Știrea zilei
Huncă lovește din nou : Scandal cu desființarea unei școli pentru copiispeciali, părinții revoltați cer ajutorul autorităților – VIDEO &FOTO
După ce în urmă cu doi ani de zile intenția de a se comasa douăunități de învățământ a pierit învăluită într-o perdea groasă descandal, în 2016 se încearcă din nou. Este inițiativa Mihaelei Huncă,cea care a preluat Inspectoratul Școlar Județean cu sprijinul PSD șicare și-a pus în cap să desființeze Școala Sfânta Maria sau nr. 16 cum oștiu botoșănenii.

Integrarea copiilor cu nevoie speciale aruncată la gunoi

Intenția a devenit clară după ce în planul de școlarizare propus de conducerea școlii pentru anul viitor, nu s-au mai regăsit clasa pregătitoare, ceea ce înseamnă intrarea unei noi generații de elevi și cea de clasa a V-a, ceea ce presupune o continuitate a ciclului gimnazial.
Am petrecut aproximativ 10 minute în clasa vizată de această măsură care are la bază ambițiile șefei educației botoșănene mai mult decât un interes al copiilor. L-am întâlnit pe Andrei, un copil diagnosticat cu Sindrom Down care a ieșit la tablă pentru a ne arăta ce a învățat la școală. S-a scuzat: ”Am emoții” a spus după ce în peisajul cotidian au apărut personaje noi. M-am apropiat și copilul de clasa a IV-a mi-a sărutat mâna mai galant decât un adult, mai sincer decât oricare dintre noi, cei care ne zbatem în viață.
Povestește învățătoarea lui : ”Există posibilitatea mutării elevilor din clasa a IV-a într-o altă clasă, într-o altă școală. Sunt convinsă că marea majoritate a copiilor vor face față cerințelor clasei a V-a pentru că vor fi bine pregătiți. Dar pe lângă ei avem și copii cu cerințe educaționale speciale (CES) care au nevoie de sprijin și ajutor, conform stadiului lor de dezvoltare. Și atunci acești copii care beneficiază de sprijin specializat din partea profesorilor, logopezilor, psihologului școlar, în celelalte colective vor fi cu siguranță marginalizați și într-o clasă cu 34 de elevi nimeni nu va avea timpul necesar să se ocupe de ei”, a explicat situația Zina Constanța Puianu.

Temerile părinților, ale copiilor, ale cadrelor didactice sunt confirmate de directorul școlii, Niculai Maluș care în urmă cu doi ani s-a luptat cu toată forța pentru a nu se pune în aplicare planul comasării.
Pe data de 23 ianuarie 2015 am fost informați că a fost aprobat planul de școlarizare pentru anul următor 2015 – 2016, nu în formula propusă de școală ci au fost anulate cele două clase, pregătitoare și clasa a V-a, care are un număr de 15 elevi care deja sunt înscriși. Urmează ca părinții să se orienteze spre alte școli, numai că acești copii, un grup de șase copii, sunt cu CES cu care trebuie lucrat împreună. Ei au de câștigat în școala noastră. De aceea efectele sunt reduse pentru că avem acești copii identificați cu CES”, a declarat și directorul Școlii Sfânta Maria.
În unitate sunt 38 de copii total diagnosticați cu CES, 18 la învățământ primar iar diferența la cel gimnazial. 5 copii sunt diagnosticați cu autism infantil, unul cu sindrom Down, 2 cu AD-HD, alți 2 cu grad de deficiență în ceea ce privește unele afecțiuni și 27 cu deficiență mintală ușoară.

O parte dintre părinții acestor copii s-au adunat la școală și după îndelungi discuții în care și-au dat seama că doar pereții-i ascultă au pornit către sediul IȘJ de la Botoșani. Doi dintre ei au fost primiți de Mihaela Huncă în timp ce ceilalți i-au așteptat cu sufletul la gură. Printre ei și o mămică, a Anei, fetița care s-a născut și ea cu probleme. Zi de zi merge cu ea la școală și stă în bancă precum o fetiță care are vârsta fiicei ei. Povestește trist ce înseamnă pentru ea și fiica ei ducerea la îndeplinire a măsurii luată. Mihaela Huncă este însă în birou și nu le vede.
”Stau în bancă cu acest copil. Copilul acesta cu toate că nu vorbește a învățat literele, cunoaște cifrele, știe să se comporte, comunică atât cât poate ea. Ideea a fost să merg în această școală pentru că, colectivul este deja obișnuit și o acceptă așa. A crescut de mică în colectiv și copiii chiar o acceptă și o ajută”, spune mămica.

Și așa a și fost. Decizia de desființare a celor două clase a fost confirmată de inspectorul școlar general adjunct, Dragoș Cristea pentru că Mihaela Huncă nu a avut demnitatea de a ieși public și de a-și asuma această decizie. : ”Este o stare de tensiune generată de o comunicare ineficientă cu privire la niște demerusri făcute doar pentru interesul copiilor și pentru respectarea prevederilor legale. Educație de calitate, Școala Sfânta Maria nu poate furniza în momentul de față educație la cele mai înalte standarde. Este adevărat că a primit un premiu dar nu pe activitatea întregii școli. Din păcate cadrul legislativ pe care școala trebuie să-l respecte este costul standard per elev, cost în care Sf. Maria nu s-a încadrat niciodată cu atât mai mult în ultima perioadă”.
CITEȘTE DESPRE SCANDALUL DIN 2013:
 Scandalul cu comasarea şcolilor ajunge în CL: Liberalii nu votează
Și Dragoș Cristea confirmă și faptul că se intenționează ca Școala Sf. Maria să fie desființată în etape.
Clasa pregătitoare și clasa a V-a vor fi preluate începând cu anul 2015 - 2016 de Școala nr. 13 Botoșani, urmând ca activitatea pentru celelalte clase să se desfășoare în continuare la Sfânta Maria. Este o preluare graduală, da, despre asta vorbim”, a încheiat inspectorul școlar general adjunct.

Școala Sfânta Maria a primit pe data de 3 decembrie 2014 trofeul ”Școala tuturor abilităților” la Gala Persoanelor cu Dizabilităţi din 2014, ce a fost desfășurată sub patronajul Reprezentanței Comisiei Europene la București și organizată de Active Watch și Fundația Motivation România în parteneriat cu TVR1. Știe Mihaela Huncă și de acest trofeu, însă nu cunoaște faptul că această școală a devenit una de suflet pentru părinți, copii, cadre didactice.
Botoșăneanul TV va realiza o ediție specială difuzată de Somax TV în după amiaza zilei de vineri, 13 februarie 2015 când veți putea urmări poveștile acestor botoșăneni care cad victima unor mutări politice și de ordin financiar.
Gabriela ERDIC
CLICK AICI  și vezi memoriul transmis de părinți
Click AICI  și vezi memoriul transmis de Asociația de Sprijin a Copiilor cu Autism
[[galerie-foto]]
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect
Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.
Criză de vaccinuri antigripale la Botoșani! Nu se găsesc în farmacii, medicii de familie au liste de așteptare cu sute de persoane
Criza pandemică declanșată în primăvara anului 2020 și în țara noastră a determinat populația să caute vaccinurile antigripale, mai ales pentru a nu se regăsi în situația de a ajunge la spital, iar o simplă răceală să fie confundată cu nedoritul coronavirus.
Covid la Botoșani: Ultimii pozitivi s-au infectat la petreceri private, și-au contaminat și copiii! Botoșani, aproape de pragul critic
Autoritățile sanitare de la Botoșani au raportat marți, 13 octombrie 2020 un număr de 31 de noi cazuri de pacienți care au contactat boala cauzată de virusul SARS-COV-2. Cu o zi înainte fuseseră 30 de cazuri. La acestea se adaugă și două decese.
Business-ul anului: Mihaela Borcea a venit la Botoșani și a vândut Hotel Premier unui afacerist din Dorohoi
Într-o perioadă marcată de pandemie și de mari probleme economice, la Botoșani a avut loc poate cea mai mare tranzacție imobiliară a anului.
Revoluționar botoșănean lăsat fără titlu de președintele Iohannis pentru că a turnat la Securitate
La mai bine de 30 de ani de la evenimentele care au dus la prăbușirea regimului comunist, un botoșănean a rămas fără titlul de revoluționar primit, cel puțin teoretic, pentru meritele avute în victoria revoluției.
Medic stomatolog din Botoșani obligat de judecători să plătească DAUNE materiale și morale unui pacient
Mai rar, însă există și cazuri de malpraxis pedepsite în instanțele de judecată, iar un exemplu de acest fel vine de la Botoșani.
3 pe un loc la PNL pentru Parlament, s-a dat deja un vot pentru primele poziții cu rezultate umilitoare pentru câțiva grei din partid
La zece zile după alegerile locale, liberalii botoșăneni au demarat pregătirea celor parlamentare și au votat deja un draft al listei de candidați.
Dosar penal la Parchet: candidat la Primărie acuzat că a încercat să se voteze singur de 8 ori
Plângerea penală a fost făcută la două zile după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie 2020 și îl vizează pe unul dintre candidații la o primărie din Botoșani.
Flutur, scrisoare explozivă în PNL: Pur și simplu ne-au măcelărit / Nu m-am bucurat de susținerea partidului în aceste zile grele
Primarul încă în funcție al municipiului Botoșani își acuză colegii liberali că, direct sau indirect, au contribuit la pierderea alegerilor locale și la situarea sa pe locul al doilea în cursa de la municipiu, cel puțin până la renumărarea voturilor, dacă operațiunea aceasta va mai avea loc vreodată.
Loading...
Iată SECȚIILE unde Biroul Electoral a decis renumărarea TUTUROR buletinelor pentru primar: cine-i liderul și câte voturi au Flutur & Andrei
Biroul Electoral de Circumscripție Municipală (BECM) nr. 1 Botoșani a decis miercuri, 30 septembrie, renumărarea voturilor în 18 secții de votare din municipiu, de pe buletinele pentru primar.
ZIUA A PATRA după alegerile locale! Nu avem primar ales, război cu contestații și plângeri penale, se vorbește deja de anularea scrutinului – VIDEO
Este o situație fără precedent la Botoșan, după desfășurarea alegerilor locale din 27 septembrie. La acest moment, deși Cosmin Andrei este teoretic viitorul primar al municipiului reședință de județ, la o diferență extrem de mică de voturi de contracandidatul său, edilul șef în funcție Cătălin Flutur, rezultatul votului poate lua o întorsătură radicală.
Gata noua configurație politică a CJ, PSD e la mâna lui Țurcanu sau Huncă pentru vicepreședinți – LISTA noilor consilieri
Dacă la Primăria Botoșani lucrurile sunt departe de un deznodământ, la Consiliul Județean sunt practic clarificate. Și nu doar ca președinte al Consiliului Județean, care este cunoscut încă din noaptea alegerilor, ci și în privința componenței plenului CJ.
Noaptea de coșmar din PNL care a pus capăt teatrului Șoptică - Flutur: S-au căutat degeaba unul pe celălalt – GALERIE FOTO
În urmă cu opt zile, Botoșaniul a avut parte de o noapte electorală cum n-a mai fost după revoluție. Dacă de obicei pe la 22:00 se știa deja cine este primarul, de această dată nu s-a știut nici la 23:00, nici la miezul nopții, nici la 1 și nici măcar la 1:30, tensiunea fiind insuportabilă.  
Noaptea cea mai grea! Sediul PSD a trăit în amorțire ore în șir, mult-așteptata bucurie amânată de „trauma Geoană” – GALERIE FOTO
Înainte de ora 21:00, când se conturează imaginea rezultatelor alegerilor la televiziunile naționale, la sediul PSD Botoșani din strada Cuza Vodă era neașteptat de liniște. Mai ales că, pe parcursul zilei, semnalele unei victorii au fost multe și dătătoare de speranță.
Loading...
Diferență infimă în favoarea lui Andrei, funcția de primar se joacă la contestații
Numărătorile paralele efectuate noaptea trecută de PSD și PNL îl dau câștigător al Primăriei Botoșani pe Cosmin Andrei.
ALEGERI LOCALE 2020: Primarul Flutur s-a trezit cu noaptea în cap să meargă la vot, a primit două buletine greșite: Ziua bună se cunoaște de dimineață FOTO&VIDEO
Cătălin Flutur, primarul municipiului reședință de județ, împreună cu soția sa, Gabriela, au votat la deschiderea secțiilor de vot, la ora 7:00, la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”.
Cazul UNIC al omului de afaceri diagnosticat cu COVID-19 și operat pe creier: Este eroul nostru! – GALERIE FOTO
Despre cazul său, medicii care l-au tratat spun că este unul unic. Diagnosticat cu COVID-19, a fost supus unei intervenții chirurgicale pe creier. A părăsit spitalul după 54 de zile, complet vindecat. Omul de afaceri și-a reluat activitatea, iar experiența prin care a trecut a fost pentru el și pentru cei care i-au fost alături o lecție de viață.
Urmăriri cu mașinile după un pesedist care ar fi fost trimis de deputat la rupt afișe, acuze cu bătaie la Botoșani: Cu furci, cu topoare, urmăriri cu mașini, cu blocat, stai puțin dle, pentru ce?VIDEO
Campania electorală își arată și partea urâtă în zone unde candidații sau echipele lor intră în conflicte pe fondul luptei electorale. La fiecare patru ani de zile astfel de episoade sunt nelipsite, mai ales în mediul rural, unde se ajunge la bătăi în toată regula.
Nuntă de poveste în curtea bisericii: doctorand la teologie căsătorit de fratele preot într-un decor desprins din filme – GALERIE FOTO
O nuntă cum mai rar se poate vedea a avut loc sâmbăta trecută într-un loc încărcat de istorie și tradiție. La Vorona și-au unit destinele Dumitru și Alexandra, doi tineri botoșăneni care studiază la Iași, dar care au ales biserica din centrul Voronei pentru cea mai importantă zi a vieții lor.
Primarul a răbufnit: Simt câteodată că USL trăiește. Nu am văzut niciodată un atac la baionetă împotriva dlui Șoptică. Și nici invers VIDEO
Primarul municipiului reședință a făcut mai multe declarații surprinzătoare în cadrul unui interviu acordat pentru Botoșăneanul. Acesta a făcut parte din seria celor realizate cu pretendenții la postul de edil șef și a atins și unele aspecte mai sensibile.
Cristea ca si ceilalti ins.dar si directori sunt niste nevinovati ai lui hunca.
14 februarie 2015, 21:34
Sc.16 n-a vrut s-o mai inchida si acu 2-3 ani Hunca si n-areusit?Eu cred ca n-apuca sa prinda ghioceii la Isj.Si la capul astora de economisti,daca duc 2 clase la SC 13 ,acei copii ,unii cu CES vor beneficia DE STANDARDE DE PERFORMANTA MAI RIDICATE cand ei in loc de 10-15 cat or fi in clasa ,vor fi 30??Ca banuiesc daca lasa clasa asa doar o muta in alta locatie nu-i nici o AFACERE.
14 februarie 2015, 07:28
Doamna Hunca face economii,sa ne povesteasca mai bine despre veniturile realizate de pe proiectele finantate din FSE si implementate de ISJ in anii 2013-2014,impreuna cu expertii preferati.La cate ore au rsportate pe proiecte,nu au mai avut cum sa munceasca si pentru ISJ.
13 februarie 2015, 22:30
Doamna Hunca face economii,sa ne povesteasca mai bine despre veniturile realizate de pe proiectele finantate din FSE si implementate de ISJ in anii 2013-2014,impreuna cu expertii preferati.La cate ore au rsportate pe proiecte,nu au mai avut cum sa munceasca si pentru ISJ.
13 februarie 2015, 22:30
"Daca societatea civila tace, politicul te striveste fara mila." Da, da de trei ori da! Acesta este adevarul. Frumoasă si concisă exprimare. As mai slefui si eu putin: "Daca societatea civila tace, politicul O STRIVESTE fara mila." Si as merge putin mai departe, formuland asa: "Daca societatea civila nu-si gaseste argumentele, politicul o va ignora fara sa clipeasca." Cine-i vinovat?
13 februarie 2015, 20:16
Ceva in genul .Ducem niste saci de cartofi de la 16 la 13 ca acolo luam bani mai multi pe ei.Asa vad astia educatia.Compara oamenii cu cartofii.Pai de ce nu sare tov inspector ca ars cand intr-o clasa sunt 30 sau peste 30 elevi cand legea spune clar ca intr-o clasa nr.maxim de elevi sa nu depaseasca 20.Se face educatie de calitate daca se incalca legea?
13 februarie 2015, 18:10
anul trecut fiind an electoral, ISJ a marit norme pentru personalul didactic auxiliar si nedidactic si a inchis ochii mai ales in mediul rural la clase cu numar de elevi mult sub limita legala. Nici nu se punea problema costului standard pe elev sau al eficientei economice.Acum fac pe lupii moralisti si sunt legali fiindca vezi doamne, nu mai au nevoie de voturi.Daca societatea civila tace politicul te striveste fara mila.
13 februarie 2015, 16:43
Copiii cu nevoi speciale- CES
13 februarie 2015, 15:35
Dar e firesc sa se infiinteze la primarie 30 de posturi care sa le ocupe prin concurs cumatri ,nasi ,fini?Iar domnul care vorbeste de calitate in invatamant poate ne spune ce invatamant de calitate se face la LPS unde se pompeaza sume cat pentru toate scolile din oras?Ce incredere sa am eu ca la Sc 13 cu 30 de copii in clasa se va apleca cineva si spre copilul meu cum o fac cadrele de la 16.si nu imi trimet copilul in ultima banca si nu mi-l baga in seama.Educatia e obligatorie pentru toti copiii indiferent de deficiente
13 februarie 2015, 15:03
Dar e firesc sa se infiinteze la primarie 30 de posturi care sa le ocupe prin concurs cumatri ,nasi ,fini?Iar domnul care vorbeste de calitate in invatamant poate ne spune ce invatamant de calitate se face la LPS unde se pompeaza sume cat pentru toate scolile din oras?Ce incredere sa am eu ca la Sc 13 cu 30 de copii in clasa se va apleca cineva si spre copilul meu cum o fac cadrele de la 16.si nu imi trimet copilul in ultima banca si nu mi-l baga in seama.Educatia e obligatorie pentru toti copiii indiferent de deficiente
13 februarie 2015, 15:01
Scoala 16 e la doi pasi de Sc. 13.Cu ani in urma aceasta era o anexa a Sc nr .13. Nu e firesc sa se plateasca atatea norme didactice daca exista posibilitatea comasarii.Copiii o vor duce bine in continuare,insa parintii nu trebuie sa se lase instigati de unii, refractari la orice schimbare!
13 februarie 2015, 14:49
De unde numai ziaristi in poza, stimate cititor? Poate parinti! Se vede un singur reporter, restul parinti. Si de unde sporuri pentru cadre didactice? Nu se dau niciun fel de sporuri, nu vorbiti in necunostinta de cauza. In plus, in calitate de parinte pot spune ca al meu copil a fost respins din alte scoli din Botosani din cauza faptului ca are CES si in aceasta scoala a fost acceptat si integrat si de la inceputul anului scolar a facut progrese si nu se simte marginalizat. Asta ar trebui considerata performanta in viata unui copil si nu renumele scolii cutare sau cutare! Cinste cadrelor scolare de acolo!!!
13 februarie 2015, 13:58
Pentru Dumitru ,Nu cred ca ai copil cu autism si nici nu ii doresc vreunui parinte . Nu iti mai da cu parerea, intai citeste ca despre asta e vorba in reportaj . Scoala 16 este premiata si intern si international pentru integrarea copiilor cu autism si deficiente . Nu cred ca vrei sa fii nici macar PROFESOR sau INVATAOR de copii cu autism sa vezi ce probleme se confrunta ei dar mai ales PARINTE .
13 februarie 2015, 13:49
Doar cine e aerian nu stie ce inseamna a munci c-un elev CES.Felicitari cadrelor de la 16 pentru ca se dedica activitatii cu acesti copii.Acolo se vede adevarata munca, nu la cei ce lucreaza cu copii de bani gata care fac meditatii la greu.Sefimea ar mai trebui sa vorbeasca de calitate nu din birou ci lucrand efectiv cu acesti copii
13 februarie 2015, 12:22
Doar cine e aerian nu stie ce inseamna a munci c-un elev CES.Felicitari cadrelor de la 16 pentru ca se dedica activitatii cu acesti copii.Acolo se vede adevarata munca, nu la cei ce lucreaza cu copii de bani gata care fac meditatii la greu.Sefimea ar mai trebui sa vorbeasca de calitate nu din birou ci lucrand efectiv cu acesti copii
13 februarie 2015, 12:20
asa cum eu pot sa-mi duc copilul la o scoala mai indepartata dar mai buna din punctul meu de vedere, asa ca si acei parinti pot sa o faca, nu este neaparat sa ai scoala sub balcon, iar in poze vad mai multi ziaristi decat parinti nemultumiti
13 februarie 2015, 12:16
suparaea mare vine de la hahalerele de profesoare ,care nu fac nimic si le este frica de munca in alta scola , de sprorurile grase pe care le incasaaza , si de alte avantajepa
13 februarie 2015, 10:20
3 vile?!doamne,el e director de atatia ani la lps...cum sa iasa tov hunca sa vb cu acesti parinti?!la inaltimea ei nu poate..bine ca au mentinut pensionarii in system care sunt platiti cu salarii maxime(sporuri,gradatii de merit..etc)
13 februarie 2015, 09:52
Aceasta fam Hunca de 30 de ani sint in aceeasi functie si tot fura si fura.Pina cind?
13 februarie 2015, 09:15
Ingrozitor!!!!! Uite de unde vine economia la ISJ BT...... Halal plan de managment va insusiti si aplicati, stimata d-na Hunca!!!!
13 februarie 2015, 08:44
Ingrozitor!!!!! Uite de unde vine economia la ISJ BT...... Halal plan de managment va insusiti si aplicati, stimata d-na Hunca!!!!
13 februarie 2015, 08:44
Aceasta fam Hunca sint super bogati din furt. Au 3 vile si de ani zile fura si tot in functie de conducare sint. PINA CIND? Asta e PSD ul.
13 februarie 2015, 08:29
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
”Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți și ne punem speranța și eu sunt chiar convins că, cel puțin la nivel național vom câștiga alegerile și de această dată”,Costel Șoptică, președinte PNL ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8730 lei
USD
Dolarul SUA
4.1185 lei
CHF
Francul elveţian
4.5396 lei
GBP
Lira sterlină
5.3917 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
253.9661 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3354 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9234 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1317 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1788 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6548 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.0 o C
Dorohoi
8.6 o C
Bucecea
8.7 o C
Darabani
8.6 o C
Saveni
10.0 o C
Ştefăneşti
9.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.