Știrea zilei
LOVITURĂ în statul român: Tot mai mulți botoșăneni REFUZĂ să mai contribuie pentru pensii și sănătate

Cum este posibil ca după 35 de ani de muncă să ajungi să încerci să trăiești cu o pensie de 860 de lei? Sau cât de normal este să contribui ani de zile la rând la sistemul de asigurări de sănătate și când te îmbolnăvești să fii nevoit să ajungi tot în sistemul privat?

Pe aceste considerente s-a ajuns în situația în care la Botoșani și probabil generalizat și în orașele mari, tot mai multe persoane refuză să mai plătească contribuțiile la sănătate sau cele sociale.

 

Banii care în trecut erau dați la stat, sunt strânși într-un cont pentru a putea fi utilizați la bătrânețe. Sau investiți în imobiliare care să fie la apusul vieții transformate în lichidități.

 

Se întâmplă preponderent în cazul botoșănenilor care administrează societăți, mici sau mari precum și a celor care au posibilitatea să-și achite singuri contribuțiile.

 

„Din discuțiile avute cu diverși administratori de firme și în special persoane din mediul privat am constatat că preferă să nu plătească asigurări sociale considerând că în apropierea pensiei își vor vinde afacerea , respectivii banii îi vor pune în bancă și vor trăi din acele venituri. Eu nu încurajez asta. Bugetarii nu au cum să facă așa ceva, mai ales funcționarii publici care prin statut nici nu au voie să presteze altă activitate sau să aibă alt contract de muncă”,

Cristina Anton, director executiv CJP

 

O neîncredere față de statul român o dezvoltă mai ales tinerii din noua generație care trăiesc după alte principii decât cele cunoscute de cei care s-au format în preajma revoluției.

 

Tinerii de astăzi stau cu chirie, preferă relații fără căsătorie și… nu au nevoie de pensii.

 

„Mulți tineri, majoritatea din IT spun că preferă să nu plătească la stat pentru că au veniturile lor, se dezvoltă altfel, mai ales freelancer-ii, ca și cum  pentru ei timpul va sta în loc și nu vor ajunge la vârsta pensionării. Vreau să le reamintesc că lucrurile nu vor sta întotdeauna așa și vine o vreme când nu mai poți munci

Cristina Anton, director executiv CJP

 

Dacă există deja un fenomen sau sunt cazuri izolate, nu se poate ști.

 

Nici o instituție nu deține vreo statistică a persoanelor care refuză să plătească la stat contribuțiile sociale.

 

Totuși, actualul Guvern a promis dublarea pensiilor până în anul 2024.

 

„Toate guvernele care s-au perindat, au mai dat bonificații pentru condiții grele de muncă prin încadrare în grupe. În contextul de astăzi tinerii au o deschidere mult mai mare spre străinătate, este un lucru bun cu precizarea că munca trebuie desfășurată cu forme legale deoarece va conta la acordarea unei pensii”,

Cristina Anton, director executiv CJP

 

Cea mai scăzută pensie medie din România se încasează în judeţul Botoşani, de 860 lei, iar cea mai mare în sectorul I al Capitalei – 1.581 lei. 

 

Pensiile medii din 26 de judeţe sunt puţin peste 1.000 de lei (valoarea punctului de pensie), dar în cazul altor 15 judeţe, între care Botoşani, Suceava, Giurgiu, Vaslui, Vrancea, Olt, Ialomiţa, Buzău, Bistriţa-Năsăud, Satu Mare, Sălaj, Teleorman, Tulcea, Călăraşi şi Arad -, sumele reprezentând pensia medie pe judeţ sunt sub valoarea punctului de pensie, fiind situate între 860 şi 977 de lei.

 

În Botoşani trăiesc 78.341 de pensionari.

loading...
Ministrul Muncii a făcut anunțul despre pensii: Schimbări MAJORE intră în vigoare
Guvernul SCHIMBĂ pensiile : Niciuna nu va scădea la recalculare, este prevăzut în lege
Mii de botoșăneni cu pensiile tăiate din cauza datoriilor

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL:

download from google play download from apple store
Cornișa a dat pe din afară din prima seară, de la mașini și terase până la scena cu artiști internaționali, lasere și artificii înălțate spre cer în miez de noapte – VIDEO & GALERIE FOTO
Prima seară a manifestărilor din cadrul Zilelor Orașului Botoșani, care coincid în acest an cu inaugurarea Cornișa Aquapark & Sports, au adus probabil cel mai mare număr de participanți de la sărbătorirea acestora din urmă cu mai bine de două decenii.
Explozie impresionantă de sunet și lumină la avanpremiera de la Cornișa, a fost club în aer liber noaptea trecută – VIDEO & GALERIE FOTO
Organizatorii Zilelor Orașului, care în acest an coincid cu inaugurarea Parcului Regional de Agrement Turistic și Sportiv Cornișa, au efectuat joi seară probele finale la instalațiile de sunet și lumini. Iar ceea ce a ieșit a fost de-a dreptul impresionant.
A tras camionul în față și a plecat! Încă o bancă a părăsit Botoșaniul – FOTOGALERIE
O nouă bancă se alătură mulțimii celor care au plecat din Botoșani, preferând să își continue afacerile din nordul Moldovei de la Suceava. Patria Bank este ultima instituție financiară care a făcut acest lucru.  
Vilă cu spații comerciale la parter construită pe terenul vândut de un fost președinte de partid
Investiție nouă pe una dintre cele mai circulate artere din municipiul reședință de județ: pe Calea Națională, zona de ieșire spre Șoseaua Iașului, un investitor privat ridică o clădire care va avea spații comerciale la parter și locuință la etaj.
Asediu pentru Andra la Ipotești: S-a umplut stadionul, s-a blocat circulația, a venit Poliția – VIDEO & GALERIE FOTO
Ajuns la a XII – a ediție, festivalul Floare Albastră organizat de Primăria și Consiliul Local Mihai Eminescu a avut parte în prima zi de cea mai mare asistență din istorie.
Zeci de mii de botoșăneni UMILIȚI de stat și puși pe drumuri aiurea - FOTOGALERIE
În județul nostru sunt zeci de mii de persoane care beneficiază de bilete de călătorie gratuite, pe care le pot folosi atunci când merg cu trenul sau cu autocarul în diferite locuri din țară. Cert este că acestea se eliberează pentru întreg județul, doar într-un sigur loc.
Șefii Botoșanilor și-au luat concediu ca să plece la miting la Iași, primăriile pesediste golite de oameni – GALERIE FOTO
9 mai 2019 va rămâne în memoria colectivă a iubitorilor PSD dar și a celor mai vehemenți opozanți ai lor, ziua în care s-a dorit o demonstrație de forță de necontestat din partea lui Liviu Dragnea, probabil cel mai huiduit lider din istoria acestui partid.
TRAGEDIE: Șeful de la Evidența Populației a încetat din viață
Șeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor al Judeţului (SPCEPJ) Botoşani a decedat seara trecută pe un pat de spital din București.
Campionul nesimțirii este din Botoșani: Bărbatul care nu și-a achitat NICIODATĂ facturile la apă și a ajuns la o datorie uriașă
Trăim într-o eră modernă, a confortului, iar cei mai mulți oameni muncesc zilnic pentru a beneficia de acest lucru. Alții, se pare că vor să se bucure de anumite servicii gratis, fără a-i interesa că orice lucru costă. Cel puțin, în anul 2019, există o persoană care niciodată în viața sa nu a achitat vreo factură la apă. Este de necrezut, însă se întâmplă chiar în municipiul Botoșani.
Cel mai tânăr șef de instituție din Botoșani are 28 de ani!
La nici trei decenii de viață, un botoșănean din municipiu se numără printre fericiții ai căror parcurs către o funcție publică de conducere nu a fost unul de durată.
Pe o STRADĂ din municipiu asfaltată recent mașinile NU au voie să parcheze, vecinii somați să-și bage autoturismele în curți – FOTOGALERIE
Este una dintre străzile care a stârnit multe discuții în contradictoriu în plenul municipal între cele două grupări politice reprezentantive. Dincolo de factorii decidenți sunt cetățenii de pe respectiva stradă care au așteptat ani de zile asfalt și în fața caselor lor.
LOCUL de la Mavromati unde se pun diagnostice GRELE: Asistent cu 25 de ani vechime - Aici NU sunt presupuneri
Există fel și fel de meserii, unele mai cunoscute, iar altele mai puțin cunoscute. De această dată, am pătruns într-un laborator, unul în care se pun fel și fel de diagnostice, un laborator care pentru mulți dintre noi este o necunoscută.
Mirajul străinătății destrămat în 8 luni: O familie din Botoșani s-a mutat „definitiv” în Canada unde a realizat că tot România este acasă – GALERIE FOTO
Eusebiu și Ramona s-au căsătorit în urmă cu 13 ani de zile și sunt fericiții părinți a doi băieți și o fetiță. Imediat ce au devenit răspunzători de micile suflete care au rezultat din iubirea lor, au început și frământările amestecate cu îngrijorarea specific părintească, la gândul privind viitorul copiilor. Au încercat „străinătatea” care s-a dovedit mai amară decât în versurile poeților și au revenit acasă, în România, trăind o poveste care poate fi un exemplu real de viață pentru mulți dintre tinerii botoșăneni și nu numai.
INTERVIU cu femeia din Botoșani care încondeiază ouă tot anul: De un deceniu, transmite tradiția la sute de copii – GALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale pot reprezenta pentru unii un moment de liniște și pace sufletească, pentru alții o reîntoarcere la credință și rugăciune. Cert este că indiferent de însemnătate, Paștele vine la pachet cu o multitudine de sentimente și o atmosferă unică.
HRISTOS A ÎNVIAT! ... Și la biserica dintre două lumi așteptată de mai bine de un deceniu – VIDEO & GALERIE FOTO
De mai bine de 10 ani sute și sute de botoșăneni care locuiesc la ieșirea din Botoșani spre Curtești, acolo unde se întâlnesc două lumi, cea urbană cu cea rurală, așteptau să trăiască Învierea Domnului Iisus Hristos în propriul locaș de cult.
Familia Manoliu din Botoșani, cele mai triste sărbători: Au rămas fără casă și lucrurile agonisite de-o viațăGALERIE FOTO
Sărbătorile Pascale sunt despre familie și bucurie, însă pentru o familie din Botoșani, Paștele de anul acesta va fi cel mai trist din toate de până acum. De fapt, nici nu se poate compara, căci nu se mai pot bucura de nimic. Și când spunem nimic, chiar nu exagerăm deloc. Un incendiu le-a distrus tot ce aveau mai de preț.
Preot din Botoșani, MĂRTURISIRI emoționante la ceas de sărbătoare: De la bucuria de a dărui la urare pentru botoșăneni
Sărbătorile Pascale reprezintă un moment deosebit de important cu multe și multe semnificații. Fiecare dintre noi ar trebui sa fim buni, mai iubitori, sa fim atenți la nevoile semenilor noștri. Și nu numai în această perioadă.
„Doctorul” de suflete de la spital: Salvează copiii de la suicid și alină părinții sau chiar cadrele medicale  - GALERIE FOTO
De multe ori pe patul de spital avem nevoie și de un altfel de sprijin, unul duhovnicesc. De aceea fiecare spital are și preoți de caritate în structura de personal. Am stat de vorbă cu Marius Ciobanu, preot la Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Mavromati, pentru a vedea care este rolul unui astfel de părinte într-o unitate spitalicească.
Adolescentă amenințată cu un cuțit în scara blocului, vinovatul NU știe nici când s-a născut
Unii botoșăneni vor cu orice preț să facă rost de bani indiferent de unde, cum și neținând cont nicio clipă de lege.
După DOI ANI de zile, doi dintre șefii Primăriei ar putea reveni pe posturi, cu tot cu salarii
În luna mai a anului în curs se împlinesc doi ani de zile de la suspendarea din funcții a secretarului municipiului Botoșani, Ioan Apostu și a lui Cezar Puiu, șeful Serviciului Patrimoniu din cadrul instituției.
pentru cei care nu au cotizat nimic pentru pensii se acorda venitul minim garantat de 640 de lei. cei care cotizeaza la nivelul salariului minim timp de 30-40 de ani, primesc aceeasi suma (din calcule iese sub 640 de lei. cei care cotizeaza 40 de ani la nivelul salariului mediu (4162x25%=1040 lei/luna) vor primi o pensie de 1100 lei/luna. sa faca maritza si celalalt oligofren calculele daca merita sa cotizezi 500.000 lei (1040x12x40) ca sa primesti o pensie cu 460 lei mai mare decat venitul minim garantat!
14 august 2018, 11:29
Da deci vreau sa-mi dea toti banii care i-am dat pana acum pentru pensii . Si asta obligatorie si aia privata . Trebuie data lege . Cine vrea banii inapoi sa ii dea statul hot inapoi in termen de 15 zile lucratoare. Nici la sanatate n-as mai da . Ajungi la spital nu au nimic . Iti cumperi toate medicamentele din farmacie .
9 august 2018, 07:10
Stimata doamna Maria, cu oligofrenii nu poti purta discutii serioase. Ei nu pricep ca sistemul de pensii este unul de solidaritate. Mai nou, oligofrenii au serviciu de ambulanta si urgente private. Daca se lovesc peste degetutele cu ciocanul pleaca imediat spre sectorul de sanatate privat deschis la parterul blocului de pe strada Primaverii unde ii asteapta RMN-ul. Daca dau faliment cu afacerea prospera si nu au perioada de cotizare trec pe ajutoare sociale de la stat. Ca si ei sunt cetateni. SI domnul reporter care umbla cu cizmulite rosii ca scufita din povestea aia cu ciupercute este deci de acord ca salvarea privata ii rezolva problema de sanatate. Succes deci prieteni dragi. SI nu uitati sa ne explicati pe unde gasim un serviciu de urgenta privat, o sectie de terapie intensiva sau o salvare particulara. Nu de alta, sa cotizam si noi la astia. Daca atata lume spune lucruri bune inseamna ca sunt seriosi.
8 august 2018, 20:46
nu se merita cotizat acestui sistem...in 10 ani aproximativ 20.000E
8 august 2018, 19:52
Da tanti Marcica, am uitat un mic amănunt, nesemnificativ. Dacă mai pui că între 55-60% de cetățeni nu mai apucă pensia îţi poți da seama de unde se alimentează pensiile speciale şi cele super-mărite. Voi trântorii de la guvernare încă ne mai credeți proști! Îmi aduc aminte de un nene fost prim-ministru care era super de bucuros că din schemă ies mai mulți decât intră, o traducere foarte exactă sună așa, mor mult mai mulți decât cei ce mai apucă a se pensiona. Mișto! Nu?
8 august 2018, 17:02
E usor sa vorbesti cand esti angajat la stat si ai un salar foarte mare...dar e bine de stiut si pentru cei care nu prea se pricep la cifre ca la salariul minim pe economie de 1900 brut se platesc asigurari sociale (CAS) de 475 lei/luna si asigurari sociale de sanatate (CASS) de 190 lei/luna. Asa ca aceste sume nu sunt chiar de neglijat si daca sunt depuse intr-un cont cu acumulare pot aduce avantaje mult mai mari. Asa ca fiecare e liber sa faca ce vrea, oricum la spitalul judetean au intaietate asistatii social, detinutii, etc.
8 august 2018, 16:55
Da bre Marcica! Să refacem puţin calculul. 475 lei/lună CAS rezultă pe an 5700 lei, pe 10 ani 57000 lei. Ce părere ai? Naşa că mâncatul de cacao e dăunător la dantură? Dacă mai socotești că banii ăştia aşteaptă 40 de ani să ajungă înapoi la tine, cifra de 103200 am depășito de mult timp. Aşa că tanti Aglaia nu mai prosti lumea cu minciunele comunisto-cacapitaliste.
8 august 2018, 14:03
E usor sa vorbesti cand esti angajat la stat si ai un salar foarte mare...dar e bine de stiut si pentru cei care nu prea se pricep la cifre ca la salariul minim pe economie de 1900 brut se platesc asigurari sociale (CAS) de 475 lei/luna si asigurari sociale de sanatate (CASS) de 190 lei/luna. Asa ca aceste sume nu sunt chiar de neglijat si daca sunt depuse intr-un cont cu acumulare pot aduce avantaje mult mai mari. Asa ca fiecare e liber sa faca ce vrea, oricum la spitalul judetean au intaietate asistatii social, detinutii, etc.
8 august 2018, 11:21
E usor a scrie versuri, cand nimic nu ai a spune! Cele cateva mii de persoane care detin mici afaceri n-au decat sa faca ce vor. Noi trebuie sa discutam despre majoritatea populatiei. Iar tinerii ,,berbanti” care nu doresc sa plateasca contributiile la sanatate si la pensie, sa nu îndrăznească să se prezinte la Spitalul judetean și să nu aibă pretenții de la stat. Nici una. Să se ducă la privat. Habar nu aveti voi ca un medic care are un cabinet privat nu-ti dă nici o scrisoare medicală, ci te trimite tot în Policlinică. Acesti înfierbântați la minte ar trebui să facă o mică adunare a contribuției lunare pentru pensie de 100-200 de lei cu nr. de ani de muncă și vei vedea ca pensia de 860 de lei /lună x 12 luni = 10.320 x 10 ani de pensie = 103.200 lei, sumă cu mult mai mare față de contribuție. Nu mai lansați tâmpenii prin presă.
8 august 2018, 11:05
Prefer la stat,la privat fug dracu cu banii si iai de unde nu s...ai avut salariul mic o viata...pensia de kkt va fi...de regula e la jumatate fata de salariul mediu din viata ta.acu e fain la privat ca si conditii...specialisti...asa si asa;sanatatea costa,e cinic,mergem inainte
8 august 2018, 10:08
Pai ce viitor au tinerii in tara asta? Vor mai fi bani de pensii peste 20-30 de ani? Ai vreo sansa de supravietuire intr-un spital din Botosani? Atitudinea tinerilor satui pana peste cap de aceasta tara care nu ofera nimic si promoveaza prostia, incultura si mediocritatea este absolut normala. Mai bine banii respectivi sunt depusi intr-un depozit, cont si este facuta o asigurare privata de sanatate si LA REVEDERE! Ne meritam soarta!
8 august 2018, 09:59
Trebuie sa fii cam idiot ca, in conditiile in care poti alege, tu sa dai banii pentru sanatate sau pensie la stat. Asigurare privata..DA. Pensie privata...DA. Dar trebuie un anumit grad de imbecilitate ca sa contribui la stat cand ai posibilitatea sa n-o faci. La privat ai control asupra sumelor virate. La stat din banii tai papa toate lepadaturile ...mai putin TU !
8 august 2018, 09:42
Degeaba plătești banii pe sănătate şi pensie, te alegi cu firimiturile oferite cu mărinimie de pușcăriașii din parlament. Produci 40 de ani plus valoare şi te alegi cu o pensie de 800 de lei iar frecangii de mentă care nu au produs un leu stau pe salarii de mii de lei şi pensii la fel, ba mai primesc şi bonusuri de la stat că de au rupt în fund sute de pantaloni frecând scaunele zeci de ani. La sănătate la fel, dacă nu eşti din gaşcă te consultă de la 10 metri să nu se umple domn doctor de pestă porcină. Atunci pentru ce să mai dai banii că oricum pleci cum ai venit, cu buzunarul şi burta goale.
8 august 2018, 08:24
Dai bani ca sa-i distribuie Olguta pe criterii electorale? Ea oricum nu se pricepe la nimic, sufera de dancilism cronic.
8 august 2018, 08:17
dar cine mai este si cristina anton asta ? o fi fetita care lipeste afise in campania electorala pentru primarul de la Dorohoi dl Alexandrescu ? pai na , atunci ne meritam si soarta noi cei care am muncit o viata si acum trebuie sa acceptam astfel de oameni numiti politic
8 august 2018, 08:04
Sondaj
Cu cine votați la alegerile europarlamentare?
ALDE
PMP
PNL
Pro România
PSD
USR
Nu merg la vot
Declaraţia zilei
”La noi, dacă stingi lumina noaptea, noi luminăm ca fosforul și vă spun și de ce: suntem al doilea județ din țară ca număr de lacuri, mâncăm foarte mult pește, se acumulează fosforul și suntem foarte deștepți. Nu vă mai ...
astratex.ro
otter.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7625 lei
USD
Dolarul SUA
4.2638 lei
CHF
Francul elveţian
4.2211 lei
GBP
Lira sterlină
5.4024 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8610 lei
XAU
Gramul de aur
174.6516 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2379 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4585 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9394 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1839 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1847 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6377 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.