Știrea zilei
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO

Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.

Pentru Daniela Onica Podariu, Paștele este mai mult decât o sărbătoare, căci în perioada aceasta, talentul se împletește cu credința, iar rezultatele sunt de cele mai multe ori incomparabile.

 

Daniela este o botoșăneancă pentru care încondeierea ouălelor este mai mult decât o artă, iar în această activitate implică sute de persoane, chiar și copii. Asta pentru că este profesor pentru învățământul primar la Școala Gimnazială Nr. 1 Vlădeni.

 

Daniela are 46 de ani și se declară o iubitoare de folclor, de tradiții și obiceiuri românești, lucru pe care încercă să-l transmită mai departe.

 

Am stat de vorbă, în prag de sărbători despre procesul de înfrumusețare al ouălor și câtă muncă se ascunde în spatele unui ou frumos pictat.

 

1. De când încondeiați ouă?

 

Acum 10 ani am avut un parteneriat cu o școală din Paltinu, Vatra Moldoviței din județul Suceava, prilej cu care am fost invitată, împreună cu elevii mei, atunci în clasa I, să participăm la concursul organizat de ei, ,,Oul închistrit”. Acolo am văzut pentru prima dată cum se încondeiază. Am fost foarte încântată și mi-am dorit să încerc. Nu mi-a ieșit nimic la început, dar, cu timpul am deprins tehnica. Primele ouă le-am încondeiat cu d-na Dorina Murariu, chiar pentru Paști, apoi m-am înscris la Școala Populară de Arte și, timp de 2 ani am învățat de la Mariana Ursulean, colega mea de la Bucecea. Din dorința de a impulsiona elevii din Botoșani să se aplece către acest minunat meșteșug, împreună cu părintele paroh din Vlădeni, Oniciuc Claudiu Constantin, care știe să încondeieze chiar din copilărie, am inițiat un concurs inter-județen numit ,,Paștele din sufletul copiilor”, anul acesta ajungând la ediția a VII-a. Așa de face că noi încondeiem nu numai în preajma Paștelui, ci mai tot anul. Golim ouăle de conținut, în acest fel le păstrăm mai mult timp. Ne pregătim să participăm și la concursuri, elevii noștri s-au întors cu premii de la Paltinu, Ciocănești, Rogojești, dar și de la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Artistice Tradiționale.

 

2. Este încondeierea o artă?

 

În opinia mea, încondeierea ouălor este, în primul rând o formă de manifestare a credinței creștine, căci, pe fiecare ou, se regăsește, într-un fel sau altul, semnul crucii. Poate fi și o artă,deoarece  unele modele, prin complexitate și simboluri, prin culori transmit bucurie, smerenie, împăcare, speranță.

 

3. Ce ustensile folosiți?

 

Pentru a încondeia e nevoie de chișiță, un instrument confecționat dintr-un bețigaș și o pâlnie foarte fină din metal. Cu acesta ,, se scrie” cu ceară încinsă pe oul degresat.

 

4. Care este cel mai complicat desen?

 

Complexitatea unui ou este dată de îmbinarea motivelor cu caracter de simbol, de îmbinarea fericită a culorilor.

 

5. Dar cel mai simplu?

 

În primele lecții pe care le fac cu elevii mei învățăm să împărțim oul în câmpuri și, cum e și firesc, începem cu cele mai simple modele, cum ar fi : ,,Floarea Paștelui,,, ”Creasta cocoșului”, ,,Oala legată”. Treptat, când copiii ,,stăpânesc chișița”, trecem la modele mai complicate, cu motive tradiționale întâlnite pe cusături, cu ornamente care combină simboluri religioase cu motive vegetale, motive animale.

 

6. Sunt oameni care cumpără de la dumneavoastră ouă deja vopsite?

 

Nu  am vândut ouă, dar am oferit cu drag celor dragi. Și elevii mei mai experimentați mi-au mărturisit că cel mai frumos cadou de Paști pe care l-ar putea face cuiva, ar fi un ou încondeiat, chiar de mânuța lor.

 

7. Care sunt culorile pe care ar trebui să le regăsim pe ouă?

 

În zona noastră se încondeia folosind o singură culoare, însă eu i-am învățat pe elevii mei să încondeieze folosind mai multe culori. Se începe  modelul de la oul alb și se introduce succesiv în băi de culoare:mai întâi în galben, apoi roșu ori verde sau albastru și la final, în negru.

 

 

8. Există și un număr de ouă pe care ar trebui să le vopsim de Paști?

 

Nu cred că există un număr de ouă ce ar trebui vopsite sau încondeiate pentru Paști. Este o bucurie să știu că în casele din Vlădeni copiii țin trează tradiția încondeierii ouălor. Unii au făcut o pasiune din asta, participă la concursuri, festivaluri, dar cred că fiorul și atmosfera zilelor de dinaintea Paștelui, pregătirile pentru marea sărbătoare creștină, incluzând aici și încondeierea ouălor, vor crea în sufletul lor emoții ce vor deveni, cu siguranță, amintiri frumoase peste ani.

 

9. Ce le transmiteți gospodinelor, acum în perioada sărbătorilor Pascale?

 

Le doresc să pună  suflet în tot ceea ce fac și să le ajute Dumnezeu să le ofere celor dragi un strop din magia sărbătorilor. Sunt convinsă că nimic pe lumea asta nu se compară cu  pasca sau cozonacul ,,ca la mama acasă”.

 

Astfel, din cele spuse de Daniela, ne putem da seama că pentru încondeierea ouălelor nu este nevoie doar de talent, ci de multă migală și răbdare. Este pe lângă o tradiție de ani de zile și un mod prin care  botoșănenii s-au făcut remarcați atât la târguri populare cât și la diverse concursuri naționale și internaționale.

 

Pe lângă mesajul transmis de Daniela,  vă spunem și noi, Sărbători fericite!

 

loading...
O familie cu trei fetiţe a rămas FĂRĂ casă: Fac un apel să-i ajutaţi cu orice: haine, mâncare, jucării...- FOTOGALERIE
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Distracție nebună în noapte cu două artiste din Moldova: inimi din umbrele, tatuaje și multă muzică, totul la 1.500 de euro – VIDEO & GALERIE FOTO
Summerfest 2019 de la Cornișa AquaPark & Sports a fost precedat joi de o distracție pe cinste la câțiva kilometri de Botoșani. La Stăuceni mai exact, acolo unde Primăria a organizat o nouă ediție a zilei comunei.
Mașinile șoferilor inconștienți vor fi RIDICATE, tramvaie blocate de 11 ori în jumătate de an
Regulamentul privind circulația rutieră în municipiul Botoșani cuprinde și o prevedere prin care autoturismele care împiedică accesul ambulanțelor sau pompierilor să poată fi relocate.
Marea ȚEAPĂ a pensiilor speciale pentru primari și viceprimari
Impactul financiar al pensiilor speciale pentru botoșănenii care au ocupat funcții de demnitate publică în trecut va fi unul de nivel minimal. Probabil că la un buget local de comună sau în alte orașe din țară efortul va fi unul simțitor, însă la Primăria municipiului Botoșani clar nu va fi considerat drept o piatră de moară. Cel puțin într-o primă etapă.
Eusebiu, prietenul lui Dumnezeu: Putem deschide foarte mulţi ochi, chiar dacă îi avem închişi pe-ai noştri, şi să facem lumea să vadă - FOTO&VIDEO
Este ghiduș, hâtru și cu toate acestea de un bun simț care îi conferă un aer aristocrat. Mâna care se sprijiină de brațul mamei nu este un semn de neputință, ci unul de împreună-umblare prin lume. Eusebiu Cristian Toma este o carte deschisă. Din care alegi ceea ce ți se potrivește. Și așa, doar așa, încep frumoasele călătorii.
ALARMĂ la un amanet din zona centrală: Un bărbat prins cu euro falși, poliția la fața locului - FOTOGALERIE
Apel la 112 după ce un bărbat s-a prezentat la un schimb valutar cu niște euro. 
Directoarea politică de la Prefectură își așază viitorul, o PSD-istă consilier județean se pregătește și ea pentru alt post în instituţie
Seria angajărilor în instituțiile publice de la Botoșani a unor persoane care fac parte din principalul partid aflat la guvernare continuă fără sfială. În ciuda numeroaselor semnale că, poate, a fost depășită o anumită limită.
Un botoșănean, locul I în lume!! Sebastian ne dezvăluie REȚETA succesului: Un mix între ceea ce cunoşti și ceea ce mai ai de încă de descoperit
Cinci medalii internaționale, o pasiune care e pe cale să devină profesie și un viitor care se anunță a fi strălucitor. Botoșăneanul Sebastian Cojocariu este doar unul dintre tinerii acestei țări care ne dau speranțe că România este mai mult decât ce vedem zilnic în arena publică.
PSD-istul care era să fie „cel mai tânăr director” a rămas simplu inspector: Nu au condus nici măcar o căruță la viața lor dar se văd deja directori
Ghinionistul anului 2019 este de departe tânărul Andrei Beilic, membru PSD în organizația de tineret și care era să fie directorul unei instituții de la Botoșani. Nu una mare și cu un număr generos de salariați, însă titulatura ar fi fost oricum de șef.
O instituție publică de la Botoșani NU are șef
O instituție publică de la Botoșani a rămas fără director de la jumătatea lunii iulie.
DISPĂRUȚII Botoșaniului: TREI femei și PATRU bărbați au intrat „în pământ”, cea mai veche dispariție este din urmă cu 36 de ani
Adeseori polițiștii botoșăneni fac apel la populație pentru găsirea unei persoane care este dată dispărută de familie. În cele mai multe dintre cazuri, cei dragi lor sunt găsiți și de cele mai multe ori este vorba despre plecări voluntare ale celor care pur și simplu vor să se rupă cu totul și definitiv de mediul familial.
A murit Sorina, fetița cu un cățel alb, din Dorohoi: Îmi doresc că rândurile astea să miște ceva - FOTOGALERIE
Sorina, fetiţa cu un căţel alb, s-a stins după mulți ani de suferință. Copila din Dorohoi i-a impresionat pe toți cei care au cunoscut-o, iar asistenta de la spitalul din București a transmis un mesaj tulburător prin care, spune ea, vrea să ajungă la inima oamenilor care lucrează în sistemul sanitar.
Minunea cu nume de sfântă de la Botoșani: 'Ne-am dorit foarte mult un copil şi am înfiat o fetiţă' FOTO&VIDEO
Şase ani de căsnicie şi o dragoste pe care cei doi nu se sfiesc să o mărturisească, mai ales prin cântec.
MĂRIUCA, fetița care s-a rugat să cânte cu copiii de pe stradă: Nu fiţi trişti, eu urc treaptă cu treaptă - FOTO&VIDEO
Are abia 8 anișori și multe premii în concursuri naționale și internaționale. Cântă în română, italiană, spaniolă, engleză și franceză. Fetița cu nume de poveste știe că muzica înseamnă mai mult decât a învăța versuri și note. Muzica este uneori un vis, alteori împlinire.
Medic botoşănean, unul dintre cei mai cunoscuţi oncologi din România: În boala aceasta nu poți spune niciodată ”s-a terminat” - VIDEO
Este fiul unui cunoscut om de cultură din Botoșani, iar mama sa a educat generații întregi de copii.
Tramvai de la Eltrans tras pe dreapta de Poliție, vatmanului i s-a reținut certificatul de înmatriculare – FOTOGALERIE cu „neregulile” tramvaiului
Situație mai puțin obișnuită în municipiul reședință de județ. În cursul zilei de joi, 25 iulie 2019, un echipaj de la Biroul Rutier din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) a oprit în trafic un mijloc de transport ce aparține societății Eltrans.
SCANDAL pe Calea Națională: Bărbat în scaun cu rotile înconjurat de polițiști, totul ar fi pornit de la o femeie – FOTO&VIDEO
Zona centrală a municipiului a fost înțesată de polițiști miercuri, 24 iulie 2019, după ce un bărbat recalcitrant a adresat injurii unei femei.
Prefectul și-a angajat consilieră de 26 de ani: Am început ca vânzător și am lucrat la d-na senator Doina Federovici
Prezență „proaspătă” în echipa de conducere a actualului prefect Dan Șlincu, începând cu data de 23 iulie 2019. O tânără de 26 de ani a fost angajată pe post de consultant. 
„Bugetarii” de lux de pe stradă care prostesc botoșănenii și câștigă până la 2.000 de euro pe lună: Pleacă acasă cu taxiul
Îi vedem zilnic pe străzile aglomerate din municipiu, în pieţe, staţii şi mijloace de transport public și nu se sfiesc să întindă mâna. Se îmbracă cu haine uzate și îți spun o poveste plină de dramatism. Sunt ei, cerșetorii, pe care mulți dintre noi îi ajutăm.
RAZIE cu polițiștii de la Botoșani pe străzile orașului pentru depistarea drogaților la volan – CINE a fost ghinionistul zilei: GALERIE FOTO & VIDEO
Vineri, 19 iulie 2019, în cursul după amiezii spre seară, echipajele de la Biroul Rutier Botoșani ai efectuat o serie de controale în trafic.
Un stăpân din cartier! Un botoșănean a blocat INTRAREA într-un bloc cu lacăte, gard și masă de fier dezafectate cu Poliția și viceprimarul Murariu– GALERIE FOTO & VIDEO
Un an a durat până când eforturile unor locatari dintr-un bloc din strada Săvenilor nr. 20 din municipiul Botoșani au rezolvat o problemă care persista de aproape un deceniu. O armată de oameni din Primărie și Poliția Locală s-au deplasat în acest cartier pentru eliminarea forțată a unor bunuri de pe domeniul public.
melimeloparis.ro%20
Sondaj
V-a plăcut SummerFest-ul organizat la Parcul Cornișa?
Da
Nu
Nu am participat
Declaraţia zilei
„Având în vedere amploarea artificială (nejustificată) a evenimentelor ulterioare înscrierii mele la concurs, ținând cont că modul superficial și tendențios în care au fost prezentate anumite aspecte ale vieții mele ...
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7305 lei
USD
Dolarul SUA
4.2682 lei
CHF
Francul elveţian
4.3593 lei
GBP
Lira sterlină
5.1654 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0142 lei
XAU
Gramul de aur
206.3020 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2418 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4457 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8919 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2029 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1834 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6345 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.