Știrea zilei
Încep protestele și în Sănătate: Cele două sindicate nu au dat-o la „pace” și fiecare cu greva lui - Noi am vrut să ne unim, nu avem orgolii

După greva cadrelor didactice urmează și cea a personalului medical. Angajații din spitale pregătesc acțiuni de protest la nivel local și național.

Spitalele „rupte” în două

 

Există însă o diferență majoră între acțiunile acestor categorii de personal. Astfel, dacă cele două sindicate din Educație s-au unit pentru a susține drepturile angajaților, în Sănătate lucrurile stau total invers.

 

Cadrele medicale sunt reprezentante de două mari grupări: Federația „Solidaritatea Sanitară” și Federația „Sanitas”. Ori până în acest moment au fost gândite manifestări separate.

 

Federația Solidaritatea Sanitară a stabilit deja un calendar al protestelor. Iar aproape 100 de cadre medicale de la Botoșani vor participa, joi, 8 iunie 2023, la un miting de amploare la București.

 

Ulterior vor fi pichetate și unitățile sanitare din fiecare județ, inclusiv de la Botoșani.

 

„Plecăm 85 de persoane la București. Joi, la 11:00, începe mitingul în Piața Victoriei, Palatul Parlamentului și două pichetări: Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății. Pe 15 iunie intenționăm să pichetăm spitalele din țară, iar medicii urmează să-și depună avizul pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare. Pe 27 iunie urmează să facem o grevă de avertisment de două ore”,

Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul Solidaritatea Sanitară Botoșani.

 

 

„Nu avem orgolii”

 

Mai apoi, dacă revendicările nu vor fi soluționate, angajații din spitale s-ar putea să intre în grevă generală.

 

Nu s-a ajuns la o înțelegere cu celălalt sindicat pentru o acțiune comună.

 

„Și noi am vrut să ne unim, noi nu avem orgolii pe zona asta. Noi în continuare avem deschidere la dialog cu ei, dacă vor lua o nouă hotărâre...”

Daniel Bulboacă, președinte Sindicatul „Solidaritatea Sanitară” Botoșani.

 

Revendicările Federației „Solidaritatea Sanitară”, ce fac obiectul acțiunilor de protest:

  • Acceptarea propunerilor Federației „Solidaritatea Sanitară” la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) la nivel de sector, rămase în divergență și încheierea acestui CCM. Acestea includ asigurarea condițiilor de muncă decente.
  • Aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătății, acesta asigurând:

 

- Reașezarea în grila de salarizare a tuturor angajaților din sectorul public de sănătate, începând cu asistentele medicale

- Posibilitatea unei creșteri efective și relevante a veniturilor angajaților din sănătate

- Aplicarea principiilor prevăzute atât de legea în vigoare cât și de proiectul de lege:

- Raportarea sporurilor pentru condițiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri), TESA și muncitori sanitari.

- Raportarea sporurilor de tură și pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

- Plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază.

- Actualizarea valorii indemnizației de hrană luând ca referință salariul minim în plată și scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor.

 - Deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate

- Creșterea ponderii a cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

 

Grevă și nu prea

 

De partea cealaltă, Federația „Sanitas” este începând de astăzi, 7 iunie 2023,  în grevă japoneză.

 

„Începem greva japoneză pe termen nelimitat cu banderolă la mână, activitatea nu este întreruptă deloc. Probabil, în urma negocierilor care vor avea loc între Federația Sanitas cu Ministerul Muncii, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor, vom vedea calendarul acțiunilor următoare”

Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.

 

Spre finalul lunii iunie s-ar putea ajunge de asemenea la grevă de avertisment și generală. Lidera Sanitas recunoaște că ar fi fost mai bine să se fi stabilit un calendar comun de proteste.

 

Ruptura s-a produs la centru?!

 

„Atâta timp cât reprezentăm aceeași activitate așa era bine. Fără doar și poate consider că angajații din educație au un câștig de cauză mult mai plauzibil (n.r. fiindcă au greva comună). O să vedem, hotărăsc cei de la centru. Despre noi... nu avem niciun fel de problemă pentru că până la urmă toți lucrăm în sistem și interesul este al tuturor să rezolvăm ceva din ce ne propunem”,

Lia Temciuc, președinte Sanitas Botoșani.

 

Printre revendicările Federației Sanitas se numără:

 

• Deblocarea angajărilor;

• Alocarea sumelor necesare pentru a asigura plata voucherelor de vacanță pentru toți angajații;

• Adoptarea în perioada imediat următoare a unui act normativ care să asigure atingerea salariului de bază maxim prevăzut în Anexa II la Legea 153/2017 pentru toate categoriile de angajați din Sănătate și Asistență Socială;

• Revizuirea ierarhiei pentru toate funcțiile din Sănătate implicit reașezarea asistentului medical în grila de salarizare cuprinsă în noua lege a salarizării bugetare; recunoașterea rolului asistenților medicali în funcționarea sistemului de sănătate publică se va regăsi în viitorul program de guvernare;

• Finalizarea negocierilor și semnarea CCM la nivelul sectorului de negociere colectivă Sănătate;

• Garantarea menținerii locurilor de muncă pentru personalul angajat în unitățile medicale din rețeaua CFR și după ce acestea vor fi transferate la alte autorități.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
„Se sparge” greva din școli? Tot mai puțini profesori din Botoșani NU intră la ore - Fiecare om este liber să decidă
Cadre medicale de la Botoșani, protest la București: Inflația ne sufocă salariile GALERIE FOTO

 

O femeie internată într-un centru al statului i-a rupt mâna unei infirmiere: Ne-o mai luăm așa, câteodată
Un conflict violent a avur loc săptămâna trecută într-un centrul al statului.
„Blestem” la noul spital al orașului: Probleme cu ușile, pereții și căldura, lucrări greșite descoperite de la o licitație la alta – FOTOGALERIE
Clădirea a fost ridicată în spatele Spitalului de Recuperare „Sfântul Gheorghe” și ar urma să funcționeze ca secție a acestuia. Teoretic, imobilul este gata de luni bune, însă este departe de a fi deschis întrucât au fost descoperite unele lucrări greșite.
Muzica compozitorului nepereche al României a răsunat din nou în casa în care s-a născut și a copilărit, sute de oameni la concertul Filarmonicii de la Liveni – VIDEO & GALERIE FOTO
În plin festival ”George Enescu”, Filarmonica de la Botoșani care îi poartă numele a organizat un concert pe plaiurile natale ale muzicianului. Casa memorială se află în plin proces de reabilitare printr-un proiect european transfrontalier al Muzeului Județean și deja o mare parte din lucrări au fost efectuate.
Le iese greva pe ochi! Val de procese la Tribunal după protestele din vară ale profesorilor botoșăneni
Sunt acțiuni colective deschise la Tribunalul Botoșani de către unul dintre sindicatele din sistemul educațional botoșănean.
Un fost protopop și director & scriitorul care a inițiat poate cel mai important premiu literar din România, propuși oficial pentru ”cetățean de onoare”
Municipalitatea botoșăneană a demarat procedurile pentru declararea a doi noi cetățeni de onoare ai orașului, ambii cu zeci de ani de activitate în domeniile în care s-au consacrat.
Tânărul absolvent de Teologie care vrea să pună Botoșaniul pe harta rugby-ului și antrenează GRATUIT copiii: Nu este un sport periculosFOTOGALERIE
Este un tânăr originar din comuna Hlipiceni care își propune să unească prin sport copiii. George Gontineac are 27 de ani și a gândit un proiect pentru educarea elevilor, prin rugby.
Compania de apă a județului cheltuiește lunar aproape 20.000 de lei cu paza unei stații care nu a funcționat niciodată – FOTO&VIDEO
Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
Primăria le ia banii proprietarilor cu clădiri sau terenuri în paragină, supraimpozitare de 400% pentru foste fabrici, cantine sau case: Îi executăm silitGALERIE FOTO
Aproape opt luni au durat verificările efectuate în municipiul Botoșani de către o comisie mixtă constituită prin dispoziția primarului Cosmin Andrei. Botoșănenii care nu-și îngrijesc proprietățile sunt buni de plată.
Șoptică și atacurile șefei CJ la adresa medicilor: Vine d-na președinte și le mai dă lecții / A făcut și ea liceul pe unde a putut, facultate, numai ea știe ce a făcut și ce licență are
Pornind de la ceea ce s-a întâmplat la Secția de Obstetrică – Ginecologie a Spitalului Județean Mavromati, unde o tânără de 25 de ani a murit fără ca timp de șapte ore să primească îngrijiri medicale, deputatul Costel Șoptică a arătat pentru Botoșăneanul că asemenea tragedii se produc și ca urmare a propulsării de către PSD-iști în funcții de conducere a unor oameni care nu au vreo legătură profesională cu domeniile respective.
”Un film așa, oarecum bășcălios, la adresa unui sfânt al Ardealului” - O premieră la Unirea cum n-a mai fost alta: Unii spectatori au părăsit sala, alții s-au enervat, regizorul luat la rost VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva aplauze răzlețe, alte câteva zeci de secunde de tăcere, foarte puține felicitări și apoi un val de întrebări acuzatoare la adresa regizorului, venit în fața spectatorilor botoșăneni pentru a discuta pe seama filmului ”Arsenie. Viața de apoi”, a cărei proiecție specială a avut loc marți seară la Cinema Unirea.
Este OFICIAL! Daune de peste 7 milioane de euro solicitate de familie în cazul Alexandra
Solicitările de daune morale urmează a fi depuse de reprezentanții legali ai familiei Alexandrei Ivanov.
Alexandra ar fi împlinit 26 de ani! Comemorare la mormânt cu peste 100 de botoșăneni, slujbă oficiată de nouă preoți – VIDEO&FOTO
Alexandra Ivanov, născută pe data de 11 septembrie 1997.Decedată pe data de 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Povestea ”made in PNL” a numirii de către Doina Federovici a unui manager liberal: Să nu se facă de rușine, îi ajutăm și cu Monica Adăscăliței la Botoșani
Decizia președintelui social-democrat al Consiliului Județean Botoșani de a numi un manager liberal la conducerea celui mai mare spital a fost una surprinzătoare, cel puțin din punct de vedere politic.
An nou, probleme vechi: Zeci de școli din Botoșani tot FĂRĂ autorizație sanitară
Și în anul de învățământ care va începe luni vor exista școli din județul Botoșani care nu dețin autorizație sanitară de funcționare.
Momente emoționante: Prima generație de la ”Electro” s-a întâlnit după 45 de ani, alături de directorul care a înființat liceul – VIDEO&FOTO
Majoritatea foștilor elevi au împlinit de ceva vreme vârsta pensionării. Au făcut parte din prima generație a actualului Colegiu Tehnic ”Gheorghe Asachi”, fostul ”Liceu Electrocontact”.
Daune de peste 1 milion de euro pentru Alexandra: Să le luăm bunurile și casele / Viața nu poate costa trei paraleVIDEO
Specializată în dreptul asigurărilor, avocata din Iași care a preluat cazul Alexandrei Ivanov are deja două sentințe cu daune care depășesc pragul de 1 milion de euro. Se gândește ca și în acest proces nivelul daunelor ce vor fi solicitate să fie ridicat.
Președintele tinerilor liberali a plecat din partid la câteva luni după ce a fost ales. Cu tot cu soție... – GALERIE FOTO
La sfârșitul lunii iunie a anului trecut Andi Buchi (foto cu ochelari) a fost ales cu o largă majoritate președinte județean al Tineretului Național Liberal. La începutul lunii septembrie a acestui an, a fost anunțat oficial drept membru al Forței Dreptei, formațiune înființată de fostul președinte PNL, Ludovic Orban și condusă la Botoșani de un alt ex-liberal, Viorel Iliuță.
Se cere OFICIAL arestarea preventivă a unor angajați ai Maternității în dosarul decesului Alexandrei Ivanov: Pot în numele dreptății să fac aceste solicităriVIDEO
Ancheta în cazul morții Alexandrei Ivanov este încă în plină desfășurare și departe de a se finaliza. Se anunță un nou maraton de audieri programate cel mai probabil săptămâna viitoare, cu țintă către personalul medical.
Patronul din Suceava care era să ne lase fără depozit de deșeuri mai prosperă patru ani la Botoșani
În 2021 și 2022, depozitul a fost la un mic pas să rămână fără autorizație de mediu, din cauza unui management defectuos care a atras amenzi de la Garda de Mediu. Anul acesta, administratorul depozitului a primit „undă verde” pentru a se ocupa de depozit încă patru ani. Liberalii de la Județ nu au scos un sunet.
Percheziții la doctorițele Oprișanu și Pitrop, medicul de gardă în noaptea morții, audiere maraton la Parchetul din Suceava
Medicul Mariana Pitrop, care se afla de gardă în noaptea în care Alexandra Ivanov a încetat din viață la Maternitatea Botoșani fără ca timp de șapte ore să i se acorde vreun ajutor medical, a fost audiată timp de șase ore în cursul zilei de vineri.
Da domniile voastre ce poftiti? Ca aveti salarii maricele iar daca nu curge, pica ca vorba aia: obiceiul din fire n-are lecuire.
7 iunie 2023, 08:56
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Putem constitui o comisie prin ordin de prefect în care invităm Protecția Consumatorilor, Direcția Sanitar Veterinară, Serviciul de Metrologie și ne putem stabili un targhet, o zonă de activitate și putem face un control ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9744 lei
USD
Dolarul SUA
4.7191 lei
CHF
Francul elveţian
5.1701 lei
GBP
Lira sterlină
5.7415 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1518 lei
XAU
Gramul de aur
278.1602 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2569 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2848 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0182 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4671 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.3 o C
Dorohoi
19.7 o C
Bucecea
18.7 o C
Darabani
20.7 o C
Saveni
21.0 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.