Știrea zilei
Fortăreața Pensiilor! Botoșăneni ținuți pe scările Casei de Pensii, intrarea apărată cu violență de-un paznic care tocmai a agresat o jurnalistă – VIDEO & GALERIE FOTO

Dimineața zilei de luni, 19 iulie 2021, început de săptămână. În fața clădirii în care funcționează cele două instituții, Casa Județeană de Pensii (CJP) și Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), botoșănenii stau răsfirați și încearcă să se adăpostească la umbră.

Monștrii pandemiei 

 

Alții, pe trepte, completează tot felul de cereri. Întrebați de ce nu fac acest lucru în interiorul instituției, răspund că nu sunt lăsați să intre.

 

 

 

 

La ușă, același paznic din urmă cu două luni, când instituția a fost vizitată de președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, cu aceleași reguli și ordine „de sus”. În calitate de jurnalist la Botoșăneanul transmit că doresc să ajung la doi dintre directorii care își desfășoară activitatea în clădire. Paznicul îmi răspunde că nu am voie.

 

Insist, mai ales în contextul în care prefectul Dan Nechifor, la momentul periplului liderului PNL prin instituții, anunța că ia toate măsurile necesare pentru ca accesul în unitățile PUBLICE să fie neîngrădit. O fi fost valabilă chestia asta prin alte părți, pe șefii de la Casa de Pensii, care țin oamenii în soare, ploaie, ninsoare, pare să îi intereseze puțin spre deloc de ce le cere prefectul.

 

Insist pentru că mă aflu totuși într-o clădire în care se lucrează cu public și mă aflu acolo în vederea obținerii de informații necesare redactării unui articol. În baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, care permite accesul jurnaliștilor în instituții și în condițiile în care una dintre activitățile de bază ale jurnalismului presupune colectarea de date din teren. Inclusiv deplasarea la tot felul de directori de la stat.

 

 

Instituțiile publice sau proprietatea paznicilor și a directorilor?

 

Paznicul strigă că are ordine de sus prin care să nu permită accesul nimănui, inclusiv al jurnaliștilor. Un angajat al Casei de Pensii, aflat în apropiere, încearcă să-l convingă să se retragă la ușa pe care o păzește și să mă lase să îmi continui drumul. Paznicul se încăpățânează și repetă că are ordine de sus să nu intre nimeni.

 

Îl întreb care director i-a dat respectivul ordin, îmi răspunde că are patru de care ascultă. Pun mâna pe clanță pentru a deschide respectiva ușă, paznicul, care este angajat al unei firme de pază care are încheiat contract cu CJP se repede, mă împinge cu putere și se postează în fața ușii și repetă obsesiv: „am ordin să nu dau voie la nimeni să urce”.

 

 

Gestul de violență al paznicului și contactul fizic sunt incidente de care aproape că nu am avut parte în cei peste 10 ani de jurnalism. Nici la intrarea în Prefectura Botoșani, Consiliul Județean sau Primărie. Nici la sediile Poliției, Parchetului, DIICOT-ului sau Jandarmeriei, unde există pază militarizată, însă unde niciun angajat nu a îndrăznit vreodată să bruscheze vreun jurnalist oricât de tensionată ar fi fost situația.

 

Scena are loc în fața ușii cu acces către etajele superioare pe care scrie sugestiv: „acces permis doar angajaților. Nu izbiți ușa”.

 

Angajatul din Casa de Pensii care se afla în apropiere a intervenit imediat și a deschis ușa pentru a putea urca scările către etajul 1 unde se află biroul Cristinei Anton, încercând să-l țină deoparte pe respectivul paznic.

 

 

La etajul 1 al instituției, holul chiar pustiu semn că într-adevăr nu ajunge niciun cetățean acolo. Apare un funcționar care mirat de prezența mea, mă întreabă ce caut și cum am ajuns acolo. Își confundă propria sufragerie cu locul de muncă care se presupune că este public. Este imediat trimis înapoi la treabă de directorul economic Ioan Buzilă, apelat și el de paznic după scena de la parter. 

 

 

La câteva minute a urcat și șefa CJP, care susține că se afla la parter într-o audiență cu un pensionar. Am întrebat simplu de ce a interzis accesul în instituție, chiar și la etajele superioare, pentru jurnaliști:

 

Cristina Anton: Dar nu este interzis. Doar că relațiile cu publicul se dau jos la parter și oamenii nu mai au voie să urce sus, la etaj”

 

 

Reporter: De ce?

 

Cristina Anton:„Pentru că relațiile cu publicul se dau jos la parter, ei își primesc absolut toate informațiile de care au nevoie, doar jos la parter. Atât. Este un flux stabilit și în urma pandemiei”.

 

În prealabil avusese o discuție cu Marcel – paznicul care și-a justificat gestul prin faptul că nu purtam mască de protecție.

 

Cristina Anton: „Ați avut mască când ați urcat? Mi-a spus: a fost doamna și nu am lăsat-o să urce pentru că nu avea mască la gură. Așa mi-a spus”

 

Fals, aveam masca de protecție la momentul în care am fost bruscată, lucru care se vede și din imaginile surprinse. (foto jos)

 

 

Directorul CJP, Cristina Anton, a fost de asemenea întrebat dacă este reală afirmația bărbatului privitoare la interzicerea accesului în unitate.

 

„Nu este adevărat. Am spus așa: nu au voie să urce la etajele superioare. Funcționarii statului i-am mutat la ghișeele de la parter, ca să fie ordine și un flux, atât. Nu stau afară oamenii să completeze. Ce ați văzut afară sunt oameni de la expertiza medicală. În urma faptului că d-na doctor de la Dorohoi a ieșit la pensie, acum Botoșaniul deservește întregul județ. Și este foarte greu ca un singur medic de expertiză medicală să acopere întreg județul și să deservim absolut toate serviciile medicale”,

Cristina Anton, director executiv CJP

 

A continuat și a arătat că: „În această clădire sunt două instituții publice, este și AJPIS-ul”. Cu atât mai mult, accesul cetățenilor ar trebui să fie permis, chiar și spre birourile funcționarilor, pentru a nu mai exista aglomerație la parter, și oameni care să fie nevoiți să completeze cereri pe genunchi.

 

Cristina Anton: „Ce să facă la etajele superioare? Dar înainte ce făceau? Jos la parter toate ghișeele deservesc absolut toate serviciile din cadrul Casei Județene de Pensii”

 

Și a explicat cum s-a ajuns aici:

 

„A fost atunci procedura impusă pe perioada stării de urgență, a venit starea de alertă și fluxul acesta de intrări - ieșiri s-a păstrat. Toate serviciile către public sunt la ghișeele de la parter, orice persoană care vine sau dorește o audiență, chiar cu directorii, nu-i nicio problemă, se sună și noi coborâm. Nu putem să stăm toată ziua jos la parter, avem diferite activități”.

 

 

Pandemia blocată doar în instituții

 

Din criza sanitară s-a scurs deja un an și aproape 5 luni de zile, iar în prezent în județul Botoșani s-a ajuns la o rată de infectare de 0.02%. Pe data de 18 iulie 2021 era înregistrat un singur caz, la o persoană din comuna Nicșeni. Asta după o mulțime de zile cu zero cazuri.

 

Mai mult decât atât, în municipiul reședință de județ, unde sunt concentrate toate instituțiie publice de stat, în ultimele 14 zile a fost înregistrat un singur caz activ, la o populație de 119.035 de persoane. Și o rată de infectare de 0.01 %.

 

Însă, o parte dintre cei care se află la conducerea unor unități ale statului continuă să se prevaleze de această pandemie care permite luarea de tot felul de reguli idioate care să producă o ruptură în adevăratul sens al cuvântului între funcționari și cetățeni. Reguli care anul trecut erau probabil justificate. Nu și la acest moment și nu cu atâta exces de zel și chiar cu accese de violență când vine vorba de a fi permis accesul într-o instituție.

 

„Presa poate să intre oricând, oricând pot să intre și să filmeze. Nu am nicio problemă cu dvs. sub nicio formă”, a oferit asigurări Cristina Anton, deși realitatea și comportamentul celui pe care l-a păstrat în instituție, la ușă, o contrazic.

 

Același paznic NU i-a permis accesul în Casa de Pensii deputatului Costel Șoptică care este și președintele PNL Botoșani. Parlamentarul a fost nevoit să-l apeleze telefonic pe Ioan Buzilă, directorul adjunct al CJP, iar după ce acesta a ajuns în hol, a avut acces în interior.

 

Înainte de asta, într-o discuție cu același paznic, am încercat să-i explic faptul că sunt jurnalist și în mod normal am voie să intru în instituție: „aaa, mai ales presa nu are voie să intre”, a fost răspunsul lui simplu, de om care a învățat bine cum să respecte ordinele de sus.

 

Și după cele două incidente a fost menținut, fără a fi luată vreo măsură de către conducere, semn că poate omul avea dreptate în mintea lui și chiar respecta niște ordine.

 

Venite de la directorul executiv care a avut până de curând clădirea în administrare, Cristina Anton, șefa de la Dorohoi care a rămas ancorată în trecutul pandemic, cu tot cu regulile ce decurg din el.

 

loading...
Casa de Pensii Botoșani se adaptează măsurilor de siguranță impuse: ”Vom fi mult mai receptivi în consilierea telefonică și on-line”
Președintele PNL, după periplul prin instituții: Da, Șoptică, te-ai plimbat, și ce dacă?!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cartea despre tragedia de la Huțani, lansată în fața a peste 150 de oameni: Ziua de 29 iunie, oricare ar fi anul, rămâne una specială pentru mine / Nu este simplu demers jurnalistic, ci un recurs la morală - VIDEO & GALERIE FOTO
Doi jurnaliști, o carte, peste 150 de oameni și emoție răvășitoare. Un eveniment care a strâns laolaltă o comunitate pentru a comemora și omagia deopotrivă. Pentru a cinsti memoria zecilor de oameni care au murit din cauza unui sistem represiv, dar şi pentru a aplauda curajul, demnitatea, generozitatea umană în fața unei tragedii fără precedent.
O cunoscută profesoară din municipiu, consilier local PSD, propusă pentru conducerea Centrului de Excelență, titularul pleacă pe altă funcție de conducere
Mutarea ar urma să fie aprobată în ședința Consiliului de Administrație de la începutul săptămânii viitoare când vor fi înlocuiți și o sumedenie de inspectori școlari. 
DEZASTRU în județ din cauza secetei: Culturi compromise, animale rămase fără hrană și apă: Se distruge totGALERIE FOTO
Seceta afectează agricultorii botoșăneni, ploile fiind extrem de rare și fără intensitate de patru luni încoace. Lipsa precipitațiilor se resimte în întreg județul Botoșani și provoacă o mare îngrijorare în rândul fermierilor.
”Tragedia de la Huțani” – mărturii cutremurătoare - Prima carte despre cel mai mare accident din istoria României: Scriam și plângeamVIDEO & FOTOGALERIE
”Până a venit Armata am văzut o femeie, îmi aduc aminte și acum, se zbătea ca peștele, o femeie voinică, chiar în partea aia înspre Huțani. Eu nu am știut că un om poate să se zbată ca peștele pe uscat, mi-a rămas înscris în memorie”.
RECENSĂMÂNT în municipiu: Recenzori înjurați, refuzuri și la persoane „cu funcții”: Poliția chemată în ajutor & se trece la amenzi
Etapa a doua din recensământul populației merge mai greu în mediul urban. Unii recenzori se confruntă pe teren cu amenințări și injurii, oamenii refuzând uneori chiar să iasă din locuințe pentru a răspunde la întrebări. 
UNICAT: Primăria din Botoșani care a rămas fără primar și viceprimar! NIMENI nu mai semnează acte, nu se mai pot oficia căsătorii
Situația este unicat cel puțin la nivel regional. O comunitate botoșăneană care numără în jur de 2.000 de suflete a rămas efectiv fără conducere.
Dezvăluiri făcute în premieră de artista de la Botoșani, cel mai bun fotograf al României: Lumea îmi spunea că din artă nu se fac bani VIDEO & GALERIE FOTO
Ea este Cristina Venedict, fata care are un portofoliu impresionant de fotografii ce au făcut înconjurul lumii, au suscitat interes într-o sumedenie de state și mulți cunoscători de artă au plătit pentru a avea în colecție una dintre creațiile sale.
Mii de botoșăneni stau fără apă de săptămâni întregi, șefii de la „Apă” cer ajutorul Poliției pentru a păzi rețeaua: Domnule, dar chiar vă bateți joc de mine?
Operatorul de servicii de apă și canalizare se adâncește tot mai mult în probleme, în ciuda reorganizărilor și reformelor implementate prin schimbarea directorilor sau a șefilor de servicii.Vara a adus, pe lângă temperaturi ridicate, și perioade îndelungate de timp în care robinetele a mii de botoșăneni se încăpățânează să ofere măcar un strop de apă.
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști
A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.
Loading...
Primarul și Poliția Locală au început demolarea boxelor și magaziilor cu tot felul de acareturi din Centrul Vechi: Nu au autorizații de construcțieVIDEO & GALERIE FOTO
În intenția sa de schimbare a imaginii Centrului Istoric al municipiului Botoșani, primarul Cosmin Andrei a încercat să mai „repare” o serie de nelegalități din zonă.
Procurorii DNA Suceava, a doua descindere la sediul DSVSA pentru cumpărături făcute în mandatul lui Mihai Țurcanu
La o lună și o zi de la primele descinderi care au fost efectuate la sediul Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) Suceava au revenit la Botoșani.
Coșmarul durează toată vara! Control prin praf, pietre și pământ la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul s-a enervat, drumarii găsesc greu până și apă & motorină – VIDEO & GALERIE FOTO
Exasperat de plângerile venite din partea botoșănenilor pe seama lucrărilor la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, prefectul Sorin Cornilă, care și-a spart parbrizul la o deplasare pe DN 28 B, a mers personal vineri dimineață pe această șosea. De fapt, acest cuvânt este unul mincinos întrucât, cel puțin până la Copălău, șoseaua a devenit o amintire.
Dați afară de pe computer: Restanțierii la partid, excluși automat la Botoșani printr-o platformă electronică – VIDEO
Membrii Uniunii Salvați România vor fi scoși automat în afara partidului dacă nu își plătesc cotizația. Și asta nu o va face vreun contabil, trezorier sau mandatar financiar, ci un soft.
Dependente de bărbații violenți: Locuință gratuită a statului ocolită de botoșănencele bătute, după o scăpare stupidă: Nu erau primite cu copiii - MESAJUL Direcției Copilului
În continuare botoșănencele par să se complacă în situații în care sunt supuse la bătăi și umilințe din partea partenerilor de viață. Deși sunt emise frecvent ordine de protecție împotriva agresorilor, femeile sunt cele care își iartă soții sau iubiții și aleg să rămână în acel mediu toxic. Dar asta poate și pentru că depind material de acei oameni.
Loading...
Un domn și o doamnă: Luptă în taină pentru șefia unei instituții de la Botoșani rămasă cu doar cinci angajați
Concursul va avea loc la începutul săptămânii viitoare, la București, în cursă fiind înscriși doi candidați.
Candidat liberal la președinția CJ pregătit din afara partidului: Nu ar mai dori d-na președinte să candideze la un viitor mandat și atunci se deschid altfel jocurile - VIDEO
Actualul vicepreședinte ALDE al Consiliului Județean ar avea prima șansă să obțină în 2024 nominalizarea pentru candidatura la președinția CJ din partea PNL. Cel puțin asta susține liderul ”de facto” al liberalilor – democrați.
Poate cel mai sărac director din istoria municipalității: N-are vreun bun, doar datorii și a făcut zero lei într-un an întreg
Case, terenuri, mașini plus eventual o vilă pe la munte, bunuri deseori întâlnite în declarațiile de avere ale aleșilor sau directorilor de la Botoșani, ar putea fi catalogate drept visuri de unul dintre noii șefi ai unităților subordonate municipalității.
Botoșănean mort la „Mavromati”, găsit la morgă cu o lovitură la cap: Acuzații din partea familiei - Sunt izbiți de calorifer, de noptieră?
Rudele pacientului acuză că lovitura la cap ar fi avut loc pe secția unde a stat internat și, ca atare, își caută dreptatea la Colegiul Medicilor pentru a afla ce anume s-a întâmplat.
Directoarea Sănătății Publice își pierde postul de director după un concurs incredibil de împrejurări
La ceva peste doi ani de la numirea în funcția de director interimar al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței va fi înlocuită. S-a ajuns în această situație din cauza unui concurs nefericit de împrejurări pentru medicul de la Unitatea de Primiri Urgențe.
A lăsat Botoșaniul pentru cel mai izolat cătun din România: Sunt primul preot care a venit și a stat mai mult printre ei / Părintele ista a nostru nu pleacă - GALERIE FOTO&VIDEO
Și-a închinat viața Domnului, dar nu a ales calea ușoară. A lăsat în urmă familia din Botoșani și a ajuns, la propriu, mai aproape de cer.
Îmi povestea cineva că la apă plătea factura fără probleme, era la zi, şi, şi a venit Macac-ul şef, a jurat să scoată pierderile din iarbă verde, s-a uitat prin hârţoage şi a observat că o serie de abonaţi nu făcuseră verificarea metrologică la apometre, nimeni nu i-a atenţionat, au fost trecuţi automat la pauşal cu câteva luni în urmă. Deşi erau la zi cu plata le-a venit o altă factură cu calculul la pauşal, bine au zis ei plătim şi mergem să facem verificarea la apometre, na, na, na a zis Macac-ul, anul ăsta nu se mai fac verificări aşa că plătiţi la pauşal până la anul. Un nene le-a vândut pontul, mergeţi şi luaţi apometre de la nea patronul FC, costă 150 lei şi aţi rezolvat problema! Plandemie, plandemie să dea domnul să te ţie muuulţi ani!
21 iulie 2021, 15:06
Da, dar vrem degeaba! Tara este ocupata de nesimtiti, lichele si nonprofesionalisti. Institutii supraaglomerate pline cu tot soiul de beizadele pesediste, peneliste si apartinand si altor secte. Din fericire pentru Botosani mai traieste inca acel"caine de paza al democratiei"- presa, care tot din fericire este libera. Deocamdata. Insa nu esti bruscat doar la casa de pensii, esti bruscat si amenintat si la spitalul judetean. Poti lua si bataie de la golanii de acolo. O revolutie adevarata ne poate salva de prostocratia marsava instalata, de capusele acestea nerusinate cu carnet de partid. Stii tu nulitate care"vrei o tara ca afara" ce inseamna lucrul acesta? Nu stii, habar nu ai! Afara cetateanul platitor de impozite este centrul universului unui stat civilizat si prosper, nu putorile care nu vor sa fie deranjate! Felicitari jurnalistilor! Cetatenii trebuie sa-i sprijine pe jurnalisti, fiindca se pare ce sunt ultima farama de democratie din tara aceasta agonizanta.
20 iulie 2021, 22:49
cloaca de țărani acolo, habar nu au de legi, isi iau salariile...... despre disprețul fata de cetățeni ce sa mai spui?, aduși si puși politic, asta sunt!, nici carte nu prea stiucu privatele lor..... stau si ma intreb daca nu le e lene sa se uite pe toate documentele din dosarele de pensionare?, am auzit ca la BT sunt calculate cele mai mici pensii din tara!...... normal ar fi sa fie dati toti afara si organizate concursuri pe bune pt 1/2 din nr posturidin organigrama
20 iulie 2021, 17:27
RUSINE să le fie...nu e vorba aici ca nu a lăsat un jurnalist, vorba e cum ne tratează pe noi toți. Sunt plătiți din contributiile poporului, ar trebui sa fie in slujba cetățeanului...NU DISPRET, NU IGNORANTA, NU MUTRE ACRE, NU PREAMARIRE, NUUUU...cu toți suntem oameni, se pare că in acea instituție nu chiar toți sunt Oameni. RUSINE!
20 iulie 2021, 16:25
Presa are prea multa libertate ! Esti un reporter care se baga in sufletul omului, slab. Are rost sa mentionez de anumite presiuni pe care le faci ? ...de traficul de influenta ? Daca nu te-as sti ..nu as spune. Hai sa fim civilizati daca tot vrem o tara ca afara. In nici o instutie nu este voie sa filmezi, fotografiezi si mai ales ca jurnalist sa intri abuziv peste oameni...apropo de legi. Daca e instutie a statului inseamna ca ai doar drepturi ? Stiu sigur ca acest comentariu nu va fi postat dar cel putin tu Gabriela sau tovarasul Sergiu il va citit...presa de slaba calitate. Cum e cu articolele platite despre ridicarea in slavi a unor sefi de institutii? Vrei exemplu si dovada ? Urat.
20 iulie 2021, 09:45
Aceasta mare divă după ce a fentat PSD-UL să o pună directoare, l-a prostit și pe Șoptică să o lase în continuare pe acest post mai are și tupeu să se ia și cu presa. Este o vorbă că îl cunoști pe om după ce ii dai funcție. Din tăietor de bilete a ajuns mare director și vedem ce îi poate capul. PNL chiar nu aveți oameni competenți? Sau șpaga este mare?
20 iulie 2021, 09:44
După cum se vede în poză, marea realizare managerială a directorului, este acel afiș NU TRÂNTIȚI UȘA!Nu i-a trecut directorului prin tărtăcuța goală ideea să monteze chiar și din banii lui mulți(și așa îi ia degeaba) un amortizor care costă cca.30 de lei.
20 iulie 2021, 09:42
Îmi place la nebunie liberalismul ÎNGRĂDIT, instalat în instituțiile Statului, care funcționează pe banii noștri, dar în folosul angajaților.Cînd Budăi stătea cu ușa biroului deschisă și intrau la el pensionarii fără nici o planificare nu era bine!Acum că stau pensionarii precum câinii comunitari în așteptarea unui os sub zidurile instituției, e bine.E un bun prilej, ca presa liberă și neaservită să se manifeste ca atare.
20 iulie 2021, 09:36
in casa de pensii,toate astea,sunt de la directorul adjunct,Buzila Ioan.El dicteaza ca un vechil.Nu recunosc salariatii sau nu vor sa spuna,dar asta-i adevarul .
20 iulie 2021, 08:35
Se stie,paznicul este director la toate institutiile!
20 iulie 2021, 07:58
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Fiecare antrenor are calitățile lui. Eu pe cei pe care-i aduc încerc să găsesc ceva special. Cred că am nimerit multe lucruri la Mihai, îmi place mult cum relaționează cu jucătorii, că vrea să avem posesie. Eu cer spectacol ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9454 lei
USD
Dolarul SUA
4.8344 lei
CHF
Francul elveţian
4.9860 lei
GBP
Lira sterlină
5.7743 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5733 lei
XAU
Gramul de aur
274.3444 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2509 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2073 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2863 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7087 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1997 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6647 lei
Vremea
astăzi
Botosani
19.4 o C
Dorohoi
18.4 o C
Bucecea
18.8 o C
Darabani
17.9 o C
Saveni
18.8 o C
Ştefăneşti
19.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.