Știrea zilei
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect

Până la sfârșitul săptămânii, conducerea națională a Partidului Național Liberal trebuie să voteze listele de candidați la Parlament pentru toate județele, însă la Botoșani liderii organizației încă nu au căzut de acord asupra componenței acestora.

Lista primarilor dată peste cap


După cum v-am informat săptămâna trecută, într-o ședință cu primarii s-au supus la vot candidaturile, iar Costel Șoptică a ieșit pe locul 1 la Senat, primele trei poziții la Camera Deputaților revenind lui Cristian Roman, Verginel Gireadă și Cristian Achiței.


Președintele PNL Botoșani a încercat atunci să se mute de la senatori la deputați, însă unii participanți la întrunire s-au opus.


Costel Șoptică nu a renunțat însă la ideea de a reveni după patru ani la Camera Deputaților, ar fi purtat discuții cu liderii naționali ai partidului și ar fi obținut sprijin pentru ocuparea primei poziții la așa numita ”cameră inferioară”, care însă asigură singurul loc sută la sută eligibil pentru PNL Botoșani.

 

Ședința greilor s-a terminat ca-n tren


Ca atare, săptămâna aceasta s-au reluat negocierile. Cristian Achiței a acceptat să își depună dosarul pentru Senat și să facă practic rocadă cu Costel Șoptică, actualul deputat fiind convins că poate câștiga un mandat de senator.


Mai departe, în ciuda relației glaciale, care s-a putut observa cu ochiul liber și în întreaga campanie electorală pentru alegerile locale și care s-a concretizat cu înfrângerea ambilor candidați, Costel Șoptică și Cătălin Flutur ar fi convenit ca edilul-șef în exercițiu să ocupe locul doi la Camera Deputaților.


Ulterior lucrurile s-au tot complicat. Miercuri seară a avut loc o ședință restrânsă, la care au participat Costel Șoptică, Cristian Achiței, Cătălin Flutur, Cristian Roman, Verginel Gireadă și Liviu Hrimiuc, încă primar al orașului Darabani, în calitate de reprezentant al zonei de nord-est a județului. Încercarea de a se obține o componență a listelor agreată de toți greii partidului a eșuat.


Lui Cristian Roman i s-a propus inclusiv funcția de prefect în schimbul renunțării la candidatura pe locurile eligibile, însă actualul director al Cancelariei Prefecturii a refuzat oferta.


De asemenea, Verginel Gireadă a cerut în continuare un loc eligibil de deputat, arătând că, pe lângă victoria detașată din comuna Mihai Eminescu, una dintre cele mai mari din județ, a reușit la alegerile locale să obțină pe zona de sud-est de care răspunde un scor de peste 40%.


În plus, nici tinerii din partid, ignorați de la împărțirea candidaturilor eligibile încă de la fuziunea PNL – PDL, nu par să fie dispuși să se retragă foarte ușor. Este tot mai intens vehiculată varianta intrării în cursă a fostului inginer-șef al Oficiului de Cadastru, Eusebiu Cilibiu, sprijinit de primarul de Flămânzi, Dan Oloieriu, unul dintre cei mai performanți aleși locali ai PNL din întreg județul.


Pe de altă parte, unii primari și-ar dori un pretendent la Legislativ din rândurile lor.  

 

Socotelile se fac pe trei locuri


Mai mult sau mai puțin voalat, lui Costel Șoptică i s-a reproșat că nu oferă un semnal bun electoratului plecând de la Senat, unde se obține mai greu un mandat, la Camera Deputaților, poziție de pe care se intră mai facil în Parlament și că indirect transmite un mesaj defensiv, de teamă privitor la rezultat.


Procentul de 34,15% pe care PNL Botoșani l-a înregistrat pentru Consiliul Județean, acolo unde votul este considerat a fi cel mai politic dintre toate cele de la scrutinul local, ar trebui să asigure liberalilor exact o treime dintre mandatele de parlamentari care revin județului Botoșani, adică un senator din trei și doi deputați din șase.


Liderii PNL Botoșani nu pot însă ignora experiențele precedentelor cicluri electorale, care au demonstrat că la parlamentare crește scorul câștigătorului de la locale și scade cel al învinsului astfel încât nu sunt siguri nici pe cele trei mandate.


În consecință, bătaia cea mai mare este pe primul loc la deputați, care poate fi câștigat chiar și cu o diminuare la jumătate a procentului de la locale, în realitate practic însă imposibilă într-un interval atât de scurt de timp.

 

Supărații ar putea pleca


Cu toate că până joi la amiază liderii PNL încă nu se puseseră de acord asupra componenței și mai ales a ordinii de pe liste, pentru astăzi a fost convocat Comitetul Director, structură care reunește printre alții primarii și liderii de filiale și la care ar urma să se supună la vot candidaturile pentru Parlament.


Nu este exclus ca rezultatele de astăzi să producă unele plecări de calibru din partid, în mediul politic avansându-se ideea că ”marii învinși” din competiția internă ar avea pregătit un plan B și ar putea prelua unul dintre partidele parlamentare de la Botoșani care au obținut rezultate sub media națională la scrutinul din 27 septembrie.

 

loading...
INTERVIU Magda Oleniuc, președinte PLUS Botoșani: Este clar că în ultimii 30 de ani parlamentarii județului nostru au eșuat în modul lor de a face politică „tradițională”
Președintele municipal al PNL Botoșani s-a retras din Consiliul Local

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Afaceri închise, privații și cetățenii amendați pe unde sunt prinși, instituțiile publice scapă în pandemie doar cu un banal... avertisment
Probabil că nu a mai existat vreun an în care instituțiile statului să exercite atât de multă presiune pe operatorii economici privați, iar aici ne referim mai ales la cei din HoReCa. Au fost închiși în starea de urgență, s-au redeschis în starea de alertă, însă cu extrem de multe restricții. Și în toată această perioadă instituțiile statului, printr-o armată de oameni, au făcut rând pentru a-i controla și amenda.
În anul dedicat online-ului, instituția de la Botoșani cu peste 80 de milioane de euro buget anual face ședințe prin... telefon
Trăim vremuri pe care nimeni nu le-a anticipat în istoria recentă. Vremuri în care instituțiile își restricționează contactul cu cetățenii, iar guvernanții recomandă ferm telemunca. Vremuri potrivnice în care accesul botoșănenilor la informațiile de interes public TREBUIE să rămână liber.
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat
Pe 29 octombrie Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis închiderea restaurantelor, cafenelelor, cinematografelor, sălilor de spectacole și a celor de noroc din municipiul Botoșani. Măsura a fost adoptată atunci ca urmare a depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori.
Oamenii din linia întâi care au făcut un pas în spate! Val de pensionări și demisii la Spitalul Județean Mavromati în plină pandemie!
De la debutul pandemiei cadrele medicale sunt în linia întâi, motiv pentru care s-au mai făcut angajări ca să se facă față valului de pacienți. Însă în tot acest timp au fost și persoane care au ales să demisioneze, ar și altele care au ieșit la pensie în această perioadă stresantă pentru toată lumea.
Scandal în Piața Centrală, comercianții au intrat în hală: Bătaie de joc din lume! Lumea muncește pentru o bucățică de brânză VIDEO & GALERIE FOTO
Protestele care au avut loc în fiecare dimineață din această săptămână în fața Prefecturii și Primăriei au continuat miercuri la amiază chiar în Piața Centrală. Mai exact la Hala de Lactate și Hala de Carne, acolo unde zeci de comercianți s-au întâlnit cu reprezentanții SC Urban Serv SA, care încă mai administrează aceste spații.
Administrator public de top la o Primărie! Fost parlamentar, consul și director în București a venit la Botoșani, în sprijinul primarului
A fost parlamentar în două rânduri, demnitar în Republica Moldova și director la Complexul Lia Manoliu din Capitală.
„Petrecere” într-o instituție publică unde sunt cazuri de Covid! Angajații adunați într-o sală, una dintre participante fără mască – FOTOGALERIE
În vremuri potrivnice, în care Guvernul a interzis orice fel de adunare, petrecere, aniversare sau orice alt eveniment public sau privat, în spații închise sau deschise, într-o unitate publică de la Botoșani a avut loc totuși o astfel de întâlnire.
Școala offline: Mii de elevi botoșăneni nu fac orele online, ministrul cere controale
Municipiile Botoșani, Dorohoi dar și câteva comune precum Adășeni, Suharău și Văculești se află în scenariul roșu motiv pentru care elevii din aceste localități  au învățat săptămâna aceasta exclusiv online. Iar de luni, conform noilor reguli toți elevii din întreaga țară vor învăța online.
Asta ați ales! Circ de 8 ore la prima ședință a noului Consiliu Local, aleșii scoși afară (și) de concertul Filarmonicii după o întrunire halucinantă – GALERIE FOTO
Dacă își imagina cineva că după alegerile din 27 septembrie situația din Consiliul Local Botoșani se va schimba, s-a înșelat amarnic. Noul deliberativ municipal, format în bună parte din aceiași oameni ca în ultimii patru sau chiar opt ani, a dovedit prin noii săi membri că între jurământul abia depus și ceea ce fac cu adevărat în calitate de reprezentanți ai botoșănenilor este o distanță uriașă.
Loading...
Draftul care a „transpirat” de la Guvern pe surse și care închide țara, vânat de Prefectură pentru „a nu induce populația în eroare”
Istoria se repetă și încă foarte repede. Pentru că tot ceea ce s-a petrecut în primăvară, când documentele oficiale care vizau măsuri restrictive pentru populație erau secretizate și furnizate „pe surse”, se repetă în toamnă, la șase luni distanță.
”Surpriza” din fruntea CJ-ului, pregătită în realitate de o lună de zile, s-a mers la două capete
”A fost o surpriză plăcută și pentru mine, recunosc, dar mă obligă”. Declarația îi aparține lui Bogdan Dăscălescu, și a fost dată jurnaliștilor la puține minute după ce a reușit să devină pentru prima dată în carieră vicepreședintele al Consiliului Județean.
Fostul șef din Consiliul Județean a revenit la compania orașului și stă cu „bagajele la ușă”: Sunt pregătit pentru orice provocare
După ce și-a încheiat mandatul de vicepreședinte al Consiliului Județean și, mai mult decât atât, a depus jurământul de consilier local, Liviu Toma, „adoptat” de familia Pro România înainte de alegerile locale, a revenit pe postul său de la Urban Serv.
Instituție mutată dintr-un apartament de bloc într-un sediu din centrul orașului, închisă după 13 zile – GALERIE FOTO
După ani de zile în care a funcționat într-un apartament dintr-un imobil situat pe Calea Națională din municipiu, această unitate de stat are, în sfârșit, un sediu care se ridică la nivelul de standard corespunzător. Doar că botoșănenii au apucat să beneficieze de aceste servicii civilizate doar pentru mai puțin de două săptămâni de zile.
ABERANT și NEDREPT: 9 din 10 focare sunt în unitățile statului la Botoșani, Comitetul de Urgență a închis mai ales privații
Municipiul Botoșani a ajuns joi la o incidență de 3,13 la mie a cazurilor de coronavirus, iar Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a hotărât intrarea începând de astăzi în așa numitul ”scenariu roșu”, în care activitățile economice și sociale sunt limitate aproape asemănător Stării de Urgență.
Loading...
”Rechizitoriul” de rămas bun al lui Flutur: fraudă electorală, bani pentru voturi, buletine dispărute, dar și o întrebare fără răspuns
Din noaptea alegerilor locale și până în ziua când a jurat din postura de consilier local, Cătălin Flutur a avut o singură apariție publică. A fost acea conferință de presă organizată la două zile după scrutin, în care acuza faptul că ar fi pierdut în urma unor manevre derulate în timpul votării și mai ales după închiderea secțiilor.
Cu 1,5 milioane de euro în conturi, Spitalul Județean face apel la privați pentru aparatură medicală în lupta cu Covid: De ce 82 de miliarde de lei vechi nu sunt cheltuite?
Semne de întrebare s-au ridicat după apelul public făcut de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Botoșani către mediul de afaceri și asociațiile neguvernamentale pentru a ajuta Spitalul Județean Mavromati cu aparate de oxigen pentru bolnavii de coronavirus care prezintă forme grave ale bolii.
Flutur i-a dat ”ignore” lui Andrei la învestire, sfidare până în ultima clipă – VIDEO & GALERIE FOTO
Relația tensionată pe care Cosmin Andrei și Cătălin Flutur au avut-o timp de patru ani în fruntea Primăriei Botoșani, care a continuat în campania electorală și s-a exacerbat chiar și după alegeri, a ieșit în evidență și la ședința de constituire a noului Consiliu Local.
Bătaie până în ultima zi pe funcția de primar: Andrei este învestit astăzi după ce a fost la un pas să devină spectator la ședința convocată de prefect
27 septembrie 2020 este data la care au avut loc alegerile locale. La exact o lună de atunci, după o perioadă aproape „moartă” pentru oraș, având în vedere procesul extrem de birocratic de schimbare a conducerii orașului, amplificat și de contestarea mandatului noului edil șef, are loc în sfârșit ceremonia de învestire a noului Consiliu Local.
O instituție organizează concurs pentru înlocuirea uneia dintre cele mai experimentate directoare de la Botoșani
Angajații unei instituții de la Botoșani sunt în formulă incompletă după pensionarea directorului adjunct. Ca atare postul a fost scos la concurs.
Consilierii, în frunte cu noua șefă a județului, învestiți într-o sală de spectacole cu familiile alături și o puzderie de ”oameni grei” în public, dar fără liberali – VIDEO & GALERIE FOTO
Cea mai atipică învestire de Consiliu Județean de la înființarea acestuia în 1992, a avut loc pe 23 octombrie 2020. La mai bine de patru luni de la data la care în Botoșani și în România ar fi trebuit să își preia mandatele noile aleși și la aproape o lună de la alegerile locale. Și nu în Palatul Administrativ, ci într-o sală de spectacole.
Doamne, atata-s de bucuroasa cand vad cum se bat toti in proiecte, in programe pt Botosani si botosaneni si cum castiga cel mai bun, cum criteriul valorii ii pozitioneaza in clasament, mai mare dragul!Nu stiu insa de ce imi cam vine sa vomit.Nu ca la altii ar fi altfel.Asta e politica!
16 octombrie 2020, 13:01
Ce fel de partid este acela care-și promovează pe primele locuri in listele pentru Parlament pierdantii de la locale?! Ce fel de disciplina imprimit tu, de la centru, organizatiilor judetene si locale, daca accepti aceleasi candidaturi deja sanctionate de catre electorat? Probabil PNL-ul a ajuns un fel de SRL controlat de Flutur si de Soptica la nivel local. Ce fac ceilalti liberali botosaneni, ii lasa pe astia sa-și bata joc mai departe de doctrina liberala, de imaginea si asa voalata a partidului? Si mai e si Gireada, intelectualul nr. 1 al partidului, numai bun de trimis in Parlament. Bune zile am ajuns daca suntem pe mainile astora! Halal!
16 octombrie 2020, 12:58
pe surse se aude cum ca prietenul devotat al domnului Flutur renunta la locul 1 la senat in favoarea acestuia ( a fostului primar). Tot pe surse se aude cum ca doamna achitei renunta la toate contractele cu primariile fiinca s-a rugat la sf Parascheva si a jurat sa nu mai capuseze niciodata!. Tot pe surse se spune cum ca la camera vor fi pe primele locuri beșinariu si val ca-s liberali de frunte si tineri pe deasupra, plus ca-s formati la ”Școala Flutur”. Si uite-așe, domnul Flutur impreuna cu prietenii sai vor aseza din nou harta in cui, dar galbină, nu rosie. Un pamflet, vorba pigmeului mare mason. Fluture, unde ți-s ”pretenii”?
16 octombrie 2020, 12:48
Eu ii vreau pe Soptica si Gireada. Ca sa-si poata angaja iar copiii pe diagonala.Iar daca se intampla asta imi tai mainile decat sa va votez. Si ca mine ... oho, cati vor mai fi.
16 octombrie 2020, 12:12
In satul tau niciodata nu ajungi profet. in mintea unora asta cu”avutul la mană” pare a fi litera de lege. Fiecare cu apucaturile lui isi permite sa judece oamanii si sa puna etichete. Sleata zburatorilor matrafoxati este in functiune.
16 octombrie 2020, 10:40
Soptica uiuiu ia-ti valiza si te du.Cu ce ai la mana pe cei de la Bucuresti? Ca nici cei din satul natal nu te voteaza.
16 octombrie 2020, 09:50
intre flutur si Soptica, il prefer CLAR pe cel de-al doilea. Locativa trebuie desfiintata.
16 octombrie 2020, 09:41
Soptilica a vazut ca are sanse zero la senat, dar macar un ciolan de parlamentar ar dori, cu toate ca nu a facu nimic pentru PNL si nici nu va face niciodata!
16 octombrie 2020, 09:08
Soptica nu se mai simte bine la senat pentru ca a ramas singurel, senatoarea Doinita pleaca la CJ si ca sa nu fie singur vrea la deputati. Mai bine se ducea consilier judetean sa fie in continuare cu senatoarea Doinita.
16 octombrie 2020, 08:11
Dar Rotundu unde este bre?Ati uitat de tovarăsul secretar general al partidului? Da tii si lui un o scior,ca el a luptat pentru partid cu toata sleata de la primarie cu masinile primariei si carburanți primariei,dar na fost sa fie.Vom vedea ce scoate acum curtea de conturi si apoi va fi dans tematic.Fie va mila de el,caci pe toți din dangeni ne a facut membrii pnl sa dea bine la partid.Sute pacoste de pe capul comunei,nr ai facut destul de ras!
16 octombrie 2020, 07:27
Daca Nu am iesit viceprimar vreau deputat. Ma votează toata lumea!
16 octombrie 2020, 07:24
Cum, fluturele nu mai vrea primar? Vrea deputat? Rușinicăăă!!!
16 octombrie 2020, 07:11
astratex.ro
Sondaj
Mergeți la vot pe 6 decembrie?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
„Cam 50% dintre ei (nr. au probleme), depinde de fiecare pacient. Sunt și pacienți care nu au avut patologii pulmonare înainte și acum nu mai pot să facă sport la sală, obosesc. Dar toți sunt în perioada aceea de convalescen ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8732 lei
USD
Dolarul SUA
4.1013 lei
CHF
Francul elveţian
4.5070 lei
GBP
Lira sterlină
5.4820 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9539 lei
XAU
Gramul de aur
246.1113 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2388 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3521 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0073 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1427 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1851 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6543 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.8 o C
Dorohoi
5.7 o C
Bucecea
6.1 o C
Darabani
5.0 o C
Saveni
6.0 o C
Ştefăneşti
3.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.