Știrea zilei
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO

Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.

Monștrii pandemiei 

 

Alții, pe trepte, completează tot felul de cereri. Întrebați de ce nu fac acest lucru în interiorul instituției, răspund că nu sunt lăsați să intre.

 

 

 

 

La ușă, același paznic din urmă cu două luni, când instituția a fost vizitată de președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, cu aceleași reguli și ordine „de sus”. În calitate de jurnalist la Botoșăneanul transmit că doresc să ajung la doi dintre directorii care își desfășoară activitatea în clădire. Paznicul îmi răspunde că nu am voie.

 

Insist, mai ales în contextul în care prefectul Dan Nechifor, la momentul periplului liderului PNL prin instituții, anunța că ia toate măsurile necesare pentru ca accesul în unitățile PUBLICE să fie neîngrădit. O fi fost valabilă chestia asta prin alte părți, pe șefii de la Casa de Pensii, care țin oamenii în soare, ploaie, ninsoare, pare să îi intereseze puțin spre deloc de ce le cere prefectul.

 

Insist pentru că mă aflu totuși într-o clădire în care se lucrează cu public și mă aflu acolo în vederea obținerii de informații necesare redactării unui articol. În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, care permite accesul jurnaliștilor în instituții și în condițiile în care una dintre activitățile de bază ale jurnalismului presupune colectarea de date din teren. Inclusiv deplasarea la tot felul de directori de la stat.

 

 

Instituțiile publice sau proprietatea paznicilor și a directorilor?

 

Paznicul strigă că are ordine de sus prin care să nu permită accesul nimănui, inclusiv al jurnaliștilor. Un angajat al Casei de Pensii, aflat în apropiere, încearcă să-l convingă să se retragă la ușa pe care o păzește și să mă lase să îmi continui drumul. Paznicul se încăpățânează și repetă că are ordine de sus să nu intre nimeni.

 

Îl întreb care director i-a dat respectivul ordin, îmi răspunde că are patru de care ascultă. Pun mâna pe clanță pentru a deschide respectiva ușă, paznicul, care este angajat al unei firme de pază care are încheiat contract cu CJP se repede, mă împinge cu putere și se postează în fața ușii și repetă obsesiv: „am ordin să nu dau voie la nimeni să urce”.

 

 

Gestul de violență al paznicului și contactul fizic sunt incidente de care aproape că nu am avut parte în cei peste 10 ani de jurnalism. Nici la intrarea în Prefectura Botoșani, Consiliul Județean sau Primărie. Nici la sediile Poliției, Parchetului, DIICOT-ului sau Jandarmeriei, unde există pază militarizată, însă unde niciun angajat nu a îndrăznit vreodată să bruscheze vreun jurnalist oricât de tensionată ar fi fost situația.

 

Scena are loc în fața ușii cu acces către etajele superioare pe care scrie sugestiv: „acces permis doar angajaților. Nu izbiți ușa”.

 

Angajatul din Casa de Pensii care se afla în apropiere a intervenit imediat și a deschis ușa pentru a putea urca scările către etajul 1 unde se află biroul Cristinei Anton, încercând să-l țină deoparte pe respectivul paznic.

 

 

La etajul 1 al instituției, holul chiar pustiu semn că într-adevăr nu ajunge niciun cetățean acolo. Apare un funcționar care mirat de prezența mea, mă întreabă ce caut și cum am ajuns acolo. Își confundă propria sufragerie cu locul de muncă care se presupune că este public. Este imediat trimis înapoi la treabă de directorul economic Ioan Buzilă, apelat și el de paznic după scena de la parter. 

 

 

La câteva minute a urcat și șefa CJP, care susține că se afla la parter într-o audiență cu un pensionar. Am întrebat simplu de ce a interzis accesul în instituție, chiar și la etajele superioare, pentru jurnaliști:

 

Cristina Anton: Dar nu este interzis. Doar că relațiile cu publicul se dau jos la parter și oamenii nu mai au voie să urce sus, la etaj”

 

 

Reporter: De ce?

 

Cristina Anton:„Pentru că relațiile cu publicul se dau jos la parter, ei își primesc absolut toate informațiile de care au nevoie, doar jos la parter. Atât. Este un flux stabilit și în urma pandemiei”.

 

În prealabil avusese o discuție cu Marcel – paznicul care și-a justificat gestul prin faptul că nu purtam mască de protecție.

 

Cristina Anton: „Ați avut mască când ați urcat? Mi-a spus: a fost doamna și nu am lăsat-o să urce pentru că nu avea mască la gură. Așa mi-a spus”

 

Fals, aveam masca de protecție la momentul în care am fost bruscată, lucru care se vede și din imaginile surprinse. (foto jos)

 

 

Directorul CJP, Cristina Anton, a fost de asemenea întrebat dacă este reală afirmația bărbatului privitoare la interzicerea accesului în unitate.

 

„Nu este adevărat. Am spus așa: nu au voie să urce la etajele superioare. Funcționarii statului i-am mutat la ghișeele de la parter, ca să fie ordine și un flux, atât. Nu stau afară oamenii să completeze. Ce ați văzut afară sunt oameni de la expertiza medicală. În urma faptului că d-na doctor de la Dorohoi a ieșit la pensie, acum Botoșaniul deservește întregul județ. Și este foarte greu ca un singur medic de expertiză medicală să acopere întreg județul și să deservim absolut toate serviciile medicale”,

Cristina Anton, director executiv CJP

 

A continuat și a arătat că: „În această clădire sunt două instituții publice, este și AJPIS-ul”. Cu atât mai mult, accesul cetățenilor ar trebui să fie permis, chiar și spre birourile funcționarilor, pentru a nu mai exista aglomerație la parter, și oameni care să fie nevoiți să completeze cereri pe genunchi.

 

Cristina Anton: „Ce să facă la etajele superioare? Dar înainte ce făceau? Jos la parter toate ghișeele deservesc absolut toate serviciile din cadrul Casei Județene de Pensii”

 

Și a explicat cum s-a ajuns aici:

 

„A fost atunci procedura impusă pe perioada stării de urgență, a venit starea de alertă și fluxul acesta de intrări - ieșiri s-a păstrat. Toate serviciile către public sunt la ghișeele de la parter, orice persoană care vine sau dorește o audiență, chiar cu directorii, nu-i nicio problemă, se sună și noi coborâm. Nu putem să stăm toată ziua jos la parter, avem diferite activități”.

 

 

Pandemia blocată doar în instituții

 

Din criza sanitară s-a scurs deja un an și aproape 5 luni de zile, iar în prezent în județul Botoșani s-a ajuns la o rată de infectare de 0.02%. Pe data de 18 iulie 2021 era înregistrat un singur caz, la o persoană din comuna Nicșeni. Asta după o mulțime de zile cu zero cazuri.

 

Mai mult decât atât, în municipiul reședință de județ, unde sunt concentrate toate instituțiie publice de stat, în ultimele 14 zile a fost înregistrat un singur caz activ, la o populație de 119.035 de persoane. Și o rată de infectare de 0.01 %.

 

Însă, o parte dintre cei care se află la conducerea unor unități ale statului continuă să se prevaleze de această pandemie care permite luarea de tot felul de reguli idioate care să producă o ruptură în adevăratul sens al cuvântului între funcționari și cetățeni. Reguli care anul trecut erau probabil justificate. Nu și la acest moment și nu cu atâta exces de zel și chiar cu accese de violență când vine vorba de a fi permis accesul într-o instituție.

 

„Presa poate să intre oricând, oricând pot să intre și să filmeze. Nu am nicio problemă cu dvs. sub nicio formă”, a oferit asigurări Cristina Anton, deși realitatea și comportamentul celui pe care l-a păstrat în instituție, la ușă, o contrazic.

 

Același paznic NU i-a permis accesul în Casa de Pensii deputatului Costel Șoptică care este și președintele PNL Botoșani. Parlamentarul a fost nevoit să-l apeleze telefonic pe Ioan Buzilă, directorul adjunct al CJP, iar după ce acesta a ajuns în hol, a avut acces în interior.

 

Înainte de asta, într-o discuție cu același paznic, am încercat să-i explic faptul că sunt jurnalist și în mod normal am voie să intru în instituție: „aaa, mai ales presa nu are voie să intre”, a fost răspunsul lui simplu, de om care a învățat bine cum să respecte ordinele de sus.

 

Și după cele două incidente a fost menținut, fără a fi luată vreo măsură de către conducere, semn că poate omul avea dreptate în mintea lui și chiar respecta niște ordine.

 

Venite de la directorul executiv care a avut până de curând clădirea în administrare, Cristina Anton, șefa de la Dorohoi care a rămas ancorată în trecutul pandemic, cu tot cu regulile ce decurg din el.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Casa de Pensii Botoșani se adaptează măsurilor de siguranță impuse: ”Vom fi mult mai receptivi în consilierea telefonică și on-line”
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Condamnări la pachet cu patronul, pentru comisarii de la Protecția Consumatorilor cu șpaga de 400 de lei
Procesul pentru infracțiuni de corupție care-i viza pe cei doi comisari de la Protecția Consumatorilor Botoșani s-a terminat la Tribunalul Botoșani.
”3 Sud Est” și Filarmonica Botoșani, spectacol magic cu 4.000 de oameni la București: Un vis care se împlineșteVIDEO & GALERIE FOTO
Trupa care în anii 90 a pus practic bazele muzicii dance în România, și-a încheiat apoteotic turneul început în urmă cu aproape două luni. După concerte în 16 orașe din România și două reprezentații la Chișinău, ”3 Sud Est” a organizat pe 28 noiembrie un spectacol grandios la Sala Palatului.
Nova Apaserv începe să dea semne de viață: Plătim apa ca la Netflix, compania a trimis și peste 22.000 de SMS-uri abonaților
Compania de apă și canalizare a județului a devenit o țintă permanentă atât a cetățenilor cât și a unor instituții sau chiar partide politice.Iar reacția nu a întârziat să apară în acest proces complicat de resuscitare a imaginii publice pe care o are acum Nova Apaserv.
O zi națională cum alta n-a fost la Botoșani: Paradă aeriană, defilare militară, dar și canină, autospeciale de intervenție
Ziua Națională a României care se organizează anul acesta la Botoșani va avea un farmec aparte.Botoșănenii care vor ieși în stradă pentru a sărbători ziua tuturor românilor vor avea parte de un spectacol de neuitat.
Eveniment de poveste: Concert la o vioară ”Stradivarius” de 10 milioane de euro, botoșăneni fermecați la ”Baroque tour” – VIDEO & GALERIE FOTO
Pentru majoritatea violoniștilor din lume să cânte la o vioară ”Stradivarius” reprezintă o încununare a carierei. Românul Răzvan Stoica își trăiește de 14 ani visul și concertează la unul dintre celebrele instrumente create de Antonio Stradivari.
Bugetarii de la Botoșani care NU au mai protestat vreodată: Nu de plăcere stăm în fața instituțieiGALERIE FOTO
În aproape trei decenii de activitate acești lucrători dintr-o unitate de stat nu au întrerupt niciodată activitatea.
Două seri acasă la... Filarmonică! Concert magic pregătit pentru Crăciun cu Ozana Barabancea, patru tineri talentați de peste Prut și un prezentator celebru 
Filarmonica „George Enescu” Botoșani a început pregătirile pentru ce se anunță a fi „cel mai spectaculos concert al finalului de an”.
Lucrările la McDonald's aproape de finalizare, restaurantul începe să prindă contur la Botoșani – VIDEO & GALERIE FOTO
Clădirea în care va funcționa restaurantul la Botoșani este finalizată în proporție de 70%Obiectivul din municipiul reședință va fi restaurantul cu numărul 101 deschis în România de către lanțul american.
Un proprietar de clădiri obligat să plătească 160.000 de euro impozit de neglijență: Va fi executat, ca orice contribuabil
Este probabil unul dintre cele mai mari impozite calculate în municipiu pentru un proprietar de clădire.În lei, suma totală se ridică la 800.000 de lei, echivalentul a 160.000 de euro.
Un fost director de la „Apă” schimbă tabăra și intră în rândul muncitorilor ca lider sindical: Am fost și în canal și în Consiliul de Administrație
Premieră la Botoșani într-o societate comercială cu capital de stat, unde un fost director general încearcă să devină reprezentant legal al muncitorilor și nu numai.
Unul dintre directorii de la Casa de Pensii a părăsit instituția
Este vorba despre unul dintre cei doi adjuncți ai unității de stat, care din această toamnă nu mai ocupă funcția de conducere din fruntea Casei Județene de Pensii (CJP).
Balul Oamenilor de Afaceri s-a transformat în gală cu dress code black & white: businessmeni surpriză, absențe neașteptate și premiere pe sărite – VIDEO & GALERIE FOTO
Cei mai performanți antreprenori s-au întâlnit vineri seară la salonul ”Luceafărul” de la Cucorăni la a XXX – a ediție a Balului Oamenilor de Afaceri. În anul aniversar manifestarea s-a transformat, cel puțin declarativ, în Gala Excelenței în Afaceri, la care organizatorul, Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, a lansat Topul Județean al Firmelor.
Povestea gemenilor învingători care au cântărit 1.000 de grame și au stat TREI luni în incubator: Au avut foarte multe complicațiiVIDEO
S-au spus și s-au ascultat povești de învingători vineri, 17 noiembrie 2023, la Maternitatea Botoșani.
Anul acesta: Revelion „pe avarii” organizat în centrul municipiului Botoșani, Primăria caută artiști cu pretenții mai puține
Consiliul Județean a ajuns să organizeze parada obiceiurilor de iarnă cu sprijin financiar din mediul privat.Primăria ține pasul și încearcă să creioneze un spectacol cât de cât satisfăcător pentru noaptea de Revelion, deși fondurile sunt limitate.
Instituția la care a ajuns să muncească doar directoarea: Stătea singură la ghișeu și primea cereri – VIDEO & GALERIE FOTO
Valul de proteste lovește în tot mai multe instituții ale statului, iar mai nou întrerup activitatea salariații din structurile Ministerului Muncii și Solidarității Sociale (MMSS).Se ajunge astfel la situații în care la aceste instituții lucrează doar șefii.
Caravana AUR pe interzis! Alianța și-a prezentat candidații de la europarlamentare cu un autocar parcat în centrul orașului, în zonă interzisă – GALERIE FOTO
Pentru această încălcare a Codului Rutier șoferii din Botoșani riscă amenzi din partea polițiștilor.Cei de la AUR, în schimb, și-au văzut nestingheriți de activitatea politică fără ca cineva să observe „elefantul” galben din centrul orașului.
Irina Rimes și muzicienii Filarmonicii au purtat peste 700 de botoșăneni pe tărâmul viselor: Mulțumim că ne-ați primit la voi acasăVIDEO & GALERIE FOTO
De aproximativ o lună cel mai așteptat concert al acestui final de an a fost fără doar și poate cel în care artista Irina Rimes a cântat la Botoșani alături de orchestra simfonică a Filarmonicii de Stat George Enescu dirijată de maestrul Alexandru Ilie.
Pasiune de-o viață: Cățelul din Botoșani desemnat de 10 ori campion național și internațional într-un singur an – VIDEO & GALERIE FOTO
Un botoșănean îndrăgostit iremediabil de câinii cu pedigree dărâmă un record cu un exemplar pe care l-a crescut de mic.Într-un singur an patrupedul a obținut zece titluri de campion național și internațional.
Când două consiliere se bat, câștigă... vicele – Lider nou de grup pregătit de liberali pentru CJ
Plecarea lui Viorel Iliuță din PNL a provocat unele dispute în cadrul filialei județene pe seama funcției de lider al grupului de consilieri județeni pe care fostul viceprimar o ocupa.
Secția de psihiatrie dintr-o fostă creșă care amintea de Auschwitz: Nici nu vreau să-mi aduc aminte cum arăta VIDEO & GALERIE FOTO
Condițiile din saloanele în care sunt îngrijiți bolnavii cei mai dificili de la Botoșani erau unele de nivel redus.Clădirea per ansamblu, în care a funcționat prima creșă a orașului, se apropia de imaginea unui fost lagăr.
Îmi povestea cineva că la apă plătea factura fără probleme, era la zi, şi, şi a venit Macac-ul şef, a jurat să scoată pierderile din iarbă verde, s-a uitat prin hârţoage şi a observat că o serie de abonaţi nu făcuseră verificarea metrologică la apometre, nimeni nu i-a atenţionat, au fost trecuţi automat la pauşal cu câteva luni în urmă. Deşi erau la zi cu plata le-a venit o altă factură cu calculul la pauşal, bine au zis ei plătim şi mergem să facem verificarea la apometre, na, na, na a zis Macac-ul, anul ăsta nu se mai fac verificări aşa că plătiţi la pauşal până la anul. Un nene le-a vândut pontul, mergeţi şi luaţi apometre de la nea patronul FC, costă 150 lei şi aţi rezolvat problema! Plandemie, plandemie să dea domnul să te ţie muuulţi ani!
21 iulie 2021, 15:06
Da, dar vrem degeaba! Tara este ocupata de nesimtiti, lichele si nonprofesionalisti. Institutii supraaglomerate pline cu tot soiul de beizadele pesediste, peneliste si apartinand si altor secte. Din fericire pentru Botosani mai traieste inca acel"caine de paza al democratiei"- presa, care tot din fericire este libera. Deocamdata. Insa nu esti bruscat doar la casa de pensii, esti bruscat si amenintat si la spitalul judetean. Poti lua si bataie de la golanii de acolo. O revolutie adevarata ne poate salva de prostocratia marsava instalata, de capusele acestea nerusinate cu carnet de partid. Stii tu nulitate care"vrei o tara ca afara" ce inseamna lucrul acesta? Nu stii, habar nu ai! Afara cetateanul platitor de impozite este centrul universului unui stat civilizat si prosper, nu putorile care nu vor sa fie deranjate! Felicitari jurnalistilor! Cetatenii trebuie sa-i sprijine pe jurnalisti, fiindca se pare ce sunt ultima farama de democratie din tara aceasta agonizanta.
20 iulie 2021, 22:49
cloaca de țărani acolo, habar nu au de legi, isi iau salariile...... despre disprețul fata de cetățeni ce sa mai spui?, aduși si puși politic, asta sunt!, nici carte nu prea stiucu privatele lor..... stau si ma intreb daca nu le e lene sa se uite pe toate documentele din dosarele de pensionare?, am auzit ca la BT sunt calculate cele mai mici pensii din tara!...... normal ar fi sa fie dati toti afara si organizate concursuri pe bune pt 1/2 din nr posturidin organigrama
20 iulie 2021, 17:27
RUSINE să le fie...nu e vorba aici ca nu a lăsat un jurnalist, vorba e cum ne tratează pe noi toți. Sunt plătiți din contributiile poporului, ar trebui sa fie in slujba cetățeanului...NU DISPRET, NU IGNORANTA, NU MUTRE ACRE, NU PREAMARIRE, NUUUU...cu toți suntem oameni, se pare că in acea instituție nu chiar toți sunt Oameni. RUSINE!
20 iulie 2021, 16:25
Presa are prea multa libertate ! Esti un reporter care se baga in sufletul omului, slab. Are rost sa mentionez de anumite presiuni pe care le faci ? ...de traficul de influenta ? Daca nu te-as sti ..nu as spune. Hai sa fim civilizati daca tot vrem o tara ca afara. In nici o instutie nu este voie sa filmezi, fotografiezi si mai ales ca jurnalist sa intri abuziv peste oameni...apropo de legi. Daca e instutie a statului inseamna ca ai doar drepturi ? Stiu sigur ca acest comentariu nu va fi postat dar cel putin tu Gabriela sau tovarasul Sergiu il va citit...presa de slaba calitate. Cum e cu articolele platite despre ridicarea in slavi a unor sefi de institutii? Vrei exemplu si dovada ? Urat.
20 iulie 2021, 09:45
Aceasta mare divă după ce a fentat PSD-UL să o pună directoare, l-a prostit și pe Șoptică să o lase în continuare pe acest post mai are și tupeu să se ia și cu presa. Este o vorbă că îl cunoști pe om după ce ii dai funcție. Din tăietor de bilete a ajuns mare director și vedem ce îi poate capul. PNL chiar nu aveți oameni competenți? Sau șpaga este mare?
20 iulie 2021, 09:44
După cum se vede în poză, marea realizare managerială a directorului, este acel afiș NU TRÂNTIȚI UȘA!Nu i-a trecut directorului prin tărtăcuța goală ideea să monteze chiar și din banii lui mulți(și așa îi ia degeaba) un amortizor care costă cca.30 de lei.
20 iulie 2021, 09:42
Îmi place la nebunie liberalismul ÎNGRĂDIT, instalat în instituțiile Statului, care funcționează pe banii noștri, dar în folosul angajaților.Cînd Budăi stătea cu ușa biroului deschisă și intrau la el pensionarii fără nici o planificare nu era bine!Acum că stau pensionarii precum câinii comunitari în așteptarea unui os sub zidurile instituției, e bine.E un bun prilej, ca presa liberă și neaservită să se manifeste ca atare.
20 iulie 2021, 09:36
in casa de pensii,toate astea,sunt de la directorul adjunct,Buzila Ioan.El dicteaza ca un vechil.Nu recunosc salariatii sau nu vor sa spuna,dar asta-i adevarul .
20 iulie 2021, 08:35
Se stie,paznicul este director la toate institutiile!
20 iulie 2021, 07:58
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
”Mă duc la Craiova să câştig şi cred că pot să câştig. Vorba lui Dorinel Munteanu, de ce să-mi fie frică? Dacă stăm bine fizic, câştigăm. Fotbalistic cred că suntem la nivelul lor, nu cred că sunt atât de talentaţi î ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9679 lei
USD
Dolarul SUA
4.6140 lei
CHF
Francul elveţian
5.2769 lei
GBP
Lira sterlină
5.8029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1866 lei
XAU
Gramul de aur
301.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2595 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3050 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0289 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3946 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6664 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-2.1 o C
Dorohoi
-3.6 o C
Bucecea
-2.6 o C
Darabani
-4.3 o C
Saveni
-2.6 o C
Ştefăneşti
0.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.