Știrea zilei
Ultimul reportaj, înmormântarea cu dirijor: Dacă nu este așa ridică-te acum! - FOTOGALERIE

-    Mi-am pregătit nici mai mult, nici mai puțin de șase foi, dar le voi comprima în zece minute sau chiar mai puțin dacă aveți răbdare.
-    Avem!  

Când mortul refuză să se ridice

 

Fără să vrea, preotul Andrei Anuşca intră în dialog cu creștinii veniți la slujba de înmormântare a lui ”Florică”. Autodeclaratul său prieten Vali a simțit nevoia să îi dea asigurări părintelui de la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Vorona că toată lumea are răbdare. Și fosta soție, și foștii colegi de breaslă sau chiar de redacție, și scriitorii, și femeile care au trebăluit ore în șir pentru pregătirea înmormântării, și familiile Șfaițer, Catană și Furdui care au avut grijă ca fiul satului să plece creștinește din lumea aceasta.


Până atunci Vali, desprins parcă dintr-un reportaj al lui Florică, ultimul de această dată, se mulțumise doar să întregească slujba cu gesturi largi, păruse un fel de dirijor al ceremonialului funebru care parcă aproba preotul.


Când a întrebat părintele dacă dorește cineva să spună câteva cuvinte despre omul care pleacă a ridicat mâna.


N-aș putea să vă redau cu aproximație ce a rostit. Să zicem că n-a captat reportofonul sau că n-am auzul suficient de fin, nu că personajul dovedea și în ultima zi a mentorului său că prieteniile în numele lui Bachus merită cinstite tot în numele lui până la capăt.


Am înțeles doar că la începuturile carierei sale în gazetărie i s-a confesat lui Florică: ”Vreau să scriu reportaj”. Iar el i-a răspuns sec: ”Ai să vezi că ai să scrii reportaj”. Și a scris. Sau cel puțin asta spune el.


”Dacă nu este așa, ridică-te acum Florică și spune-le!”


Dar Florică nu s-a ridicat.

 

Jurnalist la 13 ani


Poate că se ridicase deja de prea multe ori, în ultimul timp parcă împotriva voinței sale. Ce a făcut cu viața este a fost ”o sinucidere lentă” după cum spune preotul. Care deși abia venit în sat anul trecut, s-a pus repede la punct cu biografia lui F.F., din care a citit ”la modul concret”.


”Ar fi bine să știm că prima sa legitimație de presă a avut-o la vârsta de 13 ani, la echipa redacțională Cutezătorii a pionerilor din România”.


Scăpat de comunism, a înființat alături de Viorel Ilișoi și Constantin Iftime primul ziar democratic din Botoșani, Atitudinea, ceea ce le conferă titlul onorific de ”apostoli ai jurnalismului democratic botoșănean”.


Iar când omul bisericii îți vorbește despre apostoli bine este să nu-l contrazici.


Nu poate fi ocolit subiectul dependenței ”scriitorului la ziar”, care l-a făcut să piardă rând pe rând totul: serviciul, familia, colegii, prietenii, iar în final însăși viața.


”Noi, oamenii, judecăm și condamnăm prea ușor”, spune dojenitor preotul, care își exprimă convingerea că, ”nu suntem cu nimic mai buni, fiecare avem păcatul nostru, neputința noastră”. Și încearcă să ne așeze în pielea unui om mistuit de un asemenea viciu, care doar el știe câtă durere și suferință îi aduce.

 


Floarea de la butoniera comunității


Preotul îi întinde microfonul directorului Teatrului Mihai Eminescu, dar Traian Apetrei îl refuză. Preotul insistă: ”să audă și oamenii de afară”. Așa că ”Traianică” (parcă așa îi spunea Florică?) pune în discuție modul în care comunitățile își prețuiesc oamenii de valoare.


”Energia lor principală se duce în creația lor. Ei nu știu să-și gestioneze viața privată, personală și să capete un echilibru pe care îl avem alții, dar pentru ceea ce fac trebuie ajutați. Ei sunt diamantele, ei sunt floarea de la butoniera unei comunități. Prețuiesc comunitățile oamenii aceștia?”


Ce tăcere dureroasă...  


”Florentin Florescu a fost realmente o personalitate a Voronei, a județului, a presei românești”.


Iar personalitatea aceasta ”a murit ca un câine. Ca un câine!!!”, așa cum îmi șoptea cineva la ureche.

 

Cuiele în sicriu nu se bat prea tare că oricum nu vine nimeni să le desfacă


Cimitirul este la vreo 3 kilometri depărtare de biserică. Și gândindu-se probabil că Florică n-ar fi vrut ca oamenii să fie triști nici măcar în ziua în care el își ia adio, unii mai găsesc puterea unor glume pe aleea din curtea lăcașului de cult:


”Măi Traiane, vezi să nu mori înaintea mea că n-o să mai aibă cine să vorbească despre mine la înmormântare”.


Înmormântarea s-a... urcat apoi în mașini. Cum spuneam, cam lungă calea spre locul de veci. Cortegiul se oprește puțin în fața casei în care Florică și-a dat obștescul sfârșit. Lasă apoi în urmă și asfaltul și intră pe un drumeag prin care încă se mai găsesc dâre de zăpadă.

 

Câțiva voroneni încep să bată cu strășnicie cuiele în sicriu. ”Gata, destul, că nu vine nimeni să le desfacă”, îi oprește cântărețul.

 

În lipsa celor doi băieți, unul plecat la Taipei, altul la Londra, Diana Ramona ex-Florescu își ține fosta soacră de după umeri. Preotul întreabă de vreo două ori: ”unde este îngropat tatăl lui Florentin?” Nimeni nu știe să-i răspundă.

 

La ieșirea din cimitir o pensionară rămâne țintuită locului cu o icoană și cu poza lui Florică în brațe: Cui să le dau? Eu ce fac cu ele? Iarăși nici un răspuns. La fel ca întrebarea jurnalistului convertit în director de teatru:


”Florentin se va mântui cu siguranță prin cuvintele rămase, dar oare personalități dintr-acestea nu trebuie privite cu mai multă atenție, sprijinite, ajutate să își găsească echilibrul interior?”

 

loading...
Jurnalistul Florentin Florescu, privegheat de o mamă bătrână, foști colegi, un preot și creștinii satului: Nu era la vârsta la care să moarăGALERIE FOTO

 

 

Cea mai frumoasă șoferiță de TIR, la datorie! Aprovizionează supermarketurile din Germania: Lumea este speriată de acest virus și de foame - FOTOGALERIE
Există și botoșăneni care nu s-au întors acasă, ci își continuă munca în țări precum Germania, Italia sau Spania. Mălina Ghileschi este una dintre aceste persoane.
INTERZIS noaptea pe străzi!!! Poliția și Jandarmeria au amendat toți șoferii găsiți după ora 22:00 în trafic – GALERIE FOTO & VIDEO
În prima noapte de când a intrat în vigoare restricția pe perioada nopții a circulației rutiere, echipaje de Poliție și Jandarmerie au efectuat controale drastice în trafic. Orașul era în marea lui parte pustiu, autoturismele care circulau fiind puține în comparație cu zile din vremuri normale.
Taximetriștii din Botoșani sunt la datorie! Au primit măști și materiale dezinfectante – GALERIE FOTO
O categorie profesională care își continuă în aceste vremuri activitatea este compusă din persoanele care efectuează curse de transport persoane în regim de taxi.
Autorul crimei din Centrul Vechi lăsat SĂ PLECE ACASĂ cu mai multe interdicții
În luna august a acestui an se vor împlini trei ani de la crima din Centrul Istoric, care a avut loc pe 23 august 2017. În toată această perioadă suspectul principal a rămas în arest preventiv la Penitenciarul Botoșani.
SCANDAL uriaș la Teatrul Mihai Eminescu, actorii somați să aleagă între concediu și somaj tehnic: Nu poți să stai acasă și să iei salarii integral DOCUMENT
În actualul context epidemiologic când mai multe instituții publice, dar și operatori economici privați au intrat „pe linie moartă” pe perioadă nedefinită, Teatrul Mihai Eminescu dă în clocot. Și probabil că nu este singura unitate care se confruntă cu o asemenea situație.
Botoșănenii din carantină, catering cu fugă! CINE și CUM livrează mâncarea oamenilor aflați în centre – GALERIE FOTO
Aproape 70 de botoșăneni se află la momentul prezent în stare de izolare totală în mai multe centre din municipiul Botoșani.
IREAL!!! Doctorița cu 2 și ceva la examen trimisă șefă la București să lupte cu coronavirusul
Fosta directoare adjunctă a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Botoșani, demisă de ministrul Sănătății în 2017 fiindcă ar fi pus bancuri pe Facebook în timpul programului de lucru, a fost detașată la București. Iar Florian Bodog, cel care a destituit-o în urmă cu aproape trei, a dezvăluit că ar fi fost promovată tocmai pe postul de director al DSP București.
Coronavirusul transformă Botoșanii: bancă fără bani în bancomate, alimente de bază raționalizate la un supermarket, afișe unicat – GALERIE FOTO
Pandemia de coronavirus a provocat la Botoșani apariția unor fenomene care nu s-au mai întâlnit, cel puțin după revoluție. Băncile și supermarketurile, dar nu doar acestea, s-au confruntat cu situații extreme.
Ce prevede EXACT legea în SITUAȚIILE DE URGENȚĂ, de la razii la raționalizări; NU ESTE OBLIGATORIE aplicarea tuturor măsurilor
Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat sâmbătă seară instituirea stării de urgență urgenţă începând de săptămâna viitoare. Șeful statului a arătat că măsura va face posibilă alocarea de noi resurse importante pentru gestionarea crizei generate de coronavirus.
Loading...
Bărbatul internat cu forța la Psihiatrie de fosta soție a fost găsit mort în pat! Acuzații la adresa femeii: Tu l-ai omorât GALERIE FOTO
În iunie 2018 șapte botoșăneni și-au scos fratele din Secția de Psihiatrie fără permisiunea medicilor. Ciobanu Daniel era pe atunci bătut, cu urme vizibile pe corp. L-au adus la Poliție în pijamale și desculț. După doi ani de zile fratele lor a fost găsit mort în casă.
Un funcționar din Primărie și-a scutit întreaga familie de plata taxelor și impozitelor ani la rând
Situație de necrezut petrecută la o administrație publică în vremuri în care organele de cercetare penală cercetează oameni corupți pe bandă rulantă.
Mărturia unei botoșănence blocată în Italia: E jale, lumea e nebună, nu ai voie sa ieși pe stradă că vine PolițiaFOTOGALERIE
Aproape o iarnă întreagă italienii, ca și românii de altfel, au privit știrile de la TV despre China și coronavirus ca pe un film de la Hollywood. Părea ceva mult prea îndepărtat și parcă ireal. Un fel de, ”se întâmplă în Asia, în Europa nu este posibil așa ceva”.
ZECE botoșăneni escortați la Agafton și băgați în carantină, dramă la marginea orașului – GALERIE FOTO & VIDEO
Epuizare psihică și oboseală. Asta s-a văzut la oamenii care au ajuns miercuri după-amiază, în autocarul firmei Ramiro la Tabăra Agafton, după o cursă Italia – România. Au plecat la drum când încă țara unde lucrau nu era în carantină totală. După zeci de ore de mers au ajuns în țara natală. Nu și acasă.
Lovitura de la miezul nopții: Prefectul Colbu DEMIS de Guvern
Cu o zi înainte de a împlini trei luni de la numire, Alexandru Colbu și-a pierdut deja funcția de prefect. Întrunit marți seară în ședință, Guvernul a hotărât să îl înlocuiască tocmai cu adjunctul.
Loading...
Telenovelă cu doi îndrăgostiți, s-au dat cu mașina peste cap de trei ori, au fugit la Iași și apoi au dat vina unul pe celălalt – FOTOGALERIE
Doi tineri și-au pus propriile vieți în pericol iar mai apoi au încercat să ascundă urmele evenimentului rutier. Unul extrem de grav de altfel, tinerii fiind norocoși că au scăpat fără răni grave în urma accidentului.
Prima CRIZĂ de proporții la Botoșani! Panică în rândul populației, oameni urmăriți de autoritățile sanitare, măsuri anti-aglomerație
România și județul nostru deopotrivă traversează o perioadă de criză pentru care instituțiile cu atribuții în situații de urgență s-au pregătit cu tot felul de exerciții, an de an. Numai că acum nu mai vorbim de simulări. Și, în ciuda eforturilor depuse de autorități de a reduce spre minimum nivelul de panică, acest sentiment s-a impregnat deja în oraș.
ADEVĂRATA poveste a lui Daniel Câșlariu! Ce a făcut botoșăneanul înainte și ce salariu încasează de la Asociația Grup Civic
Cineva i-a spus lui Daniel Câșlariu că, într-un timp extrem de scurt, a devenit un fenomen. Nu a exagerat cu nimic. Probabil că visul oricărui om politic, de a dobândi notorietate cât mai multă, îl trăiește fără să-l fi plănuit dinainte Daniel Câșlariu, botoșăneanul de 30 de ani care a ajuns să fie considerat îngerul sărmanilor de la Botoșani.
În 2020 elevii sunt din nou chemați să învețe o meserie adevărată la o unitate cum alta nu-i: Este un liceu minunea lui Dumnezeu GALERIE FOTO
Zeci de elevi din Flămânzi, Copălău, Prăjeni și Frumușica au luat parte săptămâna trecută la o lecție mai puțin obișnuită, una de viață sau mai degrabă una de pregătire pentru viață. Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu a organizat conferința ”Viitorul meu începe azi”, desfășurată în cadrul proiectului ”Ziua Națională a Meseriilor”.
MARTIE: Străzile orașului Botoșani pline de comercianți cu flori (i)legale pentru care vecinii fac dosare penale – FOTOGALERIE
Semnalele de alarmă sunt trase de mai mulți ani de zile, însă, printr-o tradiție care devine periculoasă pentru aceste plante, vestitorii primăverii sunt nelipsiți de pe străzi, la fiecare început de martie. La Botoșani și peste tot în țară.
Drifturi și cascadorii în Parcul Cornișa, Poliția a cerut restricționarea accesului pentru autoturisme - VIDEO
Măsura a fost luată după ce au fost înregistrate mai multe incidente pe aleile de acces din incinta Parcului de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa.
Nimic nu mai este de spus. A fost si s-a dus prea devreme cumva pe mina lui. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace !
19 februarie 2020, 18:13
Loading...
Loading...
epantofi.ro
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Tatal meu este în stare gravă, internat la Spitalul Municipal Dorohoi, secția ATI și are nevoie urgentă de sânge! Vă rugăm, dacă puteți, donați sânge - grupa B3 negativ, cât mai repede posibil la Centrul de Transfuzii Boto ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
27 martie 2020
EUR
Euro
4.8332 lei
USD
Dolarul SUA
4.3890 lei
CHF
Francul elveţian
4.5616 lei
GBP
Lira sterlină
5.3759 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0357 lei
XAU
Gramul de aur
228.9056 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2444 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3656 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6686 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1169 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1776 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6477 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.