Știrea zilei
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO

Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.

Dincolo de deal a fost programată o partidă de vânătoare a Asociației Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AVPS) „Luceafărul”. Organizația este condusă de Cornel Zmău, care s-a aflat în grupul de vânători. În acea zi, au împușcat un iepure și doi mistreți.

 

Vânătoarea la Botoșani

 

Este o practică frecventă de care se vorbește puțin, mai degrabă în cercuri mici. Este adresată unei categorii restrânse de persoane. Vânătoarea nu este percepută ca un obicei la îndemâna oricui și pare genul de activitate preferată și practicată mai degrabă de persoanele avute.

 

Vânătoarea mai este privită din exterior și ca un act de cruzime la adresa animalelor.

 

În profunzime, însă, „a vâna” în fondurile din județul Botoșani cel puțin, înseamnă a elimina anumite specii care dăunează sau care prezintă probleme de sănătate. Sau, cel puțin, asta ne transmit vânătorii activi, în mod oficial.

 

 

 

Potrivit legii, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) calculează cotele de vânătoare de pe fondurile existente în întreaga țară, în baza unor metodologii prin care numărul de indivizi împușcați dintr-o anumită specie să nu afecteze populația totală existentă.

 

Adică, la un anumit număr de mistreți, de exemplu, anual trebuie eliminată o parte.

 

Recolta anuală stabilită trebuie să asigure o rată de supraviețuire a animalelor și implicit capacitatea de refacere a respectivei specii.

 

 

Luceafărul de 11.000 de hectare 

 

Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi „Luceafărul” are în jur de 60 -70 de membri din Botoșani și Suceava, însă numărul acestora este dinamic. Administrează două fonduri de vânătoare, în comunele Mihai Eminescu și Drăgușeni.

 

Fondul de vânătoare de la Mihai Eminescu are o suprafață de 11.000 de hectare din păduri și câmp prin Leorda, Bucecea, Vlădeni, Baisa și centura Botoșaniului până la linia ferată, inclusiv Cătămărăști Deal și localitatea Cervicești. Este format din 300 de hectare de păduri, iar diferența din câmp arabil.

 

Cornel Zmău este directorul asociației și ne explică ce specii se pot vâna pe fondurile de vânătoare pe care le gestionează „Luceafărul”:

 

„Noi avem doar mistreți, căprior, iepuri, fazani și mai avem păsări. Dar la păsări acum s-a închis din nou, e nebunie totală cu păsările astea, s-a dat un ordin de ministru și acum am văzut că s-a revocat. Dar nu avem noi aici pe fond la Mihai Eminescu lac de acumulare pe care să împușcăm, decât Siretul”.

*Asociația OTUS (un ONG) a obținut o decizie judecătoarească împotriva MMAP privitoare la suspendarea vânătorii pentru 25 de specii de păsări pentru sezonul 2021 – 2022.

 

*Cornel Zmău, al doilea din partea stângă

 

Revenind la ultima vânătoare organizată în fondul de la Mihai Eminescu, Cornel Zmău susține că nu s-a atins cota impusă de MMAP, fiind împușcați doar un iepure și doi mistreți.

 

Însă, la momentul organizării unei vânători, mai ales dacă zona este cunoscută ca fiind una frecventată de public, se încearcă pe cât posibil ca focul să fie deschis în locuri cât mai izolate.

 

„La Lacul cu Nuferi vine foarte multă lume în vizită. Fiind o zi de sâmbătă, noi am ocolit și nu am atins zona lacului și zona Luceafărului, unde este construcția înaltă. Nu am ajuns acolo, am făcut undeva peste pădure, undeva sus în câmp am avut vânătoarea. Dar am parcat și noi acolo și am plecat dimineață la 8 tot din parcare. Nu am efectuat vânătoarea în zona lacului, doar deplasarea și întoarcerea la mașini s-a făcut pe aleea comună care duce spre lac”,

Cornel Zmău, director AVPS Luceafărul

 

 

Vânătorii au și obligația asigurării hranei animalelor pe timpul iernii, astfel că în fondul de vânătoare de la Mihai Eminescu au fost amenajate locuri în care este disponibilă lucernă pentru căpriori și iepuri.

 

Animalelor le este asigurată și sarea care este necesară viețuirii lor, iar ca sursă de apă pentru adăpare sunt mai multe pâraie și izvoare în toate zonele fondului.

 

 

 

 

48 de fonduri sunt în total în județul Botoșani....

 

...Și în jur de 900 de vânători autorizați. Asta nu înseamnă totuși că sunt toți activi.

 

20 dintre fondurile de vânătoare sunt administrate de Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Botoșani iar opt de către Direcția Silvică.

 

Restul sunt în gestiunea altor asociații mai mici, active prin județ.

 

AJVPS este condusă de Cosmin Humelnicu și ne explică ce anume se vânează la Botoșani:

 

„Surplusul trebuie extras în primul rând pe pagube făcute la fermieri. Mistrețul distruge culturi. La noi pe județ mistrețul este singurul care distruge, nu avem urs. Dacă nu ții populația sub control și nu îi împuști, ai toată ziua reclamații despre pagube. Cam acesta este surplusul pe care îl extragem”.

 

*Cosmin Humelnicu

 

”Este selecția artificială”

 

Acolo unde nu funcționează selecția naturală, intervine cea artificială. Pentru că în cursul firesc din fauna județului, aceasta pare să fie o etapă necesară pentru siguranța populației speciilor existente în județul Botoșani.

 

„Este selecția artificială, când scoți un exemplar cu un picior rupt, altul cu trofeu strâmb a cărui genă nu este bună, o capră bătrână care nu are iezi și care deja devine stearpă la o vârstă. Scoatem exact selecția: un ied strâmb, capra face trei iezi, un ied e cu zero șanse de supraviețuire în iarnă...”,

Cosmin Humelnicu, președinte AJVPS Botoșani

 

Evident, există o sumedenie de metode de monitorizare și evaluare a stării animalelor existente, iar vânătorii își cunosc fondurile de vânătoare ca-n palmă: unde iese animalul să mănânce, unde se adapă dar și ce fel de exemplare se regăsesc, de viitor, de selecție sau de trofeu.

 

La vânătorile organizate, prioritare sunt animalele bolnave.

 

Sezonul de vânătoare este permis în funcție de specie, la iepurele de câmp spre exemplu începe din 1 noiembrie și se termină pe 31 ianuarie, în timp ce la mistrețul mascul vânătoarea este permisă tot anul.

 

loading...
Cioban amendat pentru că ținea la stână 15 câini, SANCȚIUNI și pentru vânătoare ilegală
Cum arată astăzi casa din Botoșani în care Nicolae Ceaușescu locuia când venea la vânătoare? - FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Matematicienii la Botoșani: Radu Gologan anunță un ”adevărat festival al școlii românești” / Medalii de aur pentru doi profesori / Primarul a primit în sfârșit o distincție - GALERIE FOTO
În acest weekend, la Botoșani se desfășoară două importante evenimente menite să readucă în atenție două dintre cele mai importante personalități născute pe aceste meleaguri, Dimitrie Pompeiu și Octav Onicescu.
Mihai Țurcanu ridicat de DNA în puterea întunericului, după 12 ore de percheziții învăluite în tăcere! Ar fi vizat de patru infracțiuni – VIDEO & GALERIE FOTO
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) a fost percheziționată de procurorii DNA Suceava, în cursul zilei de vineri, 13 mai 2022.Mihai Țurcanu, directorul instituției, a fost ridicat la finalul acțiunii când afară era deja noapte.
Dezvăluire LIVE - Cum a câștigat alegerile un politician de calibru: Mergeam la cumătrii neinvitat / Aveam câte patru-cinci nunți pe noapte VIDEO
Viceprimar la Sulița, vicepreședinte al Consiliului Județean, deputat, președinte al CJ și președinte al PNL Botoșani, acestea sunt cele mai înalte funcții pe care Florin Țurcanu le-a deținut în cariera sa politică. Invitat joi la Botoșăneanul TV, actualul vicepreședinte al filialei ALDE, a dezvăluit câteva din strategiile prin care a reușit să convingă oamenii să voteze partidul pe lista căruia a candidat.
Parcare supraetajată inaugurată de belgianul care deține Botoșani Shopping Center, primar și afaceriști! PLANURI pentru extinderea complexului pe un nou nivel, cu magazine ale brandurilor cunoscute – VIDEO & GALERIE FOTO
Hendrik Danneels, deținătorul Botoșani Shopping Center, a ajuns în municipiu în dimineața zilei de joi, 12 mai 2022, pentru a inaugura parcarea supraetajată ce a fost construită recent lângă complexul comercial.
Orașul unde oamenii cară lemne în apartamente ca să se încălzească, blocurile aduc a tancuri ruginite - VIDEO & GALERIE FOTO
Anul 2022: vremuri în care tehnologia ne duce virtual la capătul lumii.În realitatea noastră mioritică, nici vorbă de asemenea invenții. Oamenii încă se încălzesc la bloc făcând focul în sobe.
Două fetițe s-au bătut pe Pietonalul Unirii! S-au trântit pe jos și s-au tras de păr, cei din jur... filmau și încurajau – VIDEO
S-a întâmplat sâmbătă, 7 mai 2022, pe Pietonalul Unirii din municipiul Botoșani, cea mai frecventată zonă a orașului pentru promenadă.O zi frumoasă, cu soare și perfectă pentru tradiționala plimbare de pe pietonal alături de prieteni sau familie.
Când destinul se face sărbătoare: Angela Paveliuc-Olariu, un fenomen irepetabil sau despre bucuria de a trăi dăruind – GALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătorită în trei județe: Suceava, Iași și Botoșani. Iubită și admirată deopotrivă de tineri și de bătrâni, de țărani și de cercetători, de specialiști în diverse domenii, Angela Paveliuc-Olariu a devenit un reper în etnografie și nu numai.
Om de afaceri cu peste 2 milioane euro pe an, a plătit cotizația în avans la un partid după care a demisionat ca să nu fie dat afară - VIDEO
În 2020 a fost revelația alegerilor locale de la Botoșani. Aflat la prima candidatură din carieră, a reușit să obțină ca independent 1.531 de voturi în competiția pentru funcția de primar, clasându-se pe locul al patrulea, înaintea pretendenților de la unele partide, precum Pro România și ALDE.
400.000 de lei – Drumul spre Ipotești străjuit de o cruce de peste 20 de metri: Dacă tot se numește Dealul Crucii, atunci am hotărât să facem și acea cruce giganticăGALERIE FOTO
Șoseaua care face legătură între satul Ipotești și drumul național Botoșani – Dorohoi este străjuită de câteva zile de, probabil, cea mai mare cruce din județ. Construcția acesteia se apropie de final.
Loading...
Clubul de handbal a intrat în FALIMENT: clinici, hoteluri, Federația de Handbal și chiar Poliția Locală LOVITE financiar
Povestea echipei de handbal care pentru un sezon a evoluat în cel mai înalt eșalon românesc al acestui sport s-a terminat brusc. După evenimentele incredibile de la sfârșitul anului trecut, când echipa nu a mai fost primită la un meci în Sala Polivalentă din cauza datoriilor, în primăvara acestui an clubul și-a cerut singur falimentul.
Poliția chemată pentru a da afară un salariat al Primăriei, de la locul de muncă: Bineînțeles că m-am dus la serviciu...VIDEO
S-a întâmplat la Botoșani într-o unitate de stat, marți, 3 mai 2022. Polițiștii au fost chemați să scoată un angajat de la locul de muncă, de unde a fost dat afară de șefi.
Povestea unui copil captivat de doamna farmacistă... CUM au fost puse bazele lanțului de farmacii aflat de două decenii pe piața din Botoșani – VIDEO
Orice lucru bine făcut este bazat pe cunoaștere amestecată cu pasiune, muncă și perseverență. Anca Boldea, fondatoarea lanțului de farmacii care-i poartă numele, dezvăluie că, fără aceste aptitudini, succesul nu este unul garantat.
Direcție a Primăriei amendată de Garda de Mediu pentru un „cimitir” de rable ridicate de pe stradă și gunoaie aruncate aiurea - FOTOGALERIE
După ce anul trecut a amendat chiar Primăria Botoșani, în 2022 a venit rândul unei direcții a municipalității. Controlul a fost efectuat în cursul lunii aprilie, în urma unei sesizări care a fost depusă la Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu Botoșani.
Most Wanted de Botoșani: Doi de Marius și un Eugen, fugari după o tentativă de omor și țepe date oamenilor
Doar trei botoșăneni mai figurează pe lista Most Wanted a Poliției Române. Au încălcat legea în diferite moduri și sunt încă neprinși.
Loading...
Rețele de socializare: Marea familie a prieteniei sau locul de întâlnire al semi-analfabeților și „experților”? – Oameni care nu știu să scrie românește erau mari virusologi VIDEO
Probabil că genul de persoană care comentează în necunoștință de cauză cu o dârzenie încăpățânată, care emană invariabil ură și care se pricepe aproape la orice domeniu, a existat dintotdeauna. Dar se manifesta în propriile cercuri de cunoscuți.Unul dintre dezavantajele rețelelor de socializare este probabil faptul că astfel de oameni și-au găsit locul perfect de întâlnire, cu alții asemenea lor.
Conducerea uneia dintre cele mai importante instituții de la Botoșani preluată de un funcționar cu carieră de peste 30 de ani - FOTOGALERIE
Unul dintre posturile de conducere de la o importantă instituție publică din Botoșani s-a eliberat înaintea sărbătorilor pascale.
Botoșăneancă decedată în noaptea de Înviere! Autoritățile i-au sigilat ușa și au lăsat moarta în casă, de Paști - FOTOGALERIE
S-a întâmplat că femeia de 65 de ani a murit tocmai în noaptea de sâmbătă spre duminică, 24 aprilie 2022, adică de Înviere.Fiindcă nu avea rude și cine să o ducă la biserică, ușa i-a fost sigilată și moarta a fost lăsată în casă de Paști, până la găsirea unei soluții.
HRISTOS A ÎNVIAT! Botoșănenii au primit Lumina, clopotele au răsunat în toate bisericile: Atenţia ne este îndreptată spre cei aflaţi în luptă fratricidă, spre cei care suferă, spre mai marii lumiiGALERIE FOTO&VIDEO
Sărbătoarea Sfintelor Paști fără restricții, fără măști, fără distanțare socială. Hristos a Înviat, în acest an, în mii de inimi de botoșăneni veniți în biserici pentru a primi Lumină.
Minune? Preotul care timp de doi ani a intrat zi de zi în toate secțiile spitalului și nu s-a îmbolnăvit: S-o fi gândit Dumnezeu că are cineva treabă cu mine - VIDEO
Au fost la Botoșani preoți care în pandemie au contactat virusul, iar unii au făcut forme grave ale bolii, fiind nevoiți să stea în spital și apoi în concediI medicale câteva săptămânii. Unii s-au aflat aproape de moarte și cei dragi lor au făcut apel către credincioși să se roage pentru sănătatea lor.
Fără RESTRICȚII, după doi ani de pandemie – UNDE și CUM petrec aleșii de la Botoșani sărbătorile pascale
În urmă cu doi ani, sărbătorile pascale au provocat o importantă undă de șoc printre botoșăneni, dar și la nivel global.Întâlnirile cu familiile au fost interzise, iar preoții au fost cei care au dus Lumina Sfântă în casele botoșănenilor.
de ciorile ce terorizeaza orasul cand va ocupati..?? mai ales in zona Spitalului Judetian.....
22 decembrie 2021, 10:10
Ăștia sunt vănători?Zici că merg la prins pescuit de broaște.Maneliști...
16 decembrie 2021, 09:28
Explicați va rog cum identificați de la distanta "o capră bătrână care nu are iezi și care deja devine stearpă la o vârstă" Dacă sunteți asa de pricepuți nu vreți sa ajutați și oamenii în acest sens? Mergeti pe strada și identificati persoanele sterile. At fi mai folositori societății. Vânătoarea este pentru parveniți și frustrati
15 decembrie 2021, 08:49
Sondaj
Ar trebui introduse uniformele școlare obligatorii?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Avem o creștere indiferent de fluctuație, veniți, plecați, pensionați, o creștere cu contract de muncă de 22 de medici. Și să nu uităm că mai avem în continuare concursuri în derulare. Avem două posturi la ATI, concursul ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9477 lei
USD
Dolarul SUA
4.6725 lei
CHF
Francul elveţian
4.8048 lei
GBP
Lira sterlină
5.8325 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6467 lei
XAU
Gramul de aur
277.4633 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2864 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3027 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6568 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2006 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.4 o C
Dorohoi
14.0 o C
Bucecea
14.5 o C
Darabani
13.5 o C
Saveni
14.3 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.