Știrea zilei
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică

Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.

Subsecretar de stat, singurul post acordat liberalilor botoșăneni în Cabinetul Cîțu


Conducerea națională a principalei formațiuni de guvernământ a hotărât să împartă funcțiile care revin partidului în cadrul coaliției cu USR-PLUS și UDRM ținând cont de rezultatele obținute la cele două scrutine din 2020, cu precădere la cel general.


Cum liberalii au pierdut atât președinția Consiliului Județean, cât și Primăria municipiului reședință, dar și majoritatea în Consiliul Local, iar la parlamentare au obținut un scor cu aproximativ 5% sub media națională a partidului, potrivit algoritmului de repartizare a posturilor la nivel central PNL-ului de la Botoșani nu îi revine vreo funcție de ministru și nici măcar una de secretar de stat.


Singura funcție atribuită județului este aceea de subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

 

S-au înscris vreo patru, însă când să se voteze a ales Orban unul dintre ei


Inițial, s-a dorit organizarea unei competiții interne în filială, în care să se înscrie cei care vor un astfel de post.


S-au arătat interesați Viorel Grigoraș, Radu Lebădă, Gabriel Cârlan, Gheorghe Sorescu.


Și ar fi urmat ca, prin vot, Biroul Politic Județean să stabilească persoana pe care o susține.


Doar că marți lucrurile au căpătat o altă întorsătură. Gheorghe Sorescu a avut o întrevedere cu președintele PNL, Ludovic Orban, în urma căreia noul președinte al Camerei Deputaților a decis ca fostul prefect și președinte al CJ Botoșani să preia amintitul post de la MAI.

 

”Plecăm de la ideea de continuitate”


În aceste condiții BPJ-ul nu a mai avut loc, iar membrii acestui for au fost invitați să își exprime sau nu susținerea prin mesaje telefonice, iar Gheorghe Sorescu nu a întâmpinat vreo problemă.


”A fost o discuție inclusiv cu președintele partidului. A ținut cont că știu deja despre ce este vorba aici. Plecăm de la ideea de continuitate. Deocamdată nu știu ce atribuții voi avea și când îmi voi termina mandatul de secretar de stat”,


Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI.


A precizat că atribuirea unui singur post în Executiv liberalilor botoșăneni ”este o chestiune care ține cont strict de rezultatele de la parlamentare”.


Timp de ceva peste un an, acesta a coordonat activitatea prefecturilor și a fost perceput deseori ca numărul 2 în MAI.

 

Liberalii au rămas cu puțin peste jumătate din tortul guvernamental


În această situație s-a ajuns și din cauza rezultatului de doar 25% înregistrat de PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Pentru a putea rămâne la guvernare, liberalii au trebuit să facă alianță cu USR-PLUS și UDMR și să cedeze 45% dintre posturile guvernamentale acestor două formațiuni după ce în Cabinetul Orban le dețineau aproape pe toate. Liberalii au pierdut astfel inclusiv funcția de vicepremier pe care o ocupa Raluca Turcan și care a trebuit să se mulțumească doar cu postul de ministru al Muncii.


”Încă nu am primit ordinul de demitere, dar cam despre asta se discută”,


Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).


Prim-vicepreședinte al TNL Botoșani și membru în Biroul Executiv Național al TNL, a coordonat domeniul tineretului din cadrul MTS și vede firească susținerea lui Gheorghe Sorescu pentru unicul post ce mai revine PNL-ului în Guvern:


”Mi se pare normal ca dumnealui să meargă mai departe atât timp cât a activat acolo un an de zile. Personal îl susțin”.

 

Cine revine acasă


În anul 2019 - 2020 de guvernare liberală, PNL Botoșani a avut cei mai mulți reprezentanți în Executiv dintre toate perioadele de după revoluție în care partidul s-a aflat la putere.


Iată-i pe botoșăneni cei care au deținut funcții în Cabinetul Orban:


-    Gheorghe Sorescu, secretat de stat Ministerul Afacerilor Interne


-    Viorel Grigoraș, secretar de stat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii


-    Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului


-    Eduardt Cozminschi, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor


-    Ioan Zarug, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – a fost sprijinit de ALDE, care însă nu mai intrat în Parlament și nu îl mai poate susține.

 

Prefectul rămâne liberal fiindcă useriștii au reușit să fie mai slabi și decât peneliștii


PNL ar urma să păstreze doar 23 de funcții de prefect din toată țara, însă aici norocul liberalilor este că USR-PLUS a scos, raportat la media națională a partidului, un scor și mai slab decât PNL Botoșani, iar negocierile purtate dau deocamdată funcția principalului partid de guvernământ, plus una de subprefect, iar cealaltă de subprefect ar urma să revină Uniunii Salvați România.

 

Mai exact, PNL a obținut doar cu 5% sub media națională, în timp ce procentul USR-PLUS s-a ridicat doar la aproximativ jumătate din cel al alianței la nivelul României.  

 

loading...
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Loading...
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Loading...
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Viorica Dăncilă și-a făcut partid și la Botoșani, un colonel abia trecut în rezervă este președinte interimar: N-am făcut politică până acum, dar sper ca acum să-mi iasă - VIDEO
De săptămâna trecută, la Botoșani a apărut o nouă filială de partid. Națiune – Oameni – Împreună, pe scurt NOI, este formațiunea politică prezidată la nivel național de Viorica Dăncilă, fost prim-ministru al României în perioada 29 ianuarie 2018 - 4 noiembrie 2019.
Furt de pomină la mall: A sustras un pachet gol de țigări, s-a tăiat la o mână și a lăsat urme de sânge pe vitrine
S-a întâmplat la sfârșitul săptămânii precedente, alarma fiind dată de paznicul complexului comercial. Polițiștii ajunși la fața locului au deschis dosar penal pentru furt calificat.
Magie la Festivalul „Floare Albastră”, Irina Rimes a ajuns pentru prima dată la Botoșani și a făcut adolescentele să plângă – VIDEO & GALERIE FOTO
Câteva sute de oameni s-au transformat în cele din urmă în câteva mii la cea de-a XIII-a ediții a Festivalului „Floare Albastră” de la Ipotești, reluat în 2022 după doi ani de pandemie.Lidia Buble și Irina Rimes au urcat pe scenă. Două artiste, una mai desăvârșită decât cealaltă, au oferit publicului botoșănean calitate.
Daca Botosaniul ar avea mai multi reprezentanti in guvern ar iesi mai usor din izolare si ar putea fi astfel promovat pe toate planurile.S-a hotarat "toti pentru unul si unul pentru toti"si pentru ca judetul a avut cu 5% sub nivel national la locale desi in teritoriu in unele circumscriptii au fost procente mai mari. Potrivit egoismului unora ( ideie istorica la romani ), Botosaniul nu ar trebui reprezentat de oameni din judet. Pacat !
17 ianuarie 2021, 10:25
Decizia nu este bună, este genială! S-a asigurat Orban că nu va fi deranjat niciodată, de singurul liberal promovat din Botosani, cu problemele urbei, fiindcă nici nu are probleme Botosaniul. Totul este perfect!
14 ianuarie 2021, 14:38
În sfârșit o decizie bună a lui Orban. Grigoraș în guvern? Consminschi? Bine, nici Sorescu nu-i mai bun, dar ca aștia doi parcă e mai răsărit. Așa, ca pentru Botoșani. Scapă Bucureștiul de ei, ne căpătuim noi cu ei. Să ne rugăm, poate Dumnezeu ne scapa de ei. Sai ne scăpăm noi, peste 4 ani. Nu-i mai votăm deloc
14 ianuarie 2021, 09:18
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Pentru schimbările de la Inspectoratul Școlar dle primar, vă spun sincer acum, au fost făcute de comun acord. Deci, am avut o discuție eu și cu dna Macovei înainte ca aceste schimbări să se fi produs. Asta ca să știți ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9448 lei
USD
Dolarul SUA
4.7348 lei
CHF
Francul elveţian
4.9342 lei
GBP
Lira sterlină
5.7408 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4944 lei
XAU
Gramul de aur
274.8111 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2354 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2560 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6859 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.6 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
24.7 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.