicat în România: oamenii străzii de la Botoșani au decis să se unească pentru a deschide un proces împotriva Direcției de Asistență Socială (DAS) din subordinea Primăriei municipiului, pentru neasigurarea condițiilor minimale din starea de urgență.

Proces colectiv din... stradă 

 

Oamenii fără adăpost au fost strânși de pe străzi de echipajele Poliției Locale când România a intrat în starea de urgență și circulația a fost restricționată pentru toată lumea. Unii au fost cazați la Centrul de Noapte de pe Aleea Nucului, alții la adăpostul temporar din fosta Școală 3 din strada Tudor Vladimirescu.

 

Au stat închiși în total 129 de zile, cu o singură masă pe zi și fără a le fi asigurate condiții minimale de carantinare. Primeau o singură dată mâncare, la ora 12:00, în fiecare zi.

 

Ioan Asaftei este unul dintre cei care vor fi parte din procesul colectiv. Are 27 de ani și a fost abandonat de părinți în Maternitate. A crescut în centrele Direcției Copilului pe care le-a părăsit la 18 ani, conform legii. De atunci stă pe străzi.

 

Carantină cu o singură masă pe zi 

 

A îndurat foamea alături de alte persoane fără adăpost în carantina care a blocat în case oamenii din România, dar și de pe tot globul. El și alți cinci care au fost în aceste centre administrate de DAS vor să meargă în instanță. Numărul lor ar putea crește, odată ce și alții vor prinde curaj să își ceară drepturile.

 

Pe lângă faptul că au fost înfometați, de neînțeles a fost o directivă a conducerii DAS Botoșani prin care voluntarii din ONG-urile botoșănene nu au fost lăsați să le ducă un surplus de hrană oamenilor cazați în aceste centre.

 

„Intenționez să-i dau în judecată pentru condițiile care au fost și pentru mâncarea pe care ne-au dat-o. Ni s-a dat o masă pe zi, o mâncare pe zi nu dai la nici un câine, dacă o iei așa. Nu poți să trăiești cu o mâncare pe zi. Și dacă sunam pe Cristi să-mi aducă de mâncare, nu-l lăsa la poartă, trebuia să-mi aducă pe ascuns. Nu poți să mă ții în carantină două luni de zile cu o masă pe zi. Și vedem ce hotărăște instanța mai mult”,

Ioan Asaftei, persoană fără adăpost

 

”Doamnă, chiar așa prost mă credeți? Chiar dacă sunt eu boschetar...”

 

Au trăit ceva mai „bine” asistații sociali, care mai primeau pe lângă porțiile zilnice de mâncare câte o napolitană sau un pachet de biscuiți. Pe lângă felul 1 și 2 de mâncare, aveau parte și de o pâine întreagă, în timp ce celorlalți li se dădea doar jumătate.

 

Iar pe perioada weekendului, hrana caldă lipsea cu desăvârșire, oamenii primind doar conserve.

 

Apa era consumată de la chiuvete.

 

 

„Ăștia care i-a adus de la Școala 3, doar jumătate de pâine, felul 1 și 2. Cam atât primeam. Borș, dar era apă în două și felul doi ori erau paste, ori varză din aia, că avea un gust nașpa rău. Am dat la un câine varză și n-a mâncat-o nici câinele. Și fasole. Cam așa era mâncarea săptămânal. Și orez. Odată, am dat să duc gunoiul de la bucătărie și am găsit un ambalaj de la faină, era expirată. Și chiar în ziua aia a făcut gogoși, când a aruncat ambalajele. Parcă Dumnezeu m-a pus să mă uit al etichetă. Și spun: făina asta este expirată, voi ați făcut gogoși și ne dați nouă să mâncăm? – Nu e expirată, e data fabricării – «Doamnă, chiar așa prost mă credeți? Chiar dacă sunt eu boschetar»...”,

Ioan Asaftei, persoană fără adăpost

 

*paste oferite la centre

 

Unii dintre ei au ajuns la spital, având tot felul de afecțiuni, de la cancer sau ciroză la pancreatită cronică și epilepsie. Într-una dintre fișele medicale ale unui om al străzii, medicii au constatat și „dificultăți și proasta administrare a alimentației”.

 

 

Și oamenii străzii sunt tot oameni...

 

La adăpostul temporar din Tudor Vladimirescu persoanele cazate nu au avut apă caldă sau schimburi, fiind nevoiți să stea cu hainele cu care au fost strânși de pe stradă.

 

„I-au prins în carantină pe unii, cu hainele pe ei. Ei nu au avut unde să se schimbe, se spălau la chiuvetele alea cu apă rece. Mai încălzeau apă la fierbător, să se spele. Ori legislația prevedea altceva pentru oricare persoană. Eu nu am găsit nicăieri în legislație, să fie specificat, că oamenii străzii nu au dreptul la alte condiții. Când toate spațiile de autorizare, au fost autorizate de DSP”,

Cezar Tudose, președintele Asociației HAPPY

 

La Centrul de Noapte din Aleea Nucului condițiile de cazare au fost decente. Însă a apărut un alt „tratament” aplicat de reprezentanții unității, care în perioada de carantină au ținut bucătăria cu program cu acces de câte două ore dimineața, la amiază sau seara.

 

Au primit și un așa zis surplus de hrană care a constat în bulion, zahăr sau făină.

 

„Du-te la pensiune”

 

 

„În carantină ții tu bucătăria închisă, la atâția oameni câți eram acolo, 30 – 40? Ce poate să-și gătească el în starea de urgență din ulei, zahăr și bulion? Uleiul, făina, mălaiul, ce faci cu ele? Dă-mi ceva să mănânc, să bag în burtă. Să dai la un beneficiar ulei și bulion să facă mâncare, ce poți să faci? Doar să torni uleiul și sticla de bulion într-o tigaie și să le fierbi acolo, că nu ai ce să faci”,

Ioan Asaftei, persoană fără adăpost (foto jos)

 

 

Dacă mai aveau nevoie de câte unele de la magazin se rugau de paznic să meargă să le cumpere: „Dacă avea ură pe tine paznicul, nu mergea, stăteai și înnebuneai”.

 

Au încercat să-i umanizeze pe cei din centru, oferindu-le să guste din hrana pe care le-au preparat-o. Și au fost ironizați, drept răspuns:

 

„- Dacă nu-ți convine, fă scris.

- Bine, dar gustați oleacă mâncarea asta, vă rog frumos?

– Du-te la pensiune, dacă nu-ți convine”.

 

„Ne sunau mereu, că nu au ce mânca”

 

Înfometați și disperați au căutat ajutor prin telefon de la voluntarii Asociației HAPPY care de ani de zile ajută persoanele fără adăpost din municipiu.

 

„Ne sunau permanent: nu au ce mânca, nu au ce mânca. Încercam să le ducem câte ceva, la Școala nr. 3 era Poliția Locală. Ne-au zis că astea sunt directivele date de director, nu pot să primească nimic. Le duceam pe ascuns, dădeam pe geam ce aveam de dat. Pe când pe Aleea Nucului, o singură dată am reușit să le dăm ceva, pe urmă nu ne-au mai lăsat. Ultima solicitare la DAS a fost în noiembrie – decembrie când au stat două săptămâni, erau 10 – 12 persoane și o săptămână au stat cu o masă pe zi, la ora 12:00. Și noi voiam să le ducem încă o masă, iar în răspunsul DAS ni s-a spus că nu este voie. Mâncare autorizată, cumpărată din restaurant”,

Cezar Tudose, președintele Asociației HAPPY

 

ONG-ul a trimis adrese către DAS prin care a solicitat accesul la oamenii cazați în cele două centre.

 

Au primit răspuns, tot prin adrese, însă în realitate nu s-a schimbat ceva.

 

Hrăniți cu adrese

 

Printre altele, li se comunica că persoanelor din centre li se asigură măști de protecție, dezinfectant, săpun și hârtie igienică. Pe lângă masa zilnică. Lucruri care, spun „beneficiarii”, ar fi existat parțial sau „doar pe hârtie”.

 

„Hrana caldă sau pachetele cu hrană rece (pentru zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale) se asigură prin Cantina de Ajutor social, în cuantum de 15 lei / zi, același care se aplică tuturor beneficiarilor cantinei. Distribuirea hranei calde se face cu o singură autoutilitară autorizată pentru acest lucru, în următoarea ordine de priorități (...) Este practic imposibil de stabilit o oră exactă la care să ajungem cu masa la adăpost din cauze obiective ce țin în principal de traficul urban”,

Se arată într-una dintre adresele transmise de DAS 

 

*foto facsimil

 

„Oficial, nu comentez”

 

Prin adresă s-a recunoscut existența unei singure mese, care s-a încadrat în limita a 15 lei pe zi și o întârziere motivată de traficul urban. Ori în starea de urgență traficul rutier a fost aproape inexistent, orașul fiind pustiu.

 

Abia spre final, după ce reprezentanții DAS ar fi „studiat” legislația, a fost permis accesul voluntarilor cu donații pentru oamenii străzii.

 

Directorul DAS Botoșani, Dorin Burlacu, cel acuzat că ar fi dat ordinele de mai sus, a refuzat să comenteze situația: „Oficial, nu comentez. Să deschidă proces”, au fost singurele sale cuvinte.

 

„Poate găsim și noi un...om”

 

Cele petrecute în lunile de restricții, timp de 129 de zile, nu pot fi șterse cu buretele. Voluntarii de la HAPPY și oamenii străzii se află în căutarea unui avocat care acceptă să îi reprezinte: „Poate găsim și noi un avocat bun, cu inima bună, să ne ajute un om”.

 

Pentru că, dincolo de instituțiile statului, acești oameni chiar sunt ai nimănui, la acest moment neexistând o structură la care să apeleze pentru ajutor. Botoșănenii au donat pentru hrana oamenilor străzii, cumulat, în jur de 30.000 de lei.

 

Singurii care o fac sunt locuitorii acestui oraș prin voluntarii de la HAPPY care preiau donațiile lor și încearcă să le reducă oamenilor străzii dezumanizarea la care au fost supuși de pandemie și de unii dintre semenii cu funcții.

 

Perioadele în care s-a stat în carantină:

 

La Centrul de Noapte din Aleea Nucului:

 

  • 26 martie – 13 aprilie
  • 13 aprilie – 11 mai
  • 16 august – 30 august
  • 13 noiembrie – 27 noiembrie

 

La Adăpostul temporar de la Școala 3:

 

6 aprilie – 11 mai

13 noiembrie – 27 noiembrie

 

loading...
REPORTAJ: Incursiune în noapte după oamenii nimănui, primarul a coborât într-un canal adânc, diversiune pentru „a scăpa” de echipajul Poliției Locale – GALERIE FOTO&VIDEO
6.555 de lei! Scandal cu amenințări penale pentru lefurile de la municipiu mai mari decât ale primarului și viceprimarilor

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
RĂSPUNS în bătaie de joc de la Administrația Bazinală, pensionarul Mețler cu „protecție” și după ce ”l-a luat... apa”
Scandalul izbucnit în cadrul Agenției Naționale a Apelor Române (ANAR) cu privire la o serie de angajări revoltătoare ale unor persoane incompetente sau cu grade de rudenie la nivel înalt, continuă să ridice o mulțime de semne de întrebare.
MODIFICĂRI în Botoșani: Poliția poate ridica mașinile din parcările concesionate, familiile cu mai multe locuri de parcare rămân doar cu UNUL singur
În sala Mihai Eminescu a avut loc luni o dezbatere publică pe marginea regulamentului de gestionare al parcărilor din municipiu.
Audit la ”TBC”: Pază de la Suceava & mașină de spălat din Italia recepționată înainte să ajungă la Botoșani - DOCUMENT
Noul manager de la Spitalul de Pneumoftiziologie din subordinea municipalității botoșănene a preluat conducerea unității medicale de la începutul acestei luni și susține că a găsit lucruri făcute sub sau la limita legalității. În completarea celor afirmate, are ca instrument justificativ un raport de audit pentru activitatea din anul 2020.
Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Loading...
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Loading...
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Viteji și vocali doar pe Facebook! Oficial, majoritatea pacienților care au fost internați la Mavromati NU au dat șpagă sau NU au cumpărat medicamente
Peste 2.000 de pacienți sunt internați lunar la Spitalul Județean Mavromati. Puțini sunt însă cei care își exprimă oficial opinia cu privire la serviciile oferite de către cea mai mare unitate medicală din județ.
Omul lui Țurcanu de la ALDE a preluat Partidul AUR la Botoșani: Ne-am strâns mâna
O mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană a avut loc la mijlocul acestei săptămâni. Conducerea națională a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a desemnat un nou președinte al organizației județene. Și nu este vorba despre independentul care discutase pe această temă cu liderii de la București, ci de membrul altui partid.
Costel Șoptică și-a luat înapoi prefectul și un subprefect! Vot și jocuri de culise pentru posturile din Prefectură
PNL a obținut trei posturi de conducere în Prefectură, a pierdut unul și intră în marea bătălie pentru alegerea persoanelor care le vor ocupa, în cazul a cel puțin două dintre ele. Vineri, 5 februarie 2021 membrii Biroului Politic Județean (BPJ) din cadrul PNL Botoșani vor vota pentru susținerea politică a prefectului, fie el același sau altul.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă au renunțat la posturi după scandalul care se lasă cu un proces colectiv
Acțiunea fără precedent a oamenilor străzii de la Botoșani care și-au arătat intenția de a deschide un proces colectiv împotriva Direcției de Asistență Socială (DAS) a municipalității botoșănene s-a soldat cu ieșirea din sistem a doi angajați care au fost implicați direct în furnizarea meselor pe timpul carantinei.
SURSE: Fost candidat la locale și parlamentare aproape să ocupe o funcție care a avut un singur deținător în istoria județului
Un social democrat specializat pe fonduri europene ar urma să preia funcția de administrator public al Consiliului Județean.
"Oamenii străzii=boschetarii să facă bine și să muncească!De ce acei care muncesc pe salariul minim pe economie și care mai au și copii în întreținere, trebuie să-i hrănească pe cei pe care îi vezi pe străzi, beți și cu sticla de băutură în mână?Situația în care sunt li se datorează!Nu e nimeni vinovat că au fost goniți din case!Soluția pentru ei este MUNCA!" Aşa gogule fii dur, nu te lăsa călcat pe bătătură. Situaţia în care sunt boschetarii li se datorează, la fel şi ţie ţi se datorează faptul că munceşti pe minim pe economie aşa că nu mai te smiorcăi ca o vădană, nu te obligă nimeni să te vinzi pe o sumă derizorie ca leafă. Nu boschetarii te-au adus să mori de foame împreună cu familia ta, nu mai dați în cei mai nevoiași ca voi că se enervează arahat şi vă bagă iar în carantină şi iar nu e bine! Poţi ajunge coleg cu boschetarii. Da eu cred că tu eşti un postac de afaceri!
7 februarie 2021, 13:08
Primaria sau asistenta sociala sa faca ceva sa fie stransi intr-un centru unde sa locuiasca, sa mearga la munca ,sa faca ceva pentru cazarea si masa de zi cu zi.Asa nu se mai poate in tara asta este un haos total. Unii din ei trebuie reeducati daca se mai poate... trebuie supravegheati doar exista autoritati abilitate trebuie sa se faca ceva cu ei, sa munceasca, sa produca nu doar sa consume.Multi din ei consuma alcool sanitar in fiecare zi. Degeaba sunt culesi de pe strazi noaptea si sunt dusi in centru sau la Psihiatrie si dimineata revin in strada, asa nu se va rezolva nimic.Vedeti ca cer drepturi dar ei nu produc nimic,unii din ei sunt buni de munca. .Dar, repet,pentru ei trebuie un centru de reeducare cu reguli mai stricte.
26 ianuarie 2021, 12:23
Și cine sa se ocupe de condițiile de viața ale boschetari lor sau oamenilor muncii ? Doina Federovici și camarila de cumatrii cu care conduce judetul ? Federovici nu știe decât sa-și facă poze și doar atât. Recomand tuturor boschetarilor sa meargă la CJ pentru poze .
26 ianuarie 2021, 11:29
Oamenii străzii=boschetarii să facă bine și să muncească!De ce acei care muncesc pe salariul minim pe economie și care mai au și copii în întreținere, trebuie să-i hrănească pe cei pe care îi vezi pe străzi, beți și cu sticla de băutură în mână?Situația în care sunt li se datorează!Nu e nimeni vinovat că au fost goniți din case!Soluția pentru ei este MUNCA!
26 ianuarie 2021, 10:26
de ce nu publicati toate comentariile ?noi nu suntem tot oameni?
26 ianuarie 2021, 08:39
Toate persoanele care nu mai vor sa muncească pot deveni “boschetari” cu multe drepturi. Mai multe chiar și fata de cei care muncesc corect sa câștige o pâine.Patronii se plâng ca nu găsesc forța de munca, de ce ? Pt ca este mult mai ușor sa stai degeaba și sa ceri drepturi, cât mai multe. Cine suporta toate aceste cheltuieli ??? Binenenteles ca “fraierii” care muncesc.
26 ianuarie 2021, 08:26
De acord ca sa sunt si ei oameni! Dar v-ati gandit si la cei care muncesc si castiga ca mine salariu minim pe economie si nu am 15 lei pe zi sa-mi hranesc familia ! Cine a facut aceste legi , eu muncesc 8 ore pe zi si doua le pierd pe drum ca nu am bani de transport! cu noi astia cum ramane ?
26 ianuarie 2021, 08:25
....acolo trebuie schimbată...conducerea...Dl.BURLACU...s-a plictisit de când e director....are o vârstă...matusalemică....în această funcție.DOMNULE PRIMAR.....SE AUDE....????
26 ianuarie 2021, 07:45
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Le-am și spus (n.r reprezentanților Spitalului Județean Mavromati), numai la Penitenciar se interzice folosirea telefoanelor. Este un drept constituțional și le-am atras atenția vizavi de acest lucru”Dan Nechifor, prefect ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8747 lei
USD
Dolarul SUA
4.0535 lei
CHF
Francul elveţian
4.4161 lei
GBP
Lira sterlină
5.6329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7924 lei
XAU
Gramul de aur
225.4539 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2316 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3414 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1571 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2041 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6555 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.3 o C
Dorohoi
1.3 o C
Bucecea
1.4 o C
Darabani
1.1 o C
Saveni
1.3 o C
Ştefăneşti
4.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.