Știrea zilei
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon

Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.

Ședințe... prin telefon la Județ 

 

La Consiliul Județean (CJ) Botoșani spre exemplu, de peste 8 luni de zile ședințele din plen sunt desfășurate în sistem de teleconferință. Adică pe largul înțeles, prin telefon. Au acces doar consilierii județeni, președintele CJ și secretarul general al Județului. Poate și oarece directori ai unităților din subordine, însă acest lucru este doar o presupunere.

 

Pentru că în trecut jurnaliștii Botoșăneanul.ro au apelat respectivul număr de telefon pentru a participa la ședință, chiar și audio, însă mesajul transmis a fost că accesul nu este autorizat.

 

De la Macaleți n-au fost așteptări...

 

Situația s-a perpetuat de-a lungul lunilor în care pandemia și-a arătat cea mai urâtă față lumii întregi. În vremurile în care la conducerea județului s-a aflat Costică Macaleți, găsirea unei soluții friza cu depunerea unui efort suplimentar, ceea ce nu a fost cazul în respectiva perioadă când mult din activitatea instituției a lăsat de dorit.

 

Însă, după alegerile locale din septembrie și schimbarea conducerii, au apărut și așteptările pentru repararea acestui neajuns.

Mai ales că vorbim despre o instituție publică cu un buget anual aprobat anul acesta de peste 418 milioane de lei noi, iar aproape jumătate din acești bani sunt alocați pentru funcționare. Implicit pentru plata unor salarii care pot fi catalogate „de lux”.

 

Anul acesta nu se poate

 

Noul președinte al CJ Botoșani promite o remediere a acestei situații, însă în timp.

 

„Eu am luat legătura cu STS-ul, acum tehnic vorbind nu pot să merg decât pe varianta de audioconferință. Deci, tehnic vorbind, nu pot altfel. În momentul în care CJ va achiziționa laptopuri, tablete ș.a.m.d., se poate reconfigura. Ceea ce pot să spun acum este că eu caut soluții să ieșim din chestia asta. Sincer, caut soluții. Pentru că ședințele nu au nimic de ascuns, proiectele sunt publice pe site, sunt postate în momentul în care se anunță ședința, pe transparență decizională toate sunt publice, nu e niciun fel de problemă. Am tot interesul să fie o transparentizare maximă. Eu am preluat o situație din mers și până la sfârșitul anului nu văd cum aș putea să o rezolv. Suntem pe un buget aprobat pe anul acesta unde nu pot să intervin foarte mult”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

Consiliul Județean are un serviciu IT compus din trei funcționari, dar care nu au fost în stare să găsească o soluție pentru rezolvarea acestei situații care se apropie de o încălcare a legilor în vigoare.

Sau poate că nu le-a cerut nimeni.

 

„Este (serviciu IT n.r.), dar sistemele astea de videoconferință trebuie să treacă prin cei de la STS. M-am mai uitat și prin țară puțin, eu sunt prima interesată să se rezolve chestia asta, dar până la sfârșitul anului, eu nu văd vreo rezolvare”,

Doina Federovici, președintele CJ Botoșani

 

La Primăria Botoșani se poate 

 

Și totul în condițiile în care copiii sunt obligați să învețe online, fie că au sau nu mijloacele tehnice necesare. Ori în cazul consilierilor județeni este greu de crezut că dintre cei 32 de aleși ar exista vreunul care să nu dețină laptop sau tabletă.

 

Iar instituția să apeleze, așa cum o fac sumedenie de alte unități publice, ONG-uri sau operatori privați la platforme precum Zoom sau Google Meet.

 

Sau Cisco Webex Meetings, așa cum se întâmplă la Primăria Botoșani și unde, în cele peste 8 luni de pandemie toate ședințele aproape fără excepție au fost transmise online, fiind publice. Ori dacă s-a întâmplat spre finalul fostului mandat al lui Cătălin Flutur, înregistrarea a apărut în scurt timp, la solicitarea jurnaliștilor. 

 

„Se numește Webex aplicația în care se încarcă proiectele de hotărâre, sunt acceptați consilierii locali pe bază de invitație pe această platformă online pe care ne întâlnim, unde are loc o teleconferință audio-video, iar apoi prin selectarea unei opțiuni de vot se exprimă intenția pe proiectele care sunt în dezbatere”,

Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani

 

Sunt aplicații care permit inclusiv votul secret, deși în cazul CJ-ului, puțin probabil că s-a întâmpinat vreo situație de acest gen și oricum nu s-ar fi putut vota „secret” prin telefon.

Trebuie doar voință.

loading...
ACUM: Ședință secretă de Consiliu Local, accesul interzis, transmisie NU se face
CENZURĂ și la bacalaureat! Elevii cu note mici au mediile finale secretizate

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ÎNCEPE VACCINAREA POPULAȚIEI la Botoșani! Care sunt botoșănenii care se pot vaccina de la finele săptămânii și UNDE sunt centrele din municipiu
Campania de vaccinare a prins un ritm accelerat și după administrarea vaccinului anti-covid către personalul medical doritor de la Botoșani, se poate trece la etapa a doua în care sunt incluse mai multe categorii sociale. Un rol important în acest moment le-a fost atribuit și primăriilor.
După sărbători, a început lupta cu kilogramele-n plus! Medic nutriționist, sfaturi pentru slăbit - Mai puțin la sală
A trecut perioada sărbătorilor, iar mâncarea tradițională din abundență a lăsat urme vizibile pentru mulți dintre noi.  Specialiștii vin cu sfaturi pentru botoșănenii care vor să dea jos kilogramele în plus.
PROTEST DE AMPLOARE la Botoșani: În jur de 100 de polițiști ies ASTĂZI în stradă, se anunță zile la rând de manifestații
100 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean, dar și ai Inspectoratului Județean al Poliției de Frontieră, ies astăzi în stradă.
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
Lumea politică botoșăneană trăiește o efervescență deosebită la acest început de an. Nu, nu pentru cine știe ce proiect în favoarea celor care au votat, ci a celor pe care oamenii i-au votat, mai mult sau mai puțin.
Consilierul fostului președinte CJ, care nu a fost manager pe vreun proiect european, trimis la Bruxelles expert pe fonduri UE
De la cabinetul fostului președinte al Consiliului Județean, la un birou al Agenției de Dezvoltare Nord-Est Piatra Neamț deschis anul trecut la Bruxelles.
Pentru prima dată în 30 de ani, Premiul Național de Poezie ”Mihai Eminescu” NU se va decerna pe 15 ianuarie, SURPRIZELE vin din Primărie
Decernarea Premiului Național de Poezie ”Mihai Eminescu” – Opera Omnia, acordat fără întrerupere la Botoșani începând cu anul 1991, nu va mai avea loc pe 15 ianuarie, zi care reprezintă și data de naștere a lui Mihai Eminescu, precum și Ziua Culturii Naționale.
Domnișoarele subprefect, cu bagajele la ușă: PNL și USR pregătesc oameni noi pentru funcțiile de top din Prefectură
Reconfigurarea majorității politice la nivel național produce și schimbări la instituțiile cheie din teritoriu. La Botoșani deja se discută, deși la acest moment într-un mod mai mult neoficial, despre schimbarea celor doi subprefecți.
Destinul tulburător al maicii Mariami Leonte: Am mare nevoie de iubirea semenilor mei, dar nu are cine să mi-o dea, căci nici ei, sărmanii, nu o mai au - FOTO
Mărturisiri impresionante cu Maica Mariami, născută în Botoșani și plecată la Domnul pe când abia împlinise 50 de ani. Mai bine de trei decenii din viață a fost monahie în Mănăstirea Văratec.
Consiliera care a trădat EXCLUSĂ definitiv din PSD Botoșani după decizii contradictorii ale judecătorilor
Ultima consilieră locală intrată în plenul municipal în fosta legislatură nu mai este oficial membră a Partidului Social Democrat (PSD) – Filiala Județeană Botoșani. Iar asta s-a întâmplat după o decizie a Curții de Apel Suceava, dar care la acest moment nici nu ajută, dar nici nu încurcă noua majoritate politică din Consiliul Local.
Loading...
Pandemia a lovit și în sistemul de protecție al copilului de la Botoșani: Copiii NU au mai fost învoiți pentru a merge în familie de sărbători
Criza sanitară a afectat și sute de copii care se află în grija Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Botoșani.
Carte cu urături și tradiții scrisă de un viitor preot: La noi în Hlipiceni este un obicei frumos în care prima zi a anului se ură fântâna gospodarului
George Gontineac s-a născut în comuna botoșăneană Hlipiceni și încă de când era copil a simțit că misiunea sa au fost oamenii. În adolescență a fost nelipsit din rândul grupurilor de colindători, însă sufletul și l-a dedicat mai ales urăturilor. Iubește și acum tradițiile din comuna natală și a compus o sumedenie de urături, cuvintele venindu-i firesc, fără prea multe strădanii.
Întrebări de demult pentru oamenii de azi: CHESTIONAR din viața noastră - GALERIE FOTO
Pentru că este sărbătoare și pentru că sufletul se așază confortabil în nevoia de frumos, vă propunem o călătorie, o invitație către inima aproapelui nostru.
Subprefectul fără birou din Prefectura Botoșani! A stat prin sala de ședințe sau a fost „găzduită” de unul dintre consilieri
Pandemia are și partea ei bună, însă nu neapărat pentru cetățeni, ci mai ales pentru bugetarii care își desfășoară activitatea în instituțiile publice. Accesul poate fi restricționat, motivul fiind măsurile care trebuiesc luate pentru a preîntâmpina apariția de noi cazuri de coronavirus.
Povestea botoșăneanului de la Flacăra: Păunescu era o forță, un tăvălug / Mărgineanu m-a căutat, am semnat o hârtie că sunt de acord să îmi cânte piesa – FOTO&VIDEO
Dacă nu ar fi fost nu s-ar fi povestit. Dar a fost să fie muzica folk și a fost să fie un timp al trubadurilor. Și poezie. Multă poezie!
Loading...
Primarul Cosmin Andrei a numit un nou arhitect șef al orașului: Am așteptări de la serviciul urbanism să...
După ani de zile de activitate în funcția de arhitect șef, Dan Sandu părăsește Primăria municipiului Botoșani.
Un student de 21 de ani, coordonatorul AUR pe Botoșani, vrea să predea ștafeta – CINE poate prelua partidul la nivel județean – FOTOGALERIE
Marea surpriză a alegerilor generale, partidul care a rupt două mandate de parlamentar de la formațiunile de tradiție din politica românească, a fost condus la Botoșani, așa cum s-a scris pe rețelele de socializare, chiar de niște copii.
Restaurantele închise de sărbători la Botoșani, mâncarea vine la comandă pentru gospodinele moderne
Pentru prima dată, cel puțin de la Revoluție încoace, anul acesta nu vor mai fi organizate mese festive de sărbători la restaurante sau petreceri în noaptea dintre ani. Nu vor mai avea loc nici concertele care scot mii de oameni în stradă.
Botoșănenii care au plecat să-și petreacă sărbătorile în țările exotice obligați să se testeze pentru Covid - 19
Anul acesta sărbătorile de iarnă sunt petrecute sub semnul pandemiei cauzată de virusul Covid-19 care a adus și o serie de restricții și care a schimbat total modul de viață al oamenilor. În unele state mai puțin, în altele cu totul. Iar aceste reguli din criza sanitară se resimt cu atât mai mult în perioada sărbătorilor, când extrem de multe familii preferau călătoriile în țări cu climat călduros pentru petrecerea Crăciunului sau pentru Revelion. Anul acesta mai mult ca oricând mai ales că „acasă” nu avem deloc zăpadă de sărbători.
Guvernul a făcut o grozăvie de cadou județului de Crăciun: peste 1 milion de euro pentru primăriile PNL, zero barat pentru Botoșani și Dorohoi – LISTA localităților beneficiare
Ca la fiecare sfârșit de an și în 2020 Executivul a aprobat în preajma Crăciunului o hotărâre prin care a repartizat fonduri importante administrațiilor publice locale. Și nici actualul cabinet, fie el și interimar, nu a făcut rabat de la această lege nescrisă a guvernelor post decembriste.
Bărbatul împușcat de polițiști era un interlop condamnat pentru trafic de minori și șantaj! A fost bătut la pușcărie de membrii unui clan
Se numea Marius Constantin Vântu, avea 34 de ani și era din Iași. Bărbatul a avut un trecut extrem de tumultuos, fiind condamnat la închisoare cu executare. În pușcărie a fost bătut măr de membrii unui clan ieșean și el însuși era perceput drept un interlop periculos, având în palmaresul infracțional trafic de minori și șantaj sexual.
Nu cred ca exista vreun consilier județean care sa nu posede un calculator sau tableta pt a avea acces la sedinte. Oricum STS-ul mi se pare serviciul cel mai sigur. Probabil cineva își dorește o achiziție mare de tablete in criza in care nu toții copiii au acces la școala on-line.
17 noiembrie 2020, 08:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Avem colegi care spre exemplu în plină campanie electorală se rușinau în a merge cu noi pe stradă. Ca să o spun pe aia dreaptă. Chiar o să-i întreb de ce? Nu era momentul atunci, am lăsat să treacă, a venit Crăciunul, am lă ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8740 lei
USD
Dolarul SUA
4.0405 lei
CHF
Francul elveţian
4.5329 lei
GBP
Lira sterlină
5.4696 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8928 lei
XAU
Gramul de aur
238.2202 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2326 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3512 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0975 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1620 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1861 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-12.5 o C
Dorohoi
-12.3 o C
Bucecea
-12.4 o C
Darabani
-11.7 o C
Saveni
-12.4 o C
Ştefăneşti
-6.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.