Știrea zilei
Fenomenul care ia amploare la Botoșani: Daniel și Simona, îngerii sărmanilor care caută durerea – GALERIE FOTO

Nu au zeci sau sute de angajați. Nu au averi, nici salarii de sute de milioane. Nu fac liste de așteptare, nu cer nimic în schimb, nu judecă și nu cer socoteală. Nu sunt instituții.

Oamenii le știu chipul, îi strigă pe nume. Daniel și Simona sunt doar doi dintre ei. Daniel Câșlariu, președintele Asociației Grup Civic, a devenit cunoscut mai ales după campania 5005 zâmbete pentru copii. Campanie care nu s-a oprit după Crăciun, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori. Aleargă și astăzi, din zori și până seara, spre a duce ajutorul acolo unde speranța abia mai pâlpâie.

 

Simona este din Dorohoi. Polițist de frontieră, mamă și colegă implicată, vrea să rămână în spațiul public așa cum o cunosc toți cei care au nevoie de ea: Simona Elena. Despre ea vom povesti astăzi. Despre hotare, granițe, frontiere. Reale sau imaginare.

 

 

Binele unește oamenii

 

Se spune că ființele care mută hotarele destinului au puterea de a schimba istoria. Chiar dacă ea, istoria, are în față un popor, o comunitate sau un singur om.

 

Există granițe de apărare, la fel cum există hotare pe care le clădim inutil, după care ne ascundem neputința. Depinde de noi cum le folosim pe unele, cum le depășim pe celelalte.

 

Simona Elena este polițist de frontieră. Vorbește cu mândrie de meseria ei, pentru că a fi polițist înseamnă a sluji, a face dreptate, a străbate. Pentru Simona Elena, însă, frontiera nu înseamnă o limită, un spațiu care desparte. Dimpotrivă. Este linia care unește două lumi. ”O legătură de la interior la exterior și invers”, ne spune cu entuziasm.

 

De 15 ani este polițist de frontieră. La Iași, la Darabani, de o vreme la Dorohoi, orașul în care s-a născut și în care a învățat că fiecare om merită o mână întinsă. La Dorohoi a fost voluntar la Crucea Roșie, acolo unde a prins ce înseamnă să fii la locul potrivit, în momentul potrivit. Dar cele mai frumoase lecții le-a primit în familie, de la mama.

 

 

A început Binele cu colegii de la Poliția de Frontieră. Au fost primii oameni care, din puținul lor, au pus bănuț lângă bănuț.

 

”De când m-am angajat, în 2006, la Poliţia de Frontieră, am făcut o acţiune mai mare, de Paşti. Din donaţiile colegilor. Apoi am deveni mămică şi pe grupurile restrânse de mămici am strâns hăinuţe, jucării. Sunt foarte mulţi oameni care donează, dar o fac pe ascuns. Aşa se mulţumesc unii”,

Simona Elena, polițist de frontieră

 

După o vreme a simțit că ajutorul este mai mare decât ea însăși poate cuprinde. Mână de la mână, inimă de la inimă, bulgărele de Bine creștea de la o zi la alta.

 

Suferința, durerea, boala, neputința se îngrămădesc între zidurile caselor cu copii, cu mame bolnave, cu bunici împovărați de griji. De prin colțuri pândesc sărăcia și, de multe ori, judecata semenilor. Piedici care stau prea des în calea Binelui.

 

Simona Elena s-a încăpățânat să privească înainte. Așa a întâlnit privirile mamei cu șapte copii din Dorohoi, care se luptă cu o boală necruțătoare.

 

”Atunci mi-am dat seama că nu pot ajuta de una singură şi că am nevoie de oameni. Cu toate că în spate aveam oameni şi firme care mă ajutau, am început să postez pe Facebook pentru a se vedea ce fac eu, ce facem împreună cu alţi oameni, pe care îi îndrumam. Aşa au început ceilalți să capete încredere. Eu sunt poliţist, persoană fizică, nu trebuie să îmi doneze mie nimic, eu am îndrumat mereu să meargă spre adrese, unde era nevoie de ajutor”,

Simona Elena

 

A fost copleșită de bunătatea oamenilor. Au venit la Dorohoi oameni din Elveţia, din Germania, din Bucureşti.

 

”S-a creat un fenomen cu donarea, avem filmări cu maşini care veneau câte 3-4 odată cu de toate la Dorohoi. La fel a fost tot Crăciunul. Sunt grupuri care ni s-au alăturat, am lucrat împreună, am luat mereu oameni cu mine să vadă unde donează”,

Simona Elena, polițist de frontieră

 

 

Recunoaște că un exemplu de urmat a fost de la început Daniel Câșlariu, de la Asociația Grup Civic. Cu care apoi a început să lucreze tot mai des.

 

”L-am ajutat în compania 5005 zâmbete foarte mult şi mi-a întors ajutorul când am avut nevoie. Urmăresc mereu ce postează el şi, când are nevoie de alimente, de hăinuţe, sun şi trimit eu. Dacă el are mai mult, sună şi trimite el către noi. Colaborăm foarte bine”,

Simona Elena, polițist de frontieră

 

 

Cine ajută?

 

Oameni de toate vârstele, de toate confesiunile. ”Ortodocșii sunt foarte discreți. Ajută foarte mult, dar rămân anonimi şi doresc să rămână anonimi în continuare. Inclusiv de la Mitropolia Iaşi, chiar şi de la Patriarhie. Mulţumesc tuturor. De când postez poveştile mă sună lumea din Spania, din Germania, din Irlanda, cunoştinţe mai îndepărtate, oameni care au aflat de mine, au încredere, întreabă ce este nevoie. Nu trimit bani, cumpără ei şi trimit direct celor care au nevoie”.

 

Pentru Simona Elena, a fi aproape nu înseamnă doar ajutorul material. Mâncarea, hainele, mobila, pernele sau covoarele sunt doar căi spre Bine. Sunt mijloacele către un scop mai înalt: acela de a dărui încredere, speranță, nădejde.

 

Scopul final este ca cei aflați în nevoie să simtă schimbarea. O viață nouă, un orizont nou. Cu oameni care nu vin și pleacă, ci rămân alături cât este nevoie.

 

”Lucrez mult cu primarii, sunt zeci de familii pe la care am trecut. Merg la faţa locului, fac şi munca de investigaţie. Lumea nu are încredere, de aceea mereu am investigat mai întâi, aici mă ajută meseria mea de poliţist... Controlez, verific. Pot fi şi aspecte negative… Ajut, îndrum. Le-am spus: nu primiţi bani, dar materiale de construcţie, pături, mobilier, tot ce este nevoie”.

 

Răsplata? Oamenii încep să aibă încredere şi în poliţişti. Și nu e puțin lucru!

 

A simţit vreodată că nu mai are soluţii? Nu, răspunde imediat.

 

”Singura problemă a fost epuizarea fizică şi psihică. Când am făcut campanie pe Facebook vă rog să mă credeţi că am uitat, două zile, să beau apă. Am stat online pe telefon, le-am explicat oamenilor cum să ajute, unde să vină la adrese, cum să se organizeze. Am uitat să beau apă. Dar am continuat, pentru că atunci când veneam la copii, când îi vedeam cum mă aşteptau, îmi dădeau putere. A fost ca o putere din spate. Nu m-am gândit niciodată să renunţ”.

 

Nu întâmplător familiile la care ajunge au copii. Mulți copii.

 

”Iubesc foarte mult copiii. Ajut şi bătrâni, dar acolo tot mai există o pensie, un ajutor social. Copiii nu au nicio vină, mai ales unde sunt şi părinţi bolnavi, este dezastruos. Important, în astfel de cazuri, este să rămână uniţi. Am văzut copii despărţiţi, doare mult. Pe mine mă emoţionează toate cazurile în care sunt copii care suferă”,

Simona Elena, polițist de frontieră

 

 

Se poticnește deseori, pe rețelele de socializare, în discuțiile îndelungi despre părinții care beau, despre mamele care neglijează copii, despre iresponsabilitate și neimplicare. Le spune mereu oamenilor că, dincolo de vorbe, se află privirile triste ale celor mici.

 

”Lucrez şi cu părinţii, îi sprijin, îi îndrum unde să meargă. Inclusiv un părinte care bea. Domnule, hai să vedem de ce bei, să vedem unde e greşit. Eşti în depresie, ai trecut prin nişte greutăţi ale vieţii, dar poate le putem depăşi. Dacă sunt oameni care te ajută, orice este posibil, doar să vrei. Iar copiii nu au nicio vină. Nu trebuie să sufere din cauza părinţilor. Mama de mică m-a învăţat aşa. Un om sărac dacă îl vedeam pe stradă îl luam acasă, îl spălam, îi dădeam să mănânce şi îl scoteam înapoi pe stradă. Aşa am fost mereu, cu o sensibilitate mai mare pentru copii”,

Simona Elena

 

Le este recunoscătoare colegilor din Sindicatul Național al Polițiștilor de Frontieră și Personalului Contractual (SNPPC, președinte Coarnă Dumitru), alături de care a reușit să ajute mulți oameni.

 

”Eu sunt și reprezentant sindical SNPPC. Am realizat multe acţiuni prin sindicat. Nu puteam face nimic singură, am avut mereu alături de mine oameni. Am început campania de donare cu oamenii din Poliţia de Frontieră. Mă rugam pe la Dorohoi, la Darabani, Rădăuţi-Prut, Româneşti să doneze sânge. Şi tichetele valorice din urma donării să le dăm mai departe pentru produse şi alte forme de ajutor. Am ajuns astfel la asociaţia din Darabani care se ocupă de copiii cu autism. Colegii au donat sânge, au salvat nişte vieţi, dar au ajutat şi familii care aveau nevoie de ajutor. Apoi am contactat şi preoţii în campania de donare de sânge. Și așa am început alte campanii umanitare. Eu eram cea care cerşea”,

Simona Elena

 

 

Mai-binele care zidește și planuri pentru viitor

 

Dacă până aici ați avut impresia că ajutorul Simonei înseamnă a strânge și a da mai departe haine și mâncare, e timpul să dezvăluim și mai-binele pe care angajata Poliției de Frontieră îl zidește.

 

 

Acum construiește o casă. Aproape a finalizat o alta, care a ars într-un incendiu și din care s-au salvat cei cinci copii. A botezat un prunc al unei familii pe care a cunoscut-o tot în campania de Bine, iar printre invitați au fost și copiii mamei bolnave de cancer. Mamă care, într-un spital în Iași, așteaptă clipa în care va putea pleca la Cluj, pentru operația cea mai grea. În acest timp, la Dorohoi, copiii ei s-au mutat din garsonieră într-o casă cu trei camere, bucătărie și două băi. Cu ajutorul Primăriei din Dorohoi și al Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului. Și, cel mai important, au bani în conturi pentru timpul greu care vine, ne spune Simona.

 

”Jumătate din cazurile în care m-am implicat am luptat şi, alături de primari, am reuşit să le găsim locuri de muncă părinților. Ca aceşti oameni să muncească, să se întreţină singuri. Acum mă zbat pentru deschiderea unei minifăbricuţe la Dorohoi, ca să fie locuri de muncă. Să îi scoatem de pe social pe cei sănătoşi, apţi de muncă. Acesta este programul meu, pe viitor asta îmi doresc să fac, să colaborez cu primarii, cu asistenţa socială. Da, fac şi munca aceea de poliţist, de îndrumare şi sprijin, care astăzi lipseşte în comunitate”,

Simona Elena

 

Merge în școli și, de cele mai multe ori, ia urma copiilor amărâți. Frontiera nu este o limită, ci un început.

 

”Le găsesc familiile fără să mai merg la Direcţie. Dacă aş face munca asta de poliţist…, asta îmi doresc cu colegii mei, polițiștii de frontieră. Şeful meu mi-a oferit tot sprijinul. Eu aici văd riscuri, văd negociere, văd o frontieră sigură de la interior la exterior. Eu aşa văd frontiera. Din interior la exterior şi invers. Şi atunci, dacă ai o legătură cu cetăţeanul, oamenii capătă încredere. Dacă oamenii mă cunosc astfel, apoi mă caută. Oamenii au pierdut încrederea în noi, dar putem face să o recapete...”.

 

Simona Elena, Daniel Câșlariu și alții ca ei sunt oamenii către care trebuie să privim mai des. Pentru că, fără să facă gălăgie, ne vorbesc atât de clar despre ce înseamnă Aproapele. Mâna care atinge altă mână, ochiul care întâlnește un zâmbet, inima care adună bucurie.

 

Ei sunt îngerii sărmanilor care, fără să strângă averi, au învățat că bogăția se adună altcumva, altundeva.  

 

IMPORTANT: Dacă doriți să vă implicați în acțiunile Simonei, accesați pagina de Facebook pentru a fi la curent cu toate cazurile care necesită ajutor.

 

Foto: Casa cu cinci copii de la Dorohoi, înainte și după incendiu:

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cum s-au strâns la Botoșani peste 500.000 de lei în 13 zile pentru lupta cu Covid-19 - totul a pornit de la un grup pe WhatsApp
Ideea i-a venit antreprenorului Sorin Cornilă cu două zile înainte ca România să intre în Stare de Urgență. A creat un grup pe WhatsApp prin care să reunească oamenii de afaceri din Botoșani.
COVID -19: Botoșănenii jecmăniți de unii comercianți, CÂT au ajuns să plătească pentru unele produse - FOTOGALERIE
Criza generată de coronavirus se adâncește tot mai tare, iar pandemia a adus inevitabil și scumpiri de prețuri.
Actrița din Italia, mesaje din mijlocul coșmarului: Începem să ne întrebăm cu toții dacă n-o fi ceva în aer. Ne pare foarte ciudată această explozie
Este actriță de film. Am văzut-o pe marele ecran la Cinema Unirea, jucând alături de actori de marcă de la Hollywood. Scenariile ei au devenit povești pe peliculă. Însă nimic din ce a scris sau jucat nu putea anticipa criza pe care întreaga lume o străbate astăzi.
Honda făcută bucăți la miezul nopții, șoferul rupt de beat a fost aruncat din mașină - FOTOGALERIE
Ordonanțele militare adoptate de Guvern au fost complet ignorate noaptea trecută de un conducător auto din comuna Corni.  
Cea mai frumoasă șoferiță de TIR, la datorie! Aprovizionează supermarketurile din Germania: Lumea este speriată de acest virus și de foame - FOTOGALERIE
Există și botoșăneni care nu s-au întors acasă, ci își continuă munca în țări precum Germania, Italia sau Spania. Mălina Ghileschi este una dintre aceste persoane.
INTERZIS noaptea pe străzi!!! Poliția și Jandarmeria au amendat toți șoferii găsiți după ora 22:00 în trafic – GALERIE FOTO & VIDEO
În prima noapte de când a intrat în vigoare restricția pe perioada nopții a circulației rutiere, echipaje de Poliție și Jandarmerie au efectuat controale drastice în trafic. Orașul era în marea lui parte pustiu, autoturismele care circulau fiind puține în comparație cu zile din vremuri normale.
Taximetriștii din Botoșani sunt la datorie! Au primit măști și materiale dezinfectante – GALERIE FOTO
O categorie profesională care își continuă în aceste vremuri activitatea este compusă din persoanele care efectuează curse de transport persoane în regim de taxi.
Autorul crimei din Centrul Vechi lăsat SĂ PLECE ACASĂ cu mai multe interdicții
În luna august a acestui an se vor împlini trei ani de la crima din Centrul Istoric, care a avut loc pe 23 august 2017. În toată această perioadă suspectul principal a rămas în arest preventiv la Penitenciarul Botoșani.
SCANDAL uriaș la Teatrul Mihai Eminescu, actorii somați să aleagă între concediu și somaj tehnic: Nu poți să stai acasă și să iei salarii integral DOCUMENT
În actualul context epidemiologic când mai multe instituții publice, dar și operatori economici privați au intrat „pe linie moartă” pe perioadă nedefinită, Teatrul Mihai Eminescu dă în clocot. Și probabil că nu este singura unitate care se confruntă cu o asemenea situație.
Loading...
Botoșănenii din carantină, catering cu fugă! CINE și CUM livrează mâncarea oamenilor aflați în centre – GALERIE FOTO
Aproape 70 de botoșăneni se află la momentul prezent în stare de izolare totală în mai multe centre din municipiul Botoșani.
IREAL!!! Doctorița cu 2 și ceva la examen trimisă șefă la București să lupte cu coronavirusul
Fosta directoare adjunctă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, demisă de ministrul Sănătății în 2017 fiindcă ar fi pus bancuri pe Facebook în timpul programului de lucru, a fost detașată la București. Iar Florian Bodog, cel care a destituit-o în urmă cu aproape trei, a dezvăluit că ar fi fost promovată tocmai pe postul de director al DSP București.
Coronavirusul transformă Botoșanii: bancă fără bani în bancomate, alimente de bază raționalizate la un supermarket, afișe unicat – GALERIE FOTO
Pandemia de coronavirus a provocat la Botoșani apariția unor fenomene care nu s-au mai întâlnit, cel puțin după revoluție. Băncile și supermarketurile, dar nu doar acestea, s-au confruntat cu situații extreme.
Ce prevede EXACT legea în SITUAȚIILE DE URGENȚĂ, de la razii la raționalizări; NU ESTE OBLIGATORIE aplicarea tuturor măsurilor
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară instituirea stării de urgență urgenţă începând de săptămâna viitoare. Șeful statului a arătat că măsura va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.
Bărbatul internat cu forța la Psihiatrie de fosta soție a fost găsit mort în pat! Acuzații la adresa femeii: Tu l-ai omorât GALERIE FOTO
În iunie 2018 șapte botoșăneni și-au scos fratele din Secția de Psihiatrie fără permisiunea medicilor. Ciobanu Daniel era pe atunci bătut, cu urme vizibile pe corp. L-au adus la Poliție în pijamale și desculț. După doi ani de zile fratele lor a fost găsit mort în casă.
Loading...
Un funcționar din Primărie și-a scutit întreaga familie de plata taxelor și impozitelor ani la rând
Situație de necrezut petrecută la o administrație publică în vremuri în care organele de cercetare penală cercetează oameni corupți pe bandă rulantă.
Mărturia unei botoșănence blocată în Italia: E jale, lumea e nebună, nu ai voie sa ieși pe stradă că vine PolițiaFOTOGALERIE
Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.
ZECE botoșăneni escortați la Agafton și băgați în carantină, dramă la marginea orașului – GALERIE FOTO & VIDEO
Epuizare psihică și oboseală. Asta s-a văzut la oamenii care au ajuns miercuri după-amiază, în autocarul firmei Ramiro la Tabăra Agafton, după o cursă Italia – România. Au plecat la drum când încă țara unde lucrau nu era în carantină totală. După zeci de ore de mers au ajuns în țara natală. Nu și acasă.
Lovitura de la miezul nopții: Prefectul Colbu DEMIS de Guvern
Cu o zi înainte de a împlini trei luni de la numire, Alexandru Colbu și-a pierdut deja funcția de prefect. Întrunit marți seară în ședință, Guvernul a hotărât să îl înlocuiască tocmai cu adjunctul.
Telenovelă cu doi îndrăgostiți, s-au dat cu mașina peste cap de trei ori, au fugit la Iași și apoi au dat vina unul pe celălalt – FOTOGALERIE
Doi tineri și-au pus propriile vieți în pericol iar mai apoi au încercat să ascundă urmele evenimentului rutier. Unul extrem de grav de altfel, tinerii fiind norocoși că au scăpat fără răni grave în urma accidentului.
Prima CRIZĂ de proporții la Botoșani! Panică în rândul populației, oameni urmăriți de autoritățile sanitare, măsuri anti-aglomerație
România și județul nostru deopotrivă traversează o perioadă de criză pentru care instituțiile cu atribuții în situații de urgență s-au pregătit cu tot felul de exerciții, an de an. Numai că acum nu mai vorbim de simulări. Și, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a reduce spre minimum nivelul de panică, acest sentiment s-a impregnat deja în oraș.
Loading...
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Astăzi s-au făcut publice, după o lungă perioadă, primele raportări de cazuri diagnosticate pe județe și sper ca acestea să fie actualizate zilnic. În astfel de vremuri, reprezentanții autorităților trebuie să înțeleag ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8286 lei
USD
Dolarul SUA
4.4674 lei
CHF
Francul elveţian
4.5775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4858 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1201 lei
XAU
Gramul de aur
231.4961 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3246 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6811 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1753 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.