Știrea zilei
Femeia protejată în România doar la televizor! Botoșăneancă cu gâtul tăiat în fața fiicei, un an de libertate pentru agresor: Victima a fost poziționată ca la execuție

Pe data de 24 martie 2021, printr-un comunicat de presă, Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani anunța trimiterea în judecată a unui bărbat acuzat de tentativă de omor asupra femeii cu care a trăit timp de 17 ani. În 2020, în luna mai, i-a tăiat gâtul cu un cuțit de bucătărie în fața fiicei lor de 10 ani. Cercetarea lui penală a durat aproape un an și, în tot acest interval, el a fost liber și și-a văzut mai departe de viață.

Femeia protejată doar „pentru imagine”

 

Campanii la televizor împotriva violenței domestice. Fonduri europene pentru instituții care să implementeze proiecte pentru apărarea femeilor supuse violenței în familie. Apeluri peste apeluri către aceste femei să ceară ajutor.

 

Însă, când o fac într-adevăr, se lovesc de un sistem care pare că totuși nu este pregătit în realitate să le apere de agresorii lor, persoane apropiate.

 

Botoșăneanul scria în 10 iunie 2020: Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte.

 

S-a încercat să se tragă un semnal de alarmă.

 

Ce credeți că s-a întâmplat? Nimic.

 

Abia după aproape un an de zile s-a făcut trimiterea în judecată. Avocatul femeii înjunghiate a cerut de mai multe ori la Parchet să se solicite în instanță luarea unei măsuri preventive față de bărbatul violent. Mai mult decât atât, în primul dosar de cercetare penală instrumentat de Parchetul de pe lângă Judecătoria Dorohoi, fapta bărbatului a fost considerată a fi doar o infracțiune de loviri și alte violențe, raportată la violența în familie.

 

În iunie anul trecut a fost sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru schimbarea încadrării juridice, fiind deschis un nou dosar penal pentru infracțiunea de tentativă de omor. Cele două acte de urmărire penală au fost reunite într-unul singur.

 

După ce i s-a adus la cunoștință că este acuzat de tentativă de omor, botoșăneanul a negat că și-a înjunghiat partenera de viață și a solicitat efectuarea testului poligraf

„Cererea inculpatului a fost admisă, dar la data de 2 februarie 2021 P.M. a declarat că nu-și amintește nimic și că nu a făcut testul poligraf pentru că „îi deviază mintea”,

 

 

 

„Sunt pe de o parte plăcut impresionat de soluționarea prezentului dosar, dar pe de altă parte îmi manifest indignarea față de cum au fost luate anumite măsuri pe parcursul fazei de urmărire penală, în dosarul de față. E frumos că inculpatul a fost trimis în judecată, însă ar fi fost minunat ca organele de anchetă să soluționeze cu celeritate, cu rapiditate dosarul care în prezent se află pe rolul Tribunalului Botoșani. Ar fi, de asemenea, un lucru lăudabil ca organele de anchetă să ia în calcul solicitarea persoanei vătămate formulată prin apărător ales, de luare a unei măsuri preventivă față de cel în cauză, care și în prezent este în stare de libertate”,

Eduard Luca, avocatul victimei

 

Organele penale au considerat că reprezintă un pericol pentru societate doar 24 de ore, mai povestește avocatul care susține că bărbatul care i-a tăiat gâtul femeii cu care trăia a plecat mai apoi acasă.

 

Psiholog pentru mamă, psiholog pentru fiică 

 

Eduard Luca a catalogat modul în care s-a instrumentat acest dosar drept unul „defectuos” și nu și-a ascuns indignarea față de abordarea procurorilor în fața unui caz clar în care viața unei femei a fost pusă în pericol.

Femeie devenită victimă a propriului partener de viață și care, împreună cu fiica încă are nevoie de consiliere psihologică.

 

 

„A fost și rămâne în continuare traumatizată de pe urma celor întâmplate, și nu-și putea explica de ce un asemenea individ nu este măcar supus unei măsuri preventive pentru o perioadă mai lungă de timp. Vorbim despre o infracțiune care a produs leziuni inclusiv la nivelul psihic a persoanei vătămate, care nici în prezent nu sunt vindecate, ea fiind supusă unei proceduri de consiliere psihologică. Pe de altă parte gravitatea leziunilor corporale fiind evaluate la 9 – 10 zile pentru acea plagă înjunghiată, în mod evident erau apte să ne conducă la concluzia că vorbim de o persoană care în mod clar trebuia privată de libertate”,

Eduard Luca, avocatul victimei

 

Audiat abia în martie 2021 

 

Mai mult decât atât, bărbatul violent a fost audiat abia luna aceasta, pentru prima dată de la fapta care a avut loc în mai anul trecut. După luni de zile în care nimeni nu l-a deranjat cu nimic.

 

 

„Abia la data de 5 februarie 2021 cel în cauză a dobândit calitatea de inculpat. Și peste exact o lună, adică la data de 5 martie 2021, a fost audiat. Este vorba clar de o întârziere a activităților de urmărire penală, victima în continuare este speriată. Mai mult decât atât, își manifestă frica cu privire la faptul că inculpatul și-ar putea reitera comportamentul infracțional fiind cunoscut în comunitate drept un om care consump alcool, este violent și timp de 17 ani a fost supusă zilnic unor torturi inimaginabile”,

Eduard Luca, avocatul victimei

 

„Ce faci, tată, o omori pe mama?!”

 

Procesul în care este judecat acest bărbat se află pe rolul Tribunalului Botoșani. Și, cel puțin la această etapă, victima sa speră că va primi o pedeapsă în oglindă cu fapta sa, pe care a comis-o într-o seară de mai, sub privirile unui copil, când i-a tăiat gâtul femeii cu care trăia de aproape două decenii.

 

„Vom insista în continuare ca față de el, să se dispună o pedeapsă exemplară. Pentru că astfel de cazuri sunt tot mai dese. Ne imaginăm că, potrivit probelor din dosar, victima a fost poziționată ca la execuție, în momentul în care i s-a tăiat gâtul. Scena a fost surprinsă de către fiica lor minoră, de 10 ani. Victima a fost lipită de perete, i s-a pus cotul în gât, și a fost amenințată în repetate rânduri, la interval de câteva minute, că va fi omorâtă. Moment în care, copilul a intervenit, a întrebat pe agresor: „ce faci, tată, o omori pe mama? Încetează”. Ulterior a plecat la o vecină ca să ceară ajutoare să-și salveze mama. Foarte senin, la sosirea organelor de poliție, agresorul a ieșit în stradă și a spus: am reușit, arestați-mă”,

Eduard Luca, avocatul victimei

 

La proces, avocatul apărării dorește ca inculpatul să fie obligat la plata unei sume de 2.000 de lei drept daune materiale și o alta de 10.000 de lei cu titlu de daune morale.

loading...
CRUZIME - Femeie omorâtă în bătaie de un tânăr de 19 ani: Victima a apucat să sune la Poliție

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ACȚIUNE fără precedent la Botoșani pentru imunizare fără programare! Maraton la Cornișa pentru vaccin la patinoar sau din mașină – FOTO & VIDEO
Pregătirile au început încă dinaintea sărbătorilor pascale, într-o amplă acțiune care se înscrie în seria celor organizate la nivel național. Prefectul Dan Nechifor și directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, s-au întâlnit cu primarul Cosmin Andrei pentru identificarea celui mai generos spațiu care să permită vaccinarea în masă, fără programare.
HRISTOS A ÎNVIAT! Sute de botoșăneni la prima slujbă de Înviere ca protopop a preotului Petru Fercal: Dăm Slavă lui Dumnezeu și veți vedea că vom rămâne un popor unit – GALERIE FOTO&VIDEO
Clopotele au răsunat în oraș, străzile au strălucit de lumânările aprinse în noaptea de Înviere. După un an de restricții, cu biserici goale și cimitire ferecate, sărbătoarea Paștilor a adunat din nou sute, mii de creștini în toate parohiile.
Bătălie în taină pe șefia Casei de Asigurări de Sănătate, ceva doamne liberale și nu numai țintesc funcția de director
La fel ca în alte cazuri, și în cel de față, procedura pentru ocuparea unei funcții de conducere într-o unitate de stat este una în bună parte secretă. Și probabil că, pentru a fi evitate anumite comentarii asupra candidaților și a eventualului sprijin politic, așa vor și rămâne aceste concursuri.
CJ-ul a cheltuit peste 100.000 de lei ca să cumpere laptopuri aleșilor, unii consilieri le-au refuzat: Ne-a întrebat cineva dacă avem nevoie? - FOTOGALERIE
După ce timp de un an plenul județean s-a întrunit, cu foarte puține excepții, în ședințe secrete, recent consilierilor județeni le-au fost oferite mijloace electronice. Dar și servicii de internet pentru a le putea accesa.
Dulce viață... Italianul care face de 15 ani pizza la Botoșani: Pizza este o cultură, nu o mâncareGALERIE FOTO
Cum te uiți la harta Italiei, găsești Lecce exact în tocul giganticei ”Cizme”. Este un oraș care din punct de vedere demografic se aseamănă Botoșanilor, având aproape 100.000 de locuitori. Dar aceasta este cam singura similitudine între cele două centre urbane.
După CJ, prefectul pregătește proces și Primăriei: 5 posturi de șefi care au iscat o bătălie politică de zile mari, la mâna judecătorilor
O poveste fără sfârșit pare a fi cea privitoare la stabilirea unui Consiliu de Administrație pentru societatea comercială Eltrans. Dacă în ultima jumătate de an lipsa administratorilor nu a complicat foarte mult activitatea companiei de transport, situația devine critică pentru că este necesară aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul în curs.
Județul sub toc: Prima femeie din istoria județului, președinte la o structură semi-polițienească – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima ștachetă a fost atinsă la alegerile locale din 2020, când Doina Federovici devenea prima femeie care câștiga președinția Consiliului Județean. A doua este doborâtă tot de o reprezentantă a Organizației Femeilor Social Democrate.
PERCHEZIȚII cu mascații la un fost primar botoșănean acuzat de delapidare: ar fi plecat acasă cu mobilă și profile PVC de la Primărie
Descinderile au avut loc în cursul zilei de joi și ar fi vizat locuința fostului primar, dar și alte locații folosite de acesta.
Încă o lovitură! Directorul pregătit de PSD pentru ”Apă”, eliminat prin... facultate
Abținerea la prima ședință a consilierilor ALDE și Pro România la proiectul de buget propriu al județului pe 2021, care a dus la respingerea acestuia în cadrul ședinței de miercuri a Consiliului Județean, pare să nu fie singura lovitură pe care cele două partide o administrează conducerii PSD a instituției. În consiliul de administrație de la SC Nova Apaserv SA se pregătește și a doua. Mai exact, în acel comitet de remunerare și nominalizare din cadrul CA-ului.
Loading...
Se trage țeapă și cu naveta elevilor, transportatorii plâng la CJ după bani frumoși
Mai multe adrese au fost transmise către Consiliul Județean Botoșani pentru o serie de restanțe care datează încă de anul trecut, din lunile septembrie, octombrie și noiembrie. Transportatorii se plâng de faptul că au fost obligați legal să transporte elevi navetiști pentru care, nici după cinci luni, nu au primit plățile pentru serviciile prestate.
Autoritatea cu „politicieni polițiști”, pe linie moartă de 6 luni: pe cale să renască cu un președinte pesedist
Pandemia coroborată cu alegerile locale din septembrie 2020 au făcut ca această structură să nu mai existe pentru mai bine de jumătate de an. Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP) este un organism care are rol mai degrabă consultativ și funcționează pe lângă Consiliul Județean.
La 6 luni de la alegeri, PRIMUL primar care își pierde mandatul: Dacă era să fi fost un stat sănătos la noi în țara asta, eu eram erou
La mai bine de jumătate de an de la alegerile locale din 27 septembrie 2020, unui primar din Botoșani zilele în Primărie deja îi sunt numărate.
Șeful care se prelingea pe scările Prefecturii a căzut tot în picioare: Este iar director
Aflat în incapacitate de muncă pe postul de director executiv, dar capabil să conducă instituția din postura de adjunct.
”Afacerea” testelor la cerere: Mii de botoșăneni au rotunjit veniturile Spitalului Mavromati
Tot mai mulți botoșăneni vin să se testeze la cerere la Spitalul Județean Mavromati. Cea mai mare unitate medicală din județ a început să facă teste contra cost începând cu data de 16 iunie 2020. Iar de atunci, peste 4.900 de persoane s-au testat.
Loading...
Cartierul inaugurat pe Șoseaua Iașului lovit de pustiu! Locativa: La unele locuințe nu se închid ușile / Primarul: Este o cloacă, un fief PNL FOTO&VIDEO
19 februarie 2021. Primarul Botoșaniului oferea repartiții pentru noile locuințe construite la intrarea în municipiu, pe Șoseaua Iașului, într-un cartier ANL.15 aprilie 2021. Imaginea blocurilor este una dezolantă, încărcată de pustiu. Nicio mașină în parcare, nicio margine de mobilă nu se vede prin sticla geamurilor pline de praf.
Directori cu botniță la Botoșani, prefectul încearcă să le-o scoată
Pandemie, regulamentul general pentru protecția datelor (GDPR), ordine de la șefii de sus. Cam așa arată paradisul informațional al multor directori de instituții deconcentrate de la Botoșani care se bucură de beneficiile aferente funcției, de la salarii generoase, la subalterni cu care s-o facă pe-a șefii și uși închise pentru cetățenii în slujba cărora lucrează, doar în teorie.
Salariile de la Consiliul Județean publice și nu prea! Încă un șef cu leafă de lux, ceilalți funcționari ascunși după o grilă complicată – DOCUMENT
De două ori pe an, pe 31 martie și 30 septembrie, unitățile de stat au obligația de a publica salariile angajaților pe site-urile proprii sau eventual la sediile în care își desfășoară activitatea.
Baruri deschise în cartierul ocolit al orașului după ora 21, Poliția mare cere sesizări, cea Locală n-ar avea echipaje suficiente – VIDEO & GALERIE FOTO
Imaginile surprinse sunt din seara zilei de marți, 6 aprilie 2021. Însă la fel a fost și în precedenta seară, adică luni, dar și în cele din weekend.
Fost comisar de la Garda Financiară prins conducând fără permis, a mai declarat și că... nu e el, e altul la volan
S-a întâmplat duminica trecută pe o stradă din Roman, acolo unde a fost oprit în trafic de polițiștii nemțeni. Era la volan și inițial le-a declarat oamenilor legii că nu are vreun act asupra sa.
„Evadarea” în gașcă a fetelor din centru, cum a fost posibil: Au și ele niște drepturi, nu le putem încălca
Cinci fete de la Complexul de apartamente „Floare de Colț” Dorohoi au fost date dispărute pe data de 4 aprilie 2021. Au plecat din centru pe 3 aprilie, cu bilet de învoire, și nu s-au mai întors. Una singura a fost găsită în aceeași zi, celelalte după două zile.
Tocmai faptul că legea nu se aplică cum trebuie, că se traversează nejustificat sanctionarea unor astfel de fapte grave, perpetuează și încurajează violențe. Cei ce nu sancționează, nu judecă corect si la timp devin coautori la astfel de fapte, nepăsarea îi transforma in părtași.
1 aprilie 2021, 16:54
Justiția din Românica este o mare cocină, o maaaare hazna. O mare vomă. E plin de portocale. Cazuri izolate de procurori si judecatori cat ca cat echilibrați. Cât de cât, să ne înțelegem.
1 aprilie 2021, 10:17
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.5 o C
Dorohoi
10.2 o C
Bucecea
10.7 o C
Darabani
9.6 o C
Saveni
11.3 o C
Ştefăneşti
8.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.