Știrea zilei
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO

Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.

Monștrii pandemiei 

 

Alții, pe trepte, completează tot felul de cereri. Întrebați de ce nu fac acest lucru în interiorul instituției, răspund că nu sunt lăsați să intre.

 

 

 

 

La ușă, același paznic din urmă cu două luni, când instituția a fost vizitată de președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, cu aceleași reguli și ordine „de sus”. În calitate de jurnalist la Botoșăneanul transmit că doresc să ajung la doi dintre directorii care își desfășoară activitatea în clădire. Paznicul îmi răspunde că nu am voie.

 

Insist, mai ales în contextul în care prefectul Dan Nechifor, la momentul periplului liderului PNL prin instituții, anunța că ia toate măsurile necesare pentru ca accesul în unitățile PUBLICE să fie neîngrădit. O fi fost valabilă chestia asta prin alte părți, pe șefii de la Casa de Pensii, care țin oamenii în soare, ploaie, ninsoare, pare să îi intereseze puțin spre deloc de ce le cere prefectul.

 

Insist pentru că mă aflu totuși într-o clădire în care se lucrează cu public și mă aflu acolo în vederea obținerii de informații necesare redactării unui articol. În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, care permite accesul jurnaliștilor în instituții și în condițiile în care una dintre activitățile de bază ale jurnalismului presupune colectarea de date din teren. Inclusiv deplasarea la tot felul de directori de la stat.

 

 

Instituțiile publice sau proprietatea paznicilor și a directorilor?

 

Paznicul strigă că are ordine de sus prin care să nu permită accesul nimănui, inclusiv al jurnaliștilor. Un angajat al Casei de Pensii, aflat în apropiere, încearcă să-l convingă să se retragă la ușa pe care o păzește și să mă lase să îmi continui drumul. Paznicul se încăpățânează și repetă că are ordine de sus să nu intre nimeni.

 

Îl întreb care director i-a dat respectivul ordin, îmi răspunde că are patru de care ascultă. Pun mâna pe clanță pentru a deschide respectiva ușă, paznicul, care este angajat al unei firme de pază care are încheiat contract cu CJP se repede, mă împinge cu putere și se postează în fața ușii și repetă obsesiv: „am ordin să nu dau voie la nimeni să urce”.

 

 

Gestul de violență al paznicului și contactul fizic sunt incidente de care aproape că nu am avut parte în cei peste 10 ani de jurnalism. Nici la intrarea în Prefectura Botoșani, Consiliul Județean sau Primărie. Nici la sediile Poliției, Parchetului, DIICOT-ului sau Jandarmeriei, unde există pază militarizată, însă unde niciun angajat nu a îndrăznit vreodată să bruscheze vreun jurnalist oricât de tensionată ar fi fost situația.

 

Scena are loc în fața ușii cu acces către etajele superioare pe care scrie sugestiv: „acces permis doar angajaților. Nu izbiți ușa”.

 

Angajatul din Casa de Pensii care se afla în apropiere a intervenit imediat și a deschis ușa pentru a putea urca scările către etajul 1 unde se află biroul Cristinei Anton, încercând să-l țină deoparte pe respectivul paznic.

 

 

La etajul 1 al instituției, holul chiar pustiu semn că într-adevăr nu ajunge niciun cetățean acolo. Apare un funcționar care mirat de prezența mea, mă întreabă ce caut și cum am ajuns acolo. Își confundă propria sufragerie cu locul de muncă care se presupune că este public. Este imediat trimis înapoi la treabă de directorul economic Ioan Buzilă, apelat și el de paznic după scena de la parter. 

 

 

La câteva minute a urcat și șefa CJP, care susține că se afla la parter într-o audiență cu un pensionar. Am întrebat simplu de ce a interzis accesul în instituție, chiar și la etajele superioare, pentru jurnaliști:

 

Cristina Anton: Dar nu este interzis. Doar că relațiile cu publicul se dau jos la parter și oamenii nu mai au voie să urce sus, la etaj”

 

 

Reporter: De ce?

 

Cristina Anton:„Pentru că relațiile cu publicul se dau jos la parter, ei își primesc absolut toate informațiile de care au nevoie, doar jos la parter. Atât. Este un flux stabilit și în urma pandemiei”.

 

În prealabil avusese o discuție cu Marcel – paznicul care și-a justificat gestul prin faptul că nu purtam mască de protecție.

 

Cristina Anton: „Ați avut mască când ați urcat? Mi-a spus: a fost doamna și nu am lăsat-o să urce pentru că nu avea mască la gură. Așa mi-a spus”

 

Fals, aveam masca de protecție la momentul în care am fost bruscată, lucru care se vede și din imaginile surprinse. (foto jos)

 

 

Directorul CJP, Cristina Anton, a fost de asemenea întrebat dacă este reală afirmația bărbatului privitoare la interzicerea accesului în unitate.

 

„Nu este adevărat. Am spus așa: nu au voie să urce la etajele superioare. Funcționarii statului i-am mutat la ghișeele de la parter, ca să fie ordine și un flux, atât. Nu stau afară oamenii să completeze. Ce ați văzut afară sunt oameni de la expertiza medicală. În urma faptului că d-na doctor de la Dorohoi a ieșit la pensie, acum Botoșaniul deservește întregul județ. Și este foarte greu ca un singur medic de expertiză medicală să acopere întreg județul și să deservim absolut toate serviciile medicale”,

Cristina Anton, director executiv CJP

 

A continuat și a arătat că: „În această clădire sunt două instituții publice, este și AJPIS-ul”. Cu atât mai mult, accesul cetățenilor ar trebui să fie permis, chiar și spre birourile funcționarilor, pentru a nu mai exista aglomerație la parter, și oameni care să fie nevoiți să completeze cereri pe genunchi.

 

Cristina Anton: „Ce să facă la etajele superioare? Dar înainte ce făceau? Jos la parter toate ghișeele deservesc absolut toate serviciile din cadrul Casei Județene de Pensii”

 

Și a explicat cum s-a ajuns aici:

 

„A fost atunci procedura impusă pe perioada stării de urgență, a venit starea de alertă și fluxul acesta de intrări - ieșiri s-a păstrat. Toate serviciile către public sunt la ghișeele de la parter, orice persoană care vine sau dorește o audiență, chiar cu directorii, nu-i nicio problemă, se sună și noi coborâm. Nu putem să stăm toată ziua jos la parter, avem diferite activități”.

 

 

Pandemia blocată doar în instituții

 

Din criza sanitară s-a scurs deja un an și aproape 5 luni de zile, iar în prezent în județul Botoșani s-a ajuns la o rată de infectare de 0.02%. Pe data de 18 iulie 2021 era înregistrat un singur caz, la o persoană din comuna Nicșeni. Asta după o mulțime de zile cu zero cazuri.

 

Mai mult decât atât, în municipiul reședință de județ, unde sunt concentrate toate instituțiie publice de stat, în ultimele 14 zile a fost înregistrat un singur caz activ, la o populație de 119.035 de persoane. Și o rată de infectare de 0.01 %.

 

Însă, o parte dintre cei care se află la conducerea unor unități ale statului continuă să se prevaleze de această pandemie care permite luarea de tot felul de reguli idioate care să producă o ruptură în adevăratul sens al cuvântului între funcționari și cetățeni. Reguli care anul trecut erau probabil justificate. Nu și la acest moment și nu cu atâta exces de zel și chiar cu accese de violență când vine vorba de a fi permis accesul într-o instituție.

 

„Presa poate să intre oricând, oricând pot să intre și să filmeze. Nu am nicio problemă cu dvs. sub nicio formă”, a oferit asigurări Cristina Anton, deși realitatea și comportamentul celui pe care l-a păstrat în instituție, la ușă, o contrazic.

 

Același paznic NU i-a permis accesul în Casa de Pensii deputatului Costel Șoptică care este și președintele PNL Botoșani. Parlamentarul a fost nevoit să-l apeleze telefonic pe Ioan Buzilă, directorul adjunct al CJP, iar după ce acesta a ajuns în hol, a avut acces în interior.

 

Înainte de asta, într-o discuție cu același paznic, am încercat să-i explic faptul că sunt jurnalist și în mod normal am voie să intru în instituție: „aaa, mai ales presa nu are voie să intre”, a fost răspunsul lui simplu, de om care a învățat bine cum să respecte ordinele de sus.

 

Și după cele două incidente a fost menținut, fără a fi luată vreo măsură de către conducere, semn că poate omul avea dreptate în mintea lui și chiar respecta niște ordine.

 

Venite de la directorul executiv care a avut până de curând clădirea în administrare, Cristina Anton, șefa de la Dorohoi care a rămas ancorată în trecutul pandemic, cu tot cu regulile ce decurg din el.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Casa de Pensii Botoșani se adaptează măsurilor de siguranță impuse: ”Vom fi mult mai receptivi în consilierea telefonică și on-line”
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO
Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.
USR-iștii de la Botoșani anunță „dezvăluiri incendiare” cu angajări făcute la Primăria Botoșani – VIDEO
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Îmi povestea cineva că la apă plătea factura fără probleme, era la zi, şi, şi a venit Macac-ul şef, a jurat să scoată pierderile din iarbă verde, s-a uitat prin hârţoage şi a observat că o serie de abonaţi nu făcuseră verificarea metrologică la apometre, nimeni nu i-a atenţionat, au fost trecuţi automat la pauşal cu câteva luni în urmă. Deşi erau la zi cu plata le-a venit o altă factură cu calculul la pauşal, bine au zis ei plătim şi mergem să facem verificarea la apometre, na, na, na a zis Macac-ul, anul ăsta nu se mai fac verificări aşa că plătiţi la pauşal până la anul. Un nene le-a vândut pontul, mergeţi şi luaţi apometre de la nea patronul FC, costă 150 lei şi aţi rezolvat problema! Plandemie, plandemie să dea domnul să te ţie muuulţi ani!
21 iulie 2021, 15:06
Da, dar vrem degeaba! Tara este ocupata de nesimtiti, lichele si nonprofesionalisti. Institutii supraaglomerate pline cu tot soiul de beizadele pesediste, peneliste si apartinand si altor secte. Din fericire pentru Botosani mai traieste inca acel"caine de paza al democratiei"- presa, care tot din fericire este libera. Deocamdata. Insa nu esti bruscat doar la casa de pensii, esti bruscat si amenintat si la spitalul judetean. Poti lua si bataie de la golanii de acolo. O revolutie adevarata ne poate salva de prostocratia marsava instalata, de capusele acestea nerusinate cu carnet de partid. Stii tu nulitate care"vrei o tara ca afara" ce inseamna lucrul acesta? Nu stii, habar nu ai! Afara cetateanul platitor de impozite este centrul universului unui stat civilizat si prosper, nu putorile care nu vor sa fie deranjate! Felicitari jurnalistilor! Cetatenii trebuie sa-i sprijine pe jurnalisti, fiindca se pare ce sunt ultima farama de democratie din tara aceasta agonizanta.
20 iulie 2021, 22:49
cloaca de țărani acolo, habar nu au de legi, isi iau salariile...... despre disprețul fata de cetățeni ce sa mai spui?, aduși si puși politic, asta sunt!, nici carte nu prea stiucu privatele lor..... stau si ma intreb daca nu le e lene sa se uite pe toate documentele din dosarele de pensionare?, am auzit ca la BT sunt calculate cele mai mici pensii din tara!...... normal ar fi sa fie dati toti afara si organizate concursuri pe bune pt 1/2 din nr posturidin organigrama
20 iulie 2021, 17:27
RUSINE să le fie...nu e vorba aici ca nu a lăsat un jurnalist, vorba e cum ne tratează pe noi toți. Sunt plătiți din contributiile poporului, ar trebui sa fie in slujba cetățeanului...NU DISPRET, NU IGNORANTA, NU MUTRE ACRE, NU PREAMARIRE, NUUUU...cu toți suntem oameni, se pare că in acea instituție nu chiar toți sunt Oameni. RUSINE!
20 iulie 2021, 16:25
Presa are prea multa libertate ! Esti un reporter care se baga in sufletul omului, slab. Are rost sa mentionez de anumite presiuni pe care le faci ? ...de traficul de influenta ? Daca nu te-as sti ..nu as spune. Hai sa fim civilizati daca tot vrem o tara ca afara. In nici o instutie nu este voie sa filmezi, fotografiezi si mai ales ca jurnalist sa intri abuziv peste oameni...apropo de legi. Daca e instutie a statului inseamna ca ai doar drepturi ? Stiu sigur ca acest comentariu nu va fi postat dar cel putin tu Gabriela sau tovarasul Sergiu il va citit...presa de slaba calitate. Cum e cu articolele platite despre ridicarea in slavi a unor sefi de institutii? Vrei exemplu si dovada ? Urat.
20 iulie 2021, 09:45
Aceasta mare divă după ce a fentat PSD-UL să o pună directoare, l-a prostit și pe Șoptică să o lase în continuare pe acest post mai are și tupeu să se ia și cu presa. Este o vorbă că îl cunoști pe om după ce ii dai funcție. Din tăietor de bilete a ajuns mare director și vedem ce îi poate capul. PNL chiar nu aveți oameni competenți? Sau șpaga este mare?
20 iulie 2021, 09:44
După cum se vede în poză, marea realizare managerială a directorului, este acel afiș NU TRÂNTIȚI UȘA!Nu i-a trecut directorului prin tărtăcuța goală ideea să monteze chiar și din banii lui mulți(și așa îi ia degeaba) un amortizor care costă cca.30 de lei.
20 iulie 2021, 09:42
Îmi place la nebunie liberalismul ÎNGRĂDIT, instalat în instituțiile Statului, care funcționează pe banii noștri, dar în folosul angajaților.Cînd Budăi stătea cu ușa biroului deschisă și intrau la el pensionarii fără nici o planificare nu era bine!Acum că stau pensionarii precum câinii comunitari în așteptarea unui os sub zidurile instituției, e bine.E un bun prilej, ca presa liberă și neaservită să se manifeste ca atare.
20 iulie 2021, 09:36
in casa de pensii,toate astea,sunt de la directorul adjunct,Buzila Ioan.El dicteaza ca un vechil.Nu recunosc salariatii sau nu vor sa spuna,dar asta-i adevarul .
20 iulie 2021, 08:35
Se stie,paznicul este director la toate institutiile!
20 iulie 2021, 07:58
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
7.8 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.