Știrea zilei
Instituția publică din centrul orașului (ne)cunoscută publicului! Este UNICĂ în România și a fost construită după modelul Peugeot
  • În centrul orașului, prinsă parcă la mijlocul unor instituții publice cu adresabilitate extrem de mare, se află o unitate de stat care este unică în România.
  • Nu este una dintre acele unități în care ușa să fie deschisă zilnic de sute de persoane și se adresează unui segment profesional mai restrâns, însă extrem de important pentru bunul mers al economiei locale și naționale.

Știați că...?!

 

Este Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională a Inspecției Muncii Botoșani, o unitate înființată în urmă cu două decenii, prin Hotărârea de Guvern nr. 537/7 iunie 2001. Se află între clădirea în care funcționează Direcția Agricolă și Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură, pe de o parte, și Casa Județeană de Pensii și Agenția Județeană de Prestații și Inspecție Socială, de cealaltă parte.

 

Centrul a fost condus de la înființare și până în 2019 de un bun profesionist, fostul director Dan Adăscăliței, care în urmă cu doi ani a trecut cele veșnice. Avea doar 52 de ani.

 

Funcția de conducere a fost preluată cu delegație de Aura Pelcear, unul dintre directorii de instituție publică de la Botoșani mai puțin cunoscuți publicului larg.

 

 

Prefectul care ne-a lăsat o instituție

 

Înființarea acestui centru pentru studii postuniversitare i se datorează în bună parte unui singur om. Mihai Baltă, inginer specializat la Institutul Politehnic Iaşi, fiind și evaluator de risc de sănătate și securitate în muncă. A fost viceprimar, subprefect, prefect și deputat. Pe când era prefect în mandatul 1993 – 1996 a efectuat o vizită în Franța.

 

„Când am fost în Franța am vizitat firma Peugeot și centrul lor de pregătire. Și la plecare am luat un proiect din ăsta mai micuț de acolo. Când am ajuns în țară, eram prefect, era în programul european să se facă cinci centre de pregătire profesională pentru sectorul acesta de securitate a muncii. Trebuiau să fie cinci centre în țară. Realitatea este că, având o experiență anterioară de când lucram ca inspector-șef, m-am preocupat și am propus să se facă un centru de acest fel la Botoșani, pentru a avea și o colaborare cu Ucraina și Moldova. Asta a fost în 1995”,

Mihai Baltă

 

 

Când a părăsit Prefectura și postul de conducere, Mihai Baltă a trecut în partea de cercetare și s-a concentrat pe construirea centrului de pe Calea Națională, care este făcut după modelul găsit în Franța, cu corecturile necesare.

 

A avut o întâlnire cu toți șefii de inspectorate de stat din țară și...

 

„Atunci s-a aprobat construcția. Dacă noi, la Botoșani, ne-am ținut și am făcut această construcție, celelalte centre din țară nu s-au mai făcut. A rămas singurul din țară, este acreditat la rețeaua europeană de pregătire profesională a lucrătorilor din securitatea muncii și securitate industrială și funcționează ca atare de 20 de ani. Ideea mi-a aparținut pentru că între 1980 – 1986 am fost inspectorul-șef de stat al Inspectoratului Tehnic din județul Botoșani și, știind de chestiunea asta și fiind mai interesat, am rezolvat această chestiune”,

Mihai Baltă

 

Mihai Baltă a fost inclusiv autorul unui curs de electrosecuritate cu o participare largă a tuturor inspectorilor din România, în perioada 2004 – 2012, în sistem postuniversitar. Ulterior s-a retras din activitatea de predare de la Centrul de Perfecționare de la Botoșani și s-a concentrat pe segmentul privat având contracte cu importante companii din România.

 

 

Un centru de formare a angajaților Ministerului Muncii care se autofinanțează

 

Am efectuat o vizită la Centrul de Pregătire și Perfecționare Profesională a Inspecției Muncii (CPPPIM) Botoșani în cursul zilei de marți, 9 noiembrie 2021.

 

În această instituție, mai puțin familiarizată în relația cu mass-media, accesul în biroul directorului a fost posibil în mai puțin de cinci minute. Fără o programare în prealabil și fără să fi avut vreun contact anterior.

 

Aura Pelcear, directorul delegat al instituției, și-a deschis ușa larg și a răspuns detaliat întrebărilor despre specificul instituției, care este de fapt un furnizor de formare profesională.

 

„Obiectivul nostru de activitate este să formăm profesional angajații din inspectoratele teritoriale de muncă, din Inspecția Muncii și din Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cum este acum, ministerul a avut diverse denumiri. Pentru agenții economici, reprezentanții cu securitatea și sănătatea în muncă și relații de muncă. Deci, acesta este obiectul nostru de activitate. Suntem instituție publică, trăim din venituri extrabugetare, suntem cu autofinanțare”,

Aura Pelcear, director delegat CPPPIM

 

Prin Legea 319 și HG 1425/2006, fiecare societate este obligată să-și formeze un angajat și să-l formeze pe parcursul a 80 de ore pe domeniul sănătății și securității în muncă (SSM), indiferent de numărul de salariați. Pe principiul că „trebuie să asigurăm siguranță la locul de muncă pentru toți angajații”, în fiecare colectiv trebuie să existe un reprezentant SSM care să se ocupe de documentații, plan de pregătire pentru protecție sau un plan de instruire. Legea permite și contractarea de servicii externe din partea unor furnizori avizați de ITM.

 

„Noi organizăm cursuri și de 80 de ore și de 50 de ore de securitate și sănătate în muncă, pentru agenții economici. Cei cu 80 de ore sunt lucrătorii desemnați care punctual se ocupă de organizarea SSM într-o unitate. Iar cursul de 40 de ore se adresează angajatorilor care-și asumă ei responsabilitatea că se ocupă de partea de SSM și de reprezentanților lucrărilor din  comitetele SSM”,

Aura Pelcear, director delegat CPPPIM

 

 

De la Botoșani pentru toată țara

 

În schimb, pe domeniul relațiilor de muncă, angajatorii nu sunt obligați prin lege să aibă un salariat în unitate pe acest segment. Majoritatea rezolvă această problematică prin pregătirea unei persoane ca inspector resurse umane sau, din nou, contractează serviciile unui operator de profil, a doua variantă fiind însă mai costisitoare.

 

„Legislația este complexă și atunci vin și fac cursurile. Unii apelează la operatori externi, dar alții au angajați oameni chiar pe postul de responsabil cu resursa umană și atunci îl pregătesc profesional ca să răspundă la toate problemele complexe care sunt într-o unitate”,

Aura Pelcear, director delegat CPPPIM

 

În trecut, cursurile urmate de salariați pe SSM aveau o valabilitate de trei ani, însă în prezent sunt pe perioadă nedeterminată. Fiind unica instituție de acest gen din țară, și adresabilitatea la serviciile furnizate este una ridicată.

 

 

„Avem colaboratori în mai multe județe ale țării, nu numai aici. Noi facem cursuri și în Teleorman și în Timiș și în Iași, Vaslui. Suntem singura instituție din țară. Centrul nostru de pregătire și perfecționare profesională este singurul din țară pe domeniul acesta. Știu că dl Mihai Baltă a făcut demersuri, când era dlui deputat, a făcut demersuri deosebite. Avem colaborări în toată țara. De aceea a și putut supraviețui centrul pentru că nu ne-am adresat numai angajaților din județul Botoșani”,

Aura Pelcear, director delegat CPPPIM

 

În această perioadă cursurile sunt organizate online, însă în trecut erau desfășurate în diferite zone ale țării.

 

loading...
Deputatul Baltă, conducător de delegaţie în Germania - întâlniri cu preşedinte şi ministru de land
Un deputat de la Botoșani s-a întâlnit cu reprezentatul sărăciei de pe întreg mapamondul

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Loading...
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Loading...
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
S-au înțeles! Consiliul Județean, gata să plătească 658.000 de euro unei firme private pentru o clădire simbol din centrul orașului – FOTOGALERIE
Plenul Consiliului Județean se întrunește marți în ședință extraordinară, iar unul dintre cele trei puncte de pe ordinea de zi îl reprezintă ”Proiectul de hotărâre privind aprobarea achiziționării bunului imobil monument istoric Casa Moscovici, situat în municipiul Botoșani, Calea Națională nr. 62”.
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
....mă gândesc la posibilitatea de a face sex cu elși până și felul în care i se ating dinții de sus de buza de jos mă scârbeștemă gândesc că și eu vreau să merg la baie, doar că mă tem să nu-mi pună ceva în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.1 o C
Dorohoi
4.5 o C
Bucecea
4.5 o C
Darabani
4.1 o C
Saveni
5.3 o C
Ştefăneşti
5.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.