Știrea zilei
Într-o atmosferă mai degrabă apăsătoare, Primăria a preluat Cinema Unirea, cu tot cu angajați, directorul în lacrimi – GALERIE FOTO & VIDEO

„Un moment istoric pentru oraș” l-a denumit primarul Cosmin Andrei, care a semnat protocolul de predare – primire. Pentru că vor exista voci care vor ieși public și vor clama meritul pentru Cătălin Flutur, primul care a ieșit public și a anunțat intenția de a construi la Botoșani un centru multicultural.

REMEMBER:

 

Eroul botoșănean din filmele premiate la Cannes, seară emoționantă la cinema: Dumnezeu să-mi dea zile să-mi văd orașul – VIDEO & GALERIE FOTO

Protest la Unirea, sute de oameni strânși la o tragedie: Împietrit de durere - VIDEO & GALERIE FOTO

Asalt pe covorul roșu la cinema, zeci de oameni rămași fără bilet la întâlnirea cu actorul care a jucat la Hollywood: Este o mare onoare pentru noi să fim aici - VIDEO & GALERIE FOTO

Filme premiate la Cannes 2019, prezentate la Cinema Unirea Botoșani - GALERIE FOTO

În premieră la Botoșani: ”Între chin și amin”, un film cutremurător despre moarte și Înviere în închisorile comuniste - FOTO & VIDEO

Trofeul filmului „Poziţia Copilului” aşteptat cu covor roşu la Botoşani

 

Sunt doar câteva dintre evenimentele importante ale filmului românesc sau european organizate la Botoșani, în unica locație care a făcut posibil acest lucru – Cinematograful Unirea. Grație directorului Viorel Hrițcu și a celor trei oameni cu care lucrează de peste 20 de ani și care au făcut posibile aceste manifestări. A fost întins covorul roșu peste care au pășit sute de cinefili botoșăneni, Botoșaniul a fost gazda unor „monștri sacri” ai filmului românesc. S-au consumat emoții puternice, s-a aplaudat, s-au „trăit” filme de calitate.

 

Cinemascoop Unirea rămâne pentru o bună parte a botoșănenilor o instituție monument, deși clădirea nu este clasificată în acest fel. Un amestec de nostalgie amestecată cu o bucurie simplă, trăită mai ales de generațiile anilor ’70 - ’80 care se bucurau la Unirea de filme cu sala arhiplină, fiind ocupate inclusiv spațiile de intrare-ieșire. Cinematograful Unirea era pe atunci unul dintre puținele locuri din Botoșani care ofereau bucurie sinceră. Și a dănuit în timp, mai degrabă cu greutăți.

 

4 august 2021

 

Cinematograful trece în subordinea Primăriei Botoșani.

 

Oficializarea preluării Cinemascop Unirea s-a consumat într-un sfert de oră. Primarul Cosmin Andrei s-a adresat reprezentanților RADEF - "RomâniaFilm", cărora le-a oferit toate asigurările necesare că filmul nu va „muri” în centrul civic al orașului. Viorel Hrițcu, directorul de la Cinema Unirea, s-a aflat alături de reprezentanții RADEF, în partea opusă a mesei s-au așezat șefii din Primăria Botoșani. Un colț al mesei a fost preferat de noul director al Teatrului Mihai Eminescu, instituția care i-a preluat pe ultimii angajați de la Unirea.

 

„Semnăm astăzi protocolul de predare-primire pentru Cinematograful Unirea pentru care s-au făcut demersuri din trecut, pentru a reda comunității acest cinematograf în acord cu așteptările pe care le au botoșănenii”, a arătat primarul Cosmin Andrei.

 

Cinematograful absorbit de teatru

 

Clădirea are în total 840 mp și o capacitate de puțin sub 500 de locuri. O condiție în semnarea protocolului de predare – primire a fost ca toți cei patru angajați să fie menținuți pe posturi.

 

„Cele patru persoane vor fi angajate ale Teatrului Mihai Eminescu, structură care a preluat acești colegi și consider că este potrivit ca acest cinematograf, în această etapă, să ajungă în administrarea și în coordonarea TME care poate da noi valențe activității și cu sprijinul Primăriei să îmbunătățim și clădirea pentru că este una dintre condiții. Trebuie să difuzăm film încă 15 ani și vom face acest lucru, iar în patru ani să asigurăm investiții necesare pentru reabilitarea, dotarea și modernizarea acestei clădiri”,

Cosmin Andrei, primar

 

Edilul-șef a vorbit însuflețit despre planurile sale de a realiza acel centru cultural în care filmul să se împletească cu concertele Filarmonicii de Stat Botoșani. Iar clădirea să devină casă și pentru artiștii de la filarmonică.

 

Un nou început cu bucurie și tristețe

 

Din partea Regiei Autonome de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a fost împuternicit să semneze protocolul Victor Purice, director al Cinematografului „Mon Amour” din Piatra Neamț, un corespondent al lui Viorel Hrițcu în pasiunea pentru film.

 

„Eu sunt în postura în care am două măști, una în care mă bucur și una în care sunt trist. Pentru că având o activitate de 50 de ani într-un singur cinematograf, e normal, când pierzi ceva, parcă pleacă ceva din tine. Dar când ajungi și simți realitatea, că sunt oameni de bună credință care pot să facă ceva din puținele cinematografe care au mai rămas la România – Film nu ai decât să te bucuri”,

Victor Purice, manager Cinema „Mon Amour” Piatra Neamt, împuternicit RADEF

 

 

Perspectiva unui viitor necunoscut și experiențele cu alte cinematografe din alte județe preluate și ulterior desființate au făcut ca atmosfera din sală să fie mai degrabă una apăsătoare.

 

„Eu sunt Viorel de la cinema și de 20 de ani aștept luminița de la capătul tunelului. Astăzi avem lumină la Cinema. Spun din suflet chestia asta. Și prin bunătatea dvs., eu mă gândesc la investițiile care se vor face și mă bazez pe profesionalismul colegilor mei. Sigur putem face o treabă bună pentru comunitate. Și vreau să vă mulțumesc”, a spus și Viorel Hrițcu, directorul cinematografului.

 

Cinema Unirea a fost pus în funcțiune în 1977. Într-o viață de om de când funcționează, cu excepția perioadei de pandemie, a oferit câte cinci spectacole pe zi, unui public botoșănean avid de film.

 

„În decursul anilor, cinematograful a luat locul 1 pe țară de foarte multe ori, raportat la numărul de spectatori și încasări. Din punctul meu de vedere, om care am lucrat în cinematograf, eu văd cinematograful ca pe o artă. Un cinematograf care să fie inclus în programul european „Europa Cinema”, în care să rulăm film românesc și european și să ne bucurăm de premiere în general și să aducem toate festivalurile de film la Botoșani: Festivalului Filmului de la Cannes, Festivalului Filmului Evreiesc, Festivalul Filmului Rusesc...”

Viorel Hrițcu, director Cinematograful Unirea

 

Cu ochii în lacrimi...

 

Printre priorități, sunt necesare din partea municipalității intervenții la partea de acoperiș, unde sunt o serie de infiltrații, precum și o modernizare a grupurilor sanitare.

 

În camera de proiecții, care ar putea fi inclusă într-un muzeu cinematografic într-o eră a digitalizării, Viorel Hrițcu a vorbit cu sufletul în două: „noi am fost așa de necăjiți că aproape nu îndrăznesc să spun toate problemele și toate lucrurile. Așa, din inerție am făcut cum am putut, ne-am descurcat și ne-am descurcat și ne-am descurcat. Acum, în sărăcia în care am trăit, nici nu-mi dau seama ce aș putea să primesc”.

 

Știe că nu se va mai regăsi în situația în care să dea drumul la căldură doar două ore pe zi, iar cinematograful va intra în normalitatea firească: „sperăm ca acum să fie o chestie normală și firească și să fie cât trebuie”.

 

Și se dezvăluie în fața primarului: „când voi ieși la pensie, îmi doresc să trec pe aici, prin fața cinematografului. Și să fie deschis”. Dorința odată expusă, Viorel Hrițcu părăsește grăbit încăperea cu privirea încețoșată. Lupta sa pentru supraviețuire s-a încheiat, un nou capitol este deschis pentru cinematograful dintotdeauna al botoșănenilor.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
Cinema 3D cu șefă tinerică de la PSD, administrat de-o firmă care se ocupă de salubrizare - FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Un an fără Daniela Șfaițer, doamna celor năpăstuiți, prietena celor privilegiați
S-a scurs deja un an de la ziua în care comunitate botoșăneană era străbătută de o undă de șoc. Daniela Șfaițer părăsea discret această lume.
Angajată a unui spital din Botoșani, discurs cu lacrimi: La mulți ani, România, te iubim! Dar e suficient, oare? VIDEO
Primele ore ale dimineții de 1 Decembrie 2023. În oraș erau făcute ultimele pregătiri pentru marea sărbătoare.Unii locuitori ai orașului erau văzuți la ferestre atârnând Drapelul Național.
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Să dea Domnul să nu urmeze exemplul Teatrului !!!
5 august 2021, 18:48
Mulțumim CATALIN Flutur pentru toate demersurile făcute pentru salvarea cinematografului. Semnarea protocolului și pozele publicate reprezintă doar un ultim act. Trebuie realizate lucrări ample de igienizare și amenajare. Spor la treaba !
5 august 2021, 08:17
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Noi interzicem cu desăvârșire folosirea petardelor de către copii. Sunt situații în țară unde copiii și-au pierdut degetele, și-au pierdut ochii. Deci părinții trebuie să fie atenți. Părinții sunt responsabili și părin ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9677 lei
USD
Dolarul SUA
4.6059 lei
CHF
Francul elveţian
5.2613 lei
GBP
Lira sterlină
5.7949 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1911 lei
XAU
Gramul de aur
300.4044 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2601 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2995 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0452 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.7 o C
Dorohoi
-2.5 o C
Bucecea
-3.1 o C
Darabani
-2.3 o C
Saveni
-3.4 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.