Știrea zilei
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO

Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.

Dincolo de deal a fost programată o partidă de vânătoare a Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) „Luceafărul”. Organizația este condusă de Cornel Zmău, care s-a aflat în grupul de vânători. În acea zi, au împușcat un iepure și doi mistreți.

 

Vânătoarea la Botoșani

 

Este o practică frecventă de care se vorbește puțin, mai degrabă în cercuri mici. Este adresată unei categorii restrânse de persoane. Vânătoarea nu este percepută ca un obicei la îndemâna oricui și pare genul de activitate preferată și practicată mai degrabă de persoanele avute.

 

Vânătoarea mai este privită din exterior și ca un act de cruzime la adresa animalelor.

 

În profunzime, însă, „a vâna” în fondurile din județul Botoșani cel puțin, înseamnă a elimina anumite specii care dăunează sau care prezintă probleme de sănătate. Sau, cel puțin, asta ne transmit vânătorii activi, în mod oficial.

 

 

 

Potrivit legii, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) calculează cotele de vânătoare de pe fondurile existente în întreaga țară, în baza unor metodologii prin care numărul de indivizi împușcați dintr-o anumită specie să nu afecteze populația totală existentă.

 

Adică, la un anumit număr de mistreți, de exemplu, anual trebuie eliminată o parte.

 

Recolta anuală stabilită trebuie să asigure o rată de supraviețuire a animalelor și implicit capacitatea de refacere a respectivei specii.

 

 

Luceafărul de 11.000 de hectare 

 

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Luceafărul” are în jur de 60 -70 de membri din Botoșani și Suceava, însă numărul acestora este dinamic. Administrează două fonduri de vânătoare, în comunele Mihai Eminescu și Drăgușeni.

 

Fondul de vânătoare de la Mihai Eminescu are o suprafață de 11.000 de hectare din păduri și câmp prin Leorda, Bucecea, Vlădeni, Baisa și centura Botoșaniului până la linia ferată, inclusiv Cătămărăști Deal și localitatea Cervicești. Este format din 300 de hectare de păduri, iar diferența din câmp arabil.

 

Cornel Zmău este directorul asociației și ne explică ce specii se pot vâna pe fondurile de vânătoare pe care le gestionează „Luceafărul”:

 

„Noi avem doar mistreți, căprior, iepuri, fazani și mai avem păsări. Dar la păsări acum s-a închis din nou, e nebunie totală cu păsările astea, s-a dat un ordin de ministru și acum am văzut că s-a revocat. Dar nu avem noi aici pe fond la Mihai Eminescu lac de acumulare pe care să împușcăm, decât Siretul”.

*Asociația OTUS (un ONG) a obținut o decizie judecătoarească împotriva MMAP privitoare la suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări pentru sezonul 2021 – 2022.

 

*Cornel Zmău, al doilea din partea stângă

 

Revenind la ultima vânătoare organizată în fondul de la Mihai Eminescu, Cornel Zmău susține că nu s-a atins cota impusă de MMAP, fiind împușcați doar un iepure și doi mistreți.

 

Însă, la momentul organizării unei vânători, mai ales dacă zona este cunoscută ca fiind una frecventată de public, se încearcă pe cât posibil ca focul să fie deschis în locuri cât mai izolate.

 

„La Lacul cu Nuferi vine foarte multă lume în vizită. Fiind o zi de sâmbătă, noi am ocolit și nu am atins zona lacului și zona Luceafărului, unde este construcția înaltă. Nu am ajuns acolo, am făcut undeva peste pădure, undeva sus în câmp am avut vânătoarea. Dar am parcat și noi acolo și am plecat dimineață la 8 tot din parcare. Nu am efectuat vânătoarea în zona lacului, doar deplasarea și întoarcerea la mașini s-a făcut pe aleea comună care duce spre lac”,

Cornel Zmău, director AVPS Luceafărul

 

 

Vânătorii au și obligația asigurării hranei animalelor pe timpul iernii, astfel că în fondul de vânătoare de la Mihai Eminescu au fost amenajate locuri în care este disponibilă lucernă pentru căpriori și iepuri.

 

Animalelor le este asigurată și sarea care este necesară viețuirii lor, iar ca sursă de apă pentru adăpare sunt mai multe pâraie și izvoare în toate zonele fondului.

 

 

 

 

48 de fonduri sunt în total în județul Botoșani....

 

...Și în jur de 900 de vânători autorizați. Asta nu înseamnă totuși că sunt toți activi.

 

20 dintre fondurile de vânătoare sunt administrate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani iar opt de către Direcția Silvică.

 

Restul sunt în gestiunea altor asociații mai mici, active prin județ.

 

AJVPS este condusă de Cosmin Humelnicu și ne explică ce anume se vânează la Botoșani:

 

„Surplusul trebuie extras în primul rând pe pagube făcute la fermieri. Mistrețul distruge culturi. La noi pe județ mistrețul este singurul care distruge, nu avem urs. Dacă nu ții populația sub control și nu îi împuști, ai toată ziua reclamații despre pagube. Cam acesta este surplusul pe care îl extragem”.

 

*Cosmin Humelnicu

 

”Este selecția artificială”

 

Acolo unde nu funcționează selecția naturală, intervine cea artificială. Pentru că în cursul firesc din fauna județului, aceasta pare să fie o etapă necesară pentru siguranța populației speciilor existente în județul Botoșani.

 

„Este selecția artificială, când scoți un exemplar cu un picior rupt, altul cu trofeu strâmb a cărui genă nu este bună, o capră bătrână care nu are iezi și care deja devine stearpă la o vârstă. Scoatem exact selecția: un ied strâmb, capra face trei iezi, un ied e cu zero șanse de supraviețuire în iarnă...”,

Cosmin Humelnicu, președinte AJVPS Botoșani

 

Evident, există o sumedenie de metode de monitorizare și evaluare a stării animalelor existente, iar vânătorii își cunosc fondurile de vânătoare ca-n palmă: unde iese animalul să mănânce, unde se adapă dar și ce fel de exemplare se regăsesc, de viitor, de selecție sau de trofeu.

 

La vânătorile organizate, prioritare sunt animalele bolnave.

 

Sezonul de vânătoare este permis în funcție de specie, la iepurele de câmp spre exemplu începe din 1 noiembrie și se termină pe 31 ianuarie, în timp ce la mistrețul mascul vânătoarea este permisă tot anul.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Cioban amendat pentru că ținea la stână 15 câini, SANCȚIUNI și pentru vânătoare ilegală
Cum arată astăzi casa din Botoșani în care Nicolae Ceaușescu locuia când venea la vânătoare? - FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Au explodat cazurile de violență în județ: Botoșăneni ajunși la spital după ce au fost bătuți zdravăn    
Datele oficiale ale Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani arată o creștere a faptelor de violență domestică.
Căciulă de 1.000 de euro vândută la Botoșani: O căciulă sănătoasă ține mintea sănătoasă
Blana buclată a mieilor de karakul, o mândrie pentru oierii din această parte a țării, continuă să le aducă uneori câștiguri consistente, chiar dacă moda s-a mai schimbat și oamenii care își doresc căciuli din astrahan sunt mai puțini decât în urmă cu vreo 20 – 30 de ani.
Facturi istorice la energie: O fabrică din Botoșani a ajuns să plătească 900.000 de euro pe lună – VIDEO
Iarna 2022-2023 a constituit o mare încercare pentru o mulțime de firme prin prisma costurilor cu energia. Unele dintre acestea au avut parte de facturi istorice, fiind cele mai mari de la demararea activității.
S-a aprobat! Blocuri construite în jurul unei clădiri istorice din municipiul Botoșani
Documentația pentru această investiție a fost aprobată de către consilierii locali în cadrul ședinței ordinare de miercuri, 31 mai 2023.
DEMISII votate la Județ cu zâmbete „ascunse' și mici glumițe, liberalii „fără voce” în plen – VIDEO
Dubla demisie din Partidul Național Liberal s-a înregistrat pe 19 mai 2023. Atunci, liderul consilierilor județeni PNL, Viorel Iliuță, a plecat din partid alături de medicul Radu Malancea.
Tragedie învăluită în mister: Botoșănean de 43 de ani mort fulgerător în Italia
Forțele de ordine continuă investigațiile.
Milionar botoșănean mort la New York, un fost manechin a făcut anunțul - GALERIE FOTO
Născut la Rediu, în județul Botoșani, Nelu Bălan a fost o vreme ospătar în Iași și pe timpul comuniștilor a fugit din România în Israel. De acolo a plecat în Elveția, după care a emigrat în Statele Unite ale Americii, devenind o celebritate în industria ospitalității din New York.
Spitalul în care medicii își amenință pacienții că îi dau pe mâna procurorilor dacă îndrăznesc să vină cu plicul: Sun la DNA, lasă-mă în pace VIDEO & GALERIE FOTO
Într-o unitate sanitară din Botoșani atențiile acordate cadrelor medicale sunt cel mult sub forma unui buchet de flori, eventual a unei ciocolate. Aceasta pentru că doctorii de aici refuză ferm cadourile la plic.
Șef nou pregătit la „instituția șoferilor” de la Botoșani, decizie finală așteptată din capitală
Schimbare de conducere la una dintre cele mai aglomerate instituții de la Botoșani.
Bate vântul în cel mai modern internat școlar din județ, doar OPT copii cazați: Preferă să stea în sânul familiei
Respectivul liceu este considerat un etalon al învățământului din mediul rural având în vedere condițiile pe care le oferă elevilor și deopotrivă profesorilor. Unitatea dispune de clase moderne, laboratoare, cantină, internat, teren de sport și multe altele.
S-a făcut dreptate sub privirile unei mame de 96 de ani: Înalt ierarh și sobor impresionant de preoți la Monumentul dedicat foștilor deținuți politici din Botoșani – GALERIE FOTO
Cei care mai sunt în viață sunt astăzi bătrâni și bolnavi. Nu cer nimic. Au îndurat iadul pușcăriilor sau domiciliile forțate. Acolo li s-au născut copiii, acolo au învățat din nou să iubească, să rabde, să se roage. Poveștile lor sunt dureroase, sunt tulburătoare.
Întrebarea zilei: pe ce loc a terminat FC Botoșani sezonul? MIZA este de vreo 100.000 de euro
Ultima etapă a play-out – ului SuperLigii a produs o situație fără precedent de când se practică sistemul cu campionatul regulat urmat de turneele pentru desemnarea campioanei, respectiv a formațiilor retrogradate.
Un om de afaceri de calibru, o consilieră a prefectului, un director, un inspector și un fost viceprimar, pe LISTA PNL pentru a intra în Consiliul Județean
Plecarea din PNL a foștilor directori ai Spitalului Județean, Viorel Iliuță și Radu Malancea, va aduce doi noi aleși locali la rampă. Cei doi demisionari au renunțat și la mandatele de consilieri județeni, pe care oricum le-ar fi pierdut după părăsirea partidului.
Următoarele garaje care vor fi DEMOLATE în municipiul Botoșani, deținătorii au primit notificări de la Primărie – GALERIE FOTO
După cele peste 80 de garaje care au fost înlăturate din zona aflată în imediata apropiere a Colegiului Național Mihai Eminescu, urmează o nouă serie. De această este vorba despre 17 baterii.
ALARMĂ în zorii zilei la sediul Poliției: Razii în mai multe zone, minoritarii panicați „că li se fură copiii” – FOTOGALERIE
Apelul de prezență la Inspectoratul de Poliție Județean a fost dat la ora 6:00, în dimineața zilei de miercuri, 17 mai 2023.
Se cer salarii mai mari, orele de școală cu semnul întrebării! Sindicaliștii anunță că jumătate din profesorii botoșăneni nu mai intră la cursuri
Greva generală anunțată în sistemul educațional românesc va avea efecte și la Botoșani. Trei sferturi dintre profesorii botoșăneni au anunțat deja că de luni, 22 mai 2023, întrerup activitatea.
SINGURUL cuvânt care i-a salvat funcțiile unei șefe de la Botoșani, demisia aruncată la coșul de gunoi
Celebra ordonanță prin care au fost reduse o serie de cheltuieli bugetare și chiar posturi, deși în măsură mai mică, a tot suferit modificări până la forma finală. În primă fază s-a vorbit de interzicerea cumulului pensie – salariu.
Direcția de Drumuri a județului angajează cantonieri, candidații trebuie să aibă cunoștințe culinare și pasiune pentru... gătit: Mă pufnește și pe mine râsul
Anunțul a fost postat pe pagina instituției aflată în subordinea Consiliului Județean (CJ) Botoșani, pe data de 8 mai 2023.
Spargere la o asociație de proprietari plină de VIP-uri, la câteva ore după o ședință cu scântei - FOTOGALERIE
Sediul Asociației de Proprietari nr. 2 din municipiul Botoșani, situat în zona ultracentrală a orașului, a fost spart la câteva ore după o discuție privind convocarea Adunării Generale și situația financiară.
Șefimea de la Botoșani „menținută” din pix pe posturi călduțe de Guvernul Ciucă – LISTA directorilor
„Ordonanța austerității” așa cum a ajuns să fie cunoscută a fost publicată în seara zilei de luni, 8 mai 2023. Limitarea cheltuielilor de către Guvernul Nicolae Ciucă s-a rezumat la o serie de interdicții de ordin financiar însă are și un rol de protecție asupra unor persoane cu funcții de conducere, obținute în cele mai multe dintre cazuri, pe criterii politice.
de ciorile ce terorizeaza orasul cand va ocupati..?? mai ales in zona Spitalului Judetian.....
22 decembrie 2021, 10:10
Ăștia sunt vănători?Zici că merg la prins pescuit de broaște.Maneliști...
16 decembrie 2021, 09:28
Explicați va rog cum identificați de la distanta "o capră bătrână care nu are iezi și care deja devine stearpă la o vârstă" Dacă sunteți asa de pricepuți nu vreți sa ajutați și oamenii în acest sens? Mergeti pe strada și identificati persoanele sterile. At fi mai folositori societății. Vânătoarea este pentru parveniți și frustrati
15 decembrie 2021, 08:49
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
21.9 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
28.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.