Știrea zilei
Liberalii de la municipiu forțează schimbarea viceprimarului Liviu Toma ca să-și salveze directorii, ședință cu scântei provocată de foștii PDL-iști

A doua zi după ce, în ciuda boicotului aleșilor liberali, Consiliul Local Botoșani a aprobat o hotărâre privind divizarea Direcției Servicii Publice, Sport și Agrement (DSPSA), Biroul Politic Local (BPL) al organizației municipale s-a întrunit în ședință.

Șoptică și Cornilă au mers neinvitați la ședință


A fost convocată de președintele Cristian Achiței și a avut loc joi seară la fostul sediu al PDL din strada Maxim Gorki, chiar dacă o hotărâre adoptată de Biroul Politic Județean (BPJ) prevede că toate ședințele filialei de la municipiu trebuie să aibă loc în sediul din strada Teatrului.


De asemenea, deși la nivel de BPJ Sorin Cornilă a fost însărcinat să se ocupe de activitatea organizației municipale, acesta nu a fost invitat la ședință.


Lucru care însă nu l-a oprit să ia parte, în calitatea sa de prim-vicepreședinte județean al PNL, prefectul mergând neinvitat la ședință.


De altfel, și deputatul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani, a procedat la fel, acesta precizând că dată fiind funcția pe care o deține are dreptul să ia parte la orice ședință a oricărei organizații liberale din județul Botoșani.

 

Lupta finală pe DSPSA și Locativa


Chiar dacă pe ordinea de zi nu a existat expres un punct pe această temă, motivul real al convocării ședinței a fost o consecință a ceea ce s-a întâmplat la ședința de CL de miercuri.


Hotărârea adoptată prin votul consilierilor PSD și al viceprimarului Pro România, Liviu Toma, prevede că Serviciul Intervenții Edilitare și Serviciul Amenajare Spații Verzi trec de la DSPSA la Serviciul Public de Administrare a Piețelor, Oborului și Cimitirelor (SPAPOC). Adică se mută practic din subordinea liberalului Eugen Țurcanu în cea a social-democratului Cosmin Andrei.


DSPSA ar urma să își restrângă drastic activitatea, fiind redenumit prin hotărâre Direcția pentru Sport și Agrement (DSA).


Cum DSPSA ar fi ultima redută înainte de atacarea SC Locativa SA, liberalii de la municipiu, în bună parte foști PDL-iști de fapt, încearcă să găsească o cale de a bloca acțiunile aleșilor de la PSD și a rămâne în continuare la conducerea acestor unități în forma lor actuală.


Liberalii nu-l pot schimba pe Toma fără voturile social-democraților


Iar ideea care s-a înfiripat a fost aceea de a supune dezbaterii BPL al PNL Botoșani un proiect prin care, în virtutea faptului că PNL și PSD se află într-o coaliție de guvernare, atunci liberalii să fie cooptați și în cea locală prin susținerea de către cele două formațiuni a unui consilier local al partidului în vederea dobândirii funcției de viceprimar.


Mai exact, Liviu Toma de la Pro România să fie înlocuit cu un consilier de la PNL.


Doar că, potrivit statului aleșilor locali, un viceprimar se numește cu majoritate simplă (12 voturi din 23 în cazul Consiliului Local Botoșani) și se demite cu două treimi din voturi, adică sunt necesare, în funcție de interpretarea juridică a procentului, de 15 sau 16 voturi.


Ori liberalii nu au decât 9 consilieri și chiar dacă cei doi de la USR ar vota de partea lor, tot s-ar afla departe de limita necesară.

 

Să se facă la fel ca la prefect!


Tocmai de aceea, liberalii de la municipiu ar fi dorit să îi forțeze mâna lui Costel Șoptică, în sensul în care să adopte o hotărâre în BPL care să prevadă sprijinirea unui membru PNL pentru ocuparea funcției de viceprimar și mai departe deputatul să fie nevoit astfel să demareze negocieri cu PSD.


Peneliștii de la municipiu ar susține că, pe principiul prin care Sorin Cornilă a fost propulsat prefect, adică ”s-a dat un vot în BPJ și trebuie respectat”, la fel să se procedeze și în cazul viceprimarului: ”s-a dat un vot în BPL și trebuie respectat”.


Doar că participarea intempestivă a președintelui și prim-vicepreședintelui județean al PNL, Costel Șoptică, respectiv Sorin Cornilă, pare să fi dat peste cap planul liberalilor de la municipiu, cel puțin pentru moment.

 

Rămâne cum am stabilit


Problema a rămas oarecum în coadă de pește, nefiind adoptată o hotărâre nici pentru susținerea unui liberal pentru a dobândi funcția de viceprimar, dar nici nefiind eliminată total o astfel de variantă.


Cătălin Flutur, prim vicepreședintele organizației municipale, a fost cel care a vorbit în marea parte a timpului, militând mai mult sau mai puțin direct pentru demararea unor negocieri, în timp ce deputatul Costel Șoptică le-a transmis că, dacă vor într-adevăr acest lucru, liberalii de la municipiu să își asume asta printr-un vot al structurii de conducere.


Lucru care nu s-a întâmplat, mai ales că, după crearea coaliției de guvernare PSD – PNL – UDMR, liberalii de la Botoșani au convenit să nu facă majorități cu social-democrați. De altfel, invitat recent la Botoșăneanul TV, președintele PNL Botoșani, Costel Șoptică, a subliniat că liberalii guvernează alături de social-democrați exclusiv la nivel central.


Deputatul a părăsit ședința de la municipiu, transmițându-le liderilor de acolo că așteaptă o decizie fermă din partea lor, care însă nu a mai venit.

 

Ce avem noi aici? Un nou meci vechii liberali – foștii pedeliști


În esență, ceea ce se întâmplă zilele acestea este un alt episod al luptei începute de la fuziunea PNL – PDL, organizația județeană fiind condusă de liberalii tradiționali, iar cea de la municipiu de foștii democrat-liberali, fiecare cu interesele lor politice și administrative.


Practic, ex-portocaliii le reproșează vechilor liberali că fac înțelegeri cu social-democrații, care duc la pierderea unor funcții deținute de partid, în timp ce peneliștii îi acuză pe foștii democrat-liberali că nu fac altceva decât ”să bage bățul prin gard” cu Eugen Țurcanu pe post de om scos la înaintare și cu Cătălin Flutur strateg din umbră și că, în realitate, nu îi interesează partidul ci să își conserve posturile de directori pe care le dețin la DSPSA și SC Locativa SA încă de la înființarea acestor unități.


De altfel, Eugen Țurcanu a anunțat că va ataca în instanță HCL-ul prin care s-a divizat DSPSA. Doar că acțiunea sa nu va duce la suspendarea aplicării hotărârii adoptate.


Singurul om care poate bloca punerea în practică a hotărârii este prefectul, dacă decide să o atace la Tribunal, Sorin Cornilă informându-și colegii că deocamdată legalitatea acesteia este analizată de serviciul juridic al Prefecturii și că nu se poate antepronunța.

 

loading...
DSPSA rămâne fără mare parte din activități după o ședință cu înțepături și protest cu învoire: S-au îmbolnăvit de buba maimuței deodată? VIDEO
Liviu Toma, în asentiment liberal: La fel ca și colegii PNL, fără a avea vreo înțelegere cu dlor...

 

Sclavagism modern: OPT adolescenți prinși muncind „la negru” la o terasă din municipiu, lucrau și câte 16 ore pe zi
Unii dintre angajatori profită de tinerii care urmăresc să câștige propriii bani de buzunar și îi folosesc într-un soi de „sclavagism modern”, fără să aibă vreo temere că ar putea să răspundă din punct de vedere legal pentru sustragerea de la plata dărilor specifice către stat. Patronii profită astfel de adolescenți, pe care-i exploatează la un program de lucru mult peste cel reglementat legal. 
Directoarea și diriginta unei școli botoșănene au refuzat să sune la 112 pentru un elev cu mandibula ruptă: Copilul mănâncă cu paiul în prezentVIDEO
Agresiunea a avut loc la ore, într-o unitate de învățământ a județului, și s-a încercat ascunderea ei.Copilul a rămas cu traumatisme care-l afectează și în prezent.
LUCRURILE care nu s-au văzut în procesul care a decis soarta orașului: Eram puși în fața faptului de a săvârși o infracțiune / A fost o muncă acerbă, am avut ore nedormite VIDEO
Alegerile locale din 2020, anul în care s-a stabilit componența legislativului local, dar și primarul pentru patru ani, au avut un caracter aparte. Între cei doi principali candidați la postul de edil-șef au fost doar 16 voturi. Cu o diferență atât de mică, evident că lucrurile au degenerat și a fost nevoie de deciziile judecătorilor.
Iftime scos din fotbal 6 luni de federație și amendat cu o sumă amețitoare – DOCUMENT 
Comisia de Disciplină și Etică (CDE) a Federației Române de Fotbal a adoptat vineri o hotărâre extrem de dură la adresa omului de afaceri care controlează FC Botoșani. Valeriu Iftime a fost sancționat cu măsura interzicerii oricărei activități legate de fotbal pentru șase luni și, în plus, i s-a aplicat și o amendă de 20.000 lei. 
Doamna din Botoșani care a căutat afacerea perfectă! De la broker de credite la litigii sau activități de înfrumusețare din care a ieșit din cauza evaziunii din dormitor – VIDEO
Gabriela Ciobanu este antreprenor din 2004 și se poate spune că a încercat mereu să-și adapteze afacerile în funcție de cererea pieței. În unele cazuri a reușit, din greșeli a învățat. A deschis uși, altele i s-au închis fără să se descurajeze nicicum.
Un funcționar de la Casa de Asigurări s-a aruncat în gol din apartamentul în care se mutase de puțină vreme
Bărbatul lucra de mai mulți ani în cadrul Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Botoșani, la compartimentul decontări și servicii.
25 de tone de mere aruncate pe câmp la marginea orașului, în piețe se vând fructe cu proveniență mincinoasă: Cine să ia măsuri? Noi avem țară? Avem Guvern, avem guvernanți? GALERIE FOTO
În vremuri în care campaniile pentru o alimentație sănătoasă ne invadează și într-un context în care conviețuim într-un județ cu profil preponderent agricol, consumăm fructe și legume din import, iar producția din Botoșani se strică pe câmpuri.
RAZIE uriașă pe Calea Națională! Polițiștii rutieri dar și criminaliștii au percheziționat mașini: au găsit un șofer drogat, fițe pe mașini scumpe și altele – VIDEO & GALERIE FOTO
Au participat probabil la această acțiune preventivă toate echipajele Biroului Rutier de la Botoșani, pe Calea Națională, pentru că strada s-a umplut de polițiști și autospeciale de Poliție. Și, un lucru mai inedit, au luat parte la razie și ofițerii de la Serviciul Investigații Criminale, dar și polițiști din cadrul Serviciului de Ordine Publică.
A trecut un an de când Primăria a preluat Cinematograful Unirea: NU s-a difuzat nici măcar un singur film
Prin protocolul prin care Regia Autonomă de Distribuție și Exploatare a Filmelor RomâniaFilm (RADEF) a cedat Cinematograful Unirea către administrația publică locală condiția principală a fost continuarea difuzării de film la Botoșani.
Elevul care la 13 ani a strâns mașini pline de ajutoare pentru cei aflați în suferință – VIDEO & FOTOGALERIE 
Trăim într-o societate în care ajung să fie apreciați cu precădere oamenii care își fac publicitate agresivă pe spatele nevoiașilor în detrimentul celor care le rezolvă problemele fără să popularizeze în exces acest lucru. 
Primăria vrea să ia în administrare „fosta casă a PDL-iștilor” și să mute acolo un serviciu important: Cad dosarele pe ei, nu încap în birouri
Inițiativa ar urma să fie supusă dezbaterii și votului în ședința ordinară din data de 28 iulie 2022.
Din seria furturilor de apă: Fost polițist depistat cu branșament ilegal pentru livadă, seră și piscină – FOTOGALERIE
Serviciul de Control și Antifraudă din cadrul SC Nova Apaserv SA continuă să identifice situații de furturi de proporții din rețeaua publică.
Gata și nu prea: Recensământul populației și locuințelor NU s-a terminat la Botoșani, recenzorii încă bat la uși închise
Săptămâna trecută, în urma unui anunț al Institutului Național de Statistică (INS), presa națională, dar și cea locală, scria că județul Botoșani este primul din România care a terminat de numărat populația. Ba mai mult, o mulțime de politicieni care au simțit că ar avea de câștigat ceva capital electoral din asta s-au ”lipit” rapid la postări pe această temă. 
Aventurile modernizării drumului spre Târgu-Frumos: Botoșănean blocat în curte fiindcă era plecat de acasă – VIDEO & GALERIE FOTO
Una dintre multiplele vizite ale prefectului pe șantierul de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos l-a găsit din cale afară de nervos pe un botoșănean din satul Zăicești. 
De la atelierul de teatru al liceului, pe covorul roșu de la Cannes – POVESTEA studentului de 22 de ani distribuit deja în filme de anvergură internațională – VIDEO & GALERIE FOTO 
Au trecut deja vreo 50 de zile de când a pășit pe covorul roșu al Festivalului Internațional de Film de la Cannes, însă uneori încă mai are impresia că a fost doar un vis. Din fericire pentru el, pentru botoșăneni și pentru români, chiar s-a întâmplat: la 22 de ani Șerban Lazarovici a jucat într-un lungmetraj premiat în orașul – stațiune de pe Coasta de Azur. 
Minunile de la o conferință AUR: Netflix-ul molestează copiii și-i spală pe cap, războiul distruge vegetația, România ”să producă apă” - VIDEO & GALERIE FOTO
Campania „Ce vor românii”, așa, fără semnul întrebării, inițiată de liderii Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a ajuns și la Botoșani în după-amiaza zilei de miercuri, 13 iulie 2022. Evenimentul la care au participat susținătorii AUR de la Botoșani s-a desfășurat în sala Eminescu a complexului Rapsodia, cu începere de la ora 17:00.
Contabilii și-au sărbătorit ziua cu un tort pe măsură, ”doamna de fier a contabilității” premiată de trei ori – VIDEO & GALERIE FOTO 
Oamenii cu cifrele și calculele din economia românească au fost sărbătoriți miercuri în toată țara, inclusiv la Botoșani, acolo unde a fost marcată Ziua Națională a Contabilului Român (ZNCR). 
Turista din Botoșani care a făcut scufundări în același loc în care și-a pierdut viața suceveanca atacată de rechin: Am făcut baie fix acoloVIDEO
A vizitat în total 85 de țări de pe cinci continente, iar șirul orașelor prin care a trecut aproape că este interminabil. Este pasionată de călătorii încă din perioada liceului când, deși era comunism, reușea să treacă granițele țării, o dată la doi ani, cum erau permis pe atunci.
Iazul fantomă de la Ipotești a consumat într-o singură zi apa pe o lună de la 100 de apartamente
În urma scandalului izbucnit la Ipotești, unde a fost descoperită o conductă ilegală conectată la un hidrant, tehnicienii de la SC Nova Apaserv SA au revenit pe malul iazului.
Jurnalista de la TVR cu rădăcini botoșănene care s-a îmbolnăvit după o investigație despre foamete: Cazurile de necrofagie și canibalism, să ajungi să-ți mănânci propriul copil VIDEO
Raluca Rogojină și-a început activitatea jurnalistică în anul 2003 la TVR Cultural. În anii care au urmat a fost jurnalist de investigație și mai apoi s-a ocupat de documentare istorice. Este producător și realizator la Televiziunea Română și face parte din categoria jurnaliștilor care „ard” pentru profesie.
Titlul corect al articolului este : LIBERALII BOTOSANENI ISI DAU LA GEOALE. Asta ca sa respectam adevarul istoric al momentulu
17 iunie 2022, 17:48
Intre acesti PDL-isti si Elena Udrea exista mari asemanari, aceleasi mijloace de a atinge scopurile in viata. Diferenta este ca ea raspunde pentru cea a facut iar ei se dau victime. Ce inseamna sa crezi ca un post de sef la stat ti se cuvine pe viata. Lasati si pe altii sa aiba acces la fondurile publice. Sa aibe case in Franta, la Lebada. Sa faca calatorii in Elvetia si altii.
17 iunie 2022, 16:24
Grupul pdl-ist orchestrat de tatuca Flutur trebuie sa dispară din administrația botosaneana . Felicitări d-lui primar Cosmin Andrei pentru reușită.
17 iunie 2022, 15:19
Turcanu Eugen a obosit pe toată lumea, iarăși își pune biroul în fata primăriei.
17 iunie 2022, 08:32
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Trebuie să ne revenim repede, pentru că duminică jucăm la campioana CFR. Au un lot din care pot alcătui două echipe, sunt mulți jucători de calitate. Sper să fim în formă, totul depinde de noi”,Mihai Teja, antrenor FC ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9132 lei
USD
Dolarul SUA
4.8027 lei
CHF
Francul elveţian
5.0576 lei
GBP
Lira sterlină
5.8083 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5598 lei
XAU
Gramul de aur
277.1595 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2490 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2315 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3499 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7310 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2012 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6603 lei
Vremea
astăzi
Botosani
22.0 o C
Dorohoi
20.1 o C
Bucecea
21.8 o C
Darabani
19.6 o C
Saveni
20.4 o C
Ştefăneşti
18.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.