Știrea zilei
Femeia care nu a mers la piață de 20 de ani: ”Pământul e foarte bun la Botoșani. Dacă muncești ai, dacă nu, te duci cu plăsuca să cumperi”

Cu o grădină lângă casă, cu muncă și cu multă dragoste pentru plante ar trebui să trăim fără grija zilei de mâine, ne spune tanti Maria, femeia care a reușit o performanță mai puțin întâlnită: și astăzi cultivă cartofii din sămânța pe care o păstrează încă din 1962.

Este știut faptul că România, și Botoșaniul nu face excepție, are un sol cu un potențial de fertilitate foarte ridicat.

 

Pentru a înțelege potențialul real al țării noastre, e bine să știm că 64% din totalul solurilor la nivel mondial au o fertilitate scăzută și foarte scăzută. În timp ce în România fertilitatea scăzută ajunge la 51% din suprafață. Potrivit specialiștilor, 28% din suprafața agricolă a României este considerată a fi ridicată și foarte ridicată (spre comparație, procentul la nivel mondial al solului fertil de calitate ridicată și foarte ridicată este de abia 11%).

 

Să mai adăugăm la cele de mai sus încă o statistică: din întreaga suprafață a Terrei, doar 29,2% îl reprezintă uscatul, restul este apă. Din acest uscat, dacă tragem deoparte suprafețele locuite, șosele, aeroporturi, stadioane, asfaltul urban etc., doar 6% se folosește pentru agricultură.

 

Doar 6% asigură 95% din hrana omenirii.

 

Nu degeaba bunicii noștri se simțeau legați de glie și în numele pământului s-au dus lupte crâncene în istorie.

 

 

Maria, țăranca plecată din Cornii Botoșanilor

 

Maria Țăran s-a născut la Corni, într-o familie cu doi copii. Ambele fete. Chiar dacă de câteva decenii trăiește în Poiana Stampei, din județul Suceava, femeia este încă legată de locurile natale. Și nu e doar un fel de a spune, după cum vom vedea.

 

Maria Țăran este un fenomen.

 

Simplă, fără multă carte, cu o dârzenie specifică bărbaților, înțeleaptă cât să nu cadă în patetismele rurale, spune că secretul reușitei în viață este munca. Asta a făcut de când era mică și asta continuă să facă zi de zi.

 

Despre Maria Țăran se vorbește nu doar în jurul Dornelor. Este cunoscută în toată țara, acolo unde participă la târguri și festivaluri agricole sau de folclor.

 

Se mai spune despre ea că de 20 de ani nu a mers la piață. Oamenii o apreciază și nu de puține ori au existat voci care au spus că oficialii din Ministerul Agriculturii ar trebui să ia lecții de la tanti Maria.

 

A fost chemată deseori să organizeze și să planteze legume pe hectare întregi de grădină.

 

Așa s-a întâmplat și vara trecută, când starețul unei mănăstiri a apelat la ajutorul ei pentru a planta nu mai puțin de 8 hectare de pământ.

 

 

Sămânța de cartof de la Corni: ”O am din 62, de când s-a înființat colectivul”

 

Protos. Paisie Furdui, starețul Mănăstirii Bârnova, din județul Iași, recunoaște că datorită Mariei Țăran grădina a înflorit la propriu. Mai ales că, de câțiva ani, călugării de la Bârnova cultivă doar legume bio, deținând în acest sens chiar și un certificat.

 

 

”Maria Țăran, femeia care nu a fost la piață de 20 de ani, a venit la Mănăstirea Bârnova să ne arate cum trebuie să fie cultivate legumele bio”, spune Protos. Paisie Furdui, starețul mănăstirii ieșene.

 

Starețul dă mărturie cu privire la pasiunea Mariei Țăran pentru legumicultură și pentru tot ce înseamnă agricultură.

 

”Am rugat-o să vină la noi la mănăstire să înființăm o grădină de legume. Am produs aici câteva legume foarte căutate”, spune Protos. Paisie Furdui.

 

Mănăstirea are aproape 8 ha certificate bio și, spune călugărul stareț, toate legumele sunt sănătoase.

 

Femeia spune că pământul este roditor peste tot unde mâna omului îl atinge. Desigur, mai trebuie și ajutat, dar și aici iscusința își spune cuvântul. Pentru că, între chimicalele care otrăvesc plantele și îngrășământul natural, mereu va opta pentru cea din urmă variantă.

 

”Eu la mănăstirea Bârnova am fost chemată de părintele stareț să fac o grădină bio. Terenul este alimentat cu mraniță de capră, nu cu concentrat natural. Plantele mă ascultă și aici, la Bârnova”, spune Maria Țăran.

 

Și arată cum dintr-un singur cuib, a scos nu mai puțin de 50 de cartofi.

 

 

”Sămânța este din 1962, de când s-a înființat colectivul”, spune tanti Maria.

 

De peste jumătate de secol păstrează sămânța de cartof adusă din Cornii Botoșanilor. Plus că sunt foarte gustoși și sănătoși, spune și starețul.

 

De mulți ani, în fiecare primăvară sau toamnă, grădina din Poiana Stampei, județul Suceava, este vizitată de ziariști din țară. Tuturor, tanti Maria le vorbește despre tot ce a învățat acasă, în Corni, de la părinții săi. 

 

”Părinții mei din comuna Corni, județul Botoșani, așa m-au învățat”, spune de fiecare dată femeia care deține cea mai frumoasă grădină din Țara Dornelor.

 

Și își mai amintește tanti Maria că, pe când era acasă la Corni, țăranii nu mergeau la piață sau la magazin pentru a cumpăra legume sau fructe, așa cum se întâmplă astăzi.

 

”Mama mea așa m-a învățat. Ea nu cumpăra nimic, nici măcar ulei. Avea floarea soarelui, făcea ulei, sfecla o ducea la Bucecea, de unde aducea zahărul. Doar orezul îl cumpăra. Ea m-a învățat să pun murături, să fac zarzavaturi, ciuperci murate, fasole verde murată. Așa mi-am învățat și copiii, pentru că așa e sănătos. Am grădină, livadă, seră și iaz cu pește”, spune într-un interviu Maria Țăran.

 

 

”Exact cum îngrijești un copil, așa ai grijă de o grădină”

 

Nu cumpără nici măcar sămânță. Strânge tot de la an la an, unele fiind păstrate încă de când trăia mama ei, la Corni.

 

”Dacă ești o bună gospodină economisești bani și nu cumperi legume, fructe, zarzavaturi. Dar trebuie muncă. Eu până seara stau în solar, în grădină, vorbesc cu legumele. Exact cum îngrijești un copil, așa ai grijă de o grădină. Nu ai cumpăra atâta alimente din comerț care nu sunt sănătoase”, povestește în fața unui microfon Maria Țăran.

 

A plantat anumite specii de plante care altădată nu se plantau în zona Dornelor. Vița de vie, porumb, grâu. Aproape tot ce planta la Corni a dus și în grădina din Poiana Stampei.

 

”Mama mea a fost o gospodină extraordinară. Ne-a învățat pe amândouă, pe mine și pe sora mea, să fim gospodine și să muncim”.

 

 

De ce lumea este atât de săracă la Botoșani?

 

Într-un ținut cu pământ bun, roditor, oamenii sunt săraci. În județul Botoșani oamenii au grădini, dar legumele și fructele sunt cumpărate de la supermarket sau de la piață.

 

 

Tanti Maria, care se mândrește cu părinții ei, este de data aceasta foarte categorică: oamenii nu muncesc!

 

”Dacă ai crescut într-o familie în care se muncește, atunci ai de toate. Dacă nu, te duci cu plăsuca să cumperi… Pământul e foarte bun la Botoșani. Mama mea, când trăia, punea cartof de lună, îl scotea și în locul cartofului punea varză. Până în noiembrie scoteam și varză. La Botoșani este mult mai bun terenul. Dacă nu lucrezi nu se face nimic”, spune Maria Țăran.

 

De ce sunt, totuși, atât de săraci botoșănenii?

 

”Trebuie să muncești, altfel nu ai. Noi acasă am fost două fete. Mama la serviciu, tata la serviciu. Era tot pus în ordine. Roșii, ardei, vinete, harbuz, zămos, cartof, mazăre. Eu așa am crescut, am muncit de mică. Într-un județ intră și bune și rele, nu poate să fie toată lumea harnică sau toată lumea puturoasă. Dar dacă unul muncește și zece nu, atunci avem o comună leneșă”, spune răspicat tanti Maria.

 

A vrut să le arate oamenilor cât de multe se pot face pe o grădinuță mică.

 

”Am făcut iaz de pește, merg și pomii aici, și legumele, și fructele. Dar trebuie multă muncă și să pui suflet. Eu stau primăvara, când le pun, și vorbesc cu ele, și văd că a doua zi sunt mai mari. M-aș îmbolnăvi să nu le pot vorbi. De multe ori sunt obosită, dar când știi că cineva te așteaptă să îi dai o lingură de apă e musai să vii”.

 

Când nu mai poate strânge recolta, tanti Maria își cheamă consătenii în grădină.

 

”Cât au strâns atât au luat, eu am făcut dulceață, ce să fac acum cu atâtea coacăze? Au venit oamenii, și-au făcut și ei dulcețuri acasă”, spune Maria Țăran.

 

O lecție de care România are nevoie. Pentru că, înainte de a ne plânge de sărăcie, ar trebui să privim către cea mai mare bogăție pe care o deținem: pământul. Dar secretul, ne spune tanti Maria, este unul singur: munca.

 

loading...

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Botoșănenii și purtatul măștii: Unii pe față, alții pe mână, polițiștii (încă) mai așteaptă cu amenzile – GALERIE FOTO
În mare parte, botoșănenii par să se supună hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani.
Apă fără presiune de o lună: În plină pandemie și pe caniculă mai mulți oameni din centru se spală la lighean
De aproape o lună mai mulți cetățeni care locuiesc în Centrul Vechi trăiesc un veritabil coșmar când vine vorba de apa curentă. Pe temperaturi caniculare oamenii nu își pot utiliza centralele pentru apă caldă și nici mașinile de spălat. Iar motivul este lipsa presiunii apei.
Lupta cu pandemia de COVID: Cadre medicale nevoite să stea și 12 ore în combinezoane, unele au leșinat – FOTOGALERIE
Sistemul medical românesc cu greu face față unui număr foarte mare de cazuri de COVID-19, iar asta o spun și specialiștii. Cadrele medicale sunt din ce în ce mai epuizate, iar unele au fost luate chiar și cu ambulanța.
Zeci de avocați din Baroul Botoșani intrați în șomaj, 4.000 de lei lunar de la stat
Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Botoșani 2020: drum din ”capitala județului” reparat cu tractorul cu lamă ca la deszăpezire – VIDEO & GALERIE FOTO
Ceea ce poate părea de neimaginat pentru locuitorii altor municipii reședință, dar chiar și pentru botoșănenii care locuiesc în zona centrală a urbei, este însă o realitate pentru zeci de oameni care stau la capătul orașului. Iar realitatea este cât se poate de crudă.  
A picat varianta McDonald’s: Se pregătește mutarea unui magazin în fostul Lidl - FOTOGALERIE
Încă de anul trecut în municipiul reședință de județ circula o serie de informații neoficiale privitoare la construcția în Botoșani a unui restaurant McDonald’s, într-un spațiu în care funcționa atunci supermarketul Lidl. Se pare însă totul a rămas doar la stadiu de zvon, iar această  investiție nu se va concretiza. Cel puțin nu în spațiul amintit.
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE
„Dacă mi-ar fi spus cineva acum un an că eu voi da admitere doar pe 3 locuri în toată țara, nu aș fi crezut niciodată, dar mi-am demonstrat, în fiecare seară de învățat, fiecare dimineață de alergat, că sunt tot mai aproape de propriul ideal. Prin muncă, suportul familiei și ajutorul lui Dumnezeu am reușit. Sper ca prin acest lucru am demonstrat faptul că indiferent de unde provii, de statutul tău social, poți să reușești tot ce ți-ai propus, important este să țintești cât mai sus și să muncești cât mai mult”.
Al doilea hipermarket Kaufland este aproape gata, se știe data deschiderii – GALERIE FOTO
Dacă pentru orice autoritate a statului încadrarea în termenul contractual pentru realizarea unei investiții a devenit o raritate, în privat ritmul construcțiilor este incomparabil. Iar ultima dovadă este ceea ce se întâmplă cu al doilea hipermarket Kaufland din Botoșani.
Panică printre clienții unui magazin: tânăra din casă depistată cu Covid-19, membrii familiei își văd în continuare de vânzări
O îmbolnăvire cu Covid-19 a unei femei dintr-un sat botoșănean, venită după două morți ale poate celor mai cunoscuți oameni ai comunei, a provocat spaimă în satul Buzeni, din comuna Bălușeni.
Loading...
Încă un candidat schimbat la Primăria Botoșani, se pregătește o prezentare surpriză
În mai puțin de două săptămâni numărăm deja al treilea partid parlamentar care își schimbă candidatul la Primăria Botoșani. După Alianța Liberalilor și Democraților și Pro România, a sosit și rândul Partidului Mișcarea Populară să recurgă la o asemenea manevră.
Cornișa, între pandemie și oportuniști! Încă o vară fără restaurante, un singur afacerist a dat drumul la lucrări, deschiderea în… 2021!
Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa continuă să aibă parte de ghinionul de la naștere. Un proiect extrem de complex care a fost finalizat cu mult peste termenul inițial. Un parc de agrement unic în Moldova ce nu poate lăsa în urmă seria semieșecurilor.
Legea carantinării intră ASTĂZI în vigoare! Internări cu Poliția pentru botoșănenii care refuză, DSP-ul se pregătește pentru valul 2
Amânată în Parlament în două rânduri, Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic a fost publicată în Monitorul Oficial cu numărul 634 și își produce efectele începând de astăzi, 21 iulie 2020.
Când sistemul te vrea (mai) sănătos: Copilul diagnosticat cu ”boala micilor genii”, pe care statul îl pedepsește pentru că se străduiește prea mult – FOTO & VIDEO
Aproape necunoscut, diagnosticul stârnește în societatea românească reacții bizare uneori, agresive alteori. Iar prin atitudine, prin reacție, prin respingere sau neimplicare, societatea se păstrează deseori pe o treaptă superioară față de acești copii care duc pe umeri crucea grea a unei boli incurabile.
Evacuare cu scandal în Centrul Istoric! A fost chemată Brigada Mobilă Bacău, executorul judecătoresc amenințat cu toporul – GALERIE FOTO & VIDEO
Dimineața zilei de joi, 16 iulie 2020. Ora 10:30.În municipiul Botoșani, zona Centrului Vechi, a fost programată o evacuare cu executorul judecătoresc a unei familii care a locuit aproape două decenii într-o locuință a statului.Evacuarea cu forța a fost una cu mulți nervi și amenințări cu moartea pentru Sînziana Secrieru.
Loading...
Un om de afaceri, cheia celei mai răsunătoare retrageri din cursa pentru Primăria Botoșani
Retragerea candidatului Alianței Liberalilor și Democraților din cursa pentru Primăria Botoșani a survenit unor discuții pe care liberalii le-au avut pe seama candidaturii la Primăria... Cristești.
Cadre medicale și pacienți din Spitalul Județean Botoșani ajutați pe WhatsApp sau Messenger de psihologi: Cea mai frecventă a fost teama de moarte
Pandemia a devenit un factor stresor pentru populație și generează o serie de schimbări în viața de zi cu zi. În vremuri de carantină și izolare, psihicul poate fi afectat negativ prin anxietate, depresie, stres post-traumatic și furie.
RAZIE sanitară la Complex Cucorăni, o armată de polițiști, jandarmi, pompieri și inspectori  în control: Clienții legitimați de Poliție, localul AMENDATGALERIE FOTO & VIDEO
Aceste verificări au avut loc concomitent în toate județele țării unde structurile MAI cu sprijinul mai multor instituții au descins în locurile aglomerate. Și asta în contextul creșterii îngrijorătoare a numărului de cazuri de COVID-19 la nivel național, țara noastră având unul dintre cele mai abrupte salturi din Europa.
Prefectura a SUSPENDAT concursul Primăriei pentru angajarea unui șef la piețe și cimitire! Un salariat din linia 2 numit interimar
Examenul anunțat de Primăria municipiului Botoșani pentru șef la Serviciul Public pentru Administrarea Piețelor, Oborului și Cimitirelor aflate în proprietatea municipalității, a fost amânat.
Cetățean de Onoare la Botoșani, în mijlocul unui scandal fără precedent, cu implicații politice: Jigniri și amenințări la adresa managerului
Situația dificilă în care se află sectorul cultural capătă și alte dimensiuni, pe lângă cele legate de pandemie.
Botoșăneni care au FUGIT din spital sau au REFUZAT internarea dați pe mâna Poliției de cadrele medicale
Teama de spitale și tot ce ține de astfel de unități s-a acutizat de la declanșarea pandemiei de coronavirus. Mai ales după acuzațiile făcute de o parte dintre familiile care și-au luat oameni dragi în sicrie, după ce au fost confirmați cu COVID și internați la Spitalul Județean Mavromati.
Da , felicitari doamna , tot respectul , DAR ! Nu toti avem posibilitatea sa locuim la tara sa mancam exclusiv din ce ofera pamantul muncit , iar doi la mana , imi permit sa va contrazic ( cu toata parerea de rau ) cumpar si eu de la piata , am si rude care aduc de la tara , dar pana si legumele de la tara nu mai sunt ce au fost odata . Ori pentru ca unii folosesc chimice pentru stropit , ori altii nu mai au animale ca inainte ca sa poata folosi ingrasamant natural ( aici e alta discutie , pentru ca depinde cu ce hranesti animalul , daca ii dai porumb stropit deja se modifica si ingrasamantul, in consecinta si leguma ) iar apoi sa fim seriosi , majoritatea ( nu toti !) de la tara au solare si scot pe banda rulanta legume , am cumparat si eu de la o doamna , dar ce sa spun , maxim 2-3 zile la frigider si trebuie consumate altfel nu rezista . Asa ca noi, cei din oras , chiar daca cumparam de la taran de la tara , nu stim chiar exact de unde vine acea marfa ( desi vanzatorul zbiara ca se jura ca le-a pus el cu mana lui ) . O fi si clima de vina, cine mai stie . Dar nu sunt de acord cu chestia ca " daca muncesti ai si mananci sanatos de la tara tot anul" . Nu e chiar asa . Felicitari pentru articol si doamnei .
30 mai 2020, 15:04
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.