Știrea zilei
Federovici și Șoptică, pace politică de aproape 3 milioane de euro pe la spatele prefectului Dan Nechifor – VIDEO / DOCUMENT

Președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, s-a întâlnit cu președintele PSD Botoșani, Doina Federovici, pentru a găsi soluții la o problemă care afectează întreg județul. Dincolo de putere sau opoziție, cei doi lideri botoșăneni au lăsat deoparte patimile și s-au așezat la masa negocierilor, așa cum de altfel așteaptă de la ei cetățenii care i-au votat.

23 martie 2021

 

În ședință de CJ a fost adoptată Hotărârea nr. 64 privind repartizarea sumelor defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru finanțarea cheltuielilor privind drumurile județene și comunale, pe anul 2021.

 

31 martie 2021

 

La Tribunalul Botoșani – secția de contencios administrativ și fiscal s-a înregistrat dosarul cu numărul 1080/40/2021, prin care Prefectura, prin prefectul Dan Nechifor, a solicitat anularea Hotărârii de CJ.

 

7 mai 2021

 

Tribunalul Botoșani respinge ca nefondată acțiunea prefectului

 

10 iunie 2021

 

Prefectul Dan Nechifor promovează recurs la Curtea de Apel Suceava, termenul stabilit de această instanță pentru soluționarea cauzei fiind 8 NOIEMBRIE 2021.

 

Primăriile la un pas să rămână fără banii pentru drumuri și deszăpezire

 

Ceea ce înseamnă că este puțin probabil ca primăriile județului - PNL, PSD și celelalte formațiuni - să mai poată cheltui sumele repartizate. Afectată de acest demers al prefectului este și Direcția Județeană de Drumuri și Poduri (DJDP), care urma să primească o sumă de 9 milioane de lei.

 

Totalul repartizat prin hotărârea atacată a fost de 13,2 milioane lei, din care 4,1 milioane pentru unitățile administrativ-teritoriale, iar diferența către DJDP. Prin pierderea acestor bani, care sunt blocați în Trezorerie, ar putea fi afectată inclusiv activitatea de deszăpezire pe drumurile județene.

 

Cîțu pus în încurcătură de mișcarea prefectului 

 

Doina Federovici a ieșit public, înainte de vizita premierului Florin Cîțu la Botoșani pentru prezentarea moțiunii de candidat la președinția PNL, și a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că județul Botoșani ar putea rămâne fără acești aproape 3 milioane de euro.

 

Întrebat despre demersul reprezentantului Guvernului său în teritoriu, premierul a fost pus în dificultate de situația creată la Botoșani.

 

„Pot să vă spun doar că, în ceea ce privește investițiile din România, am aprobat săptămâna trecută o ordonanță care modifică termenele pentru achizițiile publice, le reduce. Tocmai pentru aceste situații de contestații”, a răspuns sâmbătă, Florin Cîțu.

 

S-a insistat pe faptul că, totuși, această contestație a fost depusă în instanță de prefect. Florin Cîțu: „Am alocat resurse la începutul anului 400 de milioane pentru drumuri, mai alocăm 280 de milioane acum. Ce se întâmplă în teritoriu sau cum iau deciziile până la urmă nu este de... Așteptăm să vedem care este soluția...”.

 

Costel Șoptică a căutat-o pe Doina Federovici 

 

La scurt timp după vizită, președintele PNL, Costel Șoptică, a inițiat o discuție cu președintele CJ, Doina Federovici. Și s-a ajuns la un consens pentru binele județului și pentru a se repara din răul făcut prin blocarea banilor pentru drumuri.

 

„Azi (joi, 2 septembrie 2021, nota red.) se face o ședință la CJ în care o să fim și noi de acord, nu din alte motive, ci pentru ca banii aceia de la drumuri să aibă timp să-i cheltuiască. Am avut o discuție luni și cu dna Federovici pe care am inițiat-o eu. Prefectul nu poate să-și mai retragă plângerea. Ea face o modificare prin care mută 45.000 de lei de la un pesedist sau de la Municipiul Botoșani îi mută la DJDP și reintroduce pe ordinea de zi proiectul cu repartizarea sumelor”,

Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

 

 

Liderul liberal a dat de înțeles că vor vota acest proiect inclusiv consilierii județeni PNL pentru ca sumele să poată ajunge la primării.

 

„Consilierii prezenți vor vota pentru, tocmai în ideea deblocării sumelor, chiar dacă primarii PNL au fost vitregiți. Acum nu ascund faptul că la noua rectificare, județul Botoșani primește 9 milioane, dar ar putea fi 11 milioane, nu știu exact câți vor fi. Pe ideea că erau 9 milioane am negociat să primim noi, primarii PNL, în jur de 3 milioane, urmând ca diferența să meargă la DJDP pentru iarnă și primarii PSD să primească doar 2 milioane”,

spunea ieri Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

 

Ședință de urgență la CJ

 

Ședința extraordinară de CJ pentru revocarea hotărârii care a fost contestată de prefectul Dan Nechifor a fost convocată pentru joi, 2 septembrie 2021, de la ora 15:00.

 

Repartizarea sumelor pentru drumurile județene și comunale arată astfel:

 

 

„Am repus pe ordinea de zi proiectul de hotărâre prin care am alocat sumele pentru drumuri și dăm o nouă hotărâre și rectificăm în același timp și bugetul. Se ia o sumă de 45.000 de lei de la Primăria municipiului Botoșani și merge la DJDP. Nu putem pierde banii aceștia, hai să fim serioși. Și atât timp cât mai ține vremea bună noi trebuie să maximizăm tot ceea ce ne-am propus la începutul anului. Dacă nu, dăm banii înapoi. Asta era întrebarea: nu ai bani la buget și îți trebuie banii ăștia? Și atunci am operat o modificare mică și purcedem la treabă”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

 

 Înainte de vot, Viorel Iliuță a transmis faptul că aleșii județeni de la PNL sunt conștienți de faptul că nu există vreo garanție pentru ca termenele din instanță să fie finalizate în timp util, pentru ca banii să nu se piardă.

 

„Știm și suntem perfect conștienți că sunt probleme cu starea drumurilor, atât la nivelul drumurilor județene, cât și al celor comunale. Banii alocați de hotărârea inițială, cât și în proiectul de hotărâre care ar putea să înlocuiască această hotărâre, nu sunt mulți. Dar ei pot rezolva o serie de probleme urgente la nivelul comunităților. Suntem pe deplin conștienți că este nevoie de bani pentru pregătirile pentru iarnă și mă refer aici la achizițiile de material antiderapant pentru încheierea contractelor subsecvente pentru activitățile de deszăpezire și mai știm că există riscul de pierdere a banilor până la sfârșitul anului dacă nu sunt cheltuiți”,

Viorel Iliuță, consilier județean PNL

 

Liberalul a dorit să primească asigurări că la următoarea rectificare bugetară, într-adevăr primarii liberali vor primi sume mai consistente.

 

Proiectul a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

 

Ceea ce înseamnă că acțiunea prefectului Dan Nechifor, odată hotărârea revocată, a rămas fără temei.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cîțu are și el o cerere pentru șefa județului: Aștept soluții de reducere a cheltuielilor VIDEO
Prefectul acuzat că a lăsat județul fără banii pentru drumuri: Cu ce au greșit botoșănenii?

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
In loc sa se uite la tabloul pictorului STEFAN LUCHIAN, dumneaei se uita la cel sau cea care fotografiaza, cu mana ridicata mai sus decat toti. Care-i interesul? sa se vada in poza( pozne )
9 septembrie 2021, 16:37
Exista institutia renuntarii la judecata! Ce prostii spuneti acolo! Ca prefectul nu poate sa si retraga plangerea. POATE!Art. 406 CPC 1) Reclamantul poate să renunţe oricând la judecată, în tot sau în parte, fie verbal în şedinţă de judecată, fie prin cerere scrisă.
3 septembrie 2021, 09:04
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
-1.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.