Știrea zilei
Jihad în PNL: Șefii botoșăneni de la București trimiși acasă, unul singur scapă după negocieri cu Orban, dar cu funcție mai mică

Pierderea categorică a alegerilor parlamentare de către PNL Botoșani, venită după înfrângerea de la locale, lasă județul fără reprezentanți la nivel înalt în Guvernul Cîțu. Absolut toți liberalii care au deținut funcții în Cabinetul Orban le vor pierde în scurt timp.

Subsecretar de stat, singurul post acordat liberalilor botoșăneni în Cabinetul Cîțu


Conducerea națională a principalei formațiuni de guvernământ a hotărât să împartă funcțiile care revin partidului în cadrul coaliției cu USR-PLUS și UDRM ținând cont de rezultatele obținute la cele două scrutine din 2020, cu precădere la cel general.


Cum liberalii au pierdut atât președinția Consiliului Județean, cât și Primăria municipiului reședință, dar și majoritatea în Consiliul Local, iar la parlamentare au obținut un scor cu aproximativ 5% sub media națională a partidului, potrivit algoritmului de repartizare a posturilor la nivel central PNL-ului de la Botoșani nu îi revine vreo funcție de ministru și nici măcar una de secretar de stat.


Singura funcție atribuită județului este aceea de subsecretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

 

S-au înscris vreo patru, însă când să se voteze a ales Orban unul dintre ei


Inițial, s-a dorit organizarea unei competiții interne în filială, în care să se înscrie cei care vor un astfel de post.


S-au arătat interesați Viorel Grigoraș, Radu Lebădă, Gabriel Cârlan, Gheorghe Sorescu.


Și ar fi urmat ca, prin vot, Biroul Politic Județean să stabilească persoana pe care o susține.


Doar că marți lucrurile au căpătat o altă întorsătură. Gheorghe Sorescu a avut o întrevedere cu președintele PNL, Ludovic Orban, în urma căreia noul președinte al Camerei Deputaților a decis ca fostul prefect și președinte al CJ Botoșani să preia amintitul post de la MAI.

 

”Plecăm de la ideea de continuitate”


În aceste condiții BPJ-ul nu a mai avut loc, iar membrii acestui for au fost invitați să își exprime sau nu susținerea prin mesaje telefonice, iar Gheorghe Sorescu nu a întâmpinat vreo problemă.


”A fost o discuție inclusiv cu președintele partidului. A ținut cont că știu deja despre ce este vorba aici. Plecăm de la ideea de continuitate. Deocamdată nu știu ce atribuții voi avea și când îmi voi termina mandatul de secretar de stat”,


Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI.


A precizat că atribuirea unui singur post în Executiv liberalilor botoșăneni ”este o chestiune care ține cont strict de rezultatele de la parlamentare”.


Timp de ceva peste un an, acesta a coordonat activitatea prefecturilor și a fost perceput deseori ca numărul 2 în MAI.

 

Liberalii au rămas cu puțin peste jumătate din tortul guvernamental


În această situație s-a ajuns și din cauza rezultatului de doar 25% înregistrat de PNL la alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020. Pentru a putea rămâne la guvernare, liberalii au trebuit să facă alianță cu USR-PLUS și UDMR și să cedeze 45% dintre posturile guvernamentale acestor două formațiuni după ce în Cabinetul Orban le dețineau aproape pe toate. Liberalii au pierdut astfel inclusiv funcția de vicepremier pe care o ocupa Raluca Turcan și care a trebuit să se mulțumească doar cu postul de ministru al Muncii.


”Încă nu am primit ordinul de demitere, dar cam despre asta se discută”,


Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului (MTS).


Prim-vicepreședinte al TNL Botoșani și membru în Biroul Executiv Național al TNL, a coordonat domeniul tineretului din cadrul MTS și vede firească susținerea lui Gheorghe Sorescu pentru unicul post ce mai revine PNL-ului în Guvern:


”Mi se pare normal ca dumnealui să meargă mai departe atât timp cât a activat acolo un an de zile. Personal îl susțin”.

 

Cine revine acasă


În anul 2019 - 2020 de guvernare liberală, PNL Botoșani a avut cei mai mulți reprezentanți în Executiv dintre toate perioadele de după revoluție în care partidul s-a aflat la putere.


Iată-i pe botoșăneni cei care au deținut funcții în Cabinetul Orban:


-    Gheorghe Sorescu, secretat de stat Ministerul Afacerilor Interne


-    Viorel Grigoraș, secretar de stat Ministerul Transporturilor și Infrastructurii


-    Radu Lebădă, secretar de stat Ministerul Tineretului și Sportului


-    Eduardt Cozminschi, președinte Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor


-    Ioan Zarug, vicepreședinte Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – a fost sprijinit de ALDE, care însă nu mai intrat în Parlament și nu îl mai poate susține.

 

Prefectul rămâne liberal fiindcă useriștii au reușit să fie mai slabi și decât peneliștii


PNL ar urma să păstreze doar 23 de funcții de prefect din toată țara, însă aici norocul liberalilor este că USR-PLUS a scos, raportat la media națională a partidului, un scor și mai slab decât PNL Botoșani, iar negocierile purtate dau deocamdată funcția principalului partid de guvernământ, plus una de subprefect, iar cealaltă de subprefect ar urma să revină Uniunii Salvați România.

 

Mai exact, PNL a obținut doar cu 5% sub media națională, în timp ce procentul USR-PLUS s-a ridicat doar la aproximativ jumătate din cel al alianței la nivelul României.  

 

loading...
Se coace marea lovitură: Poate cel mai râvnit post de director la stat, pe cale să fie adjudecat de un liberal care a ratat Parlamentul
EXCLUSIV: Mihaela Huncă a devenit director, preia șefia unei instituții din educație

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Primul muzeu multimedia de la Botoșani, amenajat sub pământ – IMAGINI spectaculoase despre cum va arăta – VIDEO & FOTO
Este posibil grație unui proiect cu finanțare europeană implementat alături de parteneri din Ucraina. Inițiativa aparține Primăriei municipiului Botoșani, prin serviciul de programe europene din cadrul instituției, care a atras finanțarea.
Fetițe gemene în vârstă de patru ani adoptate de o familie din Botoșani
Mai multe familii din Botoșani s-au întregit și au primit o undă de speranță chiar și pe timp de pandemie. Au reușit să adopte copii aflați în grija Direcției Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
S-au supărat eroii în halate albe, guvernanții le-au promis mai mulți bani decât primesc deja și i-au „păcălit”, pacienții le mor în spitale, dar asta contează mai puțin
Prima ședință reunită după nefastul an pandemic 2020 la Prefectura Botoșani le-a fost cumva dedicată salariaților din sistemul sanitar botoșănean. Cunoscuta Comisie de Dialog Social (CDS) care în vremurile de normalitate se întrunea trimestrial și în cadrul căreia erau dezbătute tot felul de probleme întâmpinate de bugetari. Pentru că privații nu beneficiază de atât de multe drepturi precum cei din sistemul public.
”Gentlemen's agreement” la Nova Apaserv! Directorul „providențial” al liberalilor a deblocat într-o săptămână conturile societății
Ținta propusă în primele zile de la preluarea conducerii societății Nova Apaserv a fost deblocarea conturilor și efectuarea plăților restante urgente. Compania risca să fie deconectată de la electricitate și astfel nu mai putea furniza servicii către populație. Aceasta în condițiile în care salariații sunt neplătiți de deja două luni.
De manual: Cum ajungi șefă de centru la un concurs închis doritorilor din afara instituției - DOCUMENT
Persoana care ocupă temporar funcția de șef al Centrului Social de Urgență (CSU) din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) se află în situația favorabilă de a se definitiva pe funcție.
Trei oameni de afaceri, o fostă primăriță și un subsecretar de stat - pentru subprefect la PNL – LISTA
Dacă pentru funcția de prefect lucrurile s-au tranșat relativ repede în PNL Botoșani după ce organizația județeană a obținut postul în cadrul coaliției, oarecum paradoxal, pentru subprefect lucrurile par mai complicate. Sau cel puțin sunt mai mulți doritori.  
Concertul de Ziua Îndrăgostiților pe scena Filarmonicii din Botoșani: Bravo!!!, au strigat domnii / Cam mult, au șoptit doamnele - GALERIE FOTO&VIDEO
Spectacol mai puțin obișnuit, sâmbătă seara, pe scena Filarmonicii ”George Enescu” din Botoșani.
Un medic botoșănean efectuează operații revoluționare în Belgia cu o cască de realitate augmentată dezvoltată de Microsoft și NASA – GALERIE FOTO
”Nimeni nu-i profet în țara lui” este un proverb cu aplicabilitate tot mai dureroasă în România. Și se resimte și mai pregnant în Botoșani, județ părăsit de zeci de mii de oameni plecați să-și găsească un rost în străinătate. Din nefericire, pierdem astfel tot mai multe minți luminate, oameni care dacă ar fi rămas pe aceste meleaguri poate că ar fi reușit să urnească lucrurile și în acest colț uitat de lume.   
Plecări și demisii pe capete la Modern Calor, avem director interimar
Compania de termoficare a orașului se află în plin proces de reorganizare a echipei de management după ce nu mai puțin de trei dintre cei șapte șefi au părăsit unitatea.
Loading...
AFACERILE macabre cu bunurile statului, înfloritoare la Botoșani, locurile care se vând abuziv cu mii de euro
Botoșăneanul semnala fenomenul în urmă cu patru ani de zile, iar de atunci aproape că nu s-a schimbat nimic. Site-urile de vânzări sunt pline de anunțuri prin care se scot la vânzare locuri de înhumare din cimitirele statului.
Cum să pierzi șefia de la ”Apă” după ce ai avut 5 membri în CA din 7: Uluitoarea poveste în care Șoptică și Țurcanu au răsturnat PSD-ul cu... Pro
Propulsarea unui director liberal la conducerea SC Nova Apaserv SA în condițiile în care acționar majoritar al societății este Consiliul Județean, instituție cu președinte, vicepreședinte și administrator public de la PSD, a fost posibilă datorită unui plan pus la cale de PNL la care s-au raliat Pro România și ALDE.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă NU au demisionat! Pur și simplu au fost anunțați să NU mai vină la serviciu – DOCUMENT
După publicarea articolului referitor la plecarea a doi angajați din cadrul Direcției de Asistență Socială (DAS) Botoșani, unul dintre cei care s-au trezit cu contractul de muncă încetat a dorit să clarifice public modul în care s-a realizat încheierea relațiilor de muncă.
Viteji și vocali doar pe Facebook! Oficial, majoritatea pacienților care au fost internați la Mavromati NU au dat șpagă sau NU au cumpărat medicamente
Peste 2.000 de pacienți sunt internați lunar la Spitalul Județean Mavromati. Puțini sunt însă cei care își exprimă oficial opinia cu privire la serviciile oferite de către cea mai mare unitate medicală din județ.
Omul lui Țurcanu de la ALDE a preluat Partidul AUR la Botoșani: Ne-am strâns mâna
O mișcare surprinzătoare pe scena politică botoșăneană a avut loc la mijlocul acestei săptămâni. Conducerea națională a Partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a desemnat un nou președinte al organizației județene. Și nu este vorba despre independentul care discutase pe această temă cu liderii de la București, ci de membrul altui partid.
Loading...
Costel Șoptică și-a luat înapoi prefectul și un subprefect! Vot și jocuri de culise pentru posturile din Prefectură
PNL a obținut trei posturi de conducere în Prefectură, a pierdut unul și intră în marea bătălie pentru alegerea persoanelor care le vor ocupa, în cazul a cel puțin două dintre ele. Vineri, 5 februarie 2021 membrii Biroului Politic Județean (BPJ) din cadrul PNL Botoșani vor vota pentru susținerea politică a prefectului, fie el același sau altul.
Șeful de la Cantina de Ajutor Social și bucătăreasa șefă au renunțat la posturi după scandalul care se lasă cu un proces colectiv
Acțiunea fără precedent a oamenilor străzii de la Botoșani care și-au arătat intenția de a deschide un proces colectiv împotriva Direcției de Asistență Socială (DAS) a municipalității botoșănene s-a soldat cu ieșirea din sistem a doi angajați care au fost implicați direct în furnizarea meselor pe timpul carantinei.
SURSE: Fost candidat la locale și parlamentare aproape să ocupe o funcție care a avut un singur deținător în istoria județului
Un social democrat specializat pe fonduri europene ar urma să preia funcția de administrator public al Consiliului Județean.
Când îți trage statul țeapă: Autoritatea Electorală a rambursat peste 100 de milioane partidelor pentru campanie, dar n-a înapoiat 1 leu independenților
”Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că astăzi, 29 decembrie 2020, au fost rambursate partidelor politice parlamentare și neparlamentare care au îndeplinit condițiile legale, sumele aferente cheltuielilor efectuate în campania electorală pentru alegerile locale din anul 2020”.
Memorabilul an 2020! AMENZI de peste 1,2 milioane de euro aplicate de polițiști botoșănenilor prinși pe stradă
2020, anul în care un virus din China a lovit întreg mapamondul, a adus cu sine o serie de restricții pentru populație care nu ar fi fost concepute sau acceptate în trecut. Libera circulație a rămas doar un concept sau un drept constituțional trecut doar pe hârtie.
Asediul de la Impozite și Taxe tratat cu sedii noi: Primăria deschide încă două centre de încasare
Și în anii anteriori aglomerația era nelipsită de la Direcția de Taxe și Impozite Locale în luna ianuarie, când botoșănenii se prezentau la ghișee pentru a-și achita obligațiile financiare. Doar că în 2021 cozile au fost transferate în exterior din cauza pandemiei și astfel au creat disconfort pentru contribuabilii care au fost nevoiți să aștepte la coadă, în frig, până să le vină rândul la casierii.
Daca Botosaniul ar avea mai multi reprezentanti in guvern ar iesi mai usor din izolare si ar putea fi astfel promovat pe toate planurile.S-a hotarat "toti pentru unul si unul pentru toti"si pentru ca judetul a avut cu 5% sub nivel national la locale desi in teritoriu in unele circumscriptii au fost procente mai mari. Potrivit egoismului unora ( ideie istorica la romani ), Botosaniul nu ar trebui reprezentat de oameni din judet. Pacat !
17 ianuarie 2021, 10:25
Decizia nu este bună, este genială! S-a asigurat Orban că nu va fi deranjat niciodată, de singurul liberal promovat din Botosani, cu problemele urbei, fiindcă nici nu are probleme Botosaniul. Totul este perfect!
14 ianuarie 2021, 14:38
În sfârșit o decizie bună a lui Orban. Grigoraș în guvern? Consminschi? Bine, nici Sorescu nu-i mai bun, dar ca aștia doi parcă e mai răsărit. Așa, ca pentru Botoșani. Scapă Bucureștiul de ei, ne căpătuim noi cu ei. Să ne rugăm, poate Dumnezeu ne scapa de ei. Sai ne scăpăm noi, peste 4 ani. Nu-i mai votăm deloc
14 ianuarie 2021, 09:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
Cum mi-am întâlnit sufletul pereche într-un reality show la televizor? Eu chiar mă văd măritată, tânără să fiu! Anul ăsta nu… mai sunt chestii de rezolvat şi apoi. Nu, încă nu ne-am mutat împreună! Cu George mă înţ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8725 lei
USD
Dolarul SUA
3.9845 lei
CHF
Francul elveţian
4.4025 lei
GBP
Lira sterlină
5.6427 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7566 lei
XAU
Gramul de aur
229.6421 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2291 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3531 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1869 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1929 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1867 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.9 o C
Dorohoi
12.4 o C
Bucecea
13.1 o C
Darabani
9.7 o C
Saveni
12.3 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.