Știrea zilei
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO

Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.

Cine este Raluca Rogojină

 

Născută la Săcele din părinți botoșăneni, Raluca Rogojină s-a tras mereu către Moldova, zona în care oamenii i s-au lipit de suflet. Și ea de al lor. Mai ales că Moldova și moldovenii i-au oferit sumedenie de „subiecte” de presă care s-au transformat în emisiuni cu impact la telespectatori.

 

Invitată la Botoșăneanul TV, Raluca Rogojină a povestit cum au fost începuturile pentru „Adevăruri despre trecut”, emisiunea pe care o realizează și o produce de opt sezoane.

 

„Am început în toamna anului 2014, trebuie să recunosc, nu m-am gândit niciodată că eu voi face documentar istoric. La acel moment Televiziunea Română era împărțită în departamente, eu făceam parte din departamentul social – politic – economic, exista un departament specializat religie – istorie, dacă nu mă înșel”,

Raluca Rogojină, producător TVR

 

 

Documentarul cel mai vizionat de la TVR

 

În 2014 s-au împlinit 25 de ani de la Revoluție și în acel an conducerea TVR și-a dorit să includă în grila de programe o serie de emisiuni care să fie difuzate cu denumirea „După 25 de ani” și care să aibă legătură cu revoluția din 1989. Evenimente care au marcat poporul dar și chestiuni din viața cotidiană: ”de la moda din perioada aceea, până la alimentație, celebrele cozi, problemele și bucuriile pe care omul le-a trăit în comunism. Sunt foarte multe subiecte, iată o facem de opt ani și în continuare lista noastră de subiecte nu scade sub 100”.

 

„După 25 de ani” a devenit una dintre cele mai vizionate emisiuni de la TVR: „a avut un impact și o audiență, pentru documentar istoric extraordinar”. În primul sezon a abordat subiecte diverse precum fițele epocii de aur, distracțiile în perioada comunistă sau moda în perioada comunistă. După anul 2014 emisiunea „După 25 de ani” s-a transformat în „Adevăruri despre Trecut”.

 

Nu poate uita unul dintre episoadele la care a lucrat și după care s-a îmbolnăvit și a suferit o intervenție chirurgicală.

 

„Cel mai groaznic subiect a fost cel legat de foametea din 1946. Un subiect care, la fel, a avut un impact extraordinar pentru că au fost foarte puțini cei care au știut cu adevărat despre atrocitățile care s-au întâmplat în ’46 – ’47 în România și mai cu seamă în Republica Moldova. Două documentare de 40 de minute care au impactat extraordinar și la nivel internațional, noi am luat niște premii internaționale, dar ăsta e cel mai puțin important lucru”,

Raluca Rogojină, producător TVR

 

Foametea care a distrus și botoșăneni

 

Un an de zile s-a lucrat pentru acest documentar. Interval în care ”m-am îmbolnăvit la propriu, eu am avut o intervenție chirugicală. Aveam niște probleme la stomac care s-au agravat. Efectiv mi se făcea rău fizic în momentul în care începeam să lucrez. A fost și anul pandemic, eu filmasem în decembrie 2019 și apoi timp de un an de zile am lucrat la împachetare, la documentare”, își amintește Raluca Rogojină.

 

A vorbit cu oameni care au trăit foametea de atunci. A intervievat bărbați cu părul nins care au izbucnit în lacrimi doar răscolind trecutul. Și a aflat povești cutremurătoare care nu pot fi uitate niciodată.

 

„E greu de conceput pentru mintea omului, adică oamenii ăia nu doar că mâncau doar animale moarte, humă, opinci, plante otrăvitoare dar oamenii aceia se mâncau între ei la propriu. Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil, să ajungi să-ți sacrifici copilul cel mai mic, pentru a-i salva pe cei mari. Este de neconceput și probabil că cei mai mulți ar zice că e de neiertat. Nu, foametea cu adevărat înnebunește, am studiat psihologia acestui fenomen. Și omul nu are cum să mai fie om, e practic teza de doctorat a lui Lenin, cea mai bună formă de a manipula un om este prin înfometare, așa-ți iese cel mai bine. Și ajungi să te transformi în orice altceva”.

 

„De la declarațiile acelea că vedeai un câine cu un os de om în gură și nimeni nu mai reacționa. Nu mai spun că ulterior nu se mai găsea niciun câine și nicio pisică în tot satul pentru că se mâna orice, găseai un grăunte pe drum îl mâncai. Oameni cu niște povești teribile și noi ne mirăm acum că cumpărăm foarte multă mâncare. Că suntem obsedați când ieșim din supermarket sau avem coșurile pline și frigiderele pline. Eu cred că este o chestie care s-a transmis genetic, în ADN-ul nostru, chiar dacă nu ne-au povestit străbunicii noștri, noi am rămas amprentați cu frica asta de foame. Pentru că suntem un popor care a trecut prin acest fenomen teribil”.

 

În Republica Moldova, la 1 ianuarie 1947 în depozitele statului se aflau 10 miliarde de tone de cereale. Și totuși „oamenii mureau de foame, oamenii mureau agățați de depozitele unde mâncarea se strica. Greu. Greu de conceput”.

 

„Veneau copiii la școală nu din iubire față de carte ci pentru că știau că la școală mai capătă câte un colț de pâine. Care oricum era măsurat, când ești înfometat ai impresia că celui de lângă tine i s-a dat mai mult. Și veneau cu capul, povestea dna Vera, umflat ca o minge de fotbal, ei nu vedeau, pentru că din cauza înfometării apare distrofia, culmea foamea te umflă. Erau desfigurați de foame”.

 

Raluca Rogojină a rămas marcată după mărturiile celor intervievați pentru documentarul privitor la foametea din 1946, care este accesibil pe canalul de YouTube al emisiunii. Spune că „nu ai cum să documentezi astfel de povești și să rămâi un om normal”, și că „asta e misiunea noastră a jurnaliștilor, cineva la un moment dat trebuie să facă și astfel de subiecte pentru că ar fi bine ca istoria să nu se mai repete”.

 

Emisiunea integrală poate fi urmărită în linkul de mai jos, iar subiectul despre foamete de la minutul 46:05.

loading...
loading...
Botoșănenii într-un documentar cutremurător: 'Vă rog, nu mă lăsaţi să mor!' - VIDEO

 

Animalul care se află în toate comunele din județul Botoșani și este pe cale de DISPARIȚIE: Va fi numai piesă de muzeu
Mediul rural botoșănean (și nu numai) nu va mai prezenta aceeași imagine care exista mai ales în vremea copilăriei celor care își petreceau vacanțele la bunici, în anii dinaintea revoluției din 1989.
Peste 1.000 de botoșăneni de lângă oraș imploră pentru program la robinet! O dispeceră de la „Apă” îi păcălește că primarul e vinovat: Oameni buni, cui trebuie să fac eu plângere?VIDEO
De aproximativ două luni prefectul primește pe birou o avalanșă de sesizări din partea unor botoșăneni care deși sunt abonați ai Nova Apaserv nu beneficiază de apă decât sporadic.În cazul în care problema nu-și găsește rezolvare oamenii susțin că vin să protesteze în oraș, în fața Prefecturii, Consiliului Județean sau companiei de apă și canalizare.
EXPLOZIE a numărului de pașapoarte eliberate anul acesta, de frica războiului: A crescut de trei ori numărul solicitărilor
În ultimul deceniu este pentru prima oară când adresabilitatea la acest serviciu public a crescut atât de mult.Iar avalanșa de oameni a fost cauzată de războiul de la granițele României.
SCANDAL de la cel mai scump loc de parcare din Botoșani! Adjudecat de o femeie care nu l-a plătit niciodată
Prețul de licitație pentru concesionarea respectivului loc de parcare a dărâmat toate recordurile, iar femeia care a licitat a devenit „vedetă” inclusiv la posturile naționale de televiziune.
ZVONURI la Botoșani cu închiderea școlilor pentru economii la energie: Ei își măresc salariile și elevii intră în online?
Mai multe cadre didactice le-ar fi telefonat părinților pentru a-i pregăti pentru o eventuală revenire la sistemul de învățământ online.Iar motivul pentru care s-ar lua decizia de închidere a școlilor ar fi prețurile la energie.
Plângeri la Poliție după altercații și comenzi false între taximetriști și Bolt: Dau tot felul de curse, cât mai departe - FOTO
Apariția în municipiul reședință de județ a unor servicii alternative de transport persoane s-a lăsat cu șicane.
Premiu de 1000 de euro pentru artistul din Botoșani care a devenit agricultor ”șef de promoție”: A fost dificil, dar și frumos! FOTO
Multă muncă, dar și pasiune! Seriozitate împletită cu un simț al bunei organizări, dar mai ales capacitatea tânărului de a pune în ordine orele, zilele, anii care aveau să îi asigure succesul.
Sute de credincioși la sfințirea Bisericii din curtea Spitalului de Copii, slujbă oficiată de doi mitropoliți și un sobor de preoți - FOTO & VIDEO
Astăzi a avut loc slujba de sfințire și de binecuvântare a lucrărilor interioare și exterioare ale Bisericii „Sfântul Apostol Andrei şi Sfântul Ierarh Nectarie”, din curtea Spitalului de Copii. La evenimentul religios au luat parte oficialități și sute de credincioși.
Verginel Gireadă în direct: Îmi spuneau că sunt tractorist, astăzi un tractorist câștigă mai bine decât un inginer / Toți cei care critică își prind urechile dacă îi duc pe un tractor cu GPSVIDEO
Invitat la ”Botoșăneanul TV”, primarul comunei Mihai Eminescu a vorbit fără opreliști de trecutul său profesional. Aflat la al treilea mandat de șef al administrației de la Ipotești și având la activ și patru ani ca deputat, Verginel Gireadă a subliniat că nu are ce să ascundă din cariera sa.
Șefii de la centru anunță scenarii negre – CUM va fi iarna la Modern Calor, compania orașului care are nevoie de gaz pentru furnizarea căldurii
Mii de botoșăneni așteaptă să își încălzească locuințele cu agentul termic furnizat în sistem centralizat de SC Modern Calor SA, compania Consiliului Local Botoșani.Furnizarea căldurii ar urma probabil să înceapă la jumătatea lunii viitoare, după ce se vor înregistra trei nopți consecutive cu temperaturi mai mici de 10 grade.  
„Iarba nebună” consumată de șoferi botoșăneni, la volan: Este cu adevărat cutremurător ce se întâmplă
Zeci de șoferi botoșăneni au fost surprinși în trafic conducând sub influența unor substanțe interzise.Cei mai mulți erau drogați cu canabis, dar au existat și probe pozitive la cocaină.
Salvamari soț și soție INTERZIȘI la Cornișa, unul este încă angajat al complexului: Avem o restricție pentru domniiVIDEO
Cei doi botoșăneni au lucrat împreună în Parcul Regional de Agrement Turistic și Sportiv (PRATS) Cornișa timp de aproximativ trei ani. Soția și-a înaintat demisia din cauza programului pe care l-a considerat infernal, iar soțul are încă această calitate de angajat.
Partidul cu sediu abia deschis în centrul orașului a rămas fără toți membrii, filiala a fost radiată, s-a închis și contul bancar: Ne-am dat cu toții demisia
La nici 11 de luni de când a început treaba la filiala județeană a Alianței Pentru Patrie (APP), președintele interimar Răzvan Rotaru a părăsit partidul înființat de Codrin Ștefănescu și girat de Liviu Dragnea. Și nu a făcut-o singur, ci alături de foștii colegi de vază de la PSD și de toți cei 700 de membri din întregul județ.
E gata documentația! Primăria aproape de demolarea garajelor, apar peste 100 de locuri de parcare, zone de recreere și un loc de joacă – FOTO
Documentația tehnică pentru modificarea aspectului urban din imediata vecinătate a Colegiului Național ”Mihai Eminescu” a fost publicată pe pagina web a Primăriei Botoșani și se află în dezbatere publică.
Tricolor zdrențuit & oficialități ignorate pentru băiatul de casă al PSD-ului - Gafele începutului de an școlar la colegiile cu pretenții - VIDEO & GALERIE FOTO
Festivitățile de deschidere a anului școlar au devenit tradiție în România și sunt așteptate cu emoție de elevi, părinți și cadre didactice.De la an la an seamănă izbitor din punct de vedere al desfășurării, fiind respectat un tipar organizatoric care se repetă la fiecare început de toamnă.
Începe școala: Instructorii auto trag un semnal cu trecerile de pietoni și promit că NU blochează traficul în orele de trafic
Începând de luni, 5 septembrie 2022, elevii se întorc în bănci motiv pentru care și traficul va fi mult mai aglomerat de acum pe străzile municipiului Botoșani și nu numai. Fapt care necesită mai multă atenție din partea conducătorilor auto, dar și a pietonilor.
ASTĂZI: Școlile din Botoșani se deschid pentru 60.000 de elevi! Pentru prima dată când anul de învățământ începe atât de devreme
Anul școlar 2022 – 2023 este unul plin de schimbări radicale, sistemul educațional fiind reformat de actuala conducere a Ministerului Educației care îl are în frunte pe Sorin Cîmpeanu. Modificările au fost aplicate și în urma dezbaterilor care au avut loc în teritoriu cu personalul didactic.
Spălătorie închisă de Nova Apaserv după ce a fost găsită cu branșament ilegal: Patronul nu a plătit apa niciodată – FOTOGALERIE
Serviciul Antifraudă și Control din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă seria verificărilor în rândul marilor consumatori de apă, care nu-și achită contravaloarea serviciilor consumate.
Era să vină, dar nu mai vine - Haos la conducerea Inspectoratului Școlar înainte de începerea școlii, Ada Macovei trecută iar „pe linie moartă”
Situația de la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) a căpătat nuanțe politico-telenoveliste în ceea ce privește postul de inspector școlar general. A fost o luptă incredibilă de culise pentru că oficial, sistemul educațional nu este nicicum politizat. Și într-un final există se pare și un câștigător.
Clădire dărâmată într-un nor de praf lângă o școală, se pregătesc locuri de parcare – VIDEO & GALERIE FOTO
Au fost de fapt două imobile alipite, ambele fiind transformate acum în bucăți de moloz și pietre.
Sondaj
Ce alegeți între o deplasare cu un taxi și una cu un automobil Bolt?
Taxi
Bolt
Prefer altceva
Declaraţia zilei
„Nu vreau să fac niciun fel de comentariu, dar dacă minimul e de 50 de puncte și ei fac 15 puncte? Măcar să schițeze de bun simț, pentru comisia aia, trei prostii sau din aducere aminte. Au lăsat foaia goală. Și cu acea ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
5.0469 lei
CHF
Francul elveţian
5.1652 lei
GBP
Lira sterlină
5.6367 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4963 lei
XAU
Gramul de aur
270.7253 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2606 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1728 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6857 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2013 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
15.8 o C
Dorohoi
14.8 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
14.0 o C
Saveni
14.6 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.