Știrea zilei
LA MULȚI ANI, Daniel Badale! E prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Asta e partea mea curată. V-o dăruiesc din toată inima! - FOTO & VIDEO

Actorul botoșănean născut într-o zi de 15 august se află astăzi într-o postură inedită: pe scenă fiind, își joacă propriul rol, unul în care, în urmă cu mai bine de 30 de ani, Revoluția Română îl ”distribuise”.

”Actorul este, pentru el şi pentru ceilalţi, un fel de tunel al timpului. El se transportă pe el şi pe martorii lui, adică pe spectatori, într-un alt timp”, spunea marea actriță Olga Tudorache. Un timp căruia nu doar actorul, ci și spectatorul îi plătește un tribut mai mare sau mai mic.

 

Cuvintele actriței Olga Tudorache capătă astăzi o altă semnificație, într-un timp în care tunelul însuși riscă să fie confiscat de un mecanism al lumii care bulversează întreaga societate, cu tot ce înseamnă ea, de la lucrurile mărunte ale vieții până la cele esențial-umane.  

 

A vorbi despre scenă, teatru, actor, cultură în aceste vremuri este aproape o îndrăzneală egală cu incitarea la revoltă: nu mai avem acces în sala de spectacol, actorul este nevoit să se supună restricțiilor de ”distanțare”, distanța care, iată, pentru prima dată în istoria teatrului o depășește pe cea obișnuită (scenă – sală).

 

Însă chiar și în aceste condiții, actorii reușesc să ajungă la public. Chiar și în aceste condiții, scena nu rămâne goală, ci vibrează și strălucește, chiar dacă nu mereu în lumina reflectoarelor, nu mereu în aplauzele a sute și sute de spectatori.

 

Și asta pentru că - sau mai ales pentru că – teatrul se face cu inima, cu dăruire și cu generozitate. O spune, în cuvinte simple, și cel căruia îi dedicăm materialul de față, actorul Daniel Badale:

 

”Răsplata vine din lucrurile frumoase pe care noi, actorii, le dăruim oamenilor. Iubirea nu poate fi definită decât cu... sufletul”.

 

 

Drumul de la Trușești la Botoșani

 

S-a născut pe 15 august 1969, în Trușeștii Botoșanilor. Singur la părinți, și-a purtat maica în suflet ca pe-o icoană. Poate de aceea, atunci când s-a stins candela acasă, Daniel s-a simțit sfârșit, singur, fără ”inima inimii”. Dar nu a avut răgaz să plângă. Își amintește că, atunci când a murit mama, el juca pe scenă, în ”Micul infern” (regia regia Mircea Cornișteanu, la Teatrul Național București).

 

(Daniel Badale alături de mama)

 

Spectacolul se termina cu o melodie în vogă la acea vreme, ”Steluța”. Steluța era și numele de botez al mamei. ”Mama era la morgă la Botoșani, și eu cântam și lumea râdea… Singur la părinți, am fost un copil alintat. Dispariția mamei a fost pentru mine ca și cum universul în care trăiam a dispărut. Sentimentul e cumplit. Te trezești singur în fața singurătății…”, povestește Daniel Badale. 

 

 

Patru visători și un stagiar

 

Până să dezlege tainele actoriei în mediul academic bucureștean, o altă întâlnire avea să îi decidă soarta: cea cu Dan Puric aici, la Botoșani.

 

Era vremea în care tinerii la acea vreme Vlad Ivanov, Daniel Badale, Dana Tapalagă, Carmen Ungureanu, alături de Dan Puric, au scris o pagină în istoria teatrului botoșănean, în istoria boemei atât de pitorești. Dan Puric, proaspăt absolvent de Teatru, fusese repartizat și se oprise curajos în Botoșanii eminescieni. Niciunul dintre cei patru pe care îi strânsese în jurui-i nu era actor profesionist. Dar toți au urcat, mai târziu, pe prima scenă a țării!

 

O mărturie mai mult decât grăitoare avem de la Dana Tapalagă.

 

"Cea mai intensă a fost pregătirea spectacolului "Secvențe", alături de prietenii mei Carmen Ungureanu, Vlad Ivanov și Daniel Badale… Sub bagheta magică a lui Dan Puric am lucrat intens câteva luni. Dan ne-a crescut și ne-a format ca viitori artiști",

actrița Dana Tapalagă

 

Pentru Vlad Ivanov, anii de atunci au stat la baza unor cariere extraordinare în teatru și film.

 

"Era înainte de 1989, iar Dan Puric venise ca actor stagiar. Cochetam cu pantomima, eu și încă doi colegi, și l-am rugat să vadă niște numere de-ale noastre. A fost foarte încântat și s-a bucurat că poate face o trupă pe care s-o conducă. Cu această trupă am ajuns în Bucurețti și, practic, toți din trupa de pantomimă suntem acum actori. E vorba de Daniel Badale, de Carmen Ungureanu și Dana Tapalagă",

actorul Vlad Ivanov

 

 

Admirație pentru marele Dem Rădulescu: ”I-am dus crucea”

 

Drumul a curs firesc pentru Daniel Badale. A plecat la București, unde a dat admitere la Academia de Teatru și Film. A intrat ”dintr-un foc”, după cum spune astăzi actorul botoșănean. La clasa profesorului Dem Rădulescu. Cel căruia avea să îi poarte, pentru totdeauna, un respect uriaș și un dor nesfârșit.

 

”De la Dem Rădulescu am învățat rigoarea. Rigoarea, respectul față de partener și respectul față de public, chiar și când este un singur spectator în sală”,

actorul Daniel Badale

 

(Dem Rădulescu)

 

Tulburătoare este imaginea de la căpătâiul marelui actor, plecat în veșnicie (septembrie 2000), cu un actor, fost student, care nu s-a desprins de sicriu mai bine de 20 de ore. Tot el avea să îi poarte crucea până la mormânt. Actorul era Daniel Badale…

 

”Între mine și domnul profesor a fost o legătură mai deosebită, pentru că dumnealui spunea că să stârnești râsul îți trebuie ceva în plus. L-am iubit, l-am adorat, pot să spun că l-am divinizat. Sunt actorul care acasă, în cămăruța lui, icoana pe care Domnul Profesor a avut-o când s-a dus în stele. Icoana pe care actorul a avut-o pe piept, familia mi-a dat-o mie după ce am stat timp de 20 și ceva de ore la căpătâiul lui și i-am dus crucea. Și sunt un actor foarte bogat”.

 

 

Înapoi la Botoșani

 

După absolvirea Academiei de Teatru și Film din București, în anul 1994, Daniel Badale a revenit la Botoșani, de data aceasta ca actor profesionist. Al Teatrului ”Mihai Eminescu” și al Teatrului de păpuși ”Vasilache”.

 

Actorul a dăruit publicului botoșănean roluri memorabile. De la Volodea (în ”Dragă Elena Sergheevna, regia Petru Vutcarau, rol de debut), Iuda (în spectacolul ”Iuda”, de Leonid Andreev, regia Ion Sapdaru) sau Nebunul, Seful de secție (în ”Însemnările unui nebun”, de Nicolai Vasilievici Gogol, regia Ion Sapdaru), la cele care aveau să îi aducă și recunoașterea supremă pe scena botoșăneană: Hamlet (în ”Hamlet”, de William Shakespeare, regia Ion Sapdaru) și Ivan Turbincă (în ”Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, regia Ion Sapdaru).

 

 

Marea scenă a Naționalului bucureștean

 

Din anul 2006, Daniel Badale joacă pe scena Teatrului Național din București. O scenă care i-a mijlocit întâlnirea cu regizori precum Cătălina Buzoianu, Alexandru Tocilescu, Nae Caranfil, Ion Caramitru, Horaţiu Mălăele.

 

(Ion Caramitru și Daniel Badale în ”Eduard al III-lea”, regia Alexandru Tocilescu, TNB)

 

Despre trecerea de pe scena din Botoșani pe cea a Naționalului, Ion Caramitru face o emoționantă mărturisire. Actorul își amintea cum, la 21 de ani, a interpretat pentru prima dată Hamlet, un rol în care făcuseră deja istorie Valer Valentineanu, George Vraca și George Calboreanu, primul dintre ei fiind considerat și cel mai bun Hamlet al epocii.

 

"Eram student. La ieșirea actorilor, mă aștepta un bătrânel care mi-a spus: Tinere, te-am urmărit, ai făcut un lucru extraordinar în Hamlet. A însemnat enorm pentru mine",

Ion Caramitru, in emisiunea Profesioniștii

 

Bătrânelul, mai spune Caramitru, era marele Valer Valentineanu.

 

"A așteptat Ion Caramitru pe cineva la ieșirea actorilor?", a întrebat atunci Eugenia Voda, realizatoarea emisiunii.

 

”Mulți ani după întâmplarea cu Valentineanu, după un spectacol "Ivan Turbincă" al Teatrului din Botoșani pe scena Teatrului National, în 2006, l-am așteptat la ieșirea actorilor pe Daniel Badale. I-am spus: Mi-a plăcut foarte mult cum ai jucat, îți propun să vii actor la Teatrul National. Badale este astăzi actor la Teatrul National și face o carieră strălucită. Ca odată, Valentineanu, numai că el nu avea atunci ce să îmi ofere",

actorul Ion Caramitru, director al Teatrului National București

 

 

Daniel Badale se joacă pe sine

 

Anul 2020, atipic prin restricțiile impuse de pandemie, nu i-a ținut departe de teatru pe actori. La Teatru Național București (TNB), prima premieră din perioada de pandemie a fost "Jurnal de România. 1989", conceput şi regizat de Carmen Lidia Vidu.

 

Spectacolul se joacă în sala Amfiteatru de pe acoperişul TNB.

 

În distribuție, patru actori ai Naţionalului povestesc experienţele personale din perioada respectivă, felul în care au trăit acele evenimente sângeroase şi modul în care li s-a schimbat sau nu viaţa de atunci, se arată în descrierea spectacolului.

 

 

Printre ei, și actorul Daniel Badale. Ceilalți, nume de referință în teatrul românesc: Ion Caramitru, Oana Pellea și Florentina Țilea.

 

Chiar după 30 de ani de la Revoluție, ni-l amintim cu toții pe Ion Caramitru, fiind "legendară" expresia televizată în direct - "Fraţilor, am învins!".

 

Prea puțini dintre noi am știut, în tot acești ani, că în 1989 Daniel Badale era soldat în Armată. "Teoretic", așadar, era împotriva revoluţionarilor.

 

O scenă (de viață reală) avea să fie descifrată peste mulți ani, când doi dintre protagoniștii de atunci aveau să își mărturisească cum, la Revoluție, s-au aflat față în față: Caramitru în fața unui TAB, Badale soldat, pregătit să primească ordinul de tragere. 

 

”Badale se afla în unul dintre cele trei TAB-uri. El mi-a spus, acum câțiva ani, erau cei care făceau baricada în Piața Romană. În spatele TAB-urilor se aflau soldații în termen, înarmați, în spatele soldaților în termen se aflau soldații Securității, în uniformele specifice, înarmați, și în spatele lor securiști în civil înarmați. Iar comandantul celor trei TAB-uri era un maior care îmi spunea: Plecați, plecați vă rog, că o să primesc ordin să trag și nu o să pot să nu o fac. Ia uitați ce e în spate!

Atunci am realizat și mi-am adus aminte de instrucțiile din armată: când ți se ordonă să pleci la atac să nu cumva să fugi înapoi de frică, pentru că în spate sunt colegi care te împușcă dacă te întorci.

În unul dintre acele TAB-uri era Badale. Am aflat mult mai târziu”,

Ion Caramitru, directorul Teatrului Național București

 

Mărturisirea a fost făcută în cadrul unui interviu realizat de Florin Ghioca pe platforma YouTube a Teatrului Național București.

 

 

Badale, ”cireașa de pe tort”

 

Povestea a fost preluată de regizoarea Carmen Lidia Vidu, cea care l-a convins pe Daniel Badale să facă parte din distribuția spectacolului "Jurnal de România. 1989". Recunoaște că nu a fost ușor.

 

”Foarte greu l-am convins pe Daniel Badale să intre în această distribuție. Nu și-a dorit și nici nu îi cunoșteam povestea. Stând de vorbă cu Ion Caramitru, mi-a spus: dar există un moment real, în care eu stăteam în fața TAB-ului și un soldat era în TAB. Acel soldat a devenit peste ani actor al Teatrului Național. Cred că este o secvență care merită să te facă pe tine să întâlnești acest fost soldat din TAB.

Teatrul documentar e un tip nou de teatru pentru el, dar a fost o surpriză extrem de plăcută. Pe lângă faptul că este un om cu foarte mult umor, povestea lui este foarte emoționantă. Cred că este cireașa de pe tort  a spectacolului”,

Carmen Lidia Vidu, regizor "Jurnal de România. 1989"

 

 

Daniel Badale spune că este un ”rol” nou, cu care nu s-a mai confruntat, și anume acela de a se juca pe sine însuși.

 

”Cu acest text e prima oară când vorbesc despre mine, după mai bine de 25 de ani de profesie. Mi-a făcut un refresh la întreaga mea existență. Începând să mă întâlnesc cu Carmen, am răspuns întrebărilor și a ieșit un text foarte frumos. Textul este foarte bine structurat și foarte bine scris. Regizorul transmite o energie pozitivă, cu atmosferă plăcută la repetiții”,

Daniel Badale, actor Teatrul Național București

 

Momentul 1989 a însemnat și atunci, și acum, unul care îl răscolește.

 

”Eram tânăr, aveam 20 de ani și m-am trezit pur și simplu într-un TAB. Făcusem trageri, știam să folosesc o armă, dar în momentul acela nu mi-aș fi dorit să o folosesc. Dacă prin absurd mi s-ar fi ordonat să trag? Atunci aș fi lăsat arma, m-aș fi dus în mulțime și aș fi dezertat.

Întrebările lui Carmen m-au răscolit. Ar trebui să îi mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru că a făcut în așa fel încât, chiar dacă am fost într-un punct fierbinte al Revoluției Române, al așa-zisei Revoluții, am avut noroc că nu am ajuns la Televiziunea Română pe 22 decembrie, pentru că a murit multă lume acolo. Cred că astăzi nu aș mai fi fost. Au murit colegi de ai mei. E un capitol care face parte din viața mea, mi-l asum, dar nu mă gândesc cu bucurie la acele zile”,

Daniel Badale

 

 

Lecția Revoluției

 

Despre acele zile, Daniel Badale își amintește întâmplările care l-au impresionat, cum ar fi, de pildă, faptul că ”românii sunt foarte solidari în aceste momente” și că ”erau de o inconștiență totală, bulevardul de oameni, chiar dacă se trăgea, nu am văzut unul să o ia la fugă”.

 

Dar au rămas până astăzi întrebările fără răspuns.

 


(Daniel Badale în ”Jurnal de România. 1989”, foto: Florin Ghioca)

 

”Numărul celor care și-au dat viața în acele zile mi s-a părut mare, inutil și, hai să spunem, inexplicabil. Au murit degeaba. Păcat de tinerețea lor. Sunt părinți care ne urmăresc și sunt în asentimentul lor. Sacrificiul lor a fost mult prea mare și noi nu știm să mulțumim acelor tineri care prin inconștiența lor și prin dorința lor de a schimba ceva au plătit cu prețul suprem.

Atunci nu mi-am dat seama. Dar apoi, dând totul înapoi, am înțeles că lucrurile era foarte bine structurate, foarte bine organizate, știa când să vină, cine să vină și unde să vină”,

Daniel Badale, actor Teatrul Național București

 

 

”Felii de viață”

 

Spectatorii află povestea chiar de la Daniel Badale. Care în acest fel își joacă propriul rol. Nu fără emoție, pentru că, spune el, de data aceasta nu mai are de a face cu un personaj, ci cu ”felii de viață”.

 

”E prima oară în cariera mea când vorbesc despre mine. E un alt fel de emoție. Adică sunt propriile tale trăiri, propriile tale emoții. Când interpretezi un text, indiferent de dramaturg, joci o situație, joci un personaj. Aici nu e vorba de personaj, aici sunt patru felii de viață, fiecare cu individualitatea lui, cu emoțiile lui, și cred că asta va plăcea foarte mult, că e un spectacol foarte bine structurat și lumea o să afle niște lucruri de la oameni care au trăit acele momente, foarte obiectiv și foarte sincer. Nu e nimic cosmetizat. Este adevărul adevărat”,

Daniel Badale

 

 

Botoșani, ”locul unde am învățat tainele meseriei”

 

Se simte onorat că face parte din colectivul Teatrului Național București. Cu toate acestea, spune că nu se poate considera o vedetă, mai ales că noțiunea de vedetă e înțeleasă greșit în România.

 

 

”Vedetă a fost Amza Pellea. Vedetă a fost Olga Tudorache. George Constantin și întreaga pleiadă de mari actori…”.

 

Gândul lui Daniel Badale se îndreaptă către ”toți colegii mei, din toate teatrele”, pe care îi consideră a fi ”frumoși și talentați”.

 

”În sufletul meu am rămas țăran. Îmi păstrez acea suprafață neîntinată de vremuri, de lucruri, de oameni, de situații. Încerc să am o bucățică din mine despre care să spun: asta e partea mea frumoasă, asta e partea mea curată.  V-o dăruiesc din toată inima”

Daniel Badale

 

Nu uită că acolo, în micul teatru de la Botoșani, a trăit emoții și a construit personaje datorită cărora a ajuns pe marea scenă bucureșteană. Iar mesajul către foștii colegi este unul al speranței că actorul va fi mereu acolo, ”pe o scenă adevărată”.

 

”La Botoșani e teatrul care m-a format, teatrul în care am debutat, locul unde am învățat tainele meseriei. Colegilor mei minunați le doresc sănătate și inspirație și să dea bunul Dumnezeu să se întoarcă, dacă se poate cât mai repede, pe o scenă adevărată”,

Daniel Badale

 

 

Publicația Botoșăneanul.ro îi urează actorului Daniel Badale La mulți ani cu sănătate, roluri pe măsura talentului și bucuria unei vieți împlinite!

 

(Foto: facebook/Daniel Badale)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
An nou, probleme vechi: Medici școlari puțini, profesori și părinți îngrijorați: În caz de infectare, tot noi răspundem
Mai sunt mai puțin de două săptămâni până la începerea noului an școlar care va fi unul cu totul atipic. Autoritățile se pregătesc de redeschiderea școlilor, în această perioadă având loc mai multe întâlniri cu toți factorii de decizie. Concret însă abia pe 10 septembrie 2020 se va ști cum se va învăța în fiecare unitate de învățământ din Botoșani.
Aventură între un învățător și o mămică la o școală din Botoșani! Soțul acuză că s-au filmat pornografic în fața copiilor - GALERIE FOTO
O aventură între două persoane căsătorite a ajuns în atenția instituțiilor publice de la Botoșani, având în vedere că unul dintre protagoniști lucrează în sistemul educațional.
Ar trebui să (le) fie rușine! Oameni care stau în locuințe sociale, fără studii și loc de muncă vor să conducă municipiul reședință de județ
Oferta electorală din anul 2020 continuă să fie una pestriță și să surprindă în mod neplăcut. Dacă în urma cu patru ani de zile anumite candidaturi au provocat amuzament sau ostilitate, gluma pare-se că se îngroașă la următorul scrutin electoral. Pentru că vorbim până la urmă de funcțiile supreme ale municipiului reședință de județ, care, nu doar în teorie, ar trebui să fie ocupate de candidați capabili și vizionari.
Zona de food-court din Uvertura Mall, plină din nou de clienți la mese! Pregătiri în toi și la multiplex – GALERIE FOTO & VIDEO
După o pauză de cinci luni de zile restaurantele și cafenelele din spațiile comerciale au revenit la normal. O pauză care a marcat o serie de premieri negative în istoria românilor și a umanității care s-a confruntat cu una dintre cele mai grave crize sanitare din toate timpurile.
Sorescu e aproape ministrul Afacerilor Interne, Vela a plecat să candideze la Caransebeș
Ministrul de Interne Marcel Vela și-a delegat atribuțiile cu privire la alegeri, deoarece conduce lista de consilieri locali la Consiliul Local al orașului Caransebeș, unde a fost primar pentru 12 ani.
FOTOGALERIE 80 de locuințe ANL aproape gata de repartizare, consilierii au aprobat prima LISTĂ
După patru ani în care s-a lucrat la construirea locuințelor pe terenul obținut de Primăria Botoșani de la Ministerul Apărării Naționale (MApN) dar și în paralel la asigurarea utilităților, toamna aceasta este posibil ca primele chei de garsoniere sau apartamente să fie înmânate viitorilor chiriași.
Mici latifundiari, colecționari de bijuterii sau mașini vechi ori persoane doar cu apartament – AVERILE candidaților la președinția Consiliului Județean Botoșani
Nouă botoșăneni au intrat în cursa electorală pentru a câștiga președinția Consiliului Județean Botoșani. Politicieni cu notorietate mai mică sau mai mare în spațiul public botoșănean, oameni care au agonisit de-a lungul anilor sau care se compară la averi cu simpli cetățeni.
Deschidere de an școlar în pandemie: Părinți care refuză să-și trimită copiii la școală, elevii riscă inclusiv exmatricularea - VIDEO
La acest moment este știut faptul că se dorește ca noul an școlar să fie deschis de la 14 septembrie 2020, iar școlile să funcționeze în baza a trei scenarii de risc. La nivelul județului Botoșani, prin ordin al prefectului, au fost constituite comisii pentru verificarea condițiilor de siguranță sanitară din unitățile de învățământ.
PSD a rămas fără reprezentant în Biroul Electoral Județean după o urgență medicală și o incompatibilitate soț – soție - DOCUMENT
Biroul Electoral Județean (BEJ) s-a întrunit marți în ședință pentru a emite o decizie cu privire la reprezentantul PSD în această structură, susceptibil de incompatibilitate.
Loading...
Moarte violentă și tristă! Femeia omorâtă în accident pe Împărat Traian o anonimă, nicio rudă nu a venit la spital, polițiștii au căutat familia din scară în scară – FOTO&VIDEO
Un fel de „Jane Doe” a Botoșaniului. Femeia care și-a pierdut viața duminică seara în accidentul violent care a avut loc pe strada Împărat Traian a rămas neidentificată multe ore de la producerea evenimentului. 
„Petrecere” la Cornișa până aproape de miezul nopții cu muzică și țipete în microfon pentru directorul Țurcanu și câțiva apropiați! Botoșănenii au sunat la Poliție – VIDEO
Muzica și vocea DJ-ului din parcul de agrement turistic și sportiv Cornișa s-au auzit extrem de puternic încă din timpul zilei de vineri, 21 august 2020 într-o bună parte a orașului care se află la o distanță considerabilă de zona de agrement.
Spitalul Mavromati se golește de pacienții cu COVID, se tratează în continuare doar urgențele: De ce să redevenim zonă roșie pe harta țării?
Botoșaniul încă mai înregistrează noi cazuri de Covid, însă situația de la nivelul județului este ținută sub control. De altfel, în timp ce în unele zile la Botoșani se înregistrează câte două-trei cazuri, în alte județe sunt și 90 – 100.
Afaceristul milionar, liderul de grup al PSD-iștilor timp de opt ani, marele absent de pe lista pentru Consiliul Local: Au venit cu altă garnitură...
Lista depusă de social-democrații botoșăneni pentru noul Legislativ local din următorii 4 ani de zile are o mare absență în dreptul omului care a condus grupul PSD în plenul municipal timp de două mandate.
Soție de polițist aflată pe lista PSD-ului a chemat un primar în instanță: Intenționez să o dau în judecată pentru că a intrat în baza de date neavând niciun drept, cetățeanul și polițistul - DOCUMENT
Un primar botoșănean a primit citație sâmbătă, 15 august 2020, pentru a se prezenta în instanță a doua zi, duminică. Iar asta s-a întâmplat după o contestație la legea electorală depusă de o membră PSD, soție de polițist.
Loading...
Ce și pe cine votăm pe 27 septembrie 2020? Oferta politică pentru Primărie și Județ: CANDIDAȚII analizați prin ochi de foști jurnaliști, sindicaliști sau afaceriști
Spre finele lunii septembrie din anul pandemiei, Botoșaniul își alege oamenii care vor cârmui județul și municipiul reședință. Poate cel mai important scrutin electoral cu efect direct pe plan local, alegerile locale din 27 septembrie vor decide viitorul următorilor patru ani, prin prisma mai ales a noilor investiții.
Rețeta succesului pentru un primar din Botoșani, este susținut și de PSD și de PNL în aceeași campanie, localitate umplută de bannere – FOTO
Un primar botoșănean a reușit să creeze una dintre cele mai inedite situații ale acestei precampanii electorale. Are în comunitatea sa bannere electorale atât cu candidatul PSD cât și cu cel al PNL-ului, principalii adversari politici pentru președinția Consiliului Județean Botoșani.
Vile la preț de 10 apartamente, pandemia îi determină pe bogații târgului să își vândă proprietățile fabuloase - GALERIE FOTO
Exterioare de vis, interioare de poveste. Vile cu arhitecturi deosebite, dotate și utilate până în cele mai mici detalii, cu un design de revistă. Oferta în vreme de pandemie, la Botoșani, este foarte bogată, iar prețurile pe măsură.
Directorul de spital care a renunțat la salariul de 3.000 de euro pentru a merge în privat s-a dus la leafă de 4.000 de lei... tot la stat – VIDEO & DOCUMENT
După ce și-a dat demisia din funcția de manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani, Daniel Buga a renunțat și la postul de execuție din cadrul unității medicale, respectiv cel de inspector de specialitate în cadrul serviciului resurse umane.
Pionierat în sărăcie! Povestea eolienei de la Bucecea întreruptă de hoții locali, centrala a „trăit” puțin peste un an și a rămas bibelou – FOTOGALERIE&VIDEO 
Botoșănenii care ajung în sudul țării, în concedii sau în interes de serviciu, sunt fericiții privitori ai celui mai mare parc de centrale eoliene care a fost construit în urmă cu mai bine de un deceniu la Fântânele-Cogealac. Și în Moldova a existat o pornire firavă și curajoasă deopotrivă la Bucecea - Botoșani. Însă povestea de succes de atunci a avut un final oglindit în specificul zonei, vestit mai degrabă prin prisma sărăciei.  
Pandemie și caniculă! Botoșăneni din municipiu cu un fir de apă, sau DELOC, de o lună jumătate: Nu avem apă să spălăm copiii VIDEO
Municipiul reședință de județ, anul 2020, în prag de alegeri electorale. Mai mulți locuitori ai capitalei județului se plâng de faptul că imediat se fac două luni de zile de când lor le lipsește apa. Lichidul fără de care un trai civilizat nu poate fi dus.
Sondaj
Pe cine votați la funcția de președinte al Consiliului Județean?
Mihaela Huncă – Pro România
Bogdan Dăscălescu – ALDE
Doina Federovici – PSD
Corneliu Popescu – PMP
Costel Șoptică – PNL
Constantin Rotaru – PPU-SL
Daniel Doctorescu – PRM
Corneliu Furtună – Alianța Partidul Verde - PNȚCD
Andrei Drancă – Alianța USR-PLUS
Declaraţia zilei
„Cred că a venit timpul să avem conducători care au capacitatea să unească toate forțele din toate domeniile, din toate partidele, să dezvolte județul. O să spuneți că este o lozincă. Nu, se poate! Doar trebuie să știi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8750 lei
USD
Dolarul SUA
4.1874 lei
CHF
Francul elveţian
4.5137 lei
GBP
Lira sterlină
5.3319 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9713 lei
XAU
Gramul de aur
251.0994 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2497 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3430 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9536 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1318 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1800 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6547 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.6 o C
Dorohoi
20.4 o C
Bucecea
20.7 o C
Darabani
20.8 o C
Saveni
20.6 o C
Ştefăneşti
20.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.