Știrea zilei
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică

Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.

Subsecretar de stat, singurul post acordat liberalilor botoșăneni în Cabinetul Cîțu


Conducerea națională a principalei formațiuni de guvernământ a hotărât să împartă funcțiile care revin partidului în cadrul coaliției cu USR-PLUS și UDRM ținând cont de rezultatele obținute la cele două scrutine din 2020, cu precădere la cel general.


Cum liberalii au pierdut atât președinția Consiliului Județean, cât și Primăria municipiului reședință, dar și majoritatea în Consiliul Local, iar la parlamentare au obținut un scor cu aproximativ 5% sub media națională a partidului, potrivit algoritmului de repartizare a posturilor la nivel central PNL-ului de la Botoșani nu îi revine vreo funcție de ministru și nici măcar una de secretar de stat.


Singura funcție atribuită județului este aceea de subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

 

S-au înscris vreo patru, însă când să se voteze a ales Orban unul dintre ei


Inițial, s-a dorit organizarea unei competiții interne în filială, în care să se înscrie cei care vor un astfel de post.


S-au arătat interesați Viorel Grigoraș, Radu Lebădă, Gabriel Cârlan, Gheorghe Sorescu.


Și ar fi urmat ca, prin vot, Biroul Politic Județean să stabilească persoana pe care o susține.


Doar că marți lucrurile au căpătat o altă întorsătură. Gheorghe Sorescu a avut o întrevedere cu președintele PNL, Ludovic Orban, în urma căreia noul președinte al Camerei Deputaților a decis ca fostul prefect și președinte al CJ Botoșani să preia amintitul post de la MAI.

 

”Plecăm de la ideea de continuitate”


În aceste condiții BPJ-ul nu a mai avut loc, iar membrii acestui for au fost invitați să își exprime sau nu susținerea prin mesaje telefonice, iar Gheorghe Sorescu nu a întâmpinat vreo problemă.


”A fost o discuție inclusiv cu președintele partidului. A ținut cont că știu deja despre ce este vorba aici. Plecăm de la ideea de continuitate. Deocamdată nu știu ce atribuții voi avea și când îmi voi termina mandatul de secretar de stat”,


Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI.


A precizat că atribuirea unui singur post în Executiv liberalilor botoșăneni ”este o chestiune care ține cont strict de rezultatele de la parlamentare”.


Timp de ceva peste un an, acesta a coordonat activitatea prefecturilor și a fost perceput deseori ca numărul 2 în MAI.

 

Liberalii au rămas cu puțin peste jumătate din tortul guvernamental


În această situație s-a ajuns și din cauza rezultatului de doar 25% înregistrat de PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Pentru a putea rămâne la guvernare, liberalii au trebuit să facă alianță cu USR-PLUS și UDMR și să cedeze 45% dintre posturile guvernamentale acestor două formațiuni după ce în Cabinetul Orban le dețineau aproape pe toate. Liberalii au pierdut astfel inclusiv funcția de vicepremier pe care o ocupa Raluca Turcan și care a trebuit să se mulțumească doar cu postul de ministru al Muncii.


”Încă nu am primit ordinul de demitere, dar cam despre asta se discută”,


Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).


Prim-vicepreședinte al TNL Botoșani și membru în Biroul Executiv Național al TNL, a coordonat domeniul tineretului din cadrul MTS și vede firească susținerea lui Gheorghe Sorescu pentru unicul post ce mai revine PNL-ului în Guvern:


”Mi se pare normal ca dumnealui să meargă mai departe atât timp cât a activat acolo un an de zile. Personal îl susțin”.

 

Cine revine acasă


În anul 2019 - 2020 de guvernare liberală, PNL Botoșani a avut cei mai mulți reprezentanți în Executiv dintre toate perioadele de după revoluție în care partidul s-a aflat la putere.


Iată-i pe botoșăneni cei care au deținut funcții în Cabinetul Orban:


-    Gheorghe Sorescu, secretat de stat Ministerul Afacerilor Interne


-    Viorel Grigoraș, secretar de stat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii


-    Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului


-    Eduardt Cozminschi, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor


-    Ioan Zarug, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – a fost sprijinit de ALDE, care însă nu mai intrat în Parlament și nu îl mai poate susține.

 

Prefectul rămâne liberal fiindcă useriștii au reușit să fie mai slabi și decât peneliștii


PNL ar urma să păstreze doar 23 de funcții de prefect din toată țara, însă aici norocul liberalilor este că USR-PLUS a scos, raportat la media națională a partidului, un scor și mai slab decât PNL Botoșani, iar negocierile purtate dau deocamdată funcția principalului partid de guvernământ, plus una de subprefect, iar cealaltă de subprefect ar urma să revină Uniunii Salvați România.

 

Mai exact, PNL a obținut doar cu 5% sub media națională, în timp ce procentul USR-PLUS s-a ridicat doar la aproximativ jumătate din cel al alianței la nivelul României.  

 

loading...
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Două complexuri comerciale și 8 blocuri cu penthouse la ultimul etaj construite pe locul unei foste fabrici de la Botoșani
Terenul care a intrat în circuitul privat de ani buni a rămas neutilizat o lungă perioadă de timp. În prezent, prin investiția complexă demarată de anul trecut pe etapă birocratică, putem vorbi despre o regenerare urbană la marginea orașului.
ANUL ACESTA va avea loc recensământul populației și locuințelor! Recenzare de acasă, din fața calculatorului și zile libere de la serviciu – VIDEO INTERVIU cu noutățile rundei 2022
Unul dintre cele mai importante evenimente din țara noastră este Recensământul General al Populației și Locuințelor, organizat din 10 în 10 ani. Practic, această culegere de date oferă informații exacte (nu estimate) privitoare la numărul real al populației rămasă în țară. Și al spațiilor de orice fel (industriale, locative, anexe etc).
Furturile din spălătoriile auto și alte unități combătute cu contori inteligenți: Se pot citi de la distanță și nu se poate umbla la eiVIDEO
Metodele prin care putea fi manipulat consumul la apă din rețeaua publică gestionată de societatea Nova Apaserv erau extrem de diversificate la Botoșani. Neoficial, în tot felul de cercuri s-a tot vorbit de cârdășii între administratorii unor firme private și angajați de la compania de apă și canalizare care le ofereau portițele prin care își reduceau consumul de apă în mod considerabil.
S-au ambalat degeaba: Bătălia pentru funcția de director la DSVSA Botoșani a ajuns la capitolul ”rămâne cum am stabilit”
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Botoșani rămâne pentru o perioadă nedeterminată cu același conducător. Aceasta cu toate că în luna decembrie a anului trecut Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a programat de două ori un concurs pentru ocuparea funcției de director.
POVESTEA numirii managerului de la „Ambulanță”, de la propuneri la planuri de viitor: Cum m-am hotărât? Într-o noapte! VIDEO
Este medic și vine din Republica Moldova. A cunoscut Botoșaniul începând să trateze pacienți de la sate și s-a regăsit mai apoi în colectivul de la Serviciul Județean de Ambulanță (SJA), unde lucrează de un deceniu.
Bărbați celebri care și-au găsit dragostea la Botoșani: Trăim o iubire așa de mare, încât asta mă face să fiu și mai puternic și mai încrezător decât aș fi crezut vreodată
Ne-am obișnuit cu vedete construite pe calapodul televiziunilor, pe criterii strict conectate la ratingul-rege dătător de audiențe, pe de o parte, sau de vremelnică popularitate, de cealaltă parte. Există însă și persoane publice al căror statut de vedetă se datorează muncii susținute, talentului atent și îndelung lucrat. Paradoxal, deși se bucură de notorietate, viața lor este învăluită într-o discreție uneori dusă la extrem.
LA MULȚI ANI, Botoșani! Trecerea dintre ani între focul de artificii și liniștea rugăciunii, sute de oameni în stradă şi în biserici – GALERIE FOTO&VIDEO
Mii de botoșăneni au ieșit în stradă, pentru a petrece împreună momentul trecerii în anul 2022. După îndelunga perioadă de restricții, oamenii au simțit din nou descătușarea bucuriei. Nu puțini au fost cei pe care noul an i-a găsit în rugăciune.
Botoșănenii care ne-au părăsit în 2021: Candelă pentru cei plecați, spre neuitare
2021 lasă în urmă durere și multe lacrimi. Ne-au părăsit oameni dragi, am pierdut preoți, medici, istorici, artiști. Dar mai ales profesori. Șiruri de lumânări aprinse în acest an pe altarul școlii botoșănene. 2021 a fost, parcă, un doliu nesfârșit.
Marea coaliție PNL – PSD plesnește deja la municipiu, primarul la mâna a trei debutanți pentru un munte de bani după ce liberalii iar s-au enervat
Aleșii de la municipiu se întâlnesc miercuri în ședință extraordinară, iar primul punct de pe ordinea de zi îl reprezintă stabilirea impozitelor și taxelor pe anul viitor.
Loading...
Botoșănenii și Crăciunul în comunism: Povești la gura sobei despre copilăriile petrecute între Moș Crăciun și Moș Gerilă
În a treia zi de Crăciun, Botoșăneanul vă oferă o poveste. Deopotrivă pentru cei mici și pentru cei mari. O poveste cu oameni care au trăit anii gri, cenușii, anii mirosind a portocală adusă de Moș Gerilă. Avem astăzi - la gura sobei - un preot, actori, profesori, o scriitoare, o neostenită bibliotecară, un om de teatru și de cuvânt.
Preotul care merge în spital la orice oră din zi și din noapte și aduce speranță bolnavilor: Nu ai cum să nu empatizezi
Luna aceasta se împlinesc patru ani de când preotul Cristian Buhaciuc vindecă sufletele botoșănenilor internați la Spitalul Județean „Mavromati”. Preotul spovedește și împărtășește bolnavii, săvârșește rugăciuni la orice oră. 
Magia Crăciunului în sânul familiei Irimia – Cenușă, model de comuniune și uniune pentru mulți dintre semeni: GALERIE FOTO
El este preot, ea artistă cu o voce care îți ajunge direct la suflet. Împreună sunt părinții Paraschevei, o minune mică și fragilă care le-a împlinit căminul. Teodor și Iustina Irimia Cenușă reprezintă în continuare un model de familie pentru mulți dintre botoșăneni.
Mese îmbelșugate de sărbători, un medic nutriționist de la Botoșani vine cu sfaturi pentru lăcomia din aceste zile: Deviza ar trebui să fie cumpătarea
Gospodinele au gătit în această perioadă sarmale, fripturi și o mulțime de alte mâncăruri tradiționale. Și nu de puține ori botoșănenii ajung la spital cauza excesului de mâncare sau alcool.
Un concert ALTFEL pe scena Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani: Un frac nonconformist, colinde, muzica Mariei Tănase și multă culoare – GALERIE FOTO&VIDEO
Concertul de Crăciun 2021 al Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani a fost unul atipic. Pentru prima dată la un astfel de eveniment, bagheta dirijorală s-a aflat în mâna unei femei.
Loading...
EXCLUSIV: O avocată și un inginer pregătiți pentru funcțiile de subprefect de la Botoșani
Prima rundă de negocieri din cadrul coaliției de guvernare PNL - PSD – UDMR a fost încheiată prin repartizarea politică a funcțiilor de prefecți și subprefecți.
Depozitul de 10 milioane de euro al județului, pe cale să rămână fără autorizație după pierderea unui proces cu o miză extraordinară
Depozitul ecologic de deșeuri pentru care Uniunea Europeană a oferit o sumă nerambursabilă de 10 milioane de euro a fost inaugurat în 2013.În prezent, la mai puțin de un deceniu de la deschidere, rampa de gunoi este la un mic pas să fie închisă forțat.
„Dușmanul invizibil din spital”: Sute de botoșăneni infectați cu bacterii în timp ce erau internați la Mavromati
Infecțiile nosocomiale rămân o problemă de mare actualitate, iar specialiștii susțin că în orice spital există astfel de cazuri. Important este ca aceste infecții intraspitalicești să fie tratate și raportate.
Primul bal după doi ani: profitul a explodat în pandemie la Botoșani, oamenii de afaceri s-au sărbătorit cu premii, muzică aleasă, mâncăruri și băuturi fine – GALERIE FOTO
După un an de pauză, cauzat de pandemie, Balul Oamenilor de Afaceri organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani a bifat o nouă ediție. A 28 – a întâlnire a antreprenorilor botoșăneni la Topul Județean al Firmelor nu a mai fost însă chiar un bal. Și aceasta tocmai din cauza situației sanitare, intrarea făcându-se de altfel doar în baza certificatului verde.
Președintele clubului de handbal al orașului transportat inconștient la spital, echipa interzisă la Polivalentă pentru o datorie infimă
Refuzul fotbaliștilor de la Gaz Metan Mediaș de a alerga în startul meciului disputat cu FC Botoșani pe motiv că nu și-au primit salariile nu a fost singurul lucru ieșit din comun întâmplat miercuri în sportul botoșănean.
Focuri de armă în codrii lui Eminescu, bărbați cu puști observați pe aleea care duce spre Lacul cu Nuferi – GALERIE FOTO
Împușcăturile au răsunat în mini-vacanța prilejuită de Ziua Națională a României într-o zi de sâmbătă. În zona lacului eminescian de la Ipotești au putut fi observați mai mulți bărbați cu puști de vânătoare în mâini. Turiștii din apropiere au ascultat nedumeriți, în acest timp, focurile de armă care s-au auzit în pădurea din comuna Mihai Eminescu.
Daca Botosaniul ar avea mai multi reprezentanti in guvern ar iesi mai usor din izolare si ar putea fi astfel promovat pe toate planurile.S-a hotarat "toti pentru unul si unul pentru toti"si pentru ca judetul a avut cu 5% sub nivel national la locale desi in teritoriu in unele circumscriptii au fost procente mai mari. Potrivit egoismului unora ( ideie istorica la romani ), Botosaniul nu ar trebui reprezentat de oameni din judet. Pacat !
17 ianuarie 2021, 10:25
Decizia nu este bună, este genială! S-a asigurat Orban că nu va fi deranjat niciodată, de singurul liberal promovat din Botosani, cu problemele urbei, fiindcă nici nu are probleme Botosaniul. Totul este perfect!
14 ianuarie 2021, 14:38
În sfârșit o decizie bună a lui Orban. Grigoraș în guvern? Consminschi? Bine, nici Sorescu nu-i mai bun, dar ca aștia doi parcă e mai răsărit. Așa, ca pentru Botoșani. Scapă Bucureștiul de ei, ne căpătuim noi cu ei. Să ne rugăm, poate Dumnezeu ne scapa de ei. Sai ne scăpăm noi, peste 4 ani. Nu-i mai votăm deloc
14 ianuarie 2021, 09:18
Sondaj
Ați beneficiat de primă cu ocazia sărbătorilor de iarnă
Da
Nu
Nu lucrez
Declaraţia zilei
”Trebuie să fii prezent, implicat și fără emoții. Dar cei care vin fără pic de emoții devin cam aroganți, oamenii mult prea încrezători devin mai antipatici și e greu de lucrat cu ei. Fiecare leu are propriile indicative dup ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9440 lei
USD
Dolarul SUA
4.3296 lei
CHF
Francul elveţian
4.7390 lei
GBP
Lira sterlină
5.9242 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7824 lei
XAU
Gramul de aur
253.3930 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2395 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3911 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1273 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4628 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2023 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
2.2 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
1.5 o C
Darabani
0.6 o C
Saveni
2.2 o C
Ştefăneşti
4.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.