Știrea zilei
Lina și Gherghina, fetele salvate de medicul providențial cu rădăcini botoșănene, istoria NEȘTIUTĂ a unei familii care a dat numele unei școli

Pe 15 noiembrie se împlinesc 29 de ani de la dispariţia uneia dintre cele mai importante personalităţi botoşănene. Este vorba despre tatăl unui medic celebru în România.

Un nume care, deşi s-a aflat, în ultimii 40 de ani, pe buzele tuturor românilor, rămâne şi astăzi aproape necunoscut în ce privește istoria familiei sale. Istorie care, puțini știu acest lucru, își are rădăcinile în Botoșani.

 

 

O mamă, două fete şi un medic providenţial

 

Lina şi Gherghina sunt cele două fete siameze născute în 1982, în Botoşani. Elena Boaru era filatoare la Uzinele Textile Moldova, avea deja doi băieţi şi o fată. Era însărcinată din nou şi a aflat că va avea gemeni. Îşi dorea încă o fată. Nu făcuse prea multe analize. Aşa o prinseseră vremurile...

 

Pe 29 iulie 1982 vieţile multor oameni aveau să se schimbe. Naşte prin cezariană, o operaţie grea, dificilă. A fost ziua în care Elena Boariu a auzit din nou cuvântul siameze. Din nou pentru că, deşi femeie simplă, ştia deja ce înseamnă asta. Orfană de mică şi crescută la o casă de copii, Elena văzuse demult, la o vizită la Muzeul Antipa din Bucureşti, un borcan cu doi gemeni siamezi. Când doctorul care îi făcuse cezariana a rostit acelaşi cuvânt în Maternitatea din Botoşani, Elena Boaru şi-a amintit imaginea celor doi fetuşi de la Antipa. A putut doar să întrebe: Unde sunt lipiţi? Pentru a nu o speria, i-au spus doar: Foarte puţin, la abdomen.

 

Petre Mihai Băcanu a fost primul jurnalist care a aflat de cazul siamezelor, aflăm din reportajul ”Adevăruri despre trecut” al Televiziunii Naționale (realizator Roxana Tarhon, producător Raluca Rogojină), echipă care a readus în atenția publică povestea fetelor de la Botoșani. Intervievat de echipa TVR, Petre Mihai Băcanu îşi aminteşte şi azi că medicul de la Botoşani a decis să le trimită pe fete la o clinică de specialitate din Iaşi. Aici se afla doctorul Gabriel Ionescu.

Era 13 august 1982. Medicul Ionescu a avut nevoie de câteva minute bune pentru a-şi trage răsuflarea. Avea în faţă două corpuri lipite de la stern până la ombilic.

 

Vestea făcuse deja înconjurul României. Ajunsese, aşadar, şi la Ceauşescu. Elena Ceauşescu, despre care se ştia că nu suporta copiii cu handicap, indiferent de ce natură, a dat ordin clar în legătură cu separarea copilelor: Să se încerce în ţară!

 

Ceea ce însemna condamnarea la moarte, aflăm din același reportaj al Televiziunii Române. Nu pentru că România nu avea medici buni. Dimpotrivă! Problema era, spune Gabriel Ionescu, ce se întâmplă după operaţie. Postoperator, nici un spital din România nu putea asigura condiţii optime după o astfel de operaţie.

 

Medicul Gabriel Ionescu a chemat-o pe mama fetelor şi i-a spus că singura şansă pentru fete este operaţia în Elveţia, la un spital din Lausanne. O fundaţie din Elveţia suporta cheltuielile, în afară de drum.

 

 

Cum a fost posibilă o asemenea favoare imensă?

 

Secretul era tot la medicul Ionescu.

 

”Relaţia mea cu această clinică din Elveţia era bazată pe faptul că sunt pe jumătate elveţian, mama fiind de origine elveţiană. Pe profesorul Noel Genton de la Lausanne îl cunoscusem la nişte congrese în străinătate. Avusese o experienţă nefastă, adică făcuse o operaţie de acest gen pe un caz mult mai complicat, amândoi muriseră, dar profesorul învăţase o seamă de lucruri”,

dr. Gabriel Ionescu

Medicul Gabriel Ionescu a făcut toate demersurile şi presiunile pentru a se aproba plecarea din ţară a fetelor.

 

”Marele merit al separării siamezelor îl are medicul Gabriel Ionescu. El se putea împăuna pentru că a încercat să le separe în România. Dar a făcut tot posibilul ca fetele să ajungă în altă parte”,

Petre Mihai Băcanu, jurnalist

 

Pe 20 ianuarie 1983, Lina şi Gherghina pleacă spre Elveţia. Tot spre Lausanne a plecat şi medicul Gabriel Ionescu.

 

”A operat cot la cot cu ceilalţi chirurgi. Evident, experienţa majoră o aveau medicii de la Lausanne. Erau doar câteva operaţii în lume reuşite, nu era o joacă separarea. Dovadă că au făcut tot soiul de investigaţii, cei de la Lausanne au fost foarte mulţumiţi de tot ce se făcuse în România”,

Petre Mihai Băcanu

 

 

”Doamne, ori amândouă, ori niciuna!”

 

7 februarie 1983. Ziua operaţiei. Emoţii, speranţe. O mamă al cărei suflet era rupt în două, dar care nu voia să vadă decât spre întregul fiinţei sale.

 

”Mă rugam la Dumnezeu. Nu ştiam cum să mă împart. Ziceam: Doamne, ori amândouă, ori niciuna”,

Elena Boaru, mama Linei și a Gherghinei

A fost şi ziua în care mama şi-a văzut pentru prima dată fetele. Îşi aminteşte primul gând care a înfiorat-o de fericire: Sunt frumoase!

 

Medicul Gabriel Ionescu rememorează şi el acea zi, documentarul televiziunii naționale ilustrând cu imagini sugestive momentul din 1983. Îşi aminteşte în primul rând că a fost o operaţie foarte bine planificată, la secundă. S-au construit mulaje pe care s-a repetat întreaga operaţie. Preparaţia este cheia succesului, spune medicul. Cu 10 minute înainte de ora 11.00 a început operaţia propriu-zisă, la 15.45 fetele erau separate. După separare au urmat alte două operaţii. Cel mai dificil aspect al operaţiei a fost faptul că fetele aveau un ficat comun.

 

 

Lecţie de viaţă

 

După 7 zile, medicul Ionescu revine în România. Cele două fetiţe şi mama lor aveau să mai rămână câteva săptămâni în Lausanne, sub îngrijire medicală. Este momentul în care Elena Boaru le dă tuturor o lecţie de omenie ce avea să-i surprindă, dar şi să-i emoţioneze.

 

”M-au găsit acolo români care fugiseră din ţară. Mi-ai spus: rămâi, îţi aduci mai târziu şi ceilalţi copii aici. Nu pot, le-am spus. Mă gândesc la copiii de acasă, dar mai mult mă gândesc la cariera acelui om care m-a ajutat să ajung aici. Nu pot să fac asta”,

Elena Boaru, mama gemenelor Lina şi Gherghina

Întoarsă la Botoşani, Elena Boaru a urmat o viaţă normală alături de cei cinci copii. După o vreme s-a mutat la Bucecea, unde fetele au mers la şcoală. Timpul a trecut. Pentru o viaţă mai bună, Lina Şi Gherghina au luat şi ele drumul străinătăţii.

 

 

Despărţirea de Gherghina

 

În 2014, aflată în Italia, Gherghina se îmbolnăveşte. Cel mai probabil, a contactat un microb dintr-un spital unde fusese cu bătrâna pe care o îngrijea. Aflând că este bolnavă, mama se adresează din nou medicului în care avea cea mai mare încredere: Gabriel Ionescu, care la vremea respectivă se afla în Emiratele Arabe Unite. Acesta îi confirmă că starea Gherghinei este gravă şi o sfătuieşte pe Elena Boaru să îşi aducă fata acasă, pentru că mai târziu va fi mult mai dificil.

 

Medicul Ionescu îi contactase pe colegii săi din Italia şi aflase care era starea femeii de numai 32 de ani. Anume că boala e în fază terminală, făcuse chimioterapie, dar fără succes. Elena înţelege. Pleacă la drum şi îşi aduce fata acasă. Gherghina avea să mai trăiască doar trei săptămâni. Lina, rămasă fără sora ei dragă, decide să devină mamă pentru fetiţa Gherghinei.

 

O poveste care rămâne în istoria medicinei drept un succes incontestabil al echipei de chirurgi din care făcuse parte şi un român: Gabriel Ionescu.

 

 

Gabriel Ionescu şi legătura cu Botoşaniul

 

Pe 25 iunie 1901, în localitatea Vorniceni, din judeţul Botoşani, se năştea Octavian Ionescu. Fiul preotului Ioan Ionescu. În satul natal avea să urmeze Octavian Ionescu primele clase, pentru ca apoi să umble la şcoala din oraş. Până în 1920 este, aşadar, elev al Liceului A.T. Laurian din Botoşani. Studiile universitare le urmează la Iaşi, unde se înscrie la Facultatea de Drept şi la Facultatea de Filosofie. În 1925 pleacă în Franţa, unde studiază la Facultatea de Drept din Paris, dar şi Facultatea de Litere din Sorbona. Avea 30 de ani când susţinea, la Paris, teza de doctorat. Imediat părăseşte Franţa pentru a studia din nou, de această dată în Germania şi Austria.

 

În 1942 este profesor titular la Facultatea de Drept a Universităţii din Iaşi.

 

Avântul profesional avea să fie brusc oprit când, în anii 50, este îndepărtat din rândul cadrelor universitare, fiind reîncadrat abia peste aproape patru decenii, în 1989. După ce a fost îndepărtat pe motive politice din învăţământul superior a fost profesor de limba română în învăţământul gimnazial şi secundar din Iaşi (1950-1961).

 

Pe lângă studiile de la Paris, Berlin, Sorbona sau Viena, prof. Octavian Ionescu avea să se mai aplece asupra unui aspect: Vornicenii natali. Scrie o monografie a satului pe care l-a îndrăgit nemăsurat.

 

A iubit nespus uliţele satului, oamenii simpli. S-a stins din viață pe 15 noiembrie 1990, la Iaşi. A dorit să fie înmormântat în curtea bisericii din Vorniceni, alături de soţia sa.

 

Octavian Ionescu şi soţia sa, Rica-Cecilia Ionescu, de origine elveţiană, au avut patru copii. Lucian Ionescu este profesor universitar doctor în Drept, Ilinca Barthouil Ionescu, de asemenea profesor universitar în Franţa (plecată din România în 1964, la un an după căsătoria cu Georges Barthouil), Maria Mureşanu Ionescu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea Alexandru Ioan Cuza Iaşi. Gabriel Ionescu este chirurg pediatru.

Cel din urmă este chiar medicul care, în anii 80, făcea istorie nu doar în România, ci şi în lume, realizând în Elveţia, alături de o echipă internaţională de medici, operaţia de separare a siamezelor Lina şi Gherghina Boariu, din Botoşani.

 

Astăzi, şcoala din Vorniceni poartă numele lui Octavian Ionescu, în semn de aleasă preţuire pentru omul care i-a făcut să fie mândri de locul în care s-au născut.

 

Din păcate, România nu a știut să-și păstreze medicul genial. Imediat după 1989, doctorul Gabriel Ionescu a plecat în Africa de Sud, unde a rămas până în anul 2012, când a plecat în Emiratele Arabe Unite. A activat în neonatologie, cu rezultate excepționale. S-a întors în țară în 2017. Locuiește la Iași, alături de soție.(Foto: capturi din reportajul Adevăruri despre trecut, TVR)

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Spargere ca-n filme la Carrefour: Un hoț misterios a plecat cu brațele pline de iPhone-uri
Un furt desprins parcă din filmele produse la Hollywood a avut loc săptămâna trecută la unul dintre cele mai mari centre comerciale din Botoșani. S-a întâmplat joi dimineață, exact după deschiderea Botoșani Shopping Center.
La mulți ani, români! La mulți ani, botoșăneni! 101 ani de România sărbătoriți în stradă la Botoșani
Astăzi, 1 Decembrie 2019 este Ziua Națională a României.
DOCUMENT: Capii fostului PDL și-au ”uitat” pixurile acasă, ei NU demisionează pentru noul prefect - FOTOGALERIE
”Primarii PNL anunță că susțin reprezentantul PNL pentru funcția de prefect al județului Botoșani. În caz contrar primarii își vor da demisia în bloc”.
FEMEI PUTERNICE - Ieva Lykos, actrița din Top 100 Români de Pretutindeni: Faptul că provin din Botoșani, oraș minunat, dar luat în derâdere de mulți, mi-a dat și mai multă putere GALERIE FOTO
Este mândră de oraşul ei, de originile româneşti, de tot ce ţara ei a învăţat-o. Însă drumul întoarcerii acasă este dificil. Din cauza birocraţiei, a lentorii în tot şi toate, a promiscuităţii în care se complace de 30 de ani politica românească.
Antreprenoare botoșăneană, petrecere exclusivistă la Palatul Culturii din Iași – GALERIE FOTO
Peste o sută de afaceriști din județele Moldovei au participat în penultima vineri din noiembrie la ”Romanian Business Party”, o întâlnire care a avut loc la Palatul Culturii din Iași și în care utilul a fost combinatul cu plăcutul.
Dedesubturile izbânzii lui Iohannis, între foamea urbană de voturi și transferurile decisive dintre cele două tururi – REZULTATE PE LOCALITĂȚI
Liberalii botoșăneni au reușit să câștige turul al doilea al alegerilor prezidențiale deși, paradoxal, social-democrații au învins în mai multe localități. O analiză a rezultatelor obținute în fiecare municipiu, oraș și comună scoate la iveală cum a fost posibil așa ceva.
PSD-ul mumifiat de-o femeie în CINCI ani de zile, PNL-ul împins de partidele mici spre victorie – PREZIDENȚIALE 2019 în oglindă cu PREZIDENȚIALE 2014
În urmă cu cinci ani de zile, votanții de la Botoșani, dar și din țară, s-au mobilizat să iasă la vot din fața televizoarelor. Pe fondul unei revolte generale față de cum erau tratați frații români din Diaspora, care au stat la cozi kilometrice degeaba, cei din țară au ieșit masiv și au votat candidatul opoziției.
Klaus Iohannis, victorie incredibilă la Botoșani în fața Vioricăi Dăncilă, PNL bate pentru prima dată PSD-ul în județ – REZULTATE
Cu sprijinul USR, ALDE, PMP și Dreapta Liberală, PNL-iștii botoșăneni au reușit să întoarcă rezultatul din primul tur al alegerilor prezidențiale și să obțină victoria în județ.
S-au deschis urnele pentru turul doi: Botoșănenii își aleg președintele
427 de secții de votare sunt deschise în județul Botoșani pentru cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Botoșani a ajuns județul cu cea mai mică pensie din România, viața de la peste 30.000 de lei la numai 1.000 de lei
Botoșaniul a ajuns să ocupe primul loc pe țară într-un nedorit clasament. Este vorba de cel al veniturilor persoanelor ieșite din câmpul muncii.
PETIȚIE publică semnată de zeci de oameni pentru scoaterea din închisoare a unui bărbat judecat că a lovit un băiat
Sunt depuse eforturi considerabile pentru eliberarea unui bărbat care stă după gratii de câteva luni de zile. Din partea familiei, a avocatului angajat pentru a-l reprezenta în fața instanței de judecată, dar și a comunității din care provine acest bărbat.
Centrele (in)existente de la Botoșani: Bani decontați pentru medici care NU vin la program, pacienții botoșăneni buluc cu scandal la Urgențe
Zilnic la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) care aparține de Spitalul Județean de Urgență Mavromati ajung sute de pacienți. Mulți dintre ei cu probleme minore, nefiind neapărat cazuri de urgență. Vorbim de acei botoșăneni care vin cu dureri de cap, de dinți sau care tușesc de câteva săptămâni. Așa se face că Urgențele sunt din ce în ce mai aglomerate, asta în timp ce, centrele de permanență, sunt ocolite de botoșăneni.
Șeful Poliției Suceava, șeful Poliției Siret, un polițist cântăreț, personal medical și polițiști audiați la Tribunalul Botoșani într-un dosar celebru
A fost un maraton de audieri într-o sală de judecată de la parterul Tribunalului Botoșani, în dimineața zilei de 19 noiembrie 2019. Nu mai puțin de zece martori au primit citație pentru a fi ascultați de instanță într-un dosar de luare de mită.
BOMBĂ în procesul lui Țurcanu: Procurorii DNA au cerut o măsură mai blândă pentru fostul șef al județului, Verginel adus cu jandarmii
După cinci ani de zile, procesul în care este judecat fostul președinte al Consiliului Județean Botoșani, Florin Țurcanu, împreună cu tatăl soției sale, Artistomel Anușca, se apropie de final. Un final surprinzător, cel puțin prin prisma mutărilor pe care le face acuzarea.
„Dinozauri” la volan: Peste 5.500 de șoferi din Botoșani au peste 70 de ani
Parcul auto este într-o vizibilă creștere la nivelul județului Botoșani astfel că numărul șoferilor la nivelul județului a trecut de 121.000. Dintre aceștia 5.690 de conducători auto au peste 71 de ani.
Minune electorală: PSD-ul a câștigat la Botoșani și după ce a ”îngropat” 45.000 de voturi
Victoria PSD-ului la Botoșani în turul I al scrutinului prezidențial ascunde de fapt o prăbușire fără precedent a partidului în istoria alegerilor pentru funcția supremă de conducere în Statul Român.
Polițist de frontieră cercetat pentru că ar fi agresat sexual două fetițe orfane, de câțiva anișori! O familie din alt județ a sesizat procurorii
Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani au în cercetare o anchetă extrem de delicată care privește o presupusă faptă de agresiune sexuală asupra a două fetițe aflate în rețeaua de asistență maternală.
Femeia care și-a înjunghiat fiul adolescent, monitorizată de 13 ani, poate scăpa de închisoare
Viața familiei din Săveni s-a transformat într-o dramă tragică din cauza unei afecțiuni netratate, care în timp s-a acutizat și a avut drept rezultat moartea unui adolescent de 17 ani, dar și o familie cu sufletele sfâșiate.
Polițist bătut în seara alegerilor în apropierea unei secții de votare! A primit un pumn în plină figură
Un cadru al Ministerului Afacerilor Interne (MAI) din structura Inspectoratului de Poliție Județean a fost agresat fizic duminică seara, în ziua primului tur al alegerilor prezidențiale din 10 noiembrie 2019.
REZULTATE FINALE: 4.623 de votanți au izolat Botoșaniul de restul țării, o blondă cvasinecunoscută votată de mii de oameni
Procentual am putea spune că rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale seamănă izbitor cu cel înregistrat, la nivel de județ Botoșani, la europarlamentare.
kurtmann.ro%20
Sondaj
Se va schimba România în bine după votul de la prezidențiale?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Regretăm faptul că PNL,un partid pe care îl cunoșteam că este format din oameni echilibrați, care aveau și înțelegeau necesitatea de a respecta cetățeanul și de nu a fi atât de doritori după funcții și să aibă atâtea ...
fashiondays.ro
inpuff.ro%20
astratex.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7787 lei
USD
Dolarul SUA
4.3149 lei
CHF
Francul elveţian
4.3771 lei
GBP
Lira sterlină
5.6852 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9741 lei
XAU
Gramul de aur
203.2034 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2480 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4411 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9402 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2596 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1872 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6395 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.