Știrea zilei
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect

Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.

Lista primarilor dată peste cap


După cum v-am informat săptămâna trecută, într-o ședință cu primarii s-au supus la vot candidaturile, iar Costel Șoptică a ieșit pe locul 1 la Senat, primele trei poziții la Camera Deputaților revenind lui Cristian Roman, Verginel Gireadă și Cristian Achiței.


Președintele PNL Botoșani a încercat atunci să se mute de la senatori la deputați, însă unii participanți la întrunire s-au opus.


Costel Șoptică nu a renunțat însă la ideea de a reveni după patru ani la Camera Deputaților, ar fi purtat discuții cu liderii naționali ai partidului și ar fi obținut sprijin pentru ocuparea primei poziții la așa numita ”cameră inferioară”, care însă asigură singurul loc sută la sută eligibil pentru PNL Botoșani.

 

Ședința greilor s-a terminat ca-n tren


Ca atare, săptămâna aceasta s-au reluat negocierile. Cristian Achiței a acceptat să își depună dosarul pentru Senat și să facă practic rocadă cu Costel Șoptică, actualul deputat fiind convins că poate câștiga un mandat de senator.


Mai departe, în ciuda relației glaciale, care s-a putut observa cu ochiul liber și în întreaga campanie electorală pentru alegerile locale și care s-a concretizat cu înfrângerea ambilor candidați, Costel Șoptică și Cătălin Flutur ar fi convenit ca edilul-șef în exercițiu să ocupe locul doi la Camera Deputaților.


Ulterior lucrurile s-au tot complicat. Miercuri seară a avut loc o ședință restrânsă, la care au participat Costel Șoptică, Cristian Achiței, Cătălin Flutur, Cristian Roman, Verginel Gireadă și Liviu Hrimiuc, încă primar al orașului Darabani, în calitate de reprezentant al zonei de nord-est a județului. Încercarea de a se obține o componență a listelor agreată de toți greii partidului a eșuat.


Lui Cristian Roman i s-a propus inclusiv funcția de prefect în schimbul renunțării la candidatura pe locurile eligibile, însă actualul director al Cancelariei Prefecturii a refuzat oferta.


De asemenea, Verginel Gireadă a cerut în continuare un loc eligibil de deputat, arătând că, pe lângă victoria detașată din comuna Mihai Eminescu, una dintre cele mai mari din județ, a reușit la alegerile locale să obțină pe zona de sud-est de care răspunde un scor de peste 40%.


În plus, nici tinerii din partid, ignorați de la împărțirea candidaturilor eligibile încă de la fuziunea PNL – PDL, nu par să fie dispuși să se retragă foarte ușor. Este tot mai intens vehiculată varianta intrării în cursă a fostului inginer-șef al Oficiului de Cadastru, Eusebiu Cilibiu, sprijinit de primarul de Flămânzi, Dan Oloieriu, unul dintre cei mai performanți aleși locali ai PNL din întreg județul.


Pe de altă parte, unii primari și-ar dori un pretendent la Legislativ din rândurile lor.  

 

Socotelile se fac pe trei locuri


Mai mult sau mai puțin voalat, lui Costel Șoptică i s-a reproșat că nu oferă un semnal bun electoratului plecând de la Senat, unde se obține mai greu un mandat, la Camera Deputaților, poziție de pe care se intră mai facil în Parlament și că indirect transmite un mesaj defensiv, de teamă privitor la rezultat.


Procentul de 34,15% pe care PNL Botoșani l-a înregistrat pentru Consiliul Județean, acolo unde votul este considerat a fi cel mai politic dintre toate cele de la scrutinul local, ar trebui să asigure liberalilor exact o treime dintre mandatele de parlamentari care revin județului Botoșani, adică un senator din trei și doi deputați din șase.


Liderii PNL Botoșani nu pot însă ignora experiențele precedentelor cicluri electorale, care au demonstrat că la parlamentare crește scorul câștigătorului de la locale și scade cel al învinsului astfel încât nu sunt siguri nici pe cele trei mandate.


În consecință, bătaia cea mai mare este pe primul loc la deputați, care poate fi câștigat chiar și cu o diminuare la jumătate a procentului de la locale, în realitate practic însă imposibilă într-un interval atât de scurt de timp.

 

Supărații ar putea pleca


Cu toate că până joi la amiază liderii PNL încă nu se puseseră de acord asupra componenței și mai ales a ordinii de pe liste, pentru astăzi a fost convocat Comitetul Director, structură care reunește printre alții primarii și liderii de filiale și la care ar urma să se supună la vot candidaturile pentru Parlament.


Nu este exclus ca rezultatele de astăzi să producă unele plecări de calibru din partid, în mediul politic avansându-se ideea că ”marii învinși” din competiția internă ar avea pregătit un plan B și ar putea prelua unul dintre partidele parlamentare de la Botoșani care au obținut rezultate sub media națională la scrutinul din 27 septembrie.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
Președintele municipal al PNL Botoșani s-a retras din Consiliul Local

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
IMAGINI în premieră din interiorul Teatrului Mihai Eminescu, după ani întregi de abandon! Se lucrează inclusiv de sărbători – VIDEO & FOTO
Pentru prima dată de la reluarea lucrărilor de reabilitare a Teatrului Mihai Eminescu, jurnaliștii botoșăneni au avut acces în interiorul clădirii.Iar acest lucru s-a întâmplat după șase ani în care practic în interior nu s-a lucrat aproape deloc, cu excepția intervențiilor de consolidare.
USR-iștii de la Botoșani anunță „dezvăluiri incendiare” cu angajări făcute la Primăria Botoșani – VIDEO
Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă convocată de membrii USR Botoșani și în contextul solicitărilor tot mai numeroase de transparentizare a concursurilor publice.
Căldura se ieftinește și nu prea: Populația plătește la fel, firmele trebuie să dea chiar mai mult - S-a schimbat... filozofia
Propunerile sunt înaintate dezbaterii consilierilor locali care se întrunesc astăzi în ședință ordinară.
PREGĂTIRI pentru Ziua României: De la măsuri pentru prevenirea atacurilor teroriste până la schimbarea zonei de împărțit fasole – VIDEO & GALERIE FOTO
Prefectul Sorin Cornilă a convocat șefii structurilor polițienești și militare pentru pregătirea manifestațiilor care vor avea loc pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României. A cerut o atenție deosebită la accesul botoșănenilor în zona Centrului Vechi, cu restricții la un nivel cât mai scăzut.
PREMIERĂ în administrație: Un viceprimar și-a dat DEMISIA pentru că și-a dezamăgit electoratul: Nu am venit în politică pentru indemnizațieGALERIE FOTO
Este probabil un caz unic în administrația publică locală.Un ales și-a depus demisia și a explicat că a făcut asta pentru că nu era lăsat să muncească pentru comunitate.
Primarul, vizită neanunțată la instituția condusă de directorul fără birou: Am avut altă abordare în acest mandat VIDEO & GALERIE FOTO
În mai anul acesta erau publicate o serie de fotografii din care reieșeau condițiile infecte în care erau nevoiți să lucreze artiștii.
Biserica și oamenii ei: Preotul din Botoșani care slujește de 50 de ani în Sfântul Altar
Rugăciune, milostenie, bucurie creștină și recunoștință. Începând din această seară, o importantă biserică din municipiul Botoșani își cinstește hramul. Iar creștinii sunt așteptați, astăzi, și la pelerinajul cu sfinte moaște. 
Direcția 5 a scris ”Povestea Noastră” cu Filarmonica Botoșani în valuri de lumină: Fiți binecuvântați!VIDEO & GALERIE FOTO
O nouă seară de vineri, un nou concert magic organizat de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani. După ”Carmina Burana” și ”Gheorghe Zamfir și prietenii”, pe 18 noiembrie a venit rândul trupei conduse de Marian Ionescu să ofere un spectacol de zile mari alături de muzicienii instituției municipalității botoșănene.
Primarul a mutat audiențele în Centrul Istoric și a primit un noian de probleme: de la pericol de explozii la ANL-uri până la înființare de sere cu mușcate – VIDEO
Pentru prima dată în ultimii zece ani cel puțin, audiențele cu cetățenii din municipiul Botoșani au avut loc în alt spațiu decât sediul Primăriei.
Din culisele pregătirii super spectacolului ”Simfonia Direcția 5”, biletele s-au epuizat de două săptămâni – VIDEO & GALERIE FOTO
Seria concertelor memorabile organizate de Filarmonica ”George Enescu” Botoșani în această toamnă continuă astăzi cu ”Simfonia Direcția 5”. De la ora 18:30, la Casa de Cultură a Sindicatelor rockul alternativ se întâlnește cu simfonia.
Lumea bună a orașului adunată la concertul fraților care sunt considerați genii în muzică – VIDEO & GALERIE FOTO
Un eveniment select care s-a adresat unei categorii de public restrânsă. Turneul internațional „Stradivarius Opera” a ajuns la Botoșani într-o zi mohorâtă de toamnă, un 17 noiembrie care a încălzit cel puțin, sufletele celor care i-au ascultat pe artiști.
A început demolarea panourilor publicitare ilegale din centrul orașului: Patronii care le dețin vor plăti dezafectarea din propriul buzunar – VIDEO & GALERIE FOTO
Hotărârea de Consiliu Local prin care au fost stabilite zonele în care este permis afișajul publicitar a fost adoptată în 2017. Operatorii economici au mai fost ulterior păsuiți un an, cu condiția să și le dezafecteze. Au trecut încă patru, iar panourile publicitare care au devenit între timp ilegale, au rămas tot acolo.
REVOLTĂ la căminul Textila, oamenii dârdâie în locuințe: Pun două plăpumi pe mine seara și tot e frig VIDEO & GALERIE FOTO
Sunt aproximativ 100 de familii în căminul de locuințe sociale cunoscut ca „Textila” care nu au nicio sursă de căldură cu două săptămâni înainte de venirea iernii. Revoltați, oamenii dau vina pe asociație și administratorul spațiului locativ.
New York, Paris, Sidney... Botoșani: Gheorghe Zamfir și prietenii săi, concert ca un miracol la Botoșani: Sunt momente istorice pentru cultura botoșăneanăVIDEO & GALERIE FOTO
Sunt momente în care simți că trebuie să lași muzica să vorbească și în care cuvintele nu își mai au rostul. Nici la ora spectacolului și nici la o zi sau două după ce luminile scenei s-au stins întrucât artiștii au avut o prestație care pur și simplu nu mai lasă loc de comentarii.
Meciuri grele la vizita ministrului: Județul nu este al d-nei Federovici; Pretext halucinant al oficialului guvernamental – VIDEO
Vizita pe care ministrul Culturii a efectuat-o vineri la Botoșani a încins spiritele în coaliția de guvernare la nivel de județ. Venit teoretic pentru un spectacol al Filarmonicii ”George Enescu”, Lucian Romașcanu și-a transformat ziua petrecută la Botoșani într-una cu un pronunțat caracter politic social-democrat.
Proiect imobiliar unicat la Botoșani: blocuri construite în jurul unei clădiri istorice salvată de la prăbușire – GALERIE FOTO
Documentația pentru această investiție se află în dezbatere publică din data de 10 octombrie a acestui an.
Șeful educației botoșănene a mers neanunțat în internat la Pedagogic să verifice condițiile pentru copii: După cum s-a putut vedea...VIDEO & FOTOGALERIE
Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga” este unitatea de învățământ din municipiu înființată oficial în 1968, doar că educația pedagogică la Botoșani are ceva mai mult de un secol. În prezent, liceul are cea mai mare populație școlară din întreg județul, cu copii de la grădiniță până la clasa a XII - a. Deține și un internat unde sunt cazați aproape 100 de elevi. Fete în special, pentru că băieții au fost relocați într-un alt spațiu, din incinta Liceului Tehnologic ”Elie Radu”.
Directoarea uneia dintre cele mai mari fabrici a izbucnit: Am ajuns de râsul curcilor, să vină din Bangladesh să muncească în România și ai noștri să fugă
La întâlnirea care a avut loc p 26 octombrie la Camera de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA) privind prețul la energie s-au abordat și alte teme. Managerii câtorva dintre cele mai mari companii din Botoșani au reclamat fiscalitatea excesivă pe care o practică Statul Român.
Ștabii târgului cer limită de 30 km/h și covoare antiderapante la Lebăda: Nu le convine partea pe care este pista de biciclete, nici linia continuă de pe mijloc nu-i bună – GALERIE FOTO & DOCUMENT
O adresă asumată de aproximativ 70 de persoane a fost transmisă către Prefectură, Consiliul Județean și Primăria Botoșani. Vine din partea locuitorilor vilelor din cartierul rezidențial construit pe Șoseaua Iașului după revoluție.
Fostul director de la „Apă” demisie din companie după o carieră de 26 de ani: A fost primul meu loc de muncă
Demisia și-a produs efectele de la data de 1 noiembrie 2022.
Doamne, atata-s de bucuroasa cand vad cum se bat toti in proiecte, in programe pt Botosani si botosaneni si cum castiga cel mai bun, cum criteriul valorii ii pozitioneaza in clasament, mai mare dragul!Nu stiu insa de ce imi cam vine sa vomit.Nu ca la altii ar fi altfel.Asta e politica!
16 octombrie 2020, 13:01
Ce fel de partid este acela care-și promovează pe primele locuri in listele pentru Parlament pierdantii de la locale?! Ce fel de disciplina imprimit tu, de la centru, organizatiilor judetene si locale, daca accepti aceleasi candidaturi deja sanctionate de catre electorat? Probabil PNL-ul a ajuns un fel de SRL controlat de Flutur si de Soptica la nivel local. Ce fac ceilalti liberali botosaneni, ii lasa pe astia sa-și bata joc mai departe de doctrina liberala, de imaginea si asa voalata a partidului? Si mai e si Gireada, intelectualul nr. 1 al partidului, numai bun de trimis in Parlament. Bune zile am ajuns daca suntem pe mainile astora! Halal!
16 octombrie 2020, 12:58
pe surse se aude cum ca prietenul devotat al domnului Flutur renunta la locul 1 la senat in favoarea acestuia ( a fostului primar). Tot pe surse se aude cum ca doamna achitei renunta la toate contractele cu primariile fiinca s-a rugat la sf Parascheva si a jurat sa nu mai capuseze niciodata!. Tot pe surse se spune cum ca la camera vor fi pe primele locuri beșinariu si val ca-s liberali de frunte si tineri pe deasupra, plus ca-s formati la ”Școala Flutur”. Si uite-așe, domnul Flutur impreuna cu prietenii sai vor aseza din nou harta in cui, dar galbină, nu rosie. Un pamflet, vorba pigmeului mare mason. Fluture, unde ți-s ”pretenii”?
16 octombrie 2020, 12:48
Eu ii vreau pe Soptica si Gireada. Ca sa-si poata angaja iar copiii pe diagonala.Iar daca se intampla asta imi tai mainile decat sa va votez. Si ca mine ... oho, cati vor mai fi.
16 octombrie 2020, 12:12
In satul tau niciodata nu ajungi profet. in mintea unora asta cu”avutul la mană” pare a fi litera de lege. Fiecare cu apucaturile lui isi permite sa judece oamanii si sa puna etichete. Sleata zburatorilor matrafoxati este in functiune.
16 octombrie 2020, 10:40
Soptica uiuiu ia-ti valiza si te du.Cu ce ai la mana pe cei de la Bucuresti? Ca nici cei din satul natal nu te voteaza.
16 octombrie 2020, 09:50
intre flutur si Soptica, il prefer CLAR pe cel de-al doilea. Locativa trebuie desfiintata.
16 octombrie 2020, 09:41
Soptilica a vazut ca are sanse zero la senat, dar macar un ciolan de parlamentar ar dori, cu toate ca nu a facu nimic pentru PNL si nici nu va face niciodata!
16 octombrie 2020, 09:08
Soptica nu se mai simte bine la senat pentru ca a ramas singurel, senatoarea Doinita pleaca la CJ si ca sa nu fie singur vrea la deputati. Mai bine se ducea consilier judetean sa fie in continuare cu senatoarea Doinita.
16 octombrie 2020, 08:11
Dar Rotundu unde este bre?Ati uitat de tovarăsul secretar general al partidului? Da tii si lui un o scior,ca el a luptat pentru partid cu toata sleata de la primarie cu masinile primariei si carburanți primariei,dar na fost sa fie.Vom vedea ce scoate acum curtea de conturi si apoi va fi dans tematic.Fie va mila de el,caci pe toți din dangeni ne a facut membrii pnl sa dea bine la partid.Sute pacoste de pe capul comunei,nr ai facut destul de ras!
16 octombrie 2020, 07:27
Daca Nu am iesit viceprimar vreau deputat. Ma votează toata lumea!
16 octombrie 2020, 07:24
Cum, fluturele nu mai vrea primar? Vrea deputat? Rușinicăăă!!!
16 octombrie 2020, 07:11
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.4 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
1.0 o C
Darabani
-0.4 o C
Saveni
0.4 o C
Ştefăneşti
6.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.