Știrea zilei
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO

Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.

Pentru Daniela Onica Podariu, Paștele este mai mult decât o sărbătoare, căci în perioada aceasta, talentul se împletește cu credința, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori incomparabile.

 

Daniela este o botoșăneancă pentru care încondeierea ouălelor este mai mult decât o artă, iar în această activitate implică sute de persoane, chiar și copii. Asta pentru că este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni.

 

Daniela are 46 de ani și se declară o iubitoare de folclor, de tradiții și obiceiuri românești, lucru pe care încercă să-l transmită mai departe.

 

Am stat de vorbă, în prag de sărbători despre procesul de înfrumusețare al ouălor și câtă muncă se ascunde în spatele unui ou frumos pictat.

 

1. De când încondeiați ouă?

 

Acum 10 ani am avut un parteneriat cu o școală din Paltinu, Vatra Moldoviței din județul Suceava, prilej cu care am fost invitată, împreună cu elevii mei, atunci în clasa I, să participăm la concursul organizat de ei, ,,Oul închistrit”. Acolo am văzut pentru prima dată cum se încondeiază. Am fost foarte încântată și mi-am dorit să încerc. Nu mi-a ieșit nimic la început, dar, cu timpul am deprins tehnica. Primele ouă le-am încondeiat cu d-na Dorina Murariu, chiar pentru Paști, apoi m-am înscris la Școala Populară de Arte și, timp de 2 ani am învățat de la Mariana Ursulean, colega mea de la Bucecea. Din dorința de a impulsiona elevii din Botoșani să se aplece către acest minunat meșteșug, împreună cu părintele paroh din Vlădeni, Oniciuc Claudiu Constantin, care știe să încondeieze chiar din copilărie, am inițiat un concurs inter-județen numit ,,Paștele din sufletul copiilor”, anul acesta ajungând la ediția a VII-a. Așa de face că noi încondeiem nu numai în preajma Paștelui, ci mai tot anul. Golim ouăle de conținut, în acest fel le păstrăm mai mult timp. Ne pregătim să participăm și la concursuri, elevii noștri s-au întors cu premii de la Paltinu, Ciocănești, Rogojești, dar și de la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale.

 

2. Este încondeierea o artă?

 

În opinia mea, încondeierea ouălor este, în primul rând o formă de manifestare a credinței creștine, căci, pe fiecare ou, se regăsește, într-un fel sau altul, semnul crucii. Poate fi și o artă,deoarece  unele modele, prin complexitate și simboluri, prin culori transmit bucurie, smerenie, împăcare, speranță.

 

3. Ce ustensile folosiți?

 

Pentru a încondeia e nevoie de chișiță, un instrument confecționat dintr-un bețigaș și o pâlnie foarte fină din metal. Cu acesta ,, se scrie” cu ceară încinsă pe oul degresat.

 

4. Care este cel mai complicat desen?

 

Complexitatea unui ou este dată de îmbinarea motivelor cu caracter de simbol, de îmbinarea fericită a culorilor.

 

5. Dar cel mai simplu?

 

În primele lecții pe care le fac cu elevii mei învățăm să împărțim oul în câmpuri și, cum e și firesc, începem cu cele mai simple modele, cum ar fi : ,,Floarea Paștelui,,, ”Creasta cocoșului”, ,,Oala legată”. Treptat, când copiii ,,stăpânesc chișița”, trecem la modele mai complicate, cu motive tradiționale întâlnite pe cusături, cu ornamente care combină simboluri religioase cu motive vegetale, motive animale.

 

6. Sunt oameni care cumpără de la dumneavoastră ouă deja vopsite?

 

Nu  am vândut ouă, dar am oferit cu drag celor dragi. Și elevii mei mai experimentați mi-au mărturisit că cel mai frumos cadou de Paști pe care l-ar putea face cuiva, ar fi un ou încondeiat, chiar de mânuța lor.

 

7. Care sunt culorile pe care ar trebui să le regăsim pe ouă?

 

În zona noastră se încondeia folosind o singură culoare, însă eu i-am învățat pe elevii mei să încondeieze folosind mai multe culori. Se începe  modelul de la oul alb și se introduce succesiv în băi de culoare:mai întâi în galben, apoi roșu ori verde sau albastru și la final, în negru.

 

 

8. Există și un număr de ouă pe care ar trebui să le vopsim de Paști?

 

Nu cred că există un număr de ouă ce ar trebui vopsite sau încondeiate pentru Paști. Este o bucurie să știu că în casele din Vlădeni copiii țin trează tradiția încondeierii ouălor. Unii au făcut o pasiune din asta, participă la concursuri, festivaluri, dar cred că fiorul și atmosfera zilelor de dinaintea Paștelui, pregătirile pentru marea sărbătoare creștină, incluzând aici și încondeierea ouălor, vor crea în sufletul lor emoții ce vor deveni, cu siguranță, amintiri frumoase peste ani.

 

9. Ce le transmiteți gospodinelor, acum în perioada sărbătorilor Pascale?

 

Le doresc să pună  suflet în tot ceea ce fac și să le ajute Dumnezeu să le ofere celor dragi un strop din magia sărbătorilor. Sunt convinsă că nimic pe lumea asta nu se compară cu  pasca sau cozonacul ,,ca la mama acasă”.

 

Astfel, din cele spuse de Daniela, ne putem da seama că pentru încondeierea ouălelor nu este nevoie doar de talent, ci de multă migală și răbdare. Este pe lângă o tradiție de ani de zile și un mod prin care  botoșănenii s-au făcut remarcați atât la târguri populare cât și la diverse concursuri naționale și internaționale.

 

Pe lângă mesajul transmis de Daniela,  vă spunem și noi, Sărbători fericite!

 

loading...
O familie cu trei fetiţe a rămas FĂRĂ casă: Fac un apel să-i ajutaţi cu orice: haine, mâncare, jucării...- FOTOGALERIE
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Șefii de la Apă au vrut să-și majoreze indemnizațiile în plină pandemie
În ședința ordinară de Consiliu Județean aferentă lunii iunie 2020 a fost dezbătută și o solicitare din partea administratorilor de la compania de apă și canalizare pentru majorarea indemnizației.
Fiul fostului fotbalist Ionuț Matei diagnosticat cu o boală grea! Familia are nevoie de ajutorul NOSTRU pentru ca Nicholas să se facă bine – FOTOGALERIE
Georgiana și Ionuț Matei au devenit părinți în decembrie 2016, când familia lor s-a completat prin venirea pe lume a lui Nicholas, un băiețel frumos de aproape 4 kilograme care s-a născut în zi de mare sărbătoare creștină: Sfântul Nicolae. Părinții, stabiliți în Anglia de aproape 6 ani de zile, i-au dat numele Sfântului, însă în concordanță cu țara în care s-a născut.
Spitalizare de 25.000 de euro pentru un botoșănean cu COVID, internat la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani
Aproape 600 de botoșăneni au fost tratați la Spitalul Județean Mavromati din Botoșani după ce au fost infectați cu virusul SARS-C0V-2. Acești pacienți au fost internați pe secțiile celei mai mari unități medicale a județului și au fost externați după vindecare.
Urban Serv obligată de instanță să îi plătească lui Nicuță despăgubiri de aproape un sfert de miliard de lei vechi
La doi ani după ce a fost destituit din funcția de administrator al societății de salubrizare a orașului, Cezar Nicuță a obținut la Tribunalul Botoșani plata unei sume destul de consistente.
Mihai Țurcanu pus pe lista de așteptare pentru postul Minodorei Vasiliu! Altcineva așteaptă ordinul
Una dintre cele mai disputate funcții de conducere din instituțiile publice de la Botoșani este deocamdată pusă la păstrare.
Școli cu blazon din județul Botoșani! Notele mici ale elevilor de sub numele mari ale personalităților: Pentru mine, asta înseamnă genocid. Pentru că eliminăm 40% din populația țării
Un adevărat genocid. Astfel caracteriza un academician situația în care se află școala în care învață copiii satelor. Iar la Botoșani notele obținute de elevi la Evaluarea Națională fac parte din acest tablou trist al societății românești. Un tablou în care, fără să exagerăm, se întrevede viitorul nostru ca popor.
TREI primari PSD scoși din ATOP pentru incompatibilitate și puși să dea înapoi banii pentru ședințe - DOCUMENT
Un raport al Curții de Conturi întocmit în 2020, pentru anul financiar trecut, a lăsat incompletă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică (ATOP), o structură finanțată de Consiliul Județean care are ca scop general luarea de măsuri pentru menținerea ordinii și liniștii publice în județ.
Alt botoșănean mort după sedare: Mi-l îngropi dezbrăcat, ca pe un nu știu cum, în pielea goală, într-un sac? Spitalul: Halucinații, depresie, delir la pacienți
„Asta este povestea noastră…(plânge în hohote n.r.), nu a vrut să meargă, mi-a spus: eu dacă merg în spital, iau COVID. Și așa a fost, așa a fost… Nu știu ce să zic. El a fost candidatul ideal. Avea glicemie mai mare, avea tensiune, era supraponderal. Dar nu a avut nici un simptom de COVID de acasă, din astea trâmbițate” – Mihaela Pietrariu, soția unui botoșănean mort la Spitalul Județean.
Alt gagiu, care de data asta a OMORÂT un om! Un șofer de 23 de ani și-a abandonat victima în șanț și a plecat acasă – GALERIE FOTO&VIDEO
Ziua de duminică a însemnat pentru polițiștii botoșăneni una de luptă continuă. Un accident mortal cu fugă a pus toate echipajele în alertă pentru găsirea făptuitorului. În mai puțin de 12 ore, cadrele Inspectoratului de Poliție Județean l-au identificat în județul vecin. Acasă.
inpuff.ro
Loading...
Profesoara condamnată la închisoare cu suspendare pentru banii unei fetițe cu handicap vrea gradație de merit: Nu e moral, și noi suntem conștienți
Situație revoltătoare înregistrată la Botoșani. Un fost inspector școlar, actualmente profesor la o unitate de învățământ din municipiu, condamnat la închisoare cu suspendare și muncă în folosul comunității, a depus dosar pentru gradație de merit, o distincție acordată cadrelor didactice cu performanțe deosebite în pregătirea elevilor.
Cu experiență de peste 20 de ani: CINE este noul subprefect al Botoșaniului: Este o funcție cu responsabilitate foarte mare
Începând cu data de vineri, 12 iunie 2020, printr-o Hotărâre de Guvern, Botoșaniul are doi subprefecți. Învestirea celui de-al doilea, în persoana Laurei Cronț, a avut loc într-un cadru restrâns, sâmbătă, 14 iunie. Un nume nou, de altfel, printre persoanele cu funcții de conducere de la Botoșani.
BĂTĂLIE incredibilă pe postul Minodorei Vasiliu de la DSVSA, listă lungă cu oameni care îi vor biroul
Postul eliberat de Minodora Vasiliu la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) face cu ochiul multor aspiranți care au obosit să se tot afle pe lista de așteptare ce a rămas neatinsă mai bine de un deceniu.
Pacienți SEDAȚI și cu telefoanele închise de personalul medical! Au murit în saloane, familiile acuză, tăcere din partea spitalului
Finalul săptămânii trecute a fost marcat la Botoșani de cea mai lungă listă cu oameni morți din cauza virusului SARS-COV-2. Cinci decese într-o singură zi, trei femei și doi bărbați. Toți se aflau pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati.
Uvertura Mall s-a redeschis cu restricții și mari reduceri: restaurante fără food-court, terasă renovată și o mulțime de afișe – GALERIE FOTO
Noua etapă de relaxare intrată luni, 15 iunie 2020, în vigoare include și redeschiderea marilor centre comerciale. Astfel, începând de ieri dimineață, după aproape trei luni, și-a reluat programul și Uvertura Mall.
Loading...
Botoșănenii s-au săturat să stea în casă și pleacă în vacanțe: Litoralul, la mare căutare - CUM sunt prețurile
După luni bune în care botoșănenii și românii în general au fost nevoiți să stea în case, odată cu relaxarea măsurilor, unii dintre ei au început să plece în concedii. Sau măcar să și le planifice, semn că pandemia nu-i mai sperie.
Scandal politic la Botoșani pentru un viceprimar cu fundu-n două bărci! Țurcanu acuză prefectul de simpatii liberale
Încep să se încingă spiritele printre politicienii de la Botoșani, mai ales în prag de alegeri locale când au loc practic cele mai multe conflicte din toți anii de administrație locală. Viceprimarul de la Dângeni, care s-a pozat alături de familia ALDE, a fost exclus din PNL și nu poate ataca decizia în instanță. De aici a pornit un tăvălug de acuzații.
Președinte de partid la 35 de ani! Botoșaniul are un nou lider politic: Fondurile sunt puține, nu prea avem ce împărți
Cea mai... verde formațiune politică din România are un nou lider la Botoșani. Începând cu data de 20 martie, filiala județeană a Partidului Ecologist Român este condusă de Adrian Lupu.
Vă linșez!!! Amendă uriașă pentru un post TV central după amenințări fără precedent la adresa primăriței de la Ipotești
Postul B1 a fost amendat cu 20.000 de lei de către Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) după o ieșire verbală violentă a unui realizator la adresa primarului comunei Mihai Eminescu.
Botoșaniul, în fruntea unui top dureros: Oamenii care au salvat oameni până au… murit!
După luni bune în care COVID-ul a pus stăpânire pe întreaga țară, Botoșaniul este în fruntea unor clasamente dureroase. Dacă în celelalte articole din Botoșăneanul ne-am referit la numărul de cazuri și de decese, astăzi este despre ei, eroii, care au murit pe frontul de luptă cu noul coronavirus.
Premieră politică în sănătate: Edilul de la PSD numește manager de spital un consilier de la PNL cu care s-a bătut în campanie
După mai bine de o săptămână, interval în care unitatea medicală a avut conducere provizorie în urma demisiei medicului ce îndeplinea această prerogativă, s-a luat o decizie în privința următorului director.
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8423 lei
USD
Dolarul SUA
4.2788 lei
CHF
Francul elveţian
4.5427 lei
GBP
Lira sterlină
5.3932 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9963 lei
XAU
Gramul de aur
248.9131 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3687 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9816 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1547 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1815 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6504 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.