Știrea zilei
Tinerii din Botoșani au cântat Hristos a înviat! - ”Am dorit să fie o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că totul o să fie bine” - VIDEO

Momente emoționante create de tinerii din Botoșani scot la iveală forța unificatoare a credinței, chiar și atunci - sau mai ales atunci - când vremurile par potrivnice.

În urmă cu 50-60 de ani, România încă mai număra morții din pușcăriile comuniste, unde creștinii erau torturați, maltratați, unii reeducați și puși să muște cu bâtele din carnea fraților lor creștini. Tinerii nu făceau excepție…

 

Pentru cei de astăzi, în special pentru cei tineri, este greu de imaginat jertfa celor care credeau în Hristos și în Înviere.

 

 

Cuvânt către tineri

 

”De acum, prietene, nu te mai teme de moarte, căci Hristos a înviat, fiind pârgă învierii noastre! Din clipa în care ai aflat acest adevăr, viaţa ta a căpătat un nou sens. (…) Mergi, tinere, şi spune tuturor vestea aceasta! Să strălucească fața ta de înger întru lumina învierii. (…)Tu, prietenul meu, eşti unicul purtător al îndumnezeirii tale în Iisus Hristos şi ridici cu tine întreg neamul acesta românesc spre culmile propriei sale învieri. Din moarte la viaţă şi de pe pământ la cer”.

 

Cuvintele de mai sus au fost rostite de către preotul Gheorghe Calciu-Dumitreasa în cea de-a cincea miercuri a Postului Mare, la 12 aprilie 1978, pe treptele Bisericii Radu-Vodă din București, după ce oamenii sistemului comunist au încuiat biserica și pe elevi în dormitoare, pentru a împiedica rostirea predicii.

 

Rostirea face parte dintr-o scriere care avea să rămână apoi mărturie peste timp, sub titulatura ”7 cuvinte către tineri”. De la al cincilea cuvânt, au fost închise și porțile bisericii, nu doar biserica, pentru a-i împiedica pe studenții din afară să vină. Însă atunci s-a petrecut un alt fapt neașteptat: tinerii au sărit gardul, iar elevii de la seminar au ieșit pe ferestrele dormitoarelor.

 

 

Biserici deschise, dar pustii!

 

Fără a ne afla în vreme de prigoană creștină, trăim astăzi un alt paradox: cu ușile larg deschise, bisericile noastre au fost pustii în noaptea de Paști.

 

Freamătul nopților de Înviere, forfota de pe străzi, miile de luminițe de Paști au lipsit în acest an. Și, cu toate acestea, oamenii au așteptat cu aceeași emoție Lumina. Pe care au primit-o de la preoți, de la voluntarii din parohie, chiar de la polițiști și jandarmi.

 

Însă mai presus de toate s-a simțit anul acesta o trăire creștină în comunitățile online. Departe fiind, oamenii s-au simțit aproape și ”într-un glas au mărturisit”: Hristos a Înviat!.  

 

 

Botoșani, 2020

 

Ce se întâmpla în deceniile comuniste a avut drept rezultat păstrarea vie a trăirii creștine. Cuvintele părintelui Calciu au hrănit spiritele a generații de tineri, au devenit testamentare prin forța și semnificația lor.

 

În Botoșanii anilor 2020, o nouă generație de elevi și studenți, chiar alături de profesorii lor, au dovedit că putem mărturisi Învierea chiar și atunci când timpul ne este potrivnic.

 

Astfel, chiar dacă anul acesta nu au fost în biserică, tinerii au cântat într-un glas ”Hristos a Înviat!”.

 

Grupul coral “Theofania” reunește elevi și studenți din Botoșani, uniți de pasiunea pentru muzică. A luat ființă în anul 2018, ca grup coral bisericesc al parohiei “Buna Vestire” Botoșani, cu binecuvântarea părintelui paroh Dan Afloarei. Menținând totodată pasiunea pentru muzica sacră, corul abordează și lucrări de factură diferită.

 

”Majoritatea din grupul nostru au cel puțin opt ani de liceu de artă și asta e o caracteristică a noastră. Suntem, așadar, un grup semiprofesionist, știm toți notele și acesta este un avantaj. Cunoaștem noțiuni de teorie muzicală, deci munca ne este mult mai ușoară”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

Alături de elevi și studenți, în “Theofania” cântă și profesori: unul de la Liceul de Artă și unul de la Seminarul Teologic Botoșani.

 

Dirijorul grupului, el însuși un tânăr iubitor de muzică și de teatru, fost elev al Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani, spune că “Theofania” a devenit locul care îi unește și unde se regăsesc cei pasionați de partea spirituală a vieții.

 

”Grupul nostru a fost făcut pentru tineri și pentru a exista un loc unde dragostea pentru muzică în rândul tinerilor să fie cultivată. De aceea avem numai tineri, e pentru noi. Asta îl face mai special și de suflet. Ne-am apropiat între noi, cu adevărat se simte o energie mai specială de fiecare dată când cântăm”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

În mai puțin de 24 de ore, clipul pe care tinerii l-au pregătit pentru Paști (video jos) a adunat peste 1.600 de aprecieri, sute de comentarii și 1.000 de distribuiri.

 

Nu este prima dată când cântă împreună. ”Theofania” a fost la început un grup strans în jurul bisericii. În urmă cu doi ani s-au adunat pentru prima dată, chiar la slujba de Paști. Apoi, duminică de duminică, au fost împreună în biserică.

 

”Suntem mai mulți, cei care au apărut în videoclip sunt doar o parte. Câțiva nu au reușit să răspundă prompt acestei provocări. Avem proiecte începute, dar până acum nu ne-am gândit să ajungem mai departe de un cerc restrâns de oameni, ne-am aflat doar în jurul bisericii. Pe lângă slujba de duminică, tradițională pentru noi, a mai fost un concert de colinde în 2019. Din acest punct de vedere suntem oarecum mici, dar eu zic că, în ciuda lipsei de experiență, suntem destul de pregătiți să facem treabă bună în continuare”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania”

 

 

”Am dorit să fie și o mângâiere și o speranță”

 

Un clip care, cel mai probabil, nu ar fi existat dacă nu eram în contextul pandemiei care a atras după sine carantina și izolarea.

 

Dar care i-a determinat pe tineri să mărturisească, chiar și în aceste condiții, dragostea pentru Hristos. O lucrare împreună fiind separați. O experiență nouă pe care, chiar dacă nu o vor uita, nu se vor grăbi să o repete…

 

”Pe cât de frumoasă e această experiență, nu se compară cu cea pe care o simți când cântăm unul lângă altul. E și foarte complicat să îl simți pe celălalt printr-o cască, printr-o înregistrare, asta cred că a fost cel mai incomod lucru, faptul că nu am putut să fim unul lângă altul ca să auzim, să ne simțim”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania”

 

Cu toate acestea, nu a lipsit bucuria lucrului împreună și nici miracolul mărturisirii. Au dus bucurie și, spune Dimitrie, prin gestul lor au sărbătorit doi ani de când, în 2018, au participat împreună la slujba de Paști.

 

”Prin acest clip am vrut să aducem o bucurie nouă, dar mai ales celor care ascultă, în ciuda acestor vremuri. Să arătăm că, dacă oamenii sunt uniți, putem fi alături sufletește unii de alții. Și am ales cu precădere perioada pascală - și dată fiind conjunctura – mai ales pentru că noi am sărbătorit doi ani de activitate, având ca primă slujbă împreună slujba de Paști din 2018. Pentru noi a fost un moment special și această aniversare a noastră”.

 

Însă mesajul cel mai important rămâne cel de mulțumire, de recunoștință. Tinerii din Botoșani nu renunță la speranță. Și știu că într-o zi ne vom regăsi, ne vom bucura și vom învăța că viața înseamnă ”împreună”.

 

”Este mulțumirea noastră adresată lui Dumnezeu pentru lucrurile bune și mai puțin bune care ni s-au întâmplat. Și de asemenea am dorit să fie și o mângâiere și o speranță, să transmitem oamenilor că atunci când o să se termine totul o să fie bine și o să fim cu toții împreună, sănătoși și plini de energie și de treabă, pentru că trebuie să se facă treabă la noi și peste tot. Ne bucurăm că ne-am atins scopul bucurându-vă!”,

Dimitrie Dascălu, dirijorul grupul coral “Theofania” din Botoșani

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store

 

 

Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
inpuff.ro
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Loading...
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
Veștile bune despre autobuzele noi, puse puțin la păstrare! Eltrans nu are șoferi după scandalul din Consiliul Local și nici licență de traseu - FOTO&VIDEO
Începutul săptămânii era marcat la Botoșani de sosirea autobuzelor turcești care vor înlocui istoricele tramvaie care aproape că-și dau duhul zi de zi, pe străzile orașului. Patru din cele nouă autobuze au fost aduse din portul Constanța, într-un mult așteptat aer al schimbării.
Ada, come back! Fosta șefă a educației revine la Inspectoratul Școlar Județean
Schimbările pe care liberalii doresc să le facă în fruntea instituțiilor de învățământ nu se opresc doar la Casa Corpului Didactic (CCD), acolo unde în urmă cu o săptămână au înlocuit directorul.
De la minister la… calculator! Liberala Magda Roman s-a angajat la o instituție din Botoșani
Experiența profesională la Ministerul Transporturilor nu a durat extrem de mult pentru tânăra liberală care este și consilier județean.
Presupusul șofer din Audi NU are permis în România, a amenințat cu bătaia un polițist: Îți f... una de îți sar ochelariiVIDEO & GALERIE FOTO
Primele cercetări efectuate de oamenii legii față de tânărul despre care se bănuiește că se afla la volanul decapotabilei care a provocat accidentul de o rară violență de luni seară au scos la iveală un lucru extrem de important.
Din ciudățeniile COVID-ului! Bebeluș din Botoșani depistat pozitiv la două teste, mama a ieșit negativ
Modul de răspândire și acțiune la unii pacienți a infecției cu SARS-COV-2 continuă să ridice semne de întrebări specialiștilor. Unele persoane duc boala pe picioare cu simptomatologie rămasă la nivel minimal. Alții, fără afecțiuni pre-existente, mor brusc. Și iată, sunt persoane care intră în contact cu bolnavi și nu iau virusul.
zenda.ro
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Faceți-l așa cum e că, dacă se ajunge la exproprieri, nu se mai termină nici într-o sută de ani drumul ăsta. Faceți-l așa și după aceea vedem noi și cu a treia bandă”,Cristian Achiței, deputat, despre drumul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8378 lei
USD
Dolarul SUA
4.3085 lei
CHF
Francul elveţian
4.5522 lei
GBP
Lira sterlină
5.3598 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0080 lei
XAU
Gramul de aur
245.7662 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3768 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9856 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1736 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6492 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.